kolmapäev, jaanuar 27, 2021

Pullerits: Kas Eesti suusaradadel loovad korra sildid või füüsilised noomitused?

Ei oleks osanud arvata, et mu laupäevane kirjutis Postimehe Arteris lahingutest Eesti suusaradadel pälvib nii palju tähelepanu ja tekitab nii rohkelt arutelu ning jõuab koguni Postimehe nädalavahetuse loetumate lugude edetabelisse. Ju siis tabasin tuha (st lume) all hõõguvat kuuma teemat. Näiteks kuulsin, et Tallinna lähedal olla küsimus jätkuvalt akuutne, ühe inimese väitel lisaks veel rahvuspinnal, et sel ajal kui eestlased suusaradadel suusatavad, käivad venelased hulganisti suusaradadel narodnoje guljanijet tegemas.

Siinjuures usun, et ei pea minema kaasa tänapäeva hullusega, mis ei soosi rahvuse alusel eristusi teha. Sest kui probleem on ikkagi selles, et enamiku suusaradadel jalutajatest moodustavad venelased, on vähemasti selge, kelle hulgas ja mis keeles tuleks selgitustööd teha ja vajadusel hoiatusi välja panna. Ei ole ju mõtet panna suusalaenutusse eestikeelseid silte, et suusarajal kõndimine keelatud, kui need kõndijad ei astu eales suusalaenutusse ega kasuta argisuhtluses eesti keelt. Probleemi tuumale tuleb vaadata ikkagi ausa pilguga otsa, sest ainult siis on lootust, et toimub tõeline integratsioon: need, kes kirjutamata ühisreegleid rikuvad, saavad ka lõpuks aru, et nii ei ole ilus ning võtavad omaks siinmail kehtivad tavad ja kombed.

Aga kas sildid aitavad? Rääkisin ühe Eestis tuntud, kogenud ja äärmiselt hakkaja massispordiürituste korraldajaga – aga kuna rääkisin temaga Arteri loo tarbeks, mitte blogi sissekande jaoks, siis ei pea eetiliselt õigeks tema nime siin avaldada –, kes oli seda meelt, et silte on vaja, sest siis inimene näeb, kuidas peaks käituma ning võtab loodetavasti aru pähe. Samas ta möönis, et ega ükski silt ühtegi probleemi lõpuni lahenda, ent vähemasti annab kätte otsa, mis suunas tuleks hakata mõtlema ja kuidas oma tegutsemist sättima.

Lisan omalt poolt, et sildid annavad ka neile, kes normaalse ja loogilise tava rikkujaid näevad, tugevama seljataguse nõuda, et rikkuja vaataks silte ning käituks nendest lähtudes. Sest muidu võivad nood alati vastu õiendada, et ära mölise, sest silte ju ei ole.

No ja lõpuks, kui sildid ka enam ei aita, võib käituda reeglite rikkujate vastu ka nagu Lahtis vene suusataja Aleksandr Bolšunov, kes algul äsas kepiga ning kui sellest väheks jäi, siis rammis massiga külje pealt sisse. Kas see on üleskutse vägivallale? Ei, kindlasti mitte. Sest, pange tähele, räägin ju oletuslikult: võib käituda, mitte ei pea käituma! Nutikas, kas pole?

Foto 1: Tähtvere spordipargi radade skeem. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 2 ja 4: Tähtvere spordipargi 850-meetrine Pulleritsu-nimeline ovaal. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Maailma sotsiaalmeedias jäi selle pildi juures õige vastuseta küsimus: "Nähtud nädalavahetusel Tartus Tähtvere spordipargis. Huvitav, keda või mida ootavad?" Foto autor: Priit Pullerits

51 Kommentaarid:

At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Luureinfo Virust? Kas PP on laupäeval stardis?

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Tallinnas MUPO tööle Harku metsa filmima:)

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Ikka võib juhtuda, et suusakant petab ja lööb sideme maha, niiet külg ees inimesele sisse lennatakse, eriti sellistel M40+++ klassikatel vanema suusaga. Bolsu tahtis ka aint rääkima minna, aga ei tulnud välja. Pärast oli nii piinlik, et kummalgi ei tulnud sõna suust. Mäki ei saanud isegi näppu püsti tõsta, nii hästi oli kepi ja rihmaga maas kinni.

Aga sildisemantika on väiksemate tõlkemahtudega kui sõnasildid, Emmega Jukule punane ring ümber ja kriips peale. Starsshi Sargent oskab kindlasti ära tõlkida, mis Mamotška ja Serjooga nimed on ning mis värviga neile kriipsu peaks peale tõmbama.

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Virus 21 km? Priit, mis sa selle väikese sutsaka pärast hakkad oma aega ja raha kulutama. Kõik isased ju suurel, võrdled seal lühikesel oma taset naiste-laste ja memmerättide klassis.

 
At 18:03, Blogger Priit Pullerits said...

Olen juba varem öelnud, et mul pole aimugi, kuidas mu nimi on 21 km distantsile kirja saanud. Kinnitan, et seal ma mingil juhul ei osale.

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Loodetavasti selgitab uuriv ajakirjanik välja selle alatu provokaatori, kes Priidu latsekeste ja memmekeste sõitu sokutas. Mine tea, äkki tuleb see lurjus veel Pulleritsu nime ja numbri all startigi ja kakerdab selle läbi viimaste hulgas, et mehe mainet täis teha.

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Rahva Omakaitse kommentaariumi 2.0?

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

See on kindlasti sama kärss kes Hermakùlale konto tegi, kuulsused olge valvsad!

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Õiget luureinfot tuleb hoopis Ekspressist.
LUCA MODRIC

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Kes Pulleritsu eest Mõedakal rajale läheb, numbrit ei saa raisku lasta.

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

Ärge jätke Padret külma kätte

 
At 06:23, Anonymous Anonüümne said...

soome suusataja ei rikkunud mingeid reegleid-püsis enda valitud rajal.mott
kah priit

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Loodame, et printsi vangikongi ei panda.

https://sport.postimees.ee/7166090/mati-alaveri-parem-kasi-karel-tammjarvel-oli-eesti-suurimas-dopinguloos-uuratu-roll

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Kui keegi tahab teha veel mingeid päringuid Mõedaka rajaolude kohta, esitagu need veel enne lõunat ürituse foorumil https://www.estoloppet.ee/et/etapid?competition_id=338&action=comments

Sain aru, et pärast seda on korraldusmeeskond muude teemade juures.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Laupäeval on suusabuum - pikk ca 600, lühike ca 200 osalejat.

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui parkimise eest küsida kümme rubla, nagu Virus juhtus, siis ongi parkla juba päevi enne võistlust täis müüdud. Täielik käpardlikkus! Rohkem tuleb küsida, muidu ronib kohale igasuguseid karvaseid ja sulelisi. Näiteks kui Lõuna-Eesti suusakuurortides poole päeva pealt mäepiletite hindu tõsteti, siis püsikunded olid ülirahul, sest nii hoitakse igasugu matsirahvas eliidist ohutul distantsil. Suusatamine üldiselt peaks olema ikka võhmameestele, kel nii haaret kui mõõdet.

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

See on jah piinlik, kui parklas on ilma Porche ja Mercedese märkideta sõidukeid või siis mingeid 2020ndate lõpu vanu panne. Roostetavatest noorteklubide kastidest rääkimata. Nulle ja numbreid ikka juurde panna, nii saab igale poole väikese luksuskuurordi.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Võhmamehed on vaesed rotid, millisel võhmamehel on Mercedes? Erandeid muidugi on, vaadake Pulleritsu sõpru

 
At 14:31, Blogger Priit Pullerits said...

Teadmiseks kõigile:

Tartu maratoni avatud rada, teatemaraton, 16 km sõit ja lastesõidud valitsuse eriloa alla ei käi ja jäävad ära.

Muust:

TMi ühes stardigrupis on maksimaalselt 500 osalejat. Stardid antakse 15-minutilise vahega.
Siseruume kasutada ei saa (sh pesemine), kuid finišialas on võimalik riideid vahetada eraldatud alal.
Toit ja jook on teeninduspunktides topsides, finišialas antakse osalejatele toidupakid.
Pealtvaatajatel on keelatud üritusele tulla.
Välismaalastel on soovitatud osaleda virtuaalselt.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priit ja Indrek said kokku?

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Siin kehtivate reeglite, siltide, integratsiooni, keele ja muu sellisega on lugu lühidalt järmine - tulevad (ise toome, ise laseme sisse) uued inimesed, tulevad ka uued kombed. Nuta või naera, meelita präänikuga või karista piitsaga - ei aita - loodusseaduste vastu ei saa.

Nii väikse rahvahulga (nagu eestlased) integratsioonivõime on praktikas nullilähedane. Milline on olukord Vene kultuuriruumist pärit inimestega, selle kohta on meil juba kogemus olemas. Mida me alahindame on fakt et hindud, araablased, aafriklased on meist (meie kultuurist ja keelest) sadu kordi suuremad ja mis peamine KASVAVAD (ka Eestis ja kogu Euroopas) hulka kiiremini. Vahet ei ole kas toome sisse palju või vähe teisest kultuurist inimesi, kas kvoot on või ei ole, määravaks saab (kes võtab territooriumi üle) keskpikas ja pikas perspektiivis vaid KASV - kes kasvab kiiremini see võidab, küsimus on vaid ajas. Selles ja siin (Eestiski) on hindudel, araablastel, aafriklastel meie ees tohutu eelis. Ka venelaste "kaardid" ei ole siin head. See mida me praegu Eestis näeme tundub meile juskui ohutu, kuid, me käime Lääne-Euroopaga sama rada ning riikide nagu Prantsusmaa, Belgia, Hollandi, Saksamaa suurlinnade lasteaedades ja koolides on juba täna selgelt näha missugune on meie tulevik. Ja see pilt ei rõõmusta meid kohe kindlasti mitte.

Lihtne näide, 10 000 pealine (näiteks hindu uusasukate) populatsioon hõivab piiritletud elukeskkonna (näiteks Eesti või Läti) kindlalt ja vääramatult kui see populatsioon kasvab, vaatamata sellele et praegu elab sellessamas elukeskkonnas (näiteks Eestis või Lätis) miljon (mittekasvavat või aeglasemalt kasvavat) põlisasukat. Paraku ja kahjuks ei ole hindud Eesti ainsad kes on oma KASVU alustanud. Hindudel, araablastel, aafriklastel ei ole Eestis mingit "kurja plaani" siin oma kombestik ja reeglistik kehtestada - territoorium üle võtta, kuid see juhtub iseenesest, võib isegi groteskselt öelda - juhtub isegi siis kui nad seda ei soovigi.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

15.58 osundab demokraatliku korra ahilkale. Sellest päästab valimiste de jure võltsimine ja de facto mingi gängi (nt ref) monarhia, kus põlisrahva esindajatele omistatakse printside staatus ja pisipalgalised tööd jäävadki neile kes maailmaareenil ei mõista suusa libistamise kunsti. Siis võime rahuliku südamega hakata mõtlema tulevasele pinsipõlvele EV-s. Kuidas aga tagada see, et need valimiste võltsimise tuulboks jääks printside kontrolli alla, kas kapokad aitavad või peab miski rahvaalgatuse peale pressima?

 
At 17:13, Blogger Priit Pullerits said...

15:58 kirjutab asjaliku ja usutava tulevikuvaatega. See praegusaja globalistide ja liberastide häda ja viletsus ongi, et nemad näevad vaid hetkeolukorda ja lähitulevikku, 5-10 aastat ette. See, millele 15:58 oma prognoosis osutab, ei ole mitte mitmesaja, vaid pakun, et kahe-kolme., maksimaalselt nelja inimpõlve küsimus. Keegi, kes matemaatikas kõva käsi (mitte kõva pea!), võiks näiteks võtta mõne Euroopa riigi isikkoosseisu 30 aastat tagasi, vaadata sellest asjast tänaseni selle muutumist ning siis selle pealt arvutada välja olukord 50-60 aasta pärast.

Üks hull alistumise teema on meil JeestiDvesti ja hobusevaraste ülikooli elukaugete haridusteadlaste vähimategi teadusandmeteta promotav Ühtne Eesti kool, mis viib selgelt eestikeelse ja -meelse hariduse allakäigule ja hävitamisele. Ma loodan ja usun, et sellest saab aru isegi ajaloolane Pärtel, kuigi karta on, et temagi on langenud akadeemias vasakpoolsete laastava ja ajupeseva mõju alla. (Lootkem, et ta tõestab siin sõnaselgelt vastupidist!) Kas need lihtsameelsed tõesti arvavad, et kui teha segaklassid, kus on nt 70 % eestlasi ja 30 % venelasi, mõjub see hästi ja viljastavalt eesti keele, meele ja kultuuri säilimisele? Las ma ütlen teile otse: sittagi ei mõju!

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits nagu tema kavalam sõber Piirimäe ei jaga matsu. Mitte see protsent venekeels lapsi pole probleem, vaid uus eestikeelne haridus on mitte kohalik, vaid globo, ei räägita mitte lutsust ja liivist vaid sillerist ja dostojevskist kui 'maailmakultuurist", mida see kahtlemata on, kuid kohalikule eesti kultuurile ei jää aega, vaat kuhu koer maetud. Tolbajoobid

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Tartus jalutavad-kelgutavad radadel küll eesti keelt kõnelevad inimesed, niipalju kui juttu olen teinud. Kui viimati üle-eelmisel(?) aastal hooaja lõpus mingi kunstlume jupp Dendros oli, siis just pensionärid pidasid vajalikuks sellel väiksel ribal kõndida, nii et asi pole ka suusaradade uudsuses mõne noorema jaoks.

 
At 19:34, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi ammu oli üks töökaaslane, kes rääkis perfektset eesti keelt, ilma mingi aktsendita. Sündinud Eestis aga passi endale teinud polnud, ei tahtnud sõjaväkke minna. Mõlemad vanemad umbkeelsed venelased. Õde töötas aastaid tagasi Londonis, kolleegiks venelane. Sõnagi eesti keelt ei osanud aga taskus Eesti pass ja kui rahvust küsiti, väitis ennast olevat eestlase. See rassipuhtuse teema on üks segane asi. Isegi rahvusradikaal Mart Helme tunneb uhkust selle üle, et esivanemate hulgas on venelasi: https://epl.delfi.ee/artikkel/78019144/mart-helme-ma-ei-habene-sugugi-et-minus-on-vene-verd

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Kes veel viitsis siin täna Charles-printsi või Trenku-Kindrali üle pisarat valada? 10:07, kas tulete oma ahastusega kapist välja?

Viimane aeg välja tulla ja oma parimale Asja-Ants peale teha, sest aeg on rääkida veerand sajandit ja kümneid sidruneid kurnanud Admiralidest juttu teha. Anders Besseberg. Norra. Laskesuusatamine. Läbiv süsteem. Altkätt, pealtkätt, skoor.

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Kas Martin Helme vanemate seas on ka venelasi?

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

Üks on kindlasti.

 
At 21:18, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, lugege puhaste-õilsate norrakate esindaja tegevusest venelaste mustade huvide edendamisel laskesuusatamises siit:

https://www.nytimes.com/2021/01/28/sports/olympics/biathlon-russia-doping-besseberg.html

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Kes Pulleritsu Viru lühikesele distantsile kirja pani?

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

22:31, vaatan, et oled vähe ohmu või mis?
Hea küll, aitame; Priit pani.

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Homme stardib Mõedakul 21 km rajale numbri 2059 all Priit Pullerits.
1976 aastal sündinud.

23:04-l on õigus, Priit pani.

 
At 09:57, Blogger Priit Pullerits said...

Mina olen sündinud 1965.
Nii et rahunege maha, mina see ei ole.

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Süvariigi järjekordne nurjatus.

 
At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

ma tean ühte teist sama nimega meest, ilmselt tema siis

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Kahju, et homme Pulleritsuga võidu sõita ei saa.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Kuradi kahju........

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, aga kui nüüd see PP 11 aastat noorem nimekaim Viru maratoni 21 km vaikselt läbi kulgeb, ütleme näiteks 2 tunniga, siis vajutatakse see tulemus ikkagi sügavasti ajaloo anaali kuulsa Pulleritsu nime alla (nt sportose lehele) ja pärast siis seleta, et see polnud tema. Veelgi rohkem põhjustab segadust asjaolu, et Priit sõitis antud maratoni pikemat distantsi 2 aastat tagasi ajaga 2:27 (sportoses jällegi kirjas). Seega jääks mulje, et mees on paari aastaga täielikult mandunud.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Nagu ei saa Napoleoniga koos ratsutada ei saa ka Pulleritsuga võidu sõita. Ole sa või samal stardijoonel. Ainus kes kvalifitseerub on Huu ja mõni üksik isake veel.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Tervitame tsikliste, kes ootavad lume sulamist ja suusamehi, kes naudivad paaristõukeid.

https://www.elu24.ee/7167164/endine-profirattur-sai-napis-roivais-piltide-parast-kinga-tundub-et-meestele-on-koik-lubatud

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

See on karm laks, kui sponsorite kaotamise hirmus selline jama juhtub. Samas ei kottinud sponsorite kaotamise hirm kuidagi meie paaristõuke tippe. Alles siis kui meedia kottis sponsorit personaalselt massilise dopsiafääri tõttu, lõpetas sponsor igasuguse spordi toetamise. Ilmselgelt teab rahastaja rohkem, et millised pahanduse juurikad meil uljalt Eesti lippu lehvitavad ja hirm uuesti kottida saada on nii meeletu. Ehk siis jätaks nüüd siis suusatajad rahule ja vaataks siis selle nimekirja patuoinad terasemalt üle kes rahast ilma jäeti https://sport.postimees.ee/7167629/merko-ehitus-lopetab-eestis-voistlusspordi-toetamise

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas Mihkel televiisorist on süüdi, et kergejõustikulapsed ilma toetuseta jäävad?

https://sport.postimees.ee/7167629/aastaid-siinset-suusatamist-toetanud-merko-ehitus-lopetab-eestis-voistlusspordi-toetamise

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Kas KT oleks saanud TA pappi, kui ta poleks olnud matipoiss?

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

13:29, täna on need baasid siiski koodipõhised juba, nii et teie ärevushäire on üleliigne. Võib hakata rahunema.

 
At 16:04, Anonymous Isakeste ametlik esindaja said...

Nii, 14:29 ja teised ka, ma nüüd väljendan selle blogi ametliku seisukoha eelnimetatud kaasuses ja üldse sedasorti piltide avaldamisega seoses.

Minu arvates tegi kes iganes otsustajaist väga õigesti, et tolle naisratturi, kes pidi hakkama meeste treeneriks, paljaste ja poolpaljaste piltide avaldamise pärast minema saatis ja tööta jättis. Mitte ainult sellepärast, et selline käitumine viitab, et nimetatud naisterahvas võib viia sedasi tegutsedes profiratturite fookuse peamiselt eemale, vaid sellepärast - ja see, lõppude lõpuks, on siin peamine -, et naiserahval võiks olla nii palju väärikust ja enesest lugupidamist, et ta ei hakka oma eenduvaid kehaosi endast veelgi eenduvamaks punnitades end kogu maailmale välja pakkuma. See ei käi asja juurde. Lihtsalt ei käi. Mis muidu järgmiseks? Mõni naisarst tuleb palatisse ja hakkab ka end niiviisi välja pakkuma? Või õppejõud? Või riigiametnik? Või minister? See on kohatu käitumine ja too naine sai, mille oli ära teeninud.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Pede

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Ärge nokkige pedesid, peded on meie head kaasteelised.

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

to 16:04
Aga miks mitte ministrid? Meil on ju nüüd suur valik ministreid, kes võiks sarnaseid pilte presenteerida.

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

Isalembeliste ametlikud esindajad ei hinda vist "wifey materiale". Tühja kah. Kui milleski kindel võib olla, siis isaselmbelistest erinevalt võib kindlasti kindel olla, et selliste avaldustega igatahes tanu alla saab ja mingi viletsa tööandja pärast küll pisaratki valada vaja ei ole. Igasugused tujudest sõltuvad ehituspeatöövõtufirmad või Kindrali Rahakotid lõpetagu kõik oma lepingud ära ja mingu näksigu mustavas Põhja-Tallinnas oma peatöövõtu haljast, igal pool mujal on korralik lumi maas ja ei pea niskese jama pärast grammigi muretsema.

Homme Mõdakal lööme keppidest tuld välja, nii et flooritolmu lööb viimast korda üles, Viru väljadele, mehed!

 
At 14:26, Blogger Unknown said...

Tobe on see rajalkõndimine tõesti. Veel kentsakam on rahvarajal algajate "ässade" kisamine "rada-rada" ja Bolshunovi moodi suusakeppidega vehkimine. Kui mõni nii kõva sõitja on, siis saab lapsest ja harrastajast mööda ka. Kõigil on õigus rahvarajal suusatada. Kui ei oska mööda sõita, ära tule rajale laiama.

 

Postita kommentaar

<< Esileht