kolmapäev, märts 26, 2008

Pullerits: Küll nüüd läks tõmblemiseks!

Teeme esmalt vanad sotid selgeks. Mäletate Mari-Liis Mõttust, kes vasturääkivatel asjaoludel viimasel ETV-Hansapanga suusasarja etapil N11 vanuseklassis diskvalifitseeriti? Ja kelle kohta läksid kuuldavasti ETV vahendusel hiljem liikvele väited, et ta olla koguni rajal lõiganud.

Nüüd on lugu nii, et pärast asja avalikkuse ette toomist, sellest nii Postimehes (nädala loetuim lugu internetis!) kui siin blogis kirjutamist, vaatas Eesti Suusaliidu murdmaakomitee võistluse žürii otsuse ümber. Ma ei ole paberit näinud, sest murdmaajuht Paavo Nael pidi täna pidama suusaliidu peasekretäriga arenguvestlust, aga tüdruku isa Tarmo Mõttus oli saatnud mu vanale konkurendile Art Soonetsile sõnumi, et tema vastuprotest rahuldati ja Mari-Liisi tulemus ennistati. Hurraa!

Hurraa sellepärast, et õiglus siiski võidutses. Kuigi ESL otsustas tüdruku klubile määrata siiski 500 krooni trahvi, mille isa oli enda sõnul valmis, kui klubi soovib, oma taskust kinni maksma. Ja jutud rajal lõikamisest olid seega ilmselge ning alatu vale.

Kõigile edasiseks kõrva taha panemiseks: ärge eales teile tehtud ülekohtuga leppige, ärge eales arvake, et parem on asi ise unustada, mitte protestida ja lugu mitte avalikkuse ette tuua. Ei maksa alahinnata üldsuses tekkiva surve jõudu. Selles (erinevalt Hiinast, ja te teate küll, millele vihjan) peitubki vaba kodanikuühiskonna suur võlu.

Aga jätkame veel pisut heal lainel, enne kui karmidele radadele siirdume. Siit tuleb hea uudis tartlastele: reede õhtul peetakse Tähtvere spordipargis tillu- ja minimaraton ning just sain teada, et traktor, mis oli vahepeal juba n-ö juppideks võetud ja suvekorterisse pakitud, läks välja suusarada pressima. Nii et täna õhtul saab enne laupäevast Viru maratoni ilmselt trenni minna. Jälle hurraa!

Ja veel üks hea uudis: Viru maratoni peakorraldaja Anu Kilki rääkis mulle telefonis - kuigi kuuldavus oli kohutav; äkki seetõttu, et nad olevat seal lumevangis, nagu ta väitis? -, et ilmselt ei valmi siiski pelgalt 10 km, vaid 12-13 km pikkune rada, mida tuleb kolm korda läbida. Hea, sest mida pikem, seda parem. Lisaks, kui lumeolud vähegi võimaldavad rada siledamatele lõikudele viia, jäävad sealsed rasked tõusud välja. Jälle hästi, sest ega ole saanud neid treenida, mis andis juba tunda Haanja maratonil. Ja tagatipuks: raja põhi olla Kilki sõnul tugev, sest vahepeal on valitsenud sealkandis jäised olud. Taas hästi, sest nii ei tule jõumeeste sõitu ega ka füüsiliselt liiga kurnavat sõitu.

Aga nüüd, olgu hoiatatud, läheb edasi asi teravaks.

Millegipärast võtavad minuga muudkui ühendust ETV-Hansapanga noortesarjas osalevate laste vanemad, kes pahandavad korraldajate tõmblemise üle. Nimelt olla suusaliit saatnud juba 10. märtsi paiku klubidele teate, et viies etapp jääb ära ning soovinud kõigile head suvepuhkust. Sedasi otsustasid paljud erialase treenimise lõpetada, suusad sisse pakkida ja lastega koguni soojale maale puhkama sõita. Aga siis võeti ühtäkki teade, et viimast etappi ei toimu, suusaliidu kodulehelt maha. Kuid uut juhendit, mis ja kus ja millal toimub, ka koheselt asemele ei tekkinud. Tükk aega valitses infovaakum.

Teised olid rahulolematud jälle selle üle, et viimasel etapil nii paljudes vanuseklassides tulemused in corpore tühistati. Ühes vanuseklassis said kõik, kes kohale tulid, võrdselt ühe niruse punkti, mille peale lapsed olnud hirmus pettunud - nad sõitsid nädalavahetuseks teisest Eestimaa otsast kohale ega teinud oma arust võistlustel midagi valesti. Miks neid mitte millegi eest karistati? Kes selle eest vastutab, et nende pingutus tasumata jäi?

Harrastajad on jälle nõutud, miks ei korralda suusaliit enam nende sarja. Oli ju Isostari harrastajate suusasari, seejärel lihtsalt harrastajate sari, nüüd pole aga enam midagi. Peale Estoloppeti, muidugi, aga seda ei korralda ju suusaliit. Juba kõlavad hääled, et tuleks teha suusaliidu vastu protestiks Haanjas tuleval talvel oma jõududega harrastajate sari ja see suureks puššida. Kanaleid ju jagub.

Haanja on suusaliidust tõeliselt hüljatud koht. Piisas mul vaid eelmisel laupäeval laskesuusavõistluse aegu sinna nina pista, kui kohe viidi lahkelt kohalike oludega kurssi. Näiteks sel teemal, et Haanjas on rajatraktor, mis ei kannata võrdlust enamiku Eesti teiste suusakeskuste rajamasinatega. Pidi iga viie kilomeetri järel katki minema. Aga see-eest olla uus ja uhke ja kallis traktor Sakus, kohas, mille suusapotentsiaalist ei ole küll laiem üldsus suurt kuulnud. (Kas keegi on midagi kuulnud Haanja lumekahureist?)

Haanja mehed olla suusajuhtidelt toetust küsinud, et saaks ka varustust soetada, aga nende sõnul selgunud, et raha pole, sest Otepää neelab sellest enamiku. Jah, seesama end talvepealinnaks kuulutanud Otepää, kus on tippmeeste sõnul nii rasked rajad, et isegi neil ei kannata seal suurt treenida.

Ah et milleks ma nii väga Haanja mehi upitan? Aga sellepärast, et reedel korraldab suusaliit Haanjas Eesti meistrivõistlused maratonis, et laupäeval korraldab suusaliit seal ETV-Hansapanga sarja viienda etapi (kaks etappi on seal tänavu juba toimunud!) ja pühapäeval viib suusaliit seal läbi Eesti noorte meistrivõistlused teatesõitudes.

Las Haanja mehed pingutavad vere ninast välja, (talve)pealinnameestel on hea tulla ja seal loorbereid lõigata. On ju nii?

Foto 1: Viru maratoni start tunamullu. Foto autor: Margus Ott, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 2: 2004. aasta Viru maratoni stardi eel. Priit Pullerits stardib sel laupäeval konkurentide hulgas jälgede segamiseks samasuguses vormis, nagu on stardikanga ees olevast kolmest mehest keskmisel. Foto autor: Tairo Lutter, Virumaa Teataja / Scanpix

Foto 3: 2004. aasta Viru maratoni võitis Ilmar Udam (vasakul), teiseks tuli Erkki Jallai (paremal USA vormis), kolmandaks Jaan Kallak (keskel), neljandaks jäi Mihhail Lukertšenko (nr 3) ja viiendaks Priit Pulleritsu õpilane Pavo Raudsepp (Jallai taga). Foto autor: Tairo Lutter, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 4: Väsinud Pavo Raudsepp pärast 2004. aasta Viru maratoni lõpetamist. Foto autor: Tairo Lutter, Virumaa Teataja / Scanpix

24 Kommentaarid:

At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Priit lähed siis Viru maratonile panema?

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

No mis jutt see on et Otepää rajad rasked on kui isegi naiste koondis põlgab neid kergeteks:

http://etvsport.ee/suusk.php?0569491

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

See oli Isostari, mitte Isoveri harrastajate sari. Harrastajad ärgu vingugu, kui on hirmus tahtmine võistelda, siis tehku endale võistlus ja asi mutt. Ratturitel on täna võistlusi vist 100 tk aastas, sest seal on harrastajate enda initsiatiiv tugev.

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

"Tramm: ... Samuti kogesin, et kergetel radadel harjutades võid sportlaste seisundist petlikult vaimustuda...." äkki see hoopis PP kohta :) ja PP kirjutab jälle et tahab tilluringi peale trenni minna õhtul:). Nüüd saab juba aru, et mägedes sõitmiseks jaksu pole, a sama ringi keerutab edasi. Kas järgmisel aastal on plaanis treeninguid mägisemaks muuta? Aga Haanjat võiks arendada jah rohkem, suusataja Savisaar võiks Kalevipoja miljonid hoopis sinna suunata :) ühendaks Haanja valla Tallinnaga, kas ühinevad omavalitsused peavad lähestikku olema?

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

http://www.postimees.ee/260308/tartu_postimees/uudised/319845.php?tartu-suusanoored-tegid-soomes-tipptulemusi


Ning trenni selleks tehti...loomulikult ovaalil!

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

kaks märkust, esialgu verbaalset.

1) ainult võhik või demagoog väidab, et suusakeskused soetavad rajatraktoreid ja lumekahureid ainult suusaliidu raha eest. kui haanja mehed pole suutnud struktuuriprogrammidest või terviseradade projektist vahendeid hankida, siis tuleb iseendale tuhka pähe raputada. samas on mul andmeid, et eurorahade rong ei ole teps mitte haanjast mööda sõitnud. uuri välja, millistele objektidele ja kui otstarbekalt see raha kulutati.

2) ükski korraldaja ei vii tänapäeval võistlust läbi ainult aitähi eest. ESL ei saa küll mitte kuidagi sundida Haanjat võistlusi läbi viima, kui kohalikud mehed ei taha. ja kui kohalikud mehed ei suuda ennast korralikult müüa st piisavaid finantstingimusi korralduseks välja kaubelda, siis tuleb neil taas peeglisse vaadata.

 
At 14:22, Blogger Priit Pullerits said...

Saan eelmisest aru, et jutt on ilmselt Haanja lasketiiru ehitamisest. Ja ilmselt ka sealse suusahoone (duši- ja määrderuumid ning kohvik) ehitamisest, võib-olla koguni raja valgustamisest. Aga ikkagi on Haanja tõrjutud mitte ainult teisejärguliseks, vaid pigem koguni vaeslapse rolli.

Eeleelviimasele: kahjuks ei ole täna-homme mujal trenni võimalik teha kui taas ovaalil. Tulgu tulemus siis selline, nagu see tuleb. Aga vaevalt Tramm minusugust silmas pidas, ehkki tema öeldu kehtib ilmselt ka minu kohta.

Ja Isoveri parandan ära Isostariks. Aitäh, Aksel!

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Nõus eelmise Marjuga ! Lugege kokku palju on Haanja pidevalt ajakirjanduses vingunud ja hädaldanud ja kui palju on seal korraldusjamasid olnud!!! Samuti oleks püsti rumalus sinna veelgi rohkem miljoneid panustada,sest jah lund seal on ,aga samas on see koht suurele osale eestlastes mõtetult kauge kant ja tavaharrastaja ei viitsi küll niipalju lisakuludis ja aega kulutada ,et Haanjas pidevalt käia. Seega Haanja on saanud toetust küll ja eks rajatraktori muretsemine ole ikka meeste oma lohakus. Ja ei ole nüüd mõtet keksida ja endale vastu rindu taguda,et vot kus meie näeme vaeva ja korraldame ! Küll teeksid teised seda ilma vingumata paremini,aga lihtsalt teid on vanajumal natuke rohkem lumega,küll aga mitte mõistusega õnnistanud.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Polnud ammu juba seda blogi vaadanud, aga kohe selline möga jälle üles pandud. Ei usu küll ESL osatb rajatraktoreid. See, et väikestel kohtadel on oma väike rajahooldusmasin on ikka kohalike ettevõtlike spordist huvitatute teene. Ja miks ei võiks Sakus olla rajamasinat. Kas teil on selle vastu midagi ve? Milles probleem? See, et Haanjas pole rajamasinat pole Saku valla mure.

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

"kahjuks ei ole täna-homme mujal trenni võimalik teha kui taas ovaalil."?? kui töö hakkab hobi segama, tuleb töökohta vahetada!

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Saku vallas läheb suusarada, ühe rikkuri maja tagant läbi. See mees natuke kostis, ja saigi traktor teoks. Härral endal ka lisaks Saku rahvale hea grillverandalt kohe paari paaristõukega hooldatud radadele siirduda. See on nüüd mõistlikult ja kõigi huvides tehtud tegu!
Haanjas aga ei saada põmmpeadest talumeestega kuidagi jutule! Eramaa on püha ja maratonirada üle "MINU MAA" ei lähe, mis sellest, et kariloomi ammu pole ja maagi söötis! Kõik algab mõtlemisest, haritusest, kultuurist, lastetoast jne...
Vaadake meid Eestlasi, nagu kellegil tekib natuke kinnisvara, mida annab mõõta terminiga "MINU", on inimene varsti loll, mis loll valmis, endist muhedat semu-sõpra on vahest peale MINUSÜNDROOMI ilmnemist sageli raske sõbrakski pidada! Aga küll Eestlasedki selle lastehaiguse kunagi põetud saavad, tahaks väga loota.

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits,

Sul on ühes loos 10 faktiviga, mida sa pole järele viitsinud uurida. See on see tõmblemine Sinu moodi. Süvene ometigi millesegi. Ja mitte ainult siin pole haltuurat, vaid Anu Lambi lugu oli samuti üle kivide kändude tehtud. Seda on lihtsalt kole vaadata ja jääb vaid imestada.
Kirjuta siis pisut vähem, muidu jääbki mulje, et su kõht ei saagi kunagi pidama

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

tädi marju või kesiganes selle pseudonüümi taga peidad.
ühte mina ütlen - Sa pole ammu vist lihtsalt k*** saanud. juba mitu nädalat vingud ja vigised. kes Sul palub seda blogi lugeda? kui ei meeldi, vali näiteks sitablogi - ääretult meeldiv lugemine Sulle. löö googlisse sisse ja mine loe ja kommenteeri seal. deal?:)

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Pealinlastel on jah tõesti äärmiselt tore jälle bussidega Haanjasse vurada. Priit ära aja soga!

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu lugu.. Saku valla kallal norimine siis. Nagu nõukogude aeg oleks tagasi. Et siis, kui naabril on parem auto/ratas/telekas või mis iganes, on seda põhjust talle ette heita!?
Võib olla jääb Haanjas lumelükkamise kõrvalt liiga vähe aega üle, et mõelda, kuidas siis paremat traktorit saada, kui käesolev on nii logu.

 
At 17:13, Blogger sk8erboi said...

vaadake. blogi pole mingisugune tasakaalustatud ajakirjandus, kus peab poolt ja vastuargumendid läbi kaaluma. lugege ükskõik mis blogi ja seal on lihtsalt igaühe mõtted kirjas. ja vsoo. kes on ahnem, nagu pp, üritab intriigi tekitada ja siis on kommentaarijatel ja lugejatel lõbusam.

see selleks. miks on sakus rajamasin? pole vaja kaugelt otsida. suusaliidu murdmaasuusatamise juhataja on paavo nael. paavo nael on ühtlasi sakus aktiivne kodanik, sh viimati kandideerinud kohalikku volikokku. usun, et kui natuke uurida, siis selgub, et tema just oli see inimene, kes võimalused ja vajadused omavahel kokku viis. vähemalt vastavasisulistel vallavolikogu istungitel on tema sõna olnud mängus.

miks ei ole haanjas korralikku traktorit? - pp helista raul ollele ja küsi, miks tema pole kodukoha jaoks traktorit välja ajanud selle ajaga, mis ta on suusaliidu murdmaasuusatamise spordidirektori kohal istunud? võibolla sellepärast, et ta nüüd elab tallinnas :) tegelikult ma pakun, et probleem on hoopis mujal, aga tasub nende (SL) käest küsida.

aga, suusaliit on tõmblemisega küll silma paistnud see aasta. pärast haanjat känseldati kõik suusavõistlused ära ja nüüd tulevad osad jälle kalendrisse. mingisugusest järjepidevusest ei saa siin juttugi olla. võibolla on probleem kuskil suusaliidu sees? millega nad seal üldse tegelevad? äkki erki noolel oli ikkagi õigus? lõpeks oleks EMV ka eelmine nädal haanjas saanud ilusti ära pidada, lihtsalt ESL pani 14 märtsil pillid kotti ja oh imet, et lumi, raisk, ikka maha tuli? võibolla suusaliidu juhatuses on liiga palju inimesi, kellel pole majanduslanguse ja muude jamade taustal aega asjaga tegeleda (arakas, annus?)

 
At 20:25, Blogger Priit Pullerits said...

Sull, 27, Tallinnast, ahviaasta mees, jagab väga hästi matsu ja tabas ära selle, mida teised Saku kandi kohta üldse ei mõiganud.

Braavo, Sull, well done! Ikea of Kadriorg on väga lahe - kuidas see asi tekib, ma mõtlen neid pilte?

(Teistele: sorry metateksti pärast.)

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Ikea of Kadriorg on kordades naljakam blogi kui Priidul. Soovitan soojalt minna seda blogi vaatama, sest ainuüksi pildid toovad naeratuse nöole.

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Rikkuri maja tagant läbi? Sooda! seal pole ühtegi maja kust tagant rada läbi läheks(anonüümsele) , ainult õlletehas lähedal. Ma ikka ei saanud aru mida see her pullerits oma rajamasina jutuga öelda tahtis. Mida ta tahab tõestada või mis? :):)

 
At 08:43, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on ja jääb haigeks blogis istujaks - pseudolingvistiliseks tõmblejaks. See on kogu selle blogi suur üldistus

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

jah, paavo elab sakus ja see, et sakus on rajamasin on kõvasti ka tema teene. aga miks sa sull sellest ei kirjuta, et suuresti tänu paavole on sakus sellised mõnusad suusarajad?? tema initsiatiivil ja paljude vabatahtlike abil sai metsa roogitud, sildu ehitatud, radu tasandatud (t...maeivõi need atv ja motikamehed kes neid radu segi keeravad - priit miks sa sellistest probleemidest ei kirjuta??) jne jne. ma ei tea kus sa elad, kibestunud sull, sul arvatavasti suusaradu kodulähedal pole pole, aga sakus on valgustatud 1 km ring + veel 3, 5, 7 ja 10 km ring. nii, et möla maha kui sa rohkem tausta ei tea.

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa tubli sõit ju klassikamehelt!

 
At 07:36, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 

Postita kommentaar

<< Esileht