esmaspäev, detsember 28, 2020

Pullerits: Suusamehed, kui kaua laseme ajukääbikutest automaniakkidel end trukkida?!

Paljud on küsinud, kuidas suusatamine edeneb.
 
Tõsi see on, et rattad läksid eelmise nädala keskel keldrisse. Eks näis, kui kauaks. Aga proovi sa suusatada, kui kogu see ilm on autoga arulagedaid ja idioote täis!

Käisin pühapäeval Tartus Tiksoja lähedal metsas. Sealkandis, kus elab Tiidrek Nurme ja kus on metsa all saepurukattega rajad ning paar välivõimlat. Ja nägin, kuidas keegi oli oma autoga sõitnud mööda laia jalutamise rada metsa alla – õnneks tuli õrn puidust sild vastu ning ta keeras metsa all otsa ringi, nagu jäljed reetsid.

Nädalavahetusel kirjutas üks teie seast oma murest mulle kommentaaridesse:

«Soovita mõnel Tartu Postimehe noorreporteril külastada Vooremäge ja uurida nende kümnete ja sadade suusaraja rüvetajate käest, et mis tunne on? Mis tunne on terve perekonna ja koerte ja kelkudega jalutada keset suusarada, eriti klassikajäljes? Mis tunne on pika tõusu pealt vastassuunas kelkude ja lumelaudadega laskuda ja vaadata suusatajaid kui lollakaid, kes arvavad, et suusarada on mõeldud suusatamiseks? Ilgelt tahaks teada, mida need inimesed mõtlevad. Kui üldse. Ja mis tundega sellist lugupidamatust teiste suhtes oma järeltulijatesse edasi süstivad?»

Laupäeval suusatasin Tähtvere spordipargis (fotol paremal) hakatuseks 5 kilomeetrit. Püsisin suuskadel küll. Pühapäeval sõitsin spordi- ja dendropargis (kõige ülemisel fotol) juba 17,7 km, aega kulus 1:24. Täna, esmaspäeva hommikul suusatasin dendropargis tunni ja paaegu minuti otsa, viimaseid päevi elav Endomondo mõõtis selle ajaga 13,7 km. Aga mis mulle silma jäi!

Silma jäid dendropargi Emajõe-poolses servas võsa ääres, seal, kus kulgeb lai, kõvaks tambitud rada – see tundub praegu parima kvaliteediga rada, kus sealkandis suusatada –, järjekordsed kurve «nautinud» sõiduauto jäljed (fotol ülal vasakul ja all vasakul).

Kas kellelgi on aimu, mis osade inimestega juhtub, kui tali kätte jõuab? Ja mis teie nende vales kohas autoga sõitjatega peale hakkaksite, kui mõne sellise sündmuspaigal kätte saaksite? Palun ideid, et edaspidi ei peaks hakkama koha peal improviseerima, vaid karistusmeetmed oleks siin aegsasti läbi arutatud ja heaks kiidetud.

Suusa- ja võhmamehed, kui kaua me laseme ajukääbikutest automaniakkidel end trukkida?!

Foto 1: Tartu dendropargi valgustatud suusarada pühapäeval. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Tiksoja mets laupäeva lõuna ajal. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 3 ja 5: Sõiduauto jäljed Tartu dendropargi Emajõe-poolses servas esmaspäeva hommikul. Fotode autor: Priit Pullerit
Foto 4: Tähtvere spordipargi valgustatud suusarada ja lumekahurid laupäeval. Foto autor: Priit Pullerits

35 Kommentaarid:

At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

Liiklusseadusest lähtuvalt tohib maastikul autoga liigelda ainult maaomaniku loal. Kõne miilitsasse, tuleb inspektor Kukeke kohale ja teeb kindlaks, kas luba on. Kui ei ole, siis vaevalt, et leidub meil mõni korravalvur, kes suudaks ennast trahvi tegemisest tagasi hoida.

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Kui pealtnägijaid ei ole,.....tuleks algatuseks sahtel puhtaks lüüa.

 
At 00:05, Anonymous Anonüümne said...

Pealtnägijad on. BMW ja Jeep Grand Cherokee jäljed on need Tähtveres.

 
At 00:18, Blogger Kaur said...

Rattad keldrisse?

Käisin kaks päeva metsas, eile Lahemaal ja täna Ruu / Kodasoo kandis. Rattajälgi on kõik tihedalt täis, teisi rattureid nägin ka. Sõidetakse palju ja praeguse lumega on väga mõnus. Ei ole ka fätti ega naelu vaja, mul on tavaline 2.1 tolline rehv ja peab suurepäraselt.

Muidugi võib ka suusatada, ega see paha pole. Aga ratast ära panna pole küll põhjust.

 
At 07:58, Anonymous Anonüümne said...

Kaur, mine toimeta mingi aeg rattafoorumis ja ära ju all eest suusaradadele rattaga tule,muidu...........

 
At 11:00, Anonymous Magnar Alev said...

Tundub,et viimase aja tõusev trend. Möödunud nädalal kogemus Mammaste,Haanja ja Kääriku radadel,igal pool pilt sama. Rajad täis jalutajaid,kelgutajaid,koeri ja muidu uitajaid. Asjakohased märkused ei aita, sõimata saad igal juhul. Jalutatakse pundiga ilmtingimata kõrvuti, tihti vastassuunas, Kekkoserajal olid kelgutajad raja kõige kaugemas nurgas ennem Harimäe torni. Üllatusena ei olnud saanimehed seekord väga kündnud.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Mida ütlevad demokraatia õpikud suusameeste vaimse terrori kohta vabade inimeste vastu? Kuidas lahendada igamehe õiguse probleemi? Kuidas mahutada metsateele jalutaja, jooksja, koerasitutaja (kes korjab junni ka kenasti klassikajäljest kilekotiga üles ja viskab pärast selle prügikasti), rattasõitja, uisustiiliga klassikajälge hävitav suusataja ja klassikalise suusastiili austaja? Kuhugi peaks mahtuma ka ATV mees ja metsateele eksinud bemmi kutt. Laadna, viimased peavad maaomanikult esmalt loa saama kui metsa lähevad ja nende vastu saab ajutiselt politsei ja massiivse meediakampaaniaga. Teised peaksid aga olema ju võrdsed kodanikud vabal riigimaal.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

11:57 ma pean igati õigeks suusameeste (eliit inimesed) vaimset füüsilist kultuurilist poliitilist religioosset terrorit teiste vabade kodanike vastu maal vees ja õhus, kogu Eesti territooriumil.

 
At 12:37, Blogger Kaur said...

Anon, ma olen rattafoorumis selle algusest peale (foorum loodi jaanuaris 2003, mina regasin end märtsis 2003), aga aitäh ikka.. :)

Suusatajate frustratsiooni leevendamiseks võiks olla ka suusafoorum, aga ei ole. Aeg-ajalt käiakse suusaradade info lehtedel ja muudes imelike kohtades mulisemas. Isegi facebookis pole normaalset suusapedede gruppi... minu teada vähemalt.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

11:57 nojaa võrdsus on tore asi ,aga mingi loogiline mõtlemine võiks sealjuures ka olemas olla.Sinna kuhu on tõmmatud suusarada on tehtud põhjusega.Sama nagu trammi või rongi rööpad.Jalutamiseks ja autoga sõitmiseks peaks veel piisavalt ruumi olema eesti pinnal.Inimene on vahel ikka suur mõistatus:)

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Terviseraja kohta ei ole üheski ametlikus kohas öeldud, et talvel on sellel ainult suusatamine, no ei ole. Tsiteerime ka jutupunkte "Igapäevaseks regulaarseks liikumiseks sobivad hästi ka linnatänavad ja kodulähedased kergliiklusteed. Alati ei peagi panema spordiriideid selga ja minema terviserajale, kui vahelduseks võib minna oma kodukanti jalutama.

Liikumisrajad on mõeldud jalutamiseks ja rahulikuks sörkjooksuks. Lisaks heale füüsilisele vormile annavad liikumisrajad võimaluse avastada kohti, kuhu muidu ehk ei satuks.."

saa siis aru, et miks suusarjal jalutada ei tohi, kui omanik seda palub teha....

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Mis patulunastust see Kaur naftaärikatelt tahab saada? Teemaks on imbekad spordiradadel ja soovitus saba jalge vahel rattaga võsa vahele minna? Kas selle eest saab liigkasuvahendajatelt -5÷ ja pool lepingutasust tagasi? Ei, võhmamees ei viska sellise kopka eest suuska hange!

Vooremäe pärast ei pea muretsema, sinna teeme vahitorni (teise nimega VOOREMÄE TERVISESPORDIKESKUSE HOONE EHITAMINE), kuhu kullipilguga rajavalve pannakse, klassikajälge astumisel jäävad täiskasvanutel näpud Kohe-Karma alla. Suitsetajad rihmitakse seiklusrajale, oskajaid saavad kunstlumekahurioperaatoriks.

Tiksojal ja Dendros oleks vaja osakeste aktiivil korra kokku saada.

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Kaur ära alahinda suusameeste kabaali. Nad ei mulise kuskil vikerkaare tüdrukute fbs vaid ootavad sind nurga taga kuusikus, haaravad natist kinni ja lausuvad väga karmid sõnad. Suusapedede viha on pikk ja põline ja kättemaks hirmus.

 
At 15:32, Anonymous Anonüümne said...

Kauri indulgentsi hinnaks saab olla ainult 15km eraldistardist klassikat igal järgneval pühapäeval, kuniks kunstlund vähemalt ühelgi rajal üle 100m alles on. Kolmapäeva pärastlõunati võib lumejumalate rõõmuks igal teisel nädalal lisaks sprintida.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Ei eeeeei nei

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Kurat mingi jama............ok.Meil see mõni kuu lund ja suusarajad peaksid olema puutumatud igasugustele muudele pededele.

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

Putin ei sõida rattaga, Putin suusatab nagu põline venemaalasel kombeks. Kõik peded peaks sellega arvestama kui tahavad homset päeva näha

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

See punkt tuleb kevadisele rahvahääletusele lisada- kas suusaradadel tohivad toimetada ainult suuskurid või võivad seda teha kõik. Siis peaks pildi selgeks lööma ja homodel suusajäljes oleks lõpp.

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Isa Pullerits peaks Postimehe veebis korraliku litaka panema. Suusatajad on maksumaksjad ja peavad saama suusatada koera ja homovabas suusakanalis. Või muidu!

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

Las Padre kütab, tal on autoriteeti ja tutvusi meedia eliidis

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Kui me räägime hooldatavast suusarajast, siis siin pole küll jalutajatel, jooksjatel või ratturitel, mootorsõidukite juhtidest rääkimata, mõtet jaurata, et see on kõikidele liikumiseks. Sul on seal kõrval sadu radu ja teid, mida mööda liikuda, mis pagana päralt sul on vaja just suusarajale ronida ja seda rikkuda?

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Ikka sellepärast, et aastaringi on seal rajal liigutud ja ühtegi keelusilti ei ole seal. Ainult sisetunne ütleb, et kas seal liikuda või mitte. Selle tunde puudumisel pole aga mitte ühtegi muud kohustuslikku köitumismalli. Nii on. Siin on mõtteainet kõigile. Alates rajameistri palvekirjadest metsas liikujatele kuni Roosikrantsi advukaatidele seaduseloomes osalemiseks.

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

Niikaua kui reegleid ja nende täitmise järelevalvet ei ole, ei ole ka korda, on segadus ja halvemal juhul ka konfliktid - see on elu. Tähtvere Spordipargi näitel, kui omanik reegleid kehtestanud ei ole või ei jõua need spordipargi kasutajatele kohale, on suusarajal kelgutajad, koerapissitajad, kiired ja aeglased suusatajad, lapsevanemad jm. kõik läbisegi suusarajal ja rahul on vähesed, suusarada porine, liivane, hooldamata. Ja pole suusatajadki inglid, ega saa omavahel ka alati läbi. Näiteks sealsamas Tähtvere sprindiraja keskel, kus kunstlund on, blokeerivad rühmatrennis osalejad (ka suured inimesed) teistele suusatajatele aeg-ajalt kogu laia raja (selle asemel et keskosaga piirduda) - lihtsalt jäädakse keset rada omavahel jututama, kõik teised suusatajad võtku hoog maha. Seega olge ise ka viisakad ja kui teete kellegile märkuse, siis rahulikult ilma emotsioonidega, räuskamisega rikub inimene ka iseenda tuju selleks korraks.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Ma näen seda asja suuremas plaanis aga ei oska kirjeldada.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas sinu suur eeskuju on puhta segi läinud?
https://sport.postimees.ee/7143049/kergejoustiku-juht-julgustab-sportlasi-olumpia-medalitseremoonial-protestima

 
At 11:56, Blogger Priit Pullerits said...

Kurb uudis. Sebastian Coe oli nooruses mu suur iidol ja innustaja, ta oli pärast konservatiivse partei üks olulisi tegijaid Inglismaal, aga nüüd ajab täiesti lamba juttu. See on ehe näide sellest, mida liberastlik ajuloputus ja diktaat suudavad inimesega teha... Kurb, väga kurb.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Olümps ja poliitika võiks olla lahus. See ei ole enam sport ega meeleleahutus vaid spetsiifiline ja peenekoeline ajupesu. Tegelikult on muidugi negrodele rõhumine kaval nõks. Hiinlased tahavad maailma vallutada ja nad on tänapäeval nr 1 rõhujad Aafrikas. Mustade üles ässitamine võimaldab nende tärkava rassismuse suunata kollaste vastu ja panna mustad kollastega madistama kui hästi läheb. Ehk siis hiinlastele luuakse spetsiifilist mustatöö tegijate väge, kes nende kasvavat hegemooniat kärpima asub. Aga siiski, spordi võiks sellest jamast eemale jätta, kuid kahjuks on sport ainuke kultuuriliik, millest mustad aru saavad.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Kubuntu on selles et tänane poliitiline konservatiivsus on progressivismi poole üle läinud. Kui liberid on avalikud progressiivid siis konservid on sellised sala progressiivid kuid 100% klobalistid uusmarksistid ikka. Kui sa pole progressv lendad rokist juba samal õhtul. Seb vana kaval teab seda

 
At 12:54, Blogger Andres P said...

Autokääbikute jaoks on terviseradadel reeglina selgelt mootorsõiduki liikumiskeelu märgid. Situtajatega on keerukam, tuleb selgitada ja avalikult suunda mudida.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Spordis on poliitika suurem kui sport ise. Kui kohtuvad armeen ja aserbaidsaan, iirlane ja inglane, korea ja põhjakorea vutimansad või leedu ja vene basketbolistid. Näiteks kui Andrus holmenkolleni 50km võitis loopisid norrskid televiisori aknast alla. Kui Padre oma norra sõpradega 15km klassikat sarved kokku paneb kellele me siis pöialt hoiame? Trollidele või Köniksbergi kunnile?

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Mina hoian pöialt Köniksbergi kunnile. Alati.

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Kui Sebastian Coe arvab, et tema tegudes on midagi oǒ’boǒntoō maigulist, siis võtku eksinud põlv pinnaselt ära ja langegu maha kannikatel, see näib asjakohasem žest.

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Kas Hiiumaal on liiga palju hiidlasi? Priit teab. See küsimus lahendab ära, et kas peded võivad abielluda või ei. Priit on siin blogis ka ainus, kes seda mõistab, kuidas.

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Politsei pressiesindaja Kerly Virk kirjutas, et enne nädalavahetust annab politsei driftijatele lubaduse: kes avalikel teedel aru kaotab ja sõbralikust selgitustööst suurt midagi pea, võiks diftima minnes selga panna soojemad riided ja jalga kõndimist kannatavad jalatsid, sest tema auto võtmed võetakse hoiule.

Kes haljasalale satub, oskab Virga jutust vast mõõtu võtta ;)

 
At 14:06, Blogger Kaur said...

Ma olen ühes Norra matkamise grupis (norrakeelne). Seal on samad mured - kas ja mismoodi tohib mitte-suusataja suusarajal liikuda. Inimesed ja nende mured on ikka igal pool samasugused :)

 

Postita kommentaar

<< Esileht