kolmapäev, veebruar 03, 2010

Pullerits: Kuidas haamri alt välja tulla?

Olgu nende tulemustega kuidas on, aga ühes olen konkurentidest vist küll üle. Nimelt nõustajate arvult. See iseenesest ei aita resultaate veel paremaks teha, sest rajale tuleb ikka mul minna, mitte neil minu asemel. Aga kes teab, võib-olla oleks ilma nende nõu ja abita mu tulemused veelgi kesisemad.

Niisiis helistasin Vasaloppeti võitjale Raul Ollele ja küsisin, kuidas Viru maratoni haamri alt välja tulla (vt kaks eelmist sissekannet). Ta ütles, et ühest retsepti paraku pole, sest haamer ja sellest taastumine on vägagi individuaalne, mistõttu mingit kuldreeglit ta välja pakkuda ei söanda. Kõik oleneb sellest, kas haamri tekitas vedeliku puudus, võimaluste ülehindamine või vale treening. Pakkusin, et peapõhjus võis olla energia vajakajäämine vähesest söömisest ja joomisest. Olle trööstis, et kui tegemist oli joogipuuduse ja näljaga, pole olukord ilmselt katastroofiline.

Enamgi veel. Olle pakkus lohutust, öeldes, et enne järgmist maratoni võib tekkida superkompensatsioon ehk seisund võib väga heaks minna. Selleks, lisas ta, tuleb energiadepood järgnevatel päevadel julmalt täis tankida - kuid mitte süüa valimatult, vaid siiski süsivesikuterikast toitu. Šokolaadi kilode kaupa vintsutada ei maksa, märkis Olle, vaid eelistada tasuks pastat ja puuvilju. (Just nii, söör: eile hommikul sõin pastat ja täna hommikul jälle ja tööl pugin õunu.)

Loomulikult soovitas Olle treeningmahud alla tuua ja harjutada ülirahulikult. Kiiremaid liigutusi soovitas ta vältida. Tartu suusatalve sarja tänase ehk kolmapäevase teise etapi Lähtel, 10 km vabatehnikas, soovitas ta Tamsalu-Neeruti maratoni silmas pidades unustada. Kui proovisin vastu vaielda, et lähen ja sõidan rahulikult nagu taastaval treeningul, lausus Olle: "Sinu kategooria sportlased ei saa lõdvalt sõita, kui number peal on." (Just nii, söör: jätan täna võistlemata. Liiati on see igati hea ettekääne loobumiseks, sest tööd on niigi kole palju. Konkurendid küll vist kurvastavad, kuid pigem rõõmustagu, et ei pea minuga arvete klaarimise pärast pabistama.)

Olle soovitas esmaspäevast laupäevani teha kaks puhkepäeva, näiteks esmaspäeval ja reedel. (Just nii, söör: esmaspäeval saigi puhatud ja saab ka reedel.) Teisipäevast neljapäevani soovitas ta teha kerge trenni ja laupäeval soojendustrenni.

Seejärel helistasin haamri asjus endisele olümpiasuusatajale Jaanus Teppanile, Kaspar Koka treenerile. Tema soovitus oli lihtne: tuleb juua ja taastuda, suusatada hästi rahulikult ja teha kerget ÜKEt ehk üldkehalist ettevalmistust. Aga ta pakkus veel ühte nõksu: teha lühikesi, 7-8 sekundilisi kiirendusi, nii et südamelöögisagedus eriti ei tõuseks, ning nende vahel viis minutit rahulikult sõita. Selline trenn pidi panema energiasüsteemi uuesti käima. Ja kuna ta mainis jutu sees ka sellist võlusõna nagu kreatiinfosfaat, siis see avaldas minusugusele eriti tugevat muljet, mistõttu Teppani soovituste usaldusväärsus tõusis kohe mitme pügala võrra. "Ainult kogu energiat," kõlas tema nõuannete resümee. (Ja rajal soovitas ta mõistagi vähem rabeleda ning ökonoomsemalt sõita.)

Kalmer Tramm, minu endine juhendaja kahel hooajal ja nüüdne Eesti naiste suusakoondise treener, soovitas kaks päeva pärast võistlust mitte midagi teha. (Uups, eile õhtul sõitsin Tähtvere spordipargi ringil kolmveerand tundi rahulikult, kokku vaid tosin ringi ehk 10 km.) Ta oletas, et süsivesikute varud on maksas ja lihastes nullis (hüpoglükeemia - veresuhkru tase on madal), mistõttu ülesanne on rohkem akumuleerida kui lõhkuda.

Tramm soovitas 48 tundi pärast pingutust täiesti puhata või aktiivselt puhata (jumal tänatud, eileõhtuse trenni ajaks oli Viru maratoni finišist möödas juba 54 tundi), teha järgnevatel päevadel üks maksimaalselt kahetunnine trenn ja üks EKE-suunitlusega trenn (erialane kehaline ettevalmistus) kas jalgade või kätega, olenevalt sellest, kummad on paremini taastunud. Samuti soovitas ta mitte unarusse jätte kerelihaseid, mille tarvis on mul siiamaani ilusasti kaante vahel tema koostatud jõuvõimlemise programm. Positiivne oli tema sõnul see, et mul ei tekkinud lihaskrampe, mis näitab, et mineraalsooladega probleeme pole. Trammgi tikkus oletama, et mu hädad tekkisid vähesest vedeliku tarbimisest.

Õhtul kohtasin oma füsioterapeuti Margus Mustimetsa. Kirjeldasin talle, mis juhtus, ning ta soovitas süüa hematogeeni, ikka paar batooni päevas, et verepilti parandada.

Esmaspäeval sain karmi sõnumi oma mulluselt juhendajalt, endiselt laskesuusatajalt Margus Aderilt. See oli kohe nii karm, et pärisin, kas nüüd on targem spordist lausa loobuda.

Ader vastas: "Karmus on vahel vajalik. Kuid püssi põõsasse küll ära pane, sa teed veel sel aastal mõne superesituse.

Tead, ma polegi enam nii karm, käisin õhtul sõitmas ja tõesti usun, et teine ring võis rämedalt raske olla. Kunagi sõitsin Tallinna maratoni, seal oli ka kaks ringi ja teine ring oli jumala pehme. Lugesin oma trennikast [treeningpäevik], et ristisin selle väga raskeks võistluseks ja just seetõttu, et rada läks pudruks.

Nüüd aga tee sel nädalal ainult PV1 trenne. Reedel puhka ja ära sel nädalal üle kuue tunni enne maratoni küll tee, kuid pulss olgu väga-väga madal, nii madal, et kõik sõidaks mööda. Proovi ja sa ei kahetse! Lisaks tee paar lühikest jooksu ja võimle kõvasti, lihased on tarvis kiiresti happest ja jääkidest puhastada."

Eile juurdlesin veel Viru maratoni fiasko põhjuste üle ning siis tuli meelde, et lisaks pingelisele töönädalale pidin ju laupäeva varahommikul Pärnusse sõitma. Vaat kui keegi selle põhjuse välja peilib, siis ta avastab midagi hoopis uut. Jõudu!
******
Fremont Street, Las Vegas, Nevada. 19. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Viru maratoni lühema, 25 km sõidu start. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 2: Raul Olle tänavusel Otepää MK-etapil. Foto autor: Karli Saul, Scanpix
Foto 3: Jaanus Teppan 2006. aasta Tartu maratoni finišis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Kalmer Tramm mullu novembris Kuusamo MK-etapil. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix
Foto 5: Margus Ader (vasakul) 2008. aasta laskesuusatamise MMil Östersundis Eveli Sauega. Foto autor: Marianne Loorents, Õhtuleht/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

Vähene joomine ja toitumine võistlustel on ka varem siit meelde jäänud. Üks imekspandavamaid oli vist TR 89km läbimine umbes poole liitri vedelikuga. See pani siis juba pead vangutama.

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

Toon siinjuures ära hematogeeni koostise.
Koostis: suhkur, maltoosi-või glükoosisiirup, kondenspiim, taimerasv, toidualbumiin, magusaine (sorbitool), vitamiin C, lõhnaaine (vanilliin).
Palu nüüd Mustimetsal näidata, milline nendest koostisosadest nn "verepilti" parandab ja millise toimemehhanismiga. Ja palun selgitust, mis asi see "verepilt" on.
Iga kingsepp jäägu ikka oma liistude juurde.

ain

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Üks põhjus võib peituda ka ühe kommenteerija väites, et olid reedel olnud dendro kõige kiirem mees. Kui sõitsid reedel oma glükogeeni varud suht tühjaks, siis on loogiline, et pühapäeval kestsid oodatust vähem.
Jalgpallurite puhul on uuringud näidanud, et peale mängu taastub glükogeen täielikult seitsme päevaga.
Erki

 
At 10:28, Blogger Priit Pullerits said...

Ain, aga mida siis sööma peab, et taastumine edeneks ja depood saaks korralikult täis ja veres oleks hapniku transportimise võime?

Erki, see, et olin reedel dendropargi kiireim, ei näita minu kiirust, vaid seda, et teised olid väga aeglased, valdavalt pühapäevasuusatajad (olgu, reedesuusatajad).

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Hea Priit, tänud sulle, et viimased sissekanded blogisse on mul huvitavad lugeda olnud.

Peaaegu olin loobunud juba selle blogi külastamisest, sest sissekanded lahmivad ja kommentaarid sageli õelad.

Märt

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Mis seal ikka sellest ühest maratonist nii traagiliselt võtta.Tuleb järgmine ja enestunne jms, on hoopis teine. Pigem ,ära nüüd ole nõrk ja tule ikka õhtul starti.Tõmbame organismi käima ära ,sest treenitud mehele korra nädala keskel 8km teravat teha ei tohiks küll pühapäevaseks maratoniks põõna panna.
RVW

 
At 11:58, Blogger Priit Pullerits said...

Rein, ära üritagi mind libedale teele meelitada. See käib kõigi mu nõuandjate soovituste vastu. Ehkki arvan. et 10 km uisus võiksin olla väga hea - see mulle paras pikkus distants.

Ütled mulle lohutuseks, et tuleb järgmine maraton ja enesetunne on hoopis teine. Teine - s.t veel hullem kui eelmine kord?

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Analoog: Priit, olles haige helistad neljale arstile ja küsid, kuidas end ravida?
Diagnoosi oled eelnevalt ise pannud, aga väljendad seda nii segaselt, et arstid saavad sellest erinevalt aru (haamer). Ja nüüd arutad avalikult, mida ikkagi teha?
Kuidas sellest abi võiks olla või Sa ei vajagi seda?

Mike

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, andke mulle ka nõu: ma tahaks ka väga rahuliku pulsiga sõita, aga ei oska. Normaalse tehnikaga ei saa ju nii sõita. Ja kui on sile maa ja libiseb hästi ja hea paaristõukeid teha, siis neid ei saa ka ju väga aeglasel tempol teha. Ja kõik tõusud tuleb siis ju lihtsalt üles tatsuda?

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Oleneb, mis depoosid sa tita tahad. Kui glükogeenivarusid, siis pika ahelaga süsivesikuid, ehk nagu juba öeldud pasta, pasta, veelkord pasta ja kui juba iiveldab, siis riis kah.
Nn. verepildis on otsene seos sooritusvõimega ainult hemoglobiinil, kui sul hgb väärtused jäävad referentsväärtuste piiridesse (mida nad tõenäoliselt ka on), siis söömisega asja paremaks teha ei ole võimalik, sest erütropoetiin teatavasti seedetraktist ei imendu. Legaalsed teed on ka söömisega mitteseotud- keskmäestik ja alpimaja.

ain

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju (grammides) peaks 185/95 34a mees hommikusöögiks sööki/süsivesikuid tarbima, et minek oleks hea? Vähemalt Kõrvemaa 25km rajal ei ole ma erilist vahet enesetundes (s.t kiiret minekut) täheldanud; a la kui üks kord olen söönud karbi kodujuustu, tass kohvi, klaas mahla, 2 juustu-singi võileiba vs tass kohvi, klaas mahla, võileib, kausitäis (100-150g) mingit krõbedamat müslit koos piimaga. Rajal olen tarbinud 1-2 müslibatooni ja 0,5l mingit spordijooki. Aeg on ka tulnud suht sama ja kaugel ideaalsest - isiklik rekord vist 2h 40min ringis.

Lauri

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

to 12:17
Otsusta ära kumba sa rohkem tahad -sõita madala pulsiga või normaalse tehnikaga ,kõike korraga ei saa kui treenitus selline(põhi suvel-sügisel ladumata).Esialgu tulebki ilus tehnika unustada ja matkata,kergel reljeefil või suisa tasasel,küll see pulss ka ükskord kukub.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

to Lauri

1.Kuhu jääb suur kausitäis kaerahelbe või neljaviljaputru hommikul? Tegelikult sõltub kestmine isegi rohkem sellest, mida ja kui palju sa oled söönud eelmisel ja üle-eelmisel päeval.
2.Jooki tuleks rehkendada 800ml-liiter iga sõidutunni kohta.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Ärge keegi solvuga, aga stiilis, üks diletant küsib ja mitu vastavad, me tõeni ei jõua.
Kui see peaks olema eesmärk, siis kõik need teadmised on ammu olemas.
Teaduses on asja uuritud ja tulemused on kirjanduses avaldatud.
Kirjanduse all ei mõtle ma siin avaldatud teksti.(see ei ole see koht kus küsimustele adekvaatseid vastuseid saada)
Küll aga on seda võimalik enda eesoleva arvuti abil leida.
Seniks head oletamist!

Mike

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Oot oot ain, mis hematogeeni propageerijate ristilöömist sa siin korraldad? Siiamaani on spordiarstid väitnud just, et kuna rauasisaldus verepildis on nigel, siis tuleb abivahendina kasutusele võtta hematogeen, sest see pidavat aitama ka rauataset normaliseerida! Nüüd kus sa tümitamisega otsa lahti tegid siis ootan küll selgitust, et mida see hematogeen ehk selle toimeainena söögialbumiin tegelikult teeb ja kuidas ta raua sisaldusele mõju avaldab. Juhul kui sa seda nüüd populaarrahvalikult ära ei seleta, siis tuleb kas sul või enamusel pere ja spordiarstidel arstilitsents ära kastreerida!

t

 
At 14:18, Blogger Ain said...

Lihtne ja loogiline, "Haamri"saamine ja sellest taastumine peitubki taastava ja madala pulsiga treeningutes. Seda on PP-le siin paljud teada andnud ja seda teevad ka PP nõunikud (Tramm, Ader jne). Aga kes neid ikka kuulda on tahtnud...

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

t, süüa võid mida tahad, kasvõi rauda.
Küsimus on selles, et organism peaks seda ka omastama. Näiteks maasikates on suhteliselt palju rauda, aga organism seda ei omasta. Ka preparaatidega võib nii olla.
Kui eesmärk on rauda omastada, söö verikäkki, punast liha jne.

Jutt süsivesikute manustamisest on ka ületähtsustatud, maratonil on enerkeetiliselt olulisem rasvavarude olemasolu.

Mike

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Rasvavarud on enamasti kõigil (ka väga kõhnadel) täiesti piisavad, et maraton läbida ja jääb ülegi. Samas süsivesikud saavad suht ruttu otsa ning need on suure võimsuse säilitamiseks hädavajalikud. Selle tõttu ka nendest räägitakse rohkem.

Raua puudust Priidul tõesti ilmselt ei ole ning kui ka oleks, siis nädalaga seda ei jõuaks oluliselt parandada.

Ainilt küsiks üle, et miks ainult pasta ja riis? Miks mitte kaerahelbed, leib, kartul, tangud, tatar jms?
Erki

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

loll kysimus: kas pasta tähendab makarone? igasuguseid? vöi spetsiifilisi? vöi koos mingi kastmega?

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Millal Priit avab Tähtveres ja Dendropargis veebikaamerad, kus tema treeninguid reaalajas jälgida saab? Vt ka: kakukaamera, kotkakaamera, seakaamera.

EE

 
At 22:31, Blogger dr Holden said...

"Tule taevas appi", ütleks üks mees, kui seda loeks.

Üks haige helistab neljale targale, autasuks pool kuningriiki ja kuningatütar suusakombes ning suuskadel.

Get a grip, Priit Pullerits! Sa ei tohi ega saa pidevalt ühest äärmusest teise tõmmelda - pasta, PV1, hematogeen, šokolaad, õunad, õunad jne jne jne.

Sa peaks ju teadma ,et paar päeva enne kahe-ja enamatunnist võistlust tuleks manustada süsivesikuid, on see siis pasta, puder, riis vms. Võistluspäeva hommikul taas süsivesikud, sest ka öösel tarbib organism glükogeeni. Pannkook moosiga pidavat olema Kiku ja AV salarelv enne võistlust. Võistlussõidu ajal peab tarbima nii paksu ja vedelat, ka siis, kui otsest isu pole. Teatud hetkeni on organismis glükogeenivarusid, aga ühel hetkel (ca 2h peale starti) on nad otsas. Trennitegemine ilma joomiseta ei arenda organismi vastu pidama võistluspulsiga ilma joomata!!!

Ah, mis ma siin seletan, sul ju profid abis....

 
At 02:46, Blogger Erkki Ehasalu said...

Ma olen enne maratoni pool liitrit spordijooki sisse joonud (sest siis kui janu tekib, on juba hilja)ning pannkoogid on tõesti parimad, hommikul lihtsalt ei suuda putru süüa, kuigi see pidi tugevaks tegema :)

Muidu asjalik artikkel, hea kui keegi profide nõuanded harrastajateni toob. Endal pole küll kolme ihuarsti kuskilt võtta.

 
At 08:23, Anonymous Anonüümne said...

Suusa üldsus nõuab suurte teenete eest suusatamisse Tähtvere spordiparki Pulleritsule ausammast, see võiks olla pikk kiitsakas ja puust ja loomulikult Pulleritsu kaamerat, see peaks mööda trossi jooksma, et oleks parem jälgida ja analüüsida treenimise maailmameistri treeninguid.

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

hematogeenis peaks koostisse kuuluma ka raud, mis puuduse korral kindlasti verepilti halvendab. Lisaks on raua omastamine parem koos söögiga, milleks hematogeen pole kindlasti halvem valik kui nt.Ferromax. Rauapreparaadi manustamisel tuleks kindlasti hoiduda kohvi tarbimisest, mis raua imendumist seedetraktist pärsib.

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Oi-Oi kodanik t.
1. Mitte köik hematogeemid ei sisalda rauda
2. Albumiin on valk ja temal pole rauasisaldusega küll mingit otsest seost
3. Kui organismis rauapuudust ei ole, siis lisaraua manustamine ei anna mingisugust effekti.
4. Ferromaxi ja hematogeeni rauasisaldus on nii väikesed, et nendega rauapuudust ei korrigeeri.

ain

P.S. rohkem ei ole aega kommenteerida, vaja lennuki peale jöuda.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Kodanik Ain, loodan et jõudsid lennuki peale, kiirustasid vist ka oma viimase arvamusega. Olen tarbinud kõige tavalisemat hematogeeni, selles on raud sees(sinu loetelus ei olnud!), kirjutasin ju et kui on rauapuudus organismis, väheneb ka hemoglobiin,OK rauapuudust hematogeeniga ei likvideeri aga abiks seegi, siit natuke sealt natuke ja tarve saab rahuldatud või soovitad võtta päevase maksimaalse annuse sisse korraga ja ühe preparaadiga.

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Veel kodanik t-le.
1. Miks peaks tervel mehel tekkima rauapuudus (eeldades, et kod t on meessoost)? Oluliselt aktiveerunud erütropoees? Mis põhjusel- EPO kasutamine, keskmäestik, alpimaja? Eeldusel, et kod t on terve meessoost harrastaja siis ei peaks tal ka rauapuudust tekkima.
2. Rauda sisaldav hematogeen sisldab ca 10 mg rauda per 100 mg
3. Keskmine füsioloogiline kadu on meestel 1 mg päevas, naistel 1,5 mg päevas
4. Raua puudusel manustatakse rauda täiskasvanule 200 mg päevas, sellest 40-60 mg kasutatakse erütropoeesiks. Raua depoode täitmiseks kulub sellises annuses rauda manustades 4-6 kuud.
5. Ravimiseks soovitan ravimeid, mitte toidulisandeid
6. Hematogeeni ja Ferromaxi tüüpi toidulisandite tarbimisel ei ole mingit mõju saavutusvõime parandamisele
7. Ja lõpetuseks- enne diagnostika, siis ravi Rauapuudust tohib ravida alles siis kui see on laboratoorselt tõestatud.

ain, lennuki pealt tagasi.

 
At 00:49, Anonymous Anonüümne said...

noh, asi selgem jätame seekord arstid kastreerimata

tnx
t

PS
Aga kui sest hematogeenist suurt abi pole siis miks seda arstid ikkagi määravad? Müügimeeste aktiivne lobi? See ju sulaselge korruptsioon! Dai poh kui lugupeetud spordiarstid veel julgevad neid preparaate määrata, siis ...

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Lgp kod Ain
Mul tekkis ikka õigustatud küsimus, kui ma talve jooksul osalen 5-6 maratonil, see on suhteliselt lühikese perioodi ca 1,5 kuud kas ma ei peaks tähelepanu pöörama muuhulgas raua sisaldusele toidus, võttes arvesse et minu keskmine Hgb on 145, mis ei ole just hiigelnäitaja?
Teiseks, märkisid et rauapuudust võiks tekitada suurenenud erütropoetees, siit küsimus kas harratastaja kes osaleb sellisel hulgal maratonidel, millest 2-3 on pikemad 60 km, ei ole mainitud erütropoetees suurenenud(0,5 milj Rbc kaotab keskmine maratoonar võistluse jooksul!)?
Ma ei taha siinkohal rõhutada oma erilisust, aga ma arvan, et minu puhul ei oma tähtsust asjaolu palju keskmine inimene( ei kujuta üldse ette milline ta välja näeks)päeva jooksul rauda ära kasutab
Ei taha kahtluse alla panna sinu kompetentsi, aga palju sa oled kokku puutunud kestvusalasportlastega ja võrrelnud nende verenäitajaid või lugenud vastavasisulisi uurimusi.
Ma ei tea kust tuli see kodanik T aga ma võin vabalt olla see T, kui sulle meeldib:)

 
At 06:39, Blogger raybanoutlet001 said...

seahawks jersey
ugg outlet
nike shoes
omega watches sale
michael kors outlet
ugg boots
ray ban sunglasses
ugg boots
louis vuitton sacs
ugg boots
2017.7.19

 

Postita kommentaar

<< Esileht