neljapäev, veebruar 28, 2008

Pullerits: Täitsa lõpp!

TÄIENDATUD LÕPUS, KOGUNI KAKS KORDA. Kui midagi on läinud totaalselt puusse, tuleb abi otsida klassikuilt. Näiteks Mati Alaverilt, kes Timo Simonlatseri 34. koha järel U-23 vanuseklassi MMil ütles: "Ühest vastust kesisele esitusele pole, peame tegema tõsisema analüüsi."

No analüüsime siis, aga mitte Simonlatserit, vaid võistleja nr 69 (no on ikka number...) eilset esitust Tartu sprindisõidus.

Atomicu võistlussuusad olid? Olid. Swixi jäigad kepid olid? Olid. Suusad Silja Spordis värskelt vastavalt oludele määritud olid? Olid. Tervis oli korras? Oli. Puder oli söödud? Oli. Trenni oli tehtud? Oli. Enne võistlust puhatud oli? Oli. Koguni kaks päeva möödus trennita.

Aga miks, kurat, miks, siis absoluutselt tulemust ei tulnud? Ja enam veel: miks tulemus oli lähirivaalidega võrreldes palju hullem, kui eales varem?

Haanja maratoni avatud rada võistluslähedases tempos pühapäeval läbi sõidetud oli? Oli. Soojendus oli eile tegemata jäänud? Oli. Pikk ja pingeline tööpäev oli selja taga? Oli. Sprindiliigutused oli treenimata? Olid.

Ja ikkagi ei seleta see, miks absoluutselt tulemust ei tulnud?

Arvan, et ma ei saanud eilsel Tähtvere kohati pehmel ja siis jälle paiguti libedal sprindirajal lihtsalt hakkama. Jah, soojendus jäi ära, sest kohale jõudes polnud mul aimugi, et selleks oli eraldatud vaid kümme minutit enne starti, ja hiljem mitte sekunditki. Kuna võistlussõite oli lubatud teha kolm (millest arvesse läks kaks paremat ehk 2x800 meetrit), tegin esimese stardi rahulikus tempos lihtsalt selleks, et rajaolude ja tingimustega tutvuda. (Pärast sain asjatundjailt kiita, et vähemasti pea mul töötas.)

Ja kui siis pärisvõistlusstardis hoo sisse lükkasin, avastasin koheselt, et enamik energiat kulub tasakaalu hoidmiseks. Juba stardisirgel kippusid suusad laiali libisema, siis tuli paksu lumega täidetud kurv, mille läbimiseks polnud enam mitte mingisugust kasu sellest tehnikatunnist, mille olin Jaak Teppanilt võtnud, seejärel tuli pikem kergelt vastumäge ja tugevalt vastutuult sirge, kus mõneti ebastabiilne reljeef ja lumekate ajas liigutused päris sassi, ja tundus, et mida rohkem rabeleda, seda vähem on tolku - igatahes oli see kokkuvõttes kõige õudsem suusatamine, mida ma sel olematul talvel teinud.

Teiseks võistluskatseks tegin järelduse, et peab kasutama pikemat liigutust, kuid ei olnud sellestki kasu. Aeg tuli veelgi kehvem. Koguni nii kehv, et seda ei ole mõtet siin avaldada.

Vabandada ei ole siin mitte kui midagi. Kõik olid ühesugustes santides tingimustes, ainult et enamik mehi jõudis korralikult sõita, aga mõni mees ei tulnud asjaga üldse toime.

Ei tea, kas peaks Alaveri endale treeneriks võtma - selles mõttes, et kindlasti on tal palju lihtsam leida üles minusuguse nõrgad kohad ja puudujäägid kui nuputada kaugelt Eestist, miks Simonlatser kusagil kaugel Euroopas alt läks.

Lühidalt: tulemus oli nii masendav, et parem ongi, kui talv läbi saab. Et nüüd on kõigega täitsa lõpp.

***
Lõpuks sain suure kaotuse jälile. Helistas mu õpilane Pavo Raudsepp - mõnikord on õpilane targem kui õpetaja - ja laulis oma kogemusest mu suure allajäämise põhjused ette:

esiteks, suusk oli kehv, sest eilne ilm nõudis selliseid sõiduvahendeid, mida tuleb tikutulega otsida ja mille tema oli alles 20-aastaste otsingute järel endale hiljuti leidnud;
teiseks, kindlasti vajusid mu kepid pehmes lumes läbi, sest mu tõuge oli nende olude jaoks liiga tugev;
kolmandaks, mul puudus abimees, kes oleks enne starti saapatalla alt nätske lume ära lükanud;
ja neljandaks, mul polnud teist abimeest, kes oleks enne starti lihased läbi saputanud.

Raudsepp hindas, et seetõttu läks kaotsi vähemalt 30, kui mitte 45 sekundit. Kui tema kogemusi uskuda, siis ilmselt oleksin täieliku klapi korral suutnud kui mitte kogu eilse võistluse võita, siis vähemasti suusaareenile naasnud ja eile kolmandaks jäänud Erkki Jallaist jagu saada.

Edasiseks sain Raudsepalt sellised kasulikud näpunäited: sellistes oludes nagu eile on kõige tähtsam tasakaal - seda tundsin ka ise, tõepoolest -, mis tähendab, et tuleb suuta igast asendist tõugata; ja teiseks, tähtis on, et tasakaaluga käiks kaasas jõuline tõuge. Nii lihtne see ongi. Nii et elame veel!

***
Aga nüüd fiasko põhjustest, tõsiselt. Mu jooksutreener pakkus - ja õigesti pakkus, olen kindel, sest esiteks tunneb ta mind ja teiseks teab ta üksipulgi vastupidavustreeningu kõiki põhimõtteid -, et esimene hävingu põhjus peitus selles, et pühapäeval sõitsin tugavas tempos Haanja maratoni avatud rada ja kahe päevaga ei taastu sellest ära, ning teine põhjus oli selles, et tegemata olid sprindiks vajalikud treeningud ja samuti jäid soojenduseks tegemata lahtisõidud, ilma milleta pole võimalik kiiresti liikuma saadagi.

Nii et case closed ehk kaasus lõpetatud.

Fotod 1-3: Eilne Tartu suusasprindivõistlus Tähtvere spordipargis: Fotode autor: Sille Annuk, Postimees / Scanpix

16 Kommentaarid:

At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

eiei, paneme ikka tulemuste lingi ka, nagu kombeks http://www.suusaklubi.ee/?q=node/215

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

sa ei ole sprinter, ja veel vähem oskad sa uisku sõita. Samas Haanja avatud raja sõit kehva suusaga, kehvades oludes, näitas et sul sisu on

 
At 13:20, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 13:00, lohutamast. Tänu Sulle ma võib-olla veel et ei viskagi suuski ahju. Vähemasti klassikasuuski.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

... aga mis tulemus oleks normaalne olnud?! poodium, esikoht

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

kas sellel eilsel midagi suusatamisega ka ühist oli peale selle,et Priit Pullerits osales.. Kui ei suuda leppida selliste oludega ning vastavalt tegutsema, kui tahtmine kipub saavutusvõimest suurem olema,võib sportimine muutuda päris ohtlikuks..

 
At 14:28, Blogger Priit Pullerits said...

Vastuseks: normaalsem olnuks kahe sõidu peale 10 sekundit kiirem aeg, Paul Vaardi klassist, mis andnuks naiste arvestuses vähemasti kolmanda koha.

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

PP ära sa nüüd "suure jutumehe" Raudsepa sõnu päris 100% ka võta. Kui jutumees PR räägib sulle tõesti et sprindis ja sellistes oludes vaid lihaste raputamise ja mingi imesuusaga saaks võita 30 sek!!!!!, miks ta siis ei tule ja ei näita?? Tasakaal on tõesti oluline,aga see nõua abimehi (hahaa, saapa alt lume puhastajaid!!! kurat on ikka mõttelend)! PP ära muretse liialt,eilne nõudiski vaid väga head suusavalitsemist ja kes seda vähegi treeninutest oskas rohkem saigi parema tulemuse.

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

üldiselt ongi harrastajate viga see, et jõutakse sõita, aga absoluutselt ei osata... Klassikat on veel võimalik toore jõuga sõita, aga uisku mitte, uisus on tasakaal ning suusavalitsemine A&O. Nüüd pole muud kui vutt-vutt kuskile mäe peale murdmaasuusaga sõitma, küll siis tasakaal jms tuleb.

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

mehed siin on kõike selge numbri viga mis muu, mis mees sellise numbriga sõita jaksaks ja veel korralikult

 
At 11:53, Blogger Kidra said...

Ma olen Katiga igati nõus - umbriga 69 pole kunagi tulemust loota. Olenemata reaalsetest asjaoludest :)

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Pühapäeval 2.märtsil 8.55 on
Kalev Sport TV
-s Vasaloppeti ülekanne.

 
At 14:53, Blogger markko said...

Mul oli ka masendus peal, et pole kuskil realiseerida treeninguid. Mõtted juba kevades, aga lõin ikka Soome suusakalendri eile lahti. Tampere lähedal on pühapäeval 90 km sõit. Ööbimine koolimajas tasuta ja autopakett (auto + 2-5 inimest) Vikingil edasi-tagasi on 1000 EEKi.
Võistluse koduleht on

http://www.pirkankierros.fi/

Edaspidigi peab vist hakkama Soomes nädalavahetustel võistlustel käima. Kõik soovijad siis Pirkkale ja õnneks talv ei läinudki täielikult aia taha.

 
At 07:43, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:43, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:50, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht