neljapäev, veebruar 21, 2008

Pullerits: Jälle fiasko!?

See oli maailma lühim sprindivõistlus. Aga ei saa aru, miks pidi Jaak Teppan mind jälle lohutama - või puru silma ajama. Oleneb vaaatenurgast.

Teoreetiliselt võttes võinuks mul olla eile õhtul väike eelis. Too umbes 400-meetrine sprindirada, kus Tähtvere spordipargis sprindivõistlus toimus, oli mul päev varem 50 korda läbi sõidetud, nii et pidanuks nüansse teadma.

Ometi tundsin end esimesel sõidul ebakindlalt. Kavas oli kolm korda 400 meetrit, millest arvesse läks kaks paremat. Igatahes jäi avasõidul selline tunne, et üksjagu energiat kulus libedal ja kahe terava kurviga rajal enda püsti hoidmiseks. Sellegipoolest ütles ajamõõtja ametis olnud Teppan juunior, et sõitsin päris hea aja.

Teadagi see tema jutt heast ajast! Eelmisel Tartu suusatalve etapil ütles ta samuti, et sain hea aja, aga pärast tuli välja, et kaotasin talle pisut rohkem kui nelja kilomeetri peale poole minutiga. Seda on palju, väga palju.

Vähemalt lisas Teppan seekord, et hindas mu tulemust teiste minusuguste veteranide ja harrastajate kontekstis, ja märkis, et ega noorte meestega minusugustel võidu kihutada ei maksagi.

Pärast viieminutilist pausi läksin teisele katsele - ja hakkasin kangutama. Tunda oli, et sõit on ponnistav.

Veel neli-viis minutit pausi - rohkem ei saanud võtta, sest starti hakati sulgema - ja kolmas katse. See läks nässu juba algul, kui esimeses kurvis tikkusin välja lendama ja trajektoori parandades hoog maha käis.

Ma ei räägi seda kõike mingiks vabanduseks. Asja iva on hoopis muus: selleks, et suuta võistelda nii, et vähemasti ise sooritusega rahule jääksid, on vaja kogemusi. Üks asi on sõita treeningul 50 ringi, teine asi sel ringil võistelda. Samuti on vaja kogemusi selleks, et osata stardis kiirendada - mu algus oli küll aeglane nagu kaubaautol -, kurvides tempot hoida - kunagi ilmus ajakirjas Kehakultuur pikk järjelugu Valeri Borzovist, kus oli üksikasjalikult kirjeldatud seda, kuidas ta treenis kurvist väljudes kiiruse hoidmist -, järsul mäenukil ots ringi keerata, jne. Kui neid elemente ei valda, tekibki ebakindlus (nagu esimeses sõidus) või hakkad kangutama (nagu teises sõidus) või põrutad sootuks metsa (nagu kolmandas sõidus). Võib-olla mängis mingit rolli ka see, et ettevalmistus on olnud suunatud maratonide, mitte sprindi sõitmiseks.

Siin on tulemused minu vanuseklassis, ja need on kesised (vähemalt mul):

1. Teet Jagomägi 1.00,5+1.03,8=2.04,3
2. Janek Truu 1.01,6+1.03,3=2.04,9
3. Rein Kullamaa 1.06,6+1.07,8=2.14,4
4. Priit Pullerits 1.07,9+1.08,7=2.16,6 (kolmas sõit 1.09,3)
5. Roman Kattai 1.07,8+1.10,1=2.17,9
6. Kalev Vunk 2.22,6
7. Väino Ellamik 2.23,2
8. Margus Kaur 2.23,6
9. Aare Pilvet 2.31,5
10. Andres Pae 2.36,7

Toome võrdlusi ka. Meeste peaklassis võitis Kristjan Oolo 1.48,5ga (53,7+54,8) Allar Kivili (1.54,5), Jaak Teppani (1.59,4) ja Mark Murdvee (1.59,6) ees. Oleksin nende seas olnud seitsmes. 16-aastaste poiste seas oleksin jäänud Marten Marguse järel kuuendaks ja 14-aastaste poiste hulgas Veerpalu-juuniori pidevalt võitva Martti Relli järel teiseks (kaotust 3,3 sekundit). Hea vähemalt, et 12-aastased kaugele-kaugele jäid.

Lohutada võib sellega, et Tartu suusatalve sarja koondarvestuses tõusin Jagomäe järel (30 p) 16 punktiga teiseks. Aga edu järgmise ees on vaid kaks ning veel kahe järgmise ees neli punkti.

Järeldus? Peaks vist ikka vanade liistude juurde naasma ehk kergem on ajakirjanikuna teisi kritiseerida, et nad sõita ei jõua, kui üritada tõestada, et ka ajakirjanikuna võib tulemuslikult suusatada.

Selle tõdemuse pinnalt on igati paslik tervitada sünnipäeva puhul Eesti koondise peatreenerit Mati Alaveri ning soovita talle võite, ikka ja ainult uusi võite.

Foto 1: Andrus Veerpalu (nr 24) võitlemas Otepää MK-etapil sprindi veerandfinaalis. Foto autor: Joosep Martinson, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Peeter Kümmel (teisel positisoonil) Otepää MK-etapi sprindivõistlusel. Foto autor: Joosep Martinson, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Peeter Kümmel rõõmustamas Otepää MK-etapil sprindi veenda koha üle. Foto autor: Joosep Martinson, SL Õhtuleht / Scanpix

18 Kommentaarid:

At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit ma just vaatasin, et päris kobe sõit oli sul aga kui fiasko siis fiasko. Kuna etvsport lumeinfos üks Tartu suusaklubi poiss või mees (ma ei tea kes) kirjutas, et sealsed noored on kõik profid ja tunduvalt profimad kui PP (ilmselt sina) nii, et Sul amatööril polnud viga midagi. Pealegi vaata asja positiivset poolt, mulle tundub, et see on Tartu noorsuusatajate jaoks väga meeldiv kui saavad Sulle mütsi pähe tõmmata, Sul ei ole ju ometi kahju sellest, et nii kõrval hobiks peale ajakirjaniku töö on ka noorte lõbustamine:)

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Priit ! Eile õhtusel sprindil sinuga rinda pistes ja 3 starti ~ 10 min sees ära tehes sai ka sinu sõitu vaadatud. Lohutuseks ütlen ,et nii mina kui sina pidasime startide vahel ikka liiga lühikesi pause(mis jah oli tingitud stardiaja lõppemisest)ja selliselt alles kõrge pulsipealt uuesti sprintimine ei saagi midagi eriti hea tuua. Noored puhkasid lõdvestusid ikka palju pikemalt. Aga see selleks. Eile õhtul pärast võistlust sinu järel nn. lõdvestusringe tehes, tekkis mul küll küsimus!? Kas need olid sul kerge tempoga ringid?? Ja teiseks vaatasin su tehnikat ja oleksin võinud sulle sealsamas tehnikaalast nõu anda ,mida kohe kindlasti teed valesti ja seepärast ei saagi seda head treenitust tulemusest kätte. Edu treenimisel siiski,järgmisel nädala kohtume uuesti sprindivõistlusel :))

 
At 13:13, Blogger Priit Pullerits said...

Tere, Rein!
Pausid jäid napiks, jah, aga see selleks. Need lõdvestusringid ikka päris lõdvestavad küll ei olnud, sellise keskmise lahtise hooga sõidetud, mitte jalutamine, mitte kihutamine, kerge mõnuga. Tegin ju ainult 15 ringi ehk umbes 5 km või alla sellegi.
Ega mu uisutehnika hea ole, tean. Ilmselt on probleem liiga sirgetes ja laiali jalgades, ka vist selles, et käed tõukavad kehast liiga kaugelt ja äkki ei lähe piisava nurga all kepid lumme? Kas need hädad? Mis veel? Kriitika teretulnud!

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Jah ,näen ,et oled õigeid viiteid tehnika parandamisele saanud! Kõik öeldu õige,aga mis peamine, minumeelest ei vii sa keha raskust ühelt suusalt teisele üle,et kasutada sellest saadavat inertsi ja suusa libisemist. Omaltpoolt selle harjutamiseks soovitan keharaskuse üleviimisel ühelt suusalt teisele kallutada pead kergelt keha liikumise suunas(ehk siis selles suunas kuhu poole ,suusale ,peab raskuspunk jõudma) Ja kui oled suusale täielikult raskuskeskmega peal too teine jalg juurde- ja libise,Edasi tuleb juba iseenesest sellisest algasendist normaalne kätetõuge(mitte liig laiali) ja kerge pea-keha kallutusega raskus jälle teiselepoole. Sellest suht pikk ja raske kirjutada,aga loodan saad proovides pihta mida mõtlesin.

 
At 13:44, Blogger Priit said...

No ega Sa selleks võistluseks ei valmistunud spetsiaalselt - tulemust on palju Fiaskoks pidada. Ütleks et Tartu keskmine!
:-)

Pigem oli tegu ikka intervalltreeninguga?

Sõitsin 2 ringi pausiks vahele ja siis uuesti ringile - ei usu, et oluliselt rohkem tuli puhkust kui Sinul ja Reinul stradi sulgemisaegu. Samas takstis sõitis ka kollase nr.särgiga võistleja.

 
At 13:47, Blogger Priit Pullerits said...

Rein, suur aitäh! Peab minema kohe proovima, kuni lund veel on.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Soovitan pühapäevasest Haanja sõidust viimast võtta, sest ilmaprognoosid on väga soojad-vihmased ja vaevalt Haanja maratoniks lund jätkub.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Rein kirjutas; "minumeelest ei vii sa keha raskust ühelt suusalt teisele üle,et kasutada sellest saadavat inertsi ja suusa libisemist. Omaltpoolt selle harjutamiseks soovitan keharaskuse üleviimisel ühelt suusalt teisele kallutada pead kergelt keha liikumise suunas(ehk siis selles suunas kuhu poole ,suusale ,peab raskuspunk jõudma) Ja kui oled suusale täielikult raskuskeskmega peal too teine jalg juurde- ja libise,Edasi tuleb juba iseenesest..."
Rein & Priit, iseeneset ei tule küll midagi:), aga Reinu jutt on 100% õige. Ainult suuskadel on seda tugijalale kallutatud asendit raske hoida, kuna hoog kipub kiirelt raugema. Nüüd tuleb Priit Sinu jaoks kurb uudis - rulluiskudega on seda väga hea harjutada, kuna veeremine kestab kaua-kaua ja see on rullimeestelgi üks tehnikaõppimise harjutus, aga sul on ju mingid omad põhimõtted(ei-pulsikell, ei-rulluisud jne.), või hakkab jää vaikselt sulama? Õues on juba rulli-rattailm!

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Mis tehnikast siin enam rääkida. Esmaspäeva õhtuks peaks suusatamisega Eestimaal kõik olema, juba täna on isegi tehvandi rajad ära lagunenud ja kõva sooja ja tuult on veel nädal ajagu. Tuleb suusad ära panna ja ratas välja otsida.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Ei tahak Priidu nahas olla peale sellist treening tsüklit ja eesmärkide püstitamist. Kirja läheb siis 2 võistlus starti tähtveres?

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

ja millist võistlust
4,25 km 850m ringil ja siis mingi eriti müstiline võistlus 400m ja 3 korda ja seda 200m rajal,

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

No hea et "fiasko" tabas jällegi külavõistlusel,sest see on ikkagi väiksem pettumusest mis peale TM-d oleks olnud. Olgem ausad -mitte kuskilt ei paista liikumist, mis TM-l võinuks 100 sisse viia-selleks tulnuks selgi sprindivõistlusel Jagomäest summarselt mitte rohkem kui sekund maha jääda.

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Uisusprintide põhjal ärme hakka Pulleritsu potentsiaalset maratoni kohta ennustama. Samas selle aasta konkurentsi arvestades oleks tõenäoliselt ka paljud "eluaegsed" saja sisse sõitjad (ala Jagomägi) võinud vabalt tahapoole jääda.

 
At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

"Kahe tunni ja 43 minutiga sai kolm ringi ehk väidetavalt 45 km läbitud."

Haanja avatud rada. Kui ka kõik vabandavad tegurid arvesse võtta siis siin TM esisaja mehe liikumist küll ei ole ,üsna sama auk kus mullu.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit!Lugesin, et olid enne sprindi etappi eelmisel päeval läbinud 50x400m.Siis kui sina Haanjas vee ja jääga võitlesid,otsustasin PP motivatsiooni tõsta ja tegin Tähtveres uisku hoogsas tempos 80 ringi(80x400m)PP Sinu ringi rekordid on löödud.Kas jälle "FIASKO"Edu Sulle.

 
At 07:43, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:50, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht