kolmapäev, detsember 27, 2006

Pullerits: Nüüd läheb lahti!

Esimesena kuulsin asjast oma treenerilt Kalmer Trammilt, Eesti naiste B-koondise juhendajalt. Kurtsin, et tema plaanide järgi on mul reedest pühapäevani kolm suusatrenni, aga kuna lund ei ole ega ka paista, siis pärisin, millega need asendada.

Tema vastas, et homsest saab ju juba suusatada. Et Otepääl pidi kilomeetrine ring valmis saama.

Siis helistasin Eesti Suusaliidu murdmaasuusatamise juhile Paavo Naelale ja ütlesin, et tahaks veel vanal aastal mõne asja ära küsida, mille peale ta kostis mu meelest resigneerunult, et no eks ma ka siis pangu oma ports talle ära. Aga tegelikult polnud mul seekord miskit salakavalat plaanis. Jah, fakt on see, et 23. detsembriks välja kuulutatud Eesti meistrivõistluste etapp Otepääl jäi lume puudumise tõttu ära. Ärajäänud võistlus on plaanis maha pidada koos järgmise etapiga, mis nüüd toimub Otepääl kahepäevasena 13. ja 14. jaanuaril, kui esimesel päeval on kavas FISi võistlusena sõidetav klassikadistants ja teisel päeval vabastiili distants. Sprindietapp, mis pidi algselt toimuma 14. jaanuaril Otepääl, on viidud 11. jaanuariks Tartusse. Aga kui selleks ajaks ka lund ei tule? "Me ei lase lippu enne alla, kui asi käes," vastas Nael.

Igatahes oli temagi kuulnud - seda järelkasvukoondise juhendajalt Margus Uibolt -, et Otepääl pidi saama juba suusatada. Aga Tõnu Kinks teab täpsemalt, andis ta helistamissoovituse kaasa.

Kui Kinks telefonile vastas, oli juba taustalt kuulda, et kõva raja ehitamise töö käib. Kas homseks Hobuseraua kanti päris 1 km pikkuse ringi valmis saab, seda ta ei osanud lubada, aga sinnakanti pidi kunstlumeraja pikkus tulema küll. Samas kinnitas ta, et rajale tuleb nii klassika- kui uisujälg. Aga mis moodi rajale võiks pääseda - selles mõttes, et igaühele ikka oma vabad ruutmeetrid leiduks -, selle kohta kostis ta, et eks homme näe.

Nii et kes tahab homset rajal trügimist ennetada, võiks juba täna õhtupoolikul Otepääle põrutada. Siis on ehk seal pisut rohkem ruumi. (Mina igatahes sinna ässasid segama ei lähe.)

***
Tegelikult ajendasid mind Paavo Naelale helistama päikseprillide taha peituva Andrus Veerpalu plakatid, mis teavitavad bussipeatustes Eesti meistrivõistluste ajakavast. Olen neid märganud nii Tartus kui Tallinnas - ja Naela teada saab neid näha ka Pärnus, Võrus ja Rakveres - ning ikka imestanud, et mis nende mõte on. Kas tõesti suudab plakat kedagi meelitada vaatama murdmaasuusatamist?

Liiga hästi püsivad mul meeles mullused Eesti meistrivõistlused Otepääl mõni nädal enne Torino olümpiat. Stardis oli kogu Eesti paremik, sealhulgas Kristina Shmigun, Andrus Veerpalu ja Jaak Mae. Maailma tipud ju. Ja pealtvaatajaks oli paar-kolm ajakirjanikku ning Jana Mae. Seega, rahva huvi oli olematu. Tõsi, ega ilm soe olnud, miinust oli pisut üle tosina kraadi, kui õigesti mäletan. "Otepää on ära hellitatud," seletas Nael olematut publikuhuvi.

Kuid ega Haanjas, kus toimus meistrivõistluste järgmine etapp umbes kolm nädalat enne olümpiat, rajaäärseid huvilisi rohkem olnud. Kui, siis ainult selle tõttu, et seal järgnes mõne tunni pärast laste jõuproov. Ja Tartus, kus selgitati sprindimeistrid, oli mullu kaasaelajaid ehk 30-40, mitte rohkem.

Aga ilmselt pole ma sattunud päris õigetele võistlustele. Nael väitis, et eelmise hooaja lõpus Jõulumäel oli pealtvaatajaid olnud kohal 500-600. (Ühele õigele võistlusele siiski sattusin: Jaak Mae auhinnavõistlustel Albus pidin auto suure pealtvaatajate arvu tõttu nii kaugele parkima, et ligi 3 km tuli võistluspaigani joosta, mistõttu mehed oleks äärepealt ennem lõpetanud, kui mina kirjatsurana kohale jõudsin. [Siit koorub veel üks põhjus ajakirjanikele, miks peab trenni tegema.] Ja pärast pidin autogrammi nuruvate teismeliste vahel trügima, et Vasja Rotshevilt [Julija Tshepalova uuelt kallimalt, teate küll] ja Odd-Björn Hjelmesetilt võistlusjärgseid kommentaare kuulda saada.)

Sellegipoolest kinnitas Nael, et plakatite tegemine tasub end ära. Nimelt sellest aspektist, et seda võib võtta sotsiaalreklaamina, mille eesmärk on teadvustada Eesti meistrivõistluste toimumist ja kutsuda inimesi kohale. See sotsiaalreklaami-teooria pole põrmugi liialdus, sest Naela sõnul on suusaliit saanud plakatipinnad sotsiaal-, mitte kommertsreklaami takside alusel, mis iseenesest on õige, sest ma pole küll kohanud, et Eesti suusameistrivõistlustel keegi piletiraha kasseeriks. Ent ta tunnistas, et sellistest inimhulkadest, nagu (minu lisandus: FIFA reitingutabelis kõvasti kukkunud Eesti) jalgpall ja (minu lisandus: totaalselt manduv Eesti) korvpall kohale meelitavad, pole mõtet unistadagi.

Ent Nael kahtles, kas need plakatid kevadeni vastu peavad. Asi on selles, kahtlustas ta, et siis tulevad valimised peale ning seejärel saab suusatajate laul lauldud. Siis hakkavad oma soolosid esitama poliitikud. Loodetavasti saavad nad seekord hakkama ilma Shmiguni ja Veerpaluta. Hea on, kui selleks ajaks ka mõned meistrivõistluste etapid õnnestuks ära pidada.

***
Veidi aega tagasi küsisin siin blogis, kes oli see saksa suusataja, kes saatis oma seksikaid pilte ungari suusaneiule Leila Gyeneseile.

Õigesti vastasid need, kes pakkusid Rene Sommerfeldti.

Foto 1: Fotol on Kalmer Tramm. Foto autor: Tairo Lutter / Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 2: Fotol on Kekkose rada. Foto autor: Lauri Kulpsoo / Postimees / Scanpix
Foto 3: Fotol on Leila Gyenese. Foto autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix

15 Kommentaarid:

At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Viimases lõigus on väike viga: Nimelt oli ikka küsimus püstitatud nii, et kellele saatis Sommerfeldt pilte? Mitte kes saatis.
Muuseas, kas selle võluva naissuusataja treener ei olnud mitte eestlane? Nime kahjuks ei julge pakkuda. Huvitav oleks kuulda, sellelt treenerilt, kuidas sellel printsessil siis läheb kah?

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

Kalmer Tramm

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Tramm vist enam ei ole tema treener? Huvitav miks ja kes teda siis nüüd treenib?
Varem võttis see tütarlaps vist isegi EMV-st osa.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

aga tüdruk ei pidavat enam suusatamisega tegelema :)

 
At 23:20, Anonymous Anonüümne said...

Minul on kodumaiseid suusakilomeetreid sel hooajal juba 310. Sõita olen saanud 2-6 november Tallinnas Trummis, 11 nov. Haanjas, 14 nov. Kõrve keskuses, 19-21 dets. Tallinnas Trummis ja 23. dets. Kõrve keskuses. Nojah, 310.-st nii mõnigi on tulnud peaaegu mullal:)

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

Hr. Pullerits on tõesti vormis - juba naiste B-koondisse arvatud :)

 
At 09:35, Blogger Priit Pullerits said...

Braavo esimesele kirjutajale: lausa huvitav, et mõni mäletab mu kirjutatut paremini kui ma ise. Minu lugupidamine!
Gyenesei tegemiste vastu pole ma eriti huvi tundnud, vahepeal vist tegi viievõistlust, aga talvel pidavat ikka veel suusatamist üritama. Muide, talle olla ka teised Saksa koondislased oma pilte saatnud, aga mitte nii uljaid nagu Sommerfeldt.
Ja viimasele kirjutajale - selle lause konstrueerisin meelega nii, et hea tahtmise korral võiks välja lugeda mu kuulumise B-koondisse (mis ei vasta tõele). Tubli kiitus neile, et selle ridade vahelt üles noppisid!

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Eile õhtul sai Otepääl tõepoolest suusatada. Küll aga oli rajapikkuseks nii 500 m ja treenimiseks mitte just kõige kergem rada.

 
At 11:04, Blogger Priit said...

Eile(28.12.) oli ringi pikkuseks ~1500m (maameti serveri andmetel), klassika jälge ei olnud, kuid sõita saab.

 
At 15:27, Blogger Mait said...

Mina olen ikka mõelnud, et kust kohast võtab tööinimene selle aja, et harjutada?

Kui ma jõuan töölt koju kell 19:00. Siis selleks, et olla hommikul kell 6:30 jälle traksis, tuleb magama minna hiljemalt 22:00. Kui sinna õhtu vabasse 3h panna "Pulleritsu 2h imitatsioonitreening" siis kaua pere seda aktsepeerib?

 
At 21:43, Blogger Piibe said...

Mait, aega tuleb võtta. Mõnikord jõuga. Arvan, et selleks peab olema ka kõva iseloomu ja enesesundi. Jah, mõnikord läheb trenn üle 22 või vähemalt sinna alla ja püsti tuleb hommikul olla samuti kell 6.30. Eks ka see aitab, kui elus niisama ei moluta. Olen tähele pannud, et kui näiteks niisama end teleri ette istutan, siin on kerge terve õhtu seal tulutult kuluma. Aga ära lase sel juhtuda, vaid mine trenni, mees!
Priit Pullerits (koduarvutist)

 
At 05:28, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:33, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 03:18, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:24, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 

Postita kommentaar

<< Esileht