teisipäev, märts 18, 2008

Pullerits: Košmaar Eesti suusatamises

Sensatsiooni teate? Milline lugu oli eelmine nädal Postimehes kõige loetum (kui lähtuda internetis lugejate arvust, sest lehelugejate arvu on võimatu kindlaks teha)?

Vihje: selle loo leiab laupäevase lehe tagaotsast, liiati veel vasakpoolselt küljelt (mis on teadupoolest vähem märgatav kui parempoolne külg).

Õige vastus: see oli lugu "Tüdruku võit asendus pisaratega", mille algversioon ilmus paar päeva varem siin blogis pealkirja "Kuidas suusatamises käru keerata" all. (Tõe huvides olgu lisatud, et sellest loost kogus rohkem klikke Küllike Roovälja "Varisenud Pakri pank linnulennult", kuid seal on tegu pelgalt fotodega.) Suusatüdruku diskvalifitseerimise loo populaarsusest jäid kaugele maha lood sellest, kuidas pankrotihaamer kolksub kinnisvarafirmade kohal, jätkulugu Vabadussõja võidusambast ja isegi mitte sellest, kuidas vägistajatest vennad varastasid Ämari vanglast elektriauto.

Järelikult tuleb unustada Andrus Veerpalu kihutamine ja Eesti tippsuusatajate kesine hooaeg ning kaevuda sellesse, mis toimub Eesti suusatamise järelkasvu hulgas. Ja ärge pange pahaks - no mõned hakkavad mind nüüd muidugi odava sensatsiooni otsimises sõimama, aga eks selliste alusetute anonüümsete süüdistuste väljakannatamine käi paratamatult asja juurde -, aga see, mis noortevõistlustel toimub, on ikka košmaar. Kaugel sellest paraadpildist, mida ETV "Suusaajakiri" näitab.

Kas keegi on vaadanud Haanjas vanuseklasside M11, N13 ja N14 tulemusi? Seal on vastavalt 3, 4 ja 14 diskvalifitseeritut. Kui see ei ole kellegi arust skandaalne, siis mis seda üldse on? Aga ärge piirduge vaid etapi ametlike tulemuste vaatamisega - kiigake ka koondprotokolli. Ja seal näeme, et M11 klassis on kõigile märgitud ühtemoodi 30. koht, et N13 klassis on kõigil kirjas 24. koht ja N14 klassis 16. koht.

Paha Pullerits otsib jälle intriigi, jah? Arvake mis tahate, aga asjalood on järgmised.

Nimelt valitses Haanjas ETV-Hansapanga noortesarja 4. etapil nii suur segadus, et selles ei õnnestunudki korda luua, mistõttu kõigi tulemused on ühtmoodi tühistatud ja punkte jagatud võrdselt lõpetanute arvu järgi. Millest selline tohuvabohu?

Aga sellest, et paljud noored sõitsid metsa. Ehk valesti. Miks? Kui nii paljud kihutavad rappa, siis järelikult oli rada halvasti tähistatud. Küll oli rajal kohtunikke, kes "varastanute" numbreid kirja panid, selle asemel et aidata neil õiget rada leida.

Seega sõitsid kolmes vanuseklassis lapsed Haanjasse ega saanud isegi normaalselt võistelda. Ei saanud hoolimata oma suurest pingutusest tulemustki kirja. Kujutage ette, milline mõttetu rahaline väljaminek neile innukaile suusaperedele, kes kuskilt teisest Eesti otsast nädalavahetuseks Haanjasse sõitsid. 2000 krooni saavad nad raudselt korstnasse kirjutada.

Kuid see pole veel kõik. Lisame tragöödiale ka koomuskit. Nimelt sõitis üks ema oma lapsel peaaegu terve distantsi taga, aga kuna tal oli rajal kaks last, kes startisid väga väikse vahega, ei suutnud kohtunikud kindlaks teha, kummal lapsel ta siiski taga sõitis. (Huvitav, miks küll võistlejatel numbrid on?) Nii said mõlemad lapsed tulemuse kirja, ehkki üks oleks pidanud diskvalifitseeritama, nagu diskvalifitseeriti Mari-Liis Mõttus, tänu kelle juhtumi avalikuks tulekule ongi hakanud kangelasoreool ETV-Hansapanga suusasarja kohalt rebenema.

Kuidas sellised asjad välja tulevad? Samamoodi nagu tänu sellele, miks on liikluses näha, kui mõni kuulus suusataja kihutab - neil on ju nimi suurelt otsa ette märgitud. Nimelt oli kaasasõitjate hulgas olnud ka kõigile tuntud Anti Saarepuu ja sealt need niidiotsad hargnema hakkasid.

Või teine koomiline näide. Noorte konkurents on nii verine, et ühe klubi üks treener esitas protesti sama klubi teise treeneri õpilase vastu. Seega käib armutu ärapanemine - vend ei tunne isegi venda mitte.

Kaasasõitmine, mille pärast väike Mõttuse-tüdruk maha võeti, ei ole läbi aegade olnud midagi erandlikku. Miks ei ole varem ühegi võistluse kohtunik karistanud Andreas Veerpalu, kelle ema eelmine aasta tal sageli taga sõitis ja teda ergutas, kilomeetrite kaupa? Ju on ühed võrdsemad kui teised.

Hädasid, ja mastaapseid hädasid, on teisigi. Sel aastal, nagu olen kuulnud, said klubid mitmel korral etapi toimumisest või ärajäämisest teada alles reede õhtul kella kuue ajal. Eriti hull, kui info tuli etapi mittetoimumise kohta. Sest bussid on selleks ajaks juba tellitud, treenerid osa suuskigi palehigis ette valmistanud. Saan aru, et tänavune talv oli niru, aga ta ei saanud olla nii niru, et alles õhtul vastu stardihommikut teada anda, kas võistlus üldse toimub või mitte.

Vaatame ka noorte auhinnalauale. Ilmselt nii mõnegi võistluse korraldaja ei vaata, sest lapsed on võistluste sponsoritelt preemiaks saanud limonaade ja šokolaade, milles realiseerimistähtaeg on kuu või kaks üle. Viimati oli see juhtunud nädal tagasi ühel suurel suusasõidul, kus suusatamise asemel siiski kepikõndi tuli teha.

Kui eelmisel nädalal Eesti Suusaliitu pöördusin ja murdmaajuhilt Paavo Naelalt Haanjas juhtunu kohta pärisin, ei olnud ta hääletooni ja sõnade järgi otsustades pehmelt öeldes just rõõmus. "Jätkuvalt olen seisukohal, et see on suusaliidu ja juhtumiga seotud inimeste asi," ütles ta. "Aga ma ei saa takistada, kui leiate, et see on hea teema ajakirjanduses kirjutada. Te peate lehte müüma." Ta lisas, et tema arvates on teema pigem see, et suusaliidul õnnestus sellise viletsa talvega siiski neli etappi korraldada, mitte aga vahejuhtum, mis on seotud ühe sportlasega 460st.

See ei olnud siiski ühe sportlasega seotud probleem, nagu just siin ülalpool näitasin. Ja Paavo Nael ei peaks Haanja problemaatikat liiga isiklikult võtma, sest tegemist on ikkagi kauaaegsete väärilmingutega, mis ei ole tema tekitatud, vaid möödanikust kaasa tulnud. Liiati, nagu aru saan, on peaasjalikult vaid tippmurdmaasuusatamisele pühendunud suusaliit jätnud oma kurikuulsaks kippuva noorte massilise suusasarja pea täielikult üksnes Paavo Naela õlgadele, mida on ühe inimese jaoks ilmselgelt liiga palju ohjata.

Olen kindel, et ETV-Hansapanga noortesarja probleemide väljatoomine aitab nende lahendamisele rohkem kaasa kui ükskõik milline ETV propagandistlik suusalõik. Siin on nüüd selgelt ära märgitud, kus on sarja nõrgad kohad, nii et organiseerijad saaksid neid lappima hakata, sest ega nad ju taha, et kõik uuel aastal korduks. Aga seni, kui nendele puudustele laia tähelepanu pole tõmmatud, on olnud lootusetu nendest lahti saada - mida kinnitab see, et probleemid on aastast aastasse muudkui kordunud.

Kui nüüd keegi teataks noortele suusatajatele ka seda, kus ja millal nad oma hooaja auhinnad kätte saavad.

Foto 1: ETV-Hansapanga noorte suusasarja startijad Nõmme spordikeskuses kaks talve tagasi. Foto autor: Lembit Peegel, Scanpix
Foto 2: Mari-Liis Mõttus harjutamas Sloveenias. Foto autor: Art Soonets, Scanpix
Foto 3: Õnnetu kukkumine finišijoone eel ETV-Hansapanga noorte suusasarja võistlusel Nõmme spordikeskuses kaks talve tagasi. Foto autor: Lembit Peegel, Scanpix
Foto 4: Haanjas diskvalifitseeritud 10-aastane Mari-Liis Mõttus. Foto autor: Art Soonets, Scanpix
Foto 5: Andreas Veerpalu kaks talve tagasi ETV-Hansapanga noorte suusasarja etapi finišis. Foto autor: Lembit Peegel, Scanpix
Foto 6: Eesti Suusaliidu murdmaasuusatamise juht Paavo Nael. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix

26 Kommentaarid:

At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Hansapanga etapid toimusid(olid planeeritud)kõik ühe erandiga Lõuna-Eestis, otsustamise ajaks ei saanud küll kellegil olla aimu milline talv seekord tuleb. Reaalses elus näeb see sedamoodi välja et Põhja-Eesti noorsuusatajad, kes moodustavad sarjas osalenute üldarvust julgelt üle poole käivad võistlemas ainult Lõuna-Eestis täites sellega bussifirmade rahakotte ja tühjendades klubide ja lapsevanemate omi.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

ETV sarjas Haanja osavõistlusel oli tõesti tohutult viletsalt tähistatud rada. Kui ikka nii suur hulk lapsi rajalt valesti sõidab ei tohi lapsi süüdistada ja karistada peaks saama võistluste korraldaja ehk siis Haanja keskus.Koht kus lapsed eksisid-valesti sõitsid oli tegelikult nii ,et lapsed sõitsid õiget 5km rada!!! Rajameistrid olid aga seekord põhirada muutnud ja teinud ühe lisa väikese kõrvalpõike(a´la 400m) Kuna mindeid piirdeid õigel traasil ei olnud ja lapsed oleks pidanud aru saama 100m vahedega lipukestest ,tuligi hoopis nii et lapsed uhasid tuntud 5 km rada ja kuna põige oli nii väike,olid nad ~150m pärast taas õigel rajal! Siit minu arvamus ,et karistama peaks lausa finantsiliselt haanja korraldajaid,sest laste kulutusi ei kompenseeri keegi. !! Ja nagu tean on Haanjas ennegi raja tähistustega probleeme,las siis maksavad kui muidu mõistus ei võta!

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

aa minge kukele, siin suhtutakse kohalikesse võistlustesse nagu olümpiamängudesse. käige korra piiri taga ära analoogsetel võistlustel ja siis tunnete, et õnn on see kui keegi võistlusraja ära tähistab. kaart tuleb starti panna ja rada päheõppida, mitte aga silmaklapid peas kauguses kumavate lipikute järgi kimada. kohtunike asi ongi siis vaid lõikajaid maha võtta, et võistlustulemus ikka ausa sõiduga tuleks.

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

aa kas haanjas oli kaart rajaga üleval?

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult jube kurb lugu, et laps peab kohtunike arvates tagama pealtvaatajate head käitumist raja kõrval. Tähistamata rajal sõitnud seltskonda oli vähemalt palju, kõigil läks võistlus p...se, kahju neist ka, aga selle tüdruku suhtes tehtud otsus on ikka palju jõhkram. PMversiooni sabas süüdistatakse veel ka II koha neiut ja kogu temagi suguvõsa, kuigi Isa kirjutab samas, et tegelikult II koha tüdruk ei teadnud ka, mis toimub ega olnud protestiga seotud. Seegi räme. Priit, hoia silm peal ja anna meile ruttu teada, mis edasi sai. Aga tegelt ma tahtsin hoopis küsida, et Priit, näed Sa siin analoogi funktsionääride suutmatuses mõista sportlase hingeelu Pekingi olümpiajamaga? Ses asjas ka ametnikuhinged rikuvad praegu ikka julmalt treenimistuju, kuigi tegelt ju saaks seda kuradi Hiinat karistada ka nii ,et n keegi ei lähe avatseremooniale, mitte üks sportlane? See pole ju kohustuslik OM osa ja sellest loobumine oleks sportlastele suht OK, ma arvan. Las siis olla rongikäigus Hiina, P-Korea (irw- L-Korea pool delegatsioonist puuduks, nad on ju olümpiarahus muidu ühe võistkonnaga...) ja Vene sportlased vaid...Aga võistlemisse peaks need, kes never-ever stardis pole seisnud, mitte sekkuma...

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit, selle blogilooga muutusid liiga ründavaks kogu Hansapanga sarja vastu - sari ju iseenesest tore ja toimiv, need konnasilmad on sealt vaja lihtsalt välja ravida ja tee pigem inimeste väikluse arvel märkuseid.

Nüüd oleks aga aeg suusateema üldse kõrvale panna ja kevadesse suunduda!

 
At 15:47, Blogger Priit Pullerits said...

Aksel, sari on hea, sari on hirmus vajalik, ja tore on, et keegi seda teeb. Aga liiga palju on seal selliseid asju, mis tekitavad probleeme - ja need hädad peab likvideerima.

Igatahes jõudu sarja läbiviijaile - ning jõudu ka konnasilmadest vabanemiseks.

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd Mari-Liisi keissi jätkata, siis meenub, et Hansapanga III etapi ajal jooksis üks isa oma teismelisel poisil terve 600 m ringi raja kõrval kaasas. Ilmselgelt ei olnud see noormees favoriitide hulgas, seega pigistasin tol hetkel silma kinni.

Tagant järele mõeldes: võib-olla ei oleks pidanud...

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Priit P, kas sa kogu selle lokulöömise käigus ka Mari-Liisi peale mõtled? Noor, ALAEALINE tüdruk on vägisi keset sõjatandrit veetud. Pea terve Eestit räägib temast. Päris märkimisväärne osa kommentaatoritest sõimab tema isa lollakaks, jne. Arvad, et tüdrukuni need "sõnumid" ei jõua?
Sul omal ka lapsed, küsi neilt, kas nad ennast analoogses situatsioonis hästi tunneksid!
Tahtsid oma artiklitega spordikonkurendist sõbrale head teha aga välja kukkus rohkem karuteene moodi asi!

Samuti tahaks vihjata, et Haanja etapi puudliku rajatähistuse eest korraldajat (rajameistrit) "üles puua" pole ka päris õige. Sul on vastavates "organites" käsi sees. Uuri järgi, kuna ja kuidas otsustati see etapp Haanjasse üle viia ja kindlasti küsi kui häppi oli Haanja korraldaja selle üle, et vahetult Haanja maratoni eelõhtul veel lastevõistlus korraldada. Mees võttis kohusetundest asja teha ja nüüd saab täiega. Põhisüüdlane on siiski suusaliit, kes peaks selle sarja züriile kohuseks tegema teatud rutiinide täitmise tagamise.
See, et tänavusel aastal mitme etapi toimumise või mittetoimumine vahetult eelmisel õhtul selgus, oli antud olukordi arvestades arusaadav. Ilmaolud olid väga kiiresti muutuvad, treeneritele anti ka eelhoiatus, et lõplik otsus võib tulla viimasel minutil. Jah, kahuju muidugi, et sadu suusapaare asjatult ette valmistati ja bussifirmadele sekeldusi ette tuli. Aga kas olnuks parem, kui sarja korraldajad oleks jäigalt kinni hoidnud võistluskalendrist ja korraldanuks võistlusi vaid neil puhkudel, kus näiteks nädal varem oleks olnud 100% kindel, et järelejäänud päevadega lumi isegi suurima sulaga ära ei sulaks? Mitu etappi oleks sellisel juhul toimunud???

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

See kõrval jooksmise asi on nats nüri jah, kuid parem on see keeld võimalikult varakult lollide lastevanemate ajudeni viia ning kui hoiatusest ei piisa siis tuleb disklaffida. Määrused on rahvusvahelised lp ajakirjanikud ja lapsevanemad.

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

kuule aadu!
kes vedas tütrekese sõjatandrile?

Priit ajakirjanikuna korjas lihtsalt teema üles, asja vedas ikka üles ehk suure kella külge ise kogu jamas süüdi olev auahne papake!

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Oh kui tubli olete, kirjutasite loo , mida kõik taga otsivad. Milline järjekordne eneseimetlus.
Tegelikult pole Teie, PP ise vist ühelgi noortevõistlusel käinud, ega vahetult midagi kogenud. Toimite vaid "laekunud info" põhjal ja muudkui tulistate . Kõike ja kõiki.
See on mitte eriti veenev , kui põhiväiteks on vaid - ega Teie ka igale poole jõua.
PP - kuhugile võiksite ikkagi jõuda ja asju põhjalikumalt uurida

Olen lapsevanem ,kes käinud viimased 6 aastat noortesarja võistlustel. Aga sellist ühe lapse näitel kogu asjale kahtlase tegevuse lipikut külge riputada pean PP , Teie poolt ebaeetiliseks

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

tuu auahne papi on lihtsalt loll ja visa. enne tulistamist tuleks ikka endale mängureeglid selgeks teha. võimalik on veel, et papi on hoopis nahaal, kes läheb oma eesmärgi poole kasvõi kõiki maha trampides, no ja siin on jälle üks valvekoer luukere-kondist kinni haaranud ja seda näljasena järama hakanud blogi ning lehe veergudel.

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Näpuga vibutamine halva võistlusraja tähistamise suunas on õigustatud. Samas tuleb püüda mõista ka rajameistrit ja korraldajaid, mitu üritust langes ebamugavalt ühele ajale kokku. Ainult tarbijana suusavõistlustel käivad tegelased ei pruugi osata tegijate ponnistusi hinnata.

Aga Priit võiks ühendust võtta Mõttuse-case'i algatanud protesti esitajaga. Sealt selguks päris huvitavaid üksikasju, miks Mari-Liisi isa tegevust karmilt hinnati.

 
At 10:36, Blogger Priit Pullerits said...

Ei saa Mõttuse vastu protestinuga ühendust võtta. Küsisin võistluse žüriilt, kes see oli, aga ei öeldud. Kui keegi siin ütleks, siis võtaksin kohe ühendust.

Aadule: palun mind mitte süüdistada selles, milles ma süüdi ei ole. Mina olen oma tööd teinud korrektselt, kõiki osapooli küsitlenud - ja kui teada tahate, siis pärast leheloo ilmumist helistas mulle žürii esimees Arne Tilk ja tänas objektiivse kajastuse eest (see võiks nüüd ometi kõigil kisakõridel suu korrakski kinni panema [aga vaevalt...]) -, ent kes kogu asja solgivad, on isehakanud targad, kes ei oma kümnendikkugi seda infot, mis mina, vaid räägivad pelgalt oma emotsiooni ja mulje põhjalt. Vaat siis, mis "kasu" on sellest, kui igale lollile antakse sõnavõtmise võimalus.

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits,

Ära nüüd jälle üle kee - mis ikkagi tähendab see ... igale lollile sõna andmine. Kui alustasid blogi pidamist, siis oleks võinud ette arvata, et ikka kirjutatakse.
Aga kas Sa ise ei ole vahel lolli muljet jätnud.
Nii et jää ikka mõistuse juurde ja siis tuleb ka kogutulem parem

Ma arvan, et ma pole loll

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

ETV asja võiks ka arutada. Varasemast ajast meenub laskesuusatajate pahameel, et kui võitis nö päris suusataja, siis loeti nimi õhtul ette, aga kui juhtus, et igapäevaselt püssilaskev noor tuli esimeseks, siis jäeti see vanuseklass saates kajastamatta.
Erki

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

To 12:30 jummala õige! Täiendan infot; ETV(loeme L. Kuuse) tegi 2007a. Kõrvemaa neliküritusest peale viimast ala(mägiratas) kokkuvõtva klipi. Võitja oli noor lootustandev triatleet Siim Kauge, kes võitis Tartu nelikürituse 2006-2007a. võitjat Rait Pallot 6 sekiga. Kolmandale kohale tuli vägagi tubli vastupidavusalade harrastaja Kaidar Hussar. Ja nüüd küsimus, kelle nimed ette loeti? õige, ESIMESE KAHE -no mida ETV-d! Kurat, tehke oma tööd korralikult! Kõik ikka kujutavad ette, kui Albertvilles oleks ette loetud A.Veerpalu ja F.Estili nimed ja J.Mae pronks poleks seda au väärt olnud...
Selles mõttes on Kalev Sporti ikka kohe nauding vaadata, kus näidatakse-räägitakse-arutatakse süvitsi ja kaamera filmib rohkem kui sekundi võistluste kulgu. ETV-sport = ammu stagneerunud ja kivistunud "Kuusetaat!"

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

No ma ei teagi nüüd:D Minu arvan isiklikult nii, et Jõulmäe klassika sprindil oli väga palju disklafi hõngulisi olukordi. Isegi kommentaator viitas ükskord jõhkrale uisusõidule. Aga kuna polnud eriti tõestust, siis jäigi kõik nii. Suulisi "proteste" oli minu arust palju. Haanjas tahetigi tõestada, et tegelikult on asi kontrolli all ja pingutati veidike üle. See, et võistlused lõunas on minu arust normaalne ja planeeritud küll nii polnud. Haanja ja Otepää on siiski ka meie suusamekad. Sel ajal kui lõpuks etappe teha taheti polnud mujal küll lund. Haanjat trahvima ka ei peaks, sest siis nad pole ilmselt kunagi nõus enam etappe korraldama:D Huvi puudumise tõttu jäeti ju ka 1 etapp õigel ajal ära. Reeglina on ka nii, et esimese otsa tegijad ikka ja alati teavad rada. Millegi pärast lihtsalt viimases otsas palju neid, kes ei suhtugi nii tõsiselt asja ja sealt need probleemid tekivad. Aga seda ma küll ei usu, et sa ilma kohal olemise ja kellegita, kes võistluses ise sees oleks rohkem teaksid kui enamus kommenteerijatest siin.

 
At 22:45, Blogger sk8erboi said...

pp, aga kuidas siis need, kes õigesti läksid õigesti läksid, kui rada tähistamata oli?

näidispoomine on nüüd tänu pp-le täielik, loodetavasti järgmistel võistlustel sõidetakse oluliselt vähem taga.

pp - kirjuta lugu parem sellest, miks tallinnas, kus asub kolmandik elanikkonnast on ainult 2000m suusarada terve talve jooksul ja saad ka teada, miks suusaüritused kõik lõuna-eestis toimuvad.

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Siiski, olen arvamusel ,et päris ilma võistlust korraldavat keskust tarahvimata ei tohiks selliseid asju läbi lasta. Nt. mure siin mõnel ,et trahvides ei olda nõus enam järgmist võistlust tegema, ei usu. Suusaliit saaks väga hääde meetmetega,sel juhul ka käsi väänata (võttes ära nt. võimaluse FIS egiidi võistl. õigused jne)ja see paneks keskuse ,kes niikui nii saab suure osa toestustest riigilt ,nutma ja jalad aLT. Keegi siin arvas,et esimese otsa sõitjad ei eksinud rajalt, jama jutt, nt, tüdrukute klassis just nii oligi ja miks järsku ei eksitud enam oli,see ,et selleks ajaks lihtsalt jõudis sellessse kohta kohtunike lumesaan ja jäi sinna seisma (miks alles siis said korraldajad aru ,et tähistusega on s..sti???? Ise olin kohal ja nägin kõike ,mitte ei plärtis niisama!

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis sa vassid, ah?
ETV suusaajakiri väidab, et Mari-Liis Mõttus hoopis eksis rajalt ning ei saand seetõttu tulemust kirja.
Vaadake täpsemalt etv suusaportaalist!

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

no eks raja tähistamisel on ka omad kehtestatud nõuded, suusaliidu poolt kehtestatud. Enne võistlust käib/sõidab vastavate volitustega isik rajad läbi ja annab loa startide andmiseks. Või on suusaliidus pardak?

 
At 07:36, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:44, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 

Postita kommentaar

<< Esileht