kolmapäev, november 30, 2011

Pullerits: Kuidas suusaliidu petutrikkide jätkumisest üle olla?

Miks ma ei ole levitanud konkurentide seas seda kasulikku salateavet, mida olen treeningute käigus kogunud, on mõned huvi tundnud. Hea küsimus - aga veel parem vastus. Postimees on lubanud homme ilmutada minu koostatud ja toimetatud vastupidavusalade lisa Maraton, mis sedapuhku on pühendatud suusatamisele. Millest seal juttu tuleb, selle kohta saate teavet siin all avaldatud reklaami tekstidest (paremini lugemiseks klikkida reklaamile).
Samal ajal kui ma püüan omalt poolt pakutava teabega Eesti rahvasuusatamise - mille arendamine, nagu me nüüd teame, on Eesti Suusaliidu üks olulisemaid tegevussuundi - taset tõsta, jätkab ESL meiega lollitamist. Selle kõige kujukamaks näiteks on sõna otseses mõttes nõmetsemine suusakoondise peatreeneri kohusetäitja koha ümber. Sellest kirjutas eilses Postimehes sporditoimetuse juhataja Peep Pahv, sellest rääkis humoorikas spordisaade "Mehed ei nuta", ja selle parem-käsi-ei-tea-mida-vasak-teeb-ja-pea-ei-tea-üldse-mida-käed-teevad tõi eilses Postimehe usutluses peatreeneri kt-ga halastamatult välja reporter Ann Hiiemaa. Kas tõesti on nii, et kes ükskord valetamise ja vassimise teele läinud, see sealt enam kõrvale keerata ei suuda, olgu eesotsas pealegi kaks uut meest, sest olemuslikult, sügavuti, sisimas, on süsteem endiselt mäda ja piisavalt puhastamata? Kas tõesti jäävad alaliidu presidendil Sandor Liivel, kelle käed ulatuvad USAs Utah'ni, needsamad käed liiga lühikeseks, et ohjeldada seni Eesti-Norra ja Eesti-Soome teljel toimuvat?

Käed vajuvad jõuetult rüppe sellest kõigest kuuldes ja lugedes.

Seetõttu keskendugem pigem millelegi positiivsemale, kuhu oma käed ulatuvad ja millest oma jõud üle käib. Nimelt toimub nädal enne Tartu maratoni neljaliikmelistele võistkondadele esimene Tartu teatemaraton. Hea algatus! Vähemalt keegi mõtleb loovalt ja edasiviivalt. Kuid siin on üks probleem. Suusatamine, erinevalt rattasõidust, ei ole nii suur karjaala (uus termin!). Palju on individualiste, mina nende hulgas. Mis sellest siis tuleneb?

Aga vaat mis: minu, ja ilmselt ka paljude teiste võimed on turul saadaval. Kindlasti leidub võistkondi, kus on mõni liige puudu, või võistkondi, kus on üks-kaks arvestatavat sõitjat vajaka. Mul pole midagi selle vastu, et kedagi aidata. Kuid ainult ühel tingimusel: mul puudub motivatsioon saada nõrga võistkonna tugevaimaks lüliks. Ennemini saan tugeva võistkonna nõrgimaks lüliks - mis aga ei tähenda, et ma oma parimat ei annaks.

Kel mu vastu huvi, andke teada. Olgu lisatud, et mingit stardiraha ma oma teenete eest küll ei küsi. Aga pjedestaalikohta rünnata ihkaks küll. See ju, vaadakem tõele näkku, mul üks väheseid seesuguseid võimalusi - tugevate kaaslaste toel.
*
Muide, blogikeskkonna haldaja saatis teate, et see näikse olevat populaarne blogi, ja küsis, kas ma ei taha AdSense'iga proovida, kuidas selle blogi pealt raha teenida. Oskab keegi asjatundlikku nõu jagada?
******
Ajo Mountain Drive, Organ Pipe Cactus National Monument, Arizona. 4. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Jalgrattur Raido Kodanipork, 1. detsembril ilmuva suusatamisele (sic!) pühendatud eriväljaande Maraton kaanekangelane, omas elemendis (ülemine pilt) ja elus esimest korda rullsuuskadel (alumine pilt). Fotode autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix

91 Kommentaarid:

At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

63 km 4 peale = 15-16 km
Paras jooksuots, lund sellel aastal ju ei tule :)

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Soovin osta suusasaapaid uisutehnikale jalanumbriga 46 või 45 2/3. Teet
Suusaliidu petutrikkide osas arvan, et sellel hooajal muudatusi ei tule. Anname aega atra seada ja ootame, mis järgmisel hooajal saama hakkab. Pakun välja, et peatreeneriks saab Jaak Mae.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Õhupüssist: plaks-plaks-plaks!
Sihtmärkide vahel
jookseb treener paks.
Laskesuusatamises
loeb täpsus tiirus,
suusarajal aga kiirus.
Ajakirjandus on elu,
selles elus aga stoori
nõuab palju verd ja staare noori..

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjandus on blogindusest ca 1 aasta võrra maas: alles nüüd on lehedest võimalik lugeda lauskriitikat kõige ja kõigi kohta, mis seondub ESL-ga. Priit möllas eelmise suusahooaja eel ja ajal juba nii mis oi-oi-oi.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Tartu teatemaraton tundub KTM poolt olema tõesti väärt idee ja Eesti mõistes kindlasti uuenduslik. Pole sellises mastaabis meil ju enne teatesuusatamist nähtud, mis lisab muidu rohkem individuaalalale ka meeskondlikku mõõdet ja see on kindlasti tervitatav.

Tubli algatus ja suure tõenäosusega olen isegi üritusest osavõtmas.

 
At 13:23, Blogger Priit Pullerits said...

Mul on hea meel teatada, et ühe eelmise aasta terava konkurendi eestvedamisel on alanud vägagi agressiivse teatemeeskonna koostamine. Tunnistasin koostajale, et mul tõusis kananahk ihule, kui tema pakutud koosseisu vaatasin.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

"Kuid ainult ühel tingimusel: mul puudub motivatsioon saada nõrga võistkonna tugevaimaks lüliks. Ennemini saan tugeva võistkonna nõrgimaks lüliks - mis aga ei tähenda, et ma oma parimat ei annaks."

Kas see on egoistlik või pulleristlik lähenemine? Mina nõrgematega ei sõida, aga teised, minust tugevamad, peaksid seda tegema, st minu kui nõrgemaga koos sõitma.
Argument on ka pulleristlik. "mis ei tähenda, et ma oma parimat ei annaks" Priit, mis paneb sind arvama, et sinust nõrgemad sinuga koos sõites endast parimat ei kavatse anda.
Nagu aru saan, on juba leidunud piisavalt edevaid, kes sind oma punti võtavad. Edu ja edevust sulle!

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Maraton tõotab tulla kommertsimaiguline üllitis. Teemad riietest, parimatest suuskadest ja kivilihvist ei ole juba oma püstituselt objektiivsed. Juba võib oletada, kelle äri toetatakse. PP on rohkem raha peale mõtlema hakanud. Seda tõestab ka sissekande viimane lõik.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Ann Hiiepuu on väga head tööd teinud. 8) Mikk Salu, Hiiepuu.. kuule, Priit, kuidas ajakirjanikud toimetuses ESL-ga seotud assignment-idesse suhtuvad? Kas võtavad seda kui mõnusat humoorikat tööd või saadetakse noori nagu sõjaväes salaagasid, nagu sprindikoondises mõeldavat noortele igasugu trikke välja jne?

Ja veel, kas homne erileht on ikka igal pool PM vahel? Olen kuulnud siin mitmeid ütlemas, et pole. Ja kas pesureklaame ka on?

 
At 15:39, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, just küsisin kinnituse, et pidi olema erileht iga Postimehe vahel. Pesureklaamist ei tea midagi, ega üldse reklaamidest. Tegelesin sisuga. Aga reklaami pidi ka olema üksjagu palju, sest kui reklaamijad olid saanud teada, et toimetaja on keegi PP, siis olevat nad asja tõsiselt võtnud, et ei tule mingi mõttetu reklaamisokerdis, nagu neid Eestis sporditeemal liiga palju tehakse ja sedasi spordilisade mainet alla kistakse. Ükski tekst ega miski muu pole seal tellitud, kõik on minu enda tehtud ja otsustatud.

Ma ei tea, kuidas teised ajakirjanikud ESLi teemadesse suhtuvad. Usun, et hasardiga, sest viimasel ajal on kindel, et nalja saab, ja seda on meie töös ka vahel vaja.

14:15 - no mis ma teile vastan... Teate, ma ei hakka teiega vaidlema ja teile miskit seletama, nii on lihtsalt kõige targem. Ja ma ei ole teile mingi aruandekohuslane, on ju nii?

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Vaadates praegu EPL-s käivat kampaaniat arstide pärisorjastamise suhtes, oleks nüüd õige aeg PP-l tulla välja oma seisukohaga, mis, kui uskuda ühte kommentaari, mille PP oma blogis ühe ortopeedi kohta käivas küsimuses avaldas, on pigem arstide nägemust tutvustav.

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

"Muide, blogikeskkonna haldaja saatis teate, et see näikse olevat populaarne blogi, ja küsis, kas ma ei taha AdSense'iga proovida, kuidas selle blogi pealt raha teenida. Oskab keegi asjatundlikku nõu jagada?"

Suur tükk ajab suu lõhki!

Seda et sa blogi pealt plaanid teenima hakata on tegelikult juba tunda olnud. Omalt poolt julgen väita, et see vähendab usaldust ja kõvasti!

 
At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

Google tähelepanu võib tähendada ka seda, et ajakirjanik Pullerits võidakse vaibale kutsuda ja küsida ega PM palgateenistus miljoni külastusega blogi pidamist ei sega. Ettevaatust radari alla sattumisega. Võib tulla ka ettepanekuid, sh Schibstedilt, blogi arendamisse strateegiline investori kaasata. AdSense'ist ei taipa Sa ju mõhkugi, nagu ise tunnistad. Ma soovitaks vähem kui kuuekohalised (eurodes) pakkumised kohe tagasi lükata.

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

ERR Sport.
Toimub 1. Tartu teatemaraton
http://heli.er.ee/helid/3811286.mp3

 
At 18:09, Blogger Madis said...

Priit, ära Adsense-iga jamama hakka :-)
Esimene probleem on see, et pead korraliku kodanikuna deklareerima maksuametile "välismaalt" saadud tulu. Teine probleem on vajalike klikisõnade ja toodete mõtlemine. Jää ikka oma teksti ja liistude juurde.

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

to 17:32 - Postimees vähendas kaks aastat gaasi kõigi töötajate palka 10 protsenti. Kollektiiv tuli juhtide sellele soovile vastu. Töökoormus sellega koos ei muutunud (loe: ei vähenenud). Samas on elu kallinenud. Kuni ei ole taastatud vähemalt endine olukord, ei ole tööandjal moraalset õigust töötajaid nonde initsiatiivi ilmutamisel takistada ega piirata, kui põhitöö saab vähemasti tehtud.

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit,kas TL-l on Austrias raha juba nii ruttu otsa saanud või?

 
At 18:12, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Madis, ennast müüma mingitele turundajatele nonde soovidest lähtudes küll ei kavatse hakata. Selleks teilt nõu siin küsisingi, et mis too AdSense on. Aga vist tunnustus seegi, et suur Google on minusugust väiketegijat märganud?

 
At 18:13, Blogger Priit Pullerits said...

18:11, vabandust, aga sellest küsimusest ei saa ma mitte kui mõhkugi aru. Kui tahate küsida, siis küsige otse, te olete siin ju nagunii anonüümne, milleks veel oma argpükslust rõhutada, et isegi anonüümsena ei saa selget juttu aetud?

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

Alad iseenesest ei ole karjaalad. Millegipärast kipuvad aga meie suurimad harrastusspordiüritused küll "karjaüritusteks" saama. Nende kaudu kleepub ka aladele karja- kuvand külge.
Tuntumatest "karjaüritustest" tuleb kindlasti nimetada SEB Tallinna maratoni, Tartu suusamaratoni, Viljandi ümber järve jooksu.
Andres Keba on oma blogis värvikalt kujutanud 6000+ kohalt startinu elamusi Tallinna sügisesel SEB "karjajooksul". Ka mina märkasin Tallinna maratonil, et massis jooksmine on hoopis midagi muud kui traditsiooniline harrastustaseme pikamaajooks. Nendest troppidest andis ikka mööda joosta. Mõni kurtis Pirita tee kohal heljuva inimhigi haisu üle. Jne. Arvan, et ma ei olnud ainus. Nn. karjaaladel on oma nähtused, oma edu nipid, oma taktika ja strateegia. Üheks nähtuseks on tempomeistrite ümber kujunevad grupid, suusatamises "rongid". Jne.
Kuidas karjaüritused tekivad? Selline pikkade traditsioonidega üritus nagu ümber Viljandi järve jooks ei olnud varem karjaüritus. Tekivad nii, et laialt on kasutusele tulnud erinevate distantside, stiilide, lausa erinevate alade ühitamine. Koos lastakse rajale tervisekäijad, kepikõndijad, lühikese ja pika maa jooksjad, rulluisutajad, rullsuusatajad ja keda veel kõike. Peaasi, et korraldajale kassat tuleb. Tartu maratoni klubi müüb aastas vist 25 000 - 30 000 numbrit. Tallinna sügisjooksul joosti kohati kohe vastupidistes suundades, üksteise vahelt läbi, väga erinevate tempodega. Jne. Teine karjade tekkimise põhjus on azhiotaazh, mis ürituste ümber üles keerutatakse. Tulemuseks on osalejad, kes oma võimete ja ettevalmistuse poolest võiksid parem kusagil mujal keha liigutada.
Pullerits kirjutab väga õigesti, et kestvusalade hulgas on küllaltki palju individualiste. Olen seisukohal, et individualist, kes läheb nn karjaüritusele, saab lõppkokkuvõttes tünga.
Aga igaühe individuaalne valik on kas olla karja liige, otsida karjast kaitset ja kindlustunnet, lahendust - kasvõi surrogaatset ja vaid 4-5 tundi kestvat - oma identiteedi ja eneseväärtuse probleemidele; või minna edasi, eristuda massist, otsida ja väärtustada individuaalsust (kui soovite - elitaarsust).

 
At 00:49, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Mis hakkab toimuma. Teatemaratoni formaat alandab osavõtu künnist kahel viisil: a) 10-15 km suudab mingis tehnikas praktiliselt igaüks läbi libistada; b) 20 euroni (näo peale) langev osavõtutasu ja meeskonna ühine transport teevad osalemise finantsiliselt ja logistiliselt väga ahvatlevaks. Paljudele inimestele saab ihaldatud Tartu maratoni läbinu staatuse omandamine võimalikuks. Aga neid inimesi saab olema väga erineva tasemega. Ja nõrgemad (aga seda innukamad meeskonnaliikmed - nagu Pullerits ülal kirjutab) topitakse erinevatesse vahetustesse. Lühikesel distantsil peavad kõik täiega panema, eriti kui meeskonna eest väljas. Lisage veel vabastiil.. Rahulik matkamine ei saa see olema, kui veel prognoositakse 1000 võistkonda..

 
At 00:55, Anonymous Anonüümne said...

to: 22:08

Paluks seda 10km sutsakat mitte maratoniks nimetada. Maraton oli ülihästi korraldatud ja ei seganud keegi kedagi.

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Mina eelistaks pigem oma tugeva sõiduga nõrga meeskonna kõrgemale kohale tõsta kui, et nõrga sõiduga tugeva meeskonna kehvemale kohale langetada.
Selline lähenemine tundub mulle spordifilosoofiliselt oluliselt meeldivam kui PP esitatud seisukoht. Seetõttu sooviksin ka, et Eesti suusasprinterid jõuaksid MK etappidel edasi tänu tugevale sõidule mitte lootma jäädes kellegi hilisemale diskvalifitseerimisele.

Siim

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Päevast!

Öelda kui palju. Tehes täiesti "lambist" mötlematult valikuid, et kellega ühes paadis olla, ilmneb inimese eelistustest, iseloomust palju. Kes tahab olla "süsteemi ehitaja", kes aga valmistehtu viljade nautija. Nii on ka Priiduga. Üks ohumärk on seejuures küll, nimelt sellise valiku tegemine näitab "suureks juhiks" olemise eelduste puudusest ehk otse öeldes ausa konkursiga, kus arvestatakse ka iseloomu välja toovate testide tulemusi, ei saa Priidust kunagi PM peatoimetajat. Aga kas peakski?....Priit, ära nüüd solvu selle peale. Terve Eestimaa on täis kogu maailma, tööandjaid, elu-olu kiruvaid inimesi, olles ise suutmatud, otsustusvöimetud jne ise midagi muutma. Sa vähemasti teed midagi: hoiad kätt pulsil ja tahad olla parem kui varem....
Käisin ekstra kioskist seda kauaoodatut toomas. Priit vöib nimetada mind suureks skeptikuks kui tahab, aga ikkagi nagu arvasin: polnudki midagi uut sealt lugeda ja nii nagu ikka: kes muusika tellib, see ka maksab....
Üldjoontes kiirustreeningu loo sisu teadsin enam kui 25 a tagasi. Eeldatavasti endisaegne (ex-msk järk o-sport) tihe side spordiga , ei suudagi enam miski üllatav olla. Aga seal "Tarkade Klubist" üks möttetera jäi silma, mida peaks iga harrastussportlane harjutama. Löppkiirusega vöib tibusid finisis lugeda, aga see pole määrav kas olla 86 vöi 89 löppprotokollis. Suutmatus endise hooga edasi liikuda peale töuse platool, laskumistel, siledal maal, tuleneb siski anaeroobsest vöimekusest. Mida körgemale kriitiline piir viia, mida enam "harjutada" organismi toime tulla "puudujäägiga" , seda parem löpptulemus, alles siis saab asuda vöitlusse selle 86-nda koha eest.
Edu ja tervist, Maamees

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Siim 10:07

Täitsa nõus - meeskond on nii tugev kui on tema nõrgim lüli!

Priidule meeldib pidurdada - tahab olla keti nõrgim lüli - igaühe valik! See tegelikult jutustab inimesest nii mõnfagi, aga ei midagi uudist, see sama suhtumine tuleb ju iga blogipostitusega välja!

Ega üle oma varju ikka hüppa

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

http://www.youtube.com/watch?v=9JidiWT9h0Q&feature=digest_thu

isegi harrastajate tasemel kipub asi käest ära minema...

 
At 16:51, Blogger Priit Pullerits said...

Lugege, mis pressiteade tuli täna:

Eestis hakati taas suusasaapaid tootma

Tartu jalatsitootja Samelin AS valmistas selleks talvehooajaks
kollektsiooni kodumaiseid suusasaapaid. Projekt sündis olümpiapronks Allar Levandi eestvedamisel ning koostöös spordivarustuse kauplusteketiga A&T
Sport. Proovipartiina on toodetud 5000 paari suusasaapaid, mida müüakse valdavalt Eestis ja Lätis.

Uued, Eestis toodetud Samelin suusasaapad on loodud eelkõige
harrastussportlastele, seda nii funktsionaalsust kui hinnataset arvestades.

“Suusasport on ja jääb Eestis üheks enim soositud rahvaspordialaks, kuid suusatamise laiemat harrastamist piirab sageli varustuse kõrge hind ja halb
kättesaadavus,” kommenteeris projekti idee autor Allar Levandi. Tema sõnul loodi suusasaabaste tootmisprojekt selleks, et sportlikud ja aktiivsed inimesed ei jääks suusaradadelt kõrvale põhjusel, et vajalik varustus
puudub või et see on liiga kallis. “Sellest ideest lähtuvalt ongi koos
Tartu jalatsitootjaga Samelin loodud kaks erinevat kollektsiooni kõrge kvaliteediga suusasaapaid, mida saame Eestis müüa märksa soodsama hinnaga kui tuntud bränditooteid,” ütles Levandi.

Samelin AS on allhankijana tootnud suusasaapaid ka tuntud välismaistele brändidele. “Meie suusasaabastega on sõitnud näiteks sellised suusaässad, nagu Katerina Neumanova ja Julia Tšepalova,” ütles Samelin AS direktor
Leida Kikka. “Eestis toodetud suusasaapad on valmistatud
kõrgkvaliteetsetest materjalidest, näevad ilusad välja ning on tarbijale vastuvõetava hinnaga.” Ta lisas, et Eestis toodetud
suusasaabastel on suur ekspordipotentsiaal.

Suusasaabaste arendamist A&Tova OÜ poolt toetas ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

... Eesti Meistrivõistlustel murdmaasuusatamises ...

jälle suure ja väikse tähe teema.

 
At 17:14, Blogger Priit Pullerits said...

...on küll, õige märkus! See on reklaamiosakonna viga, mina seda pildiallkirja sinna ei teinud. Loogiline ju, et väljendis Eesti meistrivõistlused saab sõna meistrivõistlused olla ainult ja üksnes väikse m-ga.

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

mingeid pilte ka nendest uutest saabastest?

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

Minu teada on neid saapaid väikeste vahedega Eestis pidevalt toodetud. Ainult silt läks peale "made in Norway" ning maarahvale müüdi kraami nö letti alt.
Erki

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Mis siis selle uue saapa nimi õieti on? Samelini saabas või Allar Levandi Ski Boot? Kui arvatakse, et brändi loomiseta hakkama saadakse, siis eksitakse. Ka odav toode vajab brändi. Brändi esimene asi on toote nimi. Edasi toote sõnum. Miks ma peaksin ostma Eesti tootja 39,95 e maksvat võrksärki, kui samas on müügil Brynje 44,90 e täpselt samast materjalist, samade omadustega võrkpolo. Brynjel on ajalugu, stoori. Brynje on legend. See on kahtlemata 5 eurot väärt. Teiseks, kus A&T rahvasaabast müüma hakkab? Nende kauplused on ju orienteeritud harrastajate kõige jõukamale, top segmendile. Jne, jne. aga ei ole vist mõtet siin marketingi loengut hakata pidama.

 
At 21:42, Blogger Madis said...

Info uudishimulikele:
http://www.epl.ee/news/majandus/article.php?id=60570845

Ehk siis vana uudis juba :-)

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Hei 20.15...kui materjal on sama, siis mis vahet seal on mis nimi peal...meenub üks vana lugu, kus mehed läksid Petseri külapoodi viina ostma,..küsides magasiniproualt, et ega tegemist salaviinaga ole...tömbas too sahtli lahti ja küsis: millist silti soovite?
Maamees

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Tere! Lugesin pikalt oodatud Postimehe eriväljaannet ja pean tunnistama, et see ei vastanud päriselt ootustele. Anna tagasisidet ja põhjendan. Sisu ei vasta teemade alapealkirjadele:
1. Eveli Saue nipid - millised? Ma ei leidnud ühtegi tõsist nippi, kui mitte pidada nipiks soovitust igaühel leida üles, mis just talle sobib.
2. Unelmate sõit, Vahur Teppan näitab taset - kas suusatamise algtõed ongi unelmate sõit. Liigutustest parema ülevaate annaks see, kui stoppkaadreid oleks tihedamalt. Nii tekiks liigutustest tervikpilt.
3. Sisemiselt sitkeks - kas need harjutused treenivad tõesti spetsiaalselt siselihaseid ja pretendeerivad salanõu tiitlile.
4. Tegemist ei olnud niivõrd maratonile pühendatud väljaandega, vaid reklaamilehega - pea iga teine lehekülg on reklaam.
5. Rahule jäin persoonilooga. Ja pealkiri läks kokku sisuga.
Kokkuvõtvalt: pealkirjad on väga intrigeerivad, kuid sisust jäi puudu. See arvamus käis konkreetse eriväljaande kohta. Muidu mulle Pulleritsu kirjutised meeldivad.Blogi on samuti hea. Kui võimalik, siis võiks lisada videosid harjutuste kohta.
Priit.

 
At 21:58, Blogger Madis said...

Priidul pole personaalfilmimeest. Kes soovib?

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

"Madshuse uued suusasaapad sai Priit Pullerits uueks hooajaks kaupluselt A&T Sport." 16. november 2011, siinne blogi.
Kuidas see läheb kokku täna täies pikkuses avaldatud A&T Samelin saapaid reklaamiva pressiteatega?
"Käige minu sõnade, mitte minu tegude järgi" (c)P.Pullerits

 
At 01:04, Blogger Tauno said...

Marketingi-inimesed jah vaatavad maailma läbi marketingi teooria prillide ning sealt jah paistab bränd ja selle stoori ikka hirmus tähtis. Aga mitte kõigile.
Et Bryinjel on oma stoori... Noja mis siis, mis mul sellest? Kas sellest stoorist on mul maratonirajal kraadivõrragi soojem? Vist mitte. Õigupoolest polnudki sellest Brynje suurest ja olulisest stoorist varem midagi kuulnud, ju siis ikka pole niiväga oluline.
Aga nojah, ei saa eitada, et on ka inimesi, kes brändidele suurt tähelepanu pööravad. Eks igaühele oma.

 
At 08:08, Blogger Priit Pullerits said...

Vabandust, mis on Brynje stoori?

Priit, aitäh kriitika eest. Tegelikult andis toitumisnippe Triin Muiste Vilde tervisekohvikust, Eveli Saue vaid kommenteeris neid, aga kuna Saue nimi on bränd ja tal on stoori (sic!), siis tunnistan, et tegin minagi turundust ning müüsin seda teemat kaanel tema kaudu.

Vahur Teppan tegi tegelikult suure ja põhjaliku töö. Ta käis isegi ümberpildistamisel, et kaadrid järjestikku saada, ja pühandas oma väärt aega iga sõna lihvimisele. See lisa ei olegi mõeldud eliitsportlastele - arvestades, et väljaande tiraaž on ligi 60 000 (vaat see on Eesti suurim spordiväljaanne, vohh!), siis saab see olla orienteeritud ainult sellistele inimestele, kes on suhteliselt algajad, ja neid on rajal oi kui palju. See oli ka minu palve Vahurile - seletagu asju nii, et iga algaja ka peamised asjad selgeks võiks saada.

Nüüd loengusse, jätkan pärast kl 11.

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanik, kes ei saa aru mis on stoori, on küll jobu!
Aga Priit teeb siin muidugi nalja. Sest ta teab väga hästi, et igas artiklis ja uudises peab oma story sees olema. Muidu ei ole mõtet kirjutada. Muide, eesti keeles tuli just välja jaapani kuulsa kirjaniku Akutagava raamat. Müüakse raamatukauplustes kõrvuti Andrus Veerpalu raamatuga. Ma soovitaksin, et ostke Akutagava raamat. Too Akutagava oli super kirjutaja, aga ühel hetkel tundis, et ei suuda endam originaalseid lugusid välja mõtelda. Ja tegi oma elule lõpu... Just story pärast muide ka ajalehte ostetakse.
Brynje lugu on pakendi peal kirjas, minge poodi ja tutvuge. Või veebisaidilt.

 
At 09:25, Anonymous Anonüümne said...

Maratoni erilehe 24 leheküljest (koos kaantega) oli sisulist osa umbes 9 lehekülje jagu, ülejäänu oli reklaam. Sisu osa sisuline väärtus oli aga pehmelt öeldes nõrk, kallutatud ja pealiskaudne. Guugeldades leiab lihtsa vaevaga iga käsitletud teema kohta rohkem ja asjalikumat infot. Ka siinse blogi sissekanded on sageli sisukamad ja haaravamad kui see haltuura korras kokku pandud äriprojekt. Pullerits oskab küll, kui tahab. Promotud erileht osutus samasuguseks pettumust valmistavaks mulliks nagu hiljutine jalgpalliga seonduv.

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

Eilseid lehti lugedes jäin mõttesse - miks ootavad kaunishinged (Priit?) suusaliidult ausat ja eetilist käitumist kui ümberringi vohab omakasu, valskus ja lauspetturlus?

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Samuti äärmiselt pettunud erilehes. Kodaniporgi juttu lugesin 5 min, ülejäänud lehekülgedelt ei leidnud midagi. Eesti suurim spordiväljaaanne lendas makulatuuri 6 min tarbimise peale. Kuidas suhtuvad sellesse reklaamiostjad? Häiris mindki, et pealkiri ja esimene pilguheit loole olid vastuolus. Eveli Saue räägib tervislikust toitumisest ;) Kas tema stoori ei jutusta mitte vastupidist? Teppanist ja Ripsist pole midagi rääkida, need on põhjendamatult ülepromotud tegelased ja tänu ühe mehe liigsele innukusele kaotanud oma tõsiseltvõetavuse.

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Kaesin seda erilehte taas...töesti ei ärganudki, et kirje---Hea lugemine rahvaspordihuvilistele----kadus sinna haruteele, silma jäi hoopis hirmutav tekst---UUS SUUSARADADE HIRM----...kui nii, siis sisu on kuidagi ikkagi laialivalguv....Kivilihvi lugu algajale on töesti raketiteadus, ei oska nad öiget suusamääretki valida jne...Häid söpru-tuttavaid küllaga Priidul, vöiks äkki eelnevalt mustandiga konsulteerida...Edasijöudnud on igaüks omaette targad ja alati leiavad koha näpuga näitamiseks, algajad...kurb küll, aga haltuura on haltuura...Miks just haltuur? Näitasin seda "materjali" ühele suht spordikaugele tuttavale ja sain vaid ühe lihtsa kommentaari; ILUSAD PILDID!
Maamees

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Ostsin ka selle Maratoni lehe spetsiaalselt.

Kas suusatades on see Crafti pesu aluskihiks ihu vastus või muutub see ihu vastus märjaks kaltsuks? Või on ta järgmine ehk teine kiht? Kas kubeme juurest peab tuult?

Kokkuvõte:
Puudulik reklaam.
Järeldus:
Pilt ei toida reaalselt.
Vanasõna:
Ilu ei sünni patta panna.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Eks see ole tuntud tõde, et kes enne munemist kaagutab, selle munateost asja ei saa. Kui keegi kirjutab asjaliku juhise millegiga tegelemiseks, artikli või muud, siis see artikel räägib (reklaamib) ise enda eest. Kui see artikkel vajab eelnevat reklaami, siis reeglina tähendab see seda, et tegemist on asjaga, mis ei ole sisukas ja seetõttu ei müü või siis on kogu asja eesmärk kasum, mitte kellegi harimine, millele siin püütakse rõhuda ja naiivseid uskuma panna. Priit, kui sul oleks tahtmine kedagi harida või informeerida, siis sa oleksid pöördunud asjatundjate pooole, praegu pöördusid nende poole, kes müüvad (isegi mainisid, et Sauel on lugu aga mitte teadmised). Miks sa tüütad meid oma äriprojektiga. Kui seda teed, siis oleks aus seda ka öelda või vähemalt tagantjärele tunnistada. Kahju, et meid lollideks pead ja omakasu huvides ärakasutada püüad.
MADAL!

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Vahur Teppani osas on kahju, et on temaga tehtud materjal on tehtud n.ö. ülejala. Olen ise tema tundides olnud ja tean, kuidas ta õpetab ja oskab tehnikaasju lahti seletada, Aga siia on küll Pulleritsu poolt nõrk ja halvasti sõnastatud osa kokku klopsitud. Tüüpiline lähenemine, kus tahetakse (PP poolt) olla maailma naba , aga kukub välja nii nagu alati tema puhul. Ja siis veel kommentaar . et oh kui vilets ma olen , ei oska jne. See pole mitte blogi , vaid Eesti suurima leviga lehe lisamaterjal, mille võinuks tunduvalt paremini teha
Muudest lugudest ma hakka kirjutamagi, samamoodi poolik värk, kust reklaamimaitse käib üle kõige

Joonas Tartust

 
At 12:52, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh kõigile kriitikuile. Kahtlemata on teil omast vaatepunktist õigus. Aga kas te kriitikaga üle võlli ei lähe?

Minu sissejuhatus: olen näinud aastate jooksul palju-palju kõvasti ja valesti treenijaid. See motivatsioonikõne lk 3 ongi neile suunatud.

Kodanipork - igas üllitises peab olema lugu oma ala kõvast tegijast. Kodanipork on seda kindlasti - temast kui suusatajast ei ole küll keegi kirjutanud. Ja kas tema varastatud ratta lugu teadsid kõik?

Teppani tehnikavõtted - taas, vaadake ringi, kui palju on totaalselt valesti sõitjaid. Siin on üksipulgi lahti seletatud, kuidas on õige sõita.

Suuskade valik - sageli küsitakse mult, mis suuski tasub osta. Siin on kaks selget vastust - vaadake graafikuid!

Kivilihv - see on enamikule müstika, paljudele arusaamatu. Olen veendunud, et see on lugu, kus kivilihvi olemus ja idee ja kasutegur on küll väga lihtsalt puust ja punaseks tehtud.

Kiirustrenn - sellest ei tea enamik mitte midagi! Kui palju te olete harrastajate seas näinud sellise trenni tegijaid? Kõik nühivad tuimalt niisama. Siin on ära seletatud, kuidas ja miks seda trenni tuleb teha.

Toitumine - jah, lihtsad tõed, aga neid tasub alalõpmata korrata. Vaadake ennast: kui palju te neist nõuannetest oma elus järgite?

Harjutused - eesmärk on seda tüüpi harjutustele tähelepanu juhtida, Leho Rips on traumatoloogi-ortopeedi ja harrastajana selles vallas igal juhul absoluutne tipp - ja siin pole kaugeltki kõik harjutused. Lugege, ta ütleb, et neid on 300. Kui paljusid teie teate ja teete?

Riietus - nagu üks hiljutine siinne spontaanne arutelu näitas, siis on spordiriietuse fetišiste üllatavalt palju. Midagi ka neile.

Sügisjooks - kergem ja pehmem ja tulevikku vaatav lugu numbri lõpus, nagu seda tüüpi väljaannete loogika ette näeb.

Jah, reklaami on palju. Aga kui palju te selle numbri eest maksma pidite? Kas Postimees oli selle maratoni võrra kallim? Vähemalt ei ole Maratoni lood reklaamist põrmugi mõjutatud, nagu see paistab ilmselgelt välja - olete seda isegi korduvalt nentinud - ajakirjas Jooskja. Sellised väljaanded peavad olema majanduslikult tasuvad, kogu lugu. Aga mina tegin oma sisu sõltumatuna ja mõeldes ennekõike neile, kes on minust nõrgemad suusatajad, sest tugevamad, nagu siin tehtud kriitikast näha, teavad asju niigi ja lisaõpetusi ei vaja.

 
At 13:01, Blogger Priit Pullerits said...

Joonas, te olete tüüpiline näide sellistest, kes asja tundmata kukuvad lahmima - aga tagajärg on väga valus ja piinlik! Te kirjutate:

"Vahur Teppani osas on kahju, et on temaga tehtud materjal on tehtud n.ö. ülejala. Olen ise tema tundides olnud ja tean, kuidas ta õpetab ja oskab tehnikaasju lahti seletada, Aga siia on küll Pulleritsu poolt nõrk ja halvasti sõnastatud osa kokku klopsitud."

NÜÜD KUULAKE, JOONAS:

Nende kahe viidatud külje materjali koostas ehk tekstid vormistas otsast lõpuni Vahur Teppan.

Minge nüüd uuesti tema trenni ja püüdke talle otse ja piinlikkust tundmata silma vaadata, et oma rumalusest olete oma heale nõuandjale ja juhendajale avalikult hinge sittunud, tema tehtu ülejala tehtuks, nõrgaks ja kokkuklopsituks tembeldanud. Palju õnne, Joonas! Ei tahaks teie nahas olla.

Kehvasti läks, Joonas, väga kehvasti. Aga vaat mis juhtub, kui ässama hakkate ilma, et asja tunnete ja tagamaid teate.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Su argumentatsioon on õige, aga paraku toimib see ainult nende puhul, kes teksti viitsivad lugeda. Praegu Sa peletad "kollaste" pealkirjade ning domineeriva reklaamiga potentsiaalse lugeja eemale. Vahelehte reklaamiti juba ette kui Priit Pulleritsu surematut teost. Niigi osadel inimestel seoses Sinu persooniga eelarvamused, ei oleks tohtinud ülbama hakata. Asi lõppeski sellega, et hoopis kogu vahelehe projekt läks ühe olulise sihtgrupi jaoks totaalselt üle võlli.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Teppani tehnikavõtted - taas, vaadake ringi, kui palju on totaalselt valesti sõitjaid. Siin on üksipulgi lahti seletatud, kuidas on õige sõita.

Priit, seda kuidas sõita teavad paljud, aga mitte seda kuidas selleni jõuda. Ja see ongi sinu üllitise puudus, et ei leidnud seda, kuidas sellise tehnikani jõuda. Lihtsalt sõitmisest jääb väheks, selleks on palju eriharjutusi, oleks oodanud, et tood ka need lugejani.

Kivilihv - see on enamikule müstika, paljudele arusaamatu. Olen veendunud, et see on lugu, kus kivilihvi olemus ja idee ja kasutegur on küll väga lihtsalt puust ja punaseks tehtud.

kivilihv eeldab nelja suusapaari olemasolu- mõlema sõiduviis jaoks nii soojale kui külmale ilmale. Mitu paari suuski sinul on?

Kiirustrenni osa enam-vähem OK

Toitumine- ei lugenud, igasuguseid isehakanud toitumisspetsialiste on niigi kõik kohad täis. Ei pidanud silmas sinu üllitises esinenud persoone, vaid igasugu tervise- ja naisteajakirjades kirjutajaid ning raha eest kahtlaseid nõuandjaid.

Harjutused - eesmärk on seda tüüpi harjutustele tähelepanu juhtida, Leho Rips on traumatoloogi-ortopeedi ja harrastajana selles vallas igal juhul absoluutne tipp - ja siin pole kaugeltki kõik harjutused. Lugege, ta ütleb, et neid on 300. Kui paljusid teie teate ja teete?

Harjutusi üle 300, aga sina raatsisid näidata ainult 5. Harjutusi ettenäitav modell eii peaks olema dressipükstes, mis liigutuse tegeliku olemuse paljuski ära peidavad.

Riietus - nagu üks hiljutine siinne spontaanne arutelu näitas, siis on spordiriietuse fetišiste üllatavalt palju. Midagi ka neile.

Puhas varjatud reklaam, promoti ainult ATspordis müüdavaid brände, tegelikust riietumise põhimõtetest ei sõnagi.

Sügisjooks- no las ta siis olla, lõpetuseks kõlbas küll.

Kokkuvõtteks- üllitatud reklaami järgi oleksin oodanud sisukamat sisu.

ain

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Teppan kirjutas teksti. PP toimetas teksti. Süüdi on Teppan???

Väljaanne peab olema maj. tasuv. Nõus. Soovitus: reklaami vähem ja toimetaja tasu väiksem. Või teine toimetaja kui PP pole nõus väiksema palgaga.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Ah-jah suusatest jäi vahele-
ei sõnagi sellest, millistes ilmastiku ja lumeoludes test läbi viidi.

Nende kahe viidatud külje materjali koostas ehk tekstid vormistas otsast lõpuni Vahur Teppan.

Ei kahtle Vahur Teppani teadmistes ega aga tellitud teksti puhul oleneb väga palju sellest, kuidas tellija suudab spetsialistile selgitada, mida ta just tahab lugejale-kuulajale edasi anda.

ain

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Kogu aeg üks vigi vigi...
Arvestades vahelehe sihtgruppi, kannan mina üllitise kindlasti positiivsete nähtuste nimistusse meie suusamaastikul.
Mida paremat rahvasportlasele oskate nimetada, kui võrdleme sama kategooria asju (jättes kõrvale mahuka erialase kirjanduse ja interneti vastavad saidid, kus info esitamisel pole teatavasti piire).

 
At 13:52, Blogger Priit Pullerits said...

Vahur Teppani tekst on äärmiselt täpne ja lakooniline ja arusaadav, seal ei ole vaja midagi toimetada. Vahur Teppan on äärmiselt korrektne ja professionaalne tegija, ma nägin ju ise, kui pühendunult ja enda suhtes nõudlikult ta seda kõike tegi. Teda siin kritiseerida on ääretult ebaõiglane ja ülekohtune. Ma saan aru, et paar idiooti lasid oma teadmatusest lendu lause, et PP on Vahur Teppani abil jama kokku kribinud, aga kui tuli välja, et seda polegi PP kirjutanud, siis on raske seda välja lastud džinni tagasi pudelisse ajada ja käib arulage ja ebaõiglane tümitamine edasi - peaasi, et saaks vaid möliseda.

Samas ei ole keegi öelnud, mis siis Vahur Teppani tekstis halb või valesti või ebatäpne või arusaamatu on.

JOONAS TARTUST, auuu!!! Noh, Joonas, mis siis on valesti, ah? Pange aga kirja, saate oma juhendajale ja treenerile ka õpetussõnu anda. Laske aga tulla! Usun, JOONAS TARTUST, et Vahur Teppan ootab huviga teie tarka nõu. Andke minna, ärge pugege nüüd põõsasse! Ja usun, et Vahur Teppan on nõus teile ka kõike selgitama, kui te millegagi rahul pole.

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

kui inimestele jääb materjal võõraks, nad ei oska seda igapäevaellu sobitda, siis on fookus vale. olgu tegemist kuitahes pühendunud autoriga. fookuse seab või hiljem korrigeerib aga toimetaja.

teppani fotoseansid on nö nice-to-know rubriigist. vahva et tipud nii sõidavad. mul on pühapäevasõitjana muud probleemid. artikli ainsaks väärtuseks on nagu siin juba öeldi ilusad pildid. vähemalt minu jaoks. TM 200 sisse sõitjale küllap ka praktiline väärtus. a palju neid on 60tuh tiraazi juures...

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

PP, erilehe puhul on lisaks mõtestatud kriitikale hea võimalus sind lüüa ka ESLi kimbutamise eest ja võib-olla veel mingite pattude eest. Aga see jääbki nii.

Enese tegemistest hästi rääkimine vähendab samuti võimalike tunnustajate ringi.

Ei ole lihtne blogipidaja elu.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Seoses Joonase ja Vahur teppani looga, siis PP on ikka paras tüngameister:) Jälle ambivalentsus möllab.

 
At 15:32, Anonymous Anonüümne said...

"avalikult hinge sittunud" PP kas selline sõnaksutus on Tartu Ülikooli õppejõule kohane ning ülikooli poolt heaks kiidetud?

:-)

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

http://www.brynje.no/english/history.html

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Kui tulevad PP sulest sellised "pärlid " nagu hinge s.....e ja möliseb, siis on see selge märk. et tema üllitis Maraton , mille esikaanel ilutseb märge - hea lugemine rahvaspordihuvilistele, on selgelt mööda pannud. NIng tegija näitab TÜ õppejõu rollis oleva isikuna enda ülimalt s..... t taset

 
At 15:57, Blogger Priit Pullerits said...

Anonüümik-argpüksidest prõõkajatel ja prääksujatel jälle "pidu"... Väikeste inimeste väiksed ja armetud võimalused, kuskil nurga tagant argpüksina kraaksatada... Kurjus ja pahatahtlikku jälle võidutsemas. Sellised te olete - te kommentaarid on teie enda nägu. Mis vahet on sellel, kui ma kirjutan selgelt välja, et hinge sittuma, aga te kirjutate hinge s***uma - te mõtlete ja ütleme oma sisimas ju täpselt sedasama! Ja ega ma sellest kirjutaks, kui teie seda ei teeks. Aga kui siin tuleb keegi JOONAS TARTUST, kes tõepoolest oma juhendajale hinge (no olgu siis alalhoidlikult) s***b, siis kas ma peaks ütlema, et tubli, JOONAS TARTUST, nii ilusasti ütlesite oma juhendaja kohta?
Aga et te ei arvaks, et ma milleski kunagi järele ei anna, siis olgu, pansionaadipreilid: JOONAS TARTUST roojas oma juhendajale hinge.

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Formaat ja teostus on väga hea. Tihe, kompaktne mikroajakiri, mida käsi kindlasti ei tõuse kergesti prügikasti lennutama. Konkurendid ("Jooksja", Eesti Ekspressi "Sport" on hulga-hulga lahjemad). Lk 20-21 on üks avalik ja üks varjatud reklaam (kas A&T Sport lk 20 eest ka maksis?) pesu ja rõivastuse-jalanõude teemal. Kas Salomoni XR Crossmax ja Spikecross SC on tõesti asfaldil jooksmiseks sobivad? Pildil lasevad mees- ja naismodell küll piki asfaldit. Paljud meie terviserajad on kokkutambitud peene killustiku pinnasega. Talvel aga metsa all ei jookse. Maastikujooksujalanõude reklaam on ajaliselt mööda pandud. See aga on muidugi reklaamiandja, mitte väljaande toimetaja prohmakas.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Kein Einaste (Crafti base layer'i modellina) ei ole veenev. Ei juhi see Crafti aluskord niiskust midagi nii hästi ära. Trennist tulles on märg kord ümber ihu - ebameeldiv ja külmetusoht. Tihe aluskord ei ole kaugeltki ainus võimalus. Võrkpesu või vabamalt istub õhuke fliis on väga arvestatavad, variandid, eriti pikkade treeningute korral.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Dolbojoobideks sõimamine on veel puudu. Muidu kõik nagu ikka reede õhtupoolikul.

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

P.P.S. Leho Ripsi harjutused (lk 18) on hästi esitatud. Soovi korral saab lehe välja rebida ja alal hoida. Artiklitest on sisukas kiirustreeningu käsitlus harrastaja vaatepunktist (lk 14). Oolo ega Teppan ei soovita harrastajail kiiruslõike teha rohkem kui 1-2 trennis nädala jooksul. Kui külastada aga tihedalt nt spinningutrenne, siis seal on iga kord max kiiruse harjutused sees. Järeldus: spinningutreenerid ei jaga sportliku treeningu põhimõtteid ja treenivad kliente ebaõigesti.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

P.P.P.S. Unustasin veel mainimata, et lk 20 Salomoni reklaamis jookseb meesmodell suusapükstega ("eest paksemad kui jooksupüksid; püksisäärte otsas pikad lukud"). Selliste pükstega ei saa korralikult joosta. Jooksmise jaoks on eraldi püksid (ka neid on, vähemalt Craftil, eest tuuletõkkega), lõige on hoopis erinev. 35 eurot maksvate suusatamiskinnaste asemel on aga jooksma minnes parem kätte panna juba siis 5 eurot maksvad tavalised villased kindad.

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Möistuse piiresse jääv kriitika peaks alati teretulnud olema, aga kui päris jama ajama hakatakse, siis....
Möte tekkis selline, et kas poleks aeg seda lisalehte päris "järjekana" välja andma hakata. Harrastusspordi populaarsus töuseb iga aastaga, infot selles vallas on küllaga seinast-seina. Vöib-olla saaks hooajati ka möned treenerid keskmise spordisöbrale näidistreeningkava koostama, tore oleks leida analoogselt autolehtedele vördlustabeleid erinevatelt tootjatelt jne, jne...
Kuna tasuta löunaid pole, siis reklaam jääb niiehknaa sisse...
Maamees

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Peaks vist ka selle üllitisega tutvuma, kust seda saab?

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Ei näe ka mina, et kõnealune lisaleht niivõrd kasutu, või isegi kahjulik, oleks, kui eelkirjutajad väidavad.
Kui ainult need näpunäitedki enda jaoks läbi mõelda ja rakendada, usun, et nii mõnigi liiguks kiiremini/mugavamalt/tervemalt ja mitte ainult spordiradadel.
Suusatehnika piirasendid - seda pole vist varem sellises mahus tirazheeritudki!
Igaljuhul minu lugupidamine autori(te)le.
terv
Peip

 
At 17:49, Blogger Madis said...

Hakkasin minagi huvi tundma, kuskohast võiks selle lisa saada. Saaks siis oma pilguga ka üle vaadata ja kriitikat avaldada.
Muidu ei saa pooltest teemadest aru, mis siia kommentaarides postitatud on. Priit, äkki saadad mulle? Postimeest ennast vaja pole.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Lk 22 kirjutab Pullerits päris hästi Tartu linnamaratoni lansseerimisest:
"Nõnda lisati 2008. aasta sügisel Klubi Tartu Maraton arengukavva punkt, et taastada tartu linnas sügisjooks 2010. aastaks. Paraku alustas eesti majandus vabalangust ning kavatsus, mille elluäratamine nõudnuks parajat rahasüsti, tuli ootele panna.
Eelmise aasta lõpus sai selgeks, et kauem oodata ei või: spordiürituste korraldamine oli muutunud palavikuliseks bisniseks, mistõttu võis arvata, et kui Klubi Tartu maraton oma kunagist suurüritust ei taasta, teeb Taaralinnas sügisjooksu keegi teine."

Palavikuline bisnis! 8) Peaks ka mõne jooksu välja kuulutama. Andres Keba tüüpi harrastajad regavad massiliselt ja pappi muudkui tuleb. 8)) Aga mis rahasüstist jutt? Kõik kulud kaetakse ju ette makstavatest osamaksudest.

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

16:01

Kui süvened, siis näed et tegemist on naasturitega, millega saab joosta jääl,lumel,kaljudel jne. Kindlasti ei ole need mõeldud asfaldil jooksmiseks, aga see kivi toimetaja kapsaaeda!

Kiire on ja ei jõua ju iga pisidetaili läbi närida.

Paraku aga elu koosnebki pisidetailidest...

 
At 18:32, Blogger Madis said...

Suurürituste tulubaasis pole ainult osavõtumaksu pealt võimalik üritust ennast korraldada. Sellest on meedias ka juttu olnud. Rehkendused näitavad seda samuti.
Vaid osavõtutasu kaudu on võimalik korraldada teatud osalejate hulgani ja inimeste vabatahtlikkusele panustades.

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Ei taha enam neid siinseid kommentaare lugeda. Ühtviisi matslik keelekasutus nii anonüümikute kui PP poolt. Võta üks ja viska teist.

 
At 18:47, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 18:33 - palun tehke vahet anonüümseil kommenteerijail ja minu sissekannetel. Teil on tõesti õigus, et kommenteerijaid on matslikud, aga saage aru, et kui teid, kes te tahate tegelikult head, kes te üllitate väljaande, kus on palju kasulikke nõuandeid, nagu Peipki välja toob, selle eest ainult arulagedalt ja pahatahtlikult ja asjatundmatult tümitatakse (selle kujukaimaks näiteks on JOONAS TARTUST, häbi talle! - aga ta pole kaugeltki ainus), siis kas teil ei saa ükskord villand, kas teil ei lähe kops üle maksa ja kas te ei taha siis neile kurjadele pahatahtlikele, kel pole isegi elementaarset kodanikujulgust, et oma kriitika ikka oma nime alt esitada, ükskord vastu äsada. Ma võin taluda, nagu enamik teistki, kui öeldakse üks kord halvasti, no kaks korda, no isegi kolm korda, aga kuskil on piir - kui see piir saab ületatud, siis tuleb ka endal hakata rääkima nende keeles, kes sellisest piiri ületavast kõnepruugist aru saavad. Te olete oma lühikese kommentaari järgi otsustades arukas inimene, ma usun, et te saate sellest seletusest ja minust aru. Veel kord, palun vaadake minu originaalpostitusi, seal ei ole kedagi isklikult halvustatud ega tümitatud ega kellegi kohta pahasti öeldud. Ma olen hoidnud oma postitustes korralikku ja tsiviliseeritud, olgugi et intrigeerivat joont, aga need on mõned neetud kommentaatorid, kes siin õhkkonda mürgitavad.

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Madis ei valda turumajanduse elementaarloogikat. Mida suurem on klientide arv, seda väiksem on marginal costs (ühe kliendi teenindamise kulu). Igal pool on see nii. Pealegi, ega KTM vabatahtlike rakendamisest pole loobunud. Kui keegi esitab arvutusi, et 30 000+ klienti a 20-100 eurot ei võimalda kulusid katta, siis on küll tegu hämaga.

 
At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

Ärge nõudke võimatut. Suusatehnikat ei saa kahe lehekülje peal ära seletada. Arvan, et seda Joonas tahtiski öelda. (Joonas tunnustab samas Vahur Tepandi oskusi tehnika õpetamisel vahetus treeninguprotsessis). Seetõttu ei saa üldse aru miks Pullerits närvi läheb ja Joonasele tappa anda tahab. Toimetaja oleks küll pidanud nägema, et suusatehnikat - eriti veel pealkirjas lubatud "imelist sõitu" ühe spread'iga ära ei seleta. (Samuti nagu ei seleta ka nelja ujumisstiili tehnikat kahel leheküljel ära). Toimetaja oleks pidanud autorit selles osas nõustama. Nii et kui vihane olla (kui olla?), siis ainult enda peale.

 
At 20:37, Blogger Madis said...

Madis ei valdagi turumajanduse elementaarloogikat.

Hämajad on siis need korraldajad ise. Nad väidavad, et ei tule välja kulude katmisega osalustasust, mille tõttu tuleb kaasata (suur)sponsoreid. Millalgi (täpselt ei mäleta, aasta alguses vist) lugesin veebist KTM nuturida, selliste postulaatidega. Ja millegipärast ma usun neid väiteid, et on RASKE vaid osalustasu kaudu sellise mastaabiga üritusi korraldada. Sellega siis siin hea vihje Priidule tulevaseks artikliks :-)

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Pakun, et tänapäeva inimestel on lihtsat pidevalt niivõrd kiire, et ei suuda enam süveneda, olgu kui tahes hea artikkel. Tuleks ikkagi tänulik olla selle ajakirja eest.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Mis teil nende reklaamide vastu on? Kas reklaamides on tõde kallutatud? Või tahate, et kui reklaamitakse crafti pesu, siis peaks kõrval olema ka kõigi teiste tootjate pesud? Prõnje või mis ta oligi?
Muuseas hiljuti ostsin pika pesu Spantal spordi poest Tartu Kaubamajast. Maksis 27 EUR-i (see oli juba soodukas) Kodus märkasin pakendil tehase markeeringut price 4.- Eur. Niipalju siis tehakse vahelt.
Mulle igatahes Maratoni leht meeldis. Priidust oleks võinud rohkem juttu olla ja pilt oli ka väike. Lootsin, et on posteri mõõtu. Soovitus neile kes postimehe vahelehe najal lootsid suusatama õppida, siis on olemas raamat, mille pealkiri on "Kogu tõde suusatamisest" Vot selle najal olen mina suusatama õppinud ning kohad maratonidel on igal aastal paranenud. Esimesel aastal suusatamisega alustanuna tõusin TM- l 2300 võrra.
Teet

 
At 21:25, Blogger Priit Pullerits said...

Tänan südamest neid, kes selle asemel, et hukka mõista, näitasid, et nemad suudavad mõista. Suur tänu neile!

Ja miks ma Joonale Tartust tappa tahtsin anda, nagu üks kommentaator väljendas - aga sellepärast, et oma allikaid ma kaitsen! Ma võin andestada seda, kui rünnatakse mind, aga ma saan maruvihaseks, kui rünnatakse neid, kes on mind heast tahtest ja omakasupüüdmatult aidanud, kui rünnatakse neid, keda ma võin oma abilisteks nimetada ja ehk isegi sõpradeks arvata, ja neid, kellest ma palju pean. Siis ei ole halastust! Te ju ka kaitsete ka endale olulisi ja väärtuslikke inimesi, või ei?

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Tere!
Nõustun blogipidajaga, et kui teha kriitikat, siis võiks see olla sisuline (vähemalt ise püüdsin). Valimatu sõim on arusaamatu. Minu arvates koosneb antud blogi kahest osast: 1) Pulleritsu sissekanded ja 2) kommentaarium. Mõlemal on oma kvaliteet ja nende taset saab eraldiseisvalt hinnata. Pulleritus blogi on hea, teine hea koht on Indrek Neivelti blogi. Kui kommentaator eeldab sissekandelt mingit taset ja esitab nõudmisi, siis tuleb samu standardeid ja nõudmisi esitada enda avaldatud mõtetele, või nagu ühes laulus öeldakse: oraalsele kabjaplaginale. Kui sisulise kommentaariumi sellised sissekanded loovad ja mis hinde saavad kommentaatorid endale anda (retooriline küsimus)? Mulle tundub, et ei ole piisavalt krediiti. Priit

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Härra pragab oponente, et need pole konstruktiivsed. Ja et üleüldse julgevad teme sõpru kritiseerida. Samas kiidetakse taevani Maratoni lehesse positiivselt suhtujaid. Mina ei näinud ühtegi toetajat, kes oleks olnud konstruktiivne, lihtsalt et meeldis ja oli näpunäiteid. Inimesed ongi erinevad, ühele meeldib endast noorem naine, teisele endast vanem. Kahju et härra sellest nõnna leili läheb.

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Räägitakse VO2 Max-ist ehk hapnikutarbimise võimest. Nagu see otsustaks. Tegelikult on veel mitu vähemalt sama tähtsat tegurit. Ühele on alale vajalik koordinatsioon sünniga kaasa antud. Teine võib aastaid nagu Leho Rips harjutusi teha, ilma et oluliselt paremaks saaks. Väga tähtsad on ka keha proportsioonid. Ei piisa faaside ettenäitamisest, tähtis on ka sujuv üleminek ühest faasist teise ja rütm. Seda ajakirja ega raamatu kaudu juba nii lihtsalt ei õpeta.
Et väga paljud sõidavad valesti? Väga paljud juba käivad valesti. Taarudes, liibates, kareldes, jne. Kui juba käies ei suudeta väikese energiakuluga liikuda, mis siis suusatamisest rääkida.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

No ärge vomaxini asja ikka ajage. Maratoni vaheleht on eesmärgiga eeloleva talve tulekul siiski populariseerida suusatamist kui rahvasporti. Kui kellelgi on siin eesmärk võita Tartu Maraton, siis tõepoolest oli üllitis tema jaoks pealiskaudne. Oma keha proportsioone võite kodus peegli ees imetleda kuid Tartu Maratoni teist keegi enam kunagi ei võida. Selleks oleks tulnud peeglisse vaadata 15- 20 aastat tagasi. Suusatajaid vormitakse siiski inimesest siis, kui on mille kujunemist vormida. Vanuses 11- 18 eluaastat. Kui sellel ajal vastavad näitajad (Vomax, kehakuju, iseloom, tahe)ei arene ja ei allu kujundamisele e treeningule sedavõrd, et tõusta tippu, siis kiibitsedki edaspidi siin blogis.
Teet

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

PP 15:39: Ükski tekst ega miski muu pole seal tellitud, kõik on minu enda tehtud ja otsustatud.

PP 13:01: Nende kahe viidatud külje materjali koostas ehk tekstid vormistas otsast lõpuni Vahur Teppan.

Kohe näha, et Priit Pulleritsu blogi.

 
At 00:39, Anonymous Kristjan Oolo said...

Inimesed, kellel jäid Vahur Teppani näpunäited arusaamatuks või arvavad ennast oskavat paremat suusatehnikat, võivad esmaspäeval 5.12.2011 kell 18.00 Laululava rulliringil vastupidist tõestada. Peace!

 
At 01:12, Anonymous Anonüümne said...

Jaa-jaa, hea 23:37,
vassimine ja hämamine käib laial rindel. Nii võiks ju öelda Teie tähelepaneliku leiu alusel. Aga arvestagem, et see nädal on meile kõigile raske olnud. Meedias võis sellel nädalal näha suusa teemal nii dramaatilist iseendale vasturääkimist, mis tõenäoliselt iga suusahuvilise südame verd tilkuma pani. Selle kõrval PP siinsed mõneti vastuolulistena tõlgendatavad väljaütlemised täiesti kahvatuvad.

On igal lollil oma loogika
Ja koondisel on trenni metoodika

Peatreener, kas ta treenib mehi? vara veel
selleks tööks on Mati Alaver

Millist rolli täidab siis Raul Olle?
Teeb ta tööd või ...................?

 
At 11:05, Blogger Priit Pullerits said...

23:37, teil on tõesti arusaamisega probleeme. Viitate: PP 15:39: Ükski tekst ega miski muu pole seal tellitud, kõik on minu enda tehtud ja otsustatud.

Just! Kui kogu konteksti loete, kust selle rebisite, siis jutt oli sellest, et ükski reklaamiandja (sic!) ei tellinud ühtki teksti, mitte te mina kui toimetaja ei tellinud ühtki teksti. Kogu Maratoni numbri sisuline osa on toimetajana (sic!) minu tehtud (sic!) ja otsustatud (sic!), mis kuhu käheb, millises mahus, millises vormis jne. Olete otsinud vastuolu olematust kohast, rebitu konteksti eirates!

Aitäh, 21:47 nimekaim, asjaliku kommentaari eest!

 
At 02:07, Anonymous Anonüümne said...

Kontekstist välja rebimises on meil kõigil väga hea õpetaja. Ilmselt parim, keda Eestimaal leida võib.

 

Postita kommentaar

<< Esileht