teisipäev, detsember 12, 2006

Šmutov: tülikas ja igav suusasport

Täpselt aasta eest avaldas Inglismaa kvaliteetajaleht The Times 50 läbi aegade parema spordifilmi edetabeli. Nimekirja tipus oli 1980. aasta linateos «Raging Bull», mis mulle isiklikult just väga ei meeldinud, kuid kus tegi hiilgava etteaste praegustelegi noortele tuttav Robert De Niro. «Raging Bull» on ka filmiportaali IMDB (www.imbd.com) kõige kõrgema reitinguga spordifilm.

Poksist rääkivad linateosed olid The Timesi edetabelis üldse edukad. Kolmandal kohal oli «When We Were Kings» (1996), neljandal «Rocky» (1976) ja kaheksandal «Million Dollar Baby» (2004).

Kahekümne parema filmi hulgas olid esindatud teisedki spordialad nagu näiteks ameerika jalgpall «Any Given Sunday» (1999) ja «Jerry Maguire» (1996), korvpall filmidega «Hoosiers» (1986) ja «Hoop Dreams» (1994) ning pesapall filmidega «The Natural» (1984), «Field of Dreams» (1989) ja «Bull Durham» (1988).

Edetabelile andis vürtsi ka jalgpallimängu kajastav «Escape To Victory» (1981), kus peaosa mängis Sylvester Stallone ja kaasa tegid vutilegendid nagu brasiillane Pele, inglane Bobby Moore, Argentiinaga maailmameistriks tulnud Osvaldo Ardiles, Poola koondise eest 42 väravat löönud Kazimierz Deyna ja mitmed teised tuntud vutimängijad.

Viiekümne parema hulka pääsesid ka kaks talispordist pajatavat filmi. Kümnendal kohal oli bobisõidust rääkiv «Cool Runnings» (1993), mis jooksis eelmisel neljapäeval ka mingilt Eesti telekanalilt, ja kaheteistkümnendal kohal jäähokit - paljude arvates ka vägivalda - propageeriv «Slap Shot (1977)». Rohkem talispordist filme 50 parema seas polnud.

Tõenäoliselt pole suusatamisest haisu ka parima 500 hulgas, sest tegemist pole just glamuurse alaga.

Suusatamise probleemiks on selle ala tülikus, sest üldjuhul on vaja ka lisatingimusi nagu lumi ja küllaltki mitmekesine varustus (kepid, saapad, suusad jms). Ehk lihtsalt öeldes: alaga tegelemine on keerukas. Visuaalseltki pole suusatamine just midagi erilist, eriti võrreldes näiteks poksiga, kus veri lendab ja tunded keevad. Seetõttu ei tasu suusatamisel filmidele ja seriaalidele loota, neid ei tule.

Midagi head see suusatamisele aga ei tähenda, sest iga ala vajab uusi tegijaid, kes oma riigile kuulsust tooksid. Et suusatamise turustamine või noobliks tegevuseks muutmine on peaaegu võimatu, peab nähtavasti keskenduma persoonidele. Mulle tundub, et Eesti Suusaliit ongi seda teed läinud ja panustanud Kristina Šmiguni, Jaak Mae, Andrus Veerpalu ja teist staaride tuntusele. Kahjuks on suusaliidu tee vale, sest olümpiavõitjatele ei pruugi vääriline järelkasv sirguda. Nii kaovad aga ka eeskujud ja lõpuks ollaksegi tühja küna ees.

Jäin eile pärast treeningu lõppu vestlema Jaak Teppaniga, kes mainis, et Eesti Suusaliit on Tartu täiskasvanute suusaprogrammist vaimustunud. Ja õigusega, lisaksin mina. Teppani ja Tartu Suusaklubi juhi Kerstin Marguse idee pole mitte lihtsalt hea, vaid lausa geniaalne.

Tähelepanu, lasen Teppanil selgitada! Temagi hinnangul ei suuda suusatamine noori väga hästi köita. Kuid võtmeks on lapsevanemad, kes seni ei teadnud suusatamisest eriti midagi. Kui lapsevanemad hakkavad aga ise trennis käima ja saavad maigu suhu, siis panevad nad oma maimukese ka suurema tõenäosusega just suusatrenni – kasvõi talveks, et lapsel põnev oleks ja ta samuti korralikult suusatama õpiks.

Just seetõttu on täiskasvanute suusakooli roll niivõrd oluline. Praegu õpib Tartus Teppani juhendamisel ja koos minuga umbes 50 harrastajat, kes on jagatud kahte gruppi. Kusjuures see arv tuli kokku praktiliselt ilma reklaamikampaaniata. Mina leidsin kuulutuse Tartu Suusaklubi koduleheküljelt (www.suusaklubi.ee).

Loodetavasti hakkab suusaliit Tartus idanema pandud seemet korralikult hooldama ja paneb sarnased seemned mulda teisteski linnades, sest projekt on seda väärt. Kasvõi juba seetõttu, et maratoni läbida soovivad inimesed pidid varem üksikult ja ilma treenerite abita valmistuma. Selline omaette nokitsemine on aga väga tüütu ja sageli ei anna ka tulemust.

---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ----

Lühidalt ka kolmapäevasest jõutreeningust. Võrreldes eelmise korraga on paar muudatust. Kogu treeningu pikkuseks on umbes-täpselt poolteist tundi ja esimese harjutuse valimine on vaba, loetlen tehtud järjekorras.

Igat harjutust tuleks teha järjest kaks korda ja mõlema harjutuskorra kestvuseks on minut. Kahe harjutuskorra vahel tuleb minut aega puhata. Järgmise harjutuse juurde minnes on puhkeajaks poolteist minutit.

Harjutused:
1) hantlid ja hantleid tuli tõsta kaela tagant
2) varvastele tõusmine, kaelas liivakott
3) kõhulihased, täiesti tavaliselt
4) sügavad kummardused ette, käes oli vist 7,5 kilone ketas
5) hüppenööriga hüppamine
6) vahelduvtõuge kummiribadega ehk klassikaimitatsioon kätega
7) hantlid ja neid tuleb tõsta selja taga
8) külili lamades jalatõsted – oskuslikumad võivad sellises lamangus keha õhus hoida ja siis jalga tõsta
9) kummardus-keerutused ehk keharingid kettaga (taas vist 7,5 kilo)
10) trepihüpped – ühe jalaga astme peale, tõuge õhku ja teise jalaga astme peale

Seekordne jõutreening oli kuidagi mõnusam, kuid oluline erinevus oli muidugi puhkeajas, mida eelmine kord põhimõtteliselt polnud, sest tegin kaaslase puudumise tõttu teistest kaks korda rohkem harjutusi. Nii oli ka koormus loomulikult suurem.

Oluline on siiski rõhutada, et iga harrastaja võiks nende harjutuste põhjal enda nimekirja koostada ja rahulikult katsetada.

---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ----

Väike hoiatus ka. Kõige madalama reitinguga spordifilmiks on tänavu tehtud korvpallidraama «Crossover», mille keskmine hinne on 1,1 (miinimum on 1 ja maksimum 10). «Raging Bull» sai keskmiseks 8,3.

Foto 1: pilt IMDB lehest
Foto 2: pildil on erinevad suusad. Foto autor: Ove Maidla / Postimees / Scanpix
Foto 3: pildil Jaak Teppan. Foto autor: Sille Annuk / Postimees / Scanpix

17 Kommentaarid:

At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

The Natural räägib tegelikult pesa- mitte korvpallist.

 
At 17:05, Blogger Martin Šmutov said...

Loomulikult! Olengi seal lõigus midagi segi ajanud, sest pesapallist oli lausa kolm filmi: «The Natural» (1984), «Field of Dreams» (1989) ja «Bull Durham» (1988).

Nüüd peaks korras olema.

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

see tabel rohkem USA maitse järgi koostatud, euroopas ei ootaks pesapalli ja ragbit ilmselt eriline edu, need valikud ikka väga subjektiivsed ja maitse üle vist ei tasugi eriti vaielda, mina isiklikult oleks sellest 50st 40 välja visanud

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

check

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Tallinnas on klubis Biathlon Tõnu ja Aita Pääsukese juures ka suur grupp rõõmsameelseid täiskasvanuid, kel huvi tsekaku siit:
http://www.hot.ee/skbiathlon/

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:29, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:31, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:33, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 03:19, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:23, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 03:25, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 
At 04:05, Blogger Unknown said...

russell westbrook shoes
nike air force
nike prestos
adidas online shop
kobe 9
jordan shoes
ysl handbags
supreme hoodie
yeezy boost 350 v2
kyrie 4

 
At 05:25, Blogger Unknown said...

www0525

air max 90
kevin durant shoes
adidas wings
air max trainers
fitflops
oakley sunglasses
michael kors handbags
true religion outlet
coach handbags
asics shoes

 
At 11:07, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
pandora jewelry
christian louboutin shoes
adidas outlet online
nike factory
ralph lauren outlet
moncler outlet
air max 90
tn pas cher
canada goose jackets
louboutin shoes

 
At 10:29, Blogger miki said...

0815jejeSavez-vous qu'un basket nike wmns air max thea premium beige ensemble sexy de muscles abdominaux pour hommes a été classé le meilleur atout de la personne? asics gel noosa tri 8 soldes Je suis positif si vous êtes quelque chose comme moi que asics france instagram vous avez dépensé beaucoup de jours en pensant comment nike air jordan 3 femme pas cher dans la planète je piétine mon corps gras sur le trottoir et acquiert basquettes femme nike air max 2017 les muscles maigres qui pourraient avoir absolument tout le adidas zx flux rouge base tone monde baver. Il vient dans un haricot noir, vert, et colorway nike air safari femme bordeaux rouge de varsity. Le système Nike Tuned Air se compose air jordan chaussure basse de deux hémisphères en polymère opposés qui rebondissent l'un contre l'autre pour absorber les chocs.

 
At 04:49, Blogger jeje said...

Inversement, avant de vous entraîner sur le tapis de course, nike air jordan 1 retro high dark obsidian si vous avez effectué les exercices d'échauffement pendant les deux premières minutes, presque toutes les anomalies ECG disparaîtraient ou diminueraient. L'ophtalmologie est en effet un domaine de médecine riche et prospère. Il n'y a pas de doute; La Tour Eiffel arrive en tête de toutes les listes touristiques de Paris. Ils offrent toutes les mêmes fonctionnalités que les anciens basket nike 36.5 presto Kelty FC 3.0 et 2.0, avec quelques bonus qui rendront nos aventures en plein air beaucoup plus amusantes. Avec une telle qualité supérieure substantielle et des marques réputées telles que Nike Shox Qualify United Kingdom. Le Corps des Marines a remis le Marine Raider Stiletto à ses forces d'élite, mais le stylet était très utile pour chaussures nike flyknit chukka les tueries silencieuses plutôt que pour les tâches d'utilité générale.

 

Postita kommentaar

<< Esileht