reede, jaanuar 09, 2009

Pullerits: Kuidas ma leiutasin uue spordifenomeni?

Mis te arvate sellisest väitest: Eestist saab arvestatav spordimaa siis, kui Jaanus Teppani fenomen laieneb ja tõuseb veelgi kõrgemale tasemele.

Et mis asi on Jaanus Teppani fenomen? See on minu leiutis, millega tahan illustreerida väidet, et alles siis, kui Eesti hakkab eksportima treenereid ehk know-howd ehk spordimetoodilist ja -pedagoogilist oskusteavet - ja mitte Türgi-sugusesse (suusatamise) arenguriiki, vaid ikka mõnda Kesk-Euroopa kantsi -, et alles siis saab rääkida Eestist kui tõsiseltvõetavast spordiriigist, kel on ka teistele midagi pakkuda. Seni mitte.

Mõtte arenduseks lugege seda, mida vaevalt te tänasest Tartu Postimehest märkasite. Pealkiri oli "Võõramaised päästeinglid".

Raul Rebasel oli üks kinnisidee, kui ta Gerd Kanterile Sydney olümpia päevil juhendajat otsis. Nimelt: treener tuli leida välismaalt. Vahet polnud, mis riigist, peaasi et ta oleks mujalt. Miks? «Kuidas nüüd öelda…» otsis Rebane eile sõnu. «Et verd värskendada.»

Lõpuks leidis ta Islandilt pärit Vésteinn Hafsteinssoni, kes viis Kanteri Pekingis olümpiavõiduni. Lisaks harjutavad tema juhendamisel teine kettamees Märt Israel ja kuulitõukaja Raigo Toompuu. Kui meenutada, et kettaheite olümpiapronksi Aleksander Tammerti viis tippu ameeriklane Dave Wollman, kelle juhendada on nüüd kettaheite ja kuulitõuke juunioride maailmameister Margus Hunt, siis paistab siit oluline järeldus, mis moodi Eesti sportlased võiks maailmas läbi lüüa.

Niisiis, selleks, et pääseda rahvusvahelisel areenil medaliriikide hulka, ei tule välismaalt importida sportlasi, nagu teevad sageli paljud arenenud maad, vaid sisse tuleb tuua hoopis treenerid. Ilma nende know-how ehk oskusteabeta pole võimalik suures mängus sõna sekka öelda. Eesti piires pole seda teadmist aga paraku kuskilt võtta.

Seda tõde tunnistavad teisedki riigid, kes medaleid ihkavad. Vaatame murdmaasuusatamist. Šveitsi mehi – nende seas Tour de Ski võitjat Dario Colognat – juhendab norralane Frederik Aukland. Ka Kanada koondise eesotsas seisab norrakas, Arild Monsen. Isegi soomlased palkasid kolm aastat tagasi peatreeneriks norralase, Magnar Daleni. Austria koondist veab kolmandat aastat sakslane Bernd Raupach, Saksa naisi treenib samast ajast soomlane Ismo Hämäläinen. Ei saa eestlasedki läbi välismaalaseta – sprindikoondist juhendab norralane Bjørn Kristiansen. Ja ega peatreener Mati Alaverigi treeneritarkus ole eestimaine. Oma teadmistepagasi on ta juba nõukogude aja lõpust saadik ammutanud piiritagustelt kolleegidelt.

Eriti hästi paistab välistreenerite väärtus välja palliplatsidel. Eesti jalgpalli suurimad arengusammud on seotud islandlase Teitur Thordarsoni ja hollandlase Arno Pijpersiga. Nagu koondise kauane raudvara Martin Reimgi Pijpersi perioodi kohta on öelnud: see oli aeg, kui Eesti jooksis väljakule kõiki võitma. Tõsi, Pijpersi kaasmaalasest mantlipärija Jelle Goesi ja temalt tüüri üle võtnud taanlase Viggo Jenseni ajal polnud resultaadid just säravad. Aga vähemasti panustas Goes ründavale stiilile ja pälvis sellega mängijate poolehoiu, Jenseni töö jäi aga tegemata, sest Goesi leeri kuulunud koondislased hakkasid talle vastu töötama.

Korvpallikoondis, keda on juhendanud Eesti mehed (v.a eelmisel kümnendil hollandlane Maarten van Gent), on pidanud aga kodumaisele tarkusele lootes juba aastaid muretsema, ega mudaliiga neid endasse ime. Võrdlus jalgpalliga on veelgi drastilisem, kui arvestada, mis moodi jalgpalli liit on palganud siinset noortetööd edendama kaks sakslast ning toob peagi naiste koondist juhendama inglase. Just nii jõuab Eestisse ka euroopalik know-how, mille siia jätmiseks on alaliit pannud võõrtreeneri kõrvale alati assistendiks kohaliku esindaja.

Välistreener ei too laiast ilmast siia ainult eesrindlikku tarkust ja kogemust. Ta on vabam ja sõltumatum ka oma otsustes, sest teda ei piira kitsa konnatiigi ja ühise möödanikuga kaasnevad kammitsad. Mis aga peamine: välistreenerid teavad, mida on vaja tippu jõudmiseks, ja ihkavad just sinna viia hoolealuseid. Nad ei rahuldu Eesti meistrikulla või Balti liiga võitmisega.

Kes ses kahtleb, lugegu ridamisi välistreenereid kasutanud Erki Noole raamatut «Autogramm». Ta meenutab, kuidas ameeriklane Dan O’Brien lubas Sydney olümpial koguda maailmarekordilised 9020 punkti. Mille peale tema Inglismaalt pärit treener Daley Thompson kuulutas, et sel juhul võtab Nool plaaniks koguda 9040 punkti. «Kes Eesti treeneritest võinuks öelda sellise lause?» küsib Nool.

Samas meenutab ta, kuidas Tammerti treener Wollman oli tollele sisendanud, et suudab heita üle 70 meetri. Ja väidab: «Eesti treeneritest poleks ükski suutnud Tammertit või ka Kanterit praegusele tasemel viia, sest neil puuduvad kaks kõige tähtsamat – teadmised ja eneseusk.»

Mis muud kui osta need sisse välismaalt.
******
John Ford Point, Monument Valley, Utah-Arizona. 4. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Mati Alaver mullu detsembris MK-etapil Davosis. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Suusatreener Jaanus Teppan (keskel) kolm aastat tagasi Eesti meistrivõistlustel suusasprindis Tartus Tähtvere suusapargis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 3: Tour de Ski võitja Dario Cologna (Šveits) klassikastiili näide. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 4: Eesti jalgpallikoondise juhendaja hollandlane Jelle Goes. Aga kas teate, kes on see naine kolm aastat tagasi Palmse mõisas tehtud pildil? (Mina tean. Pakkuge!) Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht / Scanpix

14 Kommentaarid:

At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

selle eesti suusasprindikoondise treeneri kohta oleks päris head seletust vaja.

 
At 17:57, Blogger Priit Pullerits said...

Suusasprindiga on huvitavad lood. Just kuulsin Margus Aderilt, kes kommenteeris Eesti meistrivõistlusi, et meestest võitis Saarepuu Kümmeli ees ja kolmas oli Naruski ees noormees, kellest ei olnud vist temagi kuulnud, mina ammugi mitte. Simonlatser oli jäänud alles kuuendaks. Naistest oli startinud ainult 12 võistlejat, neist poolfinaalidesse tulid sõitma vastavalt 4 ja 3, nii et B-finaalis oli olnud ainult üks sõitja. Võitnud oli Udras Sirge ja Rohtla ees, Pormeister jäänud hoopis tahapoole. Kuidagi imelikud tulemused, kas pole?

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Täiesti nõus, et enamus eesti treenereid on allapoole igasugust arvestust. Olen kuulanud erinevaid jooksuala sportlasi nende treeningplaanide osas ja ainus, mida näen, et nad jooksevad isegi hästi nii vähese treeningu pealt, mida neile kirjutatud on. Nii et pole imestada, et tase on nõrk. Aga kindlasti on ka erandeid, nii et edu igatahes aga soovitaks mõne treeneri sisse tuua küll ja siis vaadata, mis saab...
igatahes endisaegsete jooksutulemustega ja ka treeningmahtudega ei saa tänapäeval enamus sportlasi võrreldagi, nõrk..

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

PP toob talle omaselt välja ainult neid fakte/näiteid, mis tema mõttekäiguga sobivad. Ebaõnnestunud, õigemini lootusi mitte täitnud välistreenerite ring on Eesti spordimaastikul samuti piisavalt suur - suusatamises Kristiansen, laskesuusatamises Hovantsev, kahevõistluses see soomlane, korvpallis Matic ja Brazys, jalgpallis Juran ja see Levadia itaallane jpt. Samamoodi on terve ports neid sportlasi, kelle areng välistreeneri juures seisma jäänud - Berit Aljand, Marek Niit, Margus Hunt, Jaanus Uudmäe, need on nimed kes kohe meelde tulevad.

Kokkuvõtvalt - igal treenerivahetusel on riskimoment juures. Välkadega võivad takistuseks saada keeleoskus (ja sellest tulenevad kommunikatsiooniprobleemid), teistsugune mentaliteet, missioonitunde väheses ja loomulikult töötasu suurus.

Kui tahad ikkagi oma väite juurde jääda, siis nimeta näiteks välistreener, kes oleks Pasha Loskutovist teinud parema maratonimehe, kui ta Lembergi toel sai. Või milline Euroopast toodud käsipalligeenius oleks teinud Põlvas pühendunumalt ja paremat tööd kui Musting?

 
At 21:59, Blogger dr Holden said...

Siinkohal soovitaks kohalikul suusastaaril PP-l palgata endale mõni kaugemalt pärit treener. Senine Vastseliina lähistelt pärit (praegu isegi lausa Tartus pesitsev) MA pole piisavalt kaugelt, et tulemust teha.

Viimase aja arenguid nähes (OM kuld ja hõbe) soovitan Priidul suusatreener palgata kas Islandilt või Venemaalt.

Esitan ka omapoolsed kandidaadid: Björk ja Dima Bilan :))))))))))))

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

To: 21:39
Sinu jutt on ikka päris mööda mõnest kohast!
Marek Niidul pole midagi seisma jäänud ta alles läks Ameeriklasest treeneri alla.... tulemusi pole veel näidanudgi aga juba areng seisab!
Lemberg ei teinud kindlasti Loskutovist jooksjat! Pigem oli abistaja tema karjääri teisel poolel.
Pasa on oma pea ja Venemaa tarkustega ennast tippu viinud!

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

kle, 11:56, sa ei oska vist lugeda.

1) postitaja küsis, et milline välistreener oleks saanud paremini loskut toetada kui lemberg? sina vastad, et losku oli ise tark. oli muidugi, aga küssa on mujal.

2) niiduk istus terve kevade arkansases, kus need tulemused suvel olid?

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit!

Tutvudes TM stardiprotokolliga, jäi silma, et sellised Norra suusatipud, nagu Aukland, Alsgaard ja Pedersen on stardiprotokollis numbrite all 2922-2924.Huvitav, mitmendal maratonimeetril on võimalus näha endast möödumas olümpiavõitjaid ja maailmameistreid. :)
Tervitades,
Jüri

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

"Iga suusataja peab startima numbrile vastavast stardikoridorist. Valest koridorist startinud diskvalifitseeritakse. "

Hea tähelepanek! Isegi kui on tegu eliitsõitjaga siis ilma rinnanumbrita 1-100 esimesse stardigruppi ronija kuulub diskvalifitseerimisele!
Nii et Elionilt tuttavad trikid TM-l juhendi järgi lubatud ei ole.

 
At 20:23, Blogger Madis said...

Korraldajal on olnud alati õigus stardigruppidesse paigutada litsentsidega ja eliitsõitjaid. Miks peaks nüüd teisiti olema. Lugege korralikult juhendit!

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Sel juhul tuleb:
1.Täita juhendeid
või
2.Juhendid ära parandada
(pole ms esimene kord kus sellistele vastuoludele tähelepanu juhitakse ja au andes TM korraldajatele on märkusi enamasti ka kuulda võetud).

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Peaks mainima, et netis
http://tartumaraton.ee
on ainult lühendatud versioon juhendist 38.TM FMC milles kui ma ei eksi peaks kindlasti olemas punkt, mille järgi võistluste peakohtuniku otsusega võidakse võistlejaid stardigruppides ümber tõsta.

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Kui kodulehel on juhendist ainult osa, kust siis tavasõitja saab juhendiga tutvuda?
Kui juhend ei ole salastatud, siis naljakas igatahes.

Mike

 
At 05:24, Blogger Unknown said...

www0525

ray-ban sunglasses
ralph lauren pas cher
air jordan 4
canada goose jackets
air jordan 12
heat jerseys
soccer jerseys
denver broncos jerseys
ugg outlet
cheap mlb jerseys

 

Postita kommentaar

<< Esileht