neljapäev, märts 06, 2008

Pullerits: Kes on süüdi Veerpalu kihutamises?

Uskumatu, kuidas võib mõnikord asju ära sõnuda. Just eile kirjutasin Postimehele nädalavahetuseks ühe väikse loo mehistest Eesti meestest, kelle hulgas esimesena märkisin Andrus Veerpalu. Sest tal on neli last ja tore kodu, ta räägib vähe, aga suudab teha see-eest väga-väga palju. Lausa mustermees mu silmis.

Kui ühtäkki tuli uudis, et Veerpalu on liikluspolitseile kihutamisega vahele jäänud, ja koguni kiirusega 140 km/h (90 km/h alas).

Selle tulemusega läheb ta Eesti kihutaja-sportlaste pingereas kettaheitja Margus Hundi ja odaviskaja Andrus Värniku järel kolmandale kohale. Nood kimasid 90 km/h asemel vastavalt 181 ja 163 km/h.

Mis mul muud üle jäi, kui kriipida oma loo käsikirjas Veerpalu nimi kiiresti maha.

Aga nüüd, kui Veerpalu kiiruseületamine on avalikuks saanud, pean rääkima loo, mis juhtus eelmise aasta Otepää MK-etapi ajal pressitelgis. Ja see lugu puudutab ka ühe armastatud tippsuusataja kihutamist.

Tookord vestlesin suusaõppejõu Kaarel Zilmeriga, kes minu mitmete suusakriitiliste kirjutiste valguses avaldas arvamust, et ega ajakirjanik pea kõike, mis ta teada saab, siiski lehte panema. Meie vestluse juures oli passiivses kuuldekauguses ka suusakoondise peatreener Mati Alaver. Ja väga kõnekas on see, mis edasi juhtus (meenutagem: 80 protsenti kommunikatsioonist toimub kehakeele ja 20 protsenti sõnade abil).

Ütlesin Zilmerile, et ega ma panegi kõik lehte ega blogisse. Ütlesin, et näiteks pole ma lehte ega blogisse pannud Otepääl ammuteada jutte, et üks rahva poolt palavalt armastatud tippsuusataja pidi Otepää ja Tartu vahel kihutama nagu hull. Ja tõstatasin küsimuse: kui peaks juhtuma, et see rahva poolt armastatud tippsuusataja, kes armastab kihutada, ajab mõne inimese alla, siis kas ma tegin tõesti õigesti, et sellest ei kirjutanud, vaid jätsin kuuldu enda teada? Kas ma pole siis tolle ohvri ees kaasvastutav? Sest teadsin ju, et armastatud sportlane pidi mõnikord kihutama nagu pöörane, ja kirjutamata jättes süvendasin temas karistamatuse tunnet, aga oleks ma sellest kirjutanud, oleks armastatud sportlane loodetavasti jalga gaasipedaalilt edaspidi kõrgemale tõstnud. Ja pärisin: kas meil on tõesti vaja laipa, et armastatud tippsuusataja seda enam ei teeks, mida ta kõigi otepäälaste teada teeb?

Neid vastulauseid esitades nägin, kuidas Alaver aegamisi vestlusest eemaldus. Võib-olla eksin järeldustega, aga mulle näis, et ta ei tahtnud seda karmi tõde kuulda, mida ma rääkisin, sest siis oleks ta ju pidanud sellele kuidagi reageerima - ma ikka nimetasin meie vestluses toda armastatud tippsuusatajat nimepidi, ja too nimi ei olnud Mae ega Šmigun -, aga arvan, et Alaveril oli ebamugav reageerida, sest tegelikult ta teadis ju seda (pidi teadma, sest ega ta saa silmad kinni Otepääl ringi käia!), millest ma seal avalikult rääkisin.

Ja nüüd, head lugejad, jõuame väga laia ja valusa üldistuseni, mis teeb sellest sissekandest siin selle blogi viimaste aegade sotsiaalselt kõige kandvama loo. Nimelt, meenutage minu omaaegse trennikaaslase, nüüdse politseiülema Aivar Otsalt ümber käivat tralli. Otsaltile on heidetud ette, et ta teadis teise inimese allaajanud politseiniku varasemate pattude kohta, aga ei vallandanud teda, vaid pigistas silma kinni.

Ja siit kerkibki küsimus: kui Eesti suusatamise juhtid, sealhulgas koondise peatreener Mati Alaver, teadsid Veerpalu kihutamistest, mis nüüd on must valgel teatavaks saanud, siis kui palju on nad selle eest vastutavad? Kui palju on nad selles süüdi, et nad toimuva ees silma kinni pigistasid?

Fotod: Andrus Veerpalu oma uue maasturiga mullu sügisel. Foto autor: Sille Annuk, Postimees / Scanpix

33 Kommentaarid:

At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Üks küsimus on siiski veel (alguses esitatud, kuid lõpus välja jäetud): kas vastutav on ka ajakirjanik, kes sellest varem ei kirjutanud ja probleemile ühiskonna tähelepanu tõmmanud?

Ja teinegi küsimus: kui see kihutamine oli pigev, siis kes selle politsei poolel kinni mätsisid või armastatud sportlase alati minema lasksid? Sest vahelejäämine ei saanud ju olla esimene.

 
At 12:17, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, minu loogikat pidi edasi minnes olen mina ka vastutav.

Teisele küsimusele vastuseks: mul puuduvad andmed, kas teda on ka varem kinni peetud. Seetõttu ei oska midagi vastata.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Poleks Andrusest arvanud, et ta niimoodi juba pikemat aega kaasmaalasi liikluses ohtu seab!!!

Veel küsimus, kas sponsorfirma on siin ka mingit moodi kaasvastutav?

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

See tippsuusataja on Tatra orus isegi kraavis ära käinud.

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Visaku esimesena kivi see, kes patust puhas on!

Palju on Soonetsi auto spidoka näit kui ta Pulleritsu Tallinna või Otepää vahet sõidutab ? 90? :))
Või palju on keskmise spordisõbra liiklemiskiirus kui ta kiirustab suusa- või rattamaratoni starti?Tahame seda endale tunnistada või mitte aga võrdusmärk spordikukk`luse ja rullnokk`luse vahel on täiesti kohane.

 
At 13:35, Blogger Priit Pullerits said...

Mitte loopida Soonetsit kiviga! Soonets on küll kõige ontlikumaid (just ontlikumaid, mitte ohtlikumaid!) neist autojuhtidest, kes mind sõidutanud on. Tema naljalt üle 90 km/h ei sõida. Väga hea mulje jättis viimati ka mind Haanjasse viinud Rannar Raantse, kes sõitis samuti äärmiselt korralikult ja täpselt, ei tormanud ta kusagile. Nii et palun mitte kõiki ühe vitsaga lüüa.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Vaga vesi, sügav põhi. (Hm, miskipärast meenub K.Rahnu)
Kusjuures mulle oli ka senini jäänud Veerpalust tema olemuse ja tegude tõttu mustermehe mulje. Nüüd siis selline ämber ... Kahju. Temalgi omad luukered, mis lõpuks kapist välja kukuvad.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Mis luukere see kihutamine ikka on. Ma ei usu, et oleks olemas ühtegi autojuhti, kes poleks mingil põhjusel kordagi kiirust ületanud. Ja pole ju vahet, kas sa ületad seda siis 1,10 või 100 ühiku võrra.
Ei saa panna võrdusmärki isikuvastase kuriteo (Rahnu poolt väidetav raha ära võtmine) ja kiiruseületamise vahele. Aga jah, 140 km/h on muidugi palju.

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Otsati juhtum ja tema alluva varasem rikkumine on toimunud ja tõestatud fakt, mille ees Otsalt silma kinni pigistas ja jättis roolijoodiku tööle, kuigi oli kõrgemal vastu võetud otsus, et sellised politseinikud tuleb viivitamatult vallandad. See paitab selge rikkumine olevat.

Veerpalu oleks väga raske enne vahele jäämise fakti avalikult meedias süüdistada. Ega Alaver pole lapsehoidja, et peaks iga hoolealuse jalga gaasipedaalil kontrollima. Ja kes ütles, et Alaver pole sellest Veerpaluga rääkinud, või oleks ta pidanud seda läbi meedia tegema? Selle rikkumise eest vastutab selgelt Veerpalu ise.

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Trennihulludele:
Kui 15.märtsil pole piisavalt lund, et läbi viia Sportlandi Kõrvemaa Suusamaraton, siis tehakse imitatsioonimaraton :)
Päris lahe mõte :)
http://www.jooks.ee/nelikyritus/index.php?id=22

 
At 15:19, Blogger Priit Pullerits said...

Nüüd on lugu nii, et mu infoallikad, kes kulgevad alalõpmata Tartu ja Otepää vahel, on raporteerinud, et Mercedes Benzidega sõitvad rahvusalategelased kihutavad seal alalõpmata suurtel kiirustel, et isegi kui neil endal on tempot üle saja, pannakse seal mööda nagu s***uvast kassist.

Nüüd ma ei imesta, miks seda kihutamisteemat vastavais ringkondades ei ole üles tõstetud, sest kes oleks tõstja, kui kõik on pidevad patused.

Äkki tekib nüüd lootus, et pärast Veerpalu vahelejäämist tuleb kõigil mõistus koju ja enam ei harrastata Leedu korvpallurite stiili, mis tähendab, et valitseb karistamatuse ja kõikelubatavause tunne.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Milleks suures teadmatuses spekuleerida Alveri vastutuse üle?
Priit, kui vana, kauaaegne ja armastatud Alaveri sõber, küsi otseallikalt, kas ta on teinud kõik, et Veerpalu ei kihutaks nii meeletult?
Anna siis siia ka vastusest teada.

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Eespool ütleja: Mis luukere see kihutamine ikka on. Ma ei usu, et oleks olemas ühtegi autojuhti, kes poleks mingil põhjusel kordagi kiirust ületanud. Ja pole ju vahet, kas sa ületad seda siis 1,10 või 100 ühiku võrra."

On ikka suur vahe,kas sõita 91 või 140 km/t. Kulla ütleja, kujuta pilti kui viimne kui üks liikleja põrutaks ainult 140-ga!!!!!!

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Austan ja tegelen ise suusatamisega,aga liikulses oleme kõik võrdsed! Ainus lahendus siin ,et AV saab täiega karistuse ja kui ajakirjanikud viitsiksid võiks uurida ka ta ka enne on vahelejäämisi olnud(usun et on ,sest ta kihutab tõesti meeletult) Isegi lastega ETV võistlustele minnes lausa imestasime kuida AV pani meeletu kiirusega libedal teel kõigist mööda!! Vaadata - arutleda tasub ka teemal kuidas AV suht ülbelt Tartus TÜ Puusepa polikliiniku parkalas ei pea miskiks norm parkimist vaid sõidab oma Mersuga kõnniteele,peaaegu peaukse ette! Nii et ,meil kohe lähevad tuntud inimesed ülbeks ??? Mis on selle põhjused,arvan et liialt suur ülistamine ,pärast mõnda õnnestunud etteastet.

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Minu mõte oli selles, et kiiruse ületamine on keelatud igasuguses vormis ja LE ei tee vahet, kas sa ületad seda 1, 10 või sada ühikut. 140 km/h kihutamist ma õigeks ei pea ja ütlesin seda ka oma eelnevas kommentaaris.

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Vahe on suur, nii juriidilisest küljest vaadates, kui ka mehaanilise poole pealt. Juriidilise poole pealt muutub trahvisumma, aga mehaaniline pool on palju olulisem. Kui AV sõidab autoga on tema süsteemil teatud kineetiline energia, ja kui ta suurendab oma liikumiskiirust 90 km/h 140kmni/h siis kineetiline energia suureneb umbes 1,5*1,5 korda ja koos sellega ka purustusvõime 2,25x.

Hoopis lihtsam on aru saada, sellest kui sa tahad kuskil Pangodi kandis üle tee minna või keerata oma sõidukiga peateele või teelt maha ning näed kaugelt autot tulemas. Sina arvestad, et too auto tuleb normaalse inimese moodi 85-90 km/h ja oma kogemuste järgi hindad, et jõuad oma manöövri sooritada. Aga võta näpust, nähtud auto on hoopis MB sangariga roolis ja kimab 1,5x kiiremini ning jõuab kohakuti sinu autoga täpselt sama palju korda varem. Selliseid seiku on olnud küll ja küll, meeldejäävaim vast Pärnumaalt, kui peateele sõitja ei suutnud hinnata peateel hihutava honda kiirust, 3 noort inimest olid kohe kastis.

Seega on minu arust ikka suur vahe, kui palju sa kiirust ületad. Ega ilma asjata ei ole erineva ulatusega piirkiiruse rikkumiste puhkudeks välja mõeldud erinevaid karistusmääru.

 
At 17:03, Blogger Priit Pullerits said...

Karmid lood. AV kraavis. AV libedal teel lastega kihutamas. AV valesti parkimas.

Minu arust on lugu selline, et siin peaks juba Eesti Suusaliit seisukoha võtma.

Vaat, mis uue meedia ajastu teeb - kõik patud tulevad päevavalgele.

Kas peaks korraldama samasuguse juurdleva-uuriva puhastusaktsiooni, nagu aasta tagasi Savisaare jõulukaardi puhul?

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Minu kogemus on selline, kus AV kihutas Kääriku Sihva vahelisel künklikul ning kurvilisel teelõigul nagu pimestatult mööda. Kui ma poleks oma pisikest autot parajalt 'laiaks' teinud tema esimesel katsel, siis oleks ta ühe vastutuleva sõidukiga kindlasti avarii põhjustanud. Suusatajana võib ta ju tipp olla, aga sellepärast ei pea teistest üle sõitma või teisi mutta trampima.

Madis

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

Hea Priit, palun selgita teadjana mitteteadjale.

Mis puutub siia treener Alaver? Ma pole kunagi tippspordiga kokku puutunud. Seepärast on üllatav, et kahe elukutselise, treeneri ja sportlase suhe on nagu eestkostja ja piiratud teovõimega isiku suhe. Sellise järelduse teen Sinu mõttekäigust. Kas spordimaailmas on norm, et treener sekkub sportlase eraellu, antud näitel keskea künnisel oleva mehe (distsiplineerimatusse) autosõidu harjumustesse?

Minu küsimuses pole irooniat - see on lihtsalt minu jaoks huvitav.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Siin poleks isegi PP selgitust vaja:IGA kõrvalseisja PEAKS sekkuma selliselt käituva "keskea künnisel olija" tegevusse.Kui nii vana mees ise asja ei jaga. Kuna eestlane "ei ole ju mingi koputaja" siis ei toimugi arengut positiivses suunas.

 
At 23:54, Anonymous Anonüümne said...

Vahet pole, kui vana see LE rikkuja on. Eriti taunitav on minu meelest 'vahtralehe' omanik. Tema ju alles alustanud ning peaks kõik värskelt õpitud olema. Rikkuja vanus ei määra surma hinnale koefitsenti.

Madis

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Miks tartlased siis AV kimamistest kohalikule liiklusliinile ei ole teatanud? Ammu oleks see rullnokk korrale kutsutud, kui kõik asja südamega võtaksid. See selleks, kuid nüüd, kus ta vahele jäi tuleb talle väänata täie rauaga, et ta rohkem ei demoraliseeriks teisi liiklejaid oma sõiduharjumustega. Hiilgeaajad on tal möödas, Lahtis kus oli tema tippvorm oli ta 7. seega põhjust madallennult tavasõidukiiruste juurde kutsumiseks rohkem kui küll. Kui mees muidu aru ei saa, sis tuleb tal rahakoti rauad välkuma panna.

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Minu arust on unustatud pöörata tähelepanu sellele, et AV ei ole esimene suusataja kes tunneb kutset rallispordi poole. Näiteks: Gunde Svan ja Thomas Alsgaard on ju ka selle alaga tegelenud peale tippspordi lõpetamist.
Huvitav millest see tuleb?

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Alaver ehk puutub asjasse niipalju, et treener on alati veidi nagu isa (ema) eest. Ka täiskasvanud suurele mehele. Kuulda on ju, kuidas treenerid käivad koduds suhteid lappimas, juhendavad pere majanduslikku olukorda rööpasse, jne. Seega pole sugugi paha, kui treener paneks plommi gaasipedaalile, millest allapoole jalg seda ei suuda suruda.

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Arvan ka, et Pullerits oleks pidanud juba ammu asja üles võtma. Muidu on ta igat pisiasja kergitamas ja teeb seda lausa lapselikult. Pole midagi, eks ta saab ka ise nüüd aru, et oleks pidanud tegutsema ja tänased jutud oleks jäänud olemata

 
At 11:31, Blogger Priit Pullerits said...

Loodetavasti on hundi ulg saanud järgnevailt piisava vastuse. Igatahes ei ole mul öeldule midagi lisada.

Aga neile, kes katsuvad väita, et ärme hakkame Veerpalule nüüd kraesse, ta ikkagi olümpiavõitja, tahaks öelda vastuseks, kui nad tõesti peaks arvama, et sangareile on rohkem lubatud: eks katsuge öelda lapsevanemale, kelle laps 140 km/h kihutava auto all surma saab, et ohh, ära kurvasta, mõtle pigem sellele, et su lapse ajas alla ikkagi olümpiavõitja.

Lohutab või?

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

huvitav oleks ka teada kui mitu korda on AV varem lõunaeesti liikluspolitseinike poolt kihutamise eest peatatud ja tänu oma priviligeeritud staatusele hoiatusega minema saadetud. Kui inimene on harjunud juba pikemat aega kiiresti sõitma on raske uskuda, et jäi esimest korda alles vahele.

 
At 13:19, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmisele: andmeid selle kohta on raske saada, sest neid hoiatusi vist ju ei registreerita. Aga elades siin Taaralinnas, kust Otepääni pole palju maad, ja teades paljusid inimesi, kes nende kahe linna vahet sõeluvad, võin neile tuginedes öelda, et ei kuhuta ainult AV, vaid kihutavad ka vähemasti kaks teist meest, kes on perekonnanimega mahuks probleemitult entsüklopeedia esimesse köitesse (A-...) ja kellel on hallid MBd.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Jälle löövad Puleritsu püksid püüli , ime et ei võtnud kogu tähestikku ette. Vat selline tagasihoidlik kõmureporter on meie Priit, rahva lemmik. No, kurat - kui kirjutad, siis kirjuta selgelt ja lõpuni.
Aga ei julge , mis me poissi ikka sunnime...

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

No üks kihutaja ka hõbedase MB-ga on kindlasti Arukuusk !

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks et ühele suusaliidule lähedalseisvale (ja ka PP-d sponsoreerivale) tegelasele kuulub väidetavalt Tartu-Tallinn otsa mitte-ametlik rekord - 55min(keskmine 190-195 km/h).

Pärit siis telefoniraamatu tagumisest otsast..

 
At 16:12, Blogger Priit Pullerits said...

14:02 on väga informeeritud. Tere tulemast kõmureporterite tsunfti.

Aga nüüd, mehed, küsimus laiale ringile: miks saavad kõik need AAd ja AVd jne kihutada karistamatult?

Vastus: aga sellepärast, et Otepää MK-etapil kohtame VIP-telgis alalõpmata selliseid tegelasi: Robert Antropov, Raivo Aeg, Aivar Otsalt.

Oi, pagan, siin on uurimist kui palju. Just ühe rabava vihje sain. Asun tegutsema, ja kui see peaks õigeks osutuma, mida Otepääl juba ammu avaliku saladusena räägitakse, siis oo-mai-gaad...

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits,

Võta tuure maha, ära üle kee oma kõmureporterite tsunftiga ( milleks end ja oma informatoreid just nimetasid). Tundub, et sa pole milleski eksinud, aga ka minul on üks selline vihje, mille avaldamisel saabub see oi- mai- gaad seisund sinule. Ja kui selle siinkohal avaldan , siis pole sinust enam mingit maratonil stratijat. Vaja mõelda, mida ette võtta
Nii et tänase päevaga on kerkinud üht- teist ka Sinu pea kohale

 

Postita kommentaar

<< Esileht