kolmapäev, aprill 21, 2010

Pullerits: Mida põnevat Jaak Mae mulle avaldas?

Nagu ütlesin, kohtusin Jaak Maega. Lühikokkuvõte tollest vestlusest ilmus eilses Postimehes, aga kõik need parimad palad lehte paraku ei mahu. Siin on seega infot palju rohkem. Laske lõdvaks, lugege ja nautige.

Peatreener Mati Alaver ütles, et välismaalt palgatava uue treeneri abiga võite tõmmata miljonidollarilise jackpoti. Mida ta silmas võis pidada?

Ma ei ole jõudnud Matiga veel pikka istumist teha, hooaja lõpust on napilt nädal möödas. Nii et mul väga infot ei ole, mis ta selle all silmas pidas.
Aga igast uuest asjast on võimalik midagi võtta. Kui mõni pisiasjagi ära muuta, võib see hea tulemuse anda. Meil on aastate jooksul käinud koondises mitmeid nõustajaid ja abilisi: näiteks usiutehnika alal on aidanud prantslane Claude Pricaard (spelling?), vene treeneritest on Nikolai Lopuhhov korduvalt esinemas käinud. Mati on alati kõrvalt nägemusi ostinud. Palju sellest pole ajakirjandusse jõudnudki.

Alaver rääkis juba üle-eelmise hooaja eel, et Maele on vaja leida treeningul uusi ärritajaid, mille arvel edasi minna. Milles näete veel oma reservi?

Kindlasti on vaja uusi ärritajaid. Mäletan aegu, kui suvistel rullitreeningutel Tehvandi ringil pidasin tugevaks 5 km paaristööd. Siis sai see viidud 10 km peale, seejärel 15 km peale ja nüüd olen sõitnud juba üle 20 km paaristõugetega – pool trenni. Aga reaktsioonid organismile ei ole enam päris sellised nagu esimestel kordadel. Organism harjub ära.
Olen oma aeglaseid lihaseid üritanud sprinteritega natukene järele aidata. Kui nendega on läinud trennis võidu peale sõiduks, siis see on pärast paar päeva lihastes selgelt tunda. Selleks, et muutusi esile kutsuda, ongi vaja uusi ärritajaid. Kui oled paarkümmend aastat ühte asja teinud, on arengut raske loota, aga taset saab hoida.
Aga kunagi ei tea – võib-olla on kusagil ka reservi. Tuleb otsida. Matil on ideid ja mõtteid alati palju. Siin on vaja sportlasel julgust ja soovi nende muudatustega kaasa minna. Kõik algab ja lõpeb ikkagi sellega, et sportlane teeb trenni: tema peab otsuseid tegema ja nendesse uskuma.

Kas usute, et teil on veel midagi kusagilt võtta? Jutt miljonidollarilisest võidust viitab ikkagi vähemalt MM-medalile.

Elu on näidanud, et võimatut pole midagi. On õnnestunud väga häid sõite teha ja ka tänavune Otepää MK-etapp näitas, et utoopia see [medal] kindlasti ei ole. Tuleb minireserve otsida.

Olete jõudnud arusaamisele, miks lõppenud hooaeg nii välja ei tulnud, nagu ise lootsite ja ka poolehoidjad lootsid?

Jah, see on õigus, [et ei tulnud välja]. Olümpial oli seisund täitsa okei. Kas just hooaja parim, aga kindlasti hea ja väga hea vahepeal. 50 km sõidus jäi koht esimeses grupis tehnilise apsaka taha. Seisundi poolest oleks võinud palju kauem seal pundis olla. 50 km sõit ongi selline, et kohati on jube raske ja siis on jube kerge. Sajaprotsendiliselt seal nagunii kogu aeg ei minda, vahepeal on võimalik ära kosuda. Teatesõit näitas samuti, et seis ei olnud kehv. Esimese 5 km ringi sõitsin liidritega võrreldes nullis ära. Teisel ringil tuli kõva lumesadu ja kaotus tekkiski siis, kui rada täis sadas. Viimased paar kilomeetritt, kui sadu järele andis, sõitsin taas liidritega nullis, kuigi ees pandi maksimaalne käik peale.
Holmenkolleni 50 km vabatehnikasõidust oleks ka rohkem oodanud, kuigi viimane korralik uisutrenn oli Davosis. Pärast seda, detsembri keskpaigast, keskendusin klassikale. Aga kui selle hooaja näitajad kokku võtsin, siis 5900 suusakilomeetrist oli klassikat 3100 km.
Rahule jäin Lahti teatesõiduga, kus sõitsin peaaegu kogu aeg üksi, aga suutsin pingutada ja jõudsin endast kõik välja anda.
Rogla MK-etapp läks aia taha, seal ootasin rohkemat. Ei oskagi ühest põhjust välja tuua. Võib-olla oli asi selles, et seal oli suhteliselt külm ilma ja pikk maa. See on mul ennem ka problemaatiline olnud, et siis tõmbab organism ühel hetkel pidurid peale: veri ei jõua igale poole, varvastesse ja kätesse, vaid püsib elutähtsates organites.

Sel hooajal oli korduvalt juttu, et olümpial ei ole teile sobivat distantsi. Miks on Eesti suusatajate edulootused seotud üksnes ühe distantsiga, eraldistardist 15 km klassikasõiduga?

Eks me teeme oma valikud, muretsemine selle pärast on rohkem kaasaelajate teema. Virisemine ega vingumine siin ei aita.
Kui tulid massistardid ja teised võistlusformaadi muudatused, tegi Mati meile kiiresti selgeks, et meie asi ei ole neid otsuseid kritiseerida, vaid end võimalikult hästi ette valmistada nendeks formaatideks, milles tiitlivõistlused toimuvad. Kui me nutame, anname eelise konkurentidele, kes reageerivad oluliselt kiiremini. Kui üritasin FISi sportlaskomisjonis alajuhtidega maid jagada, ütles Mati, et sellel pole mingit mõtet – tule maa peale tagasi ja keskendume olulisele.
15 kilomeetrile kaskendumine on pragmaatiline otsus. Parema meelega olen ühe korra kolmas, kui kogu aeg 20.-30. koha kandis. Keskpärased tulemused ei paku endale ka midagi. Võin ju isegi teha suusavahetusega sõidus või ühisstardis või uisus enda jaoks korraliku sõidu, aga üldjuhul ei paku see ajakirjandusele midagi. Siin ongi pragmaatiline valik mängida välja need distantsid, kus on reaalne võimalus head tulemust teha.
Palju oleneb ka sellest, kust otsast asja vaatad. Meie oleme klassikas head, keskeurooplased on uisus head. Praegu on tulemas peale uus põlvkond. Dario Cologna ja Petter Northug on head nii sprindis kui distantsil. Kui mina alustasin, olid suusatamises teised alused ja kriteeriumid. Vahepealse ajaga on isegi tehniline pool palju muutunud. Vaatasin hiljuti 1994. aasta teatesõidu videot, kus tollane klassikatehnika ajab ennastki naerma.

Mis on suusatamises 10-15 aastaga kõige rohkem muutunud?


Kiirused on oluliselt suuremaks läinud. Lillehammeri olümpial sõideti 10 km 25-26 minutiga, nüüd sõidetakse 22-23 minutiga. Kui 15 km vabatehnikas sõideti varem alla 40 minuti, peeti seda kiireks. Nüüd on 35-36 minutiga tavasõit, kiired sõidud on 32-33 minutiga.
Kes tahab näha, kuidas suusatamine muutub, vaadaku, kuhu arenevad sprindi tehnika ja kiirus. Tänapäeval ei ole suusatmise aluseks enam ökonoomsus, nagu professor Hans Gross meile kunagi rääkis, vaid kiirus. Jõuettevalmistus, kiiruslik tehnika ja koordinatsioon on läinud olulisemaks, klassikas on saanud tähtsaks ülakeha ja paaristöö – paaristõugetega sõidetakse üles oluliselt kõrgemale ja kaugemale. Samuti tasub jälgida, kuidas parimad sprindimehed sõidavad: nimetame seda omavahel konnahüpeteks. Paaristöö ajal on ainult suusaninad maas, mehed lähevad nii julmalt ja agressiivselt kehaga ette. Kui rada on lisaks jäine, nagu oli Kuusamo MK-etapil, kus sõideti lausa sinise jää peal, on hoog nii megakiire, et ei jõua käsi õieti ette viiagi.

Siit tundub, et suusatami
se areng teid eriti ei soosi, sest te pole maailma kiiremaid sõitjaid.

Paraku nii see on. Siit tulebki, et oleme jubedalt spetsialiseerunud, nagu ajakirjandus väidab. Aga mina seda nii ei võta. Ma võtan olukorda reaalselt, et on asju, mille vastu ei saa midagi teha.
Olen siis paremini hakkama saanud, kui paar päeva on valitsenud standardsed olud, nii et organism on saanud raja ja lumega harjuda. Kui olud hästi kiiresti muutuvad, siis jäävadki liigutused konkreetse raja jaoks aeglaseks, sest olen aeglase lihastüübiga. Mul oleks vaja ühte kiiret treeningut analoogsetes oludes, kuna mu kohanemisvõime ei ole nii hea kui paljudel konkurentidel.

Mil määral nõuab ühisstartide ja teiste uute formaatide tulek varasemast teistsuguseid treeninguid?

Kindlasti nõuab. Olemegi trenne muutnud. Näiteks kiiruslikku jõudu saab arendada kahte moodi. Üks variant on teha neid trenne puhanud peast, laagri või tsükli alguses. Teine variant on teha neid treeningu lõpus, kui oled hästi väsinud – kui võistlusel on samasugune olukord, et siis väsimuse foonilt suuta kiirendada. Arendame mõlemaid. Igal juhul tuleb asju muuta, et arengutega kaasas käia.

Miks ei ole keegi Eesti suusatajatest suutnud ühisstardiga sõitudes midagi suurt korda saata?

Eks me ole, jah, aeglased, mina eriti. Nii palju kui ma MK-l sprinte olen sõitnud, siis üldjuhul olen viimase kümne hulgas lõpetanud. Aeglaseid lihaskiude ei ole võimalik arendada, küll on võimalik kiireid aeglaseks arendada, mida olen kogu karjääri vastupidavusala treeningutel teinud (naerab).
Seoses uute formaatidega on vaja sportlasi, kes on segalihaskiududega – kellel on vastupidavust ja kiirust. Minu ainuke eduvariant on siis, kui on hästi rasked olud ja hästi kõva tempo, et kiiremad mehed ära väsitada. Näiteks Sapporo MMil olin 50 km sõidus kaheksas, sest oli sulailm ja libisemine oli aeglane, punt lagunes ära. Esikümnekohti on teisi ka olnud. Aga paljud neist on pärit ajast, kui uued formaadid alles tulid, kui valitsesid veel nn vana kooli mehed ja uut põlvkonda, kiiremaid mehi veel ei olnud.

Miks teil uisutehnikas sõidud enam sugugi välja pole tulnud?

Elu parim sõit on mul siiamaani tõesti uisus, kui kaotasin MK-etapi võitjale sekundiga. Valdava süü võtan siin enda peale. Uskusin, et kui tehnikat parandan, siis olengi varsti parim. Läksin üsna palju tehnikat muutma. Aga ühel hetkel pidin tõdema, et uut moodi veel ei osanud ja vana oli ka lihatest kadunud. Tulemused läksid selgelt allapoole. Peale selle tekkis noorsportlase sündroom: ma ei olnud rahul ja hakkasin seda rohkem tõmblema, otsima kiireid lahendusi. Aga tehnika vallas ei ole spordis kiireid lahendusi. Küsisin nõu prantsuse treenerilt ja Tolikult [Anatoli Šmigun], palju mõtteid sai otsitud, neid enda jaoks kohandatud. Kui trennis isegi suutsin sõita, nagu ette kujutasin ja tahtsin, siis võistluskiirusele ei suutnud seda üle kanda. Seal lagunes kõik ära. Nagu igal tehnilisel alal, peavad liigutused olema automaatsuseni lihvitud. Võistluse ajal ei tohi mõelda, kuidas suusk või käsi või jalg peab minema. Kui nii mõtled, on selge, et võistlus on sellega lõppenud.
Ma ei suutnud soovitud asju piisavalt ruttu automaatsuseni viia. Sellega hukutasin ise oma uisutehnika. Klassikas seevastu tunnetan suhteliselt kiirelt, kui tehnika ära vajub, ja lihased teavad, mida pean tegema, et tehnika kiiresti üles leida.

Miks ei ole Eesti suusatajate seas häid uisusõitjaid?

Eelkõige on see inimeses kinni, mis on tema lihastüübile ja geneetilisele koodile sobivam. Ja see on sportlaste enda valik, millele ta tahab panustada.
Uisus on tehnilisi nüansse palju ja võimalusi kiiresti sõita väga erinevaid. Uisk on väga individuaalne. Klassikas on meil aga selge nägemus, kuidas sõita ja kuhu edasi minna, oma koolkond on välja kujunenud, oskame tunnetusi palju paremini edasi anda.
Samas jällegi ütleb Eeri Vahtra, et ta ei saa klassikas asjale pihta, aga tunneb, et uisku ta jagab ja see talle sobib. Aivar Rehemaal ei ole ka vahet, kumba sõita. Anti Saarepuu parimad kohad on ka uisusprindis.
Kuna uisutehnika on tulnud hiljem, siis treenerite kogemused, samuti julgus otsida ja katsetada on mingil määral väiksem olnud.
Mingil määral sõltub [tehnikate eelistus] ka loodusoludest. Kesk-Euroopas öösel tihti külmetab ja päeval sulatab, nad ei viitsi seal klassikaga väga nikerdada, sest see on selge, et pead trenni jooksul ümber määrima. Uisku harrastatakse seal rohkem ja see on ka oluliselt mugavam, et nautida head libisemist.

Kas välismaa koondised teavad midagi rohkem kui Eesti koondis ja teevad midagi paremini kui teie?

Ei usu. Spordis on kõige olulisem ikkagi see, et peab endal olema kirg ja soov ja sära silmis. Treener on seejuures ikka vaid abistaja ja nõustaja. Kõik hakkab pihta sportlasest, ja mida kõrgemale tasemele ta jõuab, seda olulisemaks isiksus muutub: kuidas suudad anda abilistele tagasisidet selle kohta, kuidas treening mõjub ja mis sealt leida on. See ongi ilmselt Andruse kõige tugevam külg, et ta oskab ennast jube hästi tunnetada.
Treener võib ükskõik mida paberile kirjutada, aga kui sportlane ei suuda anda adekvaatset ja objektiivset tagasisidet – kui ta teatab, et kõik on väga hästi, aga paar päeva hiljem võistluste järel teatab, et kõik on katastroofiline –, siis olgem ausad, ta ei oska ennast tunnetada ja tagasisidet anda. Siis on ka treeneril raske temaga koostööd teha. Paljude puhul saabki see määravaks, miks päristippu läbi ei murta. See oskus [ennast tunnetada ja tagasisidet anda] tuleb aastatega, osadel tuleb see iseeneslikult ja osadel ei tulegi. Aga sportlase ja treeneri koostöös ongi kõige määravam leida üles see mudel, mis antud sportlasele kõige paremini sobib.
Ma ei usu, et teistel on olulisi saladusi või et nad teevad midagi kvalitatiivselt paremini. Teadustööd ja -uuringud on ju avalikud, treeneritel on võimalus jälgida, mida konkurendid teevad, sest laagrid on tihti kõigil ühes ja samas kohas. Kindlasti on kõigil omad nüansid, aga võid eeldada, mis ettevalmistusperiood kellelgi parajasti käsil on, mis intensiivsusega keegi trenni teeb, et tervikut hoomata.
Sul võivad olla väga head taustajõud ja kindlasti see aitab kaasa, aga lõppkokkuvõttes taandub kõik ikkagi sportlasele.

Juba üle kümne aasta toetub Eesti meeste suusatamine teile ja Veerpalule. Miks noored teile kannale ei astu?

Võimalusi tippu jõuda on ka neil. Kui vaadata nende tulemusi ja meie tulemusi sama vanalt, siis ega nad omas vanuses meist oluliselt kehvemad olegi. Platvorm, kust edasi minna, on kindlasti hea.
Meie ajaga võrreldes on muutunud see, et suusatamise tase on läinud maailmas ühtlasemaks. Vaatame FISi punktitabelit, kus kaheksa punkti tähendab üheprotsendilist ajalist kaotust. Sul peab olema alla 60 FIS-punkti, mis tähendab umbes seitsmeprotsendilist kaotust hooaja edetabeli liidrile, et MK-sarjas starti pääseda. See kaotus tähendaks kergejõustikusse, näiteks kettaheitesse või kümnevõistlusesse üleviiduna A-normi täitmist; B-normi täitjad ei pääsegi MK-l üldse starti. Kümnevõistluses on 8100-8200 punkti mees tegija, aga suusatajana pääsed selle tulemusega alles MK-le peale. 8100-8200 punkti pealt edasi on aga järgmist sammu raske teha, teab iga spordimees.
Nüüd oleneb, kas noored suusamehed suudavad sealt edasi minna. Võimalused ja tingimused on neil selleks olemas, taustajõud on meil head ja varustuse hoolde poolest me ka teistest maha ei jää, samuti treenerite know-how poolest.

On noortes teie meelest läbimurdeks piisavalt sisu?

Mõnes mehes kindlasti on. Palju taandub siin psüühilisele poolele, eneseusule ja särale, millest Kristina [Šmigun-Vähi] puhul räägime.
Küsimus on ka selles, kui palju võistelda. Noored mehed vaatavad, et Andrus võistleb vähe. Kuid tal seab tervis omad piirid. Aga kui noor mõtleb, et teeb stardi või kaks kuus, siis seda on minu arvates selgelt vähe. Võisteldes sa hangidki kogemusi ja lähed paremaks. Kui näed ainult ümbritsevas enda arengu peamisi põhjuseid, siis see ei ole päris õige. Kõigepealt pead ikka peegli ette võtma ja sinna vaatama, et sealt reserve otsida.

Miks meil vahepeal pikki aastaid suustamises järelkasvu ei tul
nud?

Üks seltskond – praegused koondise abilised – võeti sõjaväkke ja pärast seda ei suutnudki nad enam konkurentsis kaasa rääkida. Seal oli paar päris head noort, kes kahjuks ära kadusid. Aastane paus on vastupidavusalal suur aeg. Aasta-poolteist nad punnitasid, aga kui sa kuskile koondisse ei kuulu, siis tekib ka finantsküsimus; ise oled juba täiskasvanu. See on siiamaani Eesti spordi nõrgem külg, millega tuleks tegelda, et noored andekad ära ei kaoks.

Liiguvad jutus, et teist võiks saada Alaveri ameti ülevõtja. Oleksite huvitatud?


Ei küüni sinnamaani. Praegu kindlasti mitte. Need saapad on nii suured. Olgem ausad, see töövõime ja kogemus, mis Matil on, ja mis ta päevast päeva teeb – kohe seda teha ei kujuta ette.

Mis motiveerib teid järgmisel aastal taas rajale tulema?


Mingil määral ikkagi armastus suusatamise vastu. Mul ei ole karjääri jooksul veel kordagi olnud kartust raskete treeningute ees. See on asi, mis mulle meeldib ja mida naudin. Samuti ei ole vähetähtis, et MM on Norras Holmenkollenis. Lillehammer ja Trondheimi suurvõistlused on publiku ja melu poolest olnud teistsugused, seal on eriline tunne võistelda.
Mis on põhiline – kavas on sobiv distants. Raja reljeef on suhteliselt raske, ning õnneks sõidetakse 10 ja 5 km ringil, nii et pole ainult staadioni ümber keerutamine. Lisaks võib märtsi algul loota juba kevadisemat ilma, et ekstraraskeid olusid saada. Kuigi olümpial suutsid norrakad oma soovi läbi suruda: rajad soolatati üle, mis tegi need üsna kiireks.
Sellest aasta tulemused mind ei rahuldanud, aga kui meenutan Otepää MK-etappi või üle-eelmise talve MMi Liberecis, siis ei ole mul lootusetu võimalus. Olen tiitlivõistlustel rohkem kordi õnnestunud kui alt läinud.
Põhiline on see, et tervist on, ja miks siis mitte teha asja, mis sulle kõige rohkem meeldib. Ükski teine asi pole mul silma nii särama löönud, et oleks isu lõpetada. Abikaasa ja lapsed ka ei ütle, et ära enam sporti tee.
Lauren, mis sa arvad, kas issi võib veel suusatada?

Lauren: Jah.

Tahad mulle kaasa elada?

Lauren: Jah.

Kui veel sporti teha teha, siis ikka maksimaalselt. Eesmärgiks ei saa olla Eesti meistritiitel. Tippspordis peavad soovid ja unistused olema kõrgel. Lihtsalt niisama aega veeta ei ole mõtet.
******Zion National Park, Utah. 23. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Jaak Mae lükkamas end Otepää MK-etapil 2010 kolmanda koha suunas. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jaak Mae 1999. aasta sügisel Tehvandil imitatsioonitreeningul. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Foto 3: Jaak Mae võistlemas Vancouveri olümpial 50 km klassikasõidus. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Jaak Mae (tagumine) klassikatehnika näide tõusul 2001. aasta Otepää MK-etapilt. Foto autor: Henn Soodla, Pärnu Postimees/Scanpix
Foto 5: Jaak Mae sõitmas klassikat 2001. aasta novembris Kuopio MK-etapil. Foto autor: Jarek Jõepera, Õhtuleht/Scanpix
Foto 6: Jaak Mae (ees) ja Kaspar Kokk 2007. aastal Sapporo MM-võistlustel 50 km klassikasõidus. Foto autor: Jüri Järv, Eesti Suusaliit / Scanpix
Foto 7: Jaak Mae sõitmas 2000. aastal Norras Beitostölenis uisku. Foto autor: Jarek Jõepera, Scanpix
Foto 8: Peatreener Mati Alaver näitab Vancouveri olümpial Eesti suusalootusele kätte õige suuna. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix
Foto 9: Kristina Šmigun-Vähi lahkub Vancouveri olümpial rajalt. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 10: Jaak Mae tütred Isabel ja Lauren tegelevad iluvõimlemisega. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

29 Kommentaarid:

At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

aaga postimehes ei olnud küsimärgiga pealkirja? miks?

 
At 10:10, Blogger Priit Pullerits said...

...sellepärast, et teie võtsite oma siinse kommentaariga mu teise küsimärgi ära - vaadake, teil ju koguni kaks küsimärki!

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

no ma võtsin jah kasutusse, kuna pidi hea olema :). aga postimehe jutt ilmus enne mu oma. miks siis üldse postimehes avaldada, kui parimad palad sinna ei mahu? ja mis ülemused arvavad sellest, et täielikum ja huvitavam artikkel hoopis siin ilmub? võiks ju postimehes siis ainult link olla blogile? kuigi jälle, nagu eelmise artikliga, ega oluliselt rohkem infot ju pole(iseasi, kui siin poole rohkem infot oleks). aga jaagu juttu iseenesest huvitav lugeda. :)nüüd võtsin 3 järgmise postituse ? ära. või käis see äravõtmise jutt lehe kohta ja siin ikka jäävad? või juba 5? 6? oeh, nii jääbki loendama :)

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Järelkasvu küsimuses kõrvutaksin ma suusakoondist Pullertisuga. Mõni postitus tagasi küsis Pullerits juskui nõu oma blogilugejatelt. Lõpuks tunnistas isegi, et lugejad on targaks läinuks, saavad aru et mingit nõu tegelikult ei tahagi. Lihtsam niisama keerutatas vahtu üles. Koondise järelkasvuga on sama asi. Panuastakse vanale kaardiväele, noorte tegeldakse kui aega ja raha üle jääb. Kui siiski. Noortega tegelemise jutt on niisama lollitamiseks. Oleks järelkasv ajakirjanikku ja intervjueeritavat tegelikult huvitanud, ei rääkinuks nad 3/4 artiklist vanast kaardiväest (Saarepuu pole ju noor!)

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Saarepuu pole vana kaardivägi ka. Aga noorena! oh kus põmmutas

 
At 11:48, Blogger loan lending plc said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

 
At 07:03, Blogger Unknown said...

Tähelepanu !!!

minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

Attention !!!

my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.

 
At 16:55, Blogger Unknown said...

Tere,

See on teile teatada, et Churchill WEST FINANCE pakub laene inimestele, kes vajavad laenu; Pakume laenud madala intressimääraga 3% .CHURCHIL WEST Finance on volitatud pakkuma laene kohalike ja rahvusvaheliste klientidega. Meil on antud au kohtuda oma rahalisi vajadusi. Probleem on halb krediidi, ei tohiks takistada teil saada laenu mida vajate. Anname laenu alates € 2,000.00 kuni € 20,000.000.00 eraisikutele ja koostööd asutuste vajadust finantsabi.
võtke meiega läbi meie firma Email: customersdesiretrustfirm@gmail.com

 
At 16:55, Blogger Unknown said...

Tere,

See on teile teatada, et Churchill WEST FINANCE pakub laene inimestele, kes vajavad laenu; Pakume laenud madala intressimääraga 3% .CHURCHIL WEST Finance on volitatud pakkuma laene kohalike ja rahvusvaheliste klientidega. Meil on antud au kohtuda oma rahalisi vajadusi. Probleem on halb krediidi, ei tohiks takistada teil saada laenu mida vajate. Anname laenu alates € 2,000.00 kuni € 20,000.000.00 eraisikutele ja koostööd asutuste vajadust finantsabi.
võtke meiega läbi meie firma Email: customersdesiretrustfirm@gmail.com

 
At 13:46, Blogger Unknown said...

Tere,
See on teavitada üldsust, et pr Mabel Hernandez, eralaenu laenuandja on avada rahaline võimalus kõigile, kes vajavad rahalist abi. Anname välja laenu intressimääraga 2% üksikisikute, ettevõtete ja ettevõtete all selged ja arusaadavad tingimused ja tingimus. Võtke meiega juba täna e-posti teel aadressil: (mabelhernandezloan@gmail.com)

 
At 04:22, Blogger Unknown said...

QUEEN LOAN COMPANY (queenceloan@gmail.com) See on kõigi laenude taotlejate teavitamine. Ameerika Ühendriikidest tuntud laenufirmad oleme aidanud tuhandeid inimesi erinevatest riikidest. See ettevõte sai laenupakkumisfirmale 2015. aastaks kõige laenamate laenuandjate auhinna. Igakuiselt tagastati vähemalt 17 ja 25 kliendi igakuine laen ja nad tegid täna head investeeringut, kui see ettevõte annab teile laenu, peate kasutama poole laenu Investeeringus. Teile antakse teie laen, kui olete selles QUEEN LOAN ENTERPRISE queenceloan@gmail.com. Kas otsite ärilaenu? Laenud, võlgade konsolideerimise laenud, tagatiseta laenud, riskikapital jne. Kas teil on laenu laenust keeldutud või petmine, mida ei ole laenupakkumisfirma poolt tunnustatud? . Oleme eralaenuandjad, laenud ettevõtetele ja üksikisikutele madalal määral 2% ja pakume klientidele parimat e-posti teenust; Queenceloan@gmail.com

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen eraõigusliku registreeritud laenu laenuandja. Anname välja laenu, et aidata üksikisikuid, ettevõtteid, kellel on vaja kogu maailma finantsolukorda ajakohastada, minimaalse aastase intressimääraga madala intressimääraga, nagu näiteks 2% 1 aasta kuni 30 aasta tagasimaksmise kestuse jooksul mis tahes maailma osas. rolandfredrickloaninsuranceplc@gmail.com anda laene minimaalse vahemiku (1000 kuni 10 000 000 euro) ulatuses. Meie laenud on kindlustatud maksimaalse turvalisuse tagamiseks. Huvitatud isik peaks võtma meiega ühendust e-posti aadressil: rolandfredrickloaninsuranceplc@gmail.com või Whats App Number +1 (845) 731 5341. Hr Roland Fredrick

 
At 10:46, Blogger RANDY777 said...

Are you looking for an urgent loan? I have a good news for you! We offer loans ranging from$1000 to $50 million at 3% interest rate per year.We offer Loans for business development, personal loans, auto loan etc, We are certified, trustworthy, reliable, efficient, fast and dynamic, If interested contact us at e-mail: willianloanfirm6@gmail.com

 
At 00:07, Blogger Abban said...

We are Ireland based major/Direct providers of Fresh Cut BG, SBLC, POF, MTN, Bonds and CDs and this financial instruments are specifically for lease and sale.We are one of the leading Financial instrument providers with offices all over Europe.
we always deliver on time and precision as Set forth in the agreement. You are at liberty to engage our leased facilities into trade programs, project financing, Credit line enhancement, Corporate Loans (Business Start-up Loans or Business Expansion Loans), Equipment Procurement Loans (Industrial Equipment, Air crafts, Ships, etc.) as well as other financial instruments issued from AAA Rated bank such as HSBC Bank Hong Kong, HSBC Bank London, Deutsche Bank AG Frankfurt, Barclays Bank , Standard Chartered Bank and others on lease at the lowest available rates depending on the face value of the instrument needed, Our Terms and Conditions are reasonable.
DESCRIPTION OF INSTRUMENTS:
1. Instrument: Bank Guarantee (BG)/SBLC (Appendix A)
2. Total Face Value: 10M MIN to 50B MAX USD or Euro
3. Issuing Bank: HSBC, Deutsche Bank Frankfurt, UBS or any Top 25 .
4. Age: One Year, One Day
5. Leasing Price: 4+ 1%
6. Sale Price: 32+2%
7. Delivery by SWIFT .
8. Payment: MT103-23
9. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days.
If you have need for Corporate loans, International project funding, etc. or if you have a client that requires funding for his project or business, We are also affiliated with lenders who specialize on funding against financial instruments, such as BG, SBLC, POF or MTN, we fund 100% of the face value of the financial instrument.
Inquiries from agents/ brokers/ intermediaries are also welcomed; do get back to us if you are interested in any of our services and for quality service.
Name : Abban Kangan
E-mail : abbankangan@gmail.com
Skype id :abbankangan@gmail.com

 
At 19:07, Blogger Unknown said...

Ofrecemos Préstamos Privados, Comerciales y Personales con tasas de interés anuales mínimas tan bajas como el 3%. Otorgamos préstamos dentro del rango de $ 1,000.00 a $ 500,000.00. Si está interesado, respondame ahora. Contáctenos en whatsapp +1(214)305-8945, correo electrónico: willianloanfirm6@gmail.com

 
At 11:44, Blogger micheal paker said...


We offer certified and verifiable bank instruments via Swift Transmission from a genuine provider capable of taking up time bound transactions.

BANK INSTRUMENT PARTICULARS

Instruments :Fully Cash Backed, Fresh Cut Bank Guarantee(Standard ICC format)
Age :One (1) years and One (1) day
Rate :Leasing: 3+2, Purchase: 32+2
Currency :USD/Euro
Bank :Top A Rated banks
Amount :As Advised by Beneficiary
Intermediary Fees : Two Percent (2%) of Face Value payable by Beneficiary
Tranches : As per agreed tranches schedule
Delivery : Swift MT799/MT760
Payment : Swift MT103 (Wire Transfer)

Contact Name: Michael paker
Email:bramblesfinanceplc@gmail.com
Skype ID:bramblesfinanceplc

 
At 22:32, Blogger Paul David said...



We are direct providers of Fresh Cut BG, SBLC and MTN which are specifically for lease/sales, our bank instrument can be engage in PPP Trading, Discounting, signature project(s) such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Telecommunication, construction of Dams, Bridges, Real Estate and all kind of projects. We do not have any broker chain in our offer or get involved in chauffeur driven offers.

We deliver with time and precision as sethforth in the agreement. Our terms and Conditions are reasonable, below is our instrument description.

The procedure is very simple; the instrument will be reserved on euro clear to be verified by your bank, after verification an arrangement will be made for necessary bank documents and stock testing expenses, the cost of the Bank Guarantee/Standby Letter of Credit will be paid after the delivery of the MT760,

Description OF INSTRUMENTS:

1. Instrument: Bank Guarantee (BG/SBLC)
2. Total Face Value: Eur/USD 5M MIN and Eur/USD 10B MAX (Ten Billion EURO/USD).
3. Issuing Bank: HSBC Bank London, Barclay's bank London,Credit Suisse and Deutsche Bank Frankfurt.
4. Age: One Year, One Month
5. Purchasing Price: 32% of face value plus 2% commission fees Leasing Price: 4% of Face Value plus 1% commission fees.
6. Delivery: Bank to Bank swift.
7. Payment: MT-103 or MT760
8. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days.

We are ready to close leasing/Buying with any interested client in few banking days, if interested do not hesitate to contact me

Name : PAUL DAVID
Email: pauldavid20001@gmail.com
Skype: P_david123@outlook.com

 
At 12:24, Blogger Fixit said...

Hello all
am looking few years that some guys comes into the market
they called themselves hacker, carder or spammer they rip the
peoples with different ways and it’s a badly impact to real hacker
now situation is that peoples doesn’t believe that real hackers and carder scammer exists.
Anyone want to make deal with me any type am available but first
I‘ll show the proof that am real then make a deal like

Available Services

..Wire Bank Transfer all over the world

..Western Union Transfer all over the world

..Credit Cards (USA, UK, AUS, CAN, NZ)

..School Grade upgrade / remove Records

..Spamming Tool

..keyloggers / rats

..Social Media recovery

.. Teaching Hacking / spamming / carding (1/2 hours course)

discount for re-seller

Contact: 24/7

fixitrogers@gmail.com

 
At 12:10, Blogger Howard anthony said...

We are an exclusive agent to direct providers of Fresh Cut BG, SBLC, and MTN, which we have specifically for lease and

purchase.

We deliver with time and precision as set forth in our agreement and procedures . We are equally ready to work with Brokers

and financial

consultants/consulting firms in their respective countries.

Our procedures are most reasonable and safest as we operate a 100% financial risk free process which entails that the

issuing and receiving bank continues the transaction immediately after DOA is countersigned

Demand for our procedures by email:bupafinance9@gmail.com

Regards

Howard Anthony

Skype ID:92f864467edaf0b8

 
At 21:47, Blogger Paul David said...



We are direct providers of Fresh Cut BG, SBLC and MTN which are specifically for lease/sales, our bank instrument can be engage in PPP Trading, Discounting, signature project(s) such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Telecommunication, construction of Dams, Bridges, Real Estate and all kind of projects. We do not have any broker chain in our offer or get involved in chauffeur driven offers.

We deliver with time and precision as sethforth in the agreement. Our terms and Conditions are reasonable, below is our instrument description.

The procedure is very simple; the instrument will be reserved on euro clear to be verified by your bank, after verification an arrangement will be made for necessary bank documents and stock testing expenses, the cost of the Bank Guarantee/Standby Letter of Credit will be paid after the delivery of the MT760,

Description OF INSTRUMENTS:

1. Instrument: Bank Guarantee (BG/SBLC)
2. Total Face Value: Eur/USD 5M MIN and Eur/USD 10B MAX (Ten Billion EURO/USD).
3. Issuing Bank: HSBC Bank London, Barclay's bank London,Credit Suisse and Deutsche Bank Frankfurt.
4. Age: One Year, One Month
5. Purchasing Price: 32% of face value plus 2% commission fees Leasing Price: 4% of Face Value plus 1% commission fees.
6. Delivery: Bank to Bank swift.
7. Payment: MT-103 or MT760
8. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days.

We are ready to close leasing/Buying with any interested client in few banking days, if interested do not hesitate to contact me

Name : PAUL DAVID
Email: pauldavid20001@gmail.com
Skype: P_david123@outlook.com
whatsapp:+447921551354

 
At 02:12, Blogger Howard anthony said...

BUPA FINANCE PLC is a group of company with funding experts and mandate to a finance and investment Company who is a premier provider of trade finance and project finance instruments as well as discountable bank instruments.

Our bank instrument can be help you fund you projects in Trading, funding project(s) such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Telecommunication, construction of Dams, Bridges, Real Estate and all kind of projects.Having years of professional, invaluable experience in the banking and finance industry, and having access to dozens of different prominent trusted and reliable providers, our Financial Services consultants will crawl through hundreds of products to find one that perfectly matches your needs.

Purchase Instrument of BG/SBLC : 32%+2% Min Face Value cut =5M- 10B EUR/USD

Lease Instrument of BG/SBLC : 4%+2% Min Face Value cut = 5M- 10B EUR/USD
DESCRIPTION OF INSTRUMENTS:

1. Instrument: Bank Guarantee (BG / SBLC) (Appendix A)
2. Total Face Value: Eur 5M MIN and Eur 10B MAX (Ten Billion USD).
3. Issuing Bank: HSBC Bank London, Barclays, Credit Suisse and Deutsche Bank Frankfurt.
4. Age: One Year, One Month
5. Leasing Price: 6% of Face Value plus 2% commission fees to brokers.
6. Delivery: Bank to Bank swift.
7. Payment: MT-103 or MT760
8. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days.

Name :Howard Anthony

Email:bupafinance9@gmail.com

Skype ID:92f864467edaf0b8

 
At 02:06, Blogger BEST OFFER FOR BG/SBLC said...

We are project funder as well as financial lender. We have BG/SBLC specifically for BUY/LEASE at a leasing price of 4%+2% of face value Issuance by HSBC London and many other 25 top AA rated Bank in Europe, Middle East or USA. We also secure funding. Also We are into the provision of short term and long term business/personal loans for both small and large scale business funds.

* FOR LEASING OF BG/SBLC
MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M
LEASING FEE = 4%+2%

* FOR PURCHASE OF FRESH CUT BG/SBLC
PRICE = 32%+2%
MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M

Kindly contact us for our procedures and be sure that we shall respond within 48hrs maximum.
fffIntermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together for the benefits of all parties involved.
Contact Name : Blaine Lorcan
Contact Email: blainelorcan@gmail.com
Skype:blainelorcan@gmail.com
WhatsApp: +1(501)420-4128

 
At 13:32, Blogger Trust Loan said...

Pakume eksklusiivseid hüpoteeklaene, kommertslaene, rahvusvahelisi laene, isiklikke laene ja õppelaene. Pakume partnerluslaene. Kui vajate tõesti laenu, proovige meiega ühendust võtta (urgentloanonlineservice@gmail.com)

 
At 13:32, Blogger Trust Loan said...

Meie ettevõte on juriidiline organisatsioon, mis on loodud abivajajate abistamiseks, näiteks rahaline abi. Nii et kui teil on rahalises kaoses rahalisi raskusi ja vajate raha oma ettevõtte loomiseks või vajate laenu võlgade tasumiseks või arvete tasumiseks, hea ettevõtte loomiseks või teil on raskusi kohalike pankade laenamisega, võtke meiega ühendust juba täna: urgentloanonlineservice @ gmail.com

 
At 16:39, Blogger Alex James said...

SIGNET UK FINANCE PLC is a British based financial consulting company with years of experience in the international and local finance market. Be it lease bank guarantee, Stand by letter of credit or any type of refinancing, talk to our team at SIGNET UK FINANCE PLC and certainly we will set your business on the right path with our sound and quality financial advice and services. Our bank instrument can be help you fund you projects in Trading, funding project(s) such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Telecommunication, construction of Dams, Bridges, Real Estate and all kind of projects.Having years of professional, invaluable experience in the banking and finance industry, and having access to dozens of different prominent trusted and reliable providers, our Financial Services consultants will crawl through hundreds of products to find one that perfectly matches your needs.

Purchase Instrument of BG/SBLC : 38%+2% Min Face Value cut =5M- 10B EUR/USD
Lease Instrument of BG/SBLC    : 6%+2% Min Face Value cut = 5M- 10B EUR/USD

#business #bank #project #funding #startups #work #help #finance #entrepreneur #startup #investment #email #money #loans #debtors #creditors #mandate #directors #tax #buyers #bg #ceos #investors #monetizer #cfo #owners #seekers

Contact Name: Alex James
Email:signetukfinanceplc@gmail.com
SKYPE:signetukfinanceplc@hotmail.com
Whatsapp #:+441134592123

 
At 15:28, Blogger Susan Benson said...

Tere daamid ja härrad, kas vajate rahalist abi? Mina olen Susan Benson. Olen laenuandja ja ka finantskonsultant.

Kas vajate projekti lõpuleviimiseks ärilaenu, isiklikku laenu, hüpoteeklaenu või laenu? Kui teie vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole. Pakume igasuguseid laenuteenuseid, sealhulgas pikaajalisi ja lühiajalisi laene. Lisateabe saamiseks kirjutage meile e -posti teel: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) või saatke mulle otse WhatsAppis sõnum: +447903159998 ja saate kohe vastuse.

Oleme terviklik finantsteenuseid pakkuv ettevõte ja oleme pühendunud, et aidata teil täita kõik teie soovid. Oleme spetsialiseerunud struktureeritud finantslahenduste pakkumisele üksikisikutele ja ettevõtetele kõige tõhusamal ja kiireimal viisil.

Siin on mõned põhjused, miks peaksite meiega laenu saamiseks ühendust võtma;
* Mugavus - saate laenu taotleda igal ajal ja igal pool.
* Paindlik summa - teie otsustate, kui palju soovite laenata.
* Kiire otsene rahastamine - saate laenu 24 tunni jooksul pärast kinnitamist.
* Paindlik intressimäär - taskukohane intressimäär 3%.
* Kõrged heakskiidumäärad - teil on 99,9% võimalus laenu saada
* Paindlik tagasimakse - Te peate valima tagasimakse kuupäeva kas iganädalaselt, igakuiselt või kord aastas kestusega 1-30 aastat.
* Lihtne veebipõhine rakendus.
* Isikupärastatud juhendamine ja asjatundlikkus.
* Varjatud tasusid pole

Ärge kaotage võimalust rahapuuduse tõttu. Võtke kohe ühendust minu ettevõttega, saame teid laenuga aidata, sest oleme aidanud paljusid üksikisikuid ja organisatsioone, kes on kogu maailmas rahalistes raskustes

Meie laenupakkumise kohta lisateabe saamiseks saatke meile oma laenutaotlus aadressil
E -post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
WhatsApp/Telegram: +447903159998

Vahendajad/konsultandid/maaklerid on oodatud oma kliente tooma ja on 100% kaitstud. Teeme täie kindlusega koostööd kõigi asjaosaliste hüvanguks.

 
At 11:54, Blogger Priscilla Lepore said...

GENUINE BANK GUARANTEE (BG) AND STANDBY LETTER OF CREDIT (SBLC) FOR BUY OR LEASE AT THE BEST AVAILABLE RATES
We offer certified and verifiable financial bank instruments via Swift Transmission from a genuine provider capable
of taking up time bound transactions.
FOR LEASING OF BG/SBLC
MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M
LEASING FEE = 4%+2%
FOR PURCHASE OF FRESH CUT BG/SBLC
MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M
PRICE = 32%+2%
Our BG/SBLC Financing can help you get your project funded,
loan financing by providing you with yearly.
RWA ready to close leasing with any interested client in few banking days
I will be glad to share with you our working procedures.
Name : Priscilla Lepore
Email :priscillalepore8@gmail.com
Whatsapp:+1 (435) 518-5762

 
At 22:22, Blogger Mohamed Ali said...

LOAN OFFER WITH 3% INTEREST RATE APPLY.
Do you need finance to start up your own business or expand your business, Do you need funds to pay off your debt? We give out loans to interested individuals and companies who are seeking loans with good faith. Are you seriously in need of an urgent loan to contact us.
Email: aabidullahaameen62@gmail.com

LOAN APPLICATION DETAILS.
First Name:
Last Name:
Date Of Birth:
Address:
Sex:
Phone No:
City:
Zip Code:
State:
Country:
Nationality:
Occupation:
Monthly Income:
Loan Amount:
Loan Duration:
Purpose of the loan:
Email: aabidullahaameen62@gmail.com






















LOAN OFFER APPLY TODAY FOR MORE INFO.
Do you need finance to start up your own business or expand your business, Do you need funds to pay off your debt? We give out loans to interested individuals and companies who are seeking loans with good faith. Are you seriously in need of an urgent loan to contact us.
Email: aabidullahaameen62@gmail.com

LOAN APPLICATION DETAILS.
First Name:
Last Name:
Date Of Birth:
Address:
Sex:
Phone No:
City:
Zip Code:
State:
Country:
Nationality:
Occupation:
Monthly Income:
Loan Amount:
Loan Duration:
Purpose of the loan:
Email: aabidullahaameen62@gmail.com

 
At 15:56, Blogger Unknown said...

Luban jagada seda laenutunnistust Jumala soosingu tõttu oma elus olen otsinud Interneti kaudu laenu ja ikka ei saanud laenu, sest olen oma halva krediidiskoori tõttu mustas nimekirjas, kaotasin töö ja kaotasin oma kodu, elasin tänaval pettunult ilma peavarju või toiduta, kuni ühel päeval leidsin Internetis tunnistuse, kuidas see ettevõte on inimesi laenuga aidanud, nii et proovisin kahjuks mu laen anti ilma tagatiseta, mida taotlesin 15 000.00 EURO eest olen ma nii õnnelik, tänu Sabine'i rahandusele, kui vajate seaduslikku laenuandjat ja jumalakartlikku laenuandja kontaktandmeid, siin on nende e-posti aadress: (sabinhelps@gmail.com) või whatsapp telefonil +7 9853899410

 

Postita kommentaar

<< Esileht