teisipäev, oktoober 18, 2011

Pullerits: Mis seos on Eesti Suusaliidul Evelin Ilvesega?

Ma ei ole kultuuri-, popp- ega sotsiaalpsühholoog - aga äkki võiks mõnikord olla. Näiteks nüüd. Sest pealtnäha ei leidu ju nii erinevaid tegelasi, nagu Evelin Ilves ja Eesti Suusaliit, ent ometi selgub lähemal uurimisel, et nende vahel on tugevad ühised jooned.

Pisut rohkem kui kuu aega tagasi avaldasin analüüsiva kirjutise, miks kukuvad Evelin Ilvese head algatused alati vildakalt välja, teenides toetuse asemel totaalse taunimise. Seda võiks kohalikus kultuuriruumis nimetada isegi Evelin Ilvese sündroomiks. Loomulikult, kui avaldada end riigi esileediks pidava naise kohta nii selgesõnalist kriitikat - ja tegelikult, kui avaldad avalikku kriitikat ükskõik kelle pihta -, siis ikka mõtled ja ka kahtled, et ega ma liiga teinud. Need kahtlused olid ka pärast Ilvese-loo valmimist, mistõttu lasin toimetuses seda lugu kolleegidel eriti teraselt lugeda, et kusagilt ei paistaks läbi midagi, mida lugejad võiks tõlgendada pahatahtlikkusena. Nad ei leidnud midagi sellist. Ja kui kaks päeva pärast loo ilmumist juhtusin vestlema inimesega, kes, ütleme nüüd ümmarguselt, teab esipaari vägagi hästi, ja kuulsin, millist sõnavara mu loo peategelane pruugib ja millist suhtumist teistesse temast kiirgab, siis hingasin kergendatult - ei, enamgi veel: siis sain aru, et olin teda koguni põhjendamatult palju säästnud.

See, kuidas Evelin Ilvese pealtnäha edumeelsed algatused kõik üksteise järel nurjuvad ja tema vastu pöörduvad, tuli meelde, kui vaadata Eesti Suusaliidu viimase poolaasta tegemisi. Usutavasti on ka Eesti Suusaliidu juhid tahtnud teha asju, mis peaks Eesti suusatamisele kasuks tulema. Kuid kentsakal kombel on juhtunud nii, et kõik astutud sammud on pööranud nende kahjuks. Kas siin pole Evelin Ilvesega ühist see, et nii nagu enamik rahvast ei võta Evelin Ilvest austusega ega tõsiselt, sest ta käitub nii kõrgilt ja kõiketeadjalt ning vaatab teistele ülalt alla, olles tegelikult ju rahvast võõrandunud, nõnda ei võta rahvas, kellest paljud toetasid Eesti Suusaliitu veel Andrus Veerpalu dopingujuhtumi lahvatamise järel, enam ESLi austusega ega tõsiselt, sest suusaliit on samuti käitunud kõrgilt ja kõiketeadvalt ja üleolevalt, nähes ennast Eestis maailmanabana, nagu näeb ilmselt Evelin Ilveski?

Aga pühapäeval, kui olin tegelenud Alar Arukuuse juunikuise kirja pseudoskandaaliga, tundsin endale üllatuseks, et mul on Eesti Suusaliidust südames siiralt kahju. Ausõna: lausa valusalt kahju, ilma vähimagi irooniata. Sest tegelikult on seal üksipulgi võttes ametis ju toredad mehed. Mati Alaver on väliselt karm ja karune, aga tegelikult on ta mulle oma jäägitu pühendumuse ja nõudlikkuse ja maksimalismiga alati meeldinud - rääkimata tema fantastilisest sõnaseadmisoskusest, mis on nii unikaalne, et isegi kui ta sind teiste ees pooleldi maatasa teeb, naerad kaasa, sest ta teeb seda nii efektselt, nauditavalt. Andrus Veerpalust olen läbi aja kirjutanud mitmeid poolehoidva hoiakuga lugusid. Jaak Mae on alati olnud mõnus jutukaaslane, ja isegi kui ta on mu peale pahandanud - eriti pärast seda, kui avaldasin ligi kümnend tagasi loo Eesti naiste suusatamise hukust, kus jäi peasüüdlaseks Alaver, mille peale Mae pahaseks saigi -, on ta pärast seda andnud mulle ikkagi mitu head intervjuud. Raul Olle on alati olnud meeldivalt sõbralik ja abivalmis ja viisakas. Sedasi võiksin seda nimekirja pikalt-pikalt jätkata. Kõigi kohta oleks rääkida palju head ja ilusat, igaühega on midagi südantsoojendavat meenutada.

Ja ilmselt seepärast hakkaski Eesti Suusaliidust - pean siin tegelikult silmas inimesi, kes on Eesti suusatamises võtmekujud, olgu nad liidus või mitte -, sügavalt ja südamest kahju. Nüüd on nad tekitanud endale seesuguse probleemimülka, kus neid avalikult ei toeta vist mitte keegi (või on siin mõni kange mees, kes kuulutab avalikult, et tema toetab? - ja see kuulutamine on avalik ainult juhul, kui ta paneb oma ees- ja perekonnanime alla!). Nad on üksi, nad on hüljatud, neile ei tunne keegi kaasagi.

Kes see ütles: it's lonely at the top ehk et tipus olles ongi üksilduse tunne? Vaatasin järele - ütles keegi Larry Kersten: “Elitism - It's lonely at the top. But it's comforting to look down upon everyone at the bottom.” Suusaliidu juhid on pidanud ka end elitaarseks klubiks. Kindlasti oli neil sealt ülevalt mõnus vaadata alla teiste siblimisele. Aga nüüd vaatavad need teised, kellele ülalt alla vaadati, üles ega jõua naeru pidada, kui näevad, mis moodi nood seal ülal end kõigi nähes lolliks teevad. Tegelikult on see kurb - sest see, mida ma kõik tunnistame, on suur inimlik traagika. Väga suur.
******San Xavier del Bac Mission, Tohono O'odham San Xavier Indian Reservation, Arizona. 3. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Suusaliidu endine president Toomas Savi (vasakul) ja tema mantlipärija Sandor Liive. Foto autor: Tiina Kõrtsini, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Mulluse talve järel suurest suusatamisest loobunud mehed (vasakult) Erkki Jallai, Priit Narusk, Kaspar Kokk ja Jaak Mae Eesti Suusaliidu hooaja lõpuüritusel Eckerö Linesi Norlandia pardal. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Suusaliidu president Sandor Liive (vasakul) vestlemas Õhtulehe juhtiva suusaajakirjaniku Jaan Martinsoniga. Foto autor: Tiina Kõrtsini, Õhtuleht/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

PP võiks oma naistekompleksist üle saada.
Ja mis oleks olnud, kui asi oleks läinud seaduslikku rada ja reegleid pidi? B-proov oleks lahti tehtud, valetada ega vaielda ei midagi, usun-ei usu ka teemaks poleks tõusnud.
Personalivangerdamine oleks sellegipoolest (ilmselt) tulnud, aga kenade inimeste takkajärgi kahjatsemiseks põhjust kindlasti vähem.

 
At 11:02, Blogger Priit Pullerits said...

...oleks-oleks... Oleks ma Lance Armstrong, oleks ma teab mitmekordne Tour de France'i võitja ja seda blogi siin poleks olemaski. Mis see oleks maksab? Mitte essugi.

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Kui AV oleks nõusse jäänud dopingutarvitamisega, siis oleks pidanud (praegune PR-kampaania ongi IMHO selle vältimiseks):

a) prokuratuur hakkama uurima juhtumit

b) sponsorlepingute dopingutarvitamist keelavad punktid käiku minema

IMHO R.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Jah poleks seda allikat olnud, kes liigvarakult oma suud paotas ja suure sita käima tõmbas, mis omakorda tõi järgmise sita valetamise. Ei oleks pidanud Jörg Capol, Jüri Järv, Mati Alaver, Kristel Berendsen meedia vahendusel valetama, et A-proov on olnud positiivne. Edasi peksti juba meedia vahendusel ainult Järve ja Alaveri, teised unustati ära.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Noh kas siis nüüd minnakse uuele ringile! AV oleks möistlik koheselt mängust välja jätta. Töenäosus, et Tere piima ja hapukoorega, Saku ölle, Tallegi kana, alpitoa, suurte koormustega treeningutega, toidulisandite ning veel paljude muude pisiasjadega keerati Andruse organismi sihuke keemialabor kokku, millest maailma targim teadur undki ei oska näha, on palju suurem kui et dopingut kasutati.
Eilses hilisöhtuses kommentaaris mainisin juba, et egas need mehed halba vast ikka ei tahagi, vaid ollakse kogu aeg valel ajal vales kohas. Kui telgitagune nööri tirija on tugev isiksus, siis puudu on avalikkusega suhtlemist oskav tegelane. Seda enam kui kogu kahurvägi suunanud torud sihikuga ühte punkti, peab ettevaatlikult ning läbimöeldult tegutsema. Ja eelköige avatus, nii kui midagi juhtub, otsustad vöi teed, kohe anna ka teada. Kui jätta tagatuppa info kopitama vöi lauashtlisse, siis ei vöi kunagi kindel olla kes ja millist infokildu kasutada kavatseb. Kui köik muu on seletatav ja arusaadav isegi talupojamöistusele, siis miks see TP ette jäi, sellele seletust ei leia?
Evelin-Evelin....sel vist T H saamisega riigi tähtsaimaks meheks löid lained pea peal kokku ja kes siis ei tahaks avalikkuse keskpunktis olla. Kahju ainult jah et see konna kombel mättalt mättale hüplev krooksumine nii koomiliselt välja kukub(vabandan ette juba oma väljenduse eest). HM ja IR jätsid omal ajal ikka natuke soliidsema mulje, tagasihoidlik, vaoshoitud, kui vaja, siis vötsid söna, esileedile kombe kohaselt.
Kena päikselist päeva, lugupidamisega Maamees

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Kui poleks ajakirjandusse sisse programmeeritud vajadust iga hinna eest rohkem lehte müüa ja netis klikke koguda …

 
At 11:57, Blogger Priit Pullerits said...

11:38 - te eeldus on vale. Ma ei kogu siin blogis klikkidega ühtegi senti, raha ei teeni ma ammugi mitte. Te ikka kahtlustate mind mingis merkantiilses ja monetaristlikus omakasus. Ilmaaegu. Paar meest on siin asjale pihta saanud: need, mis mind tagant kannustavad, on põhimõttelised asjad - mitte valetada, mitte vassida, mitte petta, mitta tüssata, mitte tõde peita ja kinni mätsida, vaid rääkida ausalt, kuidas asjad on, kui valusad need ka pole. Need, nagu näete, on palju fundamentaalsemad tegurid, mis mind tegutsema ajendavad, kui olematu raha ja mitte midagi määrav klikkide arv.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Lühike tekst oli. Hoolikal lugemisel oleks jäänud ära vajadus üle reageerida.
11:38

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

lugege delfist SL viimast või järjekordset valet fis-le

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Kisub kuidagi östrogeenseks see blogi. Natuke spordipornot siia vaatamiseks vahele:
http://youtu.be/x0bqFcGDq90

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Lihtne elutarkus ütleb, et ilmselt on ESL tegutsenud viimase poolaasta jooksul samuti, kui eelnevate poolaastate jooksul. Tulemused on aga erinevad. Miks see nii on, oleks hea teada.
Priit tuletas meelde meie naissuusatamise kadu kümmekond aastat tagasi - kas oli kriitikat, kas juhtus midagi inimestega kes otsuseid tegid?

 
At 13:57, Blogger Priit Pullerits said...

Täna on Delfi end rehabiliteerinud ning avaldanud Jürg Capoli kirja Jüri Järvele, kus kutsub ESLi üles ausale tegutsemisele:
http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/ainult-delfis-fisi-murdmaajuhi-capoli-kiri-juri-jarvele-koostoo-jatkamisel-peaksime-olema-avatud-ja-ausad.d?id=60023263

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Siin on juba öeldud, nii et kordan vaid: ega Arukuuse kirja avaldamine Delfi poolt midagi halba polnud. Soonvaldi hinnangud ja tõlgendus sinna juurde vaid olid ajakirjaniku jaoks häbistavad. Aga tänu sellele kirjale otsiti kellegi eesti mehe mailboxist välja Capoli CC-kiri.

Kokkuvõttes oleme kõik natuke valgustatumad. Tegelikult ei taha seda enam.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Tohoh, tänane EPL nimetab (Veiko Märka suu kaudu) Priit Pulleritsu lausa "trükiajakirjanduse surmaks".

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Delfi sunnitud Jörg Capoli kirja avaldama. Sest muidu oleks selle avaldanud Arukuusk või Pekk (kellele koopiad ilmselt olid saadetud) - ja hoopis teises väljaandes (nt PM-is). Kubits & Co tõenäoliselt tegi selle ESL-le ja Delfile selgeks.

 
At 14:49, Blogger Priit Pullerits said...

Märkal on lahe lugu - keskkohas (kommenteerijate kohta, kurgi kohta) -, ma polnud juba tükk aega nii naerda saanud. Aga võib-olla keegi tahab avada külje "Usume Veiko Märkat!"?

 
At 15:18, Anonymous Ants said...

Priit, mis toimub? Uudis, reklaam, mis asi see on? Kas müüdav ajakirjandus?
------

Eesti ümberilmareisil vabanes ootamatult koht (52)
18.10.2011 10:12
Priit Pullerits, vanemtoimetaja


Nüüd on igal vähegi seiklushimulisel inimesel võimalus saada vastu talve ports lõunamaist turgutavat eksootikat, sest muusika- ja näitemeeste Jaan Tätte ja Marko Matvere ümberilmareisil on vabanenud madruse koht.

REKLAAM

Tätte tunnistas Postimees.ee-le, et «üks armas inimene pidi reisilt haigestumise tõttu lahkuma» ning hea meelega näeb katamaraani Nordea meeskond enda seltsis tema asemel kedagi teist.

Esimene etapp, kus reisihuviline kaasa saab lüüa, viib 30. oktoobril Indoneesiale kuuluvalt Bali saarelt 13. novembriks riigi pealinna Jakartasse. Sealt jätkub reis Malai saarestikku kuuluvale Sumatrale, kuhu on plaanis jõuda Jakartalt hiljemalt kuu aja pärast, 13. detsembriks. Sumatralt viib mereteekond 5. jaanuariks Sri Lankale ning sealt edasi 18. jaanuariks Maldiividele.

Seega on plaanilise vahetusmadruse haigestumise tõttu vabad neli etappi, kuid Tätte lisas, et kui leidub soovija, siis võib ta soovi korral kaasa teha kõik neli lõiku.

Huvilised saavad täpsemat infot ümbermaailmareisil koha saamiseks Stella Sillamaalt meiliaadressil stella_sillamaa@hotmail.com.

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

15:18,
Jaan Tätte ei tee reklaami. Tätte teeb loomingut. Iga tema sõna on looming. Ja Pullerits/PM nagu iga meediaväljaanne on õnnelik, et seda loomingut vahendada saab.

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

filmiklipi osas - mis nimelt seal 'porno' alla kvalifitseerub? Teeks meie omad ka nii trenni, ehk oleks mõni tulemuski paista? (Ilusad treenitud kehad pealegi, millised kuuspakid!)
"...rääkida ausalt, kuidas asjad on..." - selgub, et vahel on poole tõe rääkimine väga vale. Oleksid on eespool essustavalt hukka mõistetud, aga Šmiguni jama tõesti pidanuks natukenegi reeglitest lugu pidma panema.
Ei ühti.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

see, mida me näeme suusaliidu puhul praegu, on näide kuidas suhtekorraldus, imagoloogia ning turundus suudab fassaadi luua ning mis sellest saab. ei maksa arvata, et tegelaste väljendusvahendeid, -stiili ning käitumine oleks täiesti iseenesest ja loomulikult kujunenud, vaid sellega tegelesid aastate jooksul reklaamibürood, suhtekorraldajad, nõustajad. ehitati üles fassaad, mis rahvale, sponsoritele kenasti peale läks. muututi enesekindlaks, usuti, et kõik ongi käpas, nad ongi võimsad ja nii peabki. aga tegelikult olid ja on nad tavalised inimesed, kes petsid niiviisi iseennast ning arvasid, et keskkonna - publik - ootustele vastamiseks on õigustatud ka alatud teod. kamp, kes nende ümber tiirles muidugi õhutas takka, teadlikult või teadmatult - selles mõttes on nad isegi ohvrid. kui tekkisid tagasilöögid, murenes fassaad, tegelik sisu murenes kiiresti välja, veel püüti millestki kinni hoida, loodeti... aga ei ole enam meeldiv ei endil ega ega pealtvaatajail...

ee.aa

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Millist nõu annaksid Kubits & Co (oletame, et on selline suhtekorraldusfirma) partnerina ESL-le, et dopinguasjaga "kapist välja tulla"? Kas suusaliit peaks ütlema, et okei, oli doping, aga ...
a) meil oli alust arvata, et mujal tarvitati ka
b) ilma dopinguta poleks Eesti suusatamist sealt, kus ta oli, üles ehitatud
c) aeg on liikuda edasi
- või paku oma, parem variant.

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Ülesande lahendamiseks on nädal.
Parimad tööd saavad ära märgitud.

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Eestis on tõsine spordiuudiste puudus ja ajakirjanikel pole millestki kirjutada. Kõik kirjutavad alast, kus Eestil enam ühtegi tegijat ei ole ja tõenäoliselt ka niipea ei tule. Muidugi - siin on võimalik intriige leida ja lekitada - põnev!!! Intriigidehuvilised lugejad loevad - huvitav!!! Küsimus on selles, kas päris spordihuvilisi ka kogu see keerutamine huvitab? Ei huvita - huvitab see, mida teevad Eesti suusatajad, kuidas nad talveks valmis on ja mida neilt see talv oodata on. Keda see Otepää etapp enam huvitab, kui seal kellegile eestlastest kaasa elada enam ei ole?

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

Veel üks sõbralik märkus, et eesti keeles kirjutatakse -gi/-ki liited alati sõna lõppu.
Ei ole kellegile, on kellelegi jne.

Võib tunduda, et mis vahet seal on, aga kui nüüd hetkeks mõelda ja veel eriti kõrvaga kuulata, siis esimene variant on ikka perversne (vabandan, aga ei leidnud õigemat sõna) küll.

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

Aga mina usun meie sprindikoondisesse! Priit kas trenni ka teed - see huvitab siinset lugejat vast rohkem!

 
At 03:25, Anonymous Anonüümne said...

Samad mõtted on ka minul, 22:02.
Delfi on viimastel päevadel genereerinud oma paarkümmend uudist-lühiartiklit a la ESL ütles, Capol ütles, Arukuusk ütles jne. Pikapeale hakkab see lugejat väsitama, eriti kui väljaande oma sõna järjepidevalt läbi ei paista. Taodeldakse operatiivsust, kuid kannatab kvaliteet.
Pulleritsul oleks aeg kirjutada artikkel "Pigem vähem, aga paremini".

 
At 04:17, Anonymous Anonüümne said...

REFORM

Keegi oli kellelegi
ütelnd kellegile

Keegi oli uskund kellegisse
oli uskund ühe mehe sisse

Nüüd ta ei usu mitte kellessegi
tema sees nüüd kõik on segi

Aga see, kes uskus millessegi
nüüd ei usu millegisse

Keegi oli kellelegi
ütelnd tehte midagigi

võtke sõnaraamat ligi

õppige kus ja mispidi

- - -

Keegi oli haarand vile
vilistanud kellegile

Too aga oli vilistanud
reeglitele

 
At 07:15, Anonymous Anonüümne said...

Ennem ma kirjutasin õieti, aga ei tulnd kellegile,kes mulle järgi tulid, seda nina peale viskama.

 
At 07:45, Anonymous Kaido said...

Vastu hommikut hakkab mõne mehe jutt veidi kiiva kiskuma.

Tänases Õhtulehes teeb hr Martinson ettepaneku, et hr Tiit Pekk võiks saada laiendatud volitustega suusaliidu peasekretäriks. Huvitav, kui reaalne see oleks?

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Vat see on hästi öeldud:
Keegi oli haarand vile
vilistanud kellegile

Too aga oli vilistanud
reeglitele

 

Postita kommentaar

<< Esileht