reede, mai 17, 2024

Pullerits: Kas nüüd läks rattasõidus kiirus liiga suureks?

 LISATUD VIDEO.

Kommentaariumis huvitav arutelu kaotusprotsentide üle.

Nüüd läks küll asi käest ära ja üle piiri.

Pidin kolmapäeval sõitma rahulikult. Üleüldse olen sõitnud rahulikult. Kõik oma arust suured spetsid on aastast aastasse korrutanud, et ükskõik, mida teed, kas jooksed, suusatad või sõidad rattaga, tee seda rahulikult, ära kihuta. (Ainult et ma ei ole märganud, et kellelgi tulemused sellest eriliselt paremaks oleks läinud.)

Algul väntasingi rahulikult, kiirus Tartust Ilmatsallu viival kergliiklusteel umbes 28 km/h. Aga siis hakkas tempo kuidagi iseenesest suurenema. Ja siis hakkasin seda suurenenud kiirust hoidma. Ja nii see lõpuks käest ära läkski. Lõpuks pedaalisin Viljandi maanteel Rõhult Tartu poole, kus on enamasti kergelt tõusev profiil, v.a laskumine enne Haaget, ning kiirus püsis selgelt üle 30 km/h. Eks ilm ka soosis: valdavalt oli peaaegu tuulevaikne.

Kui kodu ees lõpetasin, näitas Strava (te ikka jälgite mind, hoiate silma peal?), et olin 27,6 km läbinud keskmise kiirusega 30,9 km/h. Nii kiiresti ei ole üksinda vist juba kolm aastat ühtki rattasõitu teinud. Selleks on olnud põhjusi.

Kindlasti huvitab laiemat üldsust, kui palju olen viimastel nädalatel rattaga sõitnud. Palun väga, mul ei ole midagi varjata (ümardan täisminuti ja -kilomeetrini):

16. nädal: 4:58, 128 km
17. nädal: 3:48, 102 km
18. nädal: 4:35, 113 km
19. nädal: 4:36, 122 km
20. nädal: 6:16, 174 km

Tavaliselt sõidan tööpäevadel 45-50 minutit, nädalavahetusel 1:10-1:25. Kolmveerandtunnine sõit tööpäeva lõpu järel on täiesti piisav, näiteks pool tundi pikem sõit läheb juba aja kulutamiseks, sest ega see midagi võrreldes kolmveerand tunniga lisa ja paremaks tee. Kas tänu sellele, kuid sõidaksin nädala sees samuti korraga tunni ja veerandi, läbiksin Tartu rattaralli 56 km distantsi minuti või kaks kiiremini? Ei, see ei sõltu põrmugi sellest.

Pikemalt tasub ratta seljas aega kulutada ainult siis, kui satute kuratlikult raskele rajale, kust ei saa niisama tulema (Strava marsruut paremal); kus isegi mäest alla on elutargem ratast käe kõrval talutada; kus ülespressimine on sisuliselt enda tapmine, küllap lihtsurelikule võimatugi. Olen üsna kindel, et olen ainus eestlane, kes on sellel rajal kunagi üldse sõitnud. Või on kellelgi teistsuguseid andmeid?

Foto 1: Jalgratturid ja helikopter Giro d'Italia 12. etapil Martinsicurost Fanosse. Foto autor: LaPresse / ZUMA Press / Scanpix
Foto 2: Tadej Pogacar (UAE) kurvitehnika Giro d'Italia 12. etapil. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Raudtee ülesõit Tartus Näituse tänaval. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Ratturid Giro d'Italia 12. etapil. Foto autor: LaPresse / ZUMA Press / Scanpix
Foto 5: Priit Pulleritsu marsruut Strike Ravine'i maasturirajal Moabist lõunas. Kuvatõmmis Priit Pulleritsu Strava ekraanilt

42 Kommentaarid:

At 09:34, Blogger Priit Pullerits said...

Tuleb ikka sellel ka silma peal hoida, kes ja mis raha eest meile siia jalgpalli ostab:

https://www.postimees.ee/8023080/agendid-panevad-eesti-telekanalid-jalgpalli-parast-konkureerima

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Seda kassid ostaksid. Postimehes on kõik Priidu lood tasulised. Kas selle pealt makstakse palgale ka lisatasu?

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Professor Schwede pole ammu kirjutanud kui kõva oli 1920 Eesti jalgpall. Pullerits kui võimalik tuletage härrale meelde.

 
At 17:03, Anonymous MargusM said...

Priit, mine oma ratta kõrvale ja vaata kuidas "Treck" kirjutatakse! Kas see enda ratta mõnitamisena ei tundu?
Ahjaa, järgmiseks põhjus miks tasub siiski rattasporti jälgida rohkem kui ainult Spordiuudistest: vaata seda pilti ja ütle mulle kus seal see lugupeetud Simone Consonni asub!? Piinlik peaks sul olema!

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

See võib olla Soonetsi kontori viga, et saad pildi suva nimega. Teiseks, PP on rohkem Cube usku, sellest võib teine näpukas johtuda. Kolmandaks, Padrel on tähtsamaid ülesandeid hetkel. Vähemalt kolmas lugu PMis, kus 261 000.- eurost ERRi sporditoimetuse eelarve suurendamist faktina käiatakse. Nagu Moabi video kordused.

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Kellel on aega tapeedi kirjavigu taga ajada. Ainuke asi mis kliki sisse toob on pealkiri ja pilt. Kõik muu on emotsioon, kulutatud aeg. Infomüra, mis ei too meid siia ega vii edasi. Kuhu siis see meediakajastuseks ettenähtud raha panna tuleks? Kritiseerima on kõik mihklid aga ettepanekuid teha julgevad vähesed. Ehk siis kui ettevõtte raha kulutamise kohta on irinat, siis tegelikult peaks juhtidelt küsima, et miks ei antud variandile b raha ja las ettevõttel on selged kriteeriumid raha jagamiseks erinevate projektide vahel, kas on pingerida ja kui on siis kuidas saab sinna pingeritta nö oma variante sättida. Kes otsustab, ja mille alusel, et kas üks või teine asi võetakse ette või jäetakse üldse tegemata või pannakse ootejärjekorda? Priit aga on jutumees, tema prioriteetidest ei taba midagi. Tema punnib seni kuni saab ja siis tõstab tuimalt valge lipu üles ning paneb teise suunda minema. Tark inimene aga teeb kõigepealt augu, siis vundamendi, seejärel müüri ja katuse, vahepeal laed ja põrandad ka. Ja ei ole nii, et katuse juures kulus liiges ära ning rohkem selle projektiga ei tegele. Kui ise ei saa siis vähemalt võtad kellegi appi ja pusid seni kuni saab mõnusalt sees toimetada. Kõigega ei jõua juu maailmas rapsida. Suund peab õige olema. Maailmas ei ole raha veel otsas. Kunst on selle abil panna inimesed meie huvides mingis kindlas suunas liikuma. Mida ägedam projekt, seda suurem huvi. Alles oli kurtmine, et Elva maastikumaraton oli nigela promoga. Kui ikka ajaks nagu ühte rauda, et kas selle ürituse reklaamimine ERR-s ei oleks väärinud suuremat eelarvet ja sinna populaarajakirjanduslik põhjendus, et miks see on parem mõte kui lihtsalt sporditoimetuse eelarve paisutamine.

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Õige!

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

Esimene pildiallkiri on Scanpixi kirjest, seal olid veel perekonnanimed enne eesnimesid, need vahetasin ära õigeks.
Priit Pullerits

 
At 01:00, Anonymous MargusM said...

Toredad vabandused küll, kuidas oma peaga mõtlemisega on?

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Grünta käis riigikogu keskkonnakomisjonile oma chemtraili seaduseelnõud tutvustamaks. Seaduseelnõu seletuskirjaks oli väljatrükk kellegi lamemaalase feissbuuki lehelt. Komisjoni liikmed küsisid siis, et kas härral on ka viidet mõnele teadustööle ehk? Grünta vajutas vastu, et mis kuradi teadustöid teile vaja on, OMA PEAGA enam mõelda ei suuda? OMA PEAGA peab mõtlema, siis pole teadust vajagi.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Oma pea mõtlemine on ohtlik, Grünthal sai kohtumisel valijaga sinika silma alla.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ammu pole litakat saanud. Ootame.

 
At 13:04, Blogger Priit Pullerits said...

Küsin siinsetelt kommentaariumi spetsialistidelt.

On räägitud, et Girol ja teistel suurtuuridel võib etapi võitjale kaotada 10%, suurema kaotuse korral võetakse maha. Pogacar võitis viimatise etapi veidi vähem kui 6:12ga. See teeb 372 minutit. Kui 372 minutit on 100%, siis sellest 10% on pisut rohkem kui 37 minutit.

Madis Mihkels kaotas Pogacarile 40 ja pool minutit. Niisiis peaks ta maha võetama. Mitte et ma tahaks, et ta võetaks - muidugi ei taha! -, aga ikkagi tekib küsimus, et miks teda maha ei võetud. Kõik alates 103. kohast, kus kaotus oli 37 ja pool minutit, tulnuks maha võtta. Kaks viimast meest kaotasid veidi üle tunni, aga isegi neid ei võetud maha, meestel on GC-s koht ja aeg kirjas.

Kes teab, mis toimub? Kas asi on selles, et muidu jääks osalejate read väga hõredaks?

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Elu on palju lihtsam kui jätame vabaduse otsustada kohtunikele ja naudime seda mis on. Mis vahet on sellel millise punkti alusel kohtunik otsustab? Küll Madis oleks saanud kiiremini ka vändata kui tiimi bossid oleks käsu andnud aga ju siis info sealsetest piiridest oli neile teada ja meie jõujuurikale ei hakatud piitsa andma. Eks füüsika teebki mägedes raskematele sõitjatele lisaminuteid otsa ja ei ole ju mõistlik sellisel juhul sportlast keha kaalu pärast karmimalt kohelda. See ei lähe kuidagi vikerkaare loogikaga kokku.

 
At 13:51, Blogger Priit Pullerits said...

"...kui jätame vabaduse otsustada kohtunikele..."

Siis võib tulemuseks olla anarhia. Et täna tõmbame piiri 10% peale, aga näe, järgmisel korral 12% peale, sest muidu tuleks suure tiimi kuulus sõitja ja publiku lemmik, kes kaotas 11,9%, maha võtta.

Reeglid peavad olema üheselt paigas ja kõigile kohe algusest peale teada. Kui reegleid tehakse ja muudetakse võistluse käigus, ei ole see enam sport, vaid kellegi meelevaldne soosimine või teistele nimme ärategemine.

Kui kohtunikud öelnuks enne viimatist etappi, et sel etapil on ajalimiit tavapärast 10% asemel 17% võitjale, pole probleemi. Aga nii ei saa, kui reegel on 10% ja siis kohtunikud vaatavad, ei aiaiai, liiga palju mehi jääb limiidi alla, tõstame selle 18%ni. See on ebaaus nende suhtes, kes punnisid silmad tagurpidi, et 10% limiidi alla jääda, ja alusetult soosib neid, kes punnida ei tahtnud ja tulid väiksema energiakulu, kuid 18%-lise kaotusega lõpuni.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Iga etapi ajalimiit arvutatakse eraldi. Sõltub etapi raskusastmest, keskmisest kiirusest jne. Üldiselt on Girol veidi heldemad ajalimiidid kui näiteks tuuril.
Live Stats-ist siis nimetatud etapi kohta ajalimiit: The average speed is 35.834 km/h, making the timelimit 18% or +1:06:54 behind the winner.

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Lubatud kaotusprotsent sõltub ka distantsi raskusest. Eilne oli üks raskem. Giro lehelt ma ei leidnud reeglite raamatut, kus etapiti punktid, lubatud kaotus kirjas jms. TdF on ka info osas tase omaette.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav dünaamika 1-13%, 2-18%, 3-8%, 4-11%, 5-11%, 6-13%, 7-30% (Madis 20%), 8-18%, 9-11%, 10-18%, 11-11%, 12-13%, 13-8%, 14- 30%, 15-18%.

See on hea, et Priit nüüd ärkas ja huvi tekkis. Aga jah pole see 10% miski fikseeritud ajalimiit, senine kõikumine on 8-30% vahel.

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

30% on siis TT-d ehk eraldistardid. Seal on arusaadavalt teine % kui tavaetapil.

 
At 16:10, Blogger Priit Pullerits said...

Mnjah... Saan aru, et alad on erinevad, aga ikkagi on huvitav võrrelda.

800 m jooks on siis nagu TT rattas. Mu rekord 1.55,9 oli Seb Coe tollal kehtinud maailmarekordist 14,2 sekundit nõrgem. Kolossaalne vahe, kui aus olla. Aga ma olin ka amatöör, tegin trenni vaid ühe aasta enne debiilikute armeed ja kolm aastat pärast seda. Mu kaotusprotsent Coe'le oli siiski ainult 13,96. No vähemasti oluliselt vähem, kui Mihkelsil Pogacarile. Kusjuures jooks pole ala, kus tuules istumisest oleks kasu. Jooksus peab iga mees oma töö ikka ise algusest lõpuni ära tegema.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Siis oleks kohasem võrdlus, kus enne 800 m jooksu teete ära ka seitsmel päeval järjest 4-6 tunnise pikamaadistantsi (ikkagi tugeva tempoga) ning alles 8. päeval vaatate, kas jalg veel staadioniringi lubab kahel korral läbida ja mis ajaga.

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Kõige ausam ratastega mõõduvõtt olekski ITT. Kuid velotuur toob võrdlusena ühte võistlusesse kokku nii sprinterid, krossijooksjad, keskmaa- ja pikamaajooksjad. Et see kamp erinevatel distantsidel koos püsiks, on loodud eriline reeglistik.

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit. Ühe korra juba õnnestus 1. pildi pealkirja "mudida". Tuleb ette võtta ka teine. Pildil pole ühtegi Lidl-Trek-i sõitjat. Kaugelt näha, et seal figureerib etapi võitnud Julian Alaphilippe. Tema klubiline kuuluvus on Soudal-Quick-Step. Niipalju siis allikate kontrollimisest?

 
At 10:01, Blogger Andres P said...

Suure suvise rattaväntamise vahele soojendame üles teema fluoori sisaldavate suusamäärete kohalt. Mäletate - PFOA ja igavesed kemikaalid. Igaveste kemikaalide globaalse kasutuse (eelkõige PFOA) ja selle ohtlikuse varjamise kohta on on suurepärane ajakirjanduslik artikkel - võtke aega ja lugege. Muide ka ketiõlide tootmine (ja kasutamine) mis sisaldavad Tefloni tuleks lõpetada.

https://www.newyorker.com/magazine/2024/05/27/3m-forever-chemicals-pfas-pfos-toxic

 
At 10:08, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Andres P, hea viite eest!

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Ma imestan, et mis pull seal Tartus käib. Linn kottis lodjamehi ja nüüd panid lodjamehed linnapea hüüdma avalikult vene keeles roppusi. Ilmselgelt sihilik vaenamine. Mida aga sellega saavutatakse, keegi oskab seletada või on see miski pedofiilne Tartu vaim mis seal tegutseb ja oma agendat ajab? Priit ikka surub vänta Emajõe kalda peal, äkki teab tausta.

https://tartu.postimees.ee/8024297/uue-lodja-nimi-laheb-selles-oleva-venekeelse-roppuse-tottu-muutmisele

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Andres P on andnud hea lingi. Tsiteerin ühte lõiku tõlgituna:"3M on tootnud piisavalt PFOS-i ja kemikaale, mis lagunevad PFOS-iks, et ületada seda (nö ohutut) taset kogu maailma magevees. Samal ajal kasutatakse paljusid teisi PFAS-e jätkuvalt ja ettevõtted arendavad ikka uusi. Toodetud on tuhandeid ühendeid; (USA) Kaitseministeerium sõltub endiselt paljudest neist, kasutades neid lõhkeainetes, pooljuhtides, puhastusvedelikes ja akudes. PFAS-e võib leida mittenakkuvas kööginõudes, kitarrikeeltes, hambaniidis, meigis, käte desinfitseerimisvahendis, pidurivedelikus, suusavahades, õngenöörides ja lugematutes teistes toodetes."

Lühidalt flooriühendite probleemist - tahad NATO vihmavarju Vene karu hirmutamiseks siis pead leppima flooriühenditest põhjustatud tervise probleemiga. Nuta või naera. Ja nüüd on sellest saanud täiendav äri asendusühenditega, millede mõjust tervisele pole meil halli aimugi. FIS aitab oma käskude ja keeldudega uusi ühendeid promoda ja nendega raha teha.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Ära hakka jälle NATOst leelotama, lõunaeestlane. Saad küll loodust säästvalt käituda, ei pea ära ootama sõdade ja armeede lõppu, Robin Hoodile lootja.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

NATO on meie teflon. Robin ei aita.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

lõunaeestlasele andke keretäis peksa,

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Meie Robin Hood on Padre.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Video lõpp oli siga rõve. Nii rõvedas kohas Robin ei tuia.

 
At 19:11, Blogger Priit Pullerits said...

Ei saa aru, mis seal rõvedat on!?

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Kõndida mäest alla ratas käekõrval ei ole just hea reklaam. Lisaks keskmine kiirus 7 km/h räägib enese eest. Tegelikult jääb ainult nõustuda video lõpus kõlanud rajaosa hinnanguga ekraanitaguse hääle poolt. Selline maastik on põlevkivi karjäärides.

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Adekvaatne riskikäitumine pole häbenemist väärt. Kui on vaja, siis tulebki jala alla tulla või üles minna. Üle nipli saab käia ka hoopis kaunimal ja tasasemal Vooremaal, kus ratas tüma maa tee laudise vahele võib kinni jääda. Loe seda kasvõi blogi järgmisest inspireerivast loost.

 
At 21:45, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 20:19, seda peetakse sealkandi üheks rängemaks maasturirajaks. No ja ega ma kõiki kohti ka salvestanud, põhitegu oli ikka sellega, et kuidagi edasi liikuda. Kaardil paistis kõik lihtne, ka maasturimeeste videotes polnud asi väga hull, aga kui ise sõitma hakkasin, siis vahel oli küll tunne, et siia ma jäängi, kohale ei jõua. Ebameeldivaim rada sealkandis, looduslikult ka vähepakkuv, v.a üks kivise põhjaga kanjon, millest on video keskosas väiksed lõigud.

 
At 00:20, Anonymous Anonüümne said...

Mida arvata rahvushäälingu spordiajakirjaniku nokatsist? Adi iseenesest on kõva, õige ja Tartus respekteeritud, kuid siiski reklaam kui selline.

Võimla tänane poster.

https://s.err.ee/photo/crop/2024/05/21/2405958h85d0t6.jpg

 
At 00:35, Anonymous Anonüümne said...

See tulnuks udustada.

 
At 07:51, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 00:20, saatsin kohe täna hommikul ERRi vastavatele tegelastele sellise kirja:

Tere,
mäletatavasti pakkus talvel palju kõneainet, kui ERR hägustas "Ringvaate" saates kahevõistleja Kristjan Ilvese dressil logod, põhjendades, et nende näitamine ERRis ei ole põhjendatud ning on vastuolus ERRi põhimõtetega.

Mida me aga nüüd näeme! "Võimla" posterpildil kannab Tarmo Tiisler Adidase logoga nokamütsi, mis ei ole kuidagi spordiülekandega seotud, sest polegi ju tegemist spordiülekandega!

Tere,
mäletatavasti pakkus talvel palju kõneainet, kui ERR hägustas "Ringvaate" saates kahevõistleja Kristjan Ilvese dressil logod, põhjendades, et nende näitamine ERRis ei ole põhjendatud ning on vastuolus ERRi põhimõtetega.

Mida me aga nüüd näeme! "Võimla" posterpildil kannab Alvar Tiisler Adidase logoga nokamütsi, mis ei ole kuidagi spordiülekandega seotud, sest polegi ju tegemist spordiülekandega!

Nüüd siis küsingi:

kuidas on Tiisleri nokats Adidase logoga ERRi käsitluses põhjendatud?

kas ERR on muutnud oma põhimõtteid seoses logode eksponeerimisega väljaspool spordiülekandeid?

miks ERR laseb läbi selliseid eksimusi, nagu on Tiisleri Adidase logoga müts, arvestades, et see teema sai just hiljuti, tänavu veebruari teises pooles avalikult ja põhjalikult läbi lahatud, mis lubab oletada, et teema peaks ERRis olema kõigile selge?

Palun, kas saan täna kella kaheks vastused kolmele lihtsale küsimusele. Sellest on plaanis teemat arendav uudislugu.

 
At 08:03, Anonymous Anonüümne said...

Johaidii, see pildil ei ole Tarmo...

 
At 09:57, Blogger Priit Pullerits said...

Jaa, nägin ise ka ning enne kirja saatmist ERRile parandasin ära. Nagu ülal näete, siis uus variant Alvari nimega on lisatud ja see läks ka korrektselt teele. Nii et olge mureta, ei ole mu läkitatud päringus faktiviga.

 
At 15:09, Blogger Priit Pullerits said...

Sain ERRilt vastused. Teema nõuab lahkamist.

 

Postita kommentaar

<< Esileht