kolmapäev, märts 05, 2008

Pullerits: Miks Haanjas tuleb hale-hele laks?

Nagu mu luureandmed ütlevad, siis peale bussitäie tallinlaste, kes tulevad pühapäeval Haanjasse suure ühise eesmärgiga mulle sealsel maratonil kott pähe tõmmata, saabub üksjagu ülejäänud konkurente starti mõttega lihtsalt kaunist talvepäeva nautida, mida ma küll mitte üks raas ei usu, sest kui stardipauk jahipüssist kõmatab, nagu Haanjas kombeks, panevad need jalutajad-mehed koos verejanuliste tallinlastega tuhatnelja minu eest plagama, keel ripakil, mistõttu mul on viimane aeg esitada siin aegsasti põhjendused, miks mul Haanjas tulemust ei tule (jälle).

1. Lisaks verejanustele tallinlastele on starti oodata poolteist sada Vasaloppetil käinud eestlast, kes on saanud seal suurepärase lahtisõidu, nii et Haanja maraton on neile kui lumme ku***, vabandust, sülitada/nuusata.

2. Mu viimane pikem suusasõit jääb saabuvast pühapäevast arvestades kahe nädala tagusesse aega Haanja maratoni avatud raja sõidule, mis tähendab, et vorm ei saa mitte kuidagi olla selline, nagu siis, mil näiteks Võrumaa oma-mees Tarmo Mõttus, keda ma veel kunagi võitnud polnud, kergelt selja taha jäi.

3. Kui üle-eelmisel nädalal kogunes treeningtunde seitse ja pool ning suusakilometraaži 107, siis eelmisel nädalal sain kalendrisse märkida vaid tolle õnnetu Tartu suusasprindi, kus ma rajal hakkama ei saanud, ning kaks jooksutrenni nädalavahetusel, 9 ja 12 km. See ei ole isegi mitte laste-, vaid koolieelikute maht.

4. Oeh, sel nädalal pole veel trenni jõudnudki. Kui selleks mitte lugeda paari õhtust ÜKE-harjutust, et õlavarrelihastes toonust hoida. Äkki täna jõuan jooksma? Sest suusatada pole Tartus küll kusagil.

5. Õlavööde, kus peitus mu senine trump (Mõttus: "Paaristõuge on sul nagu loomal"), ei ole hoolimata harjutustest enam nii ässa täis kui varem. Vaevalt suudan Haanja mägedest lihtsalt käte jõul end üles lükata, nagu avatud raja sõidul.

6. Karta on, et minuvanuselt kaob sportlik suutlikkus sama kiiresti nagu õhuke lumekoorik vihma ja tuule käes (klišee, sorry). Enam pole vähimatki tunnet, et purakas oleks sees.

7. Motivatsiooni ka enam pole, ausõna. Kogu talv otsa sai kogutud vormi, et maratonidel gaas põhja panna, aga nüüd tuleb leppida mingi edasilükatud üritusega vastu suurt kevadet, kui mõtted on juba palju rohelisematel radadel. Juba Haanja avatud raja sõidu ajal ründas tunne, et mis mõttega pingutada. Praegu tundub ponnistamine sama eesmärgipäratu, paraku.

8. Suuskadel on küll all Eesti suusakoondise määrdeboksis pandud sulailma kliister, aga peljata on, et see kulub kähku alt ära, sest arvestatud oli see siiski sprindivõistluse jaoks. See tähendab, et suusad tuleb uuesti ümber määrida, mis aga mulluse aasta kogemust arvestades, mil klassika-Fischerid (RCSid) ei libisenud ega pidanud, on see riskantne ettevõtmine.

9. Kui see aasta pole õnnestunud neil vähestel kordadel, mil on võidu saanud sõita, ideaalset sõitu teha, siis miks peaks see välja tulema nüüd? Ei näe selleks ainsatki põhjust.

10. Eile sain Raul Kaldrelt kasutatud, kuid igati töökorras Polari pulsikella - ta ostis endale uue ja parema ning annetas vana mulle (näete, nii ma oma varustuse kokku saangi: kes annab pulsoka, kes kepid, kes viib kohale, kes toob koju, jne). Aga kes see varem näinud, et pulsikell aitab tulemust paremaks teha? Mina küll mitte.

Ja nüüd: kas keegi oskab lohutuseks öelda üheainsa põhjuse - pliiiiz! -, miks Haanjas hele-hale laks ei peaks tulema?

Foto 1: Itaallane Pietro Piller Cottrer Lahti MK-etapil. Foto autor: Reuters / Bob Strong / Scanpix
Foto 2: Tšehh Lukaš Bauer
Lahti MK-etapil. Foto autor: Lehtikuva / Vesa Moilanen / Scanpix
Foto 3: Norralane Odd-Björn Hjelmeset Lahti MK-etapil. Foto autor: AP / Lehtikuva / Scanpix

25 Kommentaarid:

At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Nii me selle vabaduse ka 30-ndate lõpus kaotasime, andsime ilma lahinguta alla!

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

vabandan kohe ette oma jutu eest. juhul kui su viimase aja kirjutised on intriigi otsimine :). aga mine p...., mees. mida sa vingud. kõik viimased jutud on üks vingumine. oled mees või ei ole? tunne elust rõõmu! ja ära arva kogu aeg, et eesti suusaelu sinu ümber keerleb. veelkord vabandust :). ja ega ma seda juttu ka vihaga kirjuta, vaid keel suunurgas

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

see on kuidagi alaveerlik jutt juba

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Nõrk Priit, nõrk. Ainult 10 vabandust, seda on ilmselgelt vähe. Alla 20 jutule ei võeta, nii et punni punni.

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Ära karda veel kord kedagi/midagi, Priit.
Ilma "haledate laksudeta" tugevaks ei saadagi, on kogemus võtta.
K.Shmigun-Vähi pidi ikka mitu korda nii haledalt laksu saama. Üks aasta Lahtis oli hooaja lõpus tühi MK üldesikoha pärast võisteldes, vist sai Dopingu Kaisa tast mööda, lisaks veel kukkus ja kaotas punktidega. Pärast pandi aga terve Salt Lake'i olümpia(-hooaeg) tuksi heleda laksuga olematu dopingu teemal.
Nii, et selle talvega saad ainult tugevamaks (isegi kui tulemust ei tule kohe.... :-)
Mõni tahab bussikaupa kotti panna, mõni aga loeb ajaviiteks lõbusalt su juttu, ei pahanda ja tuleb sõidab oma (hetke-)võimetele vastavalt läbi ja ei nurise ega kurda ette.

(pärast saab ka seda öunte ehk tulemuse pealt teha :-) keel päris ripub juba suunurgast...

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

No Vasaloppet küll mingi suurepärane lahtisõit kohe mitte ei ole. Sest pärast 5:30 kuni 7:00+ korralikku pingutust on vaja taastumiseks kindlasti rohkem kui ühte nädalat. Haanja 2+ tundi litaka jaoks vaevalt Vasat täispingutusel sõitnud mehed võistluskiirusel nii teravad on.

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Mul täiesti kama, tuleb sul hele või hale või tume laks, Haanja Maraton pole enam see sõit, mille pärast trenni tehtud, nii et hakka parem Jooksumaratoniks valmistuma..Seda üritust ei tohiks küll ilmataat mõjutada..Napilt nädal ja kaks kuud ongi jäänud. Mullu said napilt saja hulka, katsu siis 80-ne sisse joosta!

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Häh, tüüpiline stardieelne vigin. Tabab kõiki, kes vähegi oma tulemusest huvitet on, s.t. vaid läbi ei sõida. Osa inimesi kohe ei oska seda va lihtsat läbisõitmist...

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Mait ütles asju mida ma juba hulk aega mõelnud olen. Juba hea mitu aega olen hoogu võtnud, et hakata oma suusablogi pidama. Vaatamata asjaolule, et üle kümne kildi pole sõita viitsinud/saanud ja vormi väljendab kasvav kehakaal, on mul rõõm armastusest suusatamise vastu alles. Ja ma ei karda, et plaanitud Birkebeinerilt tuleb hele või hale laks. Eesmärke võib olla erinevaid, aga kas ette muretsemine või pärast vandumine peaksid olema kriteeriumid hindamaks suusatamise võlu? Pullerits tundub Maslow vajaduste hierarhia järgi suusatamises olevat kusagil kuuluvus- ja tunnustusevajaduse piiril. Enamiku harrastussuusatajate jaoks on maraton, olgu Eestis või välismaal, koht protokollis ja ehk isegi sellega seonduv tiitel, Estoloppet või Worldloppet meister, juba eneseteostus, seega hierarhia kõrgeim tase. Nii et Priit, on kuhu pürgida.

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

kaks ndl kerget just toobki vormi. Ara karda Vaid näita, et sa ei olegi kott.

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

No nüüd on Priit küll omadega ikka täitsa kutu, kui juba Polari pulsikellast hakatakse abi otsima.
See on äärmine ebakindlus ja oma tõekspidamiste murdmine?
Kas tõesti on Haanjas esi saja sisse saamisega nii suured raskused?

Või on see hoopis taktika?

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

To: kah pp
Pigem on blogi-Priit juba Maslow neljanda astme läbinud, sest just tema on omaarust ju Liivimaa parim suusareporter.
Ta on juba ammu jõudnud viienda astmeni, tunnetades vajadust saavutada just see viimane tipp, mille näiteks on järgmised asjad:
- pürgimine iga hinna eest MK-etapile, küll nö määrdemeistrite tasemel, aga ikkagi
- pidev hala, kui tartu sprindis noorte käest kotti saab
- blogi lugejate nöökimine, a la ma sain teada ühe kavala nipi, mis parandab mu saavutusvõimet 16,32%, aga Teile ma seda ei ütle jne

Aga ainus asi, millega ta ei ületa isegi Maslow esimest astet, on tema põikpäisus - näidetena pulsikell, naise Optima, rahva-Fischerid, hõõruv kombisaabas - kas jätkan....

 
At 08:41, Anonymous Anonüümne said...

noh, tundub, et P.P käis kirurgilisel protseduuril, mille käigus aju eemaldati...

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

ajan seekord Tallinnast special kohale, et Priidule eelmise aasta eest revanš anda:) Mullu krt kangutasid peale mõrvarit must mööda.

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Seekord ei tule vist mõrvarit.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

santa mariat ei tule vist jah, st kui on 20 kiltsne ring

aga ilmataat tahab vägisi ajsa ikka eriliseks piinaks teha, lund praegu Haanjas on ja tuleb juurdegi aga nädala alguse soe tuelb juba nädalavahetusel :-(

nautige neid paari talvist päeva mis hetkle on antud... mul hommikune trenn igatahes tehtud

 
At 11:32, Blogger Priit Pullerits said...

No näha on, et siin on kõik mehed kõrgendatud erutusseisundis, valmis laksama igast asendist igale ettejuhtujale, eriti mulle. Ähvardab tulla karm sõit, väga karm sõit. Juba enne starti on alanud metsik arvete klaarimine ja üksteise paika panemine, mis siis veel rajal saab.

Jah, see võib küll tulla tänavu ainuke maraton, aga selle-eest oi kui vihane. Sadadel meestel on palju tõestada, ja nimelt seda - saaks aga Pulleritsule ära teha. See, nagu näha, on Haanja maratoni keskne küsimus. Ja tore on!

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Vastuväited.

1) Vaasamehed ehk nii ohtlikud küll ei ole. Kõik 150? end kindlasti kohale ei vea ning ülejäänud on ilmselt suht väsinud või ei oma enam eritlist motivatsiooni.
2) Kaks nädalat kergemat trenni ja puhkust ei tohiks küll väga mõjuda.

Varustuse ja määrdeprobleemid võivad samas küll saatuslikuks saada.

Aga peamine soovitu on, et võta vabalt!

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

..paistab kangesti jah, et kordub ilma pooles eelmine aasta, kus määrimine määras palju ja kogu sõidu kesvus pikenes keskmiselt 10-15 min võrra.

PP, kas sa oled rivis oma tavapärases endises koondisevormis (see läikuv kombe)? Hea teada, sest siis teab rajal pilk valvas hoida. Et kui PP tagant paistma hakkab, siis saab veel hoogu juurde anda (juhul kui varu veel on). Teatavasti stardid uimaselt, aga lõpupoole hakkad suruma:)

 
At 14:56, Blogger markko said...

Eelmise pühapäeva 90 km küll Haanjas kellelegi plussi ei anna. Isegi sellest nii väsinud, et ei viitsi sõitma tullagi. A sõber raip on ära registreerinud ja ajab kui uni peale. No ei lasta veel suuski kappi panna :( Koht on suht suva. Peaasi et finishisse saaks ja pärast saunas ühe õlle.

 
At 17:06, Blogger Priit Pullerits said...

Üle-eelmisele: kui nii, siis peab vist Ameerika valges kombes tulema. Seda lume taustal ei märka - eheee!!

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Mul on Priidu üle heameel, et käe valu ja valud rinnus on taandunud mis olid TM avatud rajal. Seega ei ole halba ilma heata.

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Näedsa, Haanjamehed nii lahkeks läinud, et jagavad rajaplaani isegi. Tilluke erinevus on avatud raja sõiduga raja alguses. http://www.haanjamaraton.ee/H6.JPG

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

Kas oleks kellelgi autos ruumi, et saaks pühapäeva hommikul suuskadega Tartust peale võtta ning pärast sõitu tagasi tuua? Tasus saame kokku leppida. Erki 53024820

 
At 19:08, Blogger Priit Pullerits said...

Erki, soovitan selle kuulutuse panna kõige värskema sissekande alla, seal märgatakse seda ehk paremini.

 

Postita kommentaar

<< Esileht