esmaspäev, september 26, 2011

Pullerits: Miks minust kunagi sportlast ei saanud?

Nüüd lõpuks tean, miks minust sportlasena asja ei saanud. Ja et te siin enneaegu parastavalt naerma ei purtsataks, siis teatan, et tean ka seda, miks teist kellestki, kes te siin lugemas ja arutlemas käite, õiget sportlast ei tulnud.

Yannis Pitsiladis, Glasgow ülikooli spordifüsioloogia professor, kes siin ennist pakkust kõneainet Andrus Veerpalu dopingukaasuse käsitlusega, rääkis samas usutluses mulle, miks valged mehed on teatud aladel muutunud neegritega võrreldes lödipüksiks (minu kokkuvõtlikult iseloomustav sõna, mitte Pitsiladise oma). Selleks, et oleksite targem ja minuga samal lainel, lugege siin seda minu artiklit.

Ja nüüd meenutame kõik oma lapsepõlve. Ja küsime: kui kõvasti me siis, nooruses, ikka trenni tegime? kui siiralt uskusime, et meist võiks tulla kõva spordimees? isegi kui mõni uskus, siis kui kõvasti oli ta valmis selle nimel trenni tegema ja ennast ohverdama?

Ütlen ausalt: ma ei uskunud iialgi, et minust võiks mingi kõva jooksumees saada. Ehk 1.52 oleks see piir olnud, milleni oleksin 800 meetri jooksus küündinud, edasi sealt mitte mingil juhul. Sest alustasin regulaarse sportimisega alles Tartu Ülikooli esimesel kursusel. Seejärel veetsin kaks aastat sõjaväes ja kui tagasi tulin, polnud vormi ollagi, küll aga oli tosin lisakilo. Aga siis olin ma juba piisavalt vana, 21, ja sealt polnud enam võimalik midagi püüda. Trenni küll tegin, sain kahe aastaga kätte aja 1.55,9, aga ma oleks pidanud olema püsti lihtsameelne, kui uskunuks, et võiksin kunagi jõuda Eesti meistrivõistlustel pjedestaalile. Sellest endale kainelt aru andes panustasin pigem õppimisele ning tänu headele õpitulemustele läkitas professor Marju Lauristin mind oma kontakte kasutades (kõrvaline abi! diskvalifitseerida!) 1990. aasta sügissemestriks New Yorki Columbia ülikooli ajakirjanduskooli, omasuguste seas maailma vaieldamatult parimasse. Spordiga tegin lõpparve juba rohkem kui pool aastat enne seda.

Need tõsiasjad räägivad kõik sellest, millest rääkis mulle Pitsiladis: et puudus eluliselt vajalik spordinälg, saavutusjanu, ning selle asemel oli mõistlik ja võimalik teostada end hoopis muul viisil, õppides. Kogu lugu. Rohkem pole siin midagi seletada.

Ja Pitsiladise kirjeldatud teooria käib, muide, ju ka teie kohta. Või ei?
******
Saguaro kaktus, Tucson Mountain District, Saguaro National Park, Arizona. 3. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Etioopia rahvuskoondise treeningdressis Yannis Pitsiladis, Glasgow ülikooli spordifüsioloogia professor, Tartu kesklinnas jooksmas. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Thomas Jeffersoni monument New Yorgi Columbia ülikooli ajakirjanduskooli ees. Foto autor: RIA Novosti / Scanpix

44 Kommentaarid:

At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa aru, kas YP ütles nüüd miski tõe välja mida me varem ei teadnud või oli üks mees siis trennis, kui kõigevägevam mõistust jagas?

Loomulikult pole ma kunagi sportimist pidanud muuks kui pesueht meelelahutuseks. Elu sees polnud mul mõtet, et NL tingimustes hakata sportlaseks. Isegi kõva mehe soov kadus siis kui teatud treenimatutest võimetest puud jäi. Ainuke spordipisik lõi pähe alles siis kui mind agiteeriti KTM üritusi proovima. Õnneks oli see hobisportlase proov, ajateljel vaadeldes, mõttetult hilja.

 
At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sinust sai sportlane - seda tõendab juba see, et osalesid - rajooni/linna küll, aga siiski tiitlivõistlustel. Miks sinust ei saanud aga head sportlast?
Puudus motivatsioon, puudus libiido. Selle vastusega lähed kergema vastupanu teed. Tahtmine oli Sul olemas. Aga treeningu korraldamisel jäi ilmselt omast mõistusest puudus. Sportlane, kui ta tahab heaks sportlaseks saada, peab kogu aeg mõtlema. Pea peab käima nagu arvutusmasin. Muidu ei saa heaks sportlaseks.

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

Kui sa Priit hoolega meenutad, siis seda sama juttu on sulle (meile ka) siin blogi kommentaarides päris tihti kirjutatud. Aga kui ikka välismaa professor ei räägi, siis läheb jutt ühest kõrvast sisse ja teisest välja :)

Andekuse üle arutlemine oleks paljuski spekulatiivne, sest ilma varajase tasemel treeninguta me nagu nii ei saa teada, kus kellegi reaalne lagi oleks olnud. Andekus ei ole ainult tulemuse ja treeningmahu suhe.
Erki

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks pidanuks? Ilmas on palju huvitavat, tõsine sportlase-elu on üks tervistkahjustavamaid valikuid.

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Muiste
igaüks oma elust püüdis teha
jõu- ja võimetekohase spurdi.
Seejärel aga, elu lõpul, vaikselt vanadusse
surdi.
Tänapäeva inimene aga sureb
absurdi.
Ja enne veel ta pikalt elab
absurdi.
Ise aru saamata, kas ta elab
absurdi
või ta sureb
absurdi.

 
At 22:59, Anonymous Indrek said...

Anekdooti tahate kuulda?
Eesti suusatamine on Soome omast 10 aastat maas.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks blogipidaja üldse sporti teeb? Sportlast saanud ei ole, miks üldse aega selle tuima tegevuse (loe: kestvusalad) peale kulutada? Annab see midagi positiivset ka üldse? Blogi lugedes ausalt öeldes küll aru ei saa.

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

Edevus ja tunnustusevajadus on see, mis sunnib spurti tegema.

 
At 08:57, Anonymous Anonüümne said...

to 8:47
Aga mis on selles halba?
See on ju inimloomusele nii omane ja mitte ainult blogiomanikule, vaid meile kõikidele (pean silmas eelkõige neid, kes saavutusspordiga tegelevad).

Või tahab keegi vastupidist vältida?

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

tahab väita küll. blogiomanikul prevaleerib edevuse ja tunnustusevajaduse kõrval ärapanemise kihk. elu mõte on ära panna - leheartiklis, rattarajal jne. tähtis on joon vahele tõmmata - mina olen ilus, tark ja osav, a teie olete Teine Eesti.

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Aga valged inimesed teevad sporti ju küll - on siiani alasid, kus musta nahavärviga sportlased on pigem erand.

Mu meelest oli intervjuu point pigem üldisem - et mitte ainult kaasasündinud anne, vaid 100 muud tegurit määärab ära, mis riigist ja kellest saab tippsportlane. Ida-Aafrikas on käigus kombinatsioon geenid+majanduslik kitsikus+suured kõrgused+igapäevane kooli sibamine millele lisandub konkreetse sportlase suur võidusoov, individualism...mõnes teises merepinnast kõrgel asuvas paigas on mõni tegur puudu jne. Eri spordialade jaoks on eri kombinatsioonid vajalikud. Seda, et Eestis varasem tubli kergejõustikutase põhines ka tublil maatööl, on samuti teada (lood sellest, kuidas Heino Lipp talutööd vehkis ja ega teisedki toonased kergejõustiklased linnavurled olnud taustalt). Oleks muidugi täitsa huvitav, kui keegi veel elavate käest uuriks, et miks nad tippsportlaseks saada soovisid või millisena nende lapsepõlv möödus.Mis kombinatsioonid Eestis on edu taganud ja kas saab tuua välja mingeid ühisnimetajaid.

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Teine Eesti... pigem küll lihtsalt "rumalad"?

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

9:58
noh, näiteks Vene biatlonistide treener, kes paraku autoavariis hukkus mõned aastad tagasi, ütles, et tema on Siberi poiss ja ega neil muud polnudki teha kui suusatada. Ka Kristina Šmigun on arvanud (konstateerivalt, mitte kahetsevalt), et mõni ime, kui tänapäeval noored kõike muud teevad - temal nii palju valikuid polnud.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Indrek, 22:59 - hahahaa! Hea nali, räägin edasi!

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

viide PM tänasele loole http://sport.postimees.ee/577786/suusahuppaja-rutiin-sigaret-soojendus-voistlushupe/

"Tunnustatud spordiarst Mihkel Mardna tõdes, et alad, kus on vaja eelkõige plahvatuslikku jõudu, suitsetamise läbi ei kannata. «Ma ei tahaks siinkohal suitsetamist propageerida, aga sellised alad nagu näiteks kõrgushüpe ja suusahüpped. Selliste alade puhul suitsetamine sportlikke saavutusi ei pärsi,» selgitas ta."

Meenutame siinkohal, et pikki aastaid kuulus põsetubakas (mille mõjud ja kahjulikud mõjud on siiski mitmes osas teistsugused kui põleval sigaretil) AV ja JM treeningrutiini hulka. Mehed rääkisid sellest ka avalikult meedias.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Vanuse taha nüüd küll asi ei jäänud. Saavutussportlasel eriti vastupidavsusportlasel peab olema kannatust. Muidugi olid siis ajad teised, tuli valida kas käsi kullas või p. mullas.

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Tippjooksjat sust saanud poleks aga tippjalgrattur ehk küll! See ju veel seni valgete meeste ala, kus ei maksa ainult füüsis vaid ka pea.
Aga kahjuks tundub, et sul pole jalgrattaspordis vajalikke tahtelis-moraalseid omadusi, oled siin blogis jätnud endast mulje kui ettevaatlikust (et mitte öelda arast) mehest ja ju see nii ka on. See pole öeldud ärapanemiseks vaid nentimiseks. Aga edu selleski spordis, mida praegusel tasemel harrastad!

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Hea info, 10:42. Ma ei teadnud seda.
Võiks veel lisada, et lisaks põsktubakale kuulus AV "päevaratsiooni" veel tugev annus dopinguainet kasvuhormooni (AV on dopingu tarvitamist tunnistanud). Kaudsete andmete põhjal (Lahti 2001) ka veel dopinguainet erütropoietiini (EPOt).

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

"Aga kahjuks tundub, et sul pole jalgrattaspordis vajalikke tahtelis-moraalseid omadusi"

Pluss liiga kõrge intelligentsitase (kirjutad nt liiga heas keeles) 8)))))

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Lisan veel ühe tähelepaneku, et PP oleks soodumust tippjalgratturina läbi lüüa. Nagu Taaramäele nii ka temale tekib tagumikule furunkel.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

mitte spordimees tabatud Elva linna fotoalbumis enne finshijoont
http://foto.elva.ee/displayimage.php?album=210&pos=355
nägu on natuke hapu küll :)

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

8:57 "Aga mis on selles halba? "
Sina oled see, kes seda halvaga seostab, mina seda ei teinud.
See on hea näide kuidas omaenda mõtteid teistele suhu pannakse ja siis neid kritiseerima hakatakse.

 
At 07:35, Anonymous Anonüümne said...

...(AV on dopingu tarvitamist tunnistanud). Kaudsete andmete põhjal (Lahti 2001) ka veel dopinguainet erütropoietiini (EPOt).
12:31
Kus on tunnistanud ja milliste kaudsete andmete põhjal?

 
At 07:38, Anonymous Anonüümne said...

> 14:45
vähemalt ei ripu kõht toruni, nagu piinlikult paljudel rattameestel, kes üldjuhul traksidega liibukates ringi uhavad (miks küll, aru ei saa! s.t traksid ju sellepärast, et muidu ei seisaks püksid üleval, aga miks liibukad...).

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

->7:38

Kusjuures, kohati on see tõesti naljakas, aga kas mitte F.Schleckil ei tekkinud Criterium internationalil probleemi, et kasutas kõhul camelbacki ning see pidavat jalgratturile aerodünaamilise eelise andma.
Õllekõht peaks analoogse efekti andma.

P1

 
At 11:30, Blogger barutoson said...

Kui arvestada seda et ainus olümpiavõitja, kes võitnud nii tali kui ka suvealadel(kiiruisutamine ja jalgratas) on Christa Luding-Rothenburger
Ja Shani Davis olümpivõitjast kiiruisutaja on ehe näide sellest, et ei võta kaua aega kui esimesed "Boltid" jõuavad ka rattasporti.

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Barutoson, Christa Luding-Rothenburger suveolümpialt siiski olümpiavõitu ei saanud - jäi mäletatavasti Seoulis Erika Salumäe järel teiseks. Siiski on ta vähemalt wikipedia väitel ainsana võitnud olümpiamedali tali- ja suveolümpialt samal aastal (ning ainsaks selliseks ta ka jääb...) ning oli ka esimene naine, kes nii suve- kui ka taliolümpialt medali võitis.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

esimene, kes võitis nii suve- kui talimängudelt oli Eddie Eagan. juhtus see juba pea 60 aastat enne seda, kui Rothenburger tegusid tegi. Pulleritsule meeldib valefakte esitada, sama elegentselt teevad seda ka tema jüngrid barutosoni näol.

 
At 13:38, Blogger barutoson said...

Näed ongi õigus. Eksisin faktides.
Aga ka teie eksisite faktides tembeldades mind PP jüngriks.

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

Tokyost. Kanep tõmbas esireketi rajalt maha! PP-le meeldib see uudis kindlasti ja ta tähistab seda 3 tunnise rattasõiduga keskmise kiirusega 33 km/h.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

>>Kanep tõmbas esireketi rajalt maha

See tekitab Pulleritsul hüsteeriahoo.

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

just 14:17 ja rattasõit on selle parim ravim, eriti vihmas, pimedas ja kõvas tuules. Pärast sellist katsumust ununevad säärased väljapaistvad saavtused peas jäädavalt.

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Varsti näeme, kas Pulleritsul on mehisust tunnistada oma varasemat viga ja anda Kanepi saavutusele adekvaatset tunnustust!

14:17

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Peale Kanepi võitu on PP hüsteerias, küll leiab võimaluse, et teemast kõrvale hiilida...

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

niiehknaa jääb see hüsteeriline eit PP kummitama elu lõpuni. vot selline on sõna jõud.

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma oleks Peatoimetaja, siis ma kutsuks nüüd Pulleritsu oma kabinetti ja annaks ülesandeks kirjutada artikkel "Mida ma õppisin Kaia Kanepilt" 8)

 
At 14:10, Blogger Priit Pullerits said...

Nonooh...

Eile maailma esireketi Caroline Wozniacki alistanud Eesti parim naistennisist Kaia Kanepi (WTA 43.) pidi Tokyos jätkuva 2,05 miljoni dollari suuruse auhinnafondiga tenniseturniiri veerandfinaalis tunnistama 9. asetatud poolatari Agnieszka Radwanska (WTA 13.) 6:2, 7:6 (7) paremust.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

ja Kanepi teenis sellega üle 41 tuhande taala! Nagu Priidu kommentaarist on näha, on ta väga kade.

 
At 14:41, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ole kade, mis mul teiste rahast. tahtsin öelda, et kus need eilsed hüppajad nüüd on ja mis nad nüüd kostavad... Aga jah, teenisin oma võidud tõepoolest täna kihlvedudega, et Kanepi kaotab. Selle ettenägemiseks ei pea olema tennise spetsialist. Aga tema tänase võidu uskumiseks oleks pidanud küll olema lihtsameelne ruudus ja sinisilm kuubis.

 
At 14:49, Anonymous Lennart Mägi said...

Priit, viisakas oleks vast lisada ka see, kui palju sa eile kaotasid panustades Wozniacki võidule?

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Mis kostavad.

Vinge mäng oli viimase pallinguni, sinnamaani oli kõik veel võimalik. Väga nauditav.

 
At 12:27, Blogger Unknown said...

qihang0904,nike running shoes for men
air max
cheap oakleys
michael kors outlet online
adidas originals store
polo bedding
oakley sunglasses
timberland outlet
longchamp le pliage
abercrombie & fitch,abercrombie outlet,abercrombie kids
michael kors outlet online sale
cheap oakley sunglasses
louis vuitton handbags
cheap uggs for sale
cheap ray ban sunglasses
ray ban outlet store
ray-ban sunglasses
coach purses
coach factory outlet
prada sunglasses
gucci bags
toms wedges,toms.com,toms promo code,toms shoes outlet,toms canada,toms shoes sale
tod's shoes
barbour uk
louis vuitton
michael kors outlet
cheap ray bans
oakley sunglasses
ugg boots sale
oakley sunglasses
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
white timberland boots
kobe 8
nike sb dunks
nike trainers
michael kors purse
q

 
At 06:58, Blogger Unknown said...

www0803

canada goose jackets
mlb jerseys
moncler jackets
air jordan 8
michael kors handbags
asics shoes
pandora jewelry
moncler online
polo ralph lauren


 
At 10:50, Blogger Unknown said...

www1020

clarks shoes
canada goose outlet
ralph lauren uk
coach factory outlet
nike outlet factory
dsquared2
canada goose jackets
coach outlet
pandora
true religion

 

Postita kommentaar

<< Esileht