reede, september 03, 2021

Pullerits: Kuidas Tartu rattamaraton ja suusamaraton ning Otepää MK-etapp sattusid löögi alla?

Eelmisel nädalal sain ootamatu signaali: Otepääl on lahti skandaal. Paluti helistada lisatud numbril.

Ikka tuleb helistada, sest eales ei tea, mida rääkida tahetakse. Tegutsen ju infotööstuses. Info on seal nii kaup kui valuuta. Tõsi, sageli on see kaup üsna kahtlane ja valuuta väärtusetu. Aga seekord mitte.

Teen lühidalt: asi selles, et Otepää maaomanik Aivar Kullamaa (fotol paremal) otsustas keelata, et üle tema valduste spordivõistlusi enam korraldada ei või. Konkreetselt on juttu Tartu suusa- ja rattamaratoni stardipaiga järgsetest esimestest kilomeetritest, aga samuti Eesti ühe suurima järjepideva suusavõistluse, Otepää MK-etapi meeste sprindiraja huvitavaimast osast, kus rada laskub Kunimält järsult alla ja teeb suurel kiirusel pingelise vasakpöörde, et siis juhatada võistlejad mäest üles.

Ja et juttu tsementeerida, saadeti mulle edasi maaomaniku kiri (fotol all vasakul), mis oli adresseeritud Otepää juhtidele.

Asi on tõsine, seletas mu allikas. Sest asjasse pole n-ö kannatajatena segatud ainult Tehvandi spordikeskuse juht Jaak Mae ja Klubi Tartu Maraton juhataja Indrek Kelk, kelle korraldatavad võistlused on nüüd mõlemad küsimärgi all, aga ka muud üle-eestilised kuulsused, näiteks ärimees Heiti Hääl.

Andsin teema menetlemise üle Postimehe kolleegile Andrus Karnaule. Mul oleks tekkinud näiline huvide konflikt, sest Oepää vallavolikogu esimees on Rein Pullerits. Ma ei tunne teda, aga fakt on see, et kõik Pulleritsud on sugulased. Ja sedasi oleks saanud kes tahes seada minu objektiivsuse ja usaldusväärsuse selle juhtumi kajastamisel kahtluse alla.

Karnau lugu ilmub laupäevases Postimehes. Ja on see alles lugu! See Otepää ei ole normaalne koht, ütlen selle peale. Või nagu Maele laususin, kui ta mulle helistas: seal linnas on iga mees oma mätta otsas jube suur kunn, nii et ei mahu sinna äragi. Pakun, et Eestis pole ainsatki teist linna, kus inimesed omavahel nii palju vägikaigast veavad, kiusu ajavad ja üksteisele kaikaid kodaraisse loobivad.

Selle kõige tulemus on nüüd see, et kui Kullamaa oma maad kasutada ei lase, siis on Kelgul probleem, kuhu kahe nädala pärast rattamaratoni esimesed kilomeetrid viia. Kuid see ei ole vast kõige suurem peavalu, sest vähemasti kulgeb kõrval ju maantee, ent maratoni suusaraja mujale viimine tähendab juba suuremat sorti logistilist pähklit. Mae peab meeste võistlusel lihtsalt selle põneva ja kiire laskumise ära jätma.

Foto 1: Allan Oras mullusel Tartu rattamaratoni teatesõidul. Foto autor: Adam Illingworth, Klubi Tartu Maraton
Foto 2. Aivar Kullamaa 2016. aasta märtsis koosolekul, kus arutlusel olid Otepää loodusparki puudutavad probleemid. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 3: Aivar Kullamaa kiri Otepää juhtidele. Foto edastatud Priit Pulleritsule
Foto 4: Venemaa suusakoondise sprinter Nikita Krjukov laskumas 2015. aasta jaanuaris Otepääl Kunimäelt. Osa sealsest maast kuulub Aivar Kullamaale. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

35 Kommentaarid:

At 00:55, Anonymous Anonüümne said...

TRM-i on ka varem vana lasketiiru juurest asfaldile pööratud, nüüd tuleb siis peale starti parkla juursest asfaldile pöörata, pole midagi hullu. Kes mäletab, siis oli kunagi ka MK raja blokeerijaid maavaidluste pärast.

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Maaomanikust tuleb ka siiski aru saada, vallavalitsus ise on aastaid keskkonnaameti seatud piiranguid ilma suuremate tagajärgedeta rikkunud, samas Kullamaad on vallavalitsus ja keskkonnaamet iga väiksemagi rikkumise eest kottinud.

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Keda kotib?

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Kurvastusega tuleb nentida, et lehe kvaliteet on kõvasti langenud. Läänemaa poliitaktivist-ajakirjanikult ei tasugi oodata, et loo peamine fookus oleks "ametnike kius seab löögi alla spordivõistlused".

 
At 22:45, Blogger Priit Pullerits said...

Vaatasin täna Eesti ja Slovakkia võrkpalli, kuidas meie mehed 0:2 seisust välja tulid ja lõpuks võitsid. 3. ja 4. geim tulid meile kindlalt, eriti 4., kui Oliver Venno tegi kas 8- või 9-servilise seeria - ülivõimas. Ja siis suudeti ka 5. geimi lõpus mäng pärast 1:4 ja 6:9 kaotusseisu jäämist enda kasuks kallutada. Suurhallis oli olnud üle 4500 pealtvaataja ja võrkpallurid rääkisid, et sellist kaasaelamist polnud nad veel kogenud. Tõesti, isegi kodus teleka ees sai närvitsetud ja oli hea tunne, kui vastased ära taoti, Eesti lipud ja värvid lehvimas.

Ja siis mõtlesin Rein Taaramäele. Sõidab kusagil kaugel, ei ühtegi Eesti pealtvaatajat, peaaegu üldse mitte pealtvaatajaid, kui ta etapi võitis. Ja võitis mingi välismaa kirjadega särgis. Kommentaatorid rääkisid ka rohkem tema välismaisest klubist, kelle eest ta parasjagu pedaalib, ja vist peaaegu üldse mitte, et ta on eesti mees.

Ja sain taas kord aru, kuidas klubipõhine tipsport jääb alla rahvusvärves tehtavale tippspordile. Oma riigile pöialt hoides on emotsioon palju tugevam ja sügavam. Täna võitis meie Eesti. Vueltal võitis jalgrattur, kes sõidab mingites välismaa klubi värves. Ja siin ei loe paraku isegi see, et Vuelta etapivõit on rahvusvahelises spordipildis kõvem sõna kui tänane Eesti võrkpallikoondise võit mingil alagrupiturniiri mängul. Eesti võitis täna oma kodus, ja mis siis, et vastane polnud teab mis kõvast puust ja et Euroopas ei pane seda keegi tähele - see ei loe. Eestile oli võrkpallurite tänane võit suur ja meeliülendav sündmus.

 
At 00:16, Anonymous MargusM said...

Vaat milline macho tulivälja: "Tõesti, isegi kodus teleka ees.. oli hea tunne, kui vastased ära taoti..". Selline suhtumine ütleb kõik, tundkem siis samasugust head tunnet ja rõõmu kui vastased meie mehi "ära taovad".
Priit, pole mõtet nutta välismaa kirjades särkide üle, aja 20miljooni aastas rattatiimi jaoks kokku ja saame mehed omadesse särkidesse! Ehk tuleb 10a jooksul mõni tulemus ka.. selline on see sinu emotsiooni hind.
Ma arvan et terve selle Vuelta jooksul rääkisid kommentaatorid Reinust samapalju kui terve eelnenud karjääri peale kokku..
Meeldetuletuseks, homme on eesti mees sini-must-valges särgis sõitmas, head emotsionaalset kaasaelamist!

 
At 01:37, Anonymous Anonüümne said...

Rattaspordis pole klubi tähendus publiku jaoks päris sama, mis pallimängudes. Rattavõistlustel hoitakse näppu eelkõige indiviididele, aga ma pole väga kuulnud, et keegi eraldi fännaks nt Sky või Astana klubi. Tõsi on küll see, et Eestis pole ka pallimängude klubide toetamine kaugeltki nii kirglik kui enamikus Euroopas või ka Ameerikas. Pole lihtsalt selliseid pikaajalisi traditsioone välja kujunenud. Viimati kui ühe klubi võitu tähistati kui üleriiklikku sündmust, oli ilmselt 30 aastat tagasi kui Kalev NL meistriks tuli. Aga no see Kalev oligi ju ka sisuliselt meie korvpallikoondis. 2 aastat hiljem tulid enamuses samad mehed Eesti särgis EM-l kuuendaks.

 
At 08:15, Anonymous Anonüümne said...

Mäletan,kui me kossus pea 50 a tagasi usale ära panime,vot see oli lagi ja pidu,nägin oma silmaga,suuremate jalgevahelt KALEVI hall oli puupüsti täis.Aga see ,et Priit telekast võrku vaatab,viitab tema suuremale tervisehädale,muidu saaksime osa igapäevastest keskmistest ja rekorditest.On nii Priit,vasta.........trm tuleb niivõinaa,muudavad veidi trassi algust i pagnaali,saad aru........

 
At 08:32, Blogger Priit Pullerits said...

MargusM, jah, Taaramäed mainisid kommentaatorid palju, aga alati kui Wanty sõitjat, mul ei jäänud vist kordagi kõrva, et nad oleks maininud, et ta on Eesti rattur.

Kui me ka ajaks Eesti-nimelise WT klubi kokku, siis tasemel sõitjaid sinna piisavalt ei jaguks. Seetõttu tuleks palgata hulk välismaalasi, mistõttu sellel ideel ei ole jumet ega mõtet, sest miks me peaks maksma välismaalastele suurt raha, et nad Eesti särki kannaks?! Ja kui siis äkki keegi neist võõrratturitest mingi etapi võidakski, siis mind küll eriti ei morjenda ega koti, kui mingi hollandlane või belglane seda Eesti särgis teeb. Võitis ju välismaalane, mitte eestlane.

See on muidugi hea, et meil ei ole levinud pallimänguklubide fänlust. See veel puuduks! Mõelda vaid, millele veel siis mehed aega, raha ja energiat kulutaks, aga mida see annab? Mitte midagi ju. Ei muutu nad sellepärast paremaks meheks/abikaasaks ega teki neil rohkem raha ega jää aega mingiteks muudeks pere ühistegevusteks, rattasõiduks enam ammugi mitte.

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks me peame maksma välismaalasele, et too õpetab mehi palli üle võrgu toksima? Miks me peame ostma välismaa autosid? Miks me peame ostma Venemaa kallosse?

Jalgrattaklubide fännamise teeb raskeks meeste pallimängudest keskmiselt tihedam liikumine erinevate klubide vahel ja sponsorite vahetumine.

 
At 10:52, Anonymous Segens said...

Jalgin Vueltat eurospordi venekeelse reporteri komentaaridega. Sel paeval kui Taaramae voitis tuletas reporter koik Taara suuremad voidud ja nimetas Tartut uheks suuremaks jalgratta linnaks. Seega ei saa utelda, et ei mainita Eestit.

 
At 11:26, Blogger Priit Pullerits said...

Ju siis venelased meid mäletavad. Aga neile Eurospordi ingliskeelsetele kommentaatoritele Eestit küll ei eksisteeri. Aga vean kihla, et Taaramäe on esmalt ikka eestlane, ja alles seejärel Wanty/Astana/Katjusha/Cofidise/Direct Energie esindaja - iga hooaja-paari järel uus klubi, muutuv ja ajutine identoteet ehk ostetav-müüdav lojaalsus. Seetõttu mul kama kaks, mis tema meeskonnaga juhtub ja kas neil on punane särk või pole üldse mingit särki, sest täna see, homme too.

 
At 11:45, Anonymous MargusM said...

No näed siis Priit, hommik on õhtust targem, pole mõtet nutta unistusi mis kunagi ei realiseeru.. on ainult üks riik millel on oma tiim, Astana, ja see ka poolenisti võõrtöölistest kes põhitöö ära teevad, mida siis veel eesti tiimist loota oleks.. võrdleme rahvaarvusid ja teeme omad järeldused.. see et meil nii palju kõvasti rattureid on peale kasvanud on niigi üllatav.

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Isake Pullerits ka soomekeelsetele kommentaatoritele ei eksisteeri Eestit. Doha 2019 maraton kus jooksid Fosti ja Nurme estonia suurelt kõhupeal ei tulnud sõnagi. Kaasa elati oma rootsi norra vendadele. Mustad mehed jooksid Norsk ja Swede särgid seljas ja soome kommetaatorid lakkusid ja imesid põhjamaise spordi poolt.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Wanty väga edukas Vuelta toob klubile rahalaeva, oletan üsna kindlalt. Rein oli selle edu üks kirkam hammasratas - etapivõit, punase ja mummulise särgi kandmine. Eiking tegi kõva reklaami sõites päevi liidrisärgis. Kokkuvõtte 10. koht jääb ilmselt ära Meitjensi katkestamise (kukkumine, kus kaotas lühiajaliselt ka teadvuse) tõttu. Eiking, kes on enne ITT-d 11., ei suuda temposõiduga kohta tõenäoliselt parandada, proloogil olid wantid nõrgad.
Jah, riigile suuremat au ja kuulsust ei tule, kuid Taaramäele küll - mis on kaudselt ka Eesti ja rattameeste hiilgus. Vueltal liidrisärgis sõit on Eestile kahtlemata sündmus, seda mainisid ka Eurospordi inglisekeelsed kommentaatorid.
___

Paraolümpial sai Läti 5, Leedu 3 medalit. Meie skoor on null.
Taani, Norra, Rootsi ja Soome kõik said kuldmedali (vastavalt 3,2,1,1).
Hiina oli üleplatsi - 96 kulda,
Ühendkuningriik - 41,
USA - 37.

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

10:52 Sama siin. Vaatan ka Eurosporti vene reporterite
(üks on vist gružiin) jutuga.
Väga hästi kajastati Vaderi sõitu Vuelta 3. etapil.
Kusjuures nimetati liidrit tihti lugupidavalt
ainult eesnimega (Rein).
Ei olnud kommenteerija viga, et etapi lõpus näidati
pildil peagrupi kulgemist ja mahajääjat. Ei saa ju
Reinu kohta midagi öelda, kui liidrist pilti ei näidata.
Nagu PP kirjutas, näidatakse "...mõttetut Sepp Kussi,
kes ei jõua...", režiipuldi taga istuvad " Faking amatöörid!".
Ei jäetud märkimata, et Rein parandas oma kohta ca
100 võrra ettepoole (120-lt esimeseks). Klassikud
on sellise tulemuse kohta öelnud: "Pole paha!".

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Rein esindas Vueltal enda klubi, mitte Eestit. Mõttetu ving Pulleritsu poolt.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Õige võistkond on rohkem emotsioone kui üksikvõistleja. Kui tegu väga väikese riigiga pole. Vaja oleks võistkonda mis ike suurtega murraks nagu leedu koss ja läti hoki. Noh võitsime võrgus sloveeniat ja lätit mis siis? Korraks kena. Läti on korvpallis om võitja.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Vuelta täisprogrammi saab jälgida https://www.rtve.es/play/ . Geoblokeeringu võtad maha läbi vpn serverite ja vahi liidrite sõitu kui vaja algusest lõpuni.Ega siis nii suurt sündmust ühe kaameraga filmita:)

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Jalgratta meeskond ei pea tingimata oma meestega. Peaasi et oma firma. Tallink suudaks vabalt wt meeskonna sponsida. Sõidaks oma, läti leedu poola ja idaeuroopa poistega. Kunagi Kirsipuu ja soome raha midagi proovisid aga sommid panid perset nende kankkustest poleks asja siis hüppasid alt. Või kuidas täpselt see oli?

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Sergei Kurdyukov, on sellel Vueltal eesti mehi tublisti ja pikalt heas võtmes kajastanud, lisaka positiivse sõna nii TRR kui TRM kohta öelnud.

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

13:30, Kirsipuu pole kordagi mingit rahvusvahelist meeskonda Eestis luua üritanud, korra üritas seda Oliver Kruuda.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Kirsipuu pidi trennaks hakkama. Astanas oli ta ju abitrenna. Tema oskused kruudade ja sõprade raha.

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

"Ja siis mõtlesin Rein Taaramäele. Sõidab kusagil kaugel, ei ühtegi Eesti pealtvaatajat, peaaegu üldse mitte pealtvaatajaid, kui ta etapi võitis. " - seal pole ju midagi vaadata. Sõidavad korra mööda, mitte m ei näeja kogu lugu. Telekast sama värk, mõttetu ju 4-5 h vahtida mingit kulgemist, kus üldjuhul midagi ei toimu.

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Kaugel, kaugel ... mehed mis viga? Minge vaadake balletti rahvusooperis Estonia ja te ei näe seal eestlasi. Saate aru? Loebki ainult mansa nimi mitte aga rahvus. Loeb sponss. Raha ruulib. See, et keegi usub Taaramäed ei tähenda kübetki. Oleme uues ajastus kus rahvused ja rahvuste promomine massimeedias on ära nullitud. Rahvuslaulud on tolade poolt ära pilatud a la Leto Svet. Asja iva on rahvusluse allutamine suurkapitali huvidele. Mingi Taara ei koti kapitali ja nii ta läheb. Heal juhul saab taarakas oma kobedale palgasedelile mõne hooaja lisaks ja see ongi võidu reaalne tasu. Rahvuslipp jääb tapeediks seinal mis peagi värskemaga üle kleebitakse. Rahvusajastu on läbi. Renessanss oli lühike ja assimilatsioon ja nivelatsioon on paratamatu.

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Keegi ei keela Pulleritsul estonia kleeps kiivri peale liimida ja Tartu Elva lõik 65km/h tulistada.

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Vader pani ka ITT sini-must-valge skinsuit'iga kõva tulemuse. Mehed ärge nutke.

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Mitmes oli? 17?

 
At 00:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit, oleme ikka täpsed ja ei uduta. Otepää MK sprindirada ei ole löögi all. Palun vaata Maa-ameti kaarti!

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

20:20 ikka nutame. Skinsuiti tahaks selga tõmmata ja kiirema ringi teha nii et raketi häält kuulda.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit millal Moabi lähed smv lipuke kaasas? Raske see on aga kui ei, siis on kogukonna lootuste ja ootuste petmine.

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Priitu kogukonna mured ei koti.

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Küll Priit juba teab, valetada tuleb lood suuremaks, küll hiljem on aega tasandamisi teha ja rahvale jääb ikka meelde algne ülevõimendatud jutt.

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit kuseb teile krae vahele ja läheb Moapi millal ise tahab.

 
At 11:44, Anonymous jan said...

Ajakirjanik on jätnud veidi kodutööd tegemata, oleks pidanud konkreetselt pildina välja tooma need kõnealused krundid ja siis oleks selgunud veel üks asi - nimelt ulatuvad need valdused pea penagonini välja ja seal valitseb täielik lagedus, ehk omanik teostas seal lageraiet. Tehvandi suusarajad ja discgolfi rajad on tundamatuseni muutunud. Ilmselgelt on see lageraie kättemaks või mõjutus antud vaidluses aga MIKS on siia kistud minusugused radade kasutajad kes seda peavad kannatama kui probleem on AINULT maaomaniku ja KKA vahel?? Võibolla peaks riik sekkuma ja need maad üldse konfiskeerima suure avaliku huvi ettekäändel. Sain ka omale vastuse miks üks teatud neljarattaline sõiduk juba aastaid suusaradu lõhub ja jalgrattateel kihutab sealkandis, mees lihtsalt sõidab omal maal, JOKK.

 

Postita kommentaar

<< Esileht