esmaspäev, märts 03, 2008

Pullerits: Miks just suusatamine kõlbab rahvusalaks?

Andestust, et algul räägin korraks sellisest lastealast nagu lauatennis. Aga ehk panite tähele, et äsjastel pingpongi MM-võistlustel ei võimutsenud ainult Hiina, vaid hiinlased. Paljud neist moodustavad ka mitte-Hiina koondiste tuumiku. Ah et globaalne maailm, nagu räägivad vasakliberaalid, ja vahet pole, mis rahvusest ja rassist inimene mis riiki esindab?

Oi lihtsameelsust! On küll vahe, koguni nii suur vahe, et rahvusvahelise pingpongiliidu asjamehed on otsustanud sekkuda. Nagu teatasid eilsed AK spordiuudised, on pingpongis keelatud kodakondsuse vahetus pärast 21. eluaastat - just selle eesmärgiga, et hiina mängijad kogu maailma üle ei ujutaks.

Ütlen ausalt: vähemasti mind küll ei rõõmustaks, kui Eestit esindavad hiinlased tõstaksid meie nais- ja meeskonna seniselt kohalt neljandas kuni kuuendas kümnes teise kümnesse. See ei anna meile absoluutselt mitte midagi, sellel poleks Eesti spordi jaoks vähimatki mõtet ega kasu.

Aga seesugused protsessid, kus näiteks neegrid ja asiaadid esindavad Euroopa riike, on paraku üha levimas. Isegi Venemaa korvpallikoondises mängib mustanahaline John Robert Holden, rääkimata Prantsusmaa jalgpallikoondisest, kus pärast Petit' ja Blanci ja Barthesi lahkumist vist on ainult Franck Ribery europiidse rassi esindaja ehk ehtne prantslane (seda fakti on raske kontrollida, sest koondiste koosseisud vahelduvad pidevalt).

Suusatamine on selles mõttes tore ala, et siin ei anna eriti turgu solkida. Suusatamine on ikkagi niivõrd põhjamaine sport, et siin pole igasugustel Aasia ja Aafrika riikidel, kes ägavad rahvastiku ülejäägi käes, kedagi välja saata. Mõni neist eksootiliste riikide esindajaist on üritanud küll suusatama õppida - isegi Torino olümpial esines nii mehi Taist kui Keeniast -, aga nende tase ei ületa isegi mitte minu oma.

Üks turusolkija on suusatamises siiski olnud - see-eest hirmus suur solkija. Johann Mühlegg võttis Saksa kodakondsuse asemele Hispaania oma, aga tõi Hispaaniale rohkem halba kui head kuulsust, kui Salt Lake City olümpial dopinguga vahele jäi. Olgu see juhtum õpetuseks ja hoiatuseks kõigile, kes suusatamises tahavad end võõraste sulgedega ehtida.

Jah, ega Eesti suusatamine ole ka üdini rassipuhas - Kristina Šmigun on poolvenelane, Tatjana Mannima vist pärisvenelane, näiteks -, aga rassipuhtusest ei ole mõtet rääkida ega seda kilbile tõsta, sest see lõhnab nüüdisajal katkuna levivate sotsiaalfoobiate tõttu väga fašistlikult. Lõppeks on kolmandik Eesti rahvast niikuinii venelased ja tark on nendega leppida, neid isegi ära kasutada. Liiati, ega nad kokkuvõttes meist nii väga erinevad olegi.

Aga tuua sporti sisse võhivõõraid - araablasi, neegreid, mulatte, asiaate, latiinosid jne jne - nagu teevad paljud teised riigid, vaat sellel pole küll mingit otstarvet.

Ja õnneks vähemasti suusatamises ei ole see ka võimalik. Mis teebki just suusatamisest Eesti tõelise rahvusspordiala. Või mis teie sellest kõigest arvate?

Foto 1: Philip Boit Keeniast Torino olümpial 15 km klassikasõidus. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees / Scanpix
Foto 2: Arturo Kinch Costa Ricast Torino olümpial 15 km klassikasõidus. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees / Scanpix
Foto 3: Robel Teklemariam Etioopiast Torino olümpial 15 km klassikasõidus. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees / Scanpix

19 Kommentaarid:

At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Üks väike probleem siin on: Inimeste asemel peame sisse tooma lund. Nii, et suusatamine jäägu ikka põhjamaade rahvusspordiks. Meile käib korvpall küll. Suusatamine ikka eksootiline sport, millega käivad kaasas suured kulutused. Rahvasport peab olema kõigile kättesaadav (tossupaar, pinksireket, kossupall), mitte luksuskaup.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

:) lauatennise nimetus ongi hiina mängijatest tulnud, ping ja pong olid ala leiutajad :D

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

spotr on lihtsalt nii äriks läinud, et rahvuse esindamise osa järjest väheneb

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Priit! See Arturo Kinch'i pilt küll ei sobi sellesse artiklisse, kus sa kurjustad hiinlaste invasiooni peale lauatennises.
Arturo Kinch osales juba 1980. aastal Lake Placidis mäesuusatajana, Sarajevos oli ta kohal murdmaamehena, kaotas Zimjatovile ligi tunniga. Ja vist on sestsaadik osalenud igal taliolümpial ja alati Costa Rica eest. Pealegi oli ta ju mingi aeg selle riigi spordiminister.

Ega see mulle ka ei meeldi, et Prantsuse vutitiimis on ainult "etnilised" kariibi- ja põhja-aafrika päritolu mängijad, saksa kossutiimi enamiku mängijate nimi lõpeb täheühendiga tic-lic-vic jne või Katari ja mõnda muud naftamaad esindavad OM-il Aafrika jooksurahvad.

Aga Arturo on ikka tõsine tegija, ikkagi 26 aastat olümpial. Tähtis pole võit, vaid osavõtt! :D

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

rahvusel ja rassil võiks siiski vahet teha...

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Müüme PP Keenia suusakoondisele maha :)

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Venelane Mihhail Botvinov esinas viimastel aastatel edukalt Austriat.

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

Prognoos lubab 9 märtsil Haanjas maratoni sõita, tõenäoliselt selle talve ainuke võimalus, aga siin räägitakse mingitest liba teemadest?

 
At 18:37, Blogger karbonocoq said...

noh ei maksaks ka isehakanud rootslast "smirret" unustada, kui suusatamine rahvusspordiks - seda ju niigi üritatakse seda teha, kuid arvan, et kliimasoojenemist silma pidades on see küll perspektiivitu ala.

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Aja lund mööda Eestit taga, see pole odav lõbu.

Üks lumevaene talv veel ja suustamisest kui rahvusalast võib ainult und näha.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

TM on ka varem ära jäänud - 1972-75 ja 1988-90, lisaks veel üksikud aastad 1992, 2000 ja 2004. Ikka on suusatatud. Minul on sel aastal rohkem suusakilomeetreid kui eelmisel. Kes tahab, saab ikka!

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Esimese asjan meenub mulle Kuuse minumeelest jube väljend - tõupuhas sprinter. Nüüd siin üks teine hakkab rahvuslikul pinnal vett segama. Ja Kristina võiks küll selle teema juures rahule jätta. Eestlaste verd on aegade jooksul päris palju segatud. Nii et kes ja kustmaalt see päris puhas eestlane on???

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd Kalle jutust mingit huvitavat kombinatsiooni välja lugeda, siis jõuab sinnani, et sel aastatuhandel on nii, et kui TM jääb ära, võidab Vasaloppeti välismaalane.
2000 jäi TM ära, Vasa võitis Raul; 2004 jäi TM ära, Vasa võitis Aukland (Anders); 2008 jäi TM ära, Vasa võitis taas Aukland (Jorgen). Vahepealsetel aastatel on võit jäänud kodumaile.

Kui nüüd conspiracy't edasi arendada, siis järgmisel liigaastal - 04. märtsil aastal 2012 - sõidetava Vasa võidab taas välismaalane ja TM jääb taas ära.
Ja PP vannub kurja, et miks ta taas nii ennastunustavalt treenis.....
:D

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Ivar siin on kõik selge 2012 võidab vasa PP :)
aga Priidult ootaks põnevusega infot viimase aja treeningute kohta, kuidas käib briljandi lihvimine, sest kohe-kohe on tulemas ehk selle talve ainuke maraton. Oi Priit kui sa teaksid kuidas su konkurendid Pirital trenni teevad, kõigil on ainult üks mõte sind sel pühapäeval kotti ajada

 
At 08:00, Anonymous Anonüümne said...

Eks ma oma vandenõuteooriat sinnapoole tüürisin, aga ise ei täinud seda just nii välja öelda. Hea, et on kaasamõtlejaid :))))

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Nii loll ikka ei maksa olla, et rassi ja rahvust segi ajada.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Idee, et Pullerits võiks end Keenia vms riigi olümpiatiimi kaubelda oleks igati vägev. Saaks end teistega võrrelda, et vähe pole. :)))

Kui rahvuseid geenide järgi jagada, siis tõenäoliselt on paljud põhja-venemaalased (A. Smigun?) rohkem nö urgilased kui keskmised eestlased.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu siis Jaapanlased jäävad. Eestlased peavad nendega pidevalt jagelema ja tagumise otsa mehed saavad neilt stabiilselt pikki kotte.

 
At 08:15, Blogger yanmaneee said...

jordan shoes
adidas ultra boost
cheap mlb jerseys
cheap nba jerseys
nike flyknit racer
cat boots
yeezy boost 350
golden goose
longchamp
kobe 11

 

Postita kommentaar

<< Esileht