reede, märts 05, 2021

Pullerits: Miks dopinguga sisse kukkunute eitusi ja õigustusi ei maksa uskuda?

Usun, et olen laupäevasesse Arterisse teinud ühe viimaste aegade põnevaima intervjuu - aastaid rahvusvahelises ravimiarenduses tegutsenud meditsiinidoktor Margus Annukiga, kes on ühtlasi Eesti Tõstespordiliidu president. Ta on dopinguteemal Eestis ilmselt suurim ekspert, ega muidu Eesti antidopinguagentuur teda selles rollis ei kasutaks. Ja ta rääkis ikka hirmpõnevaid asju, millest lehte mahtus kahjuks vaid väike osa.

Üks osa, mis ruumi puudusel välja jäi, teile siin preemiaks (kui ilusti käitute!)! Lasen sel vestlusel minna nii, nagu see meil kulges. Alljärgnevalt sellest, mis teile ka korda võib minna, sest moodsa dopinguni ei küündi te nagunii! Dopingust on kogu intervjuu Arteris.

Annuk: Ravimtööstuses on teatud riikides toodetud südamerohte, mis on geneeriliste rohtudena müügile lubatud, aga analüüsid näitavad, et neis ei ole ühtegi tilka, milligrammi toimeainet sees. Toimeaine maksab. Niisugused asjad ei ole üldse ime. Kui võtame toidulisandid, siis ei tasu osta odavaid, sest tihtipeale ostavad toidulisandid tegijad oma komponendid kokku, ja mida odavamalt, seda parem, et tekiks suurem kasu. Toidulisandite turg on hästi suur, võltstoodete osakaal on samuti suur, ja nood suruvad hinna alla. Arvan, et toidulisandite komponentide teadliku saastamise võimalus on suurem kui see, et see kogemata juhtub – see on tehniliselt peaaegu võimatu.

Pullerits:
Kas toidulisandeist sportlasele mingit kasu ka on?

Annuk: Neid jagatakse neljaks. Ühed, nagu kreatiin, kus ei ole üldse kahtlust, et need on kasulikud teatud spordialadel. Siis on sellised, mille kasulikkus on veel kinnitamata, aga suure tõenäosusega kasu on. Siis need, mis on vähese tõenäosusega, et nad üldse mõjuvad. Ja need, mis kas on kahjulikud või ei oma üldse toimet.

Pullerits: Milles on erinevus?

Annuk: Kui ravimit välja töötatakse, alustatakse nii, et võetakse üks konkreetne molekul ja minnakse inimuuringutesse, et kinnitada selle ohutust, mitte efektiivsust. Efektiivsust vaadatakse pärast seda, kui ohutusega on asi klaar. Juhul kui ravim on hästi efektiivne, on kaks võimalust: kui tulevad ohumärgid, et näiteks sajal inimesel on tekkinud mingisugused probleemid, siis seda müügile ei lubata. Või teine asi: kui ravim on hästi efektiivne, aga kahjuks vaid 20 protsendil patsientidest, siis niisugust ravimit ka kahjuks turule ei lubata.

Aga toidulisanditele niisuguseid uuringuid üldse ei tehta. Need lubatakse rahulikult turule ja nad ei ole ka ravimiameti fookuses. Neid ei tohigi müüa selle klausliga, et nad kas leevendaksid, hoiaks ära või parandaks mingit haigust.

Kui lähete apteeki või internetti, siis kohtate seal imettegevaid ravimeid näiteks liigeste suhtes. Aga targem lugeja saab aru, kuidas neid lauseid on kokku pandud, et [positiivsete mõjujuttudega] läbi minna. Minu jutu mõte on see, et me ei tea toidulisandite tegelikke toimeid ja doseerimist ka. See teeb asja veel udusemaks.

Olen analüüsinud sportlaste menüüsid. Sageli võtavad nad mitut ja võtavad kombineeritud toidulisandeid. Nüüd tekib olukord, et kui vaatan, mis muutub ohtlikuks teatud kontsentratsioonist, siis need [komponendid] tihtipeale summeeruvad. See, kes on tootnud konkreetset toidulisandit, on seda mõelnud päevase tarbimise ja vajaduste järgi. Aga kui võtta neli erineva firma purki paralleelselt, siis tekib mingi overlap. Seetõttu me kunagi ei tea, kui suur on toidulisandite roll vigastuste puhul, mis need meie kõõlustega teevad, kui hapraks nad neid teevad, ka äkksurmade puhul ei osata tihtipeale öelda, mis oli põhjus. Sest toidulisandid ei ole kohustatud teste läbima.

Ja teine asi: kui toidulisandite ettevõttega rääkida ja öelda, et te teete reklaami selle mõjude osas, aga tooge mulle uuringud, siis mõned ütlevad, et neid ei ole vaja teha, need niikuinii hästi ei mõju.

See on põnev maailm, siin on palju asju, mis jäävad silmapiiri taha ja mida tavainimene ei oska isegi mõelda või küsida.
*
Sellest põnevast maailmast saate lugeda Arterist.

Foto 1: Dopinguküttide töövahendid. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Doktor Margus Annuk teadusmaterjalidega. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: WADA peakorter Kanadas. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 4: Dopinguproovide analüüsimine dopingulaboris Keenias Nairobis. Foto autor: AFP/Scanpix

99 Kommentaarid:

At 00:13, Anonymous Anonüümne said...

Pildil aabitsad, heegeldamis-õmblemistükid ja mõned graafikad tekitavad usaldust, seal toas tegeldakse mitme põlvkonna asjadega. Aga "Eric Claptoni" ja "Merchant of Death" panevad küsima - mis marki on Margus Annuki maratonisuusad?

 
At 05:42, Anonymous Anonüümne said...

Härra Annuk on pandud ka 2011. a elamislubade skandaalis figureerinud Siim Kabritsa seenetoodetele (must pässik) reklaami tegema.

 
At 07:58, Anonymous Anonüümne said...

...ja Kabrits toob mängu ka suusatreener Aivar Rehemaa, kellega siseneti jõudsalt valeõunaärisse.

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

Kas tegemist on Nabi puhtakspesemise kampaaniaga? Et isegi kui süüdi jääb siis rahvasse on ujutatud teadmine et toidulisandid on nii keeruline värk et mitte keegi ei tea mitte midagi ja kõõluse vigastused ja äkksurmad tulevad täitsa suvaliselt

 
At 09:31, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, 09:09, lugege palun intervjuud! Miks te küsite sellise rumala küsimuse? Kas te siis lugeda ei oska? Kõik on intervjuus kirjas. Ja kui te läbi loete, siis peate olema ikka ekstrarumal, kui te ei saa aru, et asi on täiesti vastupidi: dr Annuk seletab, miks kõik need jutud, et ei tea ja pole aimugi ja ma ei ole midagi teinud, on nonsenss.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Kas leitud on järjekordne inimene PP näol, kes MA juttu uskuma jäi? :)

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Samas pole tipus ilma toidulisanditega ka võomalik.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Las Kägu seletab. Tema me usume. Autoriteetne ja haritud mees.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Haanja maatoni virtuaal tehtud, Otepää kunstlumeringil 42 km. Väga tore suusaelamus, nii heas korras rada polnud isegi talve tipul, hommikul kui alustasin -10 c külma. kuni 8.30ni täiesti üksinda ka veel.

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Raportit palun pikemalt ja olukirjelduslikumalt hr 12:49

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Kas võhmamehel on mõtet kreatiini panna, mis on lubatud preparaat nii võistlustel kui võistlusväliselt? Üle manustamisel vist muud häda polegi, kui et lööb pasa lahti.

Kas matimehe halva analüütilise leiu teemal oli ka kaitsetaktikast juttu? Kõige kehvem tundub minna hurraaga peale ja nõuda B-proovi avamist - siis oled ju kiirelt kutu mees. Parem oleks, nagu artiklis variandina seisab, ja mis meile edu on toonud, vaidlustada A-proovi võtmise, säilitamise ja avamise normatiive?
Tähtajad suruvad takka, 3. märtsiks tuli esitada seletuskiri antidopingule, veel varem seisukoht Dresdeni laborile B-proovi osas. Mis uudised informeeritud meeste seas ringlevad?

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

Informeeritud mehed on uue taktika kasutusele võtnud. Vaikimine. Või siis info müümine kontrollitud ostjale soliidse papi eest. Ära alahinda konspiratsiooni.

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Mujal virtuaalitajatele infoks, et Haanja originaalrada on tänavu 43.5km ja ~1000 tõusumeetrit. Täna tundus olema sadu inimesi Haanja pikal ringil suusatamas.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Aga mis on meie Lordi ja Päästja sõnum läbi virtuaalse Haanja raja? Kas te sellele olete mõelnud? 1000 tõusumeetrit ja inimese kujulised olendid ümber hõljumas? See tähendab üht, finiš on Jeruusalemmis

 
At 16:30, Anonymous MargusM said...

Hiljem muljetate suusatamisest.. Praegu Strade Bianche käib ja põnevust jätkub..
Huvitav kas cyclocrossi mehed võtavad täna 1, 2 või lausa 3 poodiumikohta?

 
At 18:32, Blogger Priit Pullerits said...

Ma sain kõne Eestis väga tunnustatud spordiarstilt, kellest kõik lugu peavad, ja ta kiitis, et olen dopingu teemal teinud suurepärase intervjuu mehega, kes vaieldamatult tunneb seda teemat Eestis kõige paremini.

Hommikul suusatasin 1: 05.55-ga 16,4 km. Superolud olid! Seetõttu tuli ikka kurja vaeva näha, et end tagasi hoida. Tempo tikkus paratamatult minema selliseks, nagu minna ei tohi. Lõpetasin enne ära, kui liiale läinuks.

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

MargusM, tulge puu otsast alla, straade-vaade-školnik-šosse. Suusalund tuiskab, mehed panevad 15km/h taastavad klassikalõike, tuisuga kaetud koorik kannab, nahktagi ja laulupeo kõrval tuleb praegu teadagi mida teha! Aprilliks on Pullerits jälle 20km/h vormis ja kevadpäikeses karastunud, valmis hüppega maanteerattale kargama nagu vana karu, järgmise Mõõduvõtu sihid silme ees.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Kiivika sõbrad kopeerisid mingit artiklit, kus keskmine võhmavennad kreatiini lisakaalu tõttu kiiremaks ei saanud. Aus müüja see Kiivikas.

https://www.fitness.ee/artikkel/766/kreatiin-ja-sooritusvoime

 
At 19:01, Anonymous MargusM said...

18.45 kas ise tulite täna ikka puu otsast alla või ei hakanud vaeva nägema, puhkepäev siiski..
Võta Priidust eeskuju : ) trenn tehakse hommikupoole, mitte suure tuisuga. Käisin minagi lõunaaeg suusatamas, rahvast oli üllatavalt palju. Rajad on kohati isegi liiga jäised kuid seeest kiired.

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Vorm on tal ka praegu 20 peal. KVA puhul jääb pigem kohustus tiksuda 15-ga ülejäänud tulevikuks.

 
At 19:59, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, Andrus Ansip on äraandja ja allaandja. Siin selle kohta tema oma sõnadega kinnitus:

https://www.postimees.ee/7194839/ansip-vaenukone-debatist-kas-eesti-ja-rumeenia-on-toesti-euroopa-ainsad-sonavabaduse-kaitsjad

Vaat, mis inimesega juhtub, kui ta Brüsseli jahu, iba ja möla liiga kaua ja liiga palju kuulab.

Mitte mingit kuradi viha- ega vaenukõne seadust ei ole meile vaja. See viib paratamatult võimudele mittesobivate ja -meeldivate seisukohtade mahasurumisele. Punkt.

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Kreatiini manustamisega on nii, et kui ükskord lõpetad manustamise siis liha asendub rasvaga, kuna keha loomulik kreatiini tootmine on lõpetatud. Võtab aastaid 10 et raske trenniga lihase loomulik tootmine taastada. Paljudel inimestel võib selle 10 aastaga lootus kaduda ja lastakse kõigel minna. Loodusseadused.

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

"See viib paratamatult võimudele mittesobivate ja -meeldivate seisukohtade mahasurumisele."

Ja tõesti, enamus Euroopa riikides, kus see seadus on vastu võetud on nii juhtunud?
Pead meid siin ullikesteks?

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

20:39 on ilmselgelt üks ullikene sinisilmne liberastikene, kes üldse ei adu mis maailmas toimub. Totukene, sa oled ilmselgelt valesse kohta sattunud!

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

Pisut lugemist mõistust omavale spordimehele. https://fonte.news/kriis/miks-vaikitakse-tohusatest-ravimeetoditest/?fbclid=IwAR2yrEjKyY-qmI0vL3KdVscL1Ggu-i1g_zMoYtozm4paAcs4spOC8EJkDh0

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

To 20:39 Kas te olete pime ja kohtlane või ainult teeskelete seda. Uskumatu kui palju on inimesi, kes üldse aru ei saa mis maailmas toimub. See nn koroonõts on paljastanud selle kui palju on meil inimesi, kes paluvad ,suisa nõuavad, et neid pandaks vangi. Lõpetage vahelduseks see peavoolu meedia uudiste kuulamine , lugemine ja vähemalt proovige natuke mõelda ja analüüsida.

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Elvis ka tegelikult elab, ainult peavool ei julge tõde tunnistada.

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Sümpaatne seltskond on siin koos, olgu liberaal või konservatiiv, püsitakse olulise arutelu lainel. Avasin Kreekast nime saanud portaali ja sporditoimetaja reastab ebaolulise simman-võistluse laule selle järgi, mida purjus peaga on parem laulda. Kas sellist sporditoimetajat me tahtsimegi? Mitte üht klikki enam Eesti peavoolumeediale, ainult suusk.blogspot.com ja Padre lingitud omalooming tööandja lehel.

 
At 00:30, Anonymous Anonüümne said...

Tore, et vastukaaluks liberalistidele on siia tekkinud ka järsema ütlemisega nn EKRE mehi.Muideks, mis vahet seal on mida peavool ütleb, loeb see mida me ise usume ja õigeks peame. Tegelikult polegi olemas õigeid või valesid asju. Näituseks osad inimesed kannavad mitut maski ja mitut paari kindaid korraga ja mõnedel neist , näiteks HR Benton on õnnestunud endale ikka koroona hankida ( mõnedel andmetel isegi 2 korda) Samas mõni luusib igalpool minimalistlikus riiestuses ringi, ei pese kunagi käsigi ja on terve nagu morsk. Ütle sa siis nüüd mis õige on? Võibolla ongi nii, et ühe jaoks õige, teise jaoks vale ja nõukogude aegne lähenemine, et "mõ vse adinakovõje , mõ vse sovetskije" ei tööta? Muideks Elvis on nagu Lenin. Nii nagu Leninini ideed elavad igavesti, elavad Elvise laulud. Pulleritsult päris asjalik kirjutis. Samas mina läheks siit veel kaugemale. Mitte ainult dopingupatuseid ei tasu uskuda, tegelikult ei tasu kedagi uskuda. No kui siis vahest ainult hr Pulleritsu ja Jumalat. Keegi Tark mees , eelmises postituses märkis, et usul on suur jõud. Asjad milleesse me usume, on meie jaoks olemas ja asjad millesse me ei usu, neid pole. Sellepärast tasub alati uskuda meeldivad ja positiivseid asju ja eitada kõike negatiivset. Vähemasti hädasid ja haiguseid pole mõtet uskuda. On tehtud katseid, kus väga kergelt sugestioonile alluvatele inimestele on öeldud, et nüüd kõrvetetakse teda tulise rauaga. Tegelikult puudutatakse teda jääkülma terasega , aga tema usk on nii suur, et tal tekivad põletusvillid. Selliseid katseid on tehtud palju. See ülehaibitud meditsiin baseerubki väga paljus platseebo ja notseebo efektidele. Selleks, et saada korralik suusa laks , ei pea Tallinna kandi inimesed üldsegi haanjasse sõitma. Üllatavalt mõnusalt talvised olud olid täna kõrvemaa radadel

 
At 08:27, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.television.ee/Live/6ee16fe2-2d52-4737-9696-65381df21b9d

 
At 08:31, Anonymous Anonüümne said...

Strade on 15 aastaga ennast suureks klassikuks rattameeste maailmas möllinud. Teistel klassikutel selleks läinud 100. aastat. Eilne sõit oli väga põnev. Kui ikka eest jõuga ära sõitnud grupis on cycloka ja maantee maailmameistrid, kaks viimast Touri võitjat ja Van Aert on lõbu garanteeritud.
Kui suurel mõõduvõtul ei osaleta ja Haanja maraton ära jääb, siis võib sellist klassikut ikka vaadata juba küll. Priit otsib ikka “omasid” stardinimekirjast. Ei ole “omadel” kahjuks asja sellise tulevärgi juures.

Huu

 
At 10:14, Blogger Priit Pullerits said...

No vaatasin ka seda 08:27 viidatud live'i. Kelle jaoks need jäljed on tõmmatud?? Mõni mees pani raja vahetusel ikka julmalt viis sammu uisku. Mingid naised vajusid läbi grupi. Täielik porr... loobusin.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

VASALOPPETI PÄEV, õige 08:27!

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Björgen soovib naiste võitu võtta, kas peab lõpuni vastu?

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Jäljes ei ole lipet, et paaristõuget lükkata.

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Miks Tartu Maratonist otseülekannet enam ei tehta?

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Kelk tõenäoliselt ei raatsinud maksta...
Mis on muidugi suur sigadus spordirahva suhtes.

Priit, küll tagumised kõik rajad sisse sõidavad, üle ei jää midagi. :)
Ei tea küll, palju sellisel aastal peale lasti, aga kui mitte täna, siis järgmistel päevadel kindlasti.

 
At 10:46, Anonymous Kägu, kehakultuurlane, said...

5-6 sammu pannakse , mõnuga ja varjamatult uisku, aga kui tähelepanelikult vaadata, siis enamus sõidab puhta paaristõuke asemel koguaeg sellise pooliku tõukega uisku. Ainuke koht kus tänapäeval veel reeglitele vastavat klassikatehnikat sõidetakse on murdmasuusa MK d ja MM id. Sellistel laugetel maratonidel võidavad sportlased, kes paremini pakasuuhat teha oskavad. Täpselt nagu kiirkõnd, kus võidab jooksja, kes kõige paremini kõndimist simuleerib ja kõige osavamalt jooksusammu varjata suudab. Kaotagu, see porr parem ära ja tehkugi need krdi maratonid kõik vabatehnikas.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

https://suusahullud.ee/wp-content/uploads/2021/01/Murdmaasuusatamise-klassikatehnika-reeglid.pdf

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

No kurat pakasuuhha !

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

No siililegi selge, et jäljes sõites sellist väikest küljele jalatõuget teha ei saa ja kui korraldajate poolt sellist hübriidtehnikat aksepteeritakse, siis ei jää puhta klassikameestel ka muud üle, kui külgjalatõuge appi võtta, kui nad tahavad konkurentsis püsida. Sellise porno laialt levimine ja aksepteerimine tekitab tõesti küsimuse, et milleks seda klassikatehnikat vägisi elus hoida, kui keegi seda sõita ei taha?

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Kurat! Persse se klassikasuusk. Nüüd läheb uisk alla. Usk puhtasse klassikasse kadus paari sekiga. Kes jopski selle lingi siia pani? Ma olin siiani klassikausku. Kõik kadus lingile vajutades!

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Ma hakkasin homoks samamoodi. Klikkisin lingil, tundus huvitav, proovisin ise ka ja nüüd ootan võimalust abiellumiseks. Julm on see meie elu.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Aviaator võitis! Palju õnne!

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

11:49 minuga juhtus sama. Suusablogi lingid on väga ohtlikud, nagu juust lõksus

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi usuti et suusablogi on võhmameeste kodu. Tegelikult on väga ohtlik koht, nagu uisutaks aprillis emajõe jääl

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Julge mees panebki tritsud jalga ja siuh säuh emajõe jääl nagu noor apollo. Turvaline klassika on penskaritele.

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.delfi.ee/artikkel/92768903/valjavote-ida-saksa-dopinguprogrammiks-ara-kasutatud-katsejanese-paevikust-seemnepurse-on-tume-nagu-kolajook-midagi-peab-olema-valesti

Äge jutt. Tuli meelde, et ka Kelk vaidlustes kindralig soovis harrastajate baasi laiendada. Millegipärast tulevad silme ette merisead. Ei tea miks?

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Vahelduseks ka karmim litakas otse Eestist https://epl.delfi.ee/artikkel/92770193/janek-maggi-eesti-vajab-uldmobilisatsiooni-ja-kohe-kui-riik-sojas-viirusega-erasektorit-ara-kasutada-ja-toole-panna-ei-suuda-pole-see-erasektori-suu

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Vasa võitja aeg täna 3,28, hullult kiire rada (aasta tagasi 4.40). Põlluste 69, kaotus 15 min (liiga kerge rada, paaristõuke spetsid kõik täna kimasid)

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Paaristõugetega klassikasõitude läbimine on toonud spetsiifilise mäkke minemise tehnika. Justkui "poolpehme" vahelduva sammuga minnakse. Ilmselt see kuigivõrd parema toetuse annab, kui minna määrdeta või uisusuusaga. Lingil Vasa tänavune võitja ja Aukland. Pöörake tähelepanu Auklandi tehnikale!
Paaristõuked mäkke

 
At 15:18, Blogger Priit Pullerits said...

No nägite siis oma Vasat - pandi uisku nii, et silm ka ei pilgu peas. Miks ma peaks sellist jama vaatama? Nüüd, kui teie tähelepanu ka sellele juhtisin, küllap saate ise ka aru, et sport sellisel tasemel selliste sportlaste esituses on mõttetu. Ja Indrek Kelk teeb väga õigesti - kiitus talle! -, et ta sellistest sõitudest ülekannet ei tee. Kellele ja milleks? Vaadata, kuidas esiotsa mehed petekaid teevad ja midagi ei juhtu? Öelge, mille poolest erineb Vasal nähtu sellest dopingust, millest rääkis mulle dr Margus Annuk - valskus ju see ja too -, aga millest, nagu vastukajadest näha, siin enamik muhvigi aru ei saa, sest kaasa rääkida te ei oska. Nõrk!

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Padrel on õigus. Klassika on ära solgitud.

 
At 16:19, Blogger Priit Pullerits said...

Minu meelest on siin kaks võimalust asi ära klaarida.

1. Kehtestada reegel, vähemalt nt esi-500 sõitjatele, et kui on tehtud jälg, tuleb sõita jäljes, v.a möödudes, mis ei tohi kesta kauem kui nt 20 sek ühest sõitjast, et ei tekiks seda juttu, et mõni mees sõidab 15 km kõrval ja pärast ütleb, et kurat, 15 km punnisin, aga näe, kellestki mööda ei saanud. Kui ei saa, kobi rivvi ehk jälge tagasi!

2. Kaotada üldse igasugused jäljed ära, sest mis on nende mõte, kui nendes ei sõideta? Ainult segavad!

 
At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

Ei no see ju Vasa. Nende probleem.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Jäljes sõitmine ongi kohustuslik seal, kus on võistlusrajal jälg tõmmatud. Kui kohtunikud ei tee koosolekul asja esindajatele selgeks, on peakohtunik pehme ja järeleandlik. Kui lisaks jälgede vahel sõitmisele lubab kohtunik suure osa distantsist (me ei räägi üksikutest tõugetest ega kiiretest kurvidest) pooluisku sõita, siis on ta üks lörrija ja vajaks koos kogu protokolliga uuele ametile suunamist.

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Selle aastane Vasaloppet on ilmeks näide suure rootsi rahva avatusest ja tolerantsusest!

 
At 17:59, Blogger Priit Pullerits said...

Väga hästi resümeeritud, 17:45!

Ainult et kuhu me selle ülevoolava avatuse ja sallivusega jõuame...

No Rootsi näitab, kuhu jõuame: seal pidi minu luureallika sõnul - ja ma räägin ikka Eesti tipptasemel selle valla teadjast jõustruktuurides - olema üle poolesaja linnajao, mis on Rootsi korrakaitsele n-ö keelatud maa.

Rootsi on omadega pekkis, ainult et... miks me siis seda ei näe? Sellepärast, et rootslased on omandanud suurepärase oskuse teha neetult halva mängu juures ikka õnnelik ja rahulolev nägu ja ajada faktide ees silmi sulgevat lambajuttu. Eriti kujukalt sai seda näha ühes Kanal 2 dokksaates, kus ühe Rootsi linna politseijuht rääkis täiesti sirge näoga, et no mis teha, asjad on nii, et mõned autod meil Rootsis lihtsalt süttivad põlema. Ma ei usuks, et sellist joga võib rääkida ja keegi rääkis - aga oma silmaga nägin ja kõrvaga kuulsin, seega on see sulatõsi.

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, mis nurgaga ja kui pikk peaks tõus olema, et esimesed loobuksid uisusuusast?

Palju selline nn. poolik ka võitu annab?

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Autode süttimine jääb loodetavasti kindlustuse korvata ja õnnelik autoomanik saabki põhjuse oma 4rattalise sõbra vahetamiseks uuema isendi vastu. Winwin.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Vasaloppetil pole ühtegi sellist kurvi, kus oleks eliitsuusatajatel vaja jälge katkestada või jäljest välja tulla. Võistluste direktor ja rajameister saavad kõigis kõva g-jõuga kurvides radade arvu vähendada ja allesjäetavad ideaaltrajektoorile sättida.

Need Visma osalejad on lihtsalt liiga nõrgad, et rada ausalt läbida, närvi kah pole, et üksteist usaldada või aumees olla. Liberaalne klassikatehnika, see on võhmameeste keeles pooluisk.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Jõuame selle ülevoolava avatuse ja sallivusega esmalt erinevate "lõunamaalaste" migratsiooni vohamiseni, misjärel on hädavajalik muu hulgas näiteks vihakõneseadus. Rootsi, Prantsusmaa, Belgia jms. Euroopa riigid on need kaks etappi "edukalt" läbinud. Priit kritiseeris siin eelnevalt Ansipit, kuid ta ei mõista (erinevalt Ansipist) situatsiooni Brüsselis ja kogu muutuvas Lääne-Euroopas, ilmselt põhjusel et Eesti on alles selle esimese etapi alguses. Probleem seisneb paratamatus kultuurikonfliktis vaga euroopalike ja jõulise kompromissitu islamimõjudega inimgruppide vahel, kes peavad jagama ühte ja sedasama elukeskkonda. Praktikas väljendub see näiteks sealsamastes migrantide linnaosades - muidugi ei meeldi põlistele et nad oma kodukohast välja tõrjutakse, muidugi ei meeldi põlistele et kodukoht on muutunud "väikseks Araabiaks". Üks osa lahendusest ongi (seda Ansip teab ja Priit veel ei tea) vihakõneseadus, sest kui rahulolematuid vagasid vaos ei hoia (näiteks vihakõneseadusega), on tulemuseks paratamatu füüsiline konflikt - kodusõda (kohalike ja araablasete vahel) kui soovite ... Mitte et see kõik mulle meeldiks, kuid see on asjade paratamatu kulg, ka meil Eestis. Ise oleme selle tee valinud - uskudes et migratsioon (muuhulgas islamimõjudega kultuuriruumist) lahendab meil paljud probleemid näiteks iibe, pensioni, IT ja kõrgharidussektori konkurentsivõimega. Paljud probleemid saavadki lahendatud, kuid paljud tekivad ka juurde, üks nendest, üks kõige kurvem ongi nn. hääletu alistumine.

 
At 19:28, Anonymous Eesti mees said...

Afgaanid ja beduiinid ja nigeerlased tõstavad meil IT- ja kõrgharidussektori taset - lolliks olete läinud või???

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits jagab matsu küll. Resistans on loodud vana Liivimaa aladele ja paljud mehed kellest me siin kunagi ei kuule on põrandaaluse võitluse spetsialistid ja oskavad imbuda igasuguse maastiku sisse nähtamatuks. Suvel ja talvel, koos suuskadega ja ilma, kamouflaaž junõu.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

https://www.telegram.ee/ajaviide/telegrami-podcast-46-pandeemias-kahtlemine-on-joudnud-riigikokku-kulas-kalle-grunthal
Grünthal võib olla põhulõug, aga üldjoontes on tal tulimane õigus.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

19:28, kahjuks oleme me jõudnud oma arengus (või on õigem öelda taandarengus?) nii kaugele, kus saab ("euroopaliku" vihakõne seaduse vaimus) öelda, et Teie lause on Eesti ühiskonnagruppe (afgaane, beduiine ja nigeerlasi) halvustav ja karistatav! Tähtis ei ole kas see mida ütlete on tõde või õige või õiglane, ei, seda ei tohi öelda - peate alistuma uuele liberaalsele ideoloogiale. Ennustan, läheb vaid paar aastat ning araablased ja aafriklased hakkavad siin Eestis end eestlasteks nimetama, millest järeldub et see maa ja riik on nende oma, millest omakorda järeldub, et neil on vaieldamatu moraalne õigus (kes selles kahtleb ei tunne neid kultuure) anda pasunasse neile (loe: meile) kes nii ei arva. Vaat selleks ongi vihakõneseadust vaja, kahjuks. Tundub kummaline, arusaamatu, väär? Nii ongi, kuid sarnaseid arenguid see näikse et ei väära, selleks oleme liiga nõrgad ja rumalad. Nõrkade ja rumalate saatus ongi alistumine nagu ajalugu ikka ja alati tõestab. Üks parim alistumise variant on hääletu alistumine. Seda arvestades peab Brüsselile ja nende kohalikele fännidele vist au andma? Säästavad meid tulevikus kõige halvemast ehk verisest alistumisest. Miks me seda väärat jampsi siis üldse toetame? See aga on juba omaette teema.

 
At 21:54, Anonymous MargusM said...

21.01 eksite, mitte nõrkade ja rumalate vaid hoopis laiskade ja rumalate saatus on alistumine. Järjest rohkem kuuleb noortelt väljendit "ei viitsi" ja tõesti, nad kuramused, lausa uppuvad oma sodi sisse- no tule taevas appi! Liiga paljud on muutunud siidikäppadeks ja see on kindlasti osa probleemist. Äpimehi ja näpugaviibutajaid kasvab peale kuid keegi peab ka lihtsama ja musta töö ära tegema- kui meie mitte siis tulevad ja teevad "nemad".
Muuseas pole palju jäänud, varsti on jälle maasikakorjajaid vaja, kõrgharitud magister peab vastu pool päeva- palju meil neid põldudele minemas on?

Õige tähelepanek et võetakse kultuuriruum üle, nagu ka eestlased mujal teevad, kuid mis aitaks? vbl üks huvitav nüanss oleks et mittekodanike laps ei saa automaatselt sünnimaa kodanikuks? Keeruline teema igal juhul..

 
At 22:04, Anonymous Kägu, kehakultuurlane, said...

TO 20:43 Grüntali jutus on pisut ebatäpsusi ja võibolla ka natuke ilukirjandulikku liialdust, aga tegelt hea lugemine. Vähemasti julgeb mõni tuntud inimene avalikult rääkida asjadest nii nagu nad on ja mida kõike inimesed tegelikult ju teavad. Kõik meedikud tegelikult teavad, kui auklikud ja ebausaldusväärsed need testid tegelikult on, aga kuna me oleme vaikselt muutumas rootsi sarnaseks riigiks, siis enamasti avalikult vaikitakse. Lamemaalase tiitlit ja töökohast ilma jäämist ei ihka keegi.
Veits spordi juttu ka .
Vaatasin meeste 50 klassika tänast lõpplahendust mitu korda Kohtunikelt kehv otsus.Hea näide sellest kuidas ebaõiglus asendatakse veel suurema ebaõiglusega. See ei taasta selle mehe õigusi , kellelt väidetavalt võit rööviti vaid annab kulla mehele, kes seda kõige vähem väärt on. Minumeelest oleks õiglane asjad jätta nii nagu nad on. Tavaline võistlussituatsioon, mille sarnaseid mis sprindis üsna tavalised on.Tegelikult Kläbo ei teinud mitte midagi keelatut. Bolshunov mängist ta oma taktikalise manöövriga halba olukorda. Sise raja valimine oleks andnud Bolshunovile väikese eelise ja Kläbo eeldas, et viimane seda ka teeb, üritades venelasest mööduda paremalt. Bolshunov teadis, et tal pole finishi sirgel norralase vastu shansu poegagi. Ta eeldas, et Kläbo ei hakka temaga siseraja pärast võitlema ja pöörab järgmisele. Sellepärast blokeeris ta temast paremalt mööduva norralase tee. Ta ei valinud isegi mitte parempoolset jälge vaid surus temast paremalt mööduva norralase poordi üritades teda rajalt välja lükata. Reeglite järgi nagu tal oli õigus suvaline rada valida, aga välja nägi see väga ebasportlik , mõnedel võistlustel oleks sellise liigutuse eest diskvalifitseeritud.Eelkõige keeras vaid endale ja Kläbole, aidates pjedestali kõrgemale astmele mehe, kellel sinna asja pole. Väga imelik otsus kohtunikelt üldse , sellesmõttes, et Bolshunovil oli võimalus kokkupõrget vältida ja natuke vasakule võtta ja jälge astuda KLäbol kahjuks polnud enam kuhugi minna. Samas suusaspordi ajalugu teab palju finishilahendusi, kus justnimelt on möödutud kaasportlastest mahamärgitud radade vahel sõites.

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

50 klassika sõidust. Kuidas reeglid täpselt ette näevad viimase 50mkohta, kus need lipukesed vms. Kas seal peab sõitma jäljes või mitte? Kui Bolsunov valis viimase jälje, kuigi Klääbot blokkides oli ka ise jäljest väljas ääre pool, siis sellise reegli korral oleks Klääbo pidanud nägema, mis ees ootab (pole ühtegi jälge) ja sissepoole keerama. Ja seega ka B ei oleks pidanud jäljest väljas olles blokkima. Kui aga võib seal ka jäljest väljas sõita, ei tohiks K osas probleemi olla, kuna teise suuskadele sõitis sisse ikkagi B.

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Kulla Kägu, kui kolmandiku meie elanikkonnast moodustavad venekeelsed ja arvatavasti üle poole soveti mentaliteediga kujud, siis Rootsi-suguseks riigiks pole võimalik muutuda, seda ohtu pole, kui just professor Preobraženski ei sekku...

Kläbo-Bolšunovi juhtumi analüüsiga olen päri.

 
At 23:54, Anonymous Anonüümne said...

Isatapp ja tõsielustaarlus. Tuletage meelde, kuidas murdmaapoisid said meedialt kõvasti peksa, sest ohustasid üksnes enda tervist.

 
At 00:01, Anonymous Aarne said...

MM-i 50 km lõpplahenduse juures on niipalju aspekte, et ükskõik missugune otsus olnuks kahtlase väärtusega. Olen Käguga nõus et parim lahendus olnuks jätta asjad nii nagu nad on... kui ei oleks olnud Lahti MK etapi intsidenti, kus loodi värske pretsedent. Kurioossel kombel oli Bolshunov täna ise sarnane (mõndade meelest pahalane) nagu Mäki Lahtis, kes teise sportlase elu ää rikkus. Ehk kui Bolshunov arvab et Mäki tegi Lahtis alatu manöövri, siis ei peaks ta justkui täna üldse midagi kobisema. Siiski peavad kohtunikud lähtuma reeglitest ja loogikast ning kui ma asetaks end kohtuniku rolli, siis ütleks et otsustav intsident (Kläbo müksas Bolshunovi keppi, mille tagajärg oli kepi purunemine) juhtus enne rajavaliku joone algust ja jätaks kõik, mis seondub rajavalikuga üldse kõrvale. Miks Kläbo käsi vastu Bolshunovi keppi läks? Sest mehed olid teineteisele liiga lähedal. Kes oli selles süüdi et satuti teineteisele liiga lähedale. Loogika ütleb et eesliikuja ei pea oma loomulikku trajektoori muutma, pigem peab mööduda tahtja piisavalt kaugele hoidma, et manööver ohutu oleks. Seejuures ei tohi eesliikuja (olukorras kus ta näeb et temast mööduja ei ole enam tema taga liikuja vaid juba kõrvalliikuja) oma loomulikku trajektoori muuta nii et satutakse kõrvalliikujale ohtlikult lähedale. Kas Bolshunov liikus otsustaval hetkel oma loomulikult trajektooril? Kiirus lõpusirgele väljapööramisel oli suur ja Bolshunovi kaldumine äärmisesse paremasse rajaserva oli loomulik, seda tõestab ka Iverseni trajektoor, Iverseni ei seganud keegi, tema ei pidanud kedagi blokeerima. Iverseni trajektoor on (otsustaval hetkel) praktiliselt Bolshunovi koopia. Kläbole tuli lihtsalt rajapiire kiirelt vastu ja ega tal muud valikut ei olunudki kui Bolshunovile ohtlikult lähedale minna. On ja ilmselt jääbki vaieldavaks kas Bolshunov pidanuks arvestama, et rada läheb kitsamaks ja peab peab kaasvõistlejale ka ruumi tegema või mitte ning kas Kläbo oli otsustaval hetkel kõrvalliikuja või taganttulija või mis hetk just see otsustav hetk oli.

 
At 00:09, Anonymous Anonüümne said...

17:27. "Jäljes sõitmine ongi kohustuslik seal, kus on võistlusrajal jälg tõmmatud."

Sellisel juhul ei tohtinuks peaaegu keegi 50 klassikas tulemust kirja saada.
Kes vaatas kogu ülekannet, siis nägi, et sõideti seal, kus libises, mitte seal kuhu jälg oli tõmmatud.


 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Pilt ülevalt annaks parima ülevaate, kui kõrvuti nad kepi purunemise hetkel olid.

 
At 00:33, Anonymous Aarne said...

Võib olukorda (MM-i 50 km) lahata ka nii, et enne finisikoridori valikut toimunud intsident (Bolshunovi kepi purunemine) oli tavaline õnnetus, mille eest kedagi ei karistata. Ning kohtunike otsus lähtus loogikast - finisikoridoris ei tohi sinna esimesena sisenejat segada. Kui vaadata kordust, siis oli Bolshunov ilmselt pool saapapikkust ees finisikoridorri sisenemisel - on justkui varba väljasirutamine mõlema poolt, et ületada see joon esimesena. Kui Bolshunov edestas Kläbot finisikoridori valikul, siis on selge et teisena siseneja ei tohi samas koridoris esimesest mööduda, sest see oleks reeglite järgi segamine. Võibolla lähtusid kohtunikud sellest.

 
At 00:47, Anonymous Aarne said...

00:17, kohe pärast kepi purunemist sõidab Bolshunov oma parema jalaga Kläbo suusale sisse. Sissesõitmise hetkel varjab Bolshunovi parem suusasaabas (eestvaates) Kläbo vasaku suusasaapa osaliselt ehk Kläbo suusasaabas jääb Boshunovi suusasaapa varju, mis tähendab et sel hetkel oli Bolshunov pisut eespool. Vaid murdosa sekundist sellest hiljem jõutakse lumes oleva punase tuttini, mis ilmselt tähistab finisikoridori algust. Selle põhjal otsustaks et Bolshunovi saabas oli pisut eespool hetkel mis siseneti finisikoridorri.

 
At 08:06, Anonymous Anonüümne said...

Jätke see bolshunovi saabas ja jelizarovi kepp mehed kas meil pole suuremaid muresid? Kellest saab Eesti järgmine kuningas ja kas tema nahatoon saab olema liiga valge?

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

Russofiilid on kommentaariumi hõivanud. Paneme aga tuleviku tarbeks nende nimed kirja. Siis teab kellega luurele minna.

 
At 11:22, Blogger Priit Pullerits said...

Ju Bolšunov oma pideva ebaõnnega tasub Vene suusatamise suurt karmavõlga.

Aga millal saabub Norra oinaste mihklipäev?

 
At 13:22, Blogger Andres P said...

Tänan Priit, see väljajäänud lõik oli huvitav ja lugu hea.

Head kaaslugejad - prooviks ikka keskenduda spordi ja sellega seotu peale ja ei levitaks mingit kaameli ilaks kvalifitseeruvat ajaviidet igasugu new-age portaalidest. Ma saan aru, et tippsportlane haarab igast õlekõrrest, et seda sekundikümnendikku võita aga peamiselt tehakse sellega ennast lolliks ja mingit ärimeest rikkaks. Ja kõik "põhivoolule" vastanduv on nagu äge ja resistance...
Bolšunov lõi ise endale kepi jalgevahele, peamiselt küll selle pärast, et Klaebo käsi oli seal juba ees kuhu Sanja normaaltrajektooril kepikäsi liikus (vähemalt selline mulje jäi nende nurkade alt mida avalikkus videolevis näha oli). Ehk - võistlusolukord.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Haarab ka harrastussportlane õlekõrrest, ma arvan.
Kange tahe naabrimeest, Pulleritsu võita on? On
Raha eesmärgile kulutatakse? Kõvasti.
Igaüks võib rehkendada, palju geelidele, määrimisele jms hooajal kulutab.
Erinevus profisportlasega ongi arvatavasti valemängu kontrollis ja nood jäävad õnneks ka vahetevahel vahele.
Suur Lugu oleks külavõistlusel vahele jäänud dopingumaia spordisõbraga. Pole vaja mingit suurt teenindavat taustajõudude rühma. Hangid tuttava spordimetoodiku käest juba läbiproovitud dopinguskeemi tõmmise.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Keegi Andres P on otsustanud, et tema on siin see mees, kes käseb keelab, poob ja laseb. Toome mehe natuke maa peale tagasi.

Andres P ütles ...
Ei ole mõtet nahutada praegust valitust (ja erakondi), oleks ka eelmine oma eriloa tagasi võtnud ja pidurit pannud.
Kahjuks Kägu ei tea bioloogiast (ja meditsiinist) ka ikka midagi - soolestikus elavad bakterid. Bakterid on iseseisvad elusolendid ja tulevad misiganes keskkonnas toime ja inimkeha toimimiseks hädavajalikud. Viirused on sellised poolelusad - väljas pool RAKKU ei ela (noh umbes sama inertne nagu liivatera) ja ei funktsioneeri. Viiruste hetkekasulikkuse (inimorganismile) üle vaidlused käivad teadusringkondades. Põnevaim leid on see et elu miljonite evolutsiooniaastate jooksule on viiruste RNA'st teiste elusolendite DNAsse jõudnud hulgaliselt juppe, mis kodeerivad eluks ja funktsioneerimiseks hädavajalikke valke. Seega võiks lugeda rohkem (populaar)teaduslikku kirjandust või jääda sinna suusakliistrite juured pidama kui liiga keeruline.
09:20

https://novaator.err.ee/1608126700/teadlased-leidsid-inimese-sooltest-tuhandeid-uusi-viiruseid

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Ei maksaks kaklema minna, aga praegusel ajal leiab pigem midagi mis ei oleks kaameliila justnimelt mõnelt alternatiiv kanalilt, kui peavoolust. Enamasti ju ei valetatagi, lihtsalt jäetakse midagi rääkimata. Näiteks hiljuti oli peavoolus uudis, kuidas palatid on koroonahaigeid täis," tagasihoidlikusest" jäeti mainimata, et pisut enne seda suleti mitu koroonaosakonda.

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Mis te põete? Probleem pole ju voodites vaid teenindavas personalis, keda on vaja nende voodite teenindamiseks rohkem kui tavaliste jaoks. Kõsimus on, et kui meedikutest on defitsiit, siis kui kiiresti saab ajateenijad sõjaolukorras panna neid assisteerima. Milline on minimaalne väljaõppe aeg?

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

Asi pole mitte naris, soojas ruumis ega tehnikas, vaid põetajaid lihtsalt pole.

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Eilne indsident meeste 50 klassika finishi heitluses tekitas väikese pretsedendi. Tuuakse paralleele mõned nädalad tagasi J. Mäki ja Bolshunovi vahelise intsidendiga, aga seal sai Bolshunov disklahvi eelkõige kepiga vastase löömis ürituse ja finishis pikali sõitmise eest. Minumeelst tekkitas see intsident karjuva vajaduse reeglite või siis finishi sirge ja sellel eelnevate lõikude muutmise kohta. Enamasti on olnud ikka nii, et ees sõitja kasutab ära oma eelise ja valib kurvist tulles sisemise raja sundides tagapool sõitjat läbima pikema trajektoori. Aga kui eespool sõitja käitub nagu Bolshunov, lihtsalt blokeerib oma kehaga kõik rajad ära sunnib temast paremalt mööda sõita raja piirdesse. Mida siis teha? Mida üldse Kläbo oleks saanud teisti teha? Kui arvestada, et meestel oli selleks hetkeks 50 km seljataga pulss 250 kandis, energiavarud otsakorral jne. Kuidas üldse saab tagasõitja võita, kui ei lubata meestevahelist heitlust finishisirgel, aga samas on eesõitjal õigus tagasõitja rajapiirdesse kinni sõita? Asja lahendaks,1. pikem finishi sirge ja teha sellele eelnev kurv pisut laugem. 2. Viia radadega märgistatud finishisirge kurvist kaugemale, et ka tagasõitjal oleks viimasest kurvist väljudes aega reageerida millise raja valib eesõitja, ning ta ei pea selleks kiirust vähendama. 3 Vaatemängulisuse huvides lubada mõõdukat kehalist kontakti positsiooniheitlustes.4 keelata finshisirgel igasugune möödumine

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Põetajad istuvad kodus ilma ühegi haigusümptomita ja veeretavad sõrmi, sest väidetavalt on nad haiged, nagu meie kõik

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

Pangu eelfinishi plagu üle koridori. Kontakt enne on võitlus ja pärast disklaff. Ja jäljest väljas eelfinishis on ka disklaff või + 30 sekki trahvi. Lihtne

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Mitmes jama see just Bolshunoviga oli? Miks tema kõigiga kokku kipub põrkama?
Tugev nagu härg (vaieldamatult kõigist) aga loll kui laua jalg.

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

No eks see ole märk sellest jumalikust õiglusest, ühele antakse palju jõudu ja tiba vähem mõistust, teisele jälle vastupidi

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Head naistepäeva, võhmamehed!
Pidupäeva puhul avaldas mainekas nädalalõpuleht intervjuu meie kalli Kajakesega. Lõik tõlkeloost PMi vahendusel:
/.../Suhted Kremliga ei ole kiita, kuid Kaja Kallast peetakse karmikäelisemaks kui teisi Euroopa juhte, pooldades Venemaa suhtes rangemate sanktsioonide kehtestamist.

Küsimuse peale, kas Kallas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga kohtuda soovib, vastas ta, et seda vaid siis, kui midagi rääkida on ning hetkel dialoogi jaoks soovi ei tundu olevat. Küll aga ei välista ta seda, et ühel hetkel see siiski juhtuda võib. «Olen kindel, et Balti riigid hoiavad ühte ja Euroopa riigid tegutsevad ühtselt. Venemaaga on tõsine olukord ja meil on parem, kui meil on ühtne rinne.»/.../
Miks just see lõik? Aga seda seepärast, et varsti saame karmikäelisust tunda omal nahal - riik keeratakse lukku, vihasemad kõned keelatakse, maskita saad liikuda vaid tervisetõendiga jne.
https://www.postimees.ee/7195905/kallas-the-sunday-timesile-meeskolleegid-soovitasid-mul-madalama-haalega-raakida

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

17:40 teil on raske seda uskuda, aga küsimuse "kuda saab võita" ilmselge lahendus on "ükskõik millal kogu pagana 50km jooksul, va üks viimane kitsas kurvike. Isegi lõpusirgel oleks saanud"

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Riik pannakse lukku ja inimesed vangi. Kas see on lõpp? Hr Pullerits nüüd peaksite küll vist sekkuma

 
At 00:09, Anonymous Anonüümne said...

Jama jah, FIS mõistab venelase õigeks, vihakõneseadus on vastu võtamata - arstid räuskavad karistamatult Facebookis, süvariik tahab eeskujuliku digiliikmesriigi lukku keetata! Kus on peaminister?! Ah ja, unustasin, ta üks vähestest kes teeb õiget asja - poseerib peene välismaise magaziini lehtedel - tõstab eeskujuliku digiliikmesriigi mainet. Hea seegi :)

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

Meil oleks väga hea meel kui Pullerits saaks aega intervjueerida peaministrit. Sellest saaks kuum ja intiimne lugu.

 
At 10:51, Blogger Priit Pullerits said...

Peaminister on sel nädalal nii hõivatud, et tal ei ole paraku selleks aega, et pikemat intervjuud anda.

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

Kaja on isolatsioonis ju. Seda selleks, et vältida riigikogus toimuvat igakolmapäevast saadikute küsimustele vastamist, kui uskuda isa-poega lurjuseid.

 
At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

Peaminister peaks resistansi liidritega koostööd tegema. Oleks eduks kogu Eesti kodumaale. Poolsammulise paaristõukega nagu see uus võitja stiil ette näeb.

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Karm, aga terav kommentaar!

 

Postita kommentaar

<< Esileht