teisipäev, september 05, 2023

Pullerits: Miks müüb Eesti spordis tuntud firma Venemaalt pärit kaupa?

Ajal, mil peaminister Kaja Kallas on püstihädas seoses abikaasa Venemaa-suunalise tegevusega, on loodud kontekst, mis ärgitab inimesi märkama, mida veel tuleb meile agressorriigist. Nii saingi vihje, et Skiwax, mille logod on jäänud silma Estoloppetilt, kus ettevõte pakub määrdeteenust, ja mis on ka Eesti laskesuusatamise föderatsiooni partner, müüb endiselt, rohkem kui poolteist aastat pärast Venemaa alustatud sõda Ukrainas, Venemaalt pärit kaupa.

Võtsin asja uurida ja tulemus, palun väga, on siin.

Foto: Skiwax osutamas määrdeteenust mullusel Tamsalu-Neeruti suusamaratonil. Foto autor: Marianne Loorents, Virumaa Teataja / Scanpix

26 Kommentaarid:

At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Suusapõhjade töötlust Kuzmini sikeldamismeetodidega olete liiga palju blogis promonud. 1. Venelane Rootsis?, 2. Suusatajate uhhuu efekt - ivermektiin?

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Keeleteadlane Tiit Hennoste muljetab,
"Suur osa argikeelest on seotud meedias kasutatava keelega. Kuidas see juhtus, et sa koostasid "Uudise käsiraamatu", mida nimetatakse ka praeguste ajakirjanike piibliks?

Ajakirjanduse juurde sattusin käsu korras. Kui ma eesti keele kateedris tööle hakkasin, pandi mind lugema ajakirjanikele keele- ja stiilikursusi. Seal sain kiiresti aru, et tegelikult vajavad ajakirjanikud hoopis tekstide koostamise õpetust. Panin kokku Briti ja Ameerika ajakirjandusõpikud, protsessikirjutamise meetodid, tekstianalüüsi, mis oli mu tollane uurimise põhihuvi. Nii sai tekstiõpetuse kursus, millest kasvas välja uudise õpetamise kursus.

Selle kõrval aitasin teha ringi kogu ajakirjanduse õpetust. Siis tuli hulk konsulteerimisi, koolitusi jms ka väljaspool ülikooli. Lõpuks otsustasin kõik raamatusse kokku panna. Sai ülipaks käsiraamat. Ühest kunagi juhuslikult loetud soomlaste uudiseõpiku sissejuhatusest leidsin väite, et minu õpik oli kõige põhjalikum ja katvam eri maade õpikutest, mida autorid olid lugenud ...

Kas oled saanud ka rõõmustada, et sellest õpikust on kasu olnud, et uudised on muutunud täpsemaks ja korrektsemaks?

Kunagi oli kasu kindlasti ... Ma julgen olla ülbe, et olen üsna palju mõjutanud eesti uuema aja ajakirjanduse demokraatlikuks eurooplaseks saamist, nii sisu, kirjutamise kui välimuse poolest (koos Roosmarii Kurvitsaga). Võib öelda, et 1990. aastate teisest poolest hakkas asi nagu minema ja sajandi lõpus oli mu arvates parim aeg.

Jah, sõna vabadust on Eesti ajakirjandus suutnud hoida vaatamata poliitilise korrektsuse ja raha pealetungile. Tipptasemel uuriv ajakirjandus on tugev ja elus. Aga uuel sajandil, koos some (ehk sotsiaalmeediaga – toim.), peldikuseina ja majanduskriisidega läks nagu läks. Klassikalise uudise asemel hakati tootma odavaid intervjuusid ja nn hübriidžanre, mille tekste kirjutati tegelikult vana aja kollase uudise malli järgi. Koos sellega muutusid üha kollasemaks ka teemad ja langes eetika.

Minu ideaal see ei ole. Pigem on minu ideaaliks 1990. aastate vabadus, sõltumatus ja anarhia. Vastuvoolu minejad on mulle meeldinud. Ja viimasel ajal on ajakirjanduses harimatus ja kultuuritus taas peale tungimas nagu 1990. aastate alguse lapsajakirjanike aegadel. Kurb.

"Tõmba maha ja viska välja!" on kunagises Ajakirjade Kirjastuses töötanud kogenud meediajuhtide lühikokkuvõte sinu koolitustel kuuldust. Mille sa tänapäeva ajakirjandusest esimeses järjekorras maha tõmbaksid ja välja viskaksid?

Mul oli veel teine lendlause ennekõike õpitahtmatute ajakirjanike kohta: "Lase lahti." Kui omal ajal ajakirjandus pani oma ideed ja ideoloogiad publiku ette ja see valis, siis nüüd uurivad ajakirjanikud liiga palju seda, mida võimalikult suur hulk lugejaid tahab, ja siis püüavad seda pakkuda.

Ma viskaks välja suure osa kollast. Ma tõmbaks maha suure hulga afektiivseid karjatusi ja hüüumärke. Ma viskaks minema kõik valetavad pealkirjad. Ma koristaks ära kommentaariumid, mis on muutunud täiesti mõttetuks nähtuseks. Ma hakkaks uuesti otsast peale eesti keele ja ennekõike eestikeelse sõnavara õpetamisega ajakirjanikele. Ja tooks ajakirjandusse tagasi meelelahutuse poolt välja tõrjutud kultuuri.

Millised on su plaanid järgmiseks kümnendiks?

Ma pole olnud eriti pikkade plaanide inimene. Kui olen neid teinud ja midagi suurt lubanud, siis olen pidanud ikka ja jälle nägema, et elu korrigeerib plaanid tühjaks ja pärast jääb vaid masendus. Mõeldes aga oma kolme pere koera rollile, leian ma selle tuumast ühe ühendava märksõna. See on tegelemine tõrjutud, negatiivselt sildistatud, marginaliseeritud maailma ja kultuuriosaga. See võib ju olla ka plaan."

https://kultuur.err.ee/1609090001/tiit-hennoste-noorena-oli-minu-olulisim-mojutaja-loomingu-raamatukogu

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Seega vaid Padrele saab toetuda ajakirjanduspõllul. Külvab seemneid, millest midagi võrsub. Hennoste on suverään, tahan, õpetan, tahan tegelen eesti keelega.

 
At 15:55, Anonymous MargusM said...

Kui teie padre seemnetest pole uurivas ajakirjanduses miskit asjalikku sirgunud siis on väärtus ikka null. Igasugu spordi ja elu24 laadsed klikivorpijad toovad ainult miinus punkte.
Võitleme paari ratta vastu samas pool euroopat (see rikkam pool!) on ennast vene LNG gaasist paksuks tankinud. Kas me selle vastu ka midagi ette võtnud oleme?
Samamoodi teemantitega ja varsti ka vene viljaga.. Erdogan teenib hästi!

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Postimehes levivat jutud, justkui Varro moodustavat uut, tõeliselt konservatiivset erakonda, kuna helmed olevat pehmod? Padre pole midagi kuulnud?

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Ei pea kohe uurivat ajakirjandus tegema, oluline on uudis rahvani toimetada. Padre võiks küll oma parimad õpilased välja tuua.

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

Varro uue erakonnaga liitumiseks on väga ranged ja konservatiivsed tingimused, erakonna liige peab olema katoliiklane ja tal peab olema vähemalt seitset last.

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Sellistel tingimustel pole mõtet erakonda teha. Katoliiklus on tore küll, aga näiteks kuidas sa setusid ahvatled? Vene õigeusk on samuti hea, tuleb leida kokkupuutepunkte. Setud kui poolvenelased on kasulik rahvarühm separaatsuspoliitika ajamisel. Erakonna loomine õhinapõhiselt on eksitee, asjad tuleb ratsionaalselt läbi mõelda.
MargusM tõi näite setu meelsusest - sanatoorium palkab venelasi ja klientideks on samuti venelased. Väga kasulik Pihkva oblastile. Sanatooriumi juhib Vello Saar, ma olen temaga kokku puutunud, tubli maamehe tüüpi tüüp, lojaalne Setomaale, mitte Eestile.

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Varro ja tema superheterotest sõprade jaoks roomakatoliiklus on ikkagi veel liiga pehmo. Peab olema midagi Ungari-Vene liini õigeusku. See oleks Õige Eesti Asi.

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

😂👍😂

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Võrkpallimaa skoor: naised ja mehed euroopakatel 1/10. Kohutav. Pead peavad lendama.

 
At 01:51, Anonymous Anonüümne said...

Rikbergile anti võimalus ja ta hävis. Loodetavasti ta teenetest rahvuskoondises loobutakse, jätkaku külameeskondade juhendamisega.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Treener sealt kus osatakse māngida. Pullerits serbia vanasid tunneb? Vot siis telefon kātte ja halloo!

 
At 14:59, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Müüb sellepärast, et see on sellele firmale kasulik, tegelikult on see meile kõigile kasulik. Venemaalt pärit kaup on üldiselt kavaliteetsem kui paljud Hiina tooted ja üsna tasku kohane. Pole mõtet ajada seda poliitkorrektset eetilist jura, mis kubiseb valedest. Kogu see Ukraina teema haiseb, vaata et veel rohkem kui need koroona ja vaktsiini muinasjutud. Elu tahab elamist ja leib teenimist. Kes saab see varastab ja petab suurelt, kellel suuri võimalusi pole peab piskuga leppima. Kõige suuremad vagatsejad on alati ise kõige patusemad olnud. Kõige olulisem siin elus on elada nii, et suudad endale hommikul piinlikust tundamata otsa vaadata, veel parem kui tunned ennast peeglist vaadates uhkust. Kõik õpetajad targutajad ja “targad teadlased” mingu psse.

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Serbia kuked vaevalt et Pulleritsu kuulda vōtavad. Las kindral Mati helistab, autoriteet peab olema

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult on mõlemad Rikbergid olnud nuhtluseks eesti võrkpallile.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Olümpiakomitees peaks asja ette võtma. Spordialad milles Eesti riik ennast häbistab kinni panna ja medalialad avada. Mis siin keerulist? Ootame Padre otsust.

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Padre juba vihjas, kust võrkpallis kindraleid leida. Emajõe Ranna võrguplatsil kõksivad türklased. Tulemus näitab, et türklannad surusid Euroopa põlvili.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Rikberg oleks need türklased tiimi võtnud oleks ikka paar võitu saanud. Dolbojoob.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Kas mõni võhmamees siin on türklannat maitsa saanud võiks kogemust jagada.

 
At 19:27, Blogger Priit Pullerits said...

Kas mõni peale minu eile seda ka nägi, kuidas võhmameeste seas tuntud Jürgen Ligist sai "Esimeses stuudios" kõigi peksukott? Läks Kaja asemel lööki enda peale võtma ja sai, nii et tolmas. Miks ta sinna saatesse küll läks, aru ma ei saa. Ju partei saatis ja käskis.

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Et türklannat lähemalt tundma õppida, tuleb tutvuda ta 200 pealise suguseltsiga. Meestel on saablid vööl ja naistel pärlid peas. Tõsine asi. Aga kui sind juba vastu võetakse, oled õnnega koos. Nii on lood.

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

Peksukotiks ikkagi jäi Martin Helme. Tema nägu peale seda, kui Urmas Reinsalu ütles, et EKRE valitsusse ei saa enam mitte kunagi- priceless.

 
At 00:02, Anonymous Anonüümne said...

Ligi esines nõrgalt tõesti, isegi üllatavalt nõrgalt.

 
At 08:15, Blogger Priit Pullerits said...

Täna siis selline lugu, kuidas taas põrkavad suuräri ja väikeste inimeste huvid ning riigi esindajad seal vahel ei näi käituvat kõige korrektsemalt:

https://www.postimees.ee/7849787/seaduste-painutamine-muudab-omaparase-mae-kruusakarjaariks

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

No kurat!

 

Postita kommentaar

<< Esileht