teisipäev, juuni 16, 2009

Pullerits: Kuidas töö ajast trenni teha?

Ma saan aru, et tööpuudus, millest räägitakse, on enamasti illusoorne - loomulikult vaid seni, kui see sind ei puuduta -, sest inimesi võidakse küll lahti lasta, aga neile, kes järele jäävad, tuleb tööd sellevõrra üksnes juurde, ja seda ilma palgatõusuta, mis viib paratamatult küsimuseni: kuidas on seesuguses olukorras võimalik veel üldse trenni teha?

Tuleb olla kreatiivne. Loominguline.

Ma ei targuta siin tühja, vaid räägin konkreetselt. Näiteks täna tegin töö ajast rattaga trenni 34 km. Kusjuures kõik on seaduslik, ei mingit tööluusi. Et kuidas, küsite.

Väga lihtsalt. Tuleb rattaga tööl käia, ja selle asemel, et võtta tööasjade ajamiseks toimetuse auto või koguni takso, tuleb istuda ratta selga ning ajada oma asjad kondijõul joonde. Vaadake, pidin täna usutlema viit inimest. Otsustasin kõigiga silmast silma kokku saada, sest telefonitsi suhtlemist on niigi ellu siginenud liiga palju. Nõnda tuligi kokku 34 km. Aega kulus hommikul kella kaheksast pärastlõunal kella kolmeni, mis teeb keskmise kiiruse küll teosammuliseks, aga parem nii, kui hoopis tooli soojendada ning telefonitoru õla ja kõrva vahele suruda, pärast kael kange.

Igal juhul võin vist rahus väita, et lugu, mis tänase reporteritöö tulemusena valmib, saab olema Eesti ajakirjanduse viimaste aastate üks kaloreid kulutavam lugu.

Aga kuhu kaob aeg, selle kohta andsin täna üldsusele aru Postimehes ilmunud kaheküljelises lood "Kuidas üliõpilaste elu põrguks muuta?", millele on ilmunud juba 132 kommentaari, kusjuures, muide, ükski neist pole nii sapine, nagu on mõnikord siinse blogi kommentaariumis sõna võtjad (nii et võtke Postimehe lugejatest eeskuju!). Soovitan lugeda (http://www.postimees.ee/?id=132156), saate aimu, kuidas Eesti kõrghariduses asjad käivad, kui trööpavalt ülikoolis õpetamine mõjub ja saate teada, kui suur hulk tunde on kulunud mul kevadel mitteportlikule tegevusele (lisaks põhitööle Postimehes, mida olen sunnitud sportlikumaks vürtsitama töö ajal trenni tegemisega). Ja seda lugenuna olete ka n-ö teemas sees nagu väga paljud teised, sest täna kella kolmeks päeval oli mu artiklit internetis (lisaks kindlakstegematu arv ajalehes) lugenud ligi 31 000 inimest, millest rohkem lugejaid kogus veebis vaid lugu sellest, et Lääne-Virumaal nelja hukkunuga avarii põhjustanud autojuht oli kaine (33 400). Sellistele tapalugudele pole paraku võimalik vastu saada. Ehk nagu ütleb vana tõde ajakirjanduses: rahva maiste alahindamise pärast ei ole veel keegi pankrotti läinud.

Muide, ma suutsin tollesse põrguks muutmise loosse suusamaratonid ja treenimise ka sisse kirjutada. Eks otsige üles! Siis saate ka aimu, miks mu tulemused spordis pole alati sellised, nagu mõned konkurendid tahaks ja nagu paljud, tunnistagem, kardaks.
******
Nevada Fall, Yosemite National Park, California. 17. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Dekadentliku ja amoraalse Lääne väidetavate eliitringkondade isehakanud esindajad Londoni kesklinnas möödunud laupäeval rattasõitu harrastamas. Fotode autor: Reuters/Scanpix
Foto 3: Sellisena on Postimehe kunstnik Eero Barndõk kujutanud minu massikursust Tartu Ülikoolis. Fotot autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

7 Kommentaarid:

At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Aga mina käisin täna Saaremaa velotuuri esimest etappi sõitmas (tean-tean, see sõidetakse alles homme, aga et mul oli vaba päev ja ilm kena, otsustasin täna Tartu-Elva-Viljandi otsa ette võtta). Kena trenn oli. Aga tegelikult tahtsin teile hoopis seda 15 km enne Viljandit tehtud pilti näidata:
http://www.foto24.ee/album/46588/s1
Kaarel

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

Priit,

see sinu lugu massiülikooliga kaasnevatest probleemidest ja üliõpilaste õppimisharjumustest (vähemalt mina lugesin sealt seda enda jaoks põhisõnumina välja) oli ka tõesti väga hea ja vajalik.
Täpselt sama olen oma koolitee jooksul ka tundnud, sinu käsitlus lisas sinna õppejõu arusaama.

Mitte et ma tahaks kuidagi mõnda sinu siinset sissekannet halvustada, aga too tekst oli üle prahi :)

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Kui sa Priit trenni tegid selle sõidu käigus, siis ma ei tahaks sinu usutletavate nahas olla. Kui sa ennast higiseks ajamata sõitsid, siis oli see sama hea, kui jalutamine, mis trenni alla vist minna ei tohiks.
Hindrek

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

To 15:17

Mõnus kulgemine, läheb vägagi hästi trenni alla. Ja rahulikult õues pedaalides, selline kõhn vend, nagu PP, ei saa isegi otsaesist higiseks. Tõde on aga järgmine, et üsna suur enamus(eriti mehed), käivad õhtul peale tööd nn. "panemas", st. ühe tunniga üritatakse ära teha kolmetunnise treeningu tulemus ja enamasti väga intensiivselt, nn. punases. Elus näide peab seda plogi. Läks suusalt otse kiirjooksu(lõigu)trenne tegema-panema. Tulemus - jooksusuvi jääb vahele!
Priit, kuidas jalaga on - hakkab juba lubama, või väntad augustini pedaale:)

 
At 23:12, Anonymous Ano Nüümne said...

Priit kirjutas, et "...millele on ilmunud juba 132 kommentaari, kusjuures, muide, ükski neist pole nii sapine, nagu on mõnikord siinse blogi kommentaariumis sõna võtjad (nii et võtke Postimehe lugejatest eeskuju!)."

Sappi pritsitakse siis, kui Sa ei saa endale võetud kohustustega hakkama. Postimehe lugu oli hea ja polnud põhjust kritiseerida. Kuigi Su blogis on märgata teatud märke juurte juurde tagasi pöördumisest, pööras varakevadine intriigidepuhang nii mõnegi poolehoidja Sinu vastu. Sõnaga, blogi ei täitnud mitu kuud algselt välja kuulutatud missiooni ja tulemus vastas tegudele. Just simple like that.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea kas ajakirjanduse üliõpilastele PP seda teksti ka õpetab: "Praegustel rahvastel on käes määratu võim, mis loob mõttesuuna massis, see on - ajakirjandus. Ajakirjanduse osa on näidata näiliselt paratamatuid nõudeid, kanda edasi rahva häälena kaebusi, väljendada ja luua rahulolematust. Ajakirjanduses kehastub vabaduse loomingu triumf. Kuid riigid ei osanud kasutada seda võimu. Ja tema sattus meie kätte. Tema kaudu saavutasime mõju, jäädes ise varju. Tema abil kogusime kulla enda kätte, küsimata, et tuli teda võtta vere ja pisarate voolust ... Kuid meie lunastusime, ohverdades paljusid oma rahva hulgast. Iga ohver meie poolt maksab Jumala ees tuhandeid gooisid."? Jube tuttav tunne (déjà vu)tuleb seda teksti lugedes ja Postimehe online tegutsemist võrreldes.

 
At 08:19, Blogger yanmaneee said...

yeezy boost
kobe 9
nike huarache
cheap jordans
nike roshe
golden goose outlet
vans shoes
yeezys
hermes handbags
air jordan 4

 

Postita kommentaar

<< Esileht