kolmapäev, märts 12, 2008

Pullerits: Kuidas suusatamises käru keerata?

Siin on üks õpetlik lugu, kuidas andekates lastes võidakse juba varakult suusaarmastus tappa.

Möödunud nädalavahetusel enne Haanja maratoni startis Hansapanga noorte suusasarjas N11 vanuseklassis favoriidina Mari-Liis Mõttus, kes mullu saavutas sel jõuproovil üldarvestuses Anette Veerpalu järel teise koha, olles ise alles üheksane. Tänavu tuli tal teine koht vastu võtta vaid esimesel etapil Otepääl, ülejäänud sõidud oli õnnestunud võita.

Laupäevane klassikasõit algaski 10-aastasele Mari-Liis Mõttusele hästi. Juba peale esimest kilomeetrit oli ta kinni püüdnud mitmed varem startinud kaasvõistlejad. Edasise kohta rääkis ta isa Tarmo Mõttus nii:

«Olin suuskadega raja ääres, kuna juhend keelas jalgsi seal viibida ja ergutasin tütart. Mingit õpetust isegi ei pidanud jagama, vaid ergutasin. Korra küll soovitasin tal rada küsida, kui ta juba teist korda sellel lühikesel osal, kus mina teda nägin, kaasvõistlejatest mööda rabeledes kõhuli kukkus.

Sain kõrval asuval rajal kaasa kulgeda umbes 100 meetrit, kui keegi naisterahvas märkuse tegi, et kaasa ei tohi sõita. Rajal ma ei viibinud, ei tõuganud, ei vedanud, vaid ergutasin. Plaan oli teist rada mööda ette sõita ja teises kohas ka ergutada, aga tütar oli nii nobe olnud, et kohale ma ei jõudnudki. Kusagilt otse lõigates jõudsin vähemalt finiši ära näha, aeg oli super. Järgmine võistleja kaotas 57 sekundit. Loomulikult olime õnnelikud.»

Õnne ei jätkunud kauaks. Teinud sõpradega 10-kilomeetrise suusamatka, jõudis Tarmo Mõttus parajasti autasustamise ajaks staadionile tagasi. (Ta rääkis, et kas N13 või N14 vanuseklassis oli hulk tüdrukuid rajal eksinud ja seetõttu lühema maa läbinud, mispärast oli kohtunikel tegemist, et õiged otsused langetada.) Ta vaatas, kuidas tütar sättis end juba poodiumile lähemale, kui pjedestaali kõrgeimale astmele kutsuti hoopis teine tüdruk.

«Olin kindel, et [staadioniteadustaja] Riho Järveläinen on nimede lugemisega eksinud,» lausus ta. «Igaks juhuks tormasin stendi juurde, kus ilutses esikohal ikka veel esikohal Mari-Liis Mõttus. Seejärel tahtsin kommentaatori ruumi ütlema minna, aga uks oli lukus ja prõmmima ka ei tahtnud hakata.»

Kui Tarmo Mõttus oli helistanud tütre treenerile Asko Saarepuule, sai ta tolle vahendusel teada, et laps on diskvalifitseeritud, kuna tema olevat kogu raja jooksul ees sõitnud ja lapsi eest kamandanud.

Edasi kulgesid sündmused Mõttuse sõnul nii: «Läksin selgitasin olukorda, et olin küll raja kõrval, aga vaid 150 meetrit. Mulle näidati võistlusmäärustiku punkti, mis määratleb ala, mille ulatuses tohib suusatajaga kaasa liikuda, ja see oli 30 meetrit joostes. Olin nii löödud ja kuna ise neid seaduseid näinud ei olnud, siis arvasin, et olengi tütrele karuteene teinud. Seda, et ma tõesti vaid 150 meetrit kaasa liikusin, nad küll uskusid, aga see ületas lõdvalt selle 30 meetrit, mis oli lubatud. Mis mul üle jäi, läksin teatasin uudist ja viisin nutva tütre Haanjast ära.»

Aga isa hing ei saanud rahu. Öösel ei olnud und ja hommikul Haanja maratonile minnes mõtles ta, et läheb ja sõidab end tühjaks – ehk aitab see mõtted mujale viia. «Tühjaks sõitsin küll, isegi õnnestus mõned konkurendid seljataha jätta, aga rahu ei saabunud,» tunnistas ta. (Tarmo Mõttus lõpetas 73. kohaga, üks koht enne selle blogi pidajat.)

Esmaspäeva hommikul leidis ta netist Eesti Suusaliidu võistlusmäärustiku ja avastas, et talle tütrele ülekohtuselt liiga tehtud. Nimelt sisaldab punkt 53.1.2., mille alusel teda süüdistati, veel lauseid. «Üks nendest lubas suuskadega liikuda vaid raja servas, aga ma liikusin hoopis eraldi rajal, kus võistlejaid polnud,» tõi Mõttus näite.

Siis kiikas ta, millised on karistused, ja avastas, et punkt 62.1. lubab sportlase hoopis karistamata jätta, kui ta ei saanud sellest otsest abi. «Küll on võimalik karistada rikkujat, see tähendab mind, ja punktis 62.2. on ka karistused olemas,» sõnas Mõttus. «Antud määrustiku alusel täitis Mari-Liis täielikult punkti 52.1.1. nõudeid, aga sai ikkagi karistada.»

Aga see pole veel kõik. «Veel on kogu asja juures jube, kuidas seda kõike serveeriti,» rääkis Mõttus. «Võistlusmäärustik kohustab protesti esitama ühe tunni jooksul peale esialgsete tulemuste avaldamist ja protesti saabudes teavitama koheselt klubi. Tulemused olid stendil neli tundi, kedagi ei teavitatud.»

Mõttus on tütre diskvalifitseerimise otsuse edasi kaevanud. «Selge, et emalõvi instinkt sunnib oma maimukesi kaitsma, aga antud juhtumis sai peaosalist vaid kiires sõidus süüdistada, mille üle võidurõõmu tunda ei lubatud,» lausus ta. «Kui see asi tagantjärgi laheneb, mida ma sügavalt loodan, siis mõru maik jääb ikka juurde.»

Kui asjad on tõesti nii, nagu Mõttus seda kirjeldas, siis siin on soovitus kõigile lapsevanemaile, kes poja-tütre konkurente edaspidi seaduslikult kõrvaldada tahavad. Sõitke või jooske oma lapse rivaalil tükk aega, vähemalt üle 30 meetri, kõrval ning karjuge ja õpetage täiesti kõrist ning loomulikult hoolitsege selle eest, et oleks pealtnägijaid-tunnistajaid, kes ergutatu (mitte ergutaja!) peale kaebavad ja saategi konkurentidest hõlpsalt lahti. Ja kogu au ja kuulsus on teie ja teie lapse päralt. Hurraa!

Hurraa?

Foto 1: 6. noorte suusamaraton Pala 2004 Pala põhikooli staadionil, kus sõideti 5 km rajal. Pildil on joogipunktis topsi haaramas Andre Tämm (nr 313). Foto autor: Lauri Kulpsoo, Postimees / Scanpix
Foto 2: Sandra Savvest (vasakult), Anette Veerpalu ja Maribel Tamm 2006. aastal Hansapanga suusasarja võistluse autasustamisel. Foto autor: Lembit Peegel / Scanpix
Foto 3: Noorsuusatajad neli aastat tagasi murdmaasuusatamise MK- etapil Tehvandi suusastaadionil. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix

19 Kommentaarid:

At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Piinlik lugu. Aga kuidas sellega on kui kaks võistlejat sõidavad koos (näiteks maratoni ühisstardi puhul) ja üks õpetab teist või lihtsalt peab motiveeriva kõne pikemalt kui 30m?

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Natuke naljakas määrus on. Mulle tuli kohe meelde lugu ühest noorest Rootsi poisist, kes võitslustel suutis suusatada vaid siis, kui ema kõrval jooksis ja rahustas. Hiljem muidugi suutis poiss juba ka üksi suusatada... Nüüdsel ajal pidavat aga Rootsi koondise peatreener olema. Sellise määruse järgi oleks selle poisi karjäär suht lühikeseks jäänud.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Olin samuti samal võistlusel ja kuigi nägin mitmeid kaasaergutajaid kes võistlusmäärustikku antud punkti rikkusid, nende hulgas mõnigi tuntud suusanägu, on aeglasematest võistlejatest möödumine vanusegruppides 11-14 vähemalt täielik anarhia. Kui me telekast oleme näinud kuidas maailmakarikal nobedasti eest ära astutakse siis laste puhul see reegel ei toimi ja seda põhjusel et selles vanuses lapsed on oma sõiduga nii ametis et ei kuule ega näe mis toimub ümberringi. Äkki ei peaks kaasaergutajate suhtes nii noorte puhul nii range olema. Samas on oskus seegi kui kellestki möödaminnes kõhuli ei käi ja lisaenergiat ei vaja mida peks ka maastmadalast harjutama.

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

peaasi on konkurendist ettepoole saada - kes trügib juba stardis valesse stardikoridori, kes laseb konkurendi maha võtta.

 
At 12:29, Blogger Priit Pullerits said...

Eero, hea küsimus sul. Mul tuli meelde, et hakkasid ka Haanja maratonil minuga esimesel ringil rääkima, kui mööda läksid, ja arvestades su head minekut, kestis rääkimine ikka kindlalt üle 30 meetri. Nii et sind tuleks maha võtta.

Ja siis nägin veel, kuidas kaks meest minu ees ka omavahel arutasid midagi päris pikalt. No kui nii edasi otsida, siis peaks mul varsti esi-50 koht juba paistma hakkama.

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Praegu vist on hilja protesti esitada Haanja maratoni osas. Samas Priit sa vastasid mulle, seega ei ole sa ise ka patust puhas. Aga huvitav oleks ikkagi teada kas maratoni sõites võib kaasvõistlejaga vestelda või mitte??

 
At 13:41, Blogger Priit Pullerits said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

see, et noorte võistlustel niimoodi (tähenärijana) käituti, on lapse suhtes alatu, aga kahjuks pole see esimene ega ka viimane kord. Ennast on sellesamas noortesarjas, kui see veel Visu nime kandis, esimeselt kohalt niimoodi maha võetud - seetõttu, et ühe vahetust sõitis liiga NOOR tüdruk (meie treeninggrupis polnud vanemat kuskilt võtta). Tordist ja karikast jäime ilma, aga õiglus valitses vähemalt selles, et televiisor näitas ja ütles ära, et tegelikult lõpetasime meie esimestena. Eks sellise käitumise taga on lapsevanemad/treenerid, kellel midagi omal ajal suusarajal on saavutamata jäänud...

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Määruse punkti naeruvääristamise asemel võiks pigem sisuni jõuda, et milleks selline punkt on sisse pandud ja kuidas seda nö ergutamise/raja puhtaks löömise/"aeglastest möödumise anarhia" paremini reguleeritud saaks.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Kui Mõttus ÕIGUST räägib ja tõesti võistlusrajale ei astunudki, siis on väga häbiväärne juhtum nii protesti esitaja osas kui suusaliidu/korraldajate osas, kes protesti läbi lasid. Suusaliit võiks tegeleda vähem lepingute ja määrustega, millele on on viimase paaril aastal kogu aur läinud, vaid noortetööga - selle treenerite ja suusatajate laste "laevaga" kaugele ei jõua.

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Tugevaid emotsioone tekitav lugu igatahes.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Selles eas peaks sport rohkem mäng ja lõbu olema, mitte vanemate-treenerite auahnuse rahuldamiseks veri ninast välja armutu võistlus.

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Täiesti arusaamatu. Miks peaks laste võistlusetel nii pingsalt iga reegli punkti taga ajama ning absurdseid proteste esitama. Kui treener või juhendaja eksib, siis tehku talle märkus või siis karistus, kui sellest kergem hakkab.
Need lapsed seal ei võistle lehma peale ju? Mida sa selle disklafiga võidad? Saad küll täna külavõistluse võidu, kuid jääb ju teadmine, et teine oli ikkagi parem ja paneb sinu võsukese ikkagi kotti järgmisel võistlusel.
Las lapsed teevad sporti ja naudivad seda. Nii võivad neist veel järgmised Kikud ja Andrused kasvad. Oma täiskasvanute mängud jätku hilisemaks ajaks, kui lapsed on suuremad ja aduvad maailma paremini...

 
At 18:37, Blogger Priit Pullerits said...

Vabandust, et pole jõudnud uusi sensatsioonilisi materjale avaldada, sest palgatöö võtab viimast - pigistab rohkem sidruniks kui mingi 36 km-t Haanjas. Aga homme üritan midagi korda saata.

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit peaks oma viimase kommentaari pärast küll häbenema. Tema vanuses pole majanduslik sõltuvus palgatööst küll midagi sellist, mida uhkusega kuulutama peaks. Võiks parafraseerida tuntud ütelust - ütle, kuidas Sa oma treeningud suudad sõiduvormiks realiseerida, ja me ütleme, kas Sa saad oma palgatööga 8 tunniga hakkama.

 
At 08:22, Anonymous Anonüümne said...

"Aga nüüd on puhas rõõm. Puhas keskea rõõm. Ei mingit vajadust paaniliselt raha teenida, et elu rööpasse seada. Ei mingeid laene, mille tagasimaksmise pärast põdeda. (Ausalt, ma pole elu sees pangast ega ka mujalt tegelikult kordagi laenu võtnud.) Ei mingit vajadust enam karjääriredelil ronida."
PP-keskea rõõmud,dets 2007.

Kas pole tõesti liiga ennatlik "jalga sirgu" ,"tirri laskma" hakata.

 
At 07:36, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:44, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 

Postita kommentaar

<< Esileht