neljapäev, juuni 23, 2022

Pullerits: Kuidas panustada vene sportlaste Eestist eemale tõrjumisse ja venelaste tõelise olemuse paljastamisse?

Meie riigil tikub minema liiga kaua aega, et nullida Venemaa sportlaste tahtmine Eestisse võistlema tulla. Seepärast siis kirjutasingi vabast tahtest ja omal initsiatiivil vastu jaanipäeva loo, et survestada sedasi siseministeeriumi määrama kiiremini sissesõidukeeld Venemaa rallipaarile, kes on siiamaani Rally Estonia stardinimekirjas. Loodetavasti leiab ministeerium on selgroo üles ega hakka põlvi nõtkutama, ehkki FIA, rahvusvaheline autospordiliit, ei ole seadnud venelaste osalusele stopp-märki ette.

Kuid jaanieelne hittlugu on kahtlemata minu intervjuu Ukraina ajakirjaniku Volodõmõr Zolkiniga, kes on intervjueerinud üle 220 vangi langenud Vene sõjaväelase. Lehte ei mahtunud paljutki, seetõttu soovitan seda lugeda veebis, kus on selline absurdsuse piiri ületav lugu:

Käisin haiglas, kus on Vene sõjavangid. Üks neist oli ilma jalata, teisel olid käed täiesti ära põlenud, nii et ta ei saanud nendega midagi teha, ja kolmas oli hädavaevu kokku lapitud. Vestlustest emadega selgus, et kahe noormehe matused olid juba peetud. Neile oli öeldud, et nende pojad ei ole enam elavate kirjas. Ma rääkisin nendega ning emad väljendasid normaalseid inimlikke tundeid: olid väga rõõmsad, tänasid mind. Poisid, 19-aastased, nutsid.

Aga ühe noormehe ema väitis mulle, et Venemaa pole oma ajaloos kunagi kellelegi kallale tunginud. Ütlesin, et teate, ma ei ole ajaloolane ja ei ole vaja siia ajalugu segada, muidu läheb jutt väga pikale, aga räägime sellest, mis praegu on juhtunud – kuidas ei ole Venemaa kellelegi kallale tunginud? Näitasin telefoni videopildis talle tema poega. Küsisin, kas see on tema poeg. «Jah, minu poeg.» Mina: «Poeg, ütle, kus sa olid ja mida sa tegid.» «Ma olin seal ja seal automaadiga tanki peal.» Ütlesin, et näete, ema, ta on automaadiga tanki peal Ukrainasse tulnud, kas pole nii? Ema vastus: «Ma ei tea.» Kuidas sellisega rääkida?!

Ütlesin veel kord: «Siin on teie poeg, kes oli Ukraina territooriumil tanki ja automaadiga. Kas ta tungis siia või mis ta tegi?» Ja seal tulid sellised vastused: me ei tea kogu tõde; poliitika mind ei huvita; televiisorist räägitakse meile teisiti.

Ütlesin, et mis iganes teile televiisorist räägitakse, aga see on siin teie poeg minu kõrval Ukrainas vangis, ta tuli siia automaadi ja tankiga – mida ta tuli siia tegema? «Tuli kaitsma venekeelseid inimesi.» Küsisin: «Kes palus tal siia tulla neid kaitsma?» «Meile öeldi, et Donbassi elanikud palusid kaitsta venekeelseid inimesi.»

Ütlesin, et hästi, oletame, et ta tuli kaitsma Donbassi elanikke – aga mida tegi ta sel juhul Harkivi oblastis? Sest poeg oli öelnud, et ta oli Izjumis, ja Izjum asub Harkivi oblastis. Ta vastas, et tal on kooli lõpetamisest palju aega möödas, ta ei mäleta geograafiat hästi.

Ütlesin, et hästi, mu kolleeg võtab Ukraina kaardi ja näitab nooltega, kus on Harkiv, kus Donetsk, kus Luhansk ja kust teie poeg siia tuli. Isegi 5-aastasele on seda asja kergem seletada. Ema vaatas, vaatas ja ütles: «Need teie faktid ei ütle mulle midagi, mul on teistsugused faktid.» Nii vestlesime temaga 25 minutit.

«Mõttetu ju!» ütlesin seepeale.

Zolkin vastas: «Võimalik. Aga seda näevad ka teised venemaalased, kes saavad aru, milline lollpea ta tegelikult on. Kõik seal pole nii lollid. Ja kõigile, kes pole päris lollid, jõuab tükihaaval midagi kohale.»

Ei tea, kas Aare Tammele ka asjalood kunagi kohale jõuavad?

Foto 1: Ott Tänak tänavu mais Portugali rallil. Foto autor: EPA/Scanpix
Foto 2: Kalle Rovanperä tänavu aprillis Horvaatia rallil. Foto autor: Zumapress.com/Scanpix
Fotod 3 ja 4: Vene sõdur 13. juunil Mariupolis Azovstali tehase territooriumil. Fotode autor: EPA/Scanpix
Foto 5: Sõjakuritegudes süüdistatud Vene sõjaväelased Aleksander Vladimirovitš Bobõkin (vasakul) ja Aleksander Aleksejevitš Ivanov 26. mail kohtus Ukrainas. Prokurör nõudis neile 12 aasta pikkust vangistust. Foto autor: AP/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Kes on nende nn paljastuste sihtrühm ja milline on selle tulu eestlastele? Burjaadid lasevad ennast piiri ületamata omadel maha lasta kristlikust alandlikkusest või? Neil pole seal isegi õigeusku, tantsivad tootemitega lihtsalt ümber lõkke. Sellised on esmalt vaja ära ristida. Oled sa Priit kiriku liige üldse,et loodad Venemaa halastusele?

 
At 23:55, Anonymous Anonüümne said...

Siseministeeriumi ülesanne on keeruline, tuleb leida põhjus, miks just rallimeestest venelased on teistest viisaga sisenejatest venelastest ohtlikumad. Näib, et FIA soristab meile varbale.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Vot see on jutt - https://www.postimees.ee/7551162/mart-helme-peaministri-intervjuu-valguses-kallas-alles-hiljuti-raakis-et-eesti-on-kaitstud

Reffide plaan on ju hoida evakuatsiooniks Utahi piisav lennukite park töökorras sest kuidas muidu seletada lennunduse toetamist dotatsioonidega. Meeleheitlikult panna nädalake vastu ja hoiduda lennukeelutsooni kehtestamisest. Sellega jõuab VIP-d siit ära saata.

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Mis mõtet on Utahi lennata kui Utahi kunn jääb Eestisse?

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

Kremli ruupori Mart Helme ila koht on tedagi kus. Miks Postimees seda valdama peab, jääb saladuseks.

 
At 20:25, Anonymous Anonüümne said...

Hea küsimus tõesti, et kuhu jääb raketiväelasest kunn kui kirsad Jurjevist läbi jalutavad, kas Köningsbergi või Utahi asumaadele?

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Asukoht on teisejärguline, oluline on informatsiooni jätkuvus. Padre käsulauad võivad kostuda Ameerika Häälest, Vabast Euroopast või mujalt. Kui otsustatakse kasutama hakata põrandaalust ajakirjandust, siis sobivaid kohti kindlustuseks ja lehe väljaandmiseks võib leida lähedalt Betooni tänava tööstuskompleksist. Sealsetest loodavatest punkritest oleks vaenlasel vastupanuaktiviste väga raske välja suitsetada, nagu Ukraina kogemus näitab.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Oh sa pergele küll kui vastupanuliikumise tikkudeks läheb peab kontakteeruma Käguga temal on resistansi võrgustik juba valmis punutud ja arvata et salajase raadioside sagedused installeritud betooni sisse turvaliseks kasutuseks a na trau binee

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

Kas Uibo, Erm, Lillemets ja Tšernjavski ületavad 8350 punkti piiri (MM norm) või välja ravimata vigastused ning meeste osade alade kehv tehniline sooritus nullib kõigi võistluse?

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas tänapäeval keegi veel raadiot näpib? Olen üle 20 aasta seda vältinud ja ei tunne miskit puudust. Kõik helid mis vaja saab nüüd internetist. Betooni varjumisel peab ikka hoolitsema, et allmaavõrk oleks tasemel, soovitavalt fiiberoptiline. Kiirused võiks ka olla vähemalt 100 mega. Siis saab kvaliteetset propat edastada.

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

Õige tähelepanek, kiire WiFi on inimõigus!

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Oi, oi, patareidega raadio peab praeguses julgeolekuolukorras olema töökorras.
Betooni tn tööstuskompleks Tartus oli Olari Taali ajal nii võimekas, et valas betooni terve Annelinna, kus uued tartlased end oma kultuuriruumile kohaselt sisse seadsid. Betooni toodetakse seal ka täna, see on strateegiline paik.

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

Kas Õiglane paneb Kirdile pähe?

 
At 23:27, Anonymous Anonüümne said...

Uibo jooksuvorm on olematu, seetõttu võib ta homne 110m tõkkeid juba näidata, kas MMi väärilisi mehi on või ei. Kümpi-meeste kaardimaja kukub kokku.
Odas 3. koht 70m kätte ei saanud. Peaasjalikult võistlevad 50- ja 60-meetri mehed. Kurb oleks näha Kirdi ja Värniku 70m võistlust. Pigem loobuda, millele vihjas ka Kirt ise.

 
At 23:58, Anonymous Anonüümne said...

Olari muidugi oskas semmida ja kapitaliseerida. Betoon see on raha. Kas aga seal Betoonis ka punkreid on kus piisavalt tunneleid Emajõeni viib?

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Juhul kui peame betooni minema siis kellest saab resistanssi liider? Padrest või Kägust?

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Padre on liiga hea südamega selleks, et olla sõja-aja pealik. Kägu on samas aga liiga toore iseloomuga. Ehk Soonets võtab juhtimise enda kanda?

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Padre olgu natšalnik štaba tal käskude jagamine käpas ja positsioonide rivistamine

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

Betooni ei saa kõiki karvaseid ja sulelisi koondada. Tavatsivilistid hoidku eemale. Soonets kuulub kindlasti punkrisse. Kägu, too lastud vares, kes praeguse režiimiga piikidel, saab idahordiga mõne sovhoosi spordiorganisaator-külvivolinikuks ja ühtlasi inimväärse elu tagasi.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on maailma mees, tema prestiiži ja haardega ärihai ei sobi punkrisse. See oleks talle ahistav

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Padre ka ei sobi. Ameerika meedia kirjutas temast kui tuntud konkistadoorist utahi metsiku kiltmaa vallutamisel ja valge tsivilisatsiooni levitamisel utahi colorado nevada ja montana ja arizona mahajäänud maadele.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Jajah, Priidu paneme lennukile. Teeme petitsiooni. Äkki eliit halastab ja leiab stjuardessi toolil ühe lisakoha ilma pagasita.

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

Padre Soonets ja Kägu peaks moodustama nn 3 triumviraadi nagu oli Napoleon Nabullion ja Kerberos. Muidu on EV juhtimine nagu vilets laevuke

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Priit, foobia venelaste vastu on puhas rassism. Asenda sõna venelane sõnaga neeger ja kõik su ettepanekud on väärt Ku Klux Klani liikmelisust. Eesti mure pole venelased. Eesti probleem on ilukõnedega rahvale puru silma ajav muidusööjate kamp Pika Hermani torni juures asuval aadlike künkal. Venelaste oht on olnud alates päevast 0. Seda teavad kõik. Ometi on siiani dresseeritud eestlasi tolereerima venelasi sest muidu tuleb paha Moskva käsi ja teeb sellele tsirkusele siin lõpu. See on realism. Ja nüüd tuled sa kommunikeerima rassismi venelaste vastu. Kus kurat sa olid 31 aastat? Teame vastust. Passisid niisama ja nüüd leidsid hea võimaluse tõestamaks, et massihüsteeriaga võib ka eestlasi lolliks ajada teada tuntud tõega. Tuleb lihtsalt tampida, et kogu kurja juur on venelaste sport. Keegi peale venelaste ju maailmas ei tarvita dopingut ega teeni relvajõude. Isiklikult arvan, et oled lihtsalt loll sest ei ole eestlasele suurimat mõnu kui näha kuidas eestlane venelasele kodukamaral spordis tappa annab. Tuleb suur ja vägev Tänak ja annab lutti Zolkinile. Iga eestlane on sillas ja nii kasvab ka rahva kaitsetahe, sest nähakse, et venelased on äpud. Sina aga tahad seda kaitsetahet oma keeldudega põmaki õhku lasta. Võib-olla on sul õigus. Teame ajaloost, et Tallinna vanalinn jäi Põhjasõjas, I MS ja II MS ajal püsti just tänu sellele, et Eestis märkimisväärset vastupanu ei osutatud. Lihtsalt tagati vägede evakuatsiooniks vajalik ajaaken ja anti Tallinn ära. Tänapäeval siis antakse eliidile aega lennukitega evakueerimiseks. Nagu teada on Eestil piisav luurevõimekus vähemalt nädal aega saabuvat rünnakut ette ennustada. Selle ajaga jõuavad Eesti lennukid teha piisavalt evakuatsioonilende väljavalitutele lähimatesse turvalisematesse ülemeremaadesse ja hiljem sealt edasi Utahi kus Eestile on soetatud sobilikke asumaid hea raha eest. See ongi plaan. Venelaste teema on ainult puru silmas.

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Kuule, eelmine, oled tüüpiline kollaborant! Justkui räägid õiget juttu, sekka puistad eliidivaenulikkust, aga peamine sõnum on sul ju see, et venelased pole oht ja mingi teema. No tule, taevas, appi, kui loll ja sinisilmne võib mõni olla! Selle venelaste nullohuks hindamisega annadki end välja, et oled kollaborant ja võib-olla lausa putinist.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

10:20 "... ei ole eestlasele suurimat mõnu kui näha kuidas eestlane venelasele kodukamaral spordis tappa annab."
Mäletate 27. märts 2002.a. A. Le Coq Arena. Eesti Venemaa jalgpallis 2:1! Andres Oper lõi Eesti eest mõlemad väravad. Venelased tulid Eestisse plakatitega "Peremehed tulid tagasi", kaasas oli neil ka NVSL-i sümboolikat. Kui tribüünil Eesti lipp süüdati, sekkus märulipolitsei. Politsei vahistas 26 inimest, kes olid peamiselt pärit Moskvast ja Peterburist. Vot nii on vaja "sibulatele" koht kätte näidata.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

13:32 tule taevas appi, no mis seemneid sa küll söönud oled!? Venelased on kohal, mine vaata linnas natuke ringi, tule oma maasaunast välja. Selleks ongi siia vaja peibutusparti, et saaks siinsed aktiivsemad lipupõletajad platele tõmmata. Märulipostel oleks tööd, saaksid harjutada reaalelus sibulate maha panemist ja kasvatamist.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

15:24, püha müristus, teile tuleb Grjazin või Kirkorov või Njuuša või mõni muu tont siia tellida, et aru saada, kes kohalikest vantidest on "lipupõletajad"!? Mis kivi all te elate?

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Mida jama, kas maksame venelastele siis kätte sõdimise eest või kardame sibulaid maha panna ja kasvatada? Põhjendustest tuleb välja just paaniline hirm, et äkki venelastele ei meeldi viis kuidas sibulaid maha pannakse.

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Sibulakasvataja kuldreegel on, et enne maha surumist tuleb sibulat koeral näksida, näksitud sibulaga ei teki enam uueks maha panemiseks vajadust.

 

Postita kommentaar

<< Esileht