pühapäev, november 06, 2011

Pullerits: Kuidas pingsa elu kõrvalt vormi teritada?

Tean, et mõne arvates peaks Postimehe igapäevane palgatöö, lisaks selle blogi pidamine (eks püüdke ise nädalas välja pakkuda kolm-neli kandvat ja intrigeerivat teemat [millest Tour de France’i teleülekannete teema kasvas koguni üleriigiliseks uudiseks] ja lugejatega pidevalt suhelda) ning Postimehe vastupidavusaladele pühendatud järjekordse eriväljaande Maraton materjalide ettevalmistamine, Tartu Ülikoolis õpetamine (reedel kolmetunnine reporteritöö seminar ning sel semestril iga nädal vähemalt neli tundi tudengite tööde parandamist, kommenteerimist ja hindamist), igasugused lisaesinemised (lõppenud nädala kolmapäeval näiteks Kukus juhitud raadiosaade Eesti arstide ja tervishoiu probleemidest; enne seda hommikul kahetunnise seminari pidamine [ja selleks PowerPointi esitluse ettevamistamine] noortele teadlastele ja doktorandidele, kuidas kirjutada teadusest huvitavalt, paeluvalt ja arusaadavalt; eelmise päeva õhtul neljatunnine meediakoolitus Tallinnas Finnairi Eesti juhtkonnale – loomulikult inglise keeles [sh ründava näidisintervjuu läbiviimine ja analüüsimine; kusjuures Finnairi kohalik juht tunnistas, et ta ei ole veel nii põhjaliku eeltööga ajakirjanikku oma elus kohanud, nagu ta sedapuhku kohtas]), pidevad enesetäiendamised (sel nädalal oli muude võõrkeelsete lugemiste seas kavas tutvumine Nobeli majanduspreemia laureaadi Joseph E. Stiglitzi vaesuse-rikkuse-teemaliste töödega), sekka kultuursed kõrvalepõiked (Rainer Sarneti Fjodor Dostojevski [kelle loomingut õpetas mulle ülikoolis omal ajal tugev kolmikhüppaja, nüüd Eesti juhtivaid semiootikuid Peeter Torop] ainetel vändatud «Idioot», minu silmis üksjagu maneristlik) jätma treeninguks minimaalselt aega. Aga nii see ei ole.

Saan aru teie väsimusest seoses Eesti Suusaliidu temaatikaga. Tõesti, aitab sellest mõneks ajaks. Näitamaks, et ma pole üksnes see, kes spordi kohta sõnu teeb, vaid ka ise sporti teeb, olgu siin huvilistele esitatud mitmed tähised – kuid ettevaatust neid kopeerimast! Senitehtu ei ole sugugi enamikule jõukohane, nii et säilitage kaine mõistus. Jätkan sealt, kus 27. oktoobri sissekanne pooleli jäi.

N, 27. – rullidel 2:19 – 30,6 km (sh 8x80 m [10-12 sek] kiirendused); jooks 1+1 km.
R, 28. – puhkus.
L, 29. – rullidel 1:12.40 – 17 km; jooks 1+1 km; rullitreeningu sisse jäi hooaja esimene temposõit: 10 ringi ehk 8,5 km 32.20ga (keskmine ringi aeg 3.14) – plaanis oli hoida kiirust 3.20/ring, esimesed kolm ringi läbisingi ühtlaselt selle kiirusega, aga siis hakkas tempo iseenesest tõusma 3.10/ring ligi – lühidalt: läks pisut kiireks.
P, 30. – rullidel 1:51.10 – 22,1 km (sh 4,25 km ilma keppideta – 25.53); jooks 1+1 km.
E, 31. – puhkus.
T, 01. – puhkus (Tallinnas).
K, 02. – rullidel 1:35 – 20,4 km (sh 8x80 m [10-12 sek] kiirendused); jooks 1+1 km.
N, 03. – jooks 10,5 km – 55.35 (kogu aeg ei ole mõtet ainult rullitrenni teha, nädalas peab vähemalt korra vaheldust sisse tooma).
R, 04. – puhkus.
L, 05. – rullidel 2:08 – 25,5 km (4,25 km soojendust; 4,25 km nn roomamist; 4,25 km paaristõugetega sõitu; 4,25 km nn roomamist; 4,25 km paaristõugetega sõitu; 4,25 km lõdvestust); jooks 1+1 km; (nagu näha, tõin treeningusse ülakeha tugevdamiseks eriharjutusi ja vaheldust).
P, 06. – rullidel 1:39.35 – 22,1 km; jooks 1+1 km; rullitreeningu sisse jäi 4,25 km nn roomamist ja selle järele hooaja teine temposõit: 10 ringi ehk 8,5 km 32.48ga (keskmine ringi aeg 3.17) – plaanis oli taas hoida kiirust 3.20/ring, mis seekord õnnestus paremini kui eelmisel korral – tõsi, eks sellele aitas kaasa ka tugev vastutuul alumisel, pikimal sirgel; lõpus proovisin tempot nimme tõsta, viimase ringi läbisin 3.05ga; lühidalt: võib rahule jääda.

Vaatame nüüd ka nädala koormuste jaotumist, alustades aasta 40. nädalast.

40. nädal – 4:21; rullid 44,2 km, jooks 6 km
41. nädal – 6:08; rullid 68 km, jooks 6 km
42. nädal – 7:03; rullid 69,7 km, jooks 16,5 km
43. nädal – 9:36; rullid 108,8 km, jooks 10 km
44. nädal – 6:54; rullid 68 km, jooks 16,5 km

Nagu näha, joonistub esimene neljanädalane tsükkel pidevalt tõusvate mahtudega ilusasti välja. Võib-olla 43. nädal läks pisut liiga suuremahuliseks, kuid ega siin midagi tagasi hoida ka ole – november ju juba käes. Lõppenud nädalal lasin koormused taas alla, et hakata sealt uut tsüklit üles ehitama. Kindlasti märkasid terasema silmaga lugejad, et monotoonset rahulikku tööd jääb üha vähemaks ja et lisandub igasuguseid spetsiifilisi harjutusi, samuti on kirjas juba kaks pikemat temposõitu n-ö kolmanda käiguga (nagu üks mu nõuandjaist soovitas). Tagataskus on mul veel üks trump: kui läheb kiiruse arendamiseks, siis on lubanud appi tulla mees, kes ilma erilise spetsiaaltreeninguta on Eesti meistrivõistlustel sprindis teinud tuule alla isegi Andrus Veerpalule, ainsale Eesti meessuusatajale, kes suusasprindis MK-etapil kolme hulka jõudnud.

Esmaspäeva kindlasti puhkan, teil ei ole mõtet mu treeninguid luurama minna. Teisipäeva osas veel otsust langetanud pole, kõik sõltub sellest, kuidas areneb vähemasti mulle väga põnevana tunduv ajakirjanduslik projekt Eesti kaguservas.

Kellel on veel parematest treeningunäitajatest raporteerida?
******
Ajo Mountain Drive, Organ Pipe Cactus National Monument, Arizona. 4. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Saku suverulli võistlus augustis 2008. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Jaak Mae Saku suverulli võistlusel 2008. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Anti Saarepuu treenimas rullidel 2008. aasta sügisel Otepääl. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix

69 Kommentaarid:

At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Olen alati hinnanud PP õigekirja, mida tänase päeva kiire
toimeta(mise)matuse on nauditav jälgida. Aga kust tuleb sõna "doktorand" - vaatasin ÕS-ist on "doktorant"?
Edu soovides!

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Öhtust!

Paneb kohe imestusest kulmu kergitama. Esimene lause on nii pikk, et isegi maailma suurima kopsumahuga inimesele käiks ilmselgelt selle ühe hingetömbega selge kölava häälega ette lugemine üle jöu. Kirjavahemärkide ja sidesönade kokku lugemiseks tuleks pliiats ja paber appi vötta.
Vastu polegi midagi panna peale ümmarguse nulli. Üldjuhul ma päris kindel pole, aga tööalaselt pigem vaimse tegevuse esindajale jöukohane koormus, vöib-olla isegi alahinnatud natuke omi vöimeid, arvestades, et kasutatakse abivahendeid liikumiseks. Kokkuvötvate numbrite körvale oleks hea analüüsimiseks ka eelmiste aastate kokkuvötteid näha. Vöib-olla need on olemas isegi siin. Millised on muutused?
Jöudu ja tervist! Maamees

 
At 22:34, Blogger Priit said...

Kui ilma veel on siis rullsuustamine on hea, kuid vaheldust oleks Sul vaja.
Teades et Tartust väljaspoole Sa treenima ei satu(põhimõtteliselt ei käi väljaspool Emajõe Ateenat treenimas) siis see erinevate harjutuste kasutamine rullsuustamises päästab kuigivõrd seisu.
Jalgrattaga oled võtnud "huvitavaid" käike ette.

Samas on monotoonse tegevuse talumine vanematel inimestel kergem!
;-)

 
At 22:39, Anonymous Anonüümne said...

Tere. Küsiksin, mida tähendab rullsuustamise juures 4,25 km nn roomamist? Kas see võib olla kätega vahelduvtõuge ilma jalgade tööta? Priit

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Tõsi ta on, õiged on "doktorant" ja "magistrant". Hea meelde jätta selle läbi, et "rant"-lõpuga on kõik seda tüüpi subjekti kategooriat väljendavad sõnad: "degenerant", "migrant", "kollaborant", "korporant".

Haltuurat teed kõvasti, mees!

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Need üle 20 km rulluisutrennid tähendavad vist 30 ovaaliringi?
Milliseid võtteid kasutad, et
ühte ringi pidi sõites "katus ära ei sõidaks"?

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

P.S. "Rant"-reeglist on ka üks erand - "eksaminand". Kasulik teada, kui Alma Materi uksest taas sisse astuda.

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

OK, jääme ka seekord sõbralikuks, ärapanemist on niigi räigelt palju meie elus.

Doktorant, doktorandi, doktoranti ehk diktorandi on teises vältes ja doktorandid ning ka doktorandidele jääb teise vältesse. Lihtne.

Ärgem nüüd vanameistrit nii lihtsa asjaga ka hanitada püüdke, filoloogia vallas on mees jätkuvalt vormis.

 
At 23:27, Anonymous Anonüümne said...

Et siis "degenerandidele", "migrandidele"?

 
At 00:14, Anonymous Anonüümne said...

Ennast kiitmast ma ei väsi!

 
At 00:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kirjutage edaspidi veidi ka taastumisest - kunagi oli siin blogis juttu "õllest pärast maratoni" jms - to drink or not to drink was the question. Aga pärast tugevaid trenne, võistlusi, kuidas taastute sest teie?
Usun, et mitmedki blogi lugejad oleks sellest huvitet.
Edu edaspidi!

Rivo

 
At 00:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pulleritsu võistlusi eeloleval talvel ETV ka üle kannab?

 
At 00:52, Anonymous Anonüümne said...

"Tugevate trennide" ja õlle mees oli ikka Andrus Veerpalu. Pullerits tundub, et ei teegi tugevaid trenne. Vähemalt ei ole ta kirjutanud, et oleks end kunagi tühjaks sõitnud. Kuidas sellise meetodi pealt nii väljapaistvaid tulemusi õnnestub saavutada, jääb müstikaks. (Seda on siin blogis mitmeid kordi kommentaarides arutatud, ja välja on pakutud oma 10-12 kõige erinevamat põhjust). Aga vaat mis kirjutab Peeter Kümmel rollerisõidu kohta: "Rolleritel saan teha kerget ja kiiret tööd, keha taastamiseks intensiivsetest treeningutest." http://sport.err.ee/sprindikoondis/df91f687-c0ed-4b6d-9b8c-7372d24b8088 Aga Kümmelist on teada, et ta teeb kõva tööd jõusaalis ja spetsiaalset intensiivset tööd ka maastikul.

 
At 01:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui tulla korraks veel ESL temaatika juurde tagasi, siis millist hõngu õhkub Sinu salaallikatelt, kas konkursi korraldamine ongi avalik, korrektne ja läbipaistev nagu president avalikkusele on lubanud või on tegu paraku vaid näitemängu ja otsuse "legitimeerimisega"?
See tähendab, et siseringi kandidaat on juba välja valitud ning püünel tehakse lihtsalt kaks sammu sissepoole, kaks sammu väljapoole, kaks sammu sissepoole, kaks sammu väljapoole...?

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

Üha enam jääb mulle mulje, et Priidu näol on tegu üliinimesega. Antud postitus tõestab seda fakti.

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

Seda, et PP ei ole tavaline inimene, tõestab ka tänane Postimehe arvamusartikkel.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

"Teie hiljutise ettekande põhjal järeldan, et riigikogulased on jobud."

Sellise intervjuuküsimusega pöördub "staar-ajakirjanik" Eesti Vabariigi õiguskantsleri poole (PM, 29.10.2011). Kas see ongi see "ründav intervjuustiil", mida välismaalastelegi õpetatakse? Või on see elementaarne lugupidamatus ajakirjandustöö eetika ja tavade vastu - kombineeritult enese ego ülitähtsaks pidamisega? Või on ajakirjanik ise "jobu" (ei suuda korrektseid-sisukaid küsimusi formuleerida)?

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et Postimehe korporatsioonis on lood pahasti tööjõu efektiivse kasutamisega, kui nii palju haltuurat jõuab kõrvalt teha...

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

"Teie küsimuse järgi järeldan, et ajakirjanikud on jobud" - oleks õiguskantsler provokatiivsele küsimusele võinud vastata - ja intervjuu pauguga lõpetada. Seda ei lubanud aga Indrek Tederi ametialane väärikus ja inimlik intelligentsus.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priit kergejõustikuga tegeles, pidi ta sisehallis veel lühemat ringi jooksma. Supipargi 800 m on võrreldes eelnevaga suur edasiminek :)

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Käin kella 8-17.00 5 päeval nädalas tööl. Peale tööd tegelen lapsega, loen, vaatan TV-d, suhtlen sõpradega, jne ehk siis elan täiesti tavalise keskmise inimese elu. Võrdluseks sinu treeningmahtudele saadan enda omad.
42.nädal - 8 tundi
43.nädal - 11 tundi
44.nädal - 14 tundi
Nädalas 5 treening- ja 2 puhkepäeva. Rullsuuskadel on km arv kahjuks null, nii et selles võrdluses on Priit minust endiselt kõvem mees.
Loo moraal - alati kui arvad, et oled maailma kõige kõvem mees ilmub välja mõni mees metsast kes on veel kõvem tegija kui sina. Jõudu sulle Priit, jätka samas vaimus.

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas Priit seda kõike jõuad? :) Mis kell uneaeg hakkab ja mis kell on ärkamine argipäeviti, kui saladus ei ole?

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Kui iga päev riided läbi higistada, siis peab olema vähemalt 5 paari riideid. Kui pesta nädalas korra.

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Oktoobris 72,5h sh 389km jooks, 135 km rull (ainult paaristõuked), 564 km ratas. Ülejäänud jõusaal ja natuke ujumist. Selle sees ka üks pikem võistlus. November tuleb suht sarnase graafikuga ilmselt.


Nime ei julge avaldada, konkurendid saavad teada muidu:)

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Olete mingid "treeningu maailmameistrid"? Tähtis on tulemus võistlustel ja oskus olla õnnelik. Kui palju te treenite on teie kiiks.
Ärge nüüd lolliks ka minge. Sellise trenniga raha ei teeni ja hea tervise jaoks ei ole ka niipalju vaja teha.
Ärge tegelege asendustegevusega. Saage oma probleemist üle ja hakake elama normaalset elu.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Tubli oled Priit, väga tubli! Nagu lugeda, naudid protsessi täiega ja oled igati omas sõiduvees! Selle eest 5+ .Pole paha, et välja tõid, mis tempoga elu elad. Tänu positiivsetele eeskujudele muutub iga elu positiivsemaks/motiveeritumaks - julge ainult tunnistada.

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

13.38-le. Milline on normaalne elu ja mis on siis päristegevus? Õhtuti telekavaatamine või baaris istumine?

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Väidan, et 40-date teise poolde jõudnud mees pärast rullidel 2:19 – 30,6 km (sh 8x80 m [10-12 sek] kiirendused); jooks 1+1 km trenni läbimist töötab järgmise päeva 50% tootlikkusega. Järelikult ajakirjanikutöö konti ei murra.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

"Rolleritel saan teha kerget ja kiiret tööd,"

Siinsed kommentaatorid kipuvad unustama et PP sooritab oma rullitreeninguid üliaeglastel klassikarullidel. Ei siin(ovaalil) ole Tehvandi lustirajad, ei kerget või taastavat tööd ,või üürikestki puhkehetke ! Neid roomamis- või paaristöötreeninguid on juba kõrvaltki valus vaadata..

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Päristegevus on see, mis on eluks vajalik ning otstarbekas ja teiste ning enda õnnelikuks tegemiseks vajalik. Igapäevaselt kaks tundi rulle sõitmine seda ei ole. Samuti ei ole seda sinu pakutud alternatiiv telekas ja baar. Elu on võrratult mitmekesisem, asju on mõistlik teha mõõdukalt ja kogeda uusi kogemusi. Aastate viisi ühtemoodi suure ajakuluga trenni tegemine seda ei ole.
Kui 40+ inimene kulutab ennast ja oma aega liikselt sellele, et mingil maratonil mingi arv kohti eespool olla ja samas keskpärast tulemust saavutada, siis on ilmne, et tal on mingi probleem. Mis probleem see on ja mille vajakajäämist ta sellega kompenseerib, ei hakka siin lahkama - mõni võib solvuda.
Edu (mõõdukal)kehalisel tegevusel!

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

14:47 tabab asja tuuma. 12 tundi nädalas trenni teha ei ole iseenesest palju (ainult poolteist tundi päevas mõõdukas tempos - pole ju palju!). Aga ainult siis, kui trenn ise rahuldust pakub. Ehk siis, kui trenni tegemine on loomulik vajadus ja võib öelda, et trenn ongi suuresti eesmärk omaette.
Pulleritsu puhul aga - kuigi tema numbrid on oluliselt väiksemad - tekib see küsimus, et kogu trenn on suunatud neli korda aastas toimuvale "sarvede ristamisele". Kõik käib selle nimel. Või siis võtame inimesed, kes imeprogrammide järgi valmistuvad maratoniks. Mis see maraton siis on? Alati võib joosta, sõita, suusatada pikemalt, veel pikemalt. Või lühemalt. Mina seda võistlusteks valmistuse tähe all elamist ei mõista. Tippsportlastel on teine asi.

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Mina jälle ei mõista, miks osad ei mõista, et kõik inimesed ei ole ühesugused. Osadele meeldib teha 20h nädalas trenni ja on üliõnnelikud. Teised loevad iga õhtu raamatuid ja on samuti õnnelikud. Kolmandatele meestele meeldivad teised mehed ja ka nemad on õnnelikud. Miks on vaja siin kritiseerida, et keegi teeb liiga palju trenni (eriti kui tegemist on spordi blogiga). Või see teebki teid õnnelikuks?

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Ega ei tohiks korda minna muidugi, millest keegi kaifi saab.
Tegelikult toimub aga osav ühiskondlik surve ja mainekujundamine. Tuhanded maratonidele minejad lähtuvad ikkagi suuresti tunnustusvajadusest, mitte oma sisemisest kaifist. Minnakse eelkõige sellepärast, et kui oled Tartu Maratoni läbinud, siis patsutavad töökaaslased sulle õlale. Selliste asjadega käib paratamatult kaasas ažiotaaži, populaarsuse "mulle" ja nende lõhkiminemisi. Ja ka manipulatsioone.
Pullerits ise toimetab PM lisalehte "Maraton". Miks peaks üks laia profiiliga päevaleht andma välja ekstreemspordiala käsitlevat erilehte? Eriti kui on teaduslikult tõestatud, et maratonide läbimine ei suurenda tervist ja heaolu, pigem vastupidi. ja nagu õigesti märgib üks kommentaator ülal - võid teha kuitahes palju trenni, ikka ilmub välja keegi, kes on teinud veel sinust kaks-kolm korda rohkem.

Hea on aga see, et mingid piirid tulevad ette. Inimesed ei lähe ka päris hulluks. Nt Tartu kuue ürituse kõigi läbitegemine kas ei kipu juba mõtetuks minema. Ma ei usu ka, et see rahvale eriti peale läheb.

Priit aga võiks mõne õhtu tõesti vabaks võtta ja mõnda head baari külastada. Maailmapilt avarduks, võrreldes ovaalil tiirutamisega.

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, aga ärge väitke, et jõuate lastega suhelda nii nagu peaks. Siin üks mees väitis. Teeb kella 17.00-ni tööd, siis läheb koju. Kiire mees on 18.00 trennis. Aga kui veel süüa ka jne. Siis oled kell 19.00 trennis. Jutumehe trenn kestab 2 h, ehk siis tagasi kodus on 20.30 või 21.30. Väiksemad lapsed sellel ajal juba magavad või lähevad magama. Suurematel on selleks ajaks juba "õpitud" ning istuvad ninapidi arvutis. Pakun välja, et trennimees suhtleb msn- s sõpradega enamjaolt.
Olen näinud perekonda kus kolm generatsiooni istusid igal õhtul diivanil läpakad ees. Omavahel ei räägitud. Nähtavasti toimus msn suhtlus.
Miks ma nii ründav olen? Sest lastega pole vaja suhelda, vaid tegeleda. Näiteks trenni kaasa võtta vmt.

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit laskis end lõdvaks. Esmaspäeva, 7. novembri teema nr 1 on muidugi rassismisüüdistuse esitamine Eesti jooksukorraldajale. Pullerits magas selle maha.

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Mis nõme pealkiri?
Kes see praegu ennast vormi ajab, teritamisest rääkimata.
PP võib küll kirjavahe märgid õigesse kohta panna, aga mõte jookseb ikka valesti.

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit. Kas Kaspar Kokk ei ole olnud samas seisus kui Veerpalu praegu? Ta nime taga oli ju samasugune tekst kui Andrusel.

 
At 23:03, Blogger sk8erboi said...

43. nädal: 1 trenn, 100km jalgsi, 11h44min

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

"eks püüdke ise nädalas välja pakkuda kolm-neli kandvat ja intrigeerivat teemat"

Ovaalil tiirutamine näitab suutmatust uut teemat genereerida. Jõusaali külastamine, kükid kangiga? Kuidas on lood kerelihastega?

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

@18.20

mis kasu on lastest? kas nad honorari maksavad?

 
At 03:19, Anonymous Anonüümne said...

PP vajadus avaliku tunnustuse järele võib kohati tunduda talle endale karuteenet valmistav, aga see on siiski tema õigus. Pigem saab tekstist ja rahmeldamisest teha järelduse, et "parimates aastates mees" (tsitaat Vargaselt) on loomingulise töö kõveral seni ainult tõusujoones liikunud. Hea füüsiline vorm loob selleks aluse. Nii et küsimus jääb: milleks see Tartu Maratoni lõpukoht siis ikkagi oluline on?

 
At 07:36, Anonymous Anonüümne said...

Oh , kui tubli ma olen ja kui vaimustatud küik minust on !!!
Puhka jalga, Pullerits, sest varsti tuleb sul endal sein vastu.
Vähemalt tööandja näeb, et mees on ära nihkunud

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

samas mõtlemapanev case lastevanematele - kuidas peab/ei tohi kasvatada oma lapsi, et 45+ vanuses on endiselt nii suur tähelepanuvajadus

 
At 09:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas vorm on juba terav? maratonini on ainult 103 päeva.
Üle tuhande inimese on juba kirjas, viimane aeg kirja panna ja vormi teravamas tipus olla!
Muhahhaa

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Kuupäev 63 km 31 km
kuni 9.12.2011 40 EUR 25 EUR
10.12.11–29.01.12 50 EUR 30 EUR
30.01.12–18.02.12 80 EUR 50 EUR

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

to 18.20
Kiire mees ei ole mitte kell 18.00 trennis vaid on juba selleks ajaks jõudnud 80 min rattaga sõita. Vahetasin lihtsalt autoga tööle minemise ratta vastu. Ajaliselt võtavad mõlemad sama kaua aega. Ainsa erinevusega, et autos istudes on sinu aktiivsus sportlikus mõttes nullilähedane. Mis puudutab lapse trenni kaasavõtmist siis tänud soovituse eest, juba teen seda. Laps (hetkel vanus 1 a) vankrisse, ise ketsid või rulluisud jalga ning anna aga minna. See aeg kui laps vankris magab 1,5-2 tundi saad sina piisavalt pika madala intensiivsusega mahutreeningu teha. Küsimus on pigem selles kuidas mahutada 24 tunnisesse päeva tegevusi nt 30 tunni jagu. Mida vist ka Priit oma jutuga öelda tahtis. Kes teeb see jõuab. Küsimus on valikutes mida me teeme. Ilmselgelt mugavam oleks istuda soojas autos ja kulgeda kiirusel 10 km tunnis töökoha poole, selmet olla rattasadulas.

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Priit, nüüd saan aru, miks mina oma ühe täiskoormusega kohaga ei saa lubada endale nii palju trenni tunde. Pigem minu tööandja ei luba, sest ta eeldab, et 8 tundi pühendan ainult temale. Nagu näha selles nädalakavas ei ole ühtki märget perele-kodule-sõpradele pühendatud ajast. Kellega siis arutleda loetu üle või toimub see ainult monoloogi pidades?

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Näeda, kus Pullerits on tööeesrindlane, täidab norme 110%-liselt! Ja ka aktiivne ühiskondlikus elus [Schibstedi töötajate nõukogus tegutsemine nõuab ju ka aega]. Hea sportlane. Juhendab noori. Seinalehe toimetuse kolleegiumi liige. Kirjutab ise aktiivselt reportaaže võistlustelt.

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Kas kogu maht rullsuusatamisel on tulnud klassikas või on ka vabatehnikat sees?

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Klassika rulliga ei saa uisku sõita.

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...

Kas plaan B ka on? Juhuks kui lumeta talve tõttu ei õnnestu ühtki suusasõitu korralikult läbi viia?

 
At 00:50, Anonymous Anonüümne said...

Lumeta talve hirmugi pole. Looduses käib kõik seitsme kaupa. Kaks lumerikast talve on möödas, viis veel ees.

I. Mang

 
At 09:14, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh kommentaaride eest, nüüd siis vastused teile.

22:39 - jah, roomamine on klassikarullidel vahelduvtõukeline sõiduviis ilma jalgade tööta, ainult käte jõul.

22:49 - seda muretki pole, et 30 ringi sõites hakkaks katus sõitma. See käib kõik kannatlikkuse ja psühholoogilise rutiinitaluvuse treenimise sildi alla. Jälgid tehnikat, loed ringe, sekka mõtled oma mõtteid.

00:19, Rivo - taastun mahla juues ja öösel magades, samuti treeninguvabade päevadega, ega muud nippi ole.

00:52 - see on tõsi, et tühjaks sõita enam ei õnnestu. Mingi psühholoogiline piir tuleb ette, ilmselt ka inimlik alalhoiuinstinkt, samuti vanusega lisandunud mõistus end mitte mõttetult läbi kõrvetada.

01:21 - kahjuks ESLi peasekretäri konkursist ei tea midagi, pole olnud aega uurida. Loomulikult võiksin ju esitada oma kandidatuuri, et näis, kas läheb arvesse. Mida arvate?

10:42 - kes teeb, see jõuab... Minu arvates ainult rumal inimene müüb end kogu täiega, kõigi saba ja sarvedega, tööandjale. Ega meil mingi orjanduslik kord ole, et ma tööandjale kuulun. Ja see, mis ma teen, pole haltuura, vaid tehtud teiste inimeste ja koguni üldsuse hüvanguks. Et ma selle eest tasu saan, see on ju loomulik. Mul on teatud spetsiifilised oskused ja mul on oma turuhind, see kõik on aja jooksul kogutud, see on loomulik, et ega ennast tasuta kogu aeg kulutada saa.

10:37 - te ei tunne nähtavasti õiguskantslerit, teil pole tehtud eeltööd mõistmaks, kui raske on teda oma ameti kookonist välja murda, ja see küsimus, mille esitasin, tõukus tema aastaettekandest - oma kommentaariga reageerite ilmselgelt üle. Samas ka vastus 11:08-le - õiguskantsleri büroo jäi intervjuuga väga rahule, hindas seda heaks ja huvitavaks, palus, et saaks selle ka õiguskantsleri kodulehele välja panna. Vaadake, see on seal olemas.

12:47 - magama lähen 22:30 ja 23 vahel, üles tõusen kell 6:35.

11:58 ja eriti 13:26 - kui teil on nii suured mahud, peavad teil olema väga suured eesmärgid, vähemalt MM-võistlustele pääsemine. Kui teete nii palju trenni selleks, et näiteks minusugust paari minutiga võita, siis minu arvates raiskate küll ebaotstarbekalt palju aega, mida võiks minu meelest palju huvitavamatele ja elu mitmekesistavatele tegevustele kulutada. Aga kui naudite n-ö protsessi, siis laske aga minna - edu teile!

14:43 - jah, teen trenni üksnes aeglaste Swenori klassikarullidega, ja tõsi on ka see, et Tähtvere ovaalil ei ole puhkehetki, vaid kogu aeg peab töötama.

21:27 - rassismiteemasse ei saanud paraku sekkuda, sest olin ära Kagu-Eestis kaks päeva silmaringi avardamas. Minu kindla veendumuse järgi on sellise süüdistuse esitamine idiootne ja süüdistuse esitajale tuleks arulageda, ebapatriootliku ja riigivaenuliku tegevuse eest kitli peale anda.

23:37 - küll tulevad ka mul jõusaalitrennid. Kagu-Eestis tegin tasapisi sellega juba algust. Ja eks saa jõudu ka ju kodus teha.

03:19 - Tartu maratoni koht on seepärast oluline, et see on ainus maraton, mille koht ja tulemus Eestis maksavad. Isegi Kagu-Eestis tunti n-ö lambist huvi, kui mitmenda koha ma Tartu maratonil olen saanud.

10:29 - isikliku elu asju ei pannud nädala ülevaatesse kirja. Isiklik elu on loomulik elu osa ja mis sellest teistele raporteerida? Kui tahate miskit teada, siis näiteks neljapäeva õhtul käisin naise õe majapidamises kaks tundi korda hoidmas (naise õde käis koos mu naisega Riias Elton Johni kontserdil), lasin koertel õues mängida - ja ikkagi jõudsin ka tol õhtul trenni teha.

14:11 - jah, mu trennid on vaid klassikatehnikas. Vaatan neid, kes uisurullsuuskadega kergelt liuglevad ja mõtlen, et kui palju sellest mugavustrennist neile kasu on...

23:31 - ärge lootkegi, et tali taeva jääb!

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Mehed ja naised Tallinnas teevad nädalavahetusel suusaimitatsiooni trenne Nõmme nõlvadel, kohtan seal kohe terveid treeningpunte.
Ise teen rauhulikku ja mitmekesist trenni 6,5-7 h nädalas, 1* jõusaalis puhast jõudu, 1 *jõusaalis sõudeergomeetrit ja ujun pärast 30 min peale, 1* jooksen, 1*ujun, 1*suusaimitatsiooni see viimane on ka ainuke pikem treening 2-2,5h.
Emeri

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

"Tartu maratoni koht on seepärast oluline, et see on ainus maraton, mille koht ja tulemus Eestis maksavad."

Maksab Tartu maratonil esimese 200 sekka tulek. Koht 4325., 6734. jne ei maksa midagi - selles mõttes, et nendel kohtadel ei ole vahet.

Tartu Maratoni läbimine per se ei maksa ka enam suurt midagi. Kui loete Pekimao spordiblogi (a.k.a "Hakkan maratoni jooksma, http://hakkanmaratonijooksma.blogspot.com/), siis leiate sealt autori () sellised mõtted: "Eile panin end Tartu Maratonile kirja. Kui ilmataat annab, siis tuleb veebruari keskpaigas see teekond jälle ette võtta. Nii 5-6 tunnine saab see matk ilmselt jälle olema." -- Pilt peaks olema selge -rahvas, kes juba natukegi liigutanud, on kujundanud TM-sse suhtumise kui matka, läbijalutamisse.

Esimese 200. seas aga, olgem ausad, peab olema ikka eriline spets, et meelde jätta/aru saada, et 130. koha ha 180. vahel on vahe. Vaat nii, Priit.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Koht TM näitab ainult seda kui palju keegi on viitsinud nühkida. Kas kellegi silmis on PP parem ajakirjanik või parem inimene kui ta on TM 100 kohta eespool? Minule see küll mingit mõju ei avalda, isegi see mitte, kas ta on minust eespool või tagapool. Hindan inimeses teisi väärtusi, enamasti paistavad need välja siis kui iniomene ennast väljendab. Siin on PP palju arenguruumi, kuidas oma väärtust tõsta.
Kas keegi teab inimest, kes teab inimest, kes hindab Priitu tema koha järgi TM?

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

>> taastun mahla juues ja töökohal magades

Aga tööandja, Priit?

 
At 13:39, Anonymous Eltonšapka said...

poleks vaja olnud hoobelda et õpetaja KP koolinädala sees öösiti Riia linna peal jalutab.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Seda küll nimetatakse spordiblogiks, aga sellel blogil on hoopis teine eesmärk. Siin kirjeldataval treeningul on ka spordiga vähe ühist.
Spordi eesmärk ei ole enese haipimine ja edevuse väljendamine, sport on palju eetilisem tegevus. Siin tegeletakse väärnähtudega, mida tehakse spordi nime all, olgu see siis doping, edevus, rumalus või muud sellist.
Võiks spordi ekspluateerimise enda upitamiseks ära lõpetada ja blogile asjakogase nime panna.
Piisab näiteks "Pulleritsu blogist", tegelikuses seda blogi just nii kutsutakse.

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

PP küsimus lugejatele blogi sissekande lõpus:
Kellel on veel parematest treeningunäitajatest raporteerida?
Lugejad vastavad PP üleskutsele ja raporteerivad oma treeningnäitajatest mis on paremad kui PP.
Mida kostab selle peale PP:
"minu arvates raiskate küll ebaotstarbekalt palju aega".
Järeldus sellest, et kes teevad vähem kui PP on nõrgad ning kes teevad rohkem võiksid hoopis midagi muud targemat teha.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

14:17
PP juurib neid väärnähtusi, see on ju hea.

Mina olen saanud Priidu sporditegemistest innustust.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

>> rauhulikku ja mitmekesist trenni 6,5-7 h nädalas

See tundub tööl käivale inimesele optimaalne.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

"teaduslikult tõestatud, et maratonide läbimine ei suurenda tervist ja heaolu"

Keegi üleval kirjutas sellise lause. Hea mees/naine, anna meile ka seda lugeda :)

 
At 16:46, Blogger Priit Pullerits said...

14:17 sai, näete, kindlasti silma kirja ja nüüd on tal tuju loodetavasti parem - sai ju ära öelda selle, mis ta hinge kriipis. Asi ju seegi! Ilma selleta kriibiks need ilmingud siiamaani tema hinge.

15:22 - mulle meeldib teie terane järeldus. Vaadake, mehed, seda nimetatakse loogikaks, õppige!

13:39 - teie viidatud inimene sai pileti tasuta, ega ta muidu oleks küll läinud seda meest sinna vaatama. Ma poleks heaks kiitnud - too ju liiga teistmoodi mees.

Tegelikult, olgem ausad, on 6,5-7 tundi nädalas trenni ikkagi palju. Jah, tunnistan: mina teen palju trenni. Mind päästab veid see, et mu trenn saab alata ukse eest. Aga paljud mehed peavad sõitma trenni kaugele - ja mõned sõidavad lausa Tehvandile! mõned suisa Soome! -, mis on küll kurjast, kui pole eesmärki maailmameistriks saada. Sellisele tegevusele ei leia ma vähimatki õigustust.

 
At 18:07, Anonymous Anonüümne said...

Ära Priit lase tujul langeda. Lolle on maailmas nii palju, et jagub nii harrastajate kui maailmameistrite Värnik) hulka.
Teet

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei oska just kommenteerida, kui normaalne see elu mul on aga treening numbrid on natuke suuremad, kui Priidul.

eero

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Täna peale tööd käisin trennis,
trenni nimi oli vist Spinning
Lausa Taaramäe moodi seal mindi
Äkki avastasin: I'm not winning!
Sest olen vaid rahulik harrastaja
aga tempo võttis mul jala kinni

 
At 22:23, Blogger Andres P said...

See, et mõned inimesed ühildavad osa puhkust meeldiva ja kasulikuga ei saa kuidagi kurjast olla.

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Need kes lähevad kodust kaugemale trenni, teevad seda selleks et protsessi nautida.

 

Postita kommentaar

<< Esileht