laupäev, detsember 04, 2021

Pullerits: mida rääkis mulle oma karmidest kogemustest Eesti ainuke suusapatrull Colorados?

Code 0 kutsung tähendas, et tegu on eluohtliku olukorraga. Vanem naine oli mäel kokku kukkunud. Pulssi polnud. Juhuslikult mööda sõitnud suusataja oli alustanud elustamist, rindkere massaaži.

Ene Sepp (fotol all paremal) ja tema kolleegid haarasid hütist kanderaami, kaks päästekelku, hapnikuballoonid, elustamisaparaadi ja traumakoti ning laskusid Colorados Kaljumäestikus (fotol ülal vasakul) suuskadel 3300 meetri kõrgusel asuvast hütist kolmsada meetri allapoole sündmuspaika.

Sinna kogunes mõne minutiga kümme patrullijat. Nonde juhiks saab automaatselt see, kes esimesena kohale saabub – sest temal tekib situatsioonist parim ülevaade.

Pool tundi elustamiskatseid ei andnud tulemust. Patrullid viisid naise mäelt alla Breckenridge’i kliinikusse, kus arstid fikseerisid tema surma.

Tegelikult oli naine surnud juba mäel.

Miks ta siis ikkagi kliinikusse viidi, et surm seal fikseerida?

Asi on selles, seletab Sepp, et kui inimene sureb rajal, ei tohi tema keha sealt liigutada, kuni on algatatud kriminaaljuurdlus. «See on inimese perele nõme olukord,» ütleb Sepp (fotol vasakul ja ülal paremal). «Tema lamab seal, teised sõidavad mööda.»

Vaat nii algab minu tänane lugu ainsast Eesti suusapatrullist Kalumäestikus Breckenridge’is, mis kuulub Ameerika suusakuurortide suurde kolmikusse koos Vaili ja Aspeniga. Küllap tuleb teile meelde nüüd seegi, et Kelly Sildaru on võitnud Breckenridge’is korduvalt Dew Touri.

Olen ka Breckenridge’is (fotol ülal paremal) käinud, õigemini sealt läbi sõitnud. Siin saate mu videoreportaažis oma silmaga näha, kui maaliline koht see on.

Kui olete video ära vaadanud, ärge unustage lugemast mu intervjuud haridus- ja teadusminister Liina Kersnaga, kellega arutasime muu seas tema soovi, tahet ja valmisolekut saada Eesti peaministriks.

Foto 1: Breckenridge'i suusanõlvad. Foto: Ene Sepa erakogu
Foto 2: Ene Sepp täies varustuses Kaljumägedes patrullimas. Foto: Ene Sepa erakogu
Foto 3: Ene Sepp Kaljumägede puuderlumes suusatamas. Foto: Ene Sepa erakogu
Foto 4: Breckenridge' ja Kaljumäestik. Foto: Ene Sepa erakogu
Foto 5: Suusapatrullid varustust kontrollimas. Foto: Ene Sepa erakogu
Foto 6: Ene Sepp Breckenridge'is. Foto: Ene Sepa erakogu

31 Kommentaarid:

At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Mida veel, Kersna peaministriks? kindlasti proua Pentus tahaks ka seda ametit proovida. Saaks ikka kõik valitseva partei kanakarja liikmed oma CVsse selle ameti kirja.

 
At 18:04, Anonymous sotside sabarakk said...

Väga kaval nüke blogipidajalt, lasta Kersnal pikalt ja laialt kommenteerida valitsusjuhiks saamise teemat. Võib vaid ette kujutada, mida Kaja ja ka Keit täna seda lugedes tundsid. Hahahaaa! Varsti saame näha kõva naistesõda!

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Ja kui naised omavahel sõda pidama hakkavad, siis suled lendavad ning asi läheb täitsa pupuks võrreldes praeguse nn.kehvakese olukorraga.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Küll issid korra majja löövad, kui naiste kätš liiga tuliseks läheb.

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Mööda minnes tuleb nentida et niisuguse hangunud kalapilguga haridusministrit meil varem pole olnud.

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Peaks proovima androgüüne. Kindlasti on nad naistest otsustavamad ja meestest pehmema käega.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Haridus- ja teadusministeerium tellis ettevõttelt Selfdiagnostics kiirkorras, ilma hanketa, koolidele viie miljoni euro eest koroonaviiruse kiirteste. Et siis peaministri materjali peaks nagu olema otsutamise kiiruse osas pr. Kersnal aga riigi rahandus , kuidas sellega saaks olema?

 
At 01:29, Anonymous Anonüümne said...

Suhtusin Kersnasse äärmiselt suure eelarvamusega, aga ministrina on ta enam-vähem saanud hakkama ja suutnud lüüa korra majja mugavusametnikud tööle pannes või minema ajades. Ei ole ka udujutu ajaja.

Võib-olla pole tulevikus Eestisse haridusministrit vaja, sest eestlastest lapsi tulevikus polegi. Juba tükk aega võtavad täiesti normaalsed Eesti mehed naised Aasiast ja Aafrikast, aga nende lastest vaevalt eestlased saavad. Probleem olla selles, et noored Eesti naised on peamiselt vasakliberaalse maailmavaate esindajad, kellest paljud ei taha lapsi. Seevastu Aasias ja Aafrikas on paljudel säilinud terve mõistus ja kaasavaraks ei saa radikaalset katoliiklust nagu poolakate puhul.

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei tea, mis reeglid kehtivad teil seal Ameerikas, aga Euroopas sõidetakse asulavälisel teel parempoolsel vabal sõidurajal ja vasakpoolsel sõidavad need kes liiguvad kiiremini ja sõidavad mööda. Seda ütleb ka Liiklusseadus Eestis. Tahaks loota, et videos roolis olnud kodanik pole see, kes Eestiski 2+2 sõiduteel idioodi järjekindlusega tagavaate peeglisse vaatamata töristab vasakpoolsel sõidurajal.
Terv.Tom

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Ahhoootasid võiks rohkem olla

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

23.04 -ajalugu näitab et rahandusminister ei pea oskama arvutada.(või siis võib valetada külma näoga) nii et poleks takistust.

 
At 17:31, Blogger Andres P said...

Tundub et bambus on jälle kasutusse võetud. Nii suusakepid, kui üle õla visatud mingid muud toikad(märkimiseks?) tunduvad bambusest olevat. teatud olukordades on küll alumiiniumkepp parem kui mis iganes süsinik-klaasfiiber kuid mis eelise annab bambus? Ega sellest järsku juttu polnud.

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

On ainult aja küsimus, millal Padre jalgpalli promoma hakkab.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Kas Padre on koju tulnud?

 
At 17:50, Blogger Priit Pullerits said...

Andres P, bambustoikaid kasutatakse radade sulgemisel, kui on vaja kepid maasse lüüa, et nende vahele keelulint tõmmata.

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit, pildil seljas olevate toigaste materjali on raske hinnata, kuid BAMBUSEST on suusakepid!
Ootame uut katset selgituseks .

;-)

 
At 11:33, Blogger Andres P said...

10:15 - kõik kepid tunduvad bambusest olevat, need rajasulgemstoikad on nähtavuse huvides üle värvitud.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Äkki neid toikaid läheb nagu leiba, bambus ikka odavam kui carbon poemüüja palga eest soetada.

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Mis poemüüja, tegemist on suusapatrulliga ja ega ta neid toikaid (varustust) oma raha eest osta!

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Seal ju kirjas, et saavad poemüüjast nigelamat palka, vaevu tulevad otsad kokku. Eks firma oskab ka raha lugeda. Kui bambus on odavam siis sõidadki odavama jubinaga. Kallimad jubinad on neile kes oma raha lehvitavad.

 
At 18:50, Blogger Priit Pullerits said...

Tubli, 15:25, keegi on vähemalt tüvitekstiga tutvunud, enne kui siin sõna tuleb võtma. Oleks teiesuguseid siin rohkem, oleks ka arutelud sisukamad.

Kirjutasin Ene Sepale, loodetavasti saab ta mahti kustutada te huvi bambuskeppide teemal.

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

See artikkel ei saa kuidagi olla tüvitekst. Pullerits on tüviteksti määratlust kuritarvitanud.
Osa bambuskepihuvilisi on lugenud artiklit ehk tutvunud algallikaga.
See eksimus tähendab vaid üht - kogukonna ees tuleb vabandada.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Mul on karvane tunne, et bambustoigastest teab blogi uus staar Hardi rohkem kui me kõik kokku, rääkimata tollest kenast tipsist Ameerikamaal.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Kirjutage kenast tipsist pikem lugu pambuskepid ei huvita.

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Hallo! Suur Talv on kätte jõudnud, alfaisaste mõõduvõtuni on jäänud leotud kuud, Harku metsas karvajalad lasevad, mis mühisevad, paaristõukeid. Aga blogi murdmaasuusatamisest vaikib.
Peremees, see viga tuleb kiiresti parandada. Ootame reportaaži peremehe omanimeliselt ovaalilt.
Esimene 100km on peagi täis.

 
At 23:54, Blogger Ene said...

Ene Sepp siin =)

Märkimiseks kasutatavad bambuskepid on tõesti parim lahendus ning nagu Andres P märkis, siis nähtavuse huvides on üle värvitud. Tavaline metall oleks liiga raske, vastupidav ja kerge metall aga tõenäoliselt jube kallis. Plast ei ole piisavalt vastupidav. Uus-Meremaal kasutasime mu esimesel hooajal plastist rajamärkijaid, ent need jäid rajamasina alla, läksid lihtsalt katki jne ehk terve mägi oli siis oranže plasttükke täis.

Bambusest suusakepid, mida mina kasutan, on selliselt brändilt nagu Grass Sticks (https://www.grasssticks.com/bambooskipoles). Natuke odavamad küll, ent kestavad samas korralikult. Need suusakepid ostsin 2019. aastal ja siiani pole tundnud vajadust välja vahetada. Tulnud kenasti toime kõikide vajalike ülesannetega. Enne bambuskeppe olid mul nt Leki, mis on kallid ja tõesti mugavad. Need sõideti aga ühe külastaja poolt lihtsalt pooleks. Samamoodi mõjus teisest materjalist suusakeppidele väga kehvasti jää tagumine (seda küll pigem Uus-Meremaal).

 
At 08:18, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Ene Sepp! Loodetavasti said kõik oma bambuskepi huvile nüüd piisavalt ammendava vastuse.

Need, kes nõudsid algallikat ehk lugu Ene Sepast, siis siin see on:

https://sport.postimees.ee/7400833/eesti-suusataja-paastab-kaljumaestiku-popis-suusakuurordis-viga-saanud-hadalisi

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, et Ene pakkus kaikameestele usaldusväärse brändi välja, muidu heietaks siin vanameeste foorumis tont teab kui kaua. Teile ilusat jõuluaega!

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvan ka et parem kui Ene kirjutab lugusid, Pullerits olgu vait ta on oma ühesuunalise propaganda mantjooga kogukonna ära tüüdanud.
/Kalle Põlvast

 
At 12:06, Blogger Andres P said...

Tänana ka Enet.
Tõsi ,ka mul käis korraks peast läbi mõte, et bambus võib jääda purunemise korral lihtsalt maha ja eks ta siis paari aastaga kõduneb, erinevalt alumiiniumist/fiiberkiust.
Suusanõlvadelt võib kevadel peale lume sulamist igasugust sodi leida.
Mul on ka kuuri all ühed retro bambustoikad, aga pole leidnud kokkusobivatele suuskadele saapaid ja nii nad seisavad. Vb kui keegi siinlugejaist on nõus müüma ära 70ndate nahksaapad kukekinnitusele nelja auguga(46 nr umbes), siis saaks need veel rajale tuua.

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kas enam pole seda foorumit kus talvevarustust sai osta müüa...

 

Postita kommentaar

<< Esileht