esmaspäev, november 02, 2020

Pullerits: Kuidas teha sügisel jahedas üksinda kõva rattasõit? Minu õppetund teile!

Hõredaks on praegu ilmade jahenedes jäänud ratturite read. Nõrk, mehed, väga nõrk! Mis siis praegu viga on? Ei midagi ju! Kas kaheksa kraadi on rattasõiduks teie arvates liiga vähe? Ei ole ju. Tõmban kunagi ehituspoest ostetud «karupüksid» rattapükste alla, kaks higisärki rattasärgi alla ning Rein Taaramäelt 25 euro eest ostetud Katjuša kirjadega vesti kõige peale, rattakingadele katted peale ning sõrmkindad kätte ja läheb. Isegi villast ega muud mütsi pole veel vaja kiivri alla panna.

Ei ole sugugi vaja end rohkem sisse pakkida, kubujussiks teha. Nagu mõned.

Ja isegi kiirus ei kannata sellest paksemast riietusest. Näiteks pühapäeval.

70,9 kilomeetrit ümber Tartu. Tähtverest Kärevere sillani, sealt Kärknasse, siis Jõgeva maanteed pidi tagasi, väikse tiiruga läbi Vahi küla Räpina maanteele ning sealt üle Ihaste silla tagasi ning mööda Ringteed Tallinna maanteele ja sealt läbi Tähtvere linnaosa kodu ette. Aega kulus 2:13.40, mis teeb keskmiseks kiiruseks 31,8 km/h. See ei ole ju sügise kohta sugugi paha.

Vaheajad ka 10 km kaupa: 17.21 – 35.21 – 53.01 – 1:13.24 – 1:33.28 – 1:51.56 – 2:11.45.

Küsite, et kuidas sellist arvude rida nii suure täpsusega meelde jätta. Mälu on selle nimi, mehed. Mälu!

Aga olgem ausad, ühe vea tegin ka. Algul läksin tegema 40-45 km pikkust tiiru. Kuid ilm oli mõistlik ning aega oli – laupäeval olin ju veetnud Tallinnas kuus tundi jalgel, innustanud Postimehe ajakirjanduskoolis ligi 30 inimest, mis on raske töö, sest metsikult tuleb energiat välja käia, kui tahad, et inimestel ikka huvitav oleks ning nad aktiivselt kaasa tuleks –, mistõttu otsustasin käigult teha plaanitust pikema sõidu. Ent see tähendas, et polnud mul kaasas juua ega ammugi mitte süüa.

Ja see tähendas, et umbes kahe tunniga sai energia otsa. Nagu öeldakse, viimased veerand tundi tulid aurude peal. Aga ära tulin!

Huviga võrdleksin nüüd oma sõitu teie viimaste aegade sõitudega.

Foto 1-4: Küsimus neile, kellel ei ole minu rattasõidule midagi vastu panna: kas teate, mis järvega Eestimaal on neil piltidel tegu? Vihjeks: see ei jää Tartust rohkem kui 40 kilomeetri kaugusele. Pildistatud pühapäeval, 25. oktoobril. Pärast järve ümber matkamist tegin 40-kilomeetrise rattaringi keskmise kiirusega tervelt 33,9 km/h! Fotode autor: Priit Pullerits

27 Kommentaarid:

At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Mis viga?
Rattahooaeg on läbi poiss.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Kas ei või hooaja lõpus väike bumšehker teha, Pullerits paneb kõrtsi kinni ja läheb?

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Mingi ametlik tõlge ka sellele pedeterminile on?

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

Oskab keegi öelda, miks paganama pihta ei tohiks Mati aidata oma teadmistega Eesti suusatajaid? Mees on vitsad saanud. Kas keegi tahab väita, et mehe teadmised on piirdunud dopinguga? Äkki saab Eesti suusatamise taas tõusuteele kui ala ei korralda poliitkorrektsed ametnikud, vaid mehed, kes oskavad ja suudavad ise panna ning teisigi innustada.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Mis on teinud Suusaliit, et 7 sportlast saaks Soome laagrisse minna?

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Tore, et suusasaapaliidus sellist tola pannakse, ei jää vähemalt sellest institutsioonist mingit valet muljet - aus naljanumber. Noorsportlased õpetatakse kah varakult ringiga käima, valivad mõne teise brüxxellikuma ala.

 
At 23:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas need sportlased, kes Soome lumele kibelevad, pannakse nüüd antidopingu poolt karistust kandma.

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Õige on jah. Suusatamist enam pole niikuinii Eestis kõrgel tasemel. Miski harrastajate kamp on järgi ainult.

 
At 00:56, Anonymous Anonüümne said...

21.49
Mati ei tohi aidata ei suusatajjaid, ei jalgrattureid , ei argonoome. Mis vitsad ta saanud on? Mees üdini pätt. Me nägime tema aastakümnete tööst vaid virvendust. Kurat teab mis skeemitamist mees kasutanud on ja ei saagi teada.
Selle mehe koht ei ole spordi juures, kui raske on sellest aru saada. Sama mis Lance ja Bruyneel alustaksin uue võistkonna loomisega.

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Team Haanja tagant paistsid Kindrali kõrvad, kas sama on Ski Pro Teamiga?

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Mati muinasjutud on kusi selle kõrval, mida meile aastasadu on valetatud orjuse kohta Eestis. https://epl.delfi.ee/arvamus/malupank-kristjan-oad-muistne-vabadusvoitlus-on-muut-kust-me-teame-et-sakslased-vallutasid-13-sajandil-eesti?id=91551477

Nagu välja tuleb on Eesti omad muistsed poliitikud võõrast väevõimu sisse importinud, et oma rahvast orjastada käputäit eliiti teenima. Sellist jama poleks kunagi uskunud aga kui reffid oma ülbusega liiale läksid, siis selle järellainetusena on vabadusvõitluse müüt juba täitsa ära ostetav jutt. Eriti veel siinse blogiperemehe juttude kontekstis, mille suund muutub nigu tuulepuhang iga päev ja mõni päev mitu korda.

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Saarjärve

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

21.49, las jäävad mõned saladused ka. Kõigi sportlaste aastakümnete tööst näeme ainult virvendust. Mõne puhul pelgalt nappi umbes üheksat ja poolt sekundit.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Parandus, viimane kommentaar läks kella ühesele.

 
At 11:46, Blogger Priit Pullerits said...

Õige, 11:14.
Nüüd, kui see suur küsimus on lahendatud, saate asuda oma viimaseid rattasõiduandmeid minu sõidukiirustega võrdlema.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Pühap 2,5 h u 10 km/h Paluküla radadel. Liiga kerge polnud

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on ilusad looduspildid teinud.

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Koonerdab ainult ja paneb üles maalilaadsete abstraktsete joontega pildid. Võiks väheke suurema resoga pilte üles laadida, siis saaks ka sest ilust ka terviklikumalt osa mida Priit nägi, saaks ehk isegi ühele lainele, kuigi järv on sile.

 
At 12:29, Blogger Priit Pullerits said...

Mind üritati pärast Aivar Mäe teemal avaldatud kirjutist Pressinõukogu kaudu liistule tõmmata, aga ei läinud läbi. Otsus tuli Lisanna Männilaane ja tema advokaadi Maria Mägi-Rohtmetsa kaebuse peale selline:

Pressinõukogu tegi Postimehe kohta õigeksmõistva otsuse

Tallinn, 3. november 2020. Pressinõukogu arutas kaebust Postimehes 6. juulil ilmunud artikli „Estoonlased lahkavad Aivar Mäed tabanud süüdistuste tagamaid“ peale ja otsustas, et leht ei rikkunud head ajakirjandustava.

Artiklis räägitakse paljude Estonia endiste ja praeguste töötajatega Aivar Mäest.

Kaebaja ei olnud rahul, et artiklis avaldati ta nimi, kuigi ta palus seda mitte teha. Samuti jätab artikkel kaebaja hinnangul temast mulje kui tõsiselt mittevõetavast, kergemeelsest, tujukast, pisiasjadest solvujast ja pealekaebajast.

Postimees vastas, et kaebaja ja ajakirjaniku kolmel korral toimunud telefonivestlustes ei tõusnud kordagi küsimust, kas ja millises mahus võiks kaebaja isikuandmed loos kajastuda. Postimees analüüsis artikli ilmumist kaebaja isikuandmete kasutamise seisukohast ja jõudis järeldusele, et kaebaja andmete avaldamiseks on õigustatud huvi olemas. Postimees lisas, et pärast artikli ilmumist pöördus toimetuse poole kaebaja esindaja vastulause sooviga. Leht avaldas vastulause 8. juulil.

Pressinõukogu otsustas, et Postimees ei eksinud ajakirjanduseetika koodeksi vastu. Kaebaja ja ajakirjaniku vahel toimus kolm telefonivestlust. Ajakirjanik ei andnud kaebajaga toimunud vestluste käigus lubadust, et Postimees ei avalda tema nime. Rahvusooper Estonia juhtimise suhtes on suur avalik huvi. Kõiki asjaolusid arvestades ei saa kaebaja soovi mitte avaldada tema nime lugeda antud juhul Postimehele eetikakoodeksi järgi kohustuslikuks.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Ehh, kui ajakirjanik ei anna toimunud vestluste käigus lubadust, et Postimees ei avalda tema nime isegi sellise palve esitamisel, siis ole valmis jamaks. Teid on hoiatatud, ei mingit vilistamist!

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas endises suusablogis võib maha hõigata, et kodumaa tippsuusatamine on lõplikult surnud.
Heauskne Aivar saab tegutsemiskeelu ja liidumehed ei suuda koondise asja ajada.

 
At 15:22, Blogger Andres P said...

Kui suusatajad pole siiani aru saanud et M.A'st tuleb eemale hoida igal juhul siis on neil midagi logisemas. Või on nad jäänud uskuma päevikupildil olnud karjatust "ALGAB UUS ELU!!!!"

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Heausken Aivar tegi nii nagu Kindral ütles. Selles tema probleem ongi, et ta on Heauskne Aivar. Tavaline sõdur. Kahuriliha, keda Kindralid saadavad sinna kuhu vaja.

Aga üldiselt, mis suusatamisest te kulla mehed räägite? Eelmine talv sain ise kolm korda suusad alla, korra kunstlumel ja kaks korda lausa looduslikul lumel. Tea, kas sel aastal tuleb sama kõva hooaeg? Peab ikka puhta loll olema, et suusatamisele panustada.

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Ettepanek! Kõva mehe testi lisada uus kriteerium, mille täitmiseta testi ei läbi. Valge mees peab olema suutlik leidma valget lund hoolimata ilmast ja aastaajast. See võib küll morjendada naispere, kes parema meelega suunaks finantsid kuurortis varvastega vees plädistamisesse, kuid kui naispere ikka tahab, et perepea kõva mees oleks, siis on tegemist väikese ohverdusega.

 
At 20:11, Anonymous Anonüümne said...

Keskpõrandale kokku - r o d e o

 
At 09:55, Blogger Kaur said...

Rattahooaeg ei ole läbi, naljahambad. Te võite selle enda jaoks muidugi lõppenuks lugeda ja minna jõusaali või kuhu tahes - isiklikke valikuid mistahes põhjustel ei keela keegi. Aga eelmine talv sai sõita aasta läbi ja küllap saab see ka. Rada, ratast ja sõidustiili tuleb kül valida ja vajadusel vahetada.

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Nõrk? Mehed ragistavad pimedas metsas ratastega. Aastaläbi. Iga ilmaga.

Õiget mtb ratturit maanteel ei näegi

 

Postita kommentaar

<< Esileht