neljapäev, detsember 07, 2006

Pullerits: Veerpalu, mis sa tegid?


Edgar Savisaar lõhkas täna mu silmis pommi: mõelda vaid, seni jalgpalluri ja sumomehena tuntud parteiboss, kes on oma tiiva alla meelitanud nii Andres Operi kui Margus Metstaki, on nüüd jõulukaardil haaranud embusse kahekordsed olümpiavõitjad Kristina Šmiguni ja Andrus Veerpalu.

Mis toimub?!

Käivitasin uurimise. Selle tulemused on siin.

Kuna oletasin, et Andrus Veerpalu on parajasti treeningul, helistasin tema abikaasale Angela Veerpalule. Angela polnud värsket jõulukaarti veel näinud - Postimees oli tal postkastist veel toomata -, aga ta rääkis, et suvel oli tõepoolest Otepääl kohtumine Savisaarega ning üheskoos käidi mööda spordirajatisi. Aga rohkem ta ei tea. Kui pärisin, keda Veerpalu tavaliselt valib, kas Keskerakonda, siis ta vastas, et Andrus käib Pärnumaal valimas ja on pidanud tavaliselt osalema eelvalimistel, aga mis erakonda ta valib, seda ta ei tea. Lisas, et tema on küll valinud Reformierakonna poolt. Ja lisas sedagi, et Andrus eelistab teha ühte asja korraga - ja see on suusatamine - ning poliitikasse küll ei kipu. Ent ta mainis, et Andrus on täna Eestis, oli just sõitnud Tartusse Toomas Teini juurde jalga näitama, ning soovitas talle helistada.


Helistasingi. Veerpalu ütles, et tsipa kiire on ja soovitas mul suusaliitu helistada. Kui uurisin, kas ta teadis, et Savisaar paneb ühispildi tema ja Šmiguniga oma jõulukaardile, vastas Veerpalu, et tema ei hakka seda kommenteerima. Lisas vaid: "Ma teen spordi hüvanguks mõne pildi, mul ei ole selle vastu midagi." Mulle jäi mulje, et ta ei tahtnud sel teemal eriti rääkida.

Kuna Mati Alaver oli parajasti treeningul, võtsin kõne tema naabrimehele, tuntud spordifännile ja Reformierakonna suurele niiditõmbajale Neinar Selile. Seli rääkis, et pilt on tehtud suve lõpus, kui GoBusi juht Aivo Pärn Savisaart Lõuna-Eestis ringi sõidutas. Siis lõhkas ta aga veelgi suurema pommi: jõulukaart on alles esimene samm, sellele lisaks tuleb ka veel telesse reklaamiklipp! Tollesse jõuluteleklippi pidi tema teada tulema lause, et koos Keskerakonnaga (või koos Savisaarega) läheb suusatamisel (või suusatajatel) veelgi paremini. Ja seda pidid tema teada ütlema kas Veerpalu või Šmigun.

Kui küsisin Selilt, et mis toimub - sest tänased lehed räägivad, et tegu on lihtsalt isikliku jõulukaardiga -, vastas ta, et tema ei saa ka aru. Ja lisas sõna sõnalt nii: "Sportlased lähevad kaasa - see on taunitav. See ei sobi." Iseasi, märkis ta, kui sportlased on spordi maha jätnud, las nad siis sekkuvad poliitikasse, aga tegevseisuses pole see kohane.

Ent Seli süüdistas pigem poliitikuid - antud juhul siis Savisaart -, kes end sportlaste vahele positsioneerivad, mitte aga sportlasi, kes tema sõnul on pigem kaitsetud ning saavad alles pärast aru, millega nad tegelikult hakkama on saanud.

Savisaare tõmblustele on oma seletus. Poliitikud teavad rääkida, et kui avaliku arvamuse küsitlused näitavad Keskerakonna langust - ja seda viimane küsitlus tõepoolest näitas -, läheb ta väga närvi ja endast välja ning hakkab nägema paranoiasid. Ja hakkab seejärel rapsima.

Ent see teooria ei pruugi siinkohal vett pidada, sest pilt sai ju tehtud juba suvel.

Seli lausus, et tema teada on seda jõulupilti tehes mindud mööda nii koondise peatreenerist Mati Alaverist kui suusaliidu presidendist Toomas Savist, kes mõlemad on tuntud reformierakondlased.

(Teadmiseks: mina olen parteitu, kuid tunnistan, parempoolne maailmavaade istub mulle rohkem kui vasakpoolne. Vasakpoolne olin ma viimati Tartu Ülikoolis õppides, kui asusin avalikult marksistlikel positsioonidel nagu mu suur õpetaja Marju Lauristingi.)

Aga nii palju avaldas Seli oma naabrimehele, seega siis Alaverile tunnustust, et ta pole sportlastele oma maailmavaadet peale surunud, ent samas märkis, et paraku on tal jäänud vajalik kasvatustöö tegemata, et näiteks Veerpalu sellistest poliitilise maiguga üritustest eemale hoiaks.

Kui küsisin, mida Seli arvab, kuidas mõjub Savisaare jõulukaart Veerpalu ja Šmiguniga suusatamise mainele, vastas ta: "Ma usun, et selle kohta ei tule ühtki head kommentaari, kui Savisaar oma häkkereid tööle ei pane. Suusaimidzhile on see... Kahju on sportlastest."

Järgmine kõne läks Aivo Pärnale, kes oli Savisaart Lõuna-Eestis ringi sõidutanud. Oletan, et eks tal olnud selleks omad tagamõtted: GoBusil ju vaja bussidotatsioone lobistada, näiteks.

Pärn, suusaliidu juhatuse liige, tahtis mind esimese hooga suusaliidu peasekretäri Jüri Järve jutule saata, aga ma ei lasknud teda toru otsast minema. (Pärn, kes oli nooruses kõva suusamees, on mu endine koolivend Miina Härma gümnaasiumist, minust mõned aastad noorem.) Siis ta rääkis mulle sellist juttu, et suusaliit on kõigile avatud. "Kui on vaja, teeme kõigiga pilti," lausus ta. "Edgar on ju tubli mees! Mis Edgar teistmoodi on, et temaga ei võiks pilti teha?! Kui Edgar tahab pilti teha, siis kuidas me ütleme, et ei tee pilti?" Ja lisas: "Kõik on teretulnud, kes iganes tahaks pilti teha!"

Irriteerisin Pärna, et kui ta lubab nii lahkelt kõigiga pilti teha, siis kas ma saaksin ka end Veerpalu ja Šmiguniga ühele fotole sättida ja seda siis kaardina laiali saatma hakata - tekstiga, kus sportlased kuulutavad, et tänu Priit Pulleritsu arukaile kirjutistele me suusatamegi nii hästi -, andis Pärn lubaduse, et seda saab korraldada. Ta kahtles, kas sel aastal saab sportlasi kokku, kuid andis lubaduse, et Otepää MK-etapil jaanuari lõpus saab seesugune pilt tehtud.

(Olen kindel, et Pärn oma lubadust peab, sest kui viimasel Saku Suverullil kurtsin talle, miks on pressitelgis vaid õlu või gaasita vesi, aga mitte kokakoola, lubas Pärn asja homseks parandada - ja koka oligi olemas. Kohe nii palju, et ma ei jõudnud kõike ära juua. Jäi teistelegi.)

Aga kuidas see pilt ikkagi valmis, ei saanud ma jätta Pärnalt uurimata. Siis ta seletas, et Savisaar käis suvel Lõuna-Eestis kaks korda. Üks käik oli tema mäletamist mööda mai lõpus või juuni algul rongiga. Ja kui nad siis olid bussiga hakanud Valgast tagasi sõitma, oli tekkinud mõte, et astuvad Veerpalu juurest käbi. Olid talle helistanud ja Veerpalu oli Pärna sõnul öelnud, et tulgu aga, miks ka mitte. Pärn mäletab, et Savisaar oli Veerpalude juurde sisse astunud, Angela oli parajasti veel endale meiki teinud ning Savisaar oli selle peale midagi kostnud - "Edgar on ju kõva naistespets," nentis mulle Pärn. Pärna sõnul oli ta helistanud veel ETV korrespondendile Ragnar Kondile, et tulgu ja tehku sellest külaskäigust telelõik, aga Kond oli öelnud, et see pole uudis. Kui Kond vaid teadnuks - nüüdset sündmuste käiku arvestades -, mille ta maha magas...

Pärna mäletamist mööda oli Savisaar kui potentsiaalne kunde kiiganud ka Veerpalude külalistemajja. "Näeksime, et Savisaar teeks talvel ka väikest suusasõitu Otepääl," lisas Pärn mulle.

Igatahes resümeeris Pärn, et pärast Savisaare külaskäiku ei saa keegi enam väita, et suusaliit on Reformierakonna üritus. Ta kinnitas, et suusaliidul on rahaasjad korras, ning väitis, et raha pole suusaliit Savisaarelt küll küsimas käinud. "Kui homme tuleks Villu [Reiljan], teeksime ka kohe pilti," sõnas ta.

Savisaare teisest käigust suve teisel poolel on Pärnal alles koguni filmilint. Siis, meenutas Pärn, oli Savisaar käinud üle vaatamas Tehvandi keskust, ning - pange tähele! - öelnud Pärna sõnul, et tahab ka osaleda selle arendusprotsessis. Ta oli vaadanud kohta, kuhu kerkib uus K90 hüppemägi, ning sõitnud Tehvandi keskuse pealiku Alar Arukuuse autos juhi kõrvalistmel läbi rolleriraja. Tagaistmel olid Veerpalu ja Šmigun talle asju kommenteerinud. Just tookord, mäletab Pärn, oli ka pilte tehtud.

Kui uurisin teleklipi kohta, ütles Pärn täpselt nii: "Klippi ei tule, võid täiesti rahulik olla." Mõni minut hiljem, kui klipi teema juurde tagasi tulin, ütles ta, et ei ole klipist midagi kuulnud. Aga et visiidi ajal filmi tehti, seda ta möönis.

Lõpuks helistasin suusaliidu peasekretärile Jüri Järvele. Ta selgitas, et Savisaare visiit Otepääle sai ette võetud selleks, et arendada Tehvandi maailmatasemel suusakeskuseks. Ta kinnitas, et sai ka antud nõusolek koos Veerpalu ja Šmiguniga tehtud fotode kasutamiseks, ning nentis, et fotode väljund on parajasti selline, nagu see jõulukaardil on. Kui uurisin, kas talle tuli üllatusena, et ühispildist sai Savisaare jõulukaart, lausus Järv: "Kuna nõusolek [fotode kasutamiseks] anti, siis ei saa öelda, et see üllatusena tuli. Seda võis kasutada nii või naa."

Teleklipi kohta ütles Järv, et selle kasutamine ei ole veel selge ning homme õhtul saab ta klipi saatuse kohta lõpliku vastuse anda.

Saatsin klipi tootjaile järelepärimise, milline on klipi tekst. Telefonis ei saanud inimene, kes asja teab ja tunneb, minuga hõivatuse tõttu rääkida. Ta palus telefoni vastu võtnud neiu vahendusel saata mul küsimus talle teele meilitsi. Nii kui vastus saabub, lisan selle siia blogisse.

Samuti on puudu Mati Alaveri kommentaar. Ta ütles päeva algul, et pole kaarti näinud, seetõttu ei oska kommenteerida. Kui küsisin, kas ta on sellest teadlik, et selline kaart ilmus, valitses teises toru otsas umbes viis sekundit vaikus, misjärel ta ütles, et "hea meelega räägiks sellest päeva teises pooles". Nii kui midagi selgub, annan sellest samuti siin teada.

Mis te kogu asjast arvate? Kuidas see lugu teile nüüd paistab, kui teate mitu korda rohkem, kui tänased päevalehed teavitanud?

Foto 1: Edgar Savisaare jõulukaart, millel ta poseerib olümpiavõitjaid Andrus Veerpalu ja Kristina Šmiguni emmates. Autor: Repro
Foto 2: Pildil Angela Veerpalu. Autor: Mati Hiis / SL Õhtuleht / Scanpix.

Foto 3: Pildil Andrus Veerpalu. Autor: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix.
Foto 4: Pildil Neinar Seli. Autor: Oliver Matkur / Postimees / Scanpix.
Foto 5: Pildil AS GoBus juhatuse esimees Aivo Pärn. Autor: Lauri Kulpsoo / Postimees / Scanpix.
Foto 6: Pildil rong. Autor: Peeter Kümmel / Sakala / Scanpix.
Foto 7: Pildil Jüri Järv. Autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix.

32 Kommentaarid:

At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

selliste artiklite koht peaks olema delfis mitte mingis nurgataguses postimehe suusablogis. suurepärane töö pulleritsilt.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Päris lõbus lugemine. Ainult, et loo lõpuks oli uudishimu asja kohta selgust saada veel suurem kui lugemist alustades.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa uskumatult masendav lugu :( Savisaar on ikka lootusetult süüdimatu ja alatu siga kes on iseenda upitamiseks nõus kõik teised täis p#sandama. Nagu ninasarvik. Need teevad ka oma väljaheidetest torne, et kelle oma on kõrgem, see on kõige suurem, isasem ja kõige kõvem. Kõige popim. Kuidagi kahtlaselt sarnane teguviis ja, masendavalt sarnane vastuvõtt ka 20% eestlaste poolt. :(

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Ka Sina Veerpalu!

 
At 13:48, Blogger Priit Pullerits said...

Jätkan teema pulsil käe hoidmist. Alaver lubas minuga rääkida, ma loodan, et ta selgitab nii mõndagi.

Pakun, et reklaamklippi ei tule, sest nüüd tekib siitkaudu surve, mida suusaliit ja keskpartei ei saa arvestamata jätta, ning kogu see asi saab halvasti haisva maigu juurde. Isiklikult ei usu, et keskparteil võiks olla nii palju jultumust, et söandavad ikkagi selle klipiga välja tulla.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

hea lugu, nõustun eelkirjutajatega. ja tõepoolest see ei ole blogi lugu... delfisse või ajalehte lausa paras panna...

 
At 14:06, Blogger Y galerii said...

Oleksite siis vigisenud, kui Ansip või Laar vms. oleks mõne spordikuulsuse kaenlasse võtnud?
VAEVALT KÜLL

 
At 14:14, Blogger Y galerii said...

Seli: "Ja lisas sõna sõnalt nii: "Sportlased lähevad kaasa - see on taunitav. See ei sobi." Iseasi, märkis ta, kui sportlased on spordi maha jätnud, las nad siis sekkuvad poliitikasse, aga tegevseisuses pole see kohane."

No mida. Kas sportlased on mingid erilised isendid, et nad poliitikaga ei või tegeleda?????? Sellise loogika järgi ei tohiks mitte ükski avaliku elu tegelane poliitikas olla.
Seadus reguleerib teatud ametite esindajate poliitilist vabadust. Sportlased nende sekka ei kuulu ja jutul lõpp.

 
At 14:24, Blogger Priit Pullerits said...

Helistasin Mati Alaverile, ta ütles, et on kinni. Palus uuesti helistada õhtupoole, nii umbes pärast kella kuut. Palun seniks teil varuda kannatust. Usun, et tema kommentaar kogu loole tuleb küll, ta on aumees, võtab telefoni alati vastu ja alt ära ei hüppa.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Eriti huvitav on minuarust aga fakt, et jõulukaart on tehtud suvel ning kallid sportlased seisavad nagu kukununnud pildipeal suusamüts peas ja soe tress seljas. Juhuslik pilt see just ei olnud.

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Kus sa seda mütsi suusatajate peas näed?
Ja ega riietus ka väga talvine pole.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Julge samm suusaliidu poolt raha hankimiseks. Aga võib olla liiga julge ..

Olukorras, mil rahvas on ilmutanud närvilisuse tundemärke KeRa meetodite suhtes, teha tippsuusatajatest Ke reklaamijad võib kokkuvõttes olla karuteene. Siiani on suusaliit suutnud meedia kaasabil muuta suusatiimi kõvaks kaubamärgiks. Aga nüüd on paratamatult kaubamärgi väärtus langeb. Koos sellega ka summad, mida toetajatelt välja kaubelda õnnestub. Kahju, Alaver ja Co on tõesti mega töö ära teinud.

Hoidkem siis nüüd pöialt, et Otepää MK jõuab enne ära toimuda kui Ke oma reklaamrulli telesse paiskab. Kui teles jooksevad korraga nii Otepää MK kui ka Ke reklaam suusatajatega, siis Arukuusel jälle üks mure rohkem.

 
At 16:48, Blogger Priit Pullerits said...

Head sõbrad, asi pöörab üksjagu kreisiks. Juba tulevad pealesuruvad vihjed, justkui poleks mingeid klippe olemaski. Jama! Neid on nähtud küll, kaks mu allikat on seda kinnitanud. Ja ega muidu kutsuks suusaliit parajasti kokku nõupidamist, et töötada küsimuses välja oma seisukoht.
Ütlen ausalt, mul on olnud lõbus - kui see poleks just seganud mu põhitööd, milleks on laupäevasesse lehte hoopis ühel teisel teemal paariskülje tegemine. Kahju ainult, et suusajuhid peavad ala arendamise asemel poliitilist jagelemist klaarima.
Aga kas blogi pole vahva koht, kus asjadest saab ausalt ja keerutamata rääkida, ilma võltsnägu tegemata?

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas paberile trükitud kirjutistes peab keerutama ja mitte kõigest rääkima? Või jõuavad hommikul küsitletud enne lehe trükkiminekut ümber mõelda ja paluvad oma sõnu muuta? Ja igasugu kiiruga kokku kutsutud nõupidamiste järel muutuvad kommentaarid 'ümmargusteks'?

Aga põhimõtteliselt on blogidel oma võlud küll. Kasutades blogi mõne kirjutise ettevalmistamiseks võivad lugejad häid ideid anda või näpukaid/faktivigu märgata. Antud juhul küll on infovoog ühesuunaline.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Lp PulLerits!
Väga hea, lausa suurepärane tausta avamine ... itervjueeritavate emotsioonid/reaktsioonid on väga tõetruult kirja pandud! Oodates edasisi arenguid ...

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Mul suht kama, kes kus parteis ja kellega tervitusi edastab. Valimispropaganda igatahes, samas sponsoritele ja sponsorite poolt toetatavatele poliitikutele on mõistlik meelejärgi olla. Kahjuks on nii, et Riigikogu parteitute blokki esindatud ei ole. Seega läheme me valimiste päeval ikkagi kellegile poliitikutest oma salajast toetust avaldama. Mina nüüd suusatajaid selle pildi pärast küll hukka mõistma ega võlla riputama ei hakka. Samas on taunimisväärt apoliitiliste figuuride kasutamine mingi partei jõulumeeleoludega varjatud valimisreklaamis. Seda enam, et valijad kipuvad olema psühholoogide sõnade järgi emotsioonide põhjal otsustajad. Priidule aga 10 punni kümnest hea blogi eest. ja 9 punni varasemate suusateemaliste blgoide eest.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Mis te nüüd masendate. Edgar Savisaar on ju tegelikult maru vahva mees. Ma mäletan, kui mu vanaema neli aastat tagasi auväärset 80ndat juubelit tähistama valmistus, tõin talle postkastist ajalehtedega koos ühe toreda kirjakese. Kolm korda võite arvata, kes selle kirja saatjaks oli. (Vihjeks nii palju, et ta on üks kolmest tänasest pildikangelasest). Pilt oli ka, ümbriku sees. Šikis ülikonnas, meeri ametiraha kaelas, seisis senjoor Savisaar käed laiali nagu Jeesus Köleri Kaarli kiriku freskol ja soovis minu vanaemale õnne. Taiest ümbritsev kiri "Tulge minu juurde kõik, kes teie vaevatud ja koormatud olete, mina tahan teile hingamist saata" oli vaid asendatud pisut tagasihoidlikuma õnnesooviga. Väga austatud raudteemessias tundub aga Jeesukese rolli niivõrd hästi sisse elanud olevat ja esineb selles nii veenvalt, et kogu Maarjamaa spordirahvas tema rüppe (praegusel juhul hüppas ta küll ise kaela) viskuma kipub. Huvitav, kas taevasse tõusnud ja meie patud lunastanud Jeesuslaps on nüüd (õigupoolest 55 aastat tagasi) tõepoolest otsustanud siia patusesse maailma naasta ning meie spordikangelaste hinge puhastama hakanud ja nende suusasammu ning pallilööki uut hingamist puhuma tulnud. Ehk on meie seni laitmatu renomeega sportlased magusad viljad tulnud keelatud puult ning nüüd ise pöördunud viimses vaimuängis Jumala poja reinkarnatsiooni poole. Mine võta kinni. Minu vanaema kasutas toda kaarti mäletamist mööda tulehakatuseks, et lössivajunud Volta ahjus meile kukleid küpsetada. Maitsvad olid.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Neetud, tegu ei olnud mitte Volta, vaid Ilmarise ahjuga, nagu mu vanaemale äsja meenus.

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Ja kus on lubatud alaveri selgitused

 
At 19:35, Blogger Priit Pullerits said...

Head lugejad!
Tean, et olen võlgu Alaveri kommentaarid. Need on paberil korralikult olemas, aga toimetus käskis mul lehte ka täita - sest ega blogi pidamise eest mulle sentigi ei maksta -, nii et nüüd on suur aur läinud selle peale, ja laupäevane paariskülg on täitsa unaruses.
Vabandan väga, et valmistan järgnevaga pettumuse, aga teeme nii, et minge täna rahulikult õhtule, siis tulge hommikul tagasi ja lugege läbi Postimehes mu lugu, mis teada sain täna päeva teises pooles, ja siis lugege blogis, kuidas asjad tegelikult olid ja mida Alaver rääkis (ja ta on ikka osav rääkija küll...) - ja te näete, et blogi on oi-kui-informatiivsem kui leht, mis on kahjuks nii steriilne ja nudi, sest seal ei tohi olla oma arvamust, avameelseid tähelepanekuid jms, vaid kõik peab olema ontlikult viksis ja viigis.

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Istun siin Hollandis ja mótlen, et seal Eestis ikka ei toimu mitte kui midagi aga vóta nápust - ikka on inimesi, kes millegi lolliga hakkama saavad!

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

seni olen pidanud pulleritsu vanaks konservatiiviks, kelle uudise mudel vastab eilse omale.
see mis siin aga toimub on aga reinkarnatsioon- äkki ongi küsimus uue meedia uutes võimalustes ning pullerits ei taha seda paberisse panna aga blogi on selleks hea väljund?

igatahes selliseid lugusid tahaks rohkem näha ja lugeda.
andke tuld vanad!

 
At 23:56, Anonymous Anonüümne said...

Olen 100% kindel, et Veerpalu & šmigun kaotasid selle edgari teemaga palju-palju fänne...
Sportlastes on kahju, et muidu väärikad suuskurid end sellise poriga loopida lubasid...

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Soovitan Andrusel ja Kristiinal selle toreda vembu pärast mitte põdema hakata. Seda nn Savisaare postkaarti võib võtta kui ka suusatamise propageerimisena. Usun, et antud kampaania oli pigem kasulik ka Suusaliidule.

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Austatud härra Seli tundub olevat kibestunud, et Suusaliit ei olegi enam tema diktatuuri all. Igal sportlasel on endal mõistus peas ja Seli sõnavõtt mõjub siin koomiliselt.

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits! Väga hea lugu. Tõesti, lehes pole juba ammu nii head asja ilmunud. Blogi on ikkagi parem kui leht. Jätka samas vaimus!

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud hr Pullerits, kirjutis on tore ja hea..

Kuidas aga suhtute teie, kui üks väljapaistvamaid figuure meedias, räigele autoriõiguste rikkumistele.

miks on piltide autoriteks alatihti märgitud internet vms..
"Foto 1: Edgar Savisaare jõulukaart, millel ta poseerib olümpiavõitjaid Andrus Veerpalu ja Kristina Šmiguni emmates. Autor: Repro"

Kes on see härra või proua Repro? Või kes on see müstiline härra või proua Internet?

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Hahaa, jutukas mees see Aivo Parn

 
At 12:22, Blogger Unknown said...

qzz0419
canada goose outlet
christian louboutin outlet
salvatore ferragamo shoes
moncler online shop
soccer cleats
nike sale
coach outlet store online
ralph lauren outlet
michael kors handbags sale
cheap nike shoes

 
At 06:04, Blogger raybanoutlet001 said...

oakley sunglasses wholesale
football soldes
moncler
canada goose jackets
coach outlet
nike requin pas cher
ralph lauren outlet
bottega veneta
jordan shoes
nike huarache
zzzzz2018.5.19

 
At 05:16, Blogger jeje said...

christian louboutin outlet
ralph lauren uk
pandora charms outlet
ralph lauren uk
cheap ray bans
nhl jerseys wholesale
nike shoes for women
christian louboutin shoes
ralph lauren uk
canada goose outlet

 
At 05:17, Blogger yanmaneee said...

chrome hearts
longchamp bags
kobe 9
offwhite
curry 4
yeezy boost 350 v2
moncler
nike flyknit
jordan 12
nike air max 270

 

Postita kommentaar

<< Esileht