kolmapäev, aprill 23, 2008

Pullerits: Kuidas sportimine vabastab puupäisusest?

Sõitsin täna Tartust Tallinna tööle nelja harrastusratturiga, mistõttu ei saanud jätta neilt küsimata, et mehed, kuulge, miks ratturid nii pikalt ja kaua trenni teevad.

Ega tõsiseltvõetavat ja konkreetset vastust tulnud, mistõttu pakun siin oma seletuse: nad püüavad alateadlikult seda, mis koolipingis tegemata jäi, rattasadulas tasa teha.

No nii - kui Raul Arula olla pärast hiljutist sissekannet "Kas jalgratturid on puupead?" tõstatanud küsimuse, mis minuga ette võtta, siis kujutan ette, kui teravaks nüüd veel küsimus läheb. Aga enne, kui reaktsioonidega ülepingutada, lugege ikka lõpuni - ja saate teada, kuidas ratturite pikad trennid neile tegelikult kasuks tulevad. Vähemasti nende ajule!

Alustame autoriteetse tsitaadiga. "Sportlik treening on ainus ja kõige parem asi, mida oma aju heaks võib teha," on väitnud maailma parima, Harvardi ülikooli kliinilise psühhiaatria professor John Ratey.

Kui viimase ajani valitses arvamus, et aju ja mälu ja seega ka vaimsete võimete arendamiseks ei anna midagi ära teha, siis nüüd on see seisukoht kõva kahtluse alla sattunud. Ja hea sõnum igasugustele spordilembidele seisneb selles, et üha rohkem ilmneb tõendeid, kuidas just sportlik aeroobne treening mängib aju arengus olulist rolli.

Näiteks Illinoisi ülikooli teadlased avastasid juba aastal 1999, et vanematel inimestel, kes hakkasid sportima, paranes reaktsiooniaeg ja keskendumisvõime pärast pelgalt pooleaastast treenimist. Nüüd on hakanud selguma, mille pärast.

Uudisteajakiri U.S. News & World Report viitab Illinoisi ülikooli teadlaste kahe aasta tagusele uurimusele, et aeroobne treening suudab suurendada aju suurust tervelt kolm protsenti. (Võrdluseks: alates 60. eluaastast väheneb inimese aju maht iga aastaga 0,5-1 protsenti.) Eelmine aasta avastasid New Yorgi Columbia ülikooli teadlased, et pärast kolmekuist treeningperioodi suureneb vere juurdevool aju hippocampuse piirkonda, millel on tähtis roll mälu funktsioneerimises.

Kindlasti on mõned teist kuulnud tarkvaraprogrammidest, mille abil saavat aju treenida. Kuid aju-uuringuile pühendunud teadusajakirja Nature Neuroscience peatoimetaja Sandra Aamodt on väitnud, et noist arvutiprogrammidest on kehaline treening igatahes palju tõhusam. Olen lugenud uuringust, mis kinnitab, et regulaarse aeroobse treeningu abil saab täiesti keskpäraseid kognitiivseid võimeid arendada igati väljapaistvaiks.

Nüüd küsite, et mis jama ma ajan, et kuidas saab sportlik treening, mis peab arendama lihaseid ja vastupidavust ja kas või kopse, arendada aju, mil treenimisega pole midagi pistmist. Vastus peitub selles, nagu on seletanud minust antud vallas sadu kordi targemad tegelased, miks sportlik treening on kasulik südamele: see arendab veresoonkonda. Lisaks stimuleerib trenni tegemine teatud hormoonide tootmist, mis omakorda soodustavad ajurakkude arengut.

Lubage siinkohal veel üks tsitaat, sedapuhku Columbia ülikooli professorilt Henry Lodge'ilt, mille leidsin samuti U.S. Newsist: "Kui sa trenni teed, muudad oma vere keemilist koosseisu 8-12 tunniks. Nii et enamiku selle päeva jooksul taastoodad sa rakke ning ehitad endale paremat keha ja aju."

Seega, ärge passige enam niisama, vaid hüpake kähku koos teiste ratturitega sadulasse ja hakake Tallinnast Tartusse pedaalima, kui tahate, et mõistus erk ja mälu värske püsiks. Ja arvestage, et jalgratturid ei saa olla puupead, kui nad sportliku treeningu nii sujuvalt aju arendamisega on ühendanud.

Foto 1: Jalgrattur Belgias aju arendamas. Foto autor: Scanpix
Foto 2: Rattasõitjate hordid Ungaris näitamas oma sõiduvahendit, mis mõjub kasulikult aju arengule. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 3: Jalgratturid on Berliinis oma mõistuse arendajad maha jätnud. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 4: Sellised õhulennud, nagu näitab ratta seljas Luke Madill Austraaliast, võivad ajule paraku kahjulikult mõjuda. Foto autor: Reuters / Scanpix

11 Kommentaarid:

At 08:33, Anonymous Anonüümne said...

;D PP peaks ilmselgelt oma treeningmahtu kolmekordistama:DDD

 
At 08:52, Anonymous Anonüümne said...

Kirjutamine on aga mõne mehe puupäisust suurendanud.
Pulllerits- ära püüa enam midagi tõestada, see lihtsalt ei õnnestu sul, sest sa ei süvene, vaid võtad fakti siit ja sealt ning keerad siis s----a kokku.
Lõpeta, enne kui sulle antakse lõplik kolakas - su enda blogis

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

hmm, ei saa aru, milleks sellised pahatahtlikud kommentaarid on vajalikud? Kas kodanikud saavad Pulleritsult võistlusrjal igas asendis ja elavad ennast siin siis välja?

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

blogi autori mittesportlikus vaimus kirjatükkidele näpuga näitamine on möödapääsmatu. õnneks on elu õiglane. teadvusekaotus otepää mk sprinditeate eel ja ahja jõel saadud ippon - "puupeadega" poleks midagi sellist juhtunud. kas me võime nende näidete põhjal onu priidu klassifitseerida lumepeaks või vesipeaks?

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

huvitav, kuidas ta kavatseb rattamaratoni üle elada? väga hästi maskeerununa? poleks ime, kui selliste sissekannete peale kukerpalli teeb. paluks mitte võtta seda ähvardusena.

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

ha-ha, eks intrigeerida ju võib ;)
asjata näitate oma puupäisust kodanikud ratturid (olen ise ka rattur )
ise teen rattaga ainult sprinte, mägesid ja intervalle nii, et trennid üle tunni (700kcal/h) ei kestagi aga pulsi saab nii 150 kanti üles aga see 110-120 pulsiga pikaajaline väntamine on suhtkoht mõttetu- pigem teen concept 2- tunni või kaks ja saan kogu kehale, suurema poweri sisse

 
At 16:52, Blogger Priit Pullerits said...

Tjah, päris huvitav on vaadata, kuidas erinevad inimesed reageerivad, mis neid raputab ja rööpast viib, millele vastu hakatakse ja mis alla neelatakse ning kuidas mõned siiski mängust paremini aru saavad kui teised.

Ei ole mul ratturite vastu vähimatki. Vintsked sellid. Ainuüksi see, et nad nii kalli spordiriista ostavad, on valmis tunde tuult tallama, pori ja ohtlikku liiklust vapralt trotsima väärib lugupidamist. Taganttuult neile kõigile!

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Oma esimeses loos oleks sa võinud olla teistsugune ja kõik oleks olnud korras. Või ongi pisut ameerikalikku koolitust saanud PM lehemehel just selline komme. Kui on , siis ple vähemalt Eesti oludes vaja seda demonstreerida, võiks ikkagi papa Peegli sõnade järgi käia - ajakirjanik võid sa olla, aga inimene pead olema.

 
At 07:36, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:44, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 12:24, Blogger Unknown said...

polo outlet
cheap jerseys
moncler outlet
five fingers shoes
michael kors outlet
soccer jerseys
longchamp bags
hornets jerseys
lakers jerseys
pandora jewelry

 

Postita kommentaar

<< Esileht