kolmapäev, aprill 02, 2008

Pullerits: Eesti suusataja tuli Moskva meistriks!

...ja koguni kahekordseks meistriks, kui täpne olla. Esmalt eraldistardist 10 km klassika ja järgmisel päeval ühisstardist 15 km uisusõidus. Teenis kummalgi päeval esikoha eest 2500 rubla.

Miks osaleda Moskva meistrivõistlustel? "Eestis ei olnud võistlusi, paljud stardid jäid ära, Otepää MK-etapile peale ei saanud ning ema ja isa kutsusid Moskvasse," seletas võitja, kelle ema töötab sealses Eesti saatkonnas majaülemana.

Äsjane kahekordne Moskva suusameister on sündinud Eestis, kuid seejärel elanud üle kahe kümnendi Moskvas, käinud seal koolis, ja sedasi pääseski ta Venemaa pealinnas starti esindama Južnõi okrugit.

See pole siin mingi hilinenud aprillinali. Jutt on 30-aastasest Eesti naissuusatajast, kes näitas hooaja algul Soomes Olosel Eesti sportlastest Piret Pormeistri järel 10 km klassikasõidus paremuselt teist tulemust, edestades koguni selle hooaja Eesti naissuusatajate esinumbrit Tatjana Mannimat pooleteise sekundiga ning hiljem sisukaid sõite teinud Kaija Udrast tervelt kolmveerand minutiga. Kuid Otepää MK-etapil ta tõepoolest võistlema ei pääsenud, sest vajalikud FIS-punktid polnud käes - nagu ka kahel temast nooremal naissuusatajal, kes Eesti Suusaliidu eriloal ja palvel siiski osaleda said.

Ainult noori, noori ja perspektiivikaid toetatakse, märkis kahekordne Moskva meister. "Eesti Suusaliit on selline, et kuskile võistlema ei pääse," lisas ta. "Ei ole mõtet niimoodi edasi teha."

Tuletame meelde, et ka Mannima oli alles kaks-kolm aastat tagasi sellises seisus, et sõitis Estoloppeti maratone ning võis koondisest vaid und näha. Ei läinud tema tegemised suurt kellelegi korda. Ja siin ei ole mõtet hakata üldse rääkimagi Venemaa naissuusatajaist, kelle hulgas leidub küllaga pealt-kolmekümneseid - nagu ka teiste riikide koondistes.

Tegelikult on ime, et see suusataja üldse nii kaugele on jõudnud. Kolm aastat tagasi kirjutasin temast (ja Peeter Kümmelist) Sporditähe kolumnis, toomaks näiteid, mis raskustest tuleb üle murda, kui tahad Eestis suusatamist harrastada:

"Kui Kristiina Zotova, kes kuueaastase tüdrukuna oli kolinud vanematega Moskvasse, neli aastat tagasi Venemaa pealinnas tehnikainstituudi lõpetas, naasis ta Eestisse. Ent mitte tööle, vaid sportima.

Instituudi neljandal kursusel, juba 20-aastase neiuna, oli ta hakanud tasapisi suusatama. Ema-isa otsustasid, et maksavad kaks-kolm aastat tütrel kõik Otepää elamiskulud kinni – las ta proovib, kas suudab suurde suusatamisse murda või mitte.

Zotova perekond ei erine teab mis palju Šmigunide omast. Ema Mirja Keemu tuli NSV Liidu noortemeistriks suusatamises, ema vend Agu võitis Liidu juunioride meistrikulla laskesuusatamises. Kristiina isa Vassili tuli suusatamises nii Zeniidi kui Trudi spordiühingu meistriks.

Rahaga pole Zotova vanematel aga laiutada. Mõlemad töötavad Moskvas Eesti saatkonnas, ema majahoidja ja isa autojuhina. Kristiina ainus isiklik sissetulek on 240 krooni kuus – selle eest, et ta Otepääl vanaema hooldab.

Seda imetlusväärsem on vanemate pühendumine tütre aitamisele. (Täpsemini, tütreid on kaks: Kristiinast viis aastat noorem Oksana püüab and jagada Tartu Ülikooli majandusõpingute ja suusatamise vahel.) Näiteks aasta tagasi lõi isa reede õhtul pärast tööpäeva lõppu Moskvas Žigulile hääled sisse, saabus sellega kella kolmeks öösel Otepääle ning valmistas hommikuseks stardiks tütarde suusad ette.

Kristiina Zotova võitis tol korral Eesti meistrivõistlustel 30 km pronksmedali.

Sel kevadel saab tal vanemate ainutoetusel esialgu lubatud kahe-kolme hooaja asemel harjutatud juba neli talve. Kui kaua jätkub veel kannatust?

Kristiina Zotova käekäik ei lähe korda Eesti suusajuhtidele, küll aga pole tal kuigi palju puudu, et pääseda Moskva koondisse, mille eest sõidab ka olümpiavõitja ja maailmameister Julija Tšepalova.

Taskus Eesti pass, käis ta möödunud kuul Moskva meistrivõistlustel. Sai 4. koha nii 10 km vaba- kui 15 km klassikasõidus. Jättis selja taha niivõrd palju meistersportlasi, et täitis ka ise meistersportlase normi. Kõrgeima järgu, mis võimalik saada.

Kuigi tulemused on üha paranenud, tõmbas Zotova 1. aprillist spordile kriipsu. Vähemasti kolmeks kuuks. Laulja Anne Veski tütre kutsel töötab ta kolm kuud Moskvas Eesti saatkonna konsulaarosakonnas. Tõstab pabereid, lööb templeid ja mõtleb, mis edasi teha. Ta oleks kevadel suusatamisega lõpparvegi teinud, kui Moskva meistrivõistlustel poleks ühtäkki nii hästi läinud.

Äkki õnnestub siiski tuleval talvel ka Eestis kellegi huviorbiiti tõusta?"

Mis siis Kristiina Zotovast edasi saab? (FISi koduleheküljel on ta eesnimi valesti, see on kokku kolme, mitte kahe i-ga.) Ta pidas vanematega nõu - isal, kes on aidanud tal suuski ette valmistada, pole tagatipuks praegu töödki - ja leidis, et enam ei ole mõtet jätkata. Kui harjutada, siis ainult endamisi, mitte suuremate eesmärkide nimel. Pigem püüda Eestis tööd leida.

"Lõpetasin vähemalt ilusasti," lausus ta. "Tulin Moskva meistriks."

Olegm täpsed: kahekordseks meistriks. Ja võitis hooaja algul, kui hakati koondist sõeluma, teiste seas Tatjana Mannimat.

Foto 1: Kristiina Zotova mullu Jõulumäel Skandinaavia karikaetapil. Foto autor: Marianne Loorents, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Kristiina Zotova mullu Otepääl MK-etapil. Foto autor: Peeter Kümmel, Sakala / Scanpix
Foto 3: Kristiina Zotova mullu Jõulumäel Skandinaavia karikaetapil. Foto autor: Marianne Loorents, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 4: Kristiina Zotova. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix

15 Kommentaarid:

At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

Hooaeg läbi, enam aega lugeda, mis toimub.
Palju õnne meistrile!
Hea blogipidaja on võtnud endale tänuväärse vaeste ja hüljatute moraalse toetaja rolli. Eestis väärib igaüks kiidusõnu ja toetust, kes suusad alla paneb.
Sama artikli ette on ajakirjanik teinud tähelepanuväärse uurimistöö ja saanud enda kasutusse eelmise (ehk 2007) aasta Eesti meistrivõistluste naiste 30km maratonisõidu tulemused. Mille järgi on artiklis käsitletud sportlane pronksmedali saavutanud (see on talle sel distantsil juba teine - esimese pronksi saavutas 2004 aastal). Paraku Eesti Suusaliidu kasutuses sellist protokolli ei ole (Suusaliidu info kohaselt lumepuudusel võistlust ei peetud). Aga ajaloo korrektsuse huvides palun protokoll ka Suusaliitu saata, et saaks puudujääk likvideeritud.
Edu ja indu harjutajatele ja kirjutajatele!

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Sellest juhtumist koorub välja ühe kindla inimtüübi käitumismudel. Ja nimelt, Kristiina Zotova on küll tubli harjutaja, võistleja ja tuleb ka välja, et võitja! Aga enda eest verbaalses- ja sotsiaalses mõttes ta seista ei oska-suud ja/või ei taha. No kuulge, kui vanemad ikka kanseldavad ja poputavad 30 aastast naisterahvast, siis tekib siin ikka hulga küsimusi...
Meil on selliseid näiteid ju varasemast ajastki, nt. J.Salumäe, kes küll tublid ja tegijad sportlased, aga seda kõige olulisemat mine oma alaliidu uksest sisse, ÜTLE TERE JA RÄÄGI-KÜSI-ARUTA, PANE LAUALE SAAVUTUSED-TULEMUSED, TERVISEUURINGUD-TESTID. Ja nüüd tuleb kõige tähtsam; "Ära kohe ninatargaks(loe solvu) muutu ja oma rumalusest kõigiga kohe tülli pööra, siis on kõik ennem läbi, kui miski algadagi jõudis. Kuula ikka ka teine pool ära ja haara esialgu igast õlekõrrest kinni!" Edasi argumenteeri, palu paariks kontrollsrtardiks-võistluseks(et juttu tõestada)alaliidult abi-toetust ja kui jutt-teod osutuvad õigeks, peaks edasine juba lihtsama olema, ehk ürita oma potensiaalile katet leida - MIS SIIN NII RASKET ON, KUI SA ISE OLED TUBLI JA ENDASSE USUD. Eestil pole ju naissuusatajtest ukse taga järjekorda, nagu Venemaal. Pigem vastupidi, iga vähegi tegija peaks olema teretulnud.
Sa võid ju Ziguliga kasvõi 10 korda Moskva-Eesti vahet sõita, See näitab küll pühendumust ja oleks lisatrump läbirääkimistel, aga alaliit ei tea sellest midagi! Kui just PP. ei kirjuta ja nii ongi üksi kuskil väga tubli harjutaja ÜKSI.
Selleks et midagi muutuks, tuleb ikka ise teha esimene samm ja siit soovitus papa Zotovile; "Sõida veel üks kord Moskvast Tallinna, võta tütar käekõrvale ja mine Suusaliidu juhtide jutule!"(hea kui saaksid ka K.Trammi nõusse kaasa tulema) Sest tundub, et 10 aastat on õieti tööd tehtud, pennigi riigi raha raiskamata ja sellest lähtuvalt peaks 5-6 aastat olema aega ka medaleid tuua ja loorbereid lõigata. Meil on taas rajale naasevale Kikule, E.naiskonda väga lisajõudu vaja.
Jõudu ja edu Kristiina(de)le!

 
At 12:02, Blogger Priit Pullerits said...

Paavo on 2007. aasta kohta ebatäpselt lugenud. Ma ei väida kuskil, et Zotova võitis 2007 Eesti meistrivõistlustel pronksi.

Kui hoolikalt teksti jälgida, siis see koht, kus on pronksivõidust juttu, on katkend 2005. aastal Sporditähes ilmunud kirjutisest, millele ka selgelt enne katke alustamist ka viitan, samuti on too katke tervikuna paigutatud jutumärkide vahele, nagu sedasorti tsiteerimistel kombeks. Nii et too 2005. aastal ilmunud katke viitab 2004. aastale, mil Zotova tõepoolest võitis Eesti meistrivõistlustel pronksmedali, nagu Paavo õigesti kirjutab.

See aasta tuli Zotova Haanjas Eesti meistrivõistluste 30 km sõidus kahe ringi järel rajalt ära, sest isa tehtud üks suusapaar ei suutnud kuidagi saada vastu koondise naiste professionaalselt ettevalmistatud suuskadele.

Jaksu Paavole (ilmselt enamik aega ihuüksinda) kodumaise suusatamise vedamisel!

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Milleks oleksite ja tegematajätmiste teemadel pikalt nutta. Eesti on täna nii talendivaene väike urgas, et potentsiaaliga tegijaid otsitakse tikutulega taga ja alaliidud kaklevad noorte pärast. Ei jääks ka suusaliidule midagi märkamata, aga sportlasel peab olema püsivust ja tahtmist endale algus vähemalt paar abilist leida, kelle najal liikuma minna. Täna ootavad ka andetud ja laisad mitmetel spordialadel, kuidas alaliit nad riidesse paneks, pepu ära pühiks ja mööda maailma tassiks. Tööd tuleb teha ja suhelda!

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

Miks sa Priit selle tubli suusataja, kellest enamus inimesi tõepoolest kuulnud ei ole, nime alles kaheksandas lõigus avaldad. Kuigi eelpool oled teda lausa tsiteerinud. Selline tehniline remark.
Muidugi võb süüdistada inimest, et ta abi küsima ei lähe. Aga kas samas ei peaks ka meie suusaliit ise verd ninast välja pingutama, et endale tublisid ja võistlusvõimelisi inimesi leida. Seda eriti naiste suusatamises, mille tase meil on nagu ta on. Kui need inimesed on meie nina või vähemalt suusaliidu nina all olemas, siis ei tohks see ju eriti raske olla. Sponsorite leidmise nimel pingutatakse ju küll, samas on võistlusvõimelised suusatajad vast olulisemadki, sest ilma nendeta ei tule ka toetajad.
Neile küsimustele võiks esimene kommija paavo, kui tegemist on ikka Paavo Naelaga suusaliidust, näiteks järgmises kommis vastata.

 
At 15:12, Blogger Priit Pullerits said...

Hindrek, nime hiline avaldamine on puhtakujuline ajakirjanduslik trikk ehk võte lugejate võimalikult kaugele loosse meelitamiseks. Kui ma ütleksin selle ära esimeses lõigus, lööks ilmselt paljud käega, et pole sellest suusatajast midagi kuulnud - ja kellest pole kuuldud, ega sellest ka eriti lugeda viitsita. Aga praegu on nime peitva ülesehituse tagamõte selline, et kruvida järjest pinget, et kes küll see suusataja võiks olla. Ega see trikk kõigi peal töötada maksa, aga ma vähemasti üritasin.

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Eesti Suusaliit ei taha kellegi veristada. Seda, et suusatamisel tulevikku oleks tehakse tööd küll, ainult kõik ei pruugi üldsusele nähtav olla ja siis arvatakse, et näpp ninas istutakse.
Nii, et jõudu tööle kõigile!
PS.Vabandust kohatu märkuse pärast 11:01.

 
At 17:01, Blogger Priit Pullerits said...

Paavo, pole hullu 11:01 asjus, eks need pisiasjad tikuvad teinekord paljudel silme vahele jääma, infot ju uputab igalt poolt, ka parima tahtmise juures on teinekord keeruline asjusse süüvida.

Aga kas sel aastal maikuine suusavõiustlus ka tuleb, nagu mullu, millest pidi tulema Tallinna üks kaubamärke? Oma kolleegilt kuulsin, et see MTÜ Fortum või mis iganes ta nimi oli, kes toda võistlust korraldas, pidi pankrotti olema läinud. Siit paistab jälle vist mingi hämar värk... ja terav lugu?

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

tallinna võistluse tarbeks oleks vaja 2-3 vagunitäit lund siberist importida :) enne kui seal see ära sulab

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits.

Nii meeldib sul ikka silte kleepida ja Eesti Suusaliidust mingi monsturm luua. Ise kasutad agaralt igat tema poolt pakutavat asja , olgu selleks siis rullirajad, kunstlumi, treenerite ja asjatundjate abi.
Kui sa oleks vähegi normaalsem, siis sa neid inimesi, kellest enamus moodustabki suusaliidu tema igasuguste tegemistega, niimoodi ei mustaks.Ikka on vaja kellelegi lajatada. murdmaajuht Paavo peabki suusaelu vedama - see on tema töö
Zotova teab aga väga hästi , mida teha ja kust abi saada, nii et need nutmise ajad on ammu möödas. Ja kaasa nutta ka ei maksaks nii lahinal

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

Arvestades eelmise aasta piletihindu, mis jäid umbes Otepää maailmakarikaetapi kahe päeva staadionipileti kanti, pole ka ime, et see MTÜ pankrotti läks. Aga see märkus lume importimise kohta on ka muidugi õige :)

 
At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

see talv pole vist kusagil Eestimaal kunstlund saepuru alla varuks tehtud, seega täiesti võimatu sellist võistlust teha.

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Kohe mitte ei saa aru - kaks korda mainitud, et KZ saavutas MOSKVA meistri tiitli sel talvel kaks korda.
Ja nüüd copy-paste:
...,Taskus Eesti pass, käis ta möödunud kuul Moskva meistrivõistlustel. Sai 4. koha nii 10 km vaba- kui 15 km klassikasõidus. Jättis selja taha niivõrd palju meistersportlasi....

Kas siis meister 2x või 4. koha omanik 2x?
See saavutus muidugi ei muuda mu arvamust, et "tangoks on vaja kahte". Ehk siis mõlemad pooled peavad tahtma. Kui kasvõi ühel on mot'i puudus, siis asja ei saa.
Edu nii Paavole kui ka KZ-le kompromissi leidmiseks ja saatkonnast võimalikult ruttu ettevalmistavasse laagrisse minemiseks juba, et tõestada enda soovi Suusaliidule ja endale.
Al

 
At 01:32, Blogger Unknown said...


تسليك مجاري الحمام
خدمات تنظيف
نقل العفش
تنظيف بيوت
طرق كشف التسربات


طرق تنظيف المنزل
تخزين اثاث
تطهير خزانات مياه الشرب
تنظيف شقق
جلى وتلميع بلاط
عزل حرارى

 
At 04:07, Blogger Unknown said...

retro jordans
lebron 13
balenciaga sneakers
pure boost
westbrook shoes
yeezy boost
nike mercurial vapor
yeezy shoes
curry 3
nike air force 1

 

Postita kommentaar

<< Esileht