neljapäev, jaanuar 31, 2019

Pullerits: Suusatamise müstika ehk mis läks puusse eilsel võistlusel?

Kõmdi! Jälle külg maas, suu ja silmad lund täis. Isegi nina.

Täpselt samas kohas, kus aasta tagasi – Pommiaugus. Ainult selle vahega, et mullu võistlusel, nüüd õnneks soojendussõidul.

Pommiauguks kutsutakse kurikuulsat kohta Vooremäe suusaradadel, kus laskud metsa vahel üle nuki, mille taha eemalt ei näe, kiirendades alla ning päris põhjas, justkui pommiaugus, keerab rada suure hoo pealt vasakule ja lisaks järsult vastu mäge. Seal on isegi vilunud sõitjail, kes kiirust maha ei malda võtta, üksjagu jala väristamist ja südame puperdamist, et püsti jääda.

Lemeksi suusasarja eileõhtusel kolmandal etapil sai Vooremäe suusakeskuses finišialas kuulda värvikat kirjeldust, kuidas üks sitke sõidumees Pommiaugus karmauhti! lumme lendas. Järgmine tema järel samuti. Ja rivis kolmas takkaotsa ka.

Massiline langemine olla juhtunud seepärast, et mehed tahtsid hoogu säilitada ega tihanud jäljest õigeaegselt välja, pehmele, veidi kehvemini libisevale lumele astuda. Jäljes problemaatilisse kurvi tuiskamine – sinna on suur kukkumisoht juba eemalt suurte tähtedega sisse kirjutatud.

Aga Pommiauk polnud eilsel klassikatehnikas võistlusel ainus probleem. Ilmaolud olid määrdemeistritele hirmus keerulised. Nullilähedane temperatuur ja värske lumi on keerulisemaid tingimusi üldse, just klassikasõiduks.

Aegsasti kohale jõudnuna tahtsin proovida, kuidas suusad peavad. See on kriitilise tähtsusega, sest 4,2-kilomeetrisel ringil ootas ligi poolekilomeetrine lakkamatu tõus.

Soojendusel sai juba paari sammuga selgeks, et suusad ei pea. Kohe üldse mitte.

Mis siis ikka, eks tuleb kääri joosta... Lõppeks ei ole ju tegemist Tartu maratoniga, kus iga koht loeb.

Ent pärast soojendussõidul üleelatud ehmatavat kukkumist Pommiaugus näis, nagu oleks ka suusad end kangeks ehmatanud. Igatahes muutus pärast seda pidamine vaat et ideaalseks. (Ratsionaalset seletust sellele fenomenile pakkugu selgeltnägijad.)

Aga igal heal muutusel on tavaliselt oma varjukülg.

Kui saabuvas õhtuhämaruses süttivate lampide valgel lõpuks võistlussõiduks läks, tuli tõdeda, et tavalised suusatajad, keda polnud eales enda ees ega kõrval näinud, lükkasid lahtise käega paaristõukeid vuhkides mööda. Nende hulgas isegi üks põlvepikkune poisike. Kas tõesti oli nelja päeva pikkune puhkus pärast Viru maratoni röövinud suurema jao treenitusest?

Ei, seda siiski mitte. Sest pikal tõusul sain üllatajad kergelt kätte ja läksin neist möödagi.

Selgus selle kohta, milles häda, saabus pärast Pommiauku, kuhu soojendussõidul õppust võtnuna laskusin jäljest väljas, ohutult. Järgnenud laugemal laskumisel, kui palju ma selle hakul ka hoogu ei lükanud ja kui madalat asendit ka sisse ei võtnud, tulid tagant kolm sõitjat ja libisesid kergelt mööda a) värskel lumel ja b) väliskurvis. Libisesid mööda nagu s***uvast kassist. Ja libisesid viimaks mitukümmend meetrit eest ära.

Elementaarne järeldus: pigem ohverdage klassikasõidus pidamine, aga kui puudub libisemine, puudub funktsioon, mis võimaldab vähegi kiiresti sõita. Ja sel puhul, erinevalt tõusust, mida võib lipsavate suuskadega kääri joosta, ei aita ka ennastsalgav rahmimine. Kirumisest ja vandumisest rääkimata.

Sel juhul tuleb lihtsalt saatusega leppida. Et kaotad oma vanuseklassi võitjale Teet Jagomäele kaks ja pool minutit. Et jääd alla ka kümme aastat vanemate meeste vanuseklassi kahele paremale. Kurb.
Analüüs viitas, et pidamismääret sai tõenäoliselt liiga paksult pandud.

Vähemasti on aega vigade parandust teha. Tartu maratonini jääb kaks ja pool nädalat.

Lemeksi suusasarja III etapi Vooremäel (klassika) võitjad

Mehed 8,4 km - Martti Himma 22.16,8
Mehed 40+ 8,4 km - Allar Kivil 23.12,5
Mehed 50+ 4,2 km - Teet Jagomägi 12.30,8
Mehed 60+ 4,2 km - Raul Arula 14.08,9
Naised 4,2 km- Katrina Ojavee 15.18,4
Naised 40+ 4,2 km - Heleri Kivil 13.08,4
Naised 50+ 3km - Jana Kink 12.03,6

Foto 1: Lemeksi suusasarja üks neljast õhtusest ühisstardist Vooremäel. Foto autor: Kaarel Kõvatu
Foto 2: Allar Kivil (nr 178) sai eilsel Lemeksi suusasarja ühisstardist klassikaetapil Vooremäel üle 40-aastaste meeste arvestuses esikoha. Tema kannul meeste põhiklassi võistlejad Robin Möll, Rasmus Pind ja Toomas Horma. Foto autor: Kaarel Kõvatu
Foto 3: Priit Pullerits pärast oma võistlussõitu Vooremäel suusatamas. Foto autor: Kaarel Kõvatu
Foto 4: Karina Tooming (nr 154) Suusahullude klubist sai eilsel Lemeksi suusasarja ühisstardist klassikaetapil Vooremäel naiste arvestuses kolmanda koha. Tema kannul Lauri Tikk (nr 153) ja jäljest väljas paremal Mari Ann Jahhu (nr 21), kes võitis N14 vanuseklassis. Foto autor: Kaarel Kõvatu
Foto 5: Eilsel Lemeksi suusasarja kolmandal etapil alustavad Vooremäe pika tõusu võtmist Talis Nurk (nr 194), tema taga Aron Trumm, Cardo Soosaar ja Vootele Jagomägi. Foto autor: Kaarel Kõvatu
Foto 6: Martti Himma (nr 119 võitis eilsel Lemeksi suusaetapil meeste põhisõidu ja sai üldse 8,4 km distantsil päeva kiireima aja. Foto autor: Kaarel Kõvatu
Foto 7: Arvi Kiik (nr 37) ja Kalle Kiiranen (nr 39) Lemeksi suusasarja kolmandal etapil Vooremäe pika tõusu alguses. Foto autor: Kaarel Kõvatu
Foto 8: Eilsel Lemeksi suusasarja kolmandal etapil alustavad Vooremäe pika tõusu võtmist Mikko Maier (nr 83), tema kannul Alo Järve ja Teet Jagomägi. Foto autor: Kaarel Kõvatu

40 Kommentaarid:

At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi tige konkurent määrib salaja PP-le suuski?

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Loomulikult on suusad ja määrdemees süüdi, kes siis veel. Ei tule kõne allagi, et suusataja lihtsalt ei odka mäest alla sita, ega püsi püsti!

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Krdi nutitelefon! odka=oska, sita= sõita

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Sellistes tingimustes saab hea pidamismäärimisega hakkama ainult väga hea määrija ja sealgi vaja eelnevalt katsetada/testida.
Need kes sellise määrimisega hakkama ei saa, neile on leiutatud karestatava pidamisalaga no wax suusad, mis sllistes tingimustes toimivad vä'ga hästi, kuni rada liiga läikima pole nühitus.
NB! Suuskade eest tuleb loomulikult raha välja käia, muidu ai anna neid keegi nagu muudki suusavarustust ja määrdeid.
Viimane märkus oli neile, kellel küll hirmsasti kibeleb hea tulemus suuskadel, aga kellel on sellele ebaproportsionaalselt mittevastav ihnsus varustusse panustamisel.

 
At 13:48, Blogger Priit Pullerits said...

Uskumatu lugu, aga mu tänane reportaaž eilsest sõidust tekitab veebis laineid ja lööb lugejate arvult platsi puhtaks!
https://tartu.postimees.ee/6512144/pommiauk-niitis-suusatajaid?_ga=2.183023590.1199502296.1548869149-113791172.1546514900
Mis toimub?!

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Toimub? Talv on.

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Elementaarne järeldus - mida trennis ei harjuta (klassikalist suusatamist ja sh laskuma) seda ei tule loomulikult kusagilt ka võistlusel.
Vaata teleülekannetest norra koondislasi ja õpi -imho on neil laskumisasendid jm aerodünaamikaga seotu perfektsuseni viidud.

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Vooremäel tasub käia, kui muud ei õpi siis sahatamis ikka. ega Tähtveres ei sahata ju.
Aga see on vajalik oskus, et mitte üle nipli panna.

 
At 15:07, Blogger Andres P said...

Rexi 30G töötas eile väga hästi. Ülejäänu jäi sõitja taha.
Pommiaugu läbisin esimesel ringil täie hooga (ei tulnud kohe meelde kui järsk see kurv seal ikkagi oli), teisel sai igaks juhuks tsipa hoogu maha võetud ennem. Jälg oli ka rohkem katki siis juba.
Pidamise/libisemise tasakaal on nii, et kõva sõitja saab ka lipsava suusaga hakkama, tagasihoidlikumate oskustega suusatajal aga olgu pigem natuke parem pidamine.
Ega ovaalil tõesti pole võimalik laskumist õppida ega ka pikka tõusu treenida, isegi dendro jääb väga lahjaks selle koha pealt.

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Miks siis norrakatelt õppust ei võeta? Kahevõistlejate pere isegi elas norras. Tulemus? Tulemus null.
Ega enne asjad parane kui ... ei mina tea, las Padre ütleb.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi saab mulle juhuslikult näiteks kaardi või pildi peal näidata, mis koht see Pommiauk seal on? Mul selle kirjelduse järgi ei seosta ära praegu..

 
At 17:09, Blogger Andres P said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 17:16, Blogger Andres P said...

Siin on asukoht "pommiaugule"

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond ei taha pommiauku näha. Kogukond tahab ühe kuulsa kaunitari fotopilti näha. See tsementeerib ühtekuuluvuse tunnet.

 
At 19:43, Anonymous Spetsialist said...

Tõsi tuu om, ütest šarmanssest ja pruntiss mokkiga ilutsast pringist noorikukujust ei ütel ütski hakkaja võhmamiis kunaski ärr.
Peremiis, om tõesti juba päramine aig.

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Kas Smigun-Vähi võtab PP viimases vahetuses kinni?

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Kunaski ärr. Võhmameeste kogukond seisab oma uvide ja intresside eest ühise rindena. Enamb ess kannata kauemp oodass.

 
At 20:25, Anonymous Anonüümne said...

Olge võhmamehed kannatlikud. Küll siis tulep.

 
At 20:27, Anonymous Nuša titega said...

Juba tuli. Titt käes.

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Uudiseid Postimehest: "Tohoh! Lätis supersaar Porzingisest ning Luka Doncicsist saavad NBA-s meeskonnakaaslased" Saareavastajad eestlased.

 
At 08:19, Blogger Priit Pullerits said...

Minge te ka oma Njuuša ja Porzingise ja Donciciga kus see ja teine.

Teatemaratonil stardis Reformierakonna nelik:
Jürgen Ligi (versus Peeter Kümmel)
Meelis Mälberg (versus Timo Simonlatser)
Arto Aas (versus Jaanus Laidvee)
Kristina Šmigun-Vähi (versus Priit Pullerits)

Palun eelanalüüsi!

 
At 08:26, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin analüüsida. Vähi-proua tõmbab Priidul nokatsi silmini ja topib särgi sügavale püksi...

 
At 08:27, Anonymous MargusM said...

Kas sa's ei lugenud, polnud aega, vaja oli mingit meeskonda komplekteerida. Ja vajadusel kaasatakse ka klikiekspert tõestamaks et wrc, Kelly ja tennis on prioriteedid, ülejäänu on ajaraisk.
4-s võim, my äss.

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin ikka (eel)analüüsida.
On tunda, et ühel kõvatajamehel on uni asendunud unistamisega.
Ja eks see ole ka arusaadav -- Kristina pole sul Grete, vaid palju kiirem suusataja.

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

Porzing ja Donc on kõbusad. Viskavad ja hüppavad. Mida ei taha silmaotsaski näha on rallitöllide kommentaarid teemal kes tuleb ja kes mitte võitjaks ja nosjaks.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Näete vahet! Pullerits kirjutab kohe (tavaliselt) isegi tema jaoks võõramad nimed õigesti. Teema on selles kui vigaseid tekste ajakirjandus, antud juhul Postimees Sport (nii oli kirjas artikli autoriks) toodab.
Eelanalüüs on see, et PSJJ on finišis juba jopedes kui Šmigun-Vähi kuskilt paistma alles hakkab. Vahepeal on ju vaja ka valijatega kohtuda.

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Kas peremees järgmisel Estoloppeti sarja maratonil ei osalegi?

 
At 10:11, Blogger Priit Pullerits said...

Kuidas ei osale? Olen ju Tamsalus kirjas küll, nr 129. Jaanus Laidvee on nr 142. Raio Piiroja on nr 54.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Vabandage härrased mittesuusa juttude pärast aga mis ime ala on võrkpall? Oleks nagu midagi oleks aga tänasel infouputuse ja donkimise ajastul keda huvitab võrkpall väravpall luftpall? Sa võid olla karikavõitja isegi olümpiavõitja aga keda kotib kui sa seda võrkpallis oled? Ennemuistsel ajal veel kui olid üksi karmid alad nagu 5võistlus, 50km suusatamine ja jalg korv ja võrkpall. Kui oled pikk mees mängi korvpalli blokid mõne ameerika neegri ära oled kuulus elu lõpuni. Aga võrkpall? Hanitad ja lumitad aga edasi? Edasi polegi muud kui amatööride petankk ja penskarite darts. Oled võhmamees saad kuulsaks elu lõpuni kui pääsed PSJJ kamandasse ja tuiskad PPga võidu lõpusirgele. Mehed osake valida endale õige ala.

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

"Kas Smigun-Vähi võtab PP viimases vahetuses kinni?"

Näha on, et 19:55 peab lugu heast huumorist.
Reaalses elus toimivad siiski füüsikaseadused ja asi näeb tõenäoliselt välja nii, et PP on juba lõpetanud, kui noorpoliitik alles kibeleb rajale pääsema, aga keda silmapiirilt ei tule ega tule, on Arto...

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Šmigun võttis peale sportlaskarjääri lõppu kaalus kõvasti alla. Mäletame ju kõik, milline tankiaku Tehvandi tõusust üles vonkles. Täna aga vaatab klantspiltidelt vastu tüüpiline ärika käevangus õilmitsev solaariumiprintsess. Tekib küsimus, et kuidas see kõik sportlikule vormile mõjus? On ta üldse peale Vancouveri kuulsusetut metsajooksu suuski alla pannud?

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Polegi Pommiauku nii ära valli sõidetuna näinud, kui täna hommikul, lausa jäiseks lihvitud.

Esmalt kuidas Kiku mööda sõidab ja siis kuidas TM-il suusad ei pea ega ka ei libise, ehk kakas nädalat unetuid öid))

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits paugutab homme Neeruti mägede-metsade vahel?

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Driim Tiimi koosseis sai avalikustatud liiga vara. Tekib tingimata vaja küsida Timpa ja Kümpa vormi kohta. Kui palju kilomeetreid on tempo treenitud ja mitu tonni tundi jõusaalis higistatud? Vanad loorberid ei lähe ju arvesse.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Pealegi saab Kümmel teistest 15 minutit hiljem rajale.

 
At 14:10, Blogger Priit Pullerits said...

Ei tea miks?!?

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Mitte Kümmel, vaid Priit.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Kus toimub afterparty ja kui semu peab olema et peale saada?

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits laseb Kristinal otsustada keda lubada aftekale ja keda mitte. See on peenike värk.

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Jah seda peab Kiku otsustama. Naised tunnetavad ära kes on eliitmees ja kes tolbajoob. Kuigi kombed on kõigil ühesugused sinimustvalge kamuflaadž.

 

Postita kommentaar

<< Esileht