neljapäev, juuni 07, 2007

Pullerits: Mis pagana fun'i-juttu kõik ajavad?

Tänu ajakirjanikutööle on mul rattasõitjate hulgas juba nii palju uusi tuttavaid tekkinud - ärge jätke saabuva laupäeva Postimehes lugemata nende tuttavate kurioossetest ja karmidest-veidratest kogemustest -, et Art Soonets juba põeb ja kahtlustab, kas otsin tema alistamiseks salanippi ja salanõu.

Las Soonets närib pealegi küüsi, aga sõnum, mida näiteks Toomas Kirsipuu ja Jaan Veeranna on mulle rõhutanud, seisneb hoopis selles, et inimesed võiks suuri spordiüritusi rohkem nautida, mitte hambad ristis ja veremaitse suus ponnistada. Kirsipuu isegi arutles minuga, mida võiks ette võtta, et inimesed sellistest üritustest, nagu suusamaraton või rattaralli, ikka rohkem funi tunneksid.

Tuleb tuttav ette? Selles blogis on ka paljud avaldanud samasugust muret ja arvamust.

Aga mis Kirsipuul või Veerannal viga funist rääkida! Nad on mõlemad teinud suures spordis suuri tegusid. Kirsipuu alistas viimasel rattarallil koguni oma noorema ja kuulsama ja tituleerituma venna Jaani. Seega, ta ei ole ainult möödanikus olnud äss, vaid on praegugi jätkuvalt tuus.

Aga nüüd põrutan kõigile funi-sõpradele otse: ma ei taha funi!

Miks? Asi on väga lihtne. Eile, kui tegin 9 km rahuliku jooksuotsa, tempoga 4.30-4.35 km kohta, mõtlesin välja, miks. Sellepärast, et tahan võistelda. Seda esiteks. Ja teiseks, mis sama oluline: minusugusel, kel vanust peaaegu 42 aastat ja kel pole mingit Eesti tipptaset, et kuskile koondisse pääseda, ei ole ühtki teist võimalust tõsiselt teistega mõõtu võtta kui suurtel massispordiüritustel. Mingid veteranide meistrivõistlused, kus jooksed kolme-nelja omaealisega võidu, ei ole ju ometi mingid motiveerivad jõuproovid.

Nii ongi igasugused rattarallid ja järvejooksud ja Estoloppeti maratonid minusugustele, keda on mitte kümneid, vaid küllap sadu, ainsaks ja oluliseks sportlikuks väljundiks, kus oma sportlikku vormi kontrollida, mõõta ja realiseerida.

Ja kui tulemused tulevad head, sellised, mis ennast rahuldavad, siis see ongi tegelikult fun.

Usun, et minusuguseid ja minu moodi mõtlejaid on rahvaspordiüritustel enamik. Neid endisi tippsportlasi, kes tulevad vanade konkurentidega mõnusalt kokku saama, on ju vähemus. Nagu ka padu- ja üdirahvasportlasi, kes tulemusest põrmugi ei hooli.

Ja lõppeks on ka rahvasport sport - seda ütleb see sõna iseenesest -, ja sport tähendab, et tuleb konkureerida, tulemust püüelda, mõõtu võtta. Kui tahta rõhutada ainult funi, peaks need üritused ümber ristima kehakultuurimeelelahutuseks. Või ma eksin milleski?

Foto 1: On see jooks fun? Kašmiiri noormehed näitamas oma jooksuvormi India armee värbamiskampaania ajal. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 2: 24 000 osavõtjaga jooksuvõistlus Bernis. On see fun? Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 3: Kas kõik on funi ootel? Bloomsday massijooksu start USAs Washingtoni osariigis Spokane'is. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 4: Või on hoopis see jooks fun - Norrale kuuluval Svalbardi arktilisel saarel aprilli lõpus jääkarude eest? Foto autor: Reuters / Scanpix

12 Kommentaarid:

At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Mis fun? Vanakesed hakkavad rahvasportlastele jalgu jääma ja sonivad mingist fun-faktorist. Kui olen maksnud oma kirve võistluse eest ära siis ma otsin elamust, mitte funi. Funin trenni tehes. Üritusele lähen nii, et võib-olla on mõni tuttav sinna ära eksinud, kellele tere öelda, mis moodi ma sealt siis funi saan? Hakkan suvalise mordaga lobisema ilmast vää? Tegelikult on ikka nii, et jõusaalis biitsepsi paisutajad võrdlevad oma biitsepsi suurust teiste omadega ja vastupidavusalade harrastaja oma staminat teistega. Keegi ei tee miskit niisama. Funitakse matkal, võistlustel võisteldakse ja võrreldakse ennast teistega. Simpel!

 
At 09:07, Blogger Kidra said...

Mina olen kindel, et praeguste võistluste formaat sobib nii oma tulemuse taga-ajamiseks kui ka nautimiseks. Oleneb mida sealt keegi otsib. Kui ikka Tartu Maratonil oled otsustanud rahulikult suusatada, siis nii ongi - täitsa lõbus on. Ausalt. Süüa igas punktis rahulikult ja pealtvaatajate-ergutajatega lobiseda ja ... Ma arvan, et Kirsipuu võiks seda ise proovida, et teeb midagi pingutamata ja mõnuga ;) Mina küll näiteks olen käinud ka võistlustel tegemas mõnusat trenni mõnusas seltskonnas - liialdamata. Ja tean veel inimesi, kes tahavad vahel võistlustel lihtsalt osaleda, et mitte joosta üksi. Ning kui korraldajad võimaldavad seda möllu nautimist, pannes ajalimiidi suhteliselt pika - nagu Tartu Suusamaratonil näiteks (sellep sageli treenimata või minimaalse treenitusega inimesed julgevad sinna ka rajale minna, sest nad tunnevad end turvaliselt) - siis on neid ikka suhteliselt palju, kes tulevad lihtsalt osalema ja nautima.

Aga võistlused võiksid ikka olla võistlemiseks neile, kes seda tahavad teha.

Üks ei välista teist!

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Kuda blogi kaasautoril Šmutovil ka läheb? Ehk on tema rohkem funnamise peal väljas?
J.

 
At 13:48, Blogger Priit said...

Mis oli rahulik, kas jooksuots või tempo? Kas 4.30 km kohta on hetke vormi arvestades rahulik tempo?

... Eile, kui tegin 9 km rahuliku jooksuotsa, tempoga 4.30-4.35 km kohta, mõtlesin välja, miks. ...

 
At 19:39, Blogger Jüri said...

Mina olen siin hr. Pulleritsuga väga nõus. Jooksen ise väga aeglaselt, sest ma olen jooksutrenni teinud ainult selleks, et maadluse jaoks põhja laduda, aga isegi minu esimene rahvajooks oli kõike muud kui fun. Ma panin endale paika (üliaeglase) ajalimiidi, et mitte ennast enne lõppu ära tappa ja ma pidasin oma plaanist laias laastus kinni. Samuti, juba enne tänavust starti, oli mul otsustatud, et järgmisel aastal jooksen vähemalt 10 minutit kiiremini ja vot jooksen ka. Ilmselt isegi 20 minutit :). Loomulikult on see endiselt üliaeglane, aga noh, see on minu tase ja ma võistlen sellel tasemel - tõsi, esialgu ainult iseendaga (sest sellest naiseset kellega me koos finishisse jõudsime ei näinud ma tõesti mõtet ette liduda - see ei andnud mu egole enam midagi kui ma teadsin, et enne mind lõpetas kümneid või isegi sadu naisi ja Koshelev jooksis minust poole kiiremini. teistpidi jälle, et olin kolleegist kiirem teeb mulle siiralt rõõmu.). Maadluses on iseasi - ma käin samuti imepisikestel võistlustel, aga mõte on ikkagi võita, mitte lihtsalt lõbutseda. Iga matsh tuleb võita.
Üks asi veel - ega see tervise- ja rahvasport ei hoia tervisehulle ega rahvasportlasi enda küljes eriti hästi kui nad vahepeal võistelda ei saa / julge / taha. Võistlus annab sulle selle lõbu, rõõmu ja arusaamise oma (haletsusväärsetest?) võimetest ja küllalt selge perspektiivi ning võrdluse võimalikest saavutustest. Võistlus annab motivatsiooni treeningul veidigi pingutada. Lõppeks - mis funist me võime üldse rääkida kui ei ole pingutust, kerget eneseületamist?
Maha fun, edasi finishi poole!

 
At 05:46, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:49, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 01:29, Blogger anosh said...

شركة عزل اسطح بالدمام
شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة تنظيف مسابح بالدمام
شركة كشف تسربات المياه بالدمام
شركة جلي بلاط رخام بالدمام

 
At 12:36, Blogger Unknown said...

www0516
cheap jordans
pandora charms
michael kors uk
oakley sunglasses wholesale
ugg outlet
uggs
michael kors handbags
michael kors outlet
salomon shoes
air jordan release dates

 
At 06:52, Blogger Unknown said...

www0803



pandora
supreme shirt
christian louboutin outlet
canada goose jackets
kate spade outlet
moncler online
valentino
canada goose jackets
dsquared2
super dry

 
At 10:50, Blogger Unknown said...

www1020

christmas presents
pandora outlet
nike shoes outlet
tod's outlet
true religion
coach outlet
yeezy boots 350
canada goose outlet
ralph lauren polo
prada shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht