reede, juuli 01, 2022

Pullerits: Kuhu kadus üks sekund Rein Taaramäe vastu?

Tartu ja Ilmatsalu vahele jääva Rahinge järve (fotol paremal) ääres – seal, kus Kelly Sildaru plikana suviti trampliinilt vist vette trikke harjutas (korrigeerige, kui eksin!) – asub hõbedane kuppel nagu mingi Marsi telk ning selle kõrvalt läheb nõlvast üles väike tõus, mis Stravas on märgitud 0,43 km pikkuse  Rahinge järve tõusuna. Tõusu all on ujumissillaga piiratud rand, mis on viimastel päevadel olnud isegi õhtuti rahvast pungil, ning taamal, järve teises otsas, on koht, kus veesuusatajad saavad trossi järel hüpetel vigureid teha.

Mind huvitas tõus.

Keerasin peateelt maha ning kogusin kiirust, sest kui tõus algab, ega siis enam juurde pane, siis saab hoogu ainult kaotada. Ühtlasi pidin jälgima, et mõne auto tagant mõni laps ootamatult ette ei jookse. Ei jooksnud – vanemad hoidsid neil silma peal.

Stravaga on see häda, et ega sa täpselt tea, kust ajalõik algab ja kus lõpeb. Eks see annabki põhjust pikemalt pingutada. Kuid kes arvab, et viimse välja panin, see eksib. Arstid on andnud ammuilma soovituse, et seda teha ei maksa.

Pärast siis vaatasin tulemusi. Rahinge järve (fotol all vasakul) tõusu võtmiseks kulus mul 45 sekundit, millega jäin napilt, kõigest üheainsa sekundiga, Strava 160 konkurendi arvestuses esikümnest välja. Minust sekund kiiremad on seal olnud Rein Taaramäe (fotol ülal vasakul) ja Peeter Tarvis, samuti profiratturite seas arvestatava kiirusvõimekusega Martin Laas (fotol paremal). Eesti ilmselt teravaim jalaga spurtijaks tõusnud Madis Mihkelsile oli allajäämine juba suurem, neli sekundit. Temaga olekski hobiratturil, kes sõidab nädalas heal juhul sadakond kilomeetrit, ausalt öeldes mõttetu konkureerida.

Kuhu too sekund siis kadus? Kas tõesti ainult küljelt puhuva vastutuule kätte? Ilmselt, nagu sellistel puhkudel tavaks, seisab ees tõsisem analüüs.

Hahahaa, see oli mõeldud irooniana! Liiga palju räägivad meie sportlased, kui on kaotanud, et nüüd tuleb teha suur analüüs. Ega see enam tulemust muuda! Analüüs tuleb teha ikka enne võistlust: millised on olud, kes on vastased, mis on nende tugevused ja nõrkused, millised on su enda plussid ja miinused, kuidas taktikaliselt tegutseda jne. Tagantjärele tarkus on teatavasti täppisteadus. Fikseeritud tulemusi silmas pidades paraku tarbetu teadus.

Fotod 1 ja 4: Rahinge järv. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Rein Taaramäe (keskel) kaks suve tagasi juunis jalgratturite liidu pressikonverentsil Pirita spordikeskuses. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Martin Laas finišeerib mullu maikuu lõpus Toomemäel Tartu GP võitjana. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

44 Kommentaarid:

At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Mis point on siis lõiku teha kui tulemus ei paku huvi? Ikka pakub. Analüüs ütleb, et puudus eesmärk ja plaan. Üks lõik on tore aga see tekitab ainult tunde, et nüüd nagu oli midagi. See ongi ainult tunne. Alles siis kui teed lõike mingi selge eesmärgistatud süsteemina, alles siis on sellel ka mõte. Praegune mõte oli siis kiibitseda Stravat. Asi seegi. Vähemalt huvi on olemas. Siit on hea edasi minna, nagu stammväljendina sportlased oma tegusid analüüsivad.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Mis mõtet on strava numbreid mõõta? Rakveres on meeste tantsupidu, samm samm hüpaki kükaki ja hoogu juurde. Narrb

 
At 16:42, Blogger Priit Pullerits said...

Ei vaidle vastu, 13:08. Kus protokollis sa ikka oma nime Taaramäe ja teiste kõvade ratturite kõrval näha võid?... Ma ei ole ju sportlane, et hakkaks nendega võistlustel võidu sõitma, ja isegi kui seda üritaks, ei tuleks sellest midagi välja. Kuid rõõmu tuleb osata tunda ka väikestest asjadest, sest kui inimene elab pidevalt kiuslikus negativismis, nagu siin mõned kommentaatorid, siis ausalt, isiklikult küll selliseid inimesi tunda ei tahaks, nad ei paku elus midagi positiivset.

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Padrel jälle õige kommentaar. Negatiivsed rotid jaagu koju ja argu mölisegu.

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

Jaak ajas naise kodust minema ja hakkas negatiivseid rotte võõrustama? Õudusfilm!

https://kroonika.delfi.ee/artikkel/120024922/endine-suusaass-jaak-mae-laks-naisest-lahku-abikaasa-jana-elan-nagu-oudusfilmis

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Ei, vastupidi oli: naine jäi koju ja Jaak läks minema.

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Las ma seletan ühte asja Jüri Vipsi teemal.

Sellises olukorras, kuhu Vips sattus, ei tohi iialgi vabandada. Esiteks, jama on nagunii majas ning vabandamine ei päästa mitte midagi, teeb asja ainult hullemaks, sest seda vastaspool tahabki - et sa laseks kõrvad longu, misjärel saab sind lõpmatuni tümitada, mida vastaspool ju tahabki, kuni oled täiesti tümaks tehtud, sest vastaspoolele vastu astuda ei ole sul enam võimalik, kuna oled ju end eskinuks tunnistanud ja hukka mõistnud.

Vips oleks pidanud jääma sirge seljaga ja ütlema midagi umbes nii, et jah, eks see, mis ma ütlesin, ei pruugi mõnele meeldida, ja mul on kahju, juhul kui ma kedagi solvasin, kuigi ma ei tea konkreetselt kedagi, kelle kohta ma oleks midagi sobimatut öelnud, aga ma tulen postsoveetlikust ühiskonnast ja ma tean väga hästi, mida tähendab inimeste maha peksmine (kasutada tuleks võimalikult karme sõnu, millega kirjeldada vastaspoole käitumist!) nende üksikute sõnade ja mõtteavalduste pärast ning võtke teadmiseks, et see nõiajaht, mis nüüd on valla päästetud, olgu see looritatud antirassismi või tolerantsuse viigilehega, on sama hull, ei, on veelgi hullem ja halastamatum ja jõhkram, kui oli see, mida korraldatakse autoritaarsetes ühiskondades, ja sellise avaliku lintšimise mõitan ma kõige otsustavamalt hukka ning kutsun lintšijaid endale otsa vaatama ning küsima peegli ees seistes, kas ma olen ikkagi inimene, kellel on mõistmist ja kaastunnet, või olen ma marutõbine vihkaja, kelle soov on teisi inimesi halastamatult hävitada.
PP

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

12:20 õnneks ei luba PPullerits meid tümitada ja maha teha. Vipsiga pole midagi teha, läks mõisapoiste paadi peale ja ei osanud nende laulu laulda. Omad vitsad.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Vips läks lõvikonservidega liiale. Mis on sobilik lõvidele pole sobilik koertele. Tuleb ikka aru saada kui pika keti otsas klähvid. Tunnetus peab olema. Ilmselgelt juhtus miskit piiri tunnetamisega. Ilmselt ebaõnnestunud kihlvedu või muu jama, mis vajas enda näitamist karmi liini ajajana. Sellest supist peab ta kahjuks ise välja rabelema. 10 aastat jamade klattimist on tal nüüd kindel, enne kui normaalsus paistma hakkab.

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Kui Pullerits ja Jaak Mae profi tiimi loovad võtku Vips manageriks. Mees oskab keelt ja kultuuri.

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Ei maksa Vipsi ütlemistesse takerduda, rooli taga on selliseid lolle teisigi. Nagu Asmer jr näituseks. Vips selgitagu parem rajalt väljasõite ja sellele järgnevaid pillimisi. Kui pole seda õiget spordimehevaimu ja -taipu, siis mängigi sarnaste kalkaritega arvutimänge. E-sport, mai äss, võib Vipsi natuurile sobiv olla.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Õnneks Padre ja Soonets mandraseerivad meile seda õiget spordimehe vaimu ja sisu.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Vipsi tegemistest kumab läbi jah seda va Asmerite koolitust. Ehe näide sellest, et talendi olemasolust pole s...agi kasu kui mõistus puudulik.

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Yuri on juba 21 aastat täis. See tähendab, et nüüd ta võib käia oma mõttekaaslaste Madisoni ja Terrasega mõõda ööklubisid ja teha tegusid eesti rahva nimel? Ehk astuks isegi mõnda erakonda?

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kui Vips visati kahe sõna eest tiimist välja, siis mis saatus ootab seda NBA neegerkorvpallurit, kes oma naise äsja vaeseomaks peksis? Käib võõrutusravil ära ja siis mängib edasi nagu mees muiste?
https://sport.postimees.ee/7556743/fotod-nba-staar-peksis-oma-naist-ja-kahe-lapse-ema
Kui seda neegerkorvpallurit vangi ei panda, olen õigussüsteemis ja õiglustundes ääretult pettunud.
PP

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Habu jäck. Oleneb sõnadest ja neegri maine oli tema oma. Oma varandusega tee mis tahad. Vipsi kaks sõna solvas meid kõiki nahavärvist ja seksuaalsest sättumusest vaatamata. Meie hingelised kannatused on tohutud. Pullerits ka kurvastab isegi sportima ei läinud. Solvangut annab seedida kaua.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Mis jutt, et Priit ei spordi?! Isegi Jaagu uudise puhul tegi sportimisel spetsiaalse ringi ja väikese pausi, et paberil uudis üle sirvida. Sport on nagu kirikus palvetamine,aitab iga probleemi puhul. Probleem ei muutu aga elad selle üle. Isegi selle kui keegi avaliku elu tegelane naist kolgib lahutamise ase.el.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Kui lööb, järelikult armastab. See on sama väärtusruumi põhimõte, nagu ära tunnista kunagi oma viga. Seda nõu, PP, andsite oma võimalusi maha mängivale kiirusekummardajale. Ma olen selle nõuandega päri - kui sulle ei meeldi neegrid ja geid, ja sellest sirgeselgelt avalikkusele teada annad, siis kõige mannetum on see, kui sa pärast vabandama kukud.

Kui sa lähed pronkssõdurilt viisnurka maha viilima ja jääd vahele, siis kõige hullem resultaat on see, kui sa pead tekitatud "kahju" hüvitama ja oma tegu avalikult kahetsema.

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ajab õiget asja.

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Selline asi ei saanud ju igavesti kesta kui naine üritas enda rahuldamise nimel meest ära kasutada. Suur inimene peaks ju oskama lumega toime tulla.

ÕL:"Oma mehes imetleb Jana tohutut keskendumisvõimet. “Ja tasakaalukust. Jaak on hästi abivalmis. Kui ta on kodus ja tal on aega, oskab ja teeb ta kõik asjad ära. Ja lapsele on Jaak tõesti õudselt hea. Ma arvan - superisa,” kiidab Jana.

“Kusjuures... mulle meeldib vahel talle närvidele käia. Saan aru küll, et ega tal lihtne pole,” ei pea Jana end sugugi ideaalseks kaasaks.

Kui mees pidevalt kodunt ära, oleks ju igal naisel raske väikese lapsega suures majas üksipäini toime tulla. “Just talvel, kui Isabell veel päris väike oli. Lund oli nii palju, et uksest kaugemale ei pääsenud, aga minek oli kellaaja peale. Idee järgi peaks siis end majast ja autot lumest välja kaevama, aga nii pisikest last õue kaasa võtta ei saanud,” ütleb Jana. Ta on nõus, et eesti rahva kangelase abikaasaks olemine pole kerge, kuid rõõm igast koos oldud hetkest on seda suurem."

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Priit oleks võinud Jaaku aidata.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Miks Jaaku? Jana vajas lumekoristajat.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Kenade kassidega on ka nii, et muudkui kräunuvad kui ei silitata ja toideta. Teevad nägusid, et ise tahtsid mind aga ei hoolitse piisavalt. Võta nüüd kinni, et kas naisi peab hoidma toas nagu kasse või õues nagu valvekoeri. Kui mööda panid oma valikuga siis varem või hiljem see kõik lõppeb.

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

15:12 lood on halvad. Osa Jaaku süüst langeb ka härra Pulleritsu õlgadele.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Muide, teaduslikult on tõestatud, et kõik kassid on psühhopaadid. Maailmas on üle 360 miljoni kodukassi. Lühidalt. Võtke omale koer. Nii nagu Priit on teinud.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Kes on Moabis puumaga tõtt vahtind, teab kaslastest pea kõike. 50/60 olukord. Vaid vähestele võimetekohane.
Väiksed koerad ja suured koerad on kõikidele teistele.

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Puumaga kohtudes mõõdetakse mehe mõõt. Kui sa pole valmis füüsoloogiliselt ja psühholoogiliselt on 0/100

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Härra Ansip selgitab hästi kujunenud olukorda. Huvitav, et intervjueerija ei ole seekord härra Pullerits. Suvepuhkus?
https://www.postimees.ee/7557732/ansip-kui-saame-uue-valitsuse-septembriks-on-hasti

 
At 01:35, Anonymous Anonüümne said...

Vene partei Õiglane Venemaa juht Sergei Mironov soovib Königsbergi kunni valdusi ümber nimetada, et see vastaks paremini realiteedile. Nimelt Mironov soovib Kaliningradi ümber nimetada Vladibaltiiskiks (tähendus tõlkes "valitse Baltikumi", analoogselt Vladivostoki ja Vladikavkazile. Viimane on Põhja-Osseetia keskus. Putini eesnimi on Vladimir, mis tähendab maailmavalitsejat) ja oblastit Balti kraiks. Päris häid kangeid jooke tarbivad need miroonovid.
https://kaliningradfirst.ru/319214

 
At 04:43, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, teie magate, aga Ameerika peab pidu. Pidupäeva tähistuseks spordimeestele selle õige ameerika energiaga lugu Journey'lt:
Don't Stop Believin'

 
At 04:47, Anonymous Anonüümne said...

Vladibaltiiski valdustesse kuulub Jurjev Revel ja Kuresmaa Narova ja Habsal.

 
At 08:20, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et Padre ja Kägu võitlevad selle eest et Jurjev ja Kuresma Brüsseli kunni Ansipi lääni alla jääks.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

No ei tea loodame et Padre meile balti eri autonoomia lobistab ja iseennast gubernjööriks.

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Ansip ei saa elu lõpuni üle faktist, et ta pärandas oma valdused lödipüksist sinisokile, kes oma otsatus tarkuses kõik klosetipotist alla lasi. Muidu tark mees aga kuidas ta Rõivasel ennast nii lihtsalt ära tinistada lasi? Häbilugu...

 
At 19:54, Blogger Priit Pullerits said...

No vaat siis - ühel alal, siin korduvalt naiste kekutamisalana esitletud-käsitletud rulluisutamisel ongi lõpp käes: tänavu Tartu rulluisumaratoni ei toimu ja ei toimu ka edaspidi.

Indrek Kelgu põhjendus, mille veebist leidsin:

„Me pole varasemalt ühtegi üritust sarjas ära lõpetanud. Rulluisumaratoni puhul oligi argumendiks osalejate üha leigem huvi ning lõpuks ei jäänud meil muud üle, kui see otsus raske südamega langetada. Eks me üritasime igal aastal midagi jälle paremini teha, et osalejaid rohkem tuleks, kuid koroonaviiruse levik ning meie arvates ka üleüldine ala hääbumine andsid sellele lõpliku tõuke.“

Mäletate, ma rääkisin juba ammu, et see pole õige ala. (Kelk: "Ala üleüldine hääbumine.") Jälle oli mul õigus!

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Oioi, tõesti ei mäleta. Seda vahtu tuleb palju ja ei jõua kõiki tuule suundasid meelde jätta. Aga. See, et kommertskaalutlusel alaga tsarapp tehakse on kahjuks paha lugu. Kui võtsid asja ajada, siis tee nii et asi toimiks.
Tegelikult on põhjus selles, et rattateed on umbes ja harjutamise kohti seetõttu napilt. See on ala hääbumise ainuke põhjus.

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Kahju, rulluisutamine tundub olema väga naiselik ala, mis ei tähenda, et kerge distsipliin. Kelk võiks Padre vahendusel ühendust võtta prl Alusaluga, sealt mõttevahetusest võiks kooruda lahendus, mis meestel paitab pilke ja naistel hea massiharrastus.

 
At 08:39, Blogger Priit Pullerits said...

Karm hoiatus kõigile maratonisõpradele. Postimees vahendab:

Uuringus, kus osalesid 40-aastased ja vanemad mehed, kes olid osalenud vähemalt 10 vastupidavusüritusel, leiti, et nende meeste arterid olid palju jäigemad, kui selles vanuserühmas eeldati.
Uuringust leiti, et meestel kes osalesid regulaarselt sellistel sündmustel nagu jooksumaratonid, Ironmani võistlused või rattamaratonid, oli veresoonte vanus nende tegelikust vanusest kümme aastat vanemad. Seetõttu on neil meestel kõrgem risk saada infarkt või insult, kirjutab Independent.

Jälle mul on olnud õigus, kui olen siin aastaid võtnud sõna maratonihulluse vastu!

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Esiteks tõlgendad sa Priit uurimust ajakirjanduslikult liialdades. Tegelikult selgus lihtsalt, et naistel ja meestel reageerib keha pingutusele erinevalt. Naistel muutuvad arterid nooremaks ja meestel vanemaks. Täpsemad muutuste põhjused ning seosed spordialadega ja treeningkavadega on uurimata. Ilmselt on süüdi meeste õllelembus... Nt kopitanud läänes on kontorirottidel popp hulkuda karjakesi korra nädalas mööda linnaääri reipas tempos ja pärast seda sotsialiseeruda kesvamärjukest rüübates vastavalt isiklikele eelistustele. Sellised treeningud jätavad kahtlemata jälje kehale. Nimetatud uurimus aga ei lahka teemat nii detailselt.

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Parim hapukurgihooaeg on vist käes?
Rullimaratonide korraldamise lõpetamisest teatas KTM detsembris 2021 ,kui mitte varem.
Arterite jäigenemisest on puhutud umbes 30 aastat. Kui teemat guugeldada siis saad suure hulga erinevaid ja üksteisele kohati vastukäivaid uuringuid.

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

09. oktoober 2009, kell 18:23
(HealthDay News) – istuge põrandale, sirutage jalad välja ja puudutage oma varbaid. Teadlaste sõnul võib see olla märk sellest, et teie arterid on painduvad, kui saate sõrmedega neid puutuda ja olete 40-aastane või vanem.

Ühesõnaga, kui test tehtud võid maratone edasi panna.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits teab, ülikooli peened tohtrihärrad on tema sõbrad.

 
At 19:49, Anonymous MargusM said...

Priit, Postimees on kollane ajakirjandus, seal jagatakse ka miskeid parema seksimise nippe kuid ehk võtad järje üle ja hakkad siin ka neid jagama, rodeo mehed oleks tänulikud! Fleksime artereid natuke..!

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Garmin ju näitab kust lõik hakkab ja lõppeb. Isegi seda näeb, mitu sekundit KOMist või PRst ees või maas oled ning lõigu lõppedes kostub võidumeloodia 🤣 Aga kui telefonist äpp spetsiaalselt käima panna, siis jah tuleb pingutada. Sinna need minutid kaovadki

 

Postita kommentaar

<< Esileht