esmaspäev, mai 03, 2010

Pullerits: Kellel on õigus sportlasi materdada?

Ajakirjanikel ei maksa arvata, et sportlased nende kriitikat väga südamesse võtavad. Sportlastel pole õieti aega jälgidagi, mida nende kohta kirjutatakse. Suusataja Jaak Mae tunnistas lõppeva kuu keskel, et mõnikord keegi ikka juhib tema tähelepanu mõnele kurjale artiklile, aga et need tema tulemusi mõjutaksid – seda küll mitte. Eks nahk ole aastatega parkunud.

Kui kriitika kedagi valusalt torkab, siis ennekõike sportlaste lähedasi, teab rääkida Mae.

Sel juhul tekib küsimus: kui valusad sõnavõtud, mida on meedias alates Vancouveri olümpiast Eesti spordi ja sportlaste pihta lendu lastud, tekitavad kannatusi süütutele ega riiva pea kriipsugi «süüdlasi»-sportlasi, siis kas kriitika on üldse õigustatud?

Aga selle küsimuse taga peidab end veelgi suurem küsimus: mis õigus on kõrvalseisjail, olgu need pealegi enda arvates avalikkuse huve teenivad ajakirjanikud, üleüldse sportlasi liistule tõmmata?

Vastus on loogiline: esiteks esindavad sportlased – vähemalt need, kes küünivad rahvusvahelisele areenile – oma riiki ja teiseks saavad nad riigilt oma harrastuseks (õigem oleks küll öelda: tööks) raha. Kui maksumaksja annab millekski raha, on tal õigus selle eest ka midagi vastu nõuda, kas pole?

Ei, nii lihtne see paraku ei ole. Asetame asjad ikka konteksti.

Võtame ette riigi rahakoti. Sealt näeme, et kultuuriministeeriumi eelarvest kulub spordile kaheksa protsenti. Seevastu kaunitele kunstidele, nagu teater, kino ja kirjandus, kulub 36 protsenti. Ainuüksi teater saab kultuuriministeeriumilt ligi kaks korda rohkem kui sport – 14,2 protsenti selle eelarvest.

Siit kerkibki õiglane küsimus: miks nõuavad maksumaksjad, ennekõike ajakirjanikud ja fännid, vaestelt sportlastelt suurvõistluste medaleid ja maailma tipptaset, aga loomeinimeste puhul rahulduvad nende tagasihoidlike esitustega kodutanumal?

Miks ükski Eesti laulja ei esine maailma suurtel lavadel, näiteks New Yorgi Metropolitan Operas? Miks ükski Eesti näitleja ei ole välja murdnud Londoni West Endi teatritesse ega Hollywoodi suurele ekraanile? Miks ei ole Eesti filmid löönud laineid Cannes’i, Veneetsia, Toronto ega teistel A-kategooria festivalidel, ei ole tekitanud furoori Sundance’i ja Tribeca sõltumatute filmitootjate festivalidel, isegi mitte kandideerinud Oscarile? Miks on Nobeli kirjanduspreemia jäänud Eesti kirjameestele ikka ja jälle lootusetult kättesaamatusse kaugusse? (Kusjuures ei maksa pugeda selle taha, nagu oleks küsimus keeles. Lätlastel ju on oma solist Metropolitan Operas, Elīna Garanča.)

Tõsi, kultuuris on edu mõõdupuu vaieldav. Kui Tanel Padari ja Dave Bentoni sähvatust Eurovisioonil võib pidada esikohaks laulumise EMil, siis kuidas hinnata Arvo Pärdi, Neeme Järvi ja Erkki-Sven Tüüri kordaminekuid? Aga kui sport on meelelahutus, siis vähemasti Eesti meelelahutuslik, massidele mõeldud kultuur jääb maailma tipust küll kaugele.

Kui sportlased tahavad, et neid nimetataks ikka sportlasteks, mitte luuseriteks, peavad jõudma maailmas vähemalt esikümnesse. Ja arvestama, et kui nad tiitlivõistluselt medalit ei too, ei ole nad teinud häbi ainult iseendale, vaid kogu riigile. Nad on läbi põrunud. Nad on ebaõnnestunud. Lühidalt: tegemist on fiaskoga. Siis on aeg lüüa hingekella – Eesti sport on kriisis.

Aga kas Eesti kino ja teatri ja kirjanduse on kõik korras, kui suursaavutusena käiakse välja paari külalisetendust naaberriigis, auhinnakesi mõnel perifeersel festivalil või järjekordse elulooraamatu 20 000-list tiraaži?

Spordi õnnestus seisneb selles, et seal, erinevalt kultuurist, on tulemus alati mõõdetav. Spordis, isegi kui platsil madistavad Rakvere Tarvas ja TTÜ, ei saa eales mööda võrdlusest maalmaga. Kõik teavad, et kui tasavägised kodused pallilahingud ka pole, saaks siinsed parimad klubid Euroopa tippmeeskondadelt armutult sugeda. Spordi latt, erinevalt enesega valdavalt rahulolevast kultuurist, on hirmus kõrgel.

Aga sportlastel ei maksa sellepärast nuriseda. Kui sportlased kultuuriarendajaist valusamalt liistule tõmmatakse, ju siis läheb sport inimestele kultuurist rohkem korda. Selle üle võiks sportlased ju ainult uhkust ja heameelt tunda.
*
See kirjutis ilmus reedeses Tartu Postimehes minu traditsioonilise spordikuukommentaarina. Ajad muutuvad: enam pole igal matsil võimalik oma sappi ja õelust Postimehe veebikeskkonnas autori peale anonüümselt välja valada. Õigemini, peaaegu üldse pole võimalust midagi välja valada, kui selle eest maksta ei taha (aga kes maksab, on ka tuvastatav!). Sest see kirjutis on Postimehe veeriküljel tasuline. Läbi hakkab saama saa kurjuse külvamise ajastu, mida mõned demagoogid kaitsesid sõnavabaduse viigilehega. See tähendab, et laia publiku jaoks jääb asi nii, nagu mina ütlen, ja mingu nood nn kommentaatorid kus see ja teine ning keegu ise oma jõuetus vihas.

Aga siin blogis ei käi (enamasti, loodetavasti) koos asjatundmatud mölisejad. Enamikul on väärt mõtteid, mida välja pakkuda. Seepärast panengi oma reedese kirjutise siia üles, sest siin - ma ikka tahaks seda uskuda - käivad koos inimesed, kes on võimelised arendama sisulist arutelu. Näis nüüd, ega ma selles pettuma pea.
******Virgin River Narrows, Zion National Park, Utah. 24. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Jaak Mae loeb ja imestab mais 2009. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Rakvere Tarva fännid Eesti korvpallimeistrivõistluste esimeses finaalmängus Tartu Rocki vastu. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Lätlanna Elīna Garanča, metsosopran Metropolitan Operas, Echo Klassik 2009 parima laulja auhinnaga. Foto autor: AFP/DDP/Scanpix
Foto 4: Aivar Kuusmaa juhendamas TTÜd Eesti korvpallimeistrivõistluste poolfinaalis Rakvere Tarva vastu. Foto autor: Arno Saar, Õhtuleht/Scanpix

16 Kommentaarid:

At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Nujah, tuline õigus. Üks nendest vähestest Pepe artiklitest, kus kirjas vaid sulatõsi. Peaks selle äraraamima või vähemalt kõvakettale tõmbama. Mis aga puutub sellesse valulisse suhtumisse, siis on selge ju see, et kultuuritegelased ihuvad hammast spordile eraldatavatele summadele ning seetõttu materdatakse nõrgemate vaimsete võimetega sportlasi humanitaaride poolt in corpore, sest neist pole ju asja vastulauseid andma. Kui võtad aga nt Võrno fopaad ette, siis saeb postimees seda sama oksa kus ise istub - seeg jääb ära ja keskendume ikka paksunahaliste sportlaste tümitamisele! muhahaaa,
Juhan (loe nime tagurpidi ;)

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Priit, tundub, et pead blogi auditooriumis siiski pettuma. Päevake möödas ja ei midagi... või nagu klassik on kunagi öelnud, mitte kirbu sittagi!

Või kui, siis niipalju, et ainult üks asjatundmatu möliseb siin veel:)

 
At 08:55, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmisele: ei, ei pea pettuma. Esiteks järeldub vaikusest, et kommentaar on olnud absoluutselt ammendav, sest lisada pole midagi, ja teiseks on kõik öelduga päri, sest sõna võetakse ikka siis, kui tahetakse vastu vaielda.

 
At 05:40, Blogger Unknown said...

20151127xiaodaige
ralph lauren outlet
beats by dre
air jordan 4
michael kors outlet online
cheap jordan shoes
tory burch outlet online
abercrombie and fitch
ray-ban sunglasses
cheap jordans
louis vuitton outlet store
prada sneakers
canada goose outlet
canada goose jackets
uggs outlet
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
nike free 5
prada outlet online
oakley sunglasses
valentino outlet
cheap oakley sunglasses
longchamp outlet
ugg boots
ugg clearance
tods outlet
louis vuitton outlet store
ugg boots
michael kors handbags
pandora outlet
ugg boots sale
michael kors handbags clearance
true religion jeans
ugg boots uk
coach factory outlet
ray-ban sunglasses
true religion outlet
michael kors factory online

 
At 11:36, Blogger Unknown said...

toms outlet
jordan shoes
adidas nmd runner
texans jerseys
louis vuitton pas cher
michael kors outlet online
nike huarache
seattle seahawks jerseys
michael kors outlet online
the north face outlet
20170317

 
At 04:42, Blogger Unknown said...

adidas stan smith uk
calvin klein outlet
nike kyrie 3
chrome hearts outlet
prada eyeglasses
golden goose sneakers
nike air force 1 low
converse shoes
jordan retro
nike air zoom pegasus 32

 
At 10:18, Blogger raybanoutlet001 said...

cheap jordan shoes
cheap mlb jerseys
coach outlet
ralph lauren outlet
nike blazer pas cher
raiders jerseys
jordan 4
coach outlet
fitflops sale
polo ralph lauren

 
At 09:47, Blogger Unknown said...

ray ban sunglasses outlet
kate spade sale
coach outlet online
coach outlet
nike outlet
oklahoma city thunder jerseys
yeezy boost 350
kate spade outlet
cheap snapbacks
cleveland browns jerseys

 
At 07:19, Blogger Unknown said...

led shoes for kids
yeezy
red bottoms
nike flyknit racer
reebok shoes
kobe 9
nike zoom
links of london outlet store
yeezy boost
iniki

 
At 10:17, Blogger Unknown said...

www0416cheap jordans
coach outlet
new york jets jerseys
indianapolis colts jerseys
nike huarache
nike shoes
cheap ray bans
cheap oakley sunglasses
miami heat
air max 90

 
At 08:51, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
coach factory outlet
saics running shoes
nike outlet
christian louboutin shoes
nike trainers
nike presto femme
polo ralph lauren outlet
canada goose jackets
jordans
oakley sunglasses wholesale

 
At 07:48, Blogger Unknown said...

nike flyknit racer
prada eyeglasses
pandora jewelry
hermes handbags
off white hoodie
air max 270
michael kors outlet
michael kors
curry 5
westbrook shoes

 
At 05:08, Blogger jeje said...

moncler jackets
giuseppe zanotti sneakers
ralph lauren outlet
christian louboutin sale
canada goose outlet
true religion jeans
golden goose shoes
tory burch handbags
canada goose jackets
ray ban sunglasses

 
At 06:11, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
ferragamo outlet
ralph lauren uk
true religion jeans
skechers shoes
oakley sunglasses
mlb shop
pandora charms outlet
pandora
canada goose jackets
true religion outlet store

 
At 06:09, Blogger Unknown said...

off white jordan 1
iniki
crazy explosive
jordan retro
adidas ultra boost
kobe basketball shoes
nike hyperdunk 2017
longchamp
michael kors handbags sale
michael kors factory outlet

 
At 10:49, Blogger Unknown said...

www1020

ugg boots
christian louboutin outlet
red bottom shoes
fidget spinner
moncler outlet
ugg boots clearance
ralph lauren polo
ralph lauren polo
ugg outlet
basketballl shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht