kolmapäev, juuni 22, 2011

Pullerits: Kas Otepää MK-etappi ohustab surmaunne vajumine?

Midagi ei ole parata, aga kui Peep Pahvi kirjutis tänases Postimehes välja arvata, siis ei ole Eestis teisi infokanaleid peale selle blogi, kus te Eesti suusatamise järjekordse suurskandaali uute arengute kohta lugeda saate. Ja ega ma teile siin kärbseid aja. Rääkisin Vahur Leemetsaga, mehega, kel ühena vähestest Eestis on rahvusvahelise suusaliidu rahvusvahelise tehnilise delegaadi litsents, mehega, kelle kandidatuur Otepää MK-etapi peakohtuniku kohale on seni ainsana üleval, ja ta kinnitas mulle, et minu eelmine sissekanne vastab täielikult ka tema teadmistele asjade seisust. See peaks lahmijaile mõjuma vaigistavalt, et siin blogis ma tühja juttu ei aja, nagu ei ajanud ka enne aprilli alguse dramaatilisi sündmusi, mida aga väga paljud mitte uskuda ei tahtnud. (Aga mis sinna parata, eks see ole igaühe õigus uskuda seda, mida tahab, aga siis ei maksa ka tõeste asjaolude edastaja peale oma kibestumust välja elama tulla.)

Aga et püsida Otepää MK-etapi saatuse kajastamisel Eestis liidripositsioonil, sest kolleegid Päevalehest ja Õhtulehest ei raatsinud vist pühade eel, erinevalt Pahvist, lahingusse minna (kuigi Deivil Tserpi usutlus Eesti Suusaliidu presidendi Sandor Liivega oli nauditavalt terav ja terane, nagu oli ka Veiko Visnapuu jõuline kommentaar Eesti Suusaliidu valede ja vassimiste kohta), siis uurisin Otepää MK-etapi peakohtuniku kandidaadiks kerkinud Vahur Leemetsalt (Reformierakond) endalt, mis ikkagi edasi saab. (Ja arvestades, et nüüd tulevad pühad peale, siis vaevalt te kusagilt mujalt kui siit blogist värskemat teavet saate.)

Küsisin Leemetsalt, kas ta võtab Otepää MK-etapi peakohtuniku koha pakkumise vastu. Ta vastas, et ei julge veel selget vastust anda, kuid kinnitas, et lähipäevadel tuleb otsus ära teha. Ta tunnistas, et on mõned agad, mis on seni otsustamist takistanud.

Kui küsisin, millised agad, vastas Leemets, et ennekõike on need seotud MK-etapi korraldusega. Ta ütles, et on suhelnud võistluskomiteega seotud inimestega ning sealt poolt pole midagi karta. Küll aga lisas Leemets, et ta soovib saada selgema ülevaate korraldusstruktuurist. Kui palusin täpsustada, millest ikkagi, tõi ta näite, et lahtine on küsimus, kes teeb ära selle töö, mida seni on teinud SA Tehvandi Spordikeskus.

Tuletasin Leemetsale meelde, et paljud ootavad tema otsust, millest sõltub, kas nad jätkavad ka edaspidi oma panuse andmist MK-etapi läbiviimisse. Leemets tunnistas, et tõepoolest on mõned öelnud, et teevad oma otsuse alles seejärel, kui tema on teinud enda oma. Ta lubas neljapäeval, võidupühal, minna Otepääle, et olukorrast selgem pilt saada, sest seni on ta rääkinud peakorraldajaks saanud Jaak Maega üksnes telefonitsi. Ühtlasi avaldas Leemets, et eesootav otsus on üks raskemaid, mis tal elus on tulnud langetada.

Küsisin, millised on need tegurid, mis kallutaks otsust jah-sõna suunas. Ta sõnas seepeale, et ega palju alternatiive [temale] ju ole, sest neid, kes on rahvusvahelise tehnilise delegaadi litsentsiga, Eestis liiga palju ei ole, ja lisas - mida mul oli hea kuulda, mis siin salata -, et enamiku nende nimed on minu blogist ka läbi käinud. Leemets rääkis, et Otepää MK-etapp on talle emotsionaalselt oluline üritus, ja avaldas muret selle üle, kui peaks selguma, et suusatamise MK-etappi enam Eestile ei anta, lisades, et selline variant ei ole üldse välistatud. "On mingi oht, et me kaome sealt kalendrist ära - see hirm on mul kergelt," lausus ta. "Eesti pole nii suur suusamaa, et siin kummi lõpmatuseni venitada."

Küsisin, millised on need tegurid, mis kallutaks otsust ei-sõna suunas. Leemets tunnistas, et ka need tegurid on olemas. "Ma ei saa väga hästi aru, miks see teema üldse üles kerkis," ütles ta. Rahateemast saab ta iseenesest aru, täpsustas Leemets, ent lisas, et olles rääkinud teiste MK-etappide korraldajatega, on ta saanud teada, et MK-etappide läbiviimise pealt vahendite (loe: raha) saamine on olnud kas väga väike või lausa olematu. (Tuletan omalt poolt meelde, et minu allikate kinnitusel on Eesti Suusaliit teeninud seni iga Otepää MK-etapi pealt viimasel kolmel-neljal aastal iga kord ümmarguselt miljon krooni.)

Uurisin Leemetsalt, kui palju ta pelgab, et peakohtuniku rolli vastu võttes teeb ta vale otsuse. Ta ütles, et mis puutub võistluskomiteesse, siis selles osas ei karda ta midagi, vaid on veendunud, et see õnnestub väga korralikult komplekteerida. Samas möönis ta, et oluliste inimeste seas on neid, kes on talle ei öelnud, lisades, et aktsepteerib nende vastust. Kui palusin, kas ta võiks öelda ka mõne nime, kes on talle ära öelnud, tõi ta näiteks Peip Reedi (kes on minu teada vastutanud Otepää MK-etapil turvaküsimuste eest, aga eks ta ise parandab, kui siin tema vastutusala kirjeldamisega bambusesse panin), keda Leemetsa sõnul kohe kindlasti "samal tasemel otseselt asendada ei õnnestu", mistõttu tema valdkond tuleb põhjalikult üle vaadata. Leemets lisas, et osa inimesi on talle öelnud diplomaatiliselt, et vaatavad, mis edasi saab.

Leemets kinnitas, et tema huvi peakohtuniku ameti vastuvõtmist kaaludes peitub selles, et MK-etapp Eestis toimuks hästi korraldatuna. Aga samas lisas ta, et pole korralduskomitee asjadega kursis ega ole saanud ka mahti neile aspektidele mõelda, ent avaldas lootust, et ehk on neile mõelnud Eesti Suusaliit. Siiski kinnitas Leemets mulle kõige lõpuks, et on Jaak Maele andnud põhimõttelise nõusoleku, aga enne lõplikku sõna tahaks ta rohkem infot saada.

Head lugejad, kas oskate öelda, mida Vahur Leemets peaks veel enne silmas pidama, kui ta Maega käed peaks lööma, et ta hiljem ei peaks oma otsust kahetsema?
******Santa Catalina Mountains, Arizona. 2. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Vahur Leemets ajavõtuaparaadiga 2007. aasta jaanuaris. Foto autor: Tairo Lutter, Virumaa Teataja / Scanpix

Fotod 2 ja 4: Tehvandi spordikeskus. Fotode autor: Ülle Kübarsepp, Valgamaalane/Scanpix Foto 3: Vahur Leemets 2006. aasta veebruaris. Foto autor: Raivo Tasso, Maaleht/Scanpix

42 Kommentaarid:

At 19:11, Blogger Vahur said...

Tuleb tunnistada, et mulle on ootamatu olla rollis, mis mulle kaela on langenud. Olen ise veendunud, et Peakohtuniku rolli on jätkuvalt parin inimene Tiit Pekk ja hea valik oleks ka Robert Peets.

TD litsents on lisaks eelmises blogipostituses mainitutele veel Paavo Naelal, Eido Tasalainil, Jaanus Teppanil ja Alalr Arukuusel.

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Head inimesed, öelge mis ülesandeid SA Tehvandi Spordikeskus täitis ja kas keegi teine saabki neid täita? Kes on suusaradade omanik?

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Visnapuu lugu on hirmus lugeda - ütleb sõnaselgelt välja, et (MA juhitud ESL) valetab.

Mis viib paratamatult mõttele, et kas Alar Arukuusk ja Tiit Pekk ohverdati sellepärast, et nad olid liiga ausad?

Oleksin FISi tegelasena eestlaste asju vaatamas, tekiks küll selline mõte.

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Alustada täna MK 2012 etapi juhtimis ilma eelneva juhtimiskogemuseta on täielik enesetapp. Kuidas samaaegselt tööle rakendada erinevad osapooled, et täpselt kellaajalised kõik toimiks, uskuge mind see ei ole mingi lihtne mäng. Oleks uuel juhil, kas või ühegi MK etapi korraldamise (õpipoisi rollis) kogemus, oleks veel mingit lootust. Ütleme ausalt, alaliidud on meie sporditippe hästi teenindanud ning sportlastel pole muud muret kui treenida ja tegelda iseendaga, kuid kas see on piisav kogemus, et astuda kohe juhtima sedavõrd suurt ettevõtmist.

 
At 22:22, Blogger Andres said...

Tipu ja põhja vaheline piir on tihtipeale õhkõrn. Tipust põhja kukkumisest saab ka üldjuhul aru siis, kui see juba toimunud on. Aga üliraske on teha vastupidist sammu - uuesti tippu tagasi. Midagi sellist on minu meelest toimunud ka Eesti Suusaliiduga - tipptasemel organisatsioon, tippsõitjad ... - ja nüüd - ainult üks probleem ajab järgmist taga (vähemalt meediast jääb selline tunne). Õnneks taibati sellises olukorras vähemalt Suusaliidu juhti vahetada.

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

President ei juhi alaliitu, alaliitu juhib juhatus.

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

MK korraldatakse SA Tehvandi Spordikeskus poolt hallataval infrastruktuuril, mida teenindavad SA töötajad. Ürituse õnnestumise vältimatuks eeltingimuseks on lepituse leidmine Arukuusega ja sihtasutusele osutatava teenuse eest õiglase tasu maksmine. Kui SA töötajad alates Arukuusest kuni rajatööliseni ei ole motiveeritud, siis on jama kaelas. Kõige hullem on see, kui kogenematu juht ei saa enne võistluspäeva aru, et suutlikkust pole piisavalt ja asi hakkab kärisema võistluste ajal. Seda kaost pole siis enam võimalik päästa.

Leemets peaks nõudma näha sihtasutuse hinnapakkumist infrastruktuuri kasutamise kohta ja siis hindama, kas ESL suudab selle kinni maksta. Kui MK eelarve jääb miinusesse, siis kannatavad ka võistluskomitee tegevused, ükskõik kui head inimesed sinna kokku pole kuhjatud. Igal juhul on Leemetsal kaotada rohkem kui võita. Kui ta nõusoleku annab, siis on patriootilised tunded Eesti maine päästmise osas lämmatanud talle seni omaks olnud kaine kaalutlemise.

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Ühe tuntud Eesti poliitkuju juhtmõte võiks olla "mida halvem, seda parem". Näib, et suusaasjale kaasa elades on peale blogipidaja ka teisigi, kes sarnast lähenemist jagavad. Eks ajakirjanike informeeritus ole etem, kuid ükski hijutine lehelugu ei aita lugejatel pauguga lõppeva või surmaunne vajuva süsteemi probleeme esile tuua, lihtsam on muidugi kõige halva taga näidata suurt kurja MAd.
Kui allikatega on seisud nadid ja muidu jutule ei võeta, siis vastandades ja konflikte luues saab ehk tõesti infole jälile. Kuid nagu siingi, kas variant ESL kullas ja Tehvandi mullas, või vastupidi, on ikka võimalik variant?
Kujundlikult öeldes nõrgavõitu stardikiirendus, ehk boksipeatused võimaldavad seadistuses korrektiive teha.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh, 00:10, hea ja asjatundliku selgituse eest. Aga Vahur Leemetsa situatsioon tundub Catch 22 tüübist olevat - tee nii või teisiti, mõlemal valikul on omad miinused.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

"Leemets peaks nõudma näha sihtasutuse hinnapakkumist infrastruktuuri kasutamise kohta ja siis hindama, kas ESL suudab selle kinni maksta."
Leemets peaks olema jumal, et seda suuta hinnata. Tundub, et kõik vaatavad Sandor Liive otsa. Ehk siis EE, mis tähendab, et rahvas maksab elektriarvete kaudu. Ka 50 000 eurosed palgad. Vaadates kommentaaride trendi juhtumit kajastavates meediaväljaannetes, võib öelda, et rahvale see ei meeldi.

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Mr 12:42, mis teie arvates oleks õige lähenemine? Lasta suvalisel inimesel/institutsioonil/riigil teisest üle sõita lhtsalt sellepärast, et talle on see kasulik ning naudime "tugevama õiguse" show'd?

Võib-olla konkreetsel juhul on tõepoolest hilja midagi parandada, samuti ei suuda pea ükski lugeja nüüd käsi külge panna ning midagi parandada, samas loodan, et mr Pulleritsi lähenemine annab mõtlemisainet kellegile, kes tulevikus kavatseb midagi sarnast teha. Sellesarnane avalik tähelepanu ei tee kindlasti füüsilist viga, küll aga võimaldab ta teistel osapooltel tulevikus mõlgutada mõtteid teemal "Would I like to make business with such kind of person?" ning "on the long run" on see mõjus.

Kõlab võib-olla natukene läägelt, aga säärane uuriv ajakirjandus (ka eelmise juhu puhul) aitab maailma paremaks muuta.

Priit

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Kas Liivel peab Suusaliidule sponsormiljonite eraldamiseks olema nõukogu kinnitus või piisab tema ainuisikulisest otsusest?

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Jaak Mae olukord selles supis tuletab meelde sitzpresident Funti, selle vahega, et kumbki ei tea, mille eest täpselt kinni tuleb minna, aga Funt teadis vähemalt, et minna tuleb.

 
At 00:28, Anonymous Anonüümne said...

Sirvides natuke vanemaid suusateemalisi artikleid leidsin PMst sellise kommentaari: "Muideks Otepää on juba aastaid Soome ja Vene suusatajatele tuntud oma hea "ainete" kättesaadavuse poolest." -- Augustis on Vene koondis jälle Otepääl...

 
At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaarides , eriti 22.03 omas tunneb ära nii mõnegi "kärukeeraja" käekirja. Pole häda , kinnipanemisi suusatamise pärast küll ei tule, küll on aga lahtilaskmised juba toimunud.
Ei tasu Arukuuse pärast muretseda, tema on oma töö teinud,ja jätkab edasigi TEHVANDI ARENDAMIST.Teine asi on Pekiga,kes Swedist lahkunud ja ootas Tehvandilt suurepalgalist kohta...

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Jaanilaupäevane Delfi:
"MK-etapi korraldusõigus kuulub suusaliidule ja sihtasutus Tehvandi Spordikeskus hindas suusaliidu tingimusi rahaliselt riskantseks, seda enam, et suusatamise hetkeseis pole kiita, mis kajastuks ka võistluste eelarve tulubaasis," vastas ministeeriumi kantsler Siim Sukles.

"Sellest tulenevalt ei saanud sihtasutus, mille üheks asutajaks on riik, võtta riigile riske ja teha sellises olukorras ja pakkumise valguses kvaliteetset üritust," lisas ta.

Ütleks, et täitsa uus lähenemine: Suusaliit serveeris/b asja teistpidi

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

to 12:32
ei ole uus lähenemine. kogu aeg on teemaks olnud, et kuna ESL nõudis suuremat obrokit (sh Jacki 50k salary), siis oleks Tehvandil rahadega kitsaks läinud.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Kui Tallinna "Maraton" ei toimu Tallinnas, kas peab siis Otepää MK-etapp tingimata toimuma Otepääl? ESL pangu korraldusõigus müüki.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus oli siis ilmselt selles, kummale poolele jääb riski kandmise kohustus. Siim Suklese sõnadest võib välja lugeda, et ESL ei tahtnud kanda mingit riski. SA Tehvandi Spordikeskus oleks kohustunud kindla summa ESL-le üle kandma, sõltumata ürituse tulubaasist. Loomulikult ei saa ega tohi riik ühe eraseltkonna äririske enda kanda võtta. (Kuigi krediiditoetustega jms seda just tehakse). Äkki tahavad Eesti kodumaised kapitalistid, nt LHV pank MK etapi underwriteriks hakata. ESL juhatuse liige Neivelt kindlasti teab kust riskide kindlustust otsida.

 
At 16:06, Blogger GuidoMukk said...

Kuidas on võimalik see et pool aastat skandaale intriige ja s___a üles keerutanud mees nagu MA endiselt veel pumba juures sahmib.

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Mis te kõik arvate tõsimeeli ja sinisilmselt, et MA on nii kõva mees, et tema ainult poobkäsebjalaseb? Eks sellise soovunelmaga on hea kirjutada ja kõik tema peale ajad. Miks PP ja Pahv pole Suusaliidult arvamust küsinud, kes just otseselt vastutab Otepää MK-etappi korraldamise eest?

 
At 19:37, Blogger Madis said...

Kas tõesti arvate nii naiivselt, et Tiit Pekk hakkas, hea koha ootuses Tehvandil, enda tagant sildu põletama?

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Millest ESL tulubaas üldse koosneb? Liikmemaksudest? Mis liiki tulud, kellelt, millises mahus ja proportsioonis? Kas auditeeritud aruanded on veebis väljas? Sellist tabelit oleks hädasti vaja. Pekk pangandusmehena võiks aidata see kokku panna.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

seekord on PP-l vähemalt selles osas ilmselt õigus, et Mae pandi kapitaalselt tanki. Miks küll, aru ei saa. Intervjuus ütles ta ju ise ka, et 'sellise ambitsioonigas läbirääkimised ei alanud' või nii umbes. Meeskonnaga liitumisest rääkides.
Kes asja (ükskõik millist võistlust tegelikult) teinud ei ole, ei kujuta ette, KUI palju pisiasju üldse pisikesed pole, kui mõni tegemata jääb või hilja tehtud saab.

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

P.S a mis karikaetappi puutub - iga asi saab kord otsa. Ära hellitatud oleme, enam ei lepi muu ilma kuulsuste nägemisega.

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks mitte see eesti suusatamine täiega põhja lasta. Oleks pikemaks ajaks rahu majas. Alustuseks võiks kohe loobuba Otepää MK etappi korraldamisest. Sellised mõtted mul.

Lauri.

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

->17:09

Miks täiega põhja, võtaks lihtsalt murdmaalt raha vähemaks ja arendaks midagi vaatemängulisemat: laskesuusatamist või suusahüppeid. Kuna esimene ei ole ESL all, siis jääks variant suusahüpped.
Seni ongi võrreldes mujal maailmas valitseva olukorraga rahastamine väga tugevalt vale ala poole kaldus, aga samas ei ole midagiteha, kui Eesti inimesele on väga kerge kärpseid pähe ajada ning panna ta midagi suvalist fännama, midagi mille vastu mujal vaevu huvi tuntakse, see tähendab, et iseseisvat mõtlemist napib rahval.

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

Iga asi saab kord tolmuks ja põrmuks. Täna nädala pikalt jooksult (1:55) tagasi tulles jalutasin läbi ka Pirita Olümpiapurjespordikeskusest. Tribüünidel, kuhu 1980. a pidi KGBs tutvust olema vms, oli üks tumedama nahavärviga tüüp mõnusasti pikali visanud, ajaleht näo katteks peal. Päris neeger ta ei olnud, aga lõuna-eurooplane vähemalt. Jahisadamas oli jahte palju, kohad kõik hõivatud. Aga purjespordi tegevust oli minimaalselt näha. Rikkad jahiomanikud vist ei viitsigi purjenööridega jännata. Parvlaevade liiklus Tallinna lahel on päris tihe, võib-olla seepärast ei sõideta. 30 aasta pärast võib-olla ka kratsitakse kukalt, miks meile seda Tehvandi keskust vaja oli, ilusa looduse keerasime untsu. Või on hoopis kuidagi kolmandat pidi.

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

Niikaua kui laskesuusatamises medali mehi-naisi meil ei ole, ei ole ka raha sellel alal ja rahva huvi. See on nii elementaarne. Üle omavarju ei hüppa ja vägisi armsaks ei saa.

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

PP silmailu http://ohtuleht.ee/galerii#9

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Nu suusahüpped selline asi, et niikaua kui meil ei ole 120m mäge on sealt suht lootusetu midagi loota. Samas aga jälle pole suuremat mõtet raha kulutada paarikümne hüppaja jaoks mäe ehitamisega. Soomes kogu aeg laagerdada jaksavad vaid rikaste võsukesed, aga tavaliselt rikaste võsukesed pole suuremad asjad hüppemäel.

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

Kõige vajalikum projekt oleks hoopis Otepää Suusamaailma ehitus. See võiks olla aastaringselt kasutatav täispikkuses maratoniradadega hiidkupliga kaetud suusaparadiis. Merko poolt betoonitööd, Eesti Energialt (lisaks kõigi metsade elektrifitseerimisele) eletritoide lumemasinatele. Arco Vara aitaks juurdekuuluvate hotellide arendusega. Juhatuses ongi parajasti just sellise profiiliga mehed.

 
At 07:32, Anonymous Anonüümne said...

Üks treener meenutab mul Al Capone'i.
Ta treenib mehi nagu [peaks ta]loomi.
Ja ütleb: mida, krt, tahate te must?
Te unustage jutud dopingust.
Aga poleks teda, poleks meil ka rahvuskoondist.

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Suusaliit üritab juttu mujale viia Tanel Ojaste palkamisega sprinterite treeneriks.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Re: 30 aasta pärast

Mõtlen täna Sauli Brunni peale, et kui hästi ta suutis oma mansa panna Moskvast purjetamise sildi all rahasid ja ressursse olümpiamängude korraldamiseks Tallinna provintsis väljapumpama panna.

Täna ei suuda siin keegi samaväärset ettevõtmist korrata.

Palju meil häid purjetajaid tol ajal oli? Vähem kui suusatamise hiilgeajal suusatajaid! Aga näed, marginaalse ala abil suudeti siia rajada tohutu infra, mis on kõik aktiivses kasu toovas rakenduses ka täna. Lisaks ärme unusta kui paljud kommunistid said nendes spordisündmusega seotud rajatistes tööd ning leiba ja kui vägeva stardikiirenduse said nad selle abil kapitalistlikusse Eestisse.

30 aasta pärast Otepää suusameka ei kõla just paljulubavalt. Vaimusilma ette tuleb elektrihinnaga kurnatud Eesti rahvas kes seda üritust oma rahakotist sponsoreerib ning hallitav-kõdunev küprok Otepääl, mille mahamatmiseks ei leita kuskilt enam raha.

Mehed olgem realistid. Selleks, et kuhugi tohutu papp maha kanda, peab olema tagatud Eestile rahvusvaheline tugi. Sport pole Eestis in. Spordiseltsid surevad. Meedia loobib seda sitaga ja suretab realiti ning homopromoga. Isegi kui Otepääle teha K120 mägi, luua sinna kõrvale infra, siis seda kasutataks täies mahus vaid 2 nädalat aastas. 50 nädalat oleks kogu infra kuival, sest Otepää pole tõmbekeskus.

Selleks, et teha Otepääst tõmbekeskus on sinna vaja Tallinnast kas kiirrongi ühendust või 4 realist kiirteed. Tulles maapeale näeme, et reaalsem on seda projekti realiseerida kuskil Pandiveres.

 
At 20:45, Anonymous anabolic rx24 asli said...

nice blog

 
At 12:22, Blogger Unknown said...

qzz0419
canada goose outlet
christian louboutin outlet
salvatore ferragamo shoes
moncler online shop
soccer cleats
nike sale
coach outlet store online
ralph lauren outlet
michael kors handbags sale
cheap nike shoes

 
At 04:11, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
coach outlet online
tn pas cher
yeezy shoes
dsquared
coach outlet
mlb shop
coach outlet
true religion outlet
ecco shoes
fitflops sale clearance

 
At 07:50, Blogger Unknown said...

ray ban aviator sunglasses
golden goose superstar
moncler
hermes birkin
nike shoes for women
red bottom shoes for women
lebron 14
adidas pure boost
off white hoodie
supreme clothing

 
At 06:01, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
ugg boots clearance
pandora charms
super dry
ralph lauren outlet
canada goose jackets
nike shoes
issey miyake
golden goose
christian louboutin shoes
vibram five fingers

 
At 05:36, Blogger Unknown said...

adidas nmd
michael kors handbags
converse shoes
yeezy boost 350 v2
yeezy
golden goose
adidas stan smith men
michael kors outlet
adidas superstar
pandora bracelet

 
At 04:34, Blogger Unknown said...

jinyi921
nike huarache
coach factory outlet
hermes belt
true religion jeans
nike clothing
clarks shoes
true religion jeans outlet
coach outlet
off white shoes
michael kors outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht