reede, november 18, 2011

Pullerits: Kas trenniga jätkamisel on üldse mõtet?

Nüüd, kus mul on sel sügisel rullikilomeetreid ilmselt rohkem, kui enamikul konkurentidel - üle 460 -, tekkis mul eelmise nädala lõpus küsimus, kas edasisel harjutamisel on üldse mõtet. Mida see annab, kui sõidan veel 26 või 30 ringi, 22 või 25,5 km? Üks rutiinne ja monotoonne töö kõik. Aga vorm - see tundub juba niigi hea, et enam rullitades paremaks vaevalt läheb.

Lühidalt: edasi treenimine on mõttetu. Pigem loen raamatuid.

Seda enam, et mitmed mu head omakasupüüdmatud nõustajad, nagu endine sprindikoondislane Vahur Teppan ja veel hiljuti (enne, kui ta tippspordiga lõpu tegi) Eesti kiireima stardiliigutusega mees Kristjan Oolo on kinnitanud, et sõidan harrastaja kohta igati korralikult. Oolo ja ka minu senine peaaegu-et-isiklik määrdemees Jaanus Kunts on liiati märkinud, et ega niisama toksimine enam midagi juurde anna.

Kus on lumi? Kus on stardikangas? Paneks juba jala joonele.

Aga eksite, oi kui valusalt eksite, kui jõudsite juba hüpata järeldusele, et mul on toss läbi ja tahtmine väljas ja motivatsioon otsas. Seda juba ei juhtu, kui häid nõuandjaid on iga nurga pealt võtta. Räägid nendega juttu ja saad kohe indu ja uut tarkust juurde. Näiteks Vahur Teppanilt. Käisin tal Vilde tervisekohvikus külas ja vaatasime kahel päeval kummalgi rohkem kui tund aega fotodelt ning analüüsisime - õigemini, tema analüüsis, mina panin tähele -, mis moodi nii klassikalises kui uisutehnikas eri sõiduviise tehniliselt korrektselt sõita. Pärast näitas ja seletas veel mulle, kuidas jõutrenni teha. Täna saatsin talle ülevaate, mida eile Arena jõusaalis tegin (Postimehe töötõendiga kuu aja klubikaart 29 eurot - see huvitab vist väga paljusid väga kirglikult), ja sain väga meeldiva kommenteeritud vastuse. Kui oma palgatööl ühele inimesele, kes Teppani-vendi Vahurit ja Jaaku hiljuti pildistamas käis, ütlesin, et näe, nii kenad ja abivalmis mehed, vastas kolleeg, et tema on sedasama märganud.

Paar päeva tagasi käisin Suusavendade uues määrde- ja hooldehoones, mis asub nüüd Tähtvere spordipargi ovaalile veelgi lähemal, ülekäigu raja otsas punases telliskivihoones, ning sain sealt kohe uut õpetust. Oolo ja Kunts on tolle vana hoone seest ilusaks vuntsinud, isegi nahkdiivan on nurgas, lakke kinnitatud disainilampidest rääkimata. Võtsin pool-lamamistoolis mugavalt istet ja lasin neil siis seletada, kuidas absoluutkiirust treenida. Jaak Teppan juhtus ka seal olema ning nii nad siis kolmekesi vaidlesid ja arutasid, kuidas kiirustrenni teha - väga huvitav ja hariv oli kuulda. Lõpuks jõudsid muidugi ühisele meelele - ja jälle sain jupp maad targemaks. Jälle tean, kuidas edasi talitada. Sama päeva õhtul tegin sootuks teise teraga trenni: kepitõuge ja sõidurütm oli täiesti uue kvaliteediga, erksam ja teravam, sest Kunts oli näiteks maininud, et sõidan liiga loiult. Seega oli vaja, et keegi mu üles ärataks. Kui trennist koju jõudsin, tundsin selgelt, et õlavööde on head koormust saanud.

Kuid see ei ole veel kaugeltki kõik. Täna lähen ortopeed-traumatoloogi Leho Ripsiga õhtul Tartu Ülikooli spordihoonesse trenni. Ta näitab seal, kuidas sisemisi lihaseid, mille olemasolust enamikul aimugi pole - kuni need suusasõidul märkamatult endast tunda annavad -, talveks ette valmistada.

Vaat see on peamine, mille kallal tuleb tegelda - iseendaga tuleb vaeva näha. Mitte arutada, nagu eelmise sissekande järel, kas 1000 eurot spordiriiete peale kulutada on ikka vähe või palju. Mis tarbetu ja priiskav jutt see on?! Ma käin nii jooksmas kui suusatamas samade dressidega, samade kinnastega, sama mütsiga - ja need kõik on mitu aastat vanad ja kestavad mitu head aastat veelgi. Mõttetu on raha põletada väidetavalt järjest parema ja kehasse tehtuma ja lihast toetava ja 0,5 protsenti paremini niiskust imeva ja pimedas 2 meetrit kaugemale läikleva jms varustuse peale, kui elementaarne ja vajalik olemas ning seda ka kombineerida saab. Hoopis trenni tuleb teha - ja mitte mõttetult rutiinset, vaid las targemad ikka seleta, mida ja kuidas. Neilt tasub küll maksimumi võtta, mitte aga spordikaupluse uute mudelite lettidelt.
******Ajo Mountain Drive, Organ Pipe Cactus National Monument, Arizona. 4. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.

Foto 1: Vahur (vasakul) ja Jaak Teppan Tähtvere spordipargi ringil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jaak Teppani vabastiili näide Tähtvere spordipargi ringil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 3: Ortopeed-traumatoloog Leho Rips Tartu Ülikooli Kliinikumis, kus ta kuu algusest enam ei tööta, tempot arendamas. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

77 Kommentaarid:

At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Kas tead mis ühikutes mõõdetakse spordiriietuses kasutatavate kangaste vihmapidavust? Kui ütlen, et rõival on see 15 000 ühikut, kas see on siis vähe või palju?
Kas tead palju kaalub dress, millega sõidad? 250 g/m2? 180 g/m2? (Oluline vahe)
Aga olgu, reede õhtu ja ei taha selliste ksüimustega piinata.
Küsimus trenni samamoodi jätkamisest on õigesti püstitatud. Hea, et aru said, et sama moodi jätkata ei ole mõtet. Selles mõttes on Sul head juhendajad. Edu!

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Tohoho, PP avastas sisemised lihased ja nende treenimise. Pole paha.
NB! Äkki seletad väidet, et "enamik ei tea siselihastest midagi"? Enamik sinu tasemel ja ka madalamal tasemel treenijaid teab, ja treenib neid. :)

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Priit, märgid õigesti, et mõtetu on selle varustuse pisiasjadele energiat kulutada, sama on tegelikult ka selle tarkusega tehnikast, kiirusest jne. Rabele kuidas tahad ja kiida uusi lähenemisi ja võtteid palju tahad, maratonil oled ikka sama kohapeal.
Nii nagu nüüd oled aru saanud mõne aasta tagusest varustuse jutu mõtetusest, nii saad mõne aasta pärast aru praeguse jutu tähtsusetusest.
Edu arenemisel!

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

17:54 "Kas tead palju kaalub dress, millega sõidad? 250 g/m2? 180 g/m2? (Oluline vahe)"
Äkki seletad meile ka kui oluline see oluline vahe on? Mis ühikutes ja kui suur see vahe tuleb?
Kui sa seda ei suuda ja sa ei suuda seda, sest see vahe on olematu (mõõdetamatu), siis saan jääda enda juurde, et see on üks rumal jutt.
Kui palju mõjutab kellegi tulemust suusamaratonil kaasasolev 70 rohkem või vähem grammi???
Vastus on: 1 promill kaalulisa ei mõjuta tulemust kuidagi (vastasel juhul oleks enne starti otstarbekas oksendada, teha glistiiri jne.)

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

Köigepealt tuleb köik grammid, millimeetrid, promillid, eurosendid täiuslikkuseni lihvida, siis vaatame kas treenida ka vaja vöi tuleb tulemus niisama...
Äkki Priit seletad paari lausega lähemalt, mis tarka nöu said kiirustreeninguteks. Muidu kumab jutust plikalikku keksimist- ma tean, aga teie mitte.
Vana töde, et rutiin tapab, imestan ammu juba, et küll mönel on ikka kannatust ja püsivust.
Edu ja tervist, Maamees

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju 70 g suusamaratoni läbimisel juurde annab? Vastan. Annab juurde kahel viisil. Esiteks loomulikult liikumise kerguse läbi. Teiseks läbi parema enesetunde, motivatsiooni. Pildil 1 muide Jaak Teppan (paremal) kasutab Asicsi jakki. Asics on brand, millele võib kindel olla. Vahur Teppan (vasakul) sõidab aga mingi vähetuntud firma tootega. ISC (või ICS). Olete sellist brandi mõnes heas spordipoes näinud? Mina küll ei ole. Pika otsimise peale leidsin veebist, et see on endine Ilves Extra, Eesti firma. Mina ostaks hea meelega kodumaiseid tooteid, aga Kivikas võib küll olla väga hea allhankija firma juht, kuid kodumaist kaubamärki üles ehitada ta ei oska. Firma veebilehel on inglise keel ka vigane ja stiil nagu mõnel Hiina firmal.

 
At 20:17, Blogger Rünno Ruul said...

ISC tooted on ühed parimad, mida olen kasutanud - superhead! mingid muud tuntud firmad ei saa Ilves Extra materialidele lähedalegi! Igal juhul tasun nende poode külastada. hinnad on kallid aga see mis sa selle eest saad on ka seda väärt.

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Ja kui nad oma töötajatele õigel ajal palka ka suudaks maksta.....

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Häid nõuandjaid paistab olema rohkem kui sada, aga kas vähemalt üks neist on maininud, et treeningplaan tehakse terveks aastaks? Kas on mõtet? Ei ole mõtet kui ei ole mõttestatud treeningut.

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh soovituse eest. Veebilehtedel ISC teatab, et Rocca al Mare poe nad panid kinni. Tallinnas ainult Ülemistel, kuhu kergelt ei satu. Kahju, vist ikka müügioskuse taga kinni. Sportland Rademar jt suured müüjad ISC-d millegipärast müüki ei võta. Usun, et inimesed ostaksid kodumaist kaupa meeleldi.

 
At 22:57, Blogger Andres P said...

ISC ja tundmatu ??? Tere mehed. Selle firma toodangut kasutavad nii mitmedki koondised. Lugematult orinteerujaid, seiklusportlasi. Justina Kovalczyk(kui eelmine aasta tähle panite)
Kahjuks jah ei suuda nad suurtega võistelda kuid kurta on patt.

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge targad, kas te olete lollid vä? Sportland on huvitatud nende tootjate kauba müügist, mida nad ise maale toovad, näit NIKE jne. Sportlandis head murdmaasuusariietust pole.
Soovitan ISC poodi Lõunakeskuses, samuti ka ISC tehasepoodi. Ja teine väga norm koht on Nevene Tuglase tn ning isegi Kaubamajas on hea valik riideid ja pesu. Mina pole nendest nn headest spordipoodidest veel ühtegi riideeset ostnud v a Decahtlon, kuid see asub Hispaanias.
Jõudu
Teet
PS! Ostan vabatehnika suusasaapad nr 46 NNN sidemele.

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

Ah jaa, ühte asja ei saa ütlemata jätta, et 70 g lisaraskust annab laskumistel väikse eelise.
Teet

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

Kui koondised kasutavad, aga harrastajad pole kuulnud, siis võib öelda, et väga tuntud firma, aga väga kitsas ringis. 8)
Aga hea nali on see, et ostsin endale kuu tagasi Crafti supersoojad käpik-tüüpi suusakindad. Priit Ailt kirjutab oma blogis, et see talv lund ei tule. Ja see kõlab usutavalt.

 
At 23:39, Anonymous Anonüümne said...

Müüa 2011 aasta alguses ostetud ja kevadhooajal kasutatud Fischer RCS Carbonlite klassika saapad. Suurus nr 46.

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

20:03 sul on eesti keelest arusaamisega probleeme. Küsimusele - kui palju, vastad sa, et kahel viisil ja siis jõuad välja Teppani ja Kivikani.
"Palju" määrab hulka, mida mõõdetakse mingite ühikutega n. kg, sek, koht protokollis jne.
Saan aru, et sa pole võimeline vastama, aga sellest pole midagi, keegi pole. Sellele ei olegi vastust, sest füüsikalist mõju ei ole. On psühholoogiline mõju, aga seda saab ka mujalt ammutada kui on oskus õigesti mõelda. Kui seda ei ole, siis ei aita ka see milliseks jõulupuuks ennast ehid ja milliseid (endale tuntuid) firmamärke endale külge riputad.
Kui ükskord kooli ära lõpetad, siis hakkad neist asjadest aru saama.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Oh! Sügis-talvisel perioodil väljas treenides vähendab kvaliteetne riietus külmetushaiguste ohtu 25%. Lisaks teed keskmiselt 20% pikemaid otsi. Teisenda see lisanduv kilometraaz võistlusoludesse ja tulemus saab veenev. 20:03

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Kas Leho Rips lasti Tartu Ülikooli Kliinikumist lahti selle kaebuse pärast, mis Priit Pulleritsu artikli järel sündis?

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

12:25 Teisenda siis ära ja ütle, mis saad? Me rääkisime lisa 70g mitte subjektiivsest väitest "kvaliteetne riietus" Või kaal ongi kvaliteedi näitaja ja 70 g on see, mis vähendab 25prossa haigestumist jA PIKENDAB 20 PROSSA TREENINGUID.
Sinu hämamine hakkab juba ära tüütama.
Õpi mõtlema!

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Tohoh, kaebus? Leo Rips on ju väga hinnatud doktor. Kas Pullerits keeras selle haiglas veedetud nädalaga mingi jama kokku? Pulleritsu sai siin blogis hoiatatud, ei maksa ajakirjandusliku sulandamisega eksperimenteerida.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Pilt 3 võiks siis kanda allkirja "Doktor Leho Ripsil on kiire Tartu Kliinikumist lahkumisega ajakirjanik Priit Pulleritsu kokkukeedetud supi tõttu"?

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Ei usu, et asi selles artiklis on. Mina teadsin juba juuni alguses, et Rips ja paljud teised ortopeedid-traumatoloogid lähevad sügisel põhjapoole tööle.
Ripsi isiklikult küll ei tunne.

 
At 16:44, Blogger Priit Pullerits said...

Siin on nüüd näide, kuidas üks süüdimatu loll (12:40 - tahaks ta nime ka teada) võib oma idiootse oletusliku sõnavõtuga üle-eestilise jama kokku keerata. Vastan sellele tolvanile ja teistele, kes temast tuled võtavad, ka:

esiteks, mingit kaebust ei ole minu kirjutise järel sündinud;

teiseks, Rips oli juba varem otsustanud, et lahkub Tartu Ülikooli Kliinikumist. Ma teadsin sellest juba mitu nädalat enne tema töövarjuks minekut. Tegelikult on kavas isegi uurida, mis seal kliinikumis sünnib, et head arstid ära lähevad - töökorralduses on küsimus, olgu teile nii palju öeldud.

Aitäh, Maamees, teie 19:00 avalõik on ülimalt naljakas, sain tükk aega naerda. Vastutasuks teatan, et neist nõksudest, mille kohta olen viimasel ajal teada saanud, saab lugeda detsembri algul Postimehe vahel ilmuvas Maratoni eriväljaandes. Hoidke ajakirjandusel silma peal!

 
At 18:10, Blogger Madis said...

ISC ei tooda minu teadmiste kohaselt ise materjale. Valmistab aga rõivaid. Ise olen samuti teatud osaga nende toodangust rahul. Moetooted jäägu teistele.

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

mul on ka ISC suusajakk. muidu on väga hea (suurusnr on õige), aga küünarvarreosa (käe osa randmest küünarnukini?) on hirmus kitsas ja mittevenivast materjalist. ja olen peenema kondiga. kohe pigistab ikka.

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Intrigeeritult siinses blogis ilmunud positiivsetest kommentaaridest ISC kohta, võtsin täna ette matka Ülemiste keskusse, et kodumaise spordivarustuse pakkumistega tutvuda. Läksin loomulikult joostes. Craft Performance XC Storm Jacket (200 g/m2 -- Vahur Teppani klassi mehed kasutavad Elite seeriat, kus 150 g/m2) Windstopperiga jakk töötas perfektselt ja väga asjalikult, sest novembri lõpus on igasugune tuul asi, millega peab arvestama. ISC poest ma küll midagi sobivat ei leidnud. Justina Kowalszucki ja Eesti koondise kombed olid küll väljas, aga need on nii üliõhukesed, et harrastajale neist ei ole mõtet. Oli veel pakse jopesid, mis ilmselt head ja sobilikud metsameestele, väljas töötajatele jne. Nukker. ISC võiks mõelda innovaatilisemalt. Näiteks teha hingavaid jne tehniliste omadustega särke-jakke, mida saaks kanda kontoris ja siis kohe pärast tööd otse trenni! (Sääst: riideid ei pea kaasas kandma ega vahetama). Hea idee minu meelest. EAS võiks seda rahastada. Andres Keba kirjutab ka oma blogis, et spordi tegelased käivad restoranis dressidega. Üks vihje ka rulluisuhuvilistele: Järvevana tee kergliiklusrada on suures osas valmis (Järve poolses otsas), Liiklust seal veel peal ei ole. Ideaalne koht kiireks rullitreeninguks.

 
At 18:52, Anonymous Anonīms said...

läti nimega noakunstnikul ei õnnestunud töö- ja puhkeaja seadust oma ego raamides taltsutada. läti nimega paberimäärija tõi kogu tsirkuse ilmarahva ette. mõni nimetab seda töökorralduse puuduseks mõni ahnuseks. patsientide nurin on põhjendatud enivei. ükskõik kas teema oli üleval juba enne artiklit või võttis ametliku pöörde pärast artiklit.

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

No eelmine kommentaar halvustab inimese nime ja veel rahvuslikul pinnal. Ma kustutaksin selle kommentaari.

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Kas ESL erakorralise Täiskogu (oli vist 26.11) kohta on midagi kuulda? Kas tulevad arutusele ka organisatsioonilised küsimused? Ja mida üldse arutama hakatakse?

 
At 21:48, Blogger Leho Rips said...

Lugupeetud kaasmaalased ning üksikud sapisõnalised:
Palun nurisevatel patsientidel pöörduda otse minu poole. Mind leiab Eestis Valga Haiglast ja Tartus Medex- ist, telefonil 7366088. Võime vastuvõtu aja kulutada Teie terviseprobleemi või tervishoiu korralduslike küsimuste arutamiseks. Tasu on vastavalt Eesti Haigekassa hinnakirjale - 3,20€ visiiditasu + perearsti saatekiri. Kõigile teistele edu ja tervist.

 
At 22:54, Blogger Heiki said...

Tahtsin sama kirjutada, et Priit, äkki jagad mõtteid aga tõde, et enne loe läbi eelnevad kommentaarid, kui kirjutama asud, tasus ennast ära :)

Ootan ajakirjandust :), kuigi tundub, et pärast seda tuleks ikkagi Priit kusagilt üles leida ja uurida lähemalt, mis ja kuidas.

Suvalist vehkimist suusarajal näeb talvel ikka väga palju ja vaevalt ma isegi sellest prii olen. Kõik head vihjed on rohkem kui abiks :)

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

tervus evribadi, eriti
23:36
Inimesed loevad ühte, aga aru saavad teisiti. Ma ka huvi pärast vaatasin. Ning Priit A. kirjutab, et lund see aasta ei tule. Nüüd aga loe omaenda kirjatükk läbi ja vaata kalendrisse. :) Ma ise ei kipu nii pessimistlik olema. Hiljemalt advendiks on kirme maas, aga sõita veel ei saa norm. suusaga, ennustan.

Priit, Õigele nupele vajutad, pakun.
Kui Tln-sse satud, helista mõni õhtu mulle /ette/. Teeme ka ühe sise- ning ka välislihaste trenni. Eriti sobiv T või N õhtu. Elamus garanteeritud. Mul tavaliselt hilis-sügisel esimesel korral terveks nädalaks. Hiljem harjutusi iganädalaselt järjepidevalt korrates kaifi aeg lüheneb. Muidugi pole ma järjepidev alati olnud ja seetõttu kaifi doosid varieeruvad. :)
Jõudu ning edu,
Alars

 
At 23:10, Blogger GuidoMukk said...

Ma ootan ikka seda suuskadest lõket mida Pullaerits tahtis teha, kui Veerpalu jama lahvatas. Nüüd juba kibeleb samade laudadega rajale tagasi

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priidu puuduv lihas on biitseps?

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne ütles...
Intrigeeritult siinses blogis ilmunud positiivsetest kommentaaridest ISC kohta, võtsin täna ette matka Ülemiste keskusse, et kodumaise spordivarustuse pakkumistega tutvuda. Läksin loomulikult joostes. Craft Performance XC Storm Jacket (200 g/m2 -- Vahur Teppani klassi mehed kasutavad Elite seeriat, kus 150 g/m2) Windstopperiga jakk töötas perfektselt ja väga asjalikult, sest novembri lõpus on igasugune tuul asi, millega peab arvestama. SC võiks mõelda innovaatilisemalt. Näiteks teha hingavaid jne tehniliste omadustega särke-jakke, mida saaks kanda kontoris ja siis kohe pärast tööd otse trenni! (Sääst: riideid ei pea kaasas kandma ega vahetama). Hea idee minu meelest. EAS võiks seda rahastada.

18:41

Endal on mul ISC tuulejakk (Windtex) sama mida kasutab Eesti murmaakoondis! Väga hea tuulepidavusega kuid hingamismadustelt, eriti selja osas jääb ODLO toodangule aga kahjuks oluliselt alla. ISC kõige suurem viga on perefirmale omaselt korraliku strateegia puudumine. Oma poodide omamine on väga kallis lõbu ning tundmatu kaubamärgi puhul väga kaheldav. Kui on hea ning läbimõeldud projekt, siis EAS rahastab neid kindlasti hea meelega on nad seda ju varasemaltki teinud
Toetuse saaja: Ilves-Extra AS
3.1.4 Eksporditurunduse toetus Orienteerumis- ja suusarõivaste müügi arendamine ISC kaubamärgi all lähiturgudel 60 716 Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus 31.07.2008 - 11.06.2010
2.1 Ettevõtete arengu toetamine AS Ilves-Extra ekspordiplaani koostamine 2 556 Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus 16.07.2004 - 26.10.2004
2.1 Ettevõtete arengu toetamine AS Ilves-Extra ekspordiplaani elluviimine 52 407 Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus 18.08.2004 - 30.04.2008

On selge et suurte brändidega (Craft, Odlo, Swix etc) on äärmiselt keeruline konkureerida (paraku on ISC nendega ühes hinnaklassis),kui seda enam peab olema midagi, mis just ISC tooteid ostma suunab. Poola on nende jaoks kindlasti atraktiivne turg ning miks mitte sinna rohkem panustada.

Mina olen ISC fänn ning hoian pöialt, et neil hästi läheks. Selliseid Eesti ettevõtteid on vähe, kes oma brändi all maailmas väljas on.

PS! Ilves teeb allhanget maailma suurimatele spordirõivaste tootjatele ning selle kaudu omandatakse väärtuslikke kogemusi.

http://hei.eas.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=1351:arvo-kivikas-keegi-sind-niisama-targaks-ei-tee&catid=96:2011-maerts

 
At 00:36, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh huvitava viite eest. Niisiis ikkagi põhiliselt soojade jopede firma (Kivikase oma sõnad). Ühe brändi all ei saa müüa sooje jopesid ja performance-klassi spordiriietust! Tuleks teha eraldi brändid. Ja ka müüa neid ühes poes ei tohiks. Sportlase peletavad need rasked mundrid eemale. Sama lugu on uue kodumaise võrkpesubrändiga (Super Thermo firmalt MyWellness), mis ka ISC kauplustes müügil. Maailmakuulsa Brynje Super Thermo odav knock-off (kõik on siiski legaalne - kaubamärki Super Thermo ei ole Brynje Eestis registreerinud), millel aga Brynje stoorit (viikingite võrksärgid!) vastu panna pole. Nimi MyWellness osutab MyFitness'ile ja wellness on ju pensionäride, mitte sportlaste teema. Elementaarsetes asjades eksitakse. Näib, et EAS koolitusrahadest ei taha õpetus pähe hakata. Aga ma olen ikka ka kodumaise toetaja. Tallinna Kaubamaja paneb oma spordiosakonna 2012 a kinni. Head müüjad olid seal. Kahju.

 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

Te paistate siin olevad tõelised spordiriiete ja materjalide kurud - andke siis nõu - kas brynje on täna veel selles valdkonnas "PARIM". minu oma on 5 aastat vana ja teenib mind truult. siiski olen vahest truudust murdnud ja silmanud riiulitel teiste firmade kirjut valikut. kõik need Crafti wind-stopper pesud jne. millist pesu soovitaksite näiteks võistluskombe alla ja kuidas selle Brynjega ikka lood on?

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb nõustuda, et brändimist meil kahjuks ei osata. Seetõttu suudamegi teha kvaliteetset allhanget mikrokiipidest sõjaväesaabasteni, aga oma brändi turul ei ole. No mis brändinimed on Bohaco (kõlab nagu oleks keegi nimerobotil lasknud nime pakkuda) või MyWellness - nagu pensionäride homöopaatiaravim. Või ISC - üks järjekordne õnnetu akronüümi meenutav täherida, mida isegi siinse blogi spordi(riietuse)fännid ei suuda eksimatult reastada. Mis takistas võtmast nimeks nt Lynx? Kujundanud ilvese peast logo selle külili vajuva ja ilma igasuguse ideeta ruudukese asemel.

Lisaks omadustele ja mugavusele ostame ju ka lugu. Aga ISC näitel võime öelda, et lugu on küll hinna sisse arvutatud, aga puudub sealt täiesti.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Üks doktor,
kellel meisterlikult kuju võtab kips,
töölt lahti võttis end, te küsite, et miks.
Ma oletan, et ülemarstiks oli ****!
Pinnale, näe, doktor ilmus Valgas.
Üks on kahjuks kindel - kaotas palgas..

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

Rahvasportlastele mõeldud ISC tooted ei kannata küll kriitikat.
Ei istu selga, materjalid tunduvad karmid ja vananenud. Õmblusi ja viimistlust (eriti seestpoolt) vaadates, oleks nagu vanaema tehtud. ISC toodete hind sisuliselt sama, mis Craft või Briko, samas müüb tootja neid otse oma poodided (maaletooja marginaal on vahelt väljas). ISC bränd on loodud, müügiväljund olemas, kohalikud sportlased fännavad - tehke nüüd ka toode taha ja ostaksin mina ja kindlasti ka paljud teised.

 
At 16:06, Blogger Priit Pullerits said...

Inimeste seas valitseb harukordne kurjus ja õelus ja pahatahtlikkus (18:52, 13:22). Kuidas nad sellega küll elada saavad? On neil hea olla? Imelik, et inimesed sellest naudingu saavad. Mina neist aru ei saa. Ma nägin täna trennis ühte suusatajat, kelle tehnikas nägin vajakajäämisi - ja andsin talle nõu nii palju, kui oskasin, ja näitasin mõned harjutused. Ei tea kuidas noile eelmainituile, aga mulle meeldib küll teisi aidata - see pakub palju rohkem kui minna koju ja siis hakata internetis anonüümselt mölisema, et õu, mehed, teate, mis mehi ma täna rajal nägin, nad ei oska absull sõita, ei tea, kust sellised hädapätakad küll tulevad, mehed või asjad sellised...

 
At 17:53, Blogger Priit Pullerits said...

Tere, Alar (22:55) - käin küll nädalas ikka korra Tallinnas, aga rangelt ainult tööasjus, püüan ikka normaalsel ajal, kella 17-18 vahel hakata Tartu poole tagasi liikuma. Seetõttu: aitäh trenni kutsumast, ga nn logistika kuidagi ei klapi. Ja ega minust sulle õiget vastast ka ole, tasemed on ikka üksjagu erinevad.

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Kas on õige, et liiguvad kõlakad, et AV võidakse õigeks mõista ja võistluskeeld tühistada?

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

kas viimane kuulis seda Kivirähu ja Juure saatest? :D

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Aa, Juurel ja Rähal ots näpus?
Peab kuulama siis. Aga sealt ei olnud. Või oli ikka mingi saade? Vat ei mäleta. Või oli mingi Soome treener? No vat vanainimese pea...

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Kohtus ei ole miski asi välistatud. Maailm liigub siiski kindlalt HGH testimise tunnustamise poolt. USA pesapallurid võtavad esimese profiliigana WADA testi kasutusele http://www.nytimes.com/2011/11/20/sports/baseball/baseball-is-to-begin-blood-testing-for-hgh.html?_r=1
Eestis võidakse ESL-is ja EOK-s aga jaanalinnu mängimist veel pikka aega jätkata. ESL Täiskogu võib isegi ühehäälselt ja "kestvate ovatsioonidega" MA ja AV igati õigeks mõista (ESL ametlik seisukoht: keegi ei ole MA ega AV õiguses kunagi kahelnudki).

 
At 20:32, Blogger Priit Pullerits said...

Hei, lugege seda uudist:
http://www.tarbija24.ee/638570/el-ei-luba-vett-reklaamida-kui-vedelikupuuduse-peletajat/
Saan aru, et treeningu ajal joomine on siis nüüd ELi arvates ka mõttetu?! Milline kokkuhoid maratonide korraldajaile: likvideerige kõik need mõttetud joogipunktid, sest EL teatab, et need on täitsa kasutud.

Miks ma ei imesta, kui mulle tundub, et elame idiootide juhitud absurdses liidus?

 
At 20:33, Blogger Priit Pullerits said...

Lisaks viide loost endast eelnevale, kui ehk keegi lugu ennast lugeda ei viitsi:
Toiduohutusametile hindamiseks esitatud väite järgi aitab regulaarne vee tarbimine vähendada vedelikupuuduse tekke ning sellele järgneva sooritusvõime langemise riski. Kuigi terve mõistusega võttes näib selline reklaamväide igati õigustatuna, ei andnud amet sellele oma heakskiitu.

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Paistab on õigus su reaktsioonil. Tundub, et kala on maetud nn. "health claim" probleemi, mida ei saanud EL poolt ka Eestis toodetud "Südame juust", sest lihtsalt öeldes antud probiootilise tüve kasulikkus ei ole teaduslikult tõestatud /ma nüüd ei mäleta, kas juustus ainult või üldse kuskil toiduaines/.
Danone on palju peksa saanud ka USAs sama asja eest, mida me nüüd siin kodukamaral nn. puhitust eemaldava reklaamina oleme kohanud.
Aga las juristid ja toidutehniloogid ning tarbijakaitjsad vaidlevad.
Trennist ka:
Seda logistika-argumenti vabadnusena ma ostan, kuid ei usu, et sa kunagi töö tõttu Tallinnas nädala sees ei ööbi. :)
Teiseks trenni teeb igaüks ikka ise ja oma tasemel. See, mida ma silmas pidasin, ei eelda täpselt samasid aegasid jooksus või suusas. Kõik teevad ise oma keharaskusega/mida mul on paraku rohkem vedada kaasas kui sul- mu BMI on u. 24.5/. Tase on erinev ka rattasõidus, kus ma ei saa kaugeltki järgi sulle.
Ja lisaks mäletan, et sul kõlbas Tiidrekuga koos joosta, kui tähte närida - kipun arvama, et tase polnud tol hetkel sarnane jooksus....

Ja ega selleski mu "point" polnud, vaid, et (taas-)avastasin artiklis mainitu vajaduse isegi sõltumata sellest, kas tahan talvel suusatada TM-i ja Vasat või mitte. Ja see pakub ka head vaheldust ovaalile.
Edu ja sihikindlust,
Alars

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Mõned väidavad,
1) et ISC võiks oma kaubamärgile stoori luua nagu seda on lääne brändidel.
2) et ISC profi ja harrastaja tooteid tuleks müüa eraldi poodides, eri brändidena.

1)Vaadake sõbrad, kõik ei sünni üleöö, eriti stoori. Väljamõeldud stoori ei tööta (sisuliselt võrdub valetamisega)vaid lugu tekib ajalooga. Nike, Adidas jne need kaubamärgid on tuntuks saanud pikkade aastakümnetega. Andkem ISC-le ka aega.
2) Eraldi poodide tegemine on lolluse tipp. Pole näinud, et Nike-i tooteid müüdaks eri poodides. Point ongi selles ju, et kuidas müüa ka tavatarbijale profiriietust. Selleks tuleb talle võimaldada samas poes, kust ta omale jope ostab, näha ja katsuda/ proovida profivarustust.
Teet

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Konservatiivsed poliitikud EL-st väljaspool ja ka EL-s endas kasutavad seda vee terviseomaduste näidet EL tarbijakaitse (ja laiemalt - sotsiaalpoliitika) naeruvääristamiseks, mahategemiseks ja neutraliseerimiseks. Seetõttu on arusaadav, miks Pullerits selle teema üles võtab. Jah, Priit, ei juhtu midagi, kui sa 15 min enne trenni 150 ml spordijooki ei tarvita, nagu Maratoni laadsetes lehtedes tunglevad spordijookide maaletoojad kirjutavad. Ei juhtu ka häda, kui treeningu jooksul vee võtmiseks pause ei tee (treening kuni 2 h). Ja muide, konservatiivide juhitud Briti Terviseamet on üllitanud ametliku soovituse, et igaüks peaks ööpäevas tarvitama 1,2 liitrit vett. Idiootlik soovitus ju?

 
At 22:34, Anonymous ÄN said...

Küsimus Estoloppetile registreerimise kohta. Kui mul on EMT TopeltPluss paketti kasutav sõber, kes suusatamisest ei huvitu, kas ma siis saan tema paroolige soodsamalt registreeruda või käivad parool ja nimi alati koos ning mingid soodustust minul kui mingi muu paketi kasutajal loota ei ole?

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

Yoko 2011/2012 kataloog http://www.guzzisport.it/pdf/yoko.pdf
lk 2 "Our Story"
Lihtne, selge ja suhteliselt veenev.
Kivikas võiks ka oma suurepärase stoory luua. Tegelikult teevad nad oma õmblustööd Vietnamis ja siis tekib üldse küsimus milleks seda "kodumaist" brändi vaja on. See selleks
Täna oli esimene päev alla nulli (vähemalt Tallinnas) ja see avaldub kohe jooksuharrastajate arvu languses. Järve metsas täna olin ainus. Ees on 4-4,5 külma kuud. Langevad tempod, langevad mahud. Isegi Priit Ailt on pika jooksu tempo üle 6 min/km peale lasknud http://www.endomondo.com/workouts/29199349
See, kes väidab, et talvekuudel Eesti kliimas joosta pole probleem kas vassib või ei tea tuhkagi. Miks? Kogunev niiskus, külm, riietuse lisanduv kaal. Igaüks peab selle probleemi lahendama. Mõned viivad oma treeningud üldse sisehalli üle (iseenesest väga hea mõte, kui hall lähedal). Teistel maht langeb. Meelis Minn kirjutab Running Expert blogis täna väga õigesti: "kui kellelgi tekivad vale varustuse kasutamise tagajärjel probleemid, mille tõttu ka harjutamine ei suju õiges suunas, siis ohkimine, et pole mingit arengut, ei aita, vaadake parem peeglisse ja mõelge, kas olete ikka kõik õigesti ja ära teinud enda heaks, mis vaja." http://runningexpert.blogspot.com/2011/11/optimaalne-jooksutreening-ja-asicsi-abi.html
Küsimus oli et mida Brynje asemel võiks kombe all kasutada. Igat liiki aluskihte ja pesusid on üha rohkem kauplustes pakkumisel. Kõiki neid ei jõua vist praktiliselt keegi järgi proovida. Soovituste andmine on seetõttu üliraske. Peaks jälgima mida kasutajad ütlevad. Brynje kohta on arvamused jätkuvalt ühed ülivõrdelisemad, neilt, kes Brynjet kasutavad. Brynjele on olemas ka Soome analoog http://www.finnsvala.com/suomi/mesh_verkko.html
Nii, et tõenäoliselt ka Eesti oma on okay. Palju räägitakse meriino pesust ja seda on ka Eestisse mitmed müüjad sisse toonud (erinevad kaubamärgid). Olen ka ise proovinud, aga täissärki kasutaks pigem aeglase liikumise jaoks, sest meriinovill, kuigi hoiab soojust, ikkagi kogub ka niiskust. Aga strateegilistes kohtades - Devoldi Aklima kaelus (buffide halb omadus on, et koguvad niiskust) + Devoldi meriino bokserid on väga asjakohased..

 
At 08:10, Anonymous Anonüümne said...

Väike täpsustus ISC õmblustööde kohta - osa õmmeldakse ikka Tartus ka, tunnen isiklikult inimest, kes juba aastaid seal töötanud.

12.06

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

PP 2010 alguses: Kaia Kanepist on järele jäänud hüsteeriline eit.

PP 2011 lõpus: Inimeste seas valitseb harukordne kurjus ja õelus ja pahatahtlikkus. Kuidas nad sellega küll elada saavad? On neil hea olla? Imelik, et inimesed sellest naudingu saavad. Mina neist aru ei saa.

No comments.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Päevast!
Mida-pekki-raketiteadust selle riietusega aetakse. Kui Eestis suusariietega kölbab suusatada, kölbab ka joosta. Vöi on asi mugavuses ja kaalus? Kui nii, siis möistan seda Priidu ja soti-kreeklase mugava ja laisa valge mehe juttu. Aastakümnete tagused kuulsad valged jooksumehed treenisid tinaraskustega paljajalu liivadüünides, niiet must mees Aafrika savannides vaid imestusest pead vangutas. Nii kui märkasid et valge mees laisaks muutus, lendasid kui kaarnad staadioniringile, näidates endistele valitsejatele koha kätte...
Ilves on aastakümneid tootnud mitte spordiriideid, vaid sportlikus stiilis vabaajariideid. Need vähesed spordiriided, mis polegi nii kehvad, on tekkinud sinna juurde iseenesest. Töö enam-vähem , materjalid tasemel, hind on ainuke, mis...isegi tutvuste kaudu laohinnaga ostes vötab ohkima....
Üksköik mis kaupa ostes vöi otsides soovitusi, siis arvan siin ka kehtivat reeglit, et usaldada vöiks pigem pöhjamaiseid tootjaid.
Mis nimi sinna tootele kirjutatud on, vahet pole,olgu vöi Marat, loeb siiski materjal, mitte nimi.
Maamees

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

10:21 näitega esile toodud nähtusega nõus.

 
At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, ära püüa igas pulmas peigmees olla! Ära kirjuta asjadest millega sa kursis pole, peamine ära hakka oma rumalusest neid avalikult halvustama. Sinu siinne kommentaar veetarbimise mõjudest organismile on ainult üks näide sellest.
Tunnista parem ausalt, et sa pole asjaga kursis või veelparem- tark inimene viiks end enne kurssi kui kirema hakkaks. Sinu jaoks on kohe kogu EU lollid ja mõttetud kui sinu mõistus millegini ei küüni.
Lugemiseks:

http://www.tarbija24.ee/640592/vee-reklaamlauset-ei-kummutatud-alusetult/

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit näri parem see läbi, kuidas Tervisekaitse amet soovitas juua mitte üle 48 pudeli õlut nädalas, sest see olevat tervisele kahjulik.
Alla selle olevat OK.
Eilne Ärapanija tõi selle imekalt välja.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Kes siin AV õigeksmõistmist ei jõua ära oodata, siis mõelge Lalluka peale. Kas Wada jätkaks sportlaste vahelevõtmist testiga, mis kindlalt põruks rahvusvahelise spordiarbutraazi kohtus.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

11:34 Kui natuke rohkem mõtled, siis saad aru, et WADA ei saa praegu nimet testi kasutamisest loobuda. Sõnaga, sinu konstruktsioon ei tõesta kuidagi seda, mida tahad väita.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Pesu

Brynje aeg on paraku möödas, sest turul on hoopis arenenumad tooted - kompressioon

Hawaii Express
X-Bionic - hetkel üks paremaid spordirõivastetootjaid

http://www.x-bionic.com/

Spantal Sport
Mõistliku hinnaga Poola tootja IQ

http://www.iq-sport.pl/produktopis/1/6/39/

2XU - http://www.jooksuekspert.ee/

http://www.2xu.com
Austraalia

Ja siis veel muidugi Odlo ning Craft

Valik on lai, sama ka hinnaskaala!

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

http://www.hs.fi/urheilu/Iltalehti+STTn+dopingjutun+lääkäritodistaja+kuoli/a1305549762418

Taist leiti basseinist uppununa soome spordiarst, kellest oli saamas soomlaste aastatepikkuse kohtusaaga üllatustunnistaja ja kes oli valmis üles tunnistama EPO hankimist J. Isometsa-le

R.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Ahaa, R!
Paneme siia kõrvale Mati Alaveri KARMI ilme (mida paljud persoonilugude kirjutajad-ajakirjanikud on ju välja toonud), aga samuti norra/FISi juhtiva dopingueksperdi Lehaimi suunas tehtud ähvardused. Kipub kujunema pilt, et aluspinna all on Soome-Vene-Eesti alal tegutsev rahvusvaheline maffia.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Sooritusvõimet parandavad riided - Wow!
Tänu hea ülevaate eest 12:36! 8)

 
At 13:36, Blogger Priit Pullerits said...

Alar, 20:49, ausõna, ma ei ööbi töö tõttu kunagi Tallinnas. Kus mul siin ööbida olekski? Hotellis? Tänan, ei. Tartusse oma koju sõit tuleb iga kell mitu korda odavam kui öö Tallinnas.

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

"Sooritusvõimet parandavad riided - Wow!" ega keegi ei mäleta enam ujujate rekordisadu hiljuti uute ujumiskostüümide tõttu. kindlasti pole otseselt ülekantav suusatamisse. aga tehke proovi, võtke kaks võrdset suusatajat, andke samad suusad ja 20 aastat erinevad riided selga. teine sõit vahetavad riideid ja lõpuks kommenteerivad. loomulikult ekstreemi viidud näide, aga siiski. hõõruv sokk võib maratoni täiesti p keerata.

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

- ma ei ööbi töö tõttu kunagi Tallinnas. Kus mul siin ööbida olekski? Hotellis? Tänan, ei. Tartusse oma koju sõit tuleb iga kell mitu korda odavam kui öö Tallinnas.- muidugi peaksid selle ise kinni maksma :). postimees on nii vaene, et tänab sind diplomiga selle eest, et Tallinna ööbima ei jää. Teine PP võiks tööülesandeks teha Tallinna spordirajad läbi käia ja võrrelda oma Tartu ringiga. Üks mees on ikka nii uute emotsioonide ja kogemuste vastu, et kohe kardab midagi uut. Ainult üks trenniring, ega mujal käimisel pole mõtet, Utah on ainus koht, kus mujal puhkamas käia tasub jne jne jne

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Kartseris ööbimine siiski mahtus büdžetti. 8)
Tegelikult on Tallinnas ju vägagi erineva hinnaklassi ööbimisvõimalusi. Postimehe peakontoris peaks samuti olema võimalik ööbida. Ei kujuta ette, et pead iga öösel Tartusse tagasi sõitma. Töö tegemiseks on ööbimisvõimalust kindlasti vaja.

 
At 22:13, Anonymous Merilin said...

Müts maha mehe ees ikkagi ju!:)

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

Amazing blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
I'm planning to start my own site soon but I'm a little lost on everything.
Would you recommend starting with a free platform like
Wordpress or go for a paid option? There are so many options out there that
I'm completely overwhelmed .. Any tips? Bless you!
My weblog ... Young teen daughter abuse - Videos

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Write more, thats all I have to say. Literally, it
seems as though you relied on the video to make your point.
You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence
on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?
Feel free to visit my site : hookah bar in Orlando

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

I'm curious to find out what blog platform you have been using? I'm experiencing some minor security problems with my latest
site and I'd like to find something more secure. Do you have any suggestions?
My blog post :: contractor Orlando

 
At 10:21, Blogger oakleyses said...

coach outlet, supra shoes, ugg pas cher, toms shoes, canada goose, bottes ugg, barbour, moncler, canada goose, swarovski, pandora jewelry, pandora charms, canada goose outlet, juicy couture outlet, doudoune canada goose, louis vuitton, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose uk, moncler, michael kors outlet online, moncler outlet, canada goose, canada goose outlet, moncler, wedding dresses, louis vuitton, pandora charms, ugg boots uk, pandora jewelry, michael kors handbags, moncler, moncler, sac louis vuitton pas cher, louis vuitton, hollister, montre pas cher, barbour jackets, louis vuitton, doke gabbana outlet, canada goose, lancel, ugg,uggs,uggs canada, thomas sabo, moncler, links of london, michael kors outlet, juicy couture outlet, replica watches, karen millen, marc jacobs, moncler, swarovski crystal

 
At 06:43, Blogger raybanoutlet001 said...

armani exchange
ray ban sunglasses
ugg boots
cheap oakley sunglasses
ugg outlet
ugg boots
ugg boots
ray ban sunglasses outlet
michael kors uk
hermes belts
2017.7.19

 
At 04:07, Blogger Unknown said...

nike air force
nike air max 2017
nike lebron 15
nike air max 90
retro jordans
yeezys
yeezy
nike outlet store
adidas shoes
adidas superstar

 
At 14:48, Blogger good days said...



شركة نقل اثاث بالمجمعة

شركة نقل اثاث بجازان


http://www.3alm-elsyana.com/

http://www.remjeddah.com/

شركة غسيل سجاد بالرياض

افضل شركة تنظيف منازل بالدمام

 

Postita kommentaar

<< Esileht