kolmapäev, jaanuar 30, 2019

Pullerits: Kelle värbas Martten Kaldvee mulle Tartu teatemaratoni meeskonda?

Martten Kaldvee (fotol paremal), kes saanud 2010. aastal Oberhofi MK-etapil 10 km laskesuusatamises 7. koha, tegi eelmise aasta novembris Postimehe sporditoimetuse uue juhina Postimehe peatoimetuse neljandal korrusel tutvumisringkäiku ja oli vaevalt jõudnud mulle tere öelda, misjärel ründasin otse, seades ta sama hästi kui fakti ette, et nüüd ei jää muud üle, kui tuleb Tartu teatemaratonil minu võistkonnaga liituda.

Aga suure päevalehe sporditoimetuse juhtimine pole mingi tippsportimine, et teed päeval kaks paaritunnist trenni ja ülejäänud ajal oled vaba. See on töö hommikust õhtuni, vajadusel ööpäev läbi ja nädalavahetused, mil toimub enamik kajastamisväärseid spordivõistlusi, veel täies mahus takkaotsa. Ja kui kodus alla aastane beebi, pole vaba aega vaat et üldse. Võid ju lumes käru lükates teha 14-kilomeetriseid jalutuskäike, aga suusatamiseks, mis nõuab ikkagi erialast ettevalmistust, selline müttamine kuigi palju juurde ei anna.

Hoolimata Kaldvee (fotol vasakul) ausast ülestunnistusest, et puuduliku, tegelikult lausa olematu treenituse tõttu ei saa temast teatemaratonil osalejat, ulatas ta lahkelt abikäe ja pani mängu oma tutvused, et võistkond siiski kokku saada. Igal teisel esmaspäeval alates detsembrist pidasime Postimehe toimetuses omavahel väikseid koosolekuid, kus võtsime ükshaaval ette mehed, kellelt võiks Tartu teatemaratonil osalemist loota. Vaikimisi kehtis reegel, et neid, kes Eesti koondisse ei kuulu või pole sinna lähimöödanikus kuulunud, me arvesse ei võtagi.

Poolteist nädalat tagasi pidasime eelviimase koosoleku. Kaldvee kirjutas kollasele paberilehele kuus-seitse nime. Need olid lõplikud kandidaadid. Nii palju seepärast, et sugugi kõik ei pruukinud olla saadaval: kes esindab Eestit mingil välismaisel võistlusel, kes tuleb teatemaratonile oma meeskonnaga. Üleeile, esmaspäeval, pidasime viimase koosoleku, mis lõppes sellega, et Kaldvee kinnitas: «Ära üldse muretse, ma panen sulle meeskonna kokku.»

Eile hommikul üheksa minutit enne kella 11 helistas Kaldvee. Teatas, et võistkond on koos.

«Esimene vahetus: Peeter Kümmel,» raporteeris Kaldvee.

Oi-oi-oi-oi... Kümmel (fotol paremal) on ju ikkagi Eesti kõigi aegade edukaim suusasprinter, 2011. aasta MMi vabatehnikasprindi kuues, Vancouveri olümpia klassikasprindi 14., lisaks jõudnud kuuel MK-sarja sprindietapil esikümnesse, parimana 2008. aastal Otepääl viiendaks.

«Teine vahetus: Timo Simonlatser,» kandis Kaldvee ette.

Uuuhh... Eesti kõigi aegade esimese maailmatasemele küündinud suusasprinteri Pavo Raudsepa omaaegsel hinnangul oli Simonlatser (fotol vasakul) kõige perspektiivikam suusasprinter, keda tema Eestis näinud. Arusaadav, sest 2004. aastal tuli ta Haanjas Põhjamaade meistrivõistlustel vabatehnikasprindis võitjaks. Miks edaspidi nii läks, et perspektiiv jäi realiseerimata, sellest rääkis Simonlatser mulle pikalt ja põhjalikult paar aastat tagasi, kui sõitsime koos Alutaguse maratonile ja sealt tagasi. Aga mul kehtib juba Postimehe vanadest aegadest, mil sai kümneid kordi koos Mart Kadastikuga Tartu ja Tallinna vahet sõidetud, raudne põhimõte, et mis autos (Kadastiku puhul Volvos) räägitud, see autosse (Volvosse) jääb. Tiitlivõistlustel jäi Simonlatseri parimaks tulemuseks 2007. aastal Sapporo MMil saadud 25. ja Vancouveri olümpial saadud 27. koht (mõl klassikas).

Oigama ja ohkima pani see, et mõlemad mehed, Simonlatser ja Kümmel (fotol paremal), on minust mitu kraadi kangemad sõidumehed, ja seda isegi siis, kui nad talve jooksul üldse sõitnud ei oleks. Aga küllap nad on. Oskused ja võimed sellistel meestel juba kergelt rooste ei lähe. Igatahes on pinge juba peal, et kahes esimeses vahetuses sõidavad mehed, kes kellelegi lähemat tutvustamist ei vaja.

Kolmandat vahetust sõidab Jaanus Laidvee, legendaarse meeskonna PSJJ järjepidevuse peamine hoidja. Tema on ainus, kes on selle võistkonna koosseisus teinud kaasa kõik teatemaratonid. Mina peaks olema järjepidevuse hoidjana teisel kohal. Ülejäänud kordadel on PSJJ koosseisu kuulunud Vahur Teppan, Raio Piiroja, Indrek Teppo, Silver Eensaar, Rait Pallo, Assar Jõepera ja Andreas Kraas. (Ega ma kedagi unustanud?)

Neljas vahetus jääb mulle kui keti kahtlemata nõrgimale lülile. Põhiküsimus saab olema selles, kui palju õnnestub eelmiste meeste väljasõidetud kohta hoida ehk kui vähe taganttulijaile ära annan. Kuid selle küsimuse saab ka teistpidi sõnastada: kui palju suudavad esimesed mehed ülejäänute ees vahet sisse sõita? Sest tegelikult otsustavad ikkagi nemad Tartu teatemaratoni sündmuste käigu, mitte mina.
*
Kes ja mis koosseisus osalevad, seda saate vaadata siin, et siis pakkuda, kuidas meil teistega võrreldes võiks minna.

Foto 1: Martten Kaldvee 2010. aastal Eesti meistrivõistlustel Haanjas. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Foto 2: Martten Kaldvee Vancouveri olümpial lasketiirus treenimas. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Peeter Kümmel kaks aastat tagasi Otepää MK-etapil sprindi kvalifikatsioonis. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 4: Timo Simonlatser 2014. aasta detsembris Eesti meistrivõistlustel 15 km vabatehnikasõidus. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 5: Peeter Kümmel 2015. aasta Otepää MK-etapil. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 6: Timo Simonlatser Vancouveri olümpial. Foto autor: Raido Pajula, Postimees/ Scanpix

19 Kommentaarid:

At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Ega see võõraste sulgedega ehtimine ilus pole. Teised panevad neljapõlvkonna esindajatest peretiime või tehase ühe osakonna koristajate ja treialite ühissegatiime kokku. Ja siis tuleb karvaste ja suleliste kes teab mis hinna eest kokkuklopsitud liibukates alakaaluliste tiim ja oi seda nalja kui võitu ei tulegi :)
Juhan

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Njaa:)

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Mnjaa, vaadates stardi nimekirja siis mõtetu...

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Ka Urmas Otil oli põhimõte, et autos toimunut edasi ei räägita. Paraku tekitab selline ätituud pööbli hulgas ainult asjatuid ja tõele mittevastavaid spekulatsioone. Kui ikka tõtt rahva ette tuua ei taheta, siis võiks Eesti levinuim maavara lumpen nüüd ehk arutada, mis siis TEGELIKULT sai paljulubavale sportlasele saatuslikuks. Kui vaadata statistikat siis näiteks Kümmel tegi kuni karjääri lõpuni suht soliidseid tulemusi aga päris tippu ei küündinud ja sai siis ise aru, et on aeg lõpetada. Simonlatser aga... no ütleme nii lõpp vajus ikka päris ära. Miks? Maksumakjatel on ju õigus teada! Kas sel kõigel võib olla seoseid 2011 aasta kurikuulsa intsidendiga? Kes teab, kõike võib ju olla...

 
At 13:58, Anonymous Ints said...

Stardinimekiri on alles noor ja täieneb ja kasvab veel tublisti.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

2011 oli finaal. Arvata et mitmetele meestele anti spordijooki. Kõigile ei mõjunud hästi. Tänasega võrreldes olid poisid ikka väga tipus oma esikümne ja kahekümne kohtadega. M ü s t i k a !

 
At 14:31, Blogger Priit Pullerits said...

Täna Tähtvere spordipargi servas.
Priit Viks: "Ohoh, mis sa neile meestele sisse söötsid, et sa nad enda võistkonda said?"
Mina: "Tutvused, mis muud."
Viks: "Timka on ikka väga hea."
Mina: "On või?"
Viks: "Jajah. Nii et ma saan aru, et sel aastal Gaimi eest enam põgenema ei pea?"
Mina: "Ei pea. Gaim on MK-l."

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Mille peale võistlus toimub?

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Oleks tõesti väga tore, kui TM-i teatevõistlus lõpuks ka korraliku hoo sisse saaks. Meeskonnad võiks siiski olla suhteliselt ühtlase sisemise tasemega, sest mis huvi on "Timkal" või "Kümpsil" täiega panna, kui ankrumees nagunii kõik ära annab?

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Vanaste oli suurim au mis ühele inimesele üldse osaks saada võis, surm sõjaväljal oma keisrihärra eest. Usun, et kaasajal ei ole endise tippsportlase jaoks midagi austusväärsemat, kui ennast Pulleritsu võistkonnas koomasse sõita

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

17:21 nii on.

 
At 19:12, Blogger Priit Pullerits said...

See on kahtlemata nädala mõttetera, 17:21. Trumbake üle, teised!

 
At 19:33, Blogger Priit Pullerits said...

Siin teile aegsasti ka minu homne kolumn - sest ega ma ainult suusata! -, kuidas poliitikud vee segaseks ajavad ja siis meid kõiki omakasupüüdlikult lüpsavad ja lollitavad. Eks te proovige põhjendada, etmul ei ole õigus!
https://arvamus.postimees.ee/6511758/priit-pullerits-sogases-vees-haali-jahtimas

 
At 21:48, Anonymous Anonüümne said...

Nojaa, olen vaadanud poliitilisi teemasid vahendavaid modesid ja mõistnud, et tegelikult neile sõna andmine on ressursi raiskamine. Hääletama peavad ainult fanaatikud. Tammsaarelikud tõe otsijad istugu valimistel pigem kodus ja uurigu Tõde ja Õigust. See ongi vaidluste point. Pole igasuguseid korruptsioonis mitteosalevaid amatööre võimu jagamises kaarte segama vaja. Kas seda süsteemi on võimalik ümber sättida nii, et müürid püsti jäävad? 90 aastatel toimus muutus valuliselt. See valu oli vajalike muutustega võrreldes ainult kõdi.

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

21:48 targad ja tõsised on sinu sõnad, suur oraakel ja teadmamees. Kõik mis räägid on puhas kuld ja Seebamaa teemant. Punased kui põlev päike saavad olema laineharjad mis pärast 3.3.19 rannakalju vastu laksudes tormavad.

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Milliseid muutusi siis Eesti tegelikult vajab?Reaalses elus on nii ,et kui sita pott ummistub ära siis normaalne inimene sätib selle prioriteediks nr1 ,et see korda saada.Meil minu arvates on tõsine bürokraatide ummistus.Ei ole enam töölisi ja tegijaid kes selle bürokraatide ummistus ära likvideeriks.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Kui balti mere lained punaseks värvuvad siis samamoodi ka Tartukandi maastikud, lumi ja kraaviperved kui 3.3 päevaks lahti jõuab sulada. Auguga fiššeri asemel läheb hinda auguga kafiššnikov. Valus, väga valus saab olema ja õnnelikud need vähesed kes 4.3 hommikul oma sängis silmad lahti teevad.

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Kunas start on ukse ees, siis mis kohta Priit oma võistkonnale ennustab? Keda peab favoriitideks ja keda mustaks hobuseks?

 
At 05:17, Blogger yanmaneee said...

golden goose
longchamp
air max 95
yeezy boost 350 v2
hermes belts for men
yeezy boost 350 v2
michael kors
off white hoodie
nhl jerseys
air jordan

 

Postita kommentaar

<< Esileht