esmaspäev, aprill 07, 2008

Pullerits: Kellel on õigus Eestit esindada?

Möödunud nädalavahetusel läks Eesti rahvuslipu all EM-võistlustele mees, kel veel üle-eelmise kuu algul polnud kodakondsustki. Ta on 23-aastane, kaalub alla 55 kilo ja on 14-kordne Eesti meister kreeka-rooma maadluses. Äsja Tamperes sai ta EMil 16. koha. Aga kui ta peaks maikuus kahel olümpia katsevõistlusel edukalt võistlema, läheb ta Eestit esindama Pekingi suvemängudele.

See uus Eesti sportlane on Anar Zeinalov, rahvuselt aser.

Kindlasti ei jää ta esimeseks ja ainsaks mitte-eestlaseks või mitte-eestivenelaseks Eesti spordis. Arvestades seda, kuidas maailmas piirid kaovad ja sport globaliseerub, ei maksa imestada, kui Eesti 100 meetri jooksu rekordimeheks tõuseb kunagi Jamaikalt pärit süsimust Benjamin Black, 5000 meetri jooksu rekord läheb alžeerlase Osama Muhammedi nimele, sulgpallis kerkib esinumbriks hiinlane Long Hui ja vabamaadluses tõuseb suurimaks medalilootuseks David Mkrtšjan. Kuidas see teile meeldiks?

Paljudes riikides pole tippsport enam ammu pelgalt põlisrahvuse pärisosa. Kergejõustiku MMil Osakas USA värves 1500 ja 5000 meetri jooksu võitnud Bernard Lagat on pärit Keeniast. Nagu ka Wilson Kipketer, kes on toonud Taanile kolm 800 meetri jooksu MM-tiitlit ning tänu kellele on Taani 800 meetri rekord ühtlasi maailmarekord. Suusatajaist on tuntumad riigivahetajad sakslane Johann Mühlegg, kes Hispaania lipu all jäi dopingu tarvitamise tõttu Salt Lake City mängudel ilma kolmest esikohast, ning Mihhail Botvinov, kes võttis möödunud kümnendi lõpus Venemaa kodakondsuse asemele Austria oma.

Seda nimekirja võiks pikalt jätkata. Aga mitte enam lõpmatult pikalt, sest näiteks Rahvusvaheline Lauatennise Föderatsioon otsustas hiljutise MMi aegu lähtudes tõsiasjast, et paljud rahvuskoondised koosnevad peamiselt hiinlastest, nende üleilmsele laviinile lõpu teha. Nüüd kehtib pingpongis neile sportlastele, kes vanuses 18-21 aastat riiki vahetavad, tervelt seitsmeaastane tiitlivõistluste keeld.

Probleem, mis piiride kadumisega spordis tekib, on järelikult teadvustumas. Küsimus on selles, mida ette võtta.

Vabas maailmas on keeruline inimeste liikumisele kätt ette panna. Nii leiabki Keenia jooksjad Katari lipu ja Jamaika jooksjaid Sloveenia lipu all, Ameerika korvpallureid Venemaa särgis, Aafrika jalgpallureid Prantsusmaa koondises. Ja keegi ei kergita selle peale kulmugi.

Või ei oska kergitada, sest küsimus on mitmetahuline?

Kui Jelena Välbe, Urmas Välbe eksabikaasa, otsustanuks hakata Eesti sportlaseks, kas me rõõmustanuks tema medalivõidu üle samamoodi nagu Andrus Veerpalu edu peale? Aga mida tundnuks me siis, kui Välbe löönuks Eesti eest sõites finišiheitluses Kristina Šmiguni?

Kui Gruusia korvpallur Georgi Tsintsadze otsustaks taotleda Eesti kodakondsust, et liituda Eesti rahvusmeeskonnaga, kas võtaksime ta avasüli omaks nagu kunagi Sergei Babenko? Aga kui Tsintsadze eeskuju otsustaks järgida ka kaks ameeriklast? Või kolm? Või tervelt neli ja viis?

Lõppude lõpuks, kes on nüüdisajal Eesti sportlane? Kui Tallinnas sündinud Irina Embrich, kes eelistab suhelda vene keeles, on Eesti sportlane, siis on seda ka Anar Zeinalov, kes on samuti Eestis sündinud ja kogu aeg siin elanud, ehkki eesti keel jätab talgi soovida. Samas on raske tuua vastuväidet, miks Embrich, endine Zamkovaja, ei võiks olla Venemaa sportlane ja Zeinalov Aserbaidžaani sportlane.

Seis, nagu öeldakse, on segane. Tuletame meelde suusataja Vladimir Smirnovi, kes sündis Kasahstanis, kuulutas end rahvuselt venelaseks, kuid esindas siiski Kasahstani, ehkki treenis enamiku aega hoopis Skandinaavias, kus ta võeti nii omaks, et anti koguni hüüdnimi Smirre.

Segases seisus tuleb kiiresti tegutseda, enne kui kõik rahvusvahelised alaliidud ärkavad. Ehk siis selle asemel, et tuua Norrast suusasprinditreener, kes peaks eestlastest tippmehed tegema – lootusetu üritus, vähemalt seni –, peaks hoopis Norra teise ešeloni parimad naised-mehed Eesti lipu alla tooma. Mõelge, milline humanistlik heategu: aidata olümpiale ja tiitlivõistlustele neid, kel sinna koduse karmi konkurentsi tõttu erilist lootust poleks. Vastutasuks saame nende eduka esinemise järel imetleda protokollis lühendit EST.

Mis arvate?

Foto 1: Sakslane Johann Mühlegg on võitnud Salt Lake City olümpial Hispaania lipu all 50 km suusatamise. Hiljem tuli tal dopingu tarvitamise tõttu kuldmedalist loobuda. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 2: Irina Embrich, Eesti parim naissportlane 2007. Foto autor: Tiina Kõrtsini, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Jelena Välbe 2006. aasta talvel Otepääl Pentagonis. Foto autor: Ove Maidla, Postimees / Scanpix
Foto 4: Irina Embrich, neiupõlvenimega Zamkovaja. Foto autor: Tiina Kõrtsini, SL Õhtuleht / Scanpix

21 Kommentaarid:

At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

Üllatavalt erapooletu jutt kutsub kaasa mõtlema. Olulised on kaks asja.

Esiteks, sportlane, kellele kodakondsus “kingitakse” peab olema avalikkuse poolehoiu võitnud ja see passi andmise viis ei tohi vägisi punnitamisena näida. Babenko oli ennast juba sümpaatse mängumehena tõestanud, enne kui Eesti Vabariigi kodanikuks sai. Kui Tsintsadze võtab Tartust naise ja selle teo taga on tõepoolest pere loomise soov, aga mitte fiktiivne linnuke, siis tuleks ka temale Eesti pass andmist vaadata hoopis uue nurga alt. Kui maadlusliit oleks vaeva näinud ja meedia abil loonud Zeinalovist tubli ja tööka aserist spordimehe, kes pealegi on sündinud ja üles kasvanud Tallinnas, portree, siis ei pälviks selline kodakondsuse tekitamine ka küsitavusi.

Teiseks, tahame või ei taha, aga erinevatel aladel on meie riigis erinev osatähtsus. On suur vahe, kas importida 55-kilone maadluspoiss või kossukoondise mängujuht. Kui võõrapärase nimega maadleja saab tiitlivõistlustel kohti teises kümnes või osaleb Eesti dressis kasvõi olümpiamängudel, siis paneb see suuremat osa spordiüldsusest heal juhul õlgu kehitama – nagunii meil kedagi selles kategoorias matile poleks saata. Aga kui ikka Tsintsadze pärast jääb Tanel Sokk koondise ukse taha, siis leidub raudselt hulgaliselt kisa tõstjaid, et meie poisse diskrimineeritakse.

Minu seisukoht on, et individuaalalal ei tohiks ükski sisseostetud välismaalane eestlase eest võimalust ära võtta. Võistkondlikel alaldel (ja ma ei pea siin silmas murdmaasuusatamise sprinditeadet) võib passi kinkimist kaaluda, aga “impordiartikkel” (õigemini tema alaliit) peab olema suutnud selle protsessi talutavaks teha.

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Tooksin omalt poolt veel mõned mõtlemapanevad näited.
Kui MEIE on hokimängija, kelle käekäigu kohta saab ülepäeva lehest uudiseid lugeda - Toivo Suursoo, või USA-st pärit, kolmanda põlve Eesti taustaga mäesuusatajad, ujujad, jne.
Kas mitte meie kaks kossusangarit ka (vahepeal) dokumentaalselt kinnitatud andmetel Kreeka päritolu ei olnud;)
Üldjuhul on kõik seesugused ülejooksud olnud konkreetsete sportlaste või alaliitusid juhtivate isikute isikliku materjaalse huvide nimel tehtud.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldib selle Hiinasportlase nimi :)

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Kodakondsuse saamiseks on omad nõuded ja seadused, Eesti passe ei kingita. Kui need nõuded on täidetud ja sportlasele on antud Eesti kodakondsus, siis pole midagi niutsuda.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

valitsus annab igal aastal kodakondsust ka eriliste teenete eest. no see on ju sisuliselt passi kinkimine. mingi seadus seda ei reguleeri, ainult otsustajate südametunnistus.

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Enamjaolt saavad eriliste teenete eest kodakondsuse Savisaare sõpradest ärimehed, õnneks on see arv piiratud aastas vist viiega. Hetkel ei tulegi meelde, kes sportlastest on eriliste teenete eest kodakondsuse saanud. Mingi keskpärane koht mitte just väga atraktiivse ja hinnatud ala (olgugi olümpiaala) võistlusel pole küll mingi eriline teene.
Mulle meeldib ka tulevikus Eestit esindava sulgpalluri nimi :)

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

come on spectator, pass on kingitud näiteks Valeri Nikitinile, Valeri Bukrejevile, Igor Solopovile, Viktor Zuikovile jpt. Eelmisel aastal sai sinise passi näiteks jooksja Koshelev.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

No ma saan aru, et näiteks Koshelevile kodakondsus anda on OK, või ka Nikitinile. Aga kes need ülejäänud on?

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Come on anonüümne 19:53:

1. Nikitin on Eestis üles kasvanud ja räägib puhtalt eesti keelt - vanemate asju ei tea, kuid minu arvates on tal sünnijärgnme kodakondsus
2. Bukrejev, Solopov, Zuikov - kõik Eesti (NSV)-s üles kasvanud ja Eesti riigi saabudes ei olnid vast eriliste teenete eest, vaid mingeid muid teid pidi.
Koshelev aga oli vahepeal suisa >Vene passiga (paranbdage, kui eksin, et Halliga oli kogu aeg), siis on see pika küsimise (vist kordi 4-5) andmine lõpuks õigustatult vähemalt mitte lihnte olnud.
Seega ei saa neid kõiki sportlasi samasse ritta panna.
Aga tõesti kolmanda põlve eestlased Pratsusmaalt ja USA-st panebvad rohkem õlgu kehitama, kui siin üles kasvanud (mida Koshelev ei ole, vaid sisse rännanu, aga kõik ülejäänud ikka olid minu teada) ja neile hea meelega küll Eesti riigi kulul (lõbu-) sõitu Olümpiale või MM-le ei tahaks maskumaksjana kinni taguda. Las nende oma riik, kus kasvanud, plekivad.

 
At 00:49, Anonymous Anonüümne said...

to anonüümne 23.00

lihtsalt spectator väitis, et sportlastele ei anta ernadkorras kodakondsust. mina vastu et antakse küll. selles on sul õigus, et nelik Nikitin - Bukrejev - Solopov - Zuikov on Eestis kasvanud, aga kodakondsust neil enne Barcelona olümpiat polnud. no kingiti siis meestel sinine pass.

kui need näited ei sobi, siis võtke Babenko - tema õppis korvpalli mängima ikka Ukrainas ja meile tuli alles 20+ vanuses. ja anti kodakondsus enne EM-1993.

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

kas PP pole mitte seda sama teemat nii siinsamas blogis, kui ka postimehes juba tüütuseni läbi närinud ?
pakuks, et suur osa lugejaid ei taha siin näha taolist ruumitäidet vaid ootavad pigem teateid sellest kuidas autor nüüdse kolmikürituse jaoks trenni teeb. kas treeningmoraalist on veel peale kahvatut talve midagi alles ? kas rattaralliks on juba maantekas olemas ? ja ilmselt kõikki rattureid painav küsimus, ega PP nüüd ometi rattameheks ei kavatse kehastuda ? :P

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

PP - oled alla käimas ja tõsiselt

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Tere! Arvan, et poliitika ja "mudamaadluse" sel teemal võiks jätta poliitikutele ja arutleks ikka päevateemadel - jooks ja ettevalmistus järgnevateks üritusteks. Tulemas on mitmed suured rahvajooksud. Orienteerujad on oma hooaja juba Võrumaal avanud. Jalgrattasõit ja vahendid sellealase treeningu tegemisel, mahud, intevsiivsus ja arvamusi, kes mida paremaks peab.

 
At 16:54, Blogger Priit Pullerits said...

Püsige ikka lainel! Praegu on töökoormus nii piiritu - just tulin Hansapanka koolitamast, nüüd ootavad koolitust PM töötajad -, aga kavas on paljastav kirjutis, kuidas ühe suurjoonelise, isegi vist osalt keskerakondliku spordiürituse korraldajad asja vaikselt pankrotti lasid ja seejärel kõiki rattasõpru painav küsimus, kas ratturid on tõepoolest puupead. Või siiski pole.

 
At 06:05, Anonymous Anonüümne said...

Viimase kommentaari järel saab veelgi selgemaks , et PP - ga on asjad lõpukorral. Suusatamise kallal vingumine on temalt viinud kõik - töövõime , tervise, vähesedki sõbrad ja au. Lugejate poolehoiust ei tasu üldse rääkida. Kui öelda vaid nimi Pullerits - on kõigile asi selge.
Vat nii käib ühe blogi lugu ja Shmutovist pole üldse enam juttu.
Vaadake vaid meeste esimesi sissekandeid ja plaane !!
Siin saab küll öelda vaid Joosep Tootsi sõnadega - ja nii see läits....
Aga süüdistada pole PP-l kedagi peale enda ja isegi tagantutsitajad ei taha teda enam näha ega lugeda.

Kahju mehest !

 
At 07:38, Anonymous Anonüümne said...

tõesti ootaks verd, higi, pisaraid - ehk kuidas kulgevad treeningud, sest kohe-kohe on ju võistlused algamas

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Jah Eesti jooskmises on noored ja kurjad rajal. Koshelevi ja Loskutovi viimane valitsemise aasta.

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Viimane väide on liig ennatlik,ainult nooruslikust tahtmisest ja entusiasmist selleks ei piisa.

 
At 01:05, Anonymous Anonüümne said...

Zeinalovile ei pole kingitud Eesti Kodakonsus, vaid ta teenis seda ise kusjuures kaks aastat.

 
At 07:44, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 

Postita kommentaar

<< Esileht