pühapäev, oktoober 16, 2022

Pullerits: Millisest olulisest hoiatavast sõnumist Eesti jooksjad ilma jäid?

Eesti 1500 meetri jooksu rekordimees ja maratoni kõigi aegade teise tulemuse omanik Tiidrek Nurme istus laupäeva keskpäeval Tartus endises Ekraani kinos viiendas reas minu kõrvale, heitis siis pilgu suurele ekraanile (fotol paremal) ja ütles mulle: «Näe, olen sinuga ühe pildi peale.»

«Mina sinuga ka,» vastasin talle.

«Aga sa oled kõrgemal,» nentis Nurme.

Nii oli. Sellele polnud midagi vastu vaielda.

Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi kauane eelmine direktor Daimar Lell oli juba suvel palunud, et tuleksin sügisel esinema jooksjate konverentsile. Algul vastasin, et kuna mu parimad jooksud jäävad väga ammusesse aega, siis ei pruugi ma olla parim kõnepidaja. Mis mul rääkida, kui kohal on lisaks Nurmele Enn Sellik ja Rein Valdmaa! Aga Lell teab, mida olen aastate vältel kirjutanud oma spordiblogis ja samuti ajakirja Jooksja veergudel, mistõttu ta oli oma soovis järjekindel, üksvahe võttis mu veenmiseks isegi abiväga. Lõpuks ütlesin, et olgu, ma tulen, aga ma ei räägi sellist juttu, mis kõigile väga meeldida võiks.

Nii ma siis alustasingi laupäevase konverentsi teise sõnavõtjana oma pooletunnist ettekannet lausega, et sellistel üritustel on tavaliselt üks puudus, ja kuigi ainult üks, on see siiski suur puudus: nimelt on ettekannetes valdavaks positiivne utsitamine. Minu ettekanne oli sootuks teistsuguse fookusega: «Mõelge enne, kui jooksma hakkate, sest pärast võib olla hilja kahetseda.»

Just sellest, et jooksmine on ohtlik ja kahjulik, ma rääkisingi. Alustasin näitega ühelt edukalt it-ettevõtjalt, kes rääkis mulle lõppeva nädala algul, et tal on tööl mitmed varastes neljakümnendates mehed, kes on otsustanud, et hakkavad ka sporti tegema, ja mitte lihtsalt maratoni jooksma, vaid ikka ultramaratoni. Nende selliste kavatsuste peale jäi ainult kaastundlikult pead vangutada.

Kurb oli see, et neid, kes mu ettekandest õppida võinuks, oli konverentsil hirmus vähe, kui üldse. Asi oli selles, nagu selgus, et enamik neist oli siin või seal jooksu- või muul võistlusel. Ma ei tea, kas seda konverentsi ka salvestati, aga puudunud sihtgrupile tuleks kasuks, kui nad seda järele vaataksid ja vajalikud järeldused teeksid. Muidu, nagu mu ettekande pealkiri hoiatas, võib pärast olla hilja kahetseda.

Foto 1: Jooksjate konverents «Tamme staadionilt Pariisi» laupäeval Tartus endises kinos Ekraan. Paremal konverentsi korraldaja Daimar Lell. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Priit Pullerits juhatamas diskussiooni Eesti Olümpiaakadeemia kevadisel täiskogul. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Tiidrek Nurme 10. oktoobril Viljandi linnajooksul. Foto autor. Elmo Riig, Sakala/Scanpix
Foto 4: Tiidrek Nurme 15. augustil Münchenis EM-võistlustel pärast maratonijooksu. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 5: Sügisvärvides Tähtvere linnaosa Tartus lõppeva nädala keskel. Leia pildilt kääbusšnautser! Foto autor: Priit Pullerits

33 Kommentaarid:

At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Jooksmises pole midagi ohtliku. Lihtsalt darvinism töötab.

 
At 02:51, Anonymous Anonüümne said...

Darvinismi pole olemas, küsige trumplastelt!

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

"Kurb oli see, et neid, kes mu ettekandest õppida võinuks, oli konverentsil hirmus vähe, kui üldse."

Nagu ma aru saan oli tegu kinnise üritusega (kui selline asi ikka üldse toimus)-isegi tagantjärele ei ole selle toimumise kohta võimalik mingit infot leida.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Priidu ettekanne peal olema: "Kuidas ma valesti sportides põlved persse keerasin!" Praegusel juhul jääb mulje et Priit süüdistab oma "ainuõigetes" otsustes "sporti" kui absoluuti.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Tõde on kusagil seal.

 
At 16:25, Blogger Andres P said...

Samal ajal olid jooksjad Saaremaal 3 päeva jooksul...

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne ütles ...
Priidu ettekanne peal olema: "Kuidas ma valesti sportides põlved persse keerasin!" Praegusel juhul jääb mulje et Priit süüdistab oma "ainuõigetes" otsustes "sporti" kui absoluuti.

14:52
Tegelikult on süüdi hoopis Putin ja loomulikult Kägu ka

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

See aeg kui Tartus tarkust jagati, olid sportlased trennis.

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb välja, et need kes on treeninud targemalt ja tunnevad jooksmisest ka rõõmu olid jooksmas, Saaremaal. Super nice!

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Üks pervert jälle käes.
"Alles sel kevadel Jõhvi spordikooli direktoriks saanud Toomas Nõmmiste lahkub ametist, kuna vallavalitsusele laekus kaebus seoses tema sisenemisega spordihalli naiste riietusruumi. Nõmmiste selgitab, et tegi seda, kuna kartis, et seal olnud inimest on tabanud terviserike."
https://pohjarannik.postimees.ee/7628635/delikaatse-kaebuse-tottu-ametist-lahkunud-johvi-spordikooli-direktor-selgitab-juhtunut

 
At 15:22, Blogger Priit Pullerits said...

Ai, mehed, kohe tuleb suur pauk Eesti spordis. Pool tundi, siis asi üleval!

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Oi,oi, meie Mukunga jäi dopsiga vahele. Muidu sümpaatne mees, aga mis staatus on tal meie maratoonarite tiimis? Tiidreku jänes, aga võib-olla rohkemgi. Tarm ja Narmont, kuidas te kommenteerite!

 
At 16:26, Blogger Priit Pullerits said...

Vaat, sellisest loost sain teada ja avaldasin:

https://sport.postimees.ee/7629190/eesti-jooksuvoistlusi-valitsenud-mukunga-jai-dopinguga-vahele

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

Jaa, jaa. Vanadus tuleb peale, vaja abivahendeid rohkem kasutada. Seekord läks nats üle piiri. Kahju, et Eestis kuulsad mehed nõnda lõpetavad.

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Anaboolne steroid Norandrosterone.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb välja, et sama aine, mis meie Kiku saagalgi.

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Nurme ja Tarm andku vastustus mis toimub. Mis poest saab nandrelooni osta? Tartust saab?

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Miks kogukond Mukungat ei kasvatanud? Pullerits?

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond vastutab. Mukung pole süüdi.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Pimeusklik Tiidrek on Mukunga maaletooja ja Eesti jooksusarjade auhinnarahade tühjaksriisuja. Emb-kumb raisk, maksku raha tagasi.

 
At 20:29, Blogger Priit Pullerits said...

17:57, kuidas sa Mukungat kasvatad, kui ta eesti keelt ära ei õpi?... Selleks, et kasvatada ja kasvatus tõhus oleks, tuleb ikka lõimuda ehk kogukonda sulanduda.

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Tark neeger kooris valgeid ahve. No mis sa kostad? No on m...

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Kahju on sündinud. Tuju on rikutud. Kes on süüdi? Pullerits üritab ka vastutusest kõrvale hiilida, hämab ning proovib tegematajätmisi meie kaela veeretada.

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

Mukunga kena jooksutehnikat võib nautida siit:
https://tiidrek.ee/

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits keelt ei pea oskama, elad kogukonna keskel, vaatad mida mehed teevad kuidas figureerivad kuidas mandraseerivad. Siis on veel hääletu kommunikatsioon, isiklik eeskuju. Mehed lähevad trenni, lähed sina ka, mehed lähevad baari lõdvestama lähed sina ka. Oleksite pidanud Munga Kägu juurde laagrisse saatma seal oleks eesti kombed külge saanud ja metsavenna laulu aitsihh aitsahh ära õppinud ja kogukonda sulanud poleks mingeid jamasid olnud

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priit tahab öelda et Ülikoolis õpetab pruunlasi eesti keeles? No seda ma ei usu!
Priit - Tiidrek - Mukunga , Priit võib ju Tiidrekuga kinosaalis muhedalt jutule saada kuid köögipoolt näeb ikka nagu Mukunga taldu !

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Tiidreku "šokk" reageering pikaajalise jooksupartneri vahelejäämise järel "Palju õnne. Nüüd saad kaks aastat puhata." Üllatust pole ja ei saagi olla. Traditsiooniliselt naeruväärsena püütakse dopingupruukimist selgitada kui ühte ja ainsat apsakat, vaat et arstide prohmakat. "Palju õnne..." on dopingukeskkonnas vahelejääjate loomulik leksika.
Kas Tiidreku peitusemäng kumas juba ka kinosaali ettekannete ajal?

 
At 07:59, Anonymous Anonüümne said...

Kas öö jooksul on infot saabunud?

 
At 08:01, Blogger Priit Pullerits said...

Tiidrek Nurme on aus spordimees, seda näeb juba sellest, milline on tema suhtumine ellu ja sporti, kuidas ja millest ta räägib ja mida hindab.

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

Vanasti oli hommikuks selgus majas. Öö jooksul saabunud oluline informatsioon lõi platsi puhtaks. Kas hr Pullerits magab kui peaks selgitama tõde?

 
At 08:58, Anonymous Ants said...

Kui Tiidrek teadis, et Mukunga on dopingut sisaldavaid süste teinud, siis on ta ju teadlikult dopingu tarvitamist varjanud. Võib isegi öelda, et sellel moel ebaausate tulemuste saavutamisele kaasa aidanud. Jama lugu.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Meil oli kunagi üks aus suusamees kah, kuni päevani x !

 
At 08:58, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, nüüd kui südamed peesse on süstitud, tuleb selliste üllitustega välja tulla.

 

Postita kommentaar

<< Esileht