kolmapäev, aprill 28, 2010

Pullerits: Kas jooksuvorm koguneb või mitte?

Üle-eelmisel nädalal, kui mäletate, jooksin Tartu nn jooksumaratoniks valmistudes kokku 42 km 3:24-ga, mis teeb keskmiseks kilomeetri ajaks 4.50. Möödunud nädalal kogunes kilomeetreid juba 54, aega nende läbimiseks läks kokku 4:12. See teeb keskmiseks kilomeetri ajaks 4.40. Nii et mingi kiirenemine siiski toimub. Aga kas ka piisav?

Igatahes olid eelmise nädala treeningud mitmekesised. Nende sekka mahtusid fartlek ja tempojooks (4.15/km, ehkki treener oli ette näinud 4.30/km, aga lihtsalt läks kiiremini, kui oli plaanis kirjas), sajameetrised lõigud maastikul (keskmiselt 16 sekundiga üle 100-meetrise sörgipausi) ja jooksuharjutused ja kõige tagatipuks pühapäeval 18 km pikk rahulik jooks.

Nood 18 km läbisin 1:26ga (4.45/km). Vaatasin tunamullusest kalendermärkmikust järele, seal oli sama maa läbimiseks kulunud kaks päeva pärast Viljandi järve jooksu 1:21 (4.30-4.35/km). Nii et reservi ja arenguruumi paistab olema küllaga. Ei tea, kas on lootust jõuda tollasele tasemele lähedale - või sai tookord hoopis joostud nood 18 km liiga kiiresti?

18 km pika jooksu esimesed 15 km läksid võrdlemisi kergelt - vähemalt see tegi tunde ja meeleolu heaks. Aga viimasel kolmel kilomeetril hakkasid jalad kangeks jääma. Kuigi olen korralikult venitanud nii sääre kui reielihaseid (nii eesmisi kui tagumisi), siis ega koormuse mõjude kogunemise vastu ikka saa. Eriti imelikult jäi hellaks parema jala põlveõndlast paar sentimeetrit allpool sääremarjalihase ülemine osa. Aga vähemasti eile, kui jooksin taas fartlekki, ei läinud miskit hullemaks.

Sellegipoolest ei saa lihtsalt lootma jääda, et lihastest pinged kaovad ja valud taanduvad. Midagi tuleb ikka ette võtta. Täna lähen Margus Mustimetsa juurde massaažile.

Huvitav oleks teada, kes minu masti meestest veel kõvemini ja rohkem trenni on teinud ja milliseid kavalaid taastumisnõkse programmi lülitanud?
******
Virgin River Narrows, Zion National Park, Utah. 24. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Vaata aga, kes kõik jooksevad! Kas see saab tõesti olla tõsi: laulja Natalie Imbruglia Londoni maratoni finišis. Foto autor: EMPICS Entertainment / Scanpix
Foto 2: Jälgige reielihaseid! Venelanna Lilija Šobuhhova rühkimas Londoni maratoni võidu poole, tema kannul naiste arvestuses teiseks tulnud teine Venemaa esindaja Inga Abitova. Foto autor: Scanpix Sweden

22 Kommentaarid:

At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Ahoi Priit,
Hea, et just hetkel lugema tulin. Ma ei tea, kes on su jooksutreener, aga minu arvates jooksed oma praeguse 10km taseme juures /arvan, et tase on 37:30-38:00 SEB Sügisjooksu pühjal/ hetkel selgelt liiga kiiresti.

Pika jooksu eesmärk ei ole tempo...minu aru saamise kohaselt.

Pakuks, et sulle oleks paras 5.10-5.15 tiksuda 18-20-20+km. Aga jällegi ilma su pulssi teadmata ei saa mul õigus olla. V-o oledki efektiivne ja 4.40-4.45 on ka veel selgelt aeroobne sul kõik 1,5 tundi ilma pulsi tõusmata.
2008 a 23,3 km põhjal (4.09/km) on ikka 4.15 väga lähedal su võistluskiirusele. Kas tegidki tempotrennis võistlust? Muidugi alati on parim lootus, et oledki nii kõva ja Tartu 23,3 km jooksed selle 4.15 põhjal 3.45-3.50/km = 1.27-1.29. See oleks 10 min. uuel rajal tulemuse parandust, mis on ehk veidi optmistlik. Aga reaalsus tuleb varsti (ja minu lõigu- või tempotrennid on näidanud alati kätte, et number rinnal olen plaanitust palju aeglasem...) Ehk siis trennis oma tegeliku taseme kohta LIIGA KIIRE, eriti seda veel kevadel, kus jooksubaas on tilluke, et mitte öelda puudulik.

Enda selle aasta eesmärk hetke seisu arvestades on tagasihoidlik 4min/km Tartus.

AlarS

 
At 11:45, Anonymous Rax said...

Taastumiseks - õlu, saun ja lavalt otse külma tiiki. Lööb Mustimetsa massaaži pika puuga ära.

 
At 11:48, Blogger Priit Pullerits said...

Tere, Alar!

5.10-5.15/km oli see, millega kevadel pärast aastast pausi alustasin. Ei olnud kerge, endalegi üllatuseks. Aga nüüd on hakanud midagi nagu tulema, pühapäevane pikk jooks tuli hingamise poolest üllatavalt mõnusalt, kui vaid jalgade väike kangeks jäämine arvestamata jätta. Kogu aeg oli tunne, et tahaks juurde panna, aga hoidsin end tagasi. Et kerge ja muretu minek oleks.

Ent see on tõesti äraarvamatu, mis tegelik vorm olla võib. Ma ka ei usu, et ennast ületan, pigem tuleb ikka mingi tagasilöök, näiteks jõuvarude raugemine 16-17 km-l vms. Aega ei oska planeerida, see sõltub ilmastikust, aga äkki ikka alla 1:40 tuleb ära - see oleks miinimumeesmärk, ehkki ausalt öeldes oleks see kehvapoolne tulemus. Nii et mõõdaks tulemust pigem koha järgi: kui saja sekka pääseks, oleks igati rahul.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaveri õige valik! ;)

http://www.hawaii.ee/?id=64661&tpl=1005&year=2010

Räägi nüüd Priit ruttu välja, mis on sinu õige valik?

 
At 13:57, Blogger Priit Pullerits said...

...raami pealt tuvastasin samad tähed. Väiksemate osade kohta ei oska öelda. Kuid ärge arvake, et peatreener on mulle mingi konkurent...

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

PP, suusatamise korral sa muudkui rõhutasid oma "suurt" vanust... Miks sa nüüd jooksmise korral ise sellega seoses korrektuure ei tee oma plaanidesse?

 
At 14:16, Blogger Rünno Ruul said...

esimesele kommentaarile:

Pullerits kirjutas, et läbis teatud hulga kilomeetreid 4tunni ja 15min jooksul eelmine nädal, mitte et tempo oli 4:15min/km. keskmine tempo oli, nagu ta ytles 4:40min/km :P

PS! Ma ise ka esimese pilguga sain valesti aru aga lugesin artikli teist korda ka läbi :D veidi segaselt oli lihtsalt kirjas asi.

 
At 15:23, Anonymous Gaspar said...

PP: "Eriti imelikult jäi hellaks parema jala põlveõndlast paar sentimeetrit allpool sääremarjalihase ülemine osa."

Alustasin sel kevadel (peale sügist jooksuhooaja lõppu) taas jooksutreeningutega. Talvel põhiliselt suusatasin. Paar esimest jooksutreeningut olid samuti mõnusad. Nüüd pidin pausi tegema kuna sarnane (samas kohas) vigastus (kahtluseks on põletik) ei lase joosta!
Loodan, et teil läheb paremini! Edu!

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Rahu ainult rahu- trennikiirused on kõik paraja varuga,isegi natuke liialt tagasihoitud .
Midagi hakkab nagu tulema...,kui vaid jalg vastu peaks !

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

vuih! millised kondised reied. nende arvelt saaks järgmine kord londonis jälitajatest pikalt ees finisheerida.

ja armastusväärsed kehakurvid.. annab välja mõelda! see hollivuudi kuulsus on ses mõttes silmarõõm

 
At 01:15, Anonymous Anonüümne said...

Mis värvi maikas on teisel pildil Priit Pullerits?

Kas eksivad need, kes pakuvad punast?

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

hingamise pealt enesetunnet hinnata on natukene liiga amatöörlik. äkki aitaks väikene investeering pulsikella, PP? ja ma olen kõrvalt paar korda juba see aasta su jooksu näinud, pole see hingamine midagi nii hea ka, mitte et ma tahaksin halvasti öelda.

 
At 11:18, Blogger Madis said...

olen sel aastal kasutanud treeningkiiruste paika panemiseks USA jooksutreeneri Jack Danielsi VDOT tabeleid, mis niiõelda arvestavad jooksja hetkevormi (http://www.runbayou.com/jackd.htm)
need peaksid eriti hästi sobima PP-le, sest tema ei kasuta pulsi jälgimist nagunii.
Eeldades, et oled suuteline jooksma võsitlusel 10 km 38 min, peaks Danilesi järgi olema pikema rahuliku jooksu tempo 4:55 kilomeetrile.
Minujaoks uus taastus nipp peale koormavat treeningut on rohelise hobuse balsami määrimine jalgadele (jahutava efektiga).
Trenni olen teinud juuni keskel joostava maratoni nimel ja Tartus tuleks Priitu ikkagi võita:)

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisele: hipodroomi-kreemide kohta soovitan lugeda, mida arstid sellest arvavad. Nõid-ravijad mängivad küll uuringute vastuolulisusele (pole ravimiametis registreeritud, pole tehtud katseid, ei peagi inimestega proovima, kui on loomadele mõeldud), aga on siiski esitada tulemusi: pikemaajalisel kasutamisel kantserogeense toimega, võib kujuneda välja allergia, on esinenud valu ja turse suurenemise efekte. Spordiarst seda soovitama ei tule, ega ei saagi. Kui kellelgi on selliseid kabinetikogemusi, ladugu välja!

Danielsi kohta. Siin ei ole arvatavasti kedagi, kes sel aastal 10K 38 minutiga jooksnud oleks. Daniels ei eeldanud mitte kunagi mingisuguseid asju, vaid käskis treenida nii, nagu sa võistlustel näitad (If you want to train faster, prove it by racing faster).

 
At 13:03, Blogger Rünno Ruul said...

jutt ei olnud mitte hipodroomide hobusesalvidest vaid rohelisest apteekides kui suuremates toidupoodides olevast hobusesalvist.
ise kasutan soojendamise eeesmärgil punast.

 
At 13:50, Blogger Madis said...

Jah, tõesti on talve-kevadperioodil raske leida adekvaatset võistlust, kus oma hetkevormi nn tõestada. Samas on pikemat aega jooksuga tegelenud inimestel juba väljakujunenud teatud tunnetus, mis lubab adekvaatselt hinnata ka traditsioonilisemate distantside hetkevormi.
Balsami kohta olin ka ise alguses kahevahel, et miks seda ei soovitata raamatutes jne. Samas pole ma lugenud ühtki uuemat jooksuraamatut kui ca 2005a ja nagu ma aru saan on tegu just viimase aja trendiga. Tasubki suhtuda kahtlusega ja ei saa asja üle kasutada, aga kuulduse tasemel taastuvad praegu nii ka minust professionaalsemad ja teadlikumad sportlased.

tegu siis balsami näol just laialdaselt Eesti apteekides müügil oleva Hobusepalsamiga (Jahutav geel lihaspingete ja liigeste hoolduseks).

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge posijad ja teised targad, aitab nendest linnu ja sea grippidest, hobuse balsamitest ja koera sittast.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

trenni ei asenda isegi hobuse kaka.

 
At 16:01, Anonymous madis said...

"trenni ei asenda isegi hobuse kaka."

eksole!! praegu käis küll jutt trennist taastumisest.
enivei on see üks asi, mis mind on aidanud. kui ei meeldi ära proovi...

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

"praegu käis küll jutt trennist taastumisest"

Taastumine on treeningu osa.

"kui ei meeldi ära proovi..."

Asi ei ole meeldimises või mittemeeldimises, mõistuse asemel emotsiooni ajel midagi proovida ei ole just tark tegu.

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

To Jooksust:
Ei, ma sain väga õieti aru ja Priidu võistluskiiruse juures on 4.40-4-45/km liiga kiire aeroobse baasi arendamiseks - tal ongi hea motoorika ehk samm ja see tempo pole probleem /kuid nagu ta kirjutab ongi peale teatud aega jooksu lihased "kanged"/.
Ma meelega kirjutan, et ta aru saaks, et eri rezhiimides on ta treener ka soovitanud joosta. Et ka TRJM ära ei raugeks, nagu ta ise kardab. Tal aga ikkagi kipuvad kõik jooksud samasse mugavustsooni (ja mitte liialt pikalt), millest ongi vaja välja tulla kasutades rõhutatult aeglasemaid ja kiiremaid motoorikaid.

To Madis:
Arvan, et see tabel pakub ka liiga kiire tempo. ON ka teisi tabeleid.
Samuti on ka inimesed erinevad. Enda liha peal järgi proovitud on järgmine retsept:
Jooksin pikki otsi 5.00-5.10 km ja veidi üle - maratoni aeg tuli 4.00/km. /2:48 lõpp/
Niikui üks suvi jooksin 4.40-4.50 pikki otsi,. kuna nii kerge oli ja enesetunne oli hea /kuid pulss oli vaid 2-4 lööki aeroobsest väljas/-maratonil olin küpse ja sain vaevaliselt 4.20/km-ga (3:03)finishisse. Lihtsalt peaaegu kogu jooks oli üks suur punnitamine: alates 16km kuni finishini polnud mingit tahtmist joosta.
AlarS

 
At 07:02, Blogger Unknown said...

Tähelepanu !!!

minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

Attention !!!

my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.

 

Postita kommentaar

<< Esileht