neljapäev, september 07, 2023

Pullerits: Kuidas avardada rattavõistlustel mängumaad?

Meil on maastikurattaga sõitjatele ainult maratonid, aastast aastasse enam-vähem ühed ja samad marsruudid, ning siis XCO ehk olümpiakrossi võistlused, kus, nagu on näha Jõulumäe etapi protokollist, on minuealiste ja pisut nooremate meeste sõiduajad tunni ja 20 minuti ringis. Ehk siis pikkuse poolest on tegemist vähemalt poolmaratoniga. Liiati on need rajad üsna nõudlikud ja rasked, mistõttu on arusaadav, et osalejate arv väga suur ei ole.

Aga mis jääb neile, kes maratone sõita ei taha või enam ei viitsi, sest need on end ammendanud, ja XCO rajal poolmaratone samuti mitte? Mis jääb neile, kes tahavad veidi äkilisemaid võistlusi, kus peaga saab kompenseerida seda, mis jõu ja vastupidavuse poolest vajaka võib tulla?

Vaadake, Eestis leidub piisavalt auto- ja motokrossiradasid. Näiteks üks selline (kõigil piltidel) asub Riia–Pihkva kivitee ääres kahe ja poole kilomeetri kaugusel Missost. Käisin seda proovimas ja tuli järgmine mõte.

Tegemist on umbes 1,2 km pikkuse rajaga, millest ligi pool on kaetud hea asfaldiga ning pool kõva kruusaga. Laiust on rajal enam kui küll. Ka kurve on piisavalt. Seal oleks hea korraldada suusatamise sprindivõistluste formaadis rattavõistlusi. Kõigepealt ajasõit, siis veerand- ja poolfinaalid ning lõpuks finaal. Olgu pikkus üks või kaks või kolm ringi, aga rohkem küll mitte.

Sellistel radadel, vaadake mu videost, saaks põneva võistluse. Oluliseks muutub jõuvarude jaotamine, samuti taktika. Seal ei ole ainult nii, et paned pea leistangi all uhama ja nii lõpuni välja. Niimoodi seal etteotsa ei jõua. Pead mõtlema, kelle taha hoida ja millal mööduda. Kurvides on võimalik nii võita kui kaotada. Pead vaagima, kui palju ajasõidus end kulutad, millise veerandfinaali valid, ootad põnevusega, kes tuleb vastasteks, saad isegi leida liitlasi, kellega ühist taktikat teiste vastu kooskõlastada. Mängumaa on avar. Minu meelest saaks väga emotsionaalse ja paeluva võistluse. 

Äkki need, kes tegelevad võistluste korraldamisega, võtavad asja arutada? Minu meelest on ideel jumet. Või kuidas teile tundub? Enne arvamuse avaldamist vaadake ära lühike video, seal on esimene ring läbitud ikka vaat et ultrahelikiirusel.

Fotod: Misso moto- ja autokrossirada Võrumaal. Fotode autor: Priit Pullerits

54 Kommentaarid:

At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Sama hästi võib siis ka staadionil või hipodroomil sõita. Sügisel ka rannas. Soovi korral võib veel ussiraja takistusi paana. Ainuke värk, et ratta sajandi pikkuse ajaloo jooksul pole keegi seni seni sellele tulnud. Meie sekka on siginenud geeniaalne idee.

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Sellest tuleb verepulm.

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

No kellel siis pulma vastu miskit on. Harva saab seda. Kes see loll aga oma vere valamise eest maksma on nõus hakkama kui just vaderi kombel kopsaka priizi eest ei vänta. Äkki Priit paneb motiveeriva võidufondi kokku, küll siis ka korraldajad leitakse.

 
At 23:00, Anonymous MargusM said...

Nagu juba mainitud, geniaalne idee! : )
Korraldama pead ise, keegi teine küll sinu eest sellist perspektiivitu üritust tegema ei hakka. Kes on nõus 50+ vanuseklassis 3 ringi jaoks Missosse sõitma? arvan et maratonidel on osalejaid endiselt rohkem. Varieeruvuse probleem on uutele kokkulepetele saamise keerukuses ega põllu- ja metsamehed väga rõõmsalt oma valdustesse ei taha lubada, isegi TRM pidi ju rada korrigeerima.
Pakutud minikriteeriumi formaat küll teist hooaega ei näe. Meil on juba olemas gravel ja cyclocross, need annavad põnevust küllaga, ole aga mees ja pauguta nagu Priit!

 
At 09:20, Anonymous Kägu said...

Noorte seas võiks sellisel formaadis, ehk tõesti perspektiivi olla, aga kuna selline grupis hullumeelne kihutamine on ohtlik ja nõuab eritrenni, siis vanamehed kindlasti alla ei kirjuta. Sama mõttetu ettepanek, nagu ma mõni aeg tagasi pakkusin välja nn 5000 tonni väljakutse lõuatõmbamises ja rööbaspuudel kätekõverdustes. Vanad mehed on enamasti oma treeningrutiinis kinni ja midagi uut proovida ei viitsi.

 
At 09:22, Anonymous Anonüümne said...

Vabandust 5 tonni ehk siis 5000 kg

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, siin on midagi tõsist meile, mitte krossirajal põlvede katkikukkumine.

"Ta [Ilmar Tagel, veteransportlane] on pöördunud ka kergejõustikuliidu poole küsimusega, miks ei viida 35+ vanusegruppides läbi Eesti meistri­võistlusi. Eesti meistrivõistlused poolmaratonis toimuvad Narva Energiajooksu raames — miks ei võiks välja kuulutada meistrivõistlusi kõikidele vanusegruppidele? “Vanusegrupi võitjale võiks olla diplom — näiteks Eesti meister 80+ vanusegrupis,” arvab tubli veteranharrastaja Tagel.

Vanuseklassiti korraldatakse alates 35. eluaastast veteranide Euroopa meistrivõistlusi ja maailmameistri­võistlusi. Eestis toimuvad spordi­eteranide liidu võistlused, kus on ka näiteks 80+ vanuseklassid. Tageli sõnul solvab spordiveterane väga, kui võistlusklassid lõpevad üldiselt naistel 55+ ja meestel 60+ juures. Erandina oli Paide-Türi jooksul meestel nüüd ka 65+ vanuseklass. Viljandi linna- ja järvejooksul on samuti hästi — seal on ka vanuseklassid 80+,” toob Ilmar Tagel positiivseid näiteid."

https://tervispluss.delfi.ee/artikkel/86233989/fotod-eakad-spordiharrastajad-on-teinekord-paremas-vormis-kui-nende-nooremad-rajakaaslased

Tõepoolest, tublid vanurid Eesti meistrivõistlustel annaks võistlustele ikka võistluste ilme. Vaadake kasvõi Eesti meistrivõistlusi kergejõustikus - lahja konkurents. Veteranid tooks väärikust ja osavõtjaid juurde.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

80+ on lahja ettepanek. Kui juba siis peavad olema ka 90 ja 100. Pooliku lahendusega pole mõtet välja tulla.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Nende vanusegruppidega on kohati ka üle pingutatud. Filtri MNT karikal on meestel 13 gruppi - M-U15, M-U17, M-U19, M-U30, M30, M35, M40, M45, M50, M55, M60, M65, M70+ ja näiteks Tallinna lühemal etapil oli neist seitsmes vanuseklassis 10 või vähem lõpetajat. Nii võis iga 30-34 aastane finišeerija hoobelda, et on omas klassis esikuue hulgas, kuna M30 klassis oligi ainult 6 lõpetanut. Tegelikult vanust 20-40 pole üldse vaja selekteerida ja sealt edasi võiks minna sammuga 10 aastase sammuga.

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Padre ajab õiget asja, pange pika sammuga.

 
At 23:40, Blogger Rasso said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 23:43, Blogger Rasso said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 01:08, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ära maga peksa juudid oma blogist minema

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits magab nagu vana indiaanlane, silmad lahti ja kõrvad kikkis

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Magama peab nagu vene luuraja suu lahti. Sest kunagi ei tea millal pekitükk suhu kukub.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Kas täna Vueltat vaatate? Rein sipleb pidevalt grupi sabas, nüüd veab vett, aga ka sellega näib raskusi.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Vader on vähemalt 3 korda maokat pannud, lisame küsitava vormi, siis hea, kui veevedajakski kõlbab.
Intriig on muidugi GC 3 esimese Jumbo-Visma mehe rivaliteedis, kas näeme nii kõva tasemega suurtuuri võitmas domestique'i Sepp Kussi? Vähem kui 2 min kaotavad talle Roglic ja Vingegaard. Viimane nädal otsustab, võib-olla ka see etapp. Kussi õnneks ITT-d enam ees ei ole, mis ta tugevam külg ei ole.

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

No nii, ära tuli täna koslep, lausa null viis svenssonitelt. Kuhu edasi?

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Tahad koju- leveteeri nagu Prigožin või Mart Helme: https://www.ohtuleht.ee/1091754/lugeja-viimse-vindini-vihane-peale-selle-et-pool-tallinnat-ules-on-kaevatud-korraldatakse-nuud-veel-ka-jooksuvoistlust-mu-ainus-voimalus-koju-saada-on-lennates

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Padre peaks ette võtma mõlemad, nii jalgpalli föderatsiooni ja kergejõustiku treblad. Mis see siis olgu?

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et Padre nad kõik läbi tuuseldab.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

See Barbara on lihtsalt blond. Andestame. Olgu elu talle kerge. Sõitsin autoga laupäeval kesklinnas. Kõik sujus nagu tavapäraselt, isegi sujuvamalt. Autosid oli väga vähe. Anna ainult talda. Ju tädil oli info lugemisega probleeme, mõtles raseduse probleemidele ja seetõttu ei suutnud alternatiividega sõbruneda.

 
At 14:00, Anonymous Kägu said...

Miks on Eesti jalgpall nii krdima kehva? Haibitakse,luuakse tingimusi,rahastatakse ja tulemused on pehmelt öeldes piinlikud. Üks asi on kaotus, aga haledalt peksa saamine oli vanasti alandav. Selline asi peaks panema rohkem treenima,tekitama tahte häbi maha pesta. Kui midagi sellist pole, tuleks üldse loobuda. Maksumaksjana küsin, miks krt käivad need memmepojad meie rahvast ja rahvust häbistamas? Võistelgu vikerkaare lipu all, mitte ärgu häbistagu sinimustvalget!

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Ehk oli tegu mängijate poolse protestiaktsiooniga Pohlakute inimvaenuliku poliitika vastu?

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Vikerkaare lipu all võistlevad Rootsi futbolistid, neil on salliv ja osavõtlik ühiskond. Jalkamatš näitas, et meie jalkaisade - R.Ubakivi ja A.Pohlak - pikalt arendatud slaavi-ugri faalanks jäi neegrite-geide palliveeretajatele haledalt alla. Oi, kuidas rootslased lustisid Lillekülas tuhandete pileti ostnute ees. See ongi mängu nautimine, kui vastane on niivõrd mannetu ja rumal.

 
At 18:28, Anonymous Anonüümne said...

Ühel hetkel peaks tolerantsel ja kaasaval Rootsil nii nirust vastasest hale hakkama. Aga nemad ei halastanud. Mida see siis tähendab?

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Rootsi oleks võinud vähemalt 8 väravat lüüa, 5 on humanismiakt.

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Ja 10 000 inimest nautis masohhistlikku etendust alekoki areenil.

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Tolerantsus küll aga jalgpallurid tahavad rahva kohtumise väravaid oma nimele saada. See on karjääri jaoks hea. Vaata Pulleritsu oleks vabalt võinud lõpetada pärast jooksu tippaegu. Tema aga rassis edasi, esikümne kohad rahvusvahelistel maratonidel ja teatesuusatamise Eesti meister

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

Üks konservatiivne erakond Eestis jälle juures ja juhiks spordimees, mitte tordimees. Kas kogukond kiidab heaks?

 
At 09:27, Blogger Priit Pullerits said...

Alakurtti, kuhu okupatsiooniarmee mind mobiliseeris ja saatis, on sattunud uudistesse.

https://maailm.postimees.ee/7852077/yle-venemaa-ehitab-soome-piirile-uusi-sojavaehooneid

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Teiesuguse nupuka raketiväelase õpetab Totška pealt Iskanderi peale üle paari nädalaga. Soome ja Norra survestamise asemel tuleks teid Valgevenesse mobiliseerida, et Poola ja Tšehhi lõdisema panna. Ukraina sõja põhjarinde taasavamine vajaks samuti raketivägede toetust, aga see nõuab nüüd juba ka tohutult jalaväelasi, kes peale tormaks. Donbassi ja lõunasse on mobiliseeritud üle 400 000 vene soldati.

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Septembri teine pühapäev on ikka olnud üleliiduline tankistide päev. Keegi tähistas ka?

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Soonets tähistas aga ta ei hakanud suure kella külge panema

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Legendaarse Tanki-Antsuga koos tähistasid, aga kardinad olid ette tõmmatud ja duhhavoi kõlas hillitsetult.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Kus Padre, Soonets, karu ja Tanki-Ants tintunni panevad?

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Kardinate tagant paistis kolmas mees, sihuke kiitsakas, kangesti Kadastikku meenutas. Kes teab võiks ära rääkida kes seal duhhavoid laulsid

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Loodame siis sündmusest osalusvaatluse kirjatükki selle nädala Nädalas.

 
At 20:34, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

https://sport.delfi.ee/artikkel/120230791/ajaloolise-tiitli-voitnud-djokovic-andis-vaktsineeritutele-ninanipsu-jatkan-seni-kuni-olen-tipus.
Huvitav, kas tõesti on peavoolumeedias veel tööl mõni naturaalne st. süstimata ja kiibistamata ajakirjanik? Ilmselt mitte ja ajakirjanik üritab (korralduse alusel?!) lihtsalt taas tühjast tüli välja imeda ja skandaalikest tekitada. Kõik vahendid on head ,mis klikke koguvad ja rahvast ülesse ärritavad. Sama skandaalse maiguga pealkiri nagu nõukogude ajal poliitiline anektoot eliidi pihta igatahes. Veel mõnda aega tagasi oleks selline pealkiri võimalik vaid ehk telegrammis või UU s. Pullerits peaks kolleegi sellise jumalavallatu teo eest korrale kutsuma. Võimalus kannuseid teenida ja feimi koguda.

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin just pr Mõttuse magasiini piiriäärsete elanike panusest Eesti julgeolekusse.
https://www.err.ee/1609096664/siin-me-oleme-piiriaarsete-elanike-panus-eesti-julgeolekusse
Pullerits ja Mõttus pangu seljad kokku, eraajakirjandus ja riigi ringhääling. Jah, nii Pulleritsu Pullijärve sissekanded kui Mõttuse saated teevad Kagu-Eestist vana aja mõttes reklaamiklubisaateid. Tegelik elu Seto- ja Võromaal on teine: närutamine, separatism, vihavaen eestlaste suhtes (lugege Merca ja Kauksi Ülle kirjutisi; eraelu perssekeeramine ei mõjuta suurt pilti). Koidula piiripunkti kestvus, piiriülene läbikäimine ja kaubandussuhted on esmatähtsad. Hr Kägu järgitav ideoloogia on näidanud järjekordselt kõrgesti koolitatud härrade projektisuundumuste ees tugevust.

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Nõukogude ajal tuli järjekorras seista. Autoostu tuli teinekord koguni 10 aastat oodata. Autoostuloa lunastamiseks tuli paras bürokraatia läbida. Tuli maksta tagatisraha.
Niisiis müüja teatab ostjale: Hästi, tule siis umbes 10a pärast autole järgi.
Ostja küsib: Kas hommikul või õhtul?
Müüja: Mis vahet?! See on ju 10a pärast.
Ostja vastab: Lihtsalt hommikul tuleb mulle santehnik.

 
At 00:01, Anonymous Anonüümne said...

Räägitakse, et Mitterand'il oli 100 armukest, kuid ühel neist oli HIV-viirus, kuid ta ei teadnud, kellel neist. Buch'il oli 100 ihukaitsjat, kuid üks neist oli terrorist, kuid ta ei teadnud, kes neist. Aga Gorbatšovil oli 100 majandusnõunikku, üks oli tark, kuid ta ei teadnud, kes neist.

 
At 02:52, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb mees KGB-jaoskonda ja räägib, et tal lendas papagoi minema.
KGB-lane: Miks te meid sellise tühise asjaga tülitate, minge miilitsasse.
Papagoi omanik: Ma tahan, et te teaksite, ma ei ole absoluutselt nõus sellega, mida mu papagoi kõneleb.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Rikberg ütles Vikerhommikus, et 4 kaotusega meeskond tähistas ebaõnnestumist.
Eesti meeste mansa tugevus olla ühtsus. Kuidas on lood onupojapoliitikaga?
Kindlasti tuleb mees maha võtta.

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Eesti meeste mansas on üks kõva servija, ainult treener ei tea, et kes neist.

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Go, Sepp Kuss, go. 3 päeva tuleb vastu pidada, siis võib juba nats juubeldada. Kussi võit tooks arvatavasti mehele meeskonna, kes tema eest pedaaliks. Vueltalt puudub vaid Pogadcar.
Ilmselt Kanks vaatab ka, kuidas abimees võib paugutada.

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Froome tuli ka töömehe staatusest välja. Oli see Thomas või Wiggins, kelle tuulest ta välja tuli?

 
At 19:49, Blogger Priit Pullerits said...

Mul küll jalkast suva, aga prognoosime, mis tulemus täna tuleb.

Loodan, et Eesti võtab end kokku ja seekord tuleb ainult 0:2.

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Mis vahet sellel on, 0:2 või 0:8, kama kaks. Tähtis on, et praegu on soe vananaiste suvi. Ajateenijad uitavad kenasti hanereas metsas seenelistest mööda. Mahuvad kõik loodusesse ära ja keegi ei pane kellegile 0-ga. Vanasti olid ratsaväelases ja tsiklitega kaardivägi, samutu rattaväeosad. Kas ei peaks ka ajateenijatele laiad rattad alla panema ja võssa väntama saatma. Priit ajaks Tartus sõdurite read joonde ja suunaks jäneseraja singlile.

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Naiste vollet vaatame me silma nuumamiseks. Eesti jalgpall aga on sado-maso. Liiga kange kraam tavatelevaatajale.

 
At 00:04, Anonymous Anonüümne said...

👍

 
At 08:13, Blogger Priit Pullerits said...

Venemaa sõda Ukraina vastu on avanud uue peatüki Eesti kaitsepoliitika ning julgeoleku kindlustamise debatis:

https://www.postimees.ee/7853782/kogenud-sojavaelased-pooldavad-jalavaemiinide-votmist-eesti-arsenali

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Mister Pullerits teie kui maailma asju süvitsi tundev mees peaksite teadma et miinid tankid ja droonid on lihtsameelsetele ja eriti Eesti geopoliitilises ruumis. No pange tuhat miini kuskile Narva ja Rakvere vahele. Mis edasi? Tallinnlased hääletavad Keskerakonna võimule ja see algatab riigikogus NATOst lahkumise ja liitumise SRÜ ga. Siis tuleb miinid Saaremaa lääneserva ümber paigutada et ameerika dessant maale tulla ei saaks

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Hullemaks läheb kogu aig

 

Postita kommentaar

<< Esileht