esmaspäev, aprill 28, 2008

Pullerits: Kes müüks mulle bambusratta?

Nüüd on mul juba kaks sponsorit. Esimene on endine koolivend Aivo Pärn, Eesti Suusaliidu juhatuse liige, kes hankis mulle eelmisel suvel Swenori klassikarullikud. Teiseks on saanud Hindrek Riikoja, kolleeg Postimehe majandustoimetusest, kes on lubanud, et Tartu rattaralliks saan korralikud rattad alla. Võidusõiduratta, muidugi - senise Optima asemele. Riikojal on unistus ja eesmärk: ta tahab näha, kuidas ma Art Soonetsile, Scanpixi fotoagentuuri pealikule, rattarajal konkurentsi pakuks. Ta ütleb, et kui suudan Soonetsiga samas grupis sõita, on see sama hästi kui võit.

Soonetsil on üks vintske sõber, Võru mees Tarmo Mõttus, kes Haanja suusamaratonil minust koha võrra eespool lõpetas. Ja viimati, kui Mõttust nägin, küsis ta, miks ma ratast ei treeni, sest tema arvates võiks ma vabalt seada eesmärgi rattarallil mõne hooaja pärast saja sisse sõita. See tähendaks kindlat Soonetsi alistamist.

Poolehoidjaid ja heasoovijaid on tekkinud nii palju, et ausõna, selle koorma all läheb juba raskeks. Saja sisse sõit, olgu kohe öeldud, on suur utoopia. Nagu ei ole ka võimalik, et ma rattatrennita Soonetsile tuulde saan, rääkimata tuule alla tegemisest. Kui keegi mulle just bambusratast ei müü.

See ei ole mingi nali. Las ma tsiteerin teile viimast Newsweeki numbrit:

"USA idaranniku kolledžite rattahooaja avavõistlustel tuli Nick Frey, Princetoni ülikooli tudeng, starti tuliuue rattaga. Ameerika alla 23-aastaste eraldistardi meistrina ning Time Pro rattameeskonna värske liikmena oli Frey jätnud oma ultramoodsa, 13 000 dollarit (130 000 krooni) maksnud süsinikkiust raamiga ratta koju. Selle asemel istus ta - pälvides tol jahedal märtsihommikul hämmeldunud kaasvõistlejate suure tähelepanu - veelgi uuema mudeli selga: Frey võistlusratas, mille ta oli sõpradega valmistanud, koosnes bambusest."

Edasise võtame kokku lühendatult. Artiklist saab teada, et bambus võib olla üks tugevamaid materjale meie planeedil. See peab tugevalt vastu igasugusele survele, mis üritab seda pooleks murda (meenutage või bambusteibaid) või muljuda - isegi paremini kui teras või betoon. Just seetõttu ei kukugi bambusvarred, mis sirguvad kuni 60 meetri pikkuseks - aga on tipus sama jämedad nagu maapinna lähedal juurte juures -, tuule ega oma raskuse käes ümber. Veel kord: materjali tihedus ja tugevus aitab seda püsti hoida.

Tsiteerime ratta asjus veel Newsweeki: "Rattadisainer Craig Calfee väidab, et on üksnes aja küsimus, millal bambus vallutab jalgrattaspordi, ja ta teab, millest räägib. Tema firma Calfee Design Californias oli 1990. aastatel süsinikkiu kasutusele võtmise pioneere rattamaailmas. Nüüd kinnitab ta, et bambus võib olla süsinikkiust paremgi, sest on jäigem ning summutab paremini vibratsiooni. Tema valmistatud bambusest maanteeratta raam, mis maksab 2700 dollarit (27 000 krooni), müüs 2005. aastal napilt kümme protsenti rohkem kui aasta varem, aga mullu kasvas läbimüük võrreldes tunamullusega juba 33 protsenti. Täpselt samamoodi läks ülesmäge ka Calfee süsinikkiust rattaraamide läbimüük eelmise kümnendi lõpus.

Frey ja tema kolm insenerist sõpra püüavad Calfee disaini edasi arendada ja hinda alla tuua. Bambusrattaga sõitmine annab Frey sõnul niisuguse tunde, nagu oleks sul jalas mõnusad toasussid, mis haakuvad justkui naelikutega pinnasesse."

Vahva uudis, kas pole? Teadsite sellest?

Halb uudis: Soonets küll teadis. Ja arvestades, et Soonetsil peab alati kõik viimse peal olema - lisaks arvestades tema meeletuid sidemeid -, pole ime, kui rattaralli starti ilmub bambusrattaga hoopis tema, mitte mina. Mul tuleb leppida Riikoja hangitud süsinikkiust sõiduriistaga. Ja selle seljas pole lootustki Soonetsi bambusrattale tuulde saada, rääkimata esisaja piirimaile pressimisest.

Järeldus: võidu võib joosta inimestega, aga mitte tehnoloogia arenguga.

Foto 1: USA president George W. Bush oskab rattameestest lugu pidada. Ta saadab Valge Maja eest teele sõjaveterani. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 2: 21-kohaline jalgratas - selle naiste massi vastupidamiseks kulub küll bambus marjaks ära. Foto autor: Scanpix
Foto 3: Bambus on Hiina pandade lemmikroog. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 4: Psühhedeelilise väljanägemise tüdruk 1960. aastatel Londonis ratta seljas. Foto autor: Scanpix
Foto 5: Tansijad Manilas Filipiinidel bambuse vahel. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 6: Jaapani tuletõrjujad ronimas bambusredelite otsa. Foto autor: Reuters / Scanpix

15 Kommentaarid:

At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Eesti oludes kõlbab rattaraami valmistamiseks ka puu:

http://www.sogreni.dk/Thewooden.php

Tood talvel õige kuu seisu ajal raamijupid metsast ära ja sõidad kogu suve nagu mishka. Järgmiseks talveks teed uue raami. Küllap see ongi tulevik.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

See bambuse kasutamise teema on entusiastide seas juba paar aastat üleval olnud. Seni on DIY raamesse asjad jäänud. Isiklikult pole vahet, mis materjalist raam on. Peaasi, et minu jaoks normaalse kaalu juurde jääb. Tulevik toob veelgi huvitavamaid materjale rattatööstusesse. Aga sellest lugege juba teadusajakirjadest :-)

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Bambusraami teema on vähemalt 3-4 aastat vana siinsete rattahullude seltskonnas. Väike ajakirjanduslik hype asjast tekitatud taas.

Ja no krt bambusraami eest 27k on ikka palju arvestades algmaterjali odavust. Korraliku süsinikraami saab ka 12-15k eest kätte. Lisaks tuleb arvestada, et see 27k on USA hind, pannes sinna otsa transa+tolli+käibeka on hind vähemalt 36k. Haige hind sellise asja eest.

Ma pakun üleüldse, et too USA vend läks selle rattaga natuke pulli tegema ja asjast suur number tehtud. Kolledzivõistlused pole arvatavasti need kõikse tähtsamad hooajal.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

algallikas newsweek:
http://www.newsweek.com/id/131702

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa haige lugu ilmnes kui soovisin täna registreeruda ümber Viljandi järve jooksule. Nimelt registreerimine lõppes 27. aprillil. Edasi võimalik registreeruda ainult kohapeal 300 krooni eest. Muud varianti ei ole. Kes need idioodid seda võistlust korraldavad? Kindlasti paarsada jooksusõpra jääb sellise idiootse süsteemi pärast kohale tulemata, sealhulgas tugevad jooksjad. Uskumatu süsteem. Priit, oled ikka kirjas? Seisa rahva õiguste eest.

 
At 12:18, Blogger Priit Pullerits said...

Rauno, rääkisin Katrin Mauringuga, Viljandimaa Spordiliidu spetsialistiga. Ta ütles, et samasuguse küsimusega on paljud teisedki ühendust võtnud, väites, et peaks saama registreerida kuni võistluseelse päevani. Mauring seletas, et registreerimisaeg on olnud juba alates 1. märtsist, nii et peaaegu neli kuud, et Viljandi jooks on olnud muutumatu kuupäevaga, 1. mail, seega peaks kõigil olema piisavalt aega, et nimi aegsasti kirja panna. Lisaks toimuvad sel aastal samal ajal Eesti meistrivõistlused krossijooksu pikal distantsil ning see kõik paneb korraldajatele lisakoormuse, et stardinimekirjad saaks aegsasti ja korrektselt koostatud. Mauring ütles, et samasugune süsteem kehtib ka rattavõistlustel, ja omalt poolt lisan, et minu teada ka suusavõistlustel.

Nii et kes hiljaks jäi, see ilma ei jää, aga saja krooni asemel tuleb välja käia 300 krooni. Õiget jooksumeest see ju rööpast lüüa ei tohiks.

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

No selge, aitäh selgitamise eest Priit! Eks natuke ajas harja punaseks see bürokraatlik sein. Eriti veel, kuna tuli välja, et Viljandimaa elanikud saavad siiski registreeruda. Leian, et selline piirang on infoajastul totter. Kõik stardivad samal ajal (loosimist ei ole), stardiprotokolli vormistamine on sisuliselt print nupule vajutamise vaev. Kuidas saavad hakkama Tartu Maraton ja Spordiürituste korraldamise klubi aga Eesti ilusaima trassiga jooksu korraldajad ei saa. Kas lihtsam ei oleks hiliseid registreerujaid vastu võtta kaks päeva enne võistluist, kui võistluse hommikul? Lihtsalt tean mitmeid huvilisi, kes selle bürokraatia tõttu kohale ei tule. Loodetavasti järgmisel aastal ikka tulevad.

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

registreerimisaeg on juba 1. märtsist, nii et "peaaegu 4 kuud"?!
kahte kuud annab tõesti naljakalt ümardada :D

 
At 17:19, Blogger Priit Pullerits said...

Näpukas, Karel, näpukas. Eksisin. Tegin selle kõne ja sissekande rutuga muu töö kõrvalt. Jutt on tõepoolest kahest kuust.

 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

Täna ilmnes, et mina - saja eegu eest reganu - ei saa osaleda. Kui keegi hilineja tahab stardinumbrit ära osta, tundke huvi - üritan ümberregamisasjad ise jonksu ajada.

 
At 07:44, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 06:43, Blogger raybanoutlet001 said...

armani exchange
ray ban sunglasses
ugg boots
cheap oakley sunglasses
ugg outlet
ugg boots
ugg boots
ray ban sunglasses outlet
michael kors uk
hermes belts
2017.7.19

 
At 06:13, Blogger Unknown said...

irving shoes
adidas nmd
ferragamo sale
cheap jordans
kobe 11
nike mercurial vapor
adidas ultra boost
longchamp
curry 2
new england patriots jerseys

 
At 12:23, Blogger Unknown said...

www0516
canada goose jackets
michael kors outlet
mavericks jerseys
coach outlet
polo outlet
polo ralph lauren
ralph lauren polo shirts
polo outlet
air max 90
coach outlet online

 

Postita kommentaar

<< Esileht