neljapäev, september 13, 2012

Pullerits: Kuidas tipptegija mind rattamaratoniks aitas?

Fakt on see, et enam pole Tartu rattamaratoniks enda reservidest midagi võtta. Seda enam, et parem, traumeeritud põlv oli juba avatud raja sõidul kange ja tuim. Nii et lisakäiku tuleb otsida mujalt.

Kust?

Rajaluure sai möödunud pühapäeval tehtud. Kuid olulist eelist see vaevalt annab. Liiati võivad rajaolud veel muutuda. Vaevalt küll paremuse poole, sest peakorraldaja Indrek Kelk kinnitas, et pehmetesse kohtadesse metsade vahele saepuru ega kruusa juurde ei veeta, sest veoautodega sinna minek võiks pinnase vaid hullemaks muuta.

Mis siis üle jääb?

Siis jääb üle vaid sõiduvahendit timmida. Loomulikult ei hakka ma seda ise tegema. Miks? Sest kui mõneks tööks on leida parimad spetsialistid, tuleb usaldada neid.

Viisin täna oma Ameerikast toodud 29-tolliste jooksudega Treki Tartu A&T Spordi kauplusesse 2004. aasta Tartu rattamaratoni võitjale ja mullu Tanel Kangerti järel teiseks jäänud Caspar Austale sättida. See, millise vilumuse ja asjatundlikkusega ta mu ratta korda seadis, oli puhas nauding kõrvalt vaadata.

Ta võttis maha tagumise jooksu, tunnetas käte vahel, et see ei veere kõige paremini – minu arust polnud seal küll miskit häda (aga Austa ütles: «Mina küll sellise jooksuga starti ei läheks.») – ning sättis koonuse korda. Samuti timmis ta peenelt paika nii esimese kui tagumise ketaspiduri, loomulikult käiguvahetajad, pingutas siit-sealt trosse ja polte, keeras kõik kohad tugevasti kinni, puhastas põhjalikult hammasrattad ja käigumehhanismid – abiks terav silm, professionaali tunnetus, pikaajaline kogemus. Lõpuks vaatas üle, kas mu asend sadulas on sobiv ja õige. On.

Olles näinud, kui põhjaliku ülevaatuse ja hoolduse mu ratas sai – loomulikult lasin ka seletada, mida ja miks Austa parajasti teeb –, sai enesekindlus piisavalt tuge. Suur aitäh Caspar Austale!

Ratta taha, nagu öeldakse, ei tohi nüüd rattamaratonil küll miski kinni jääda.

Hoian Austale pöialt, et tal pühapäeval kõik klapiks. Seda enam, et ega ta salanud: ta läheb võidu peale välja.
******
White Wash Sand Dunes, Utah. 16. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits

Foto 1: Caspar Austa oma rattaga kevadel Tartus Raadi krossirajal. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Priit Pulleritsu jalgratas Trek toetumas kivile Mill Canyon Roadi ääres Tusher Tunneli taustal (ülemine pilt) ja Bull Canyonis Moabi lähedal Utah's. Ülemise foto autor Jaanus Laidvee, alumise foto autor Priit Pullerits

38 Kommentaarid:

At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Kas lisaks tehnikale (jalgratas - ikkagi tehnikasport) ka enda sõidutehnikat on plaanis lihvida?

 
At 13:37, Blogger Madis said...

Oo, Priit, selle ratta taha küll tulemus ei jää, kuid seda ratast annaks paremate juppidega veelgi paremaks muuta.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

annaks paremate juppidega veelgi paremaks muuta.

jah aga kas on mõtet. Need paremad jupid maksavad palju rahherit?

 
At 14:12, Blogger Priit Pullerits said...

Olgu lisatud, et Allan Oras tõmbas seda ratast kevadel tõstes peaaegu et käe õlaliigesest välja. Ega see pole mingi 8-kilo-ratas, selle mäkke sõtkumiseks peab jalas ka ikka üht-teist olema.

12:59 - ei.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Õige, lasen ka ratta alati enne võistlust üle vaadata. Ka ennast tuleb enne võistlust sättida. Eile käisin spordimassaazi seansil, kas Priit ka vahel massaazi kasutab?

MM

 
At 16:52, Blogger Priit Pullerits said...

16:06 - ei, ma ei ole nii tugev ja nii palju treeniv sportlane, et peaksin massaažis käima.

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Äkki sellepärast ei olegi nii tugev, et massaažis ei käi?

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Kui PP tuleks selle "maratoni" asemel rattaorienteerumise EMV-le ja ei jääks M40 klassis viimaseks, siis oleks ta minu silmis tõeline tegija. Aga migi x-sajas koht seal, mõttetu ...
r.

 
At 00:06, Anonymous Anonüümne said...

orienteerumine on multitasking - üheaegselt rattaga sõitmine ja mõtlemine. lp 19:20, siin blogis ei mõisteta nalja. ärge enam siia huumorit pritsige.

 
At 02:00, Anonymous Anonüümne said...

*Tuules tugevaks* ei tohi võita!

 
At 09:33, Blogger Peeter said...

to: 19:20

Kas mingi kolme võistlejaga külavõistluse(teadlikult liialdan) poodiumikoht on tähtsam, kui suure võistluse esimeses otsas olemine? Selle suhtumisega vist väga kaugele ei jõua.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Olgu lisatud, et Allan Oras tõmbas SEDA RATAST KEVADEL tõstes peaaegu et käe õlaliigesest välja.

Miskit loogikas nagu ei klapi...

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Me räägime siin mingitest "maratonidest", need ju sprindid sellega võrreldes http://tpmv.blogspot.com/

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Peetrile: kuidas võtta - sellel "külavõistlusel" (nii võib Eesti MV kohta öelda vist küll ainult tõeline rattap... kes muudest aladest midagi ei arva)on koos oma ala paremik, suurel rahvaspordivõistlusel on ju üle poolte sellised, kes sportlase mõõtu välja ei anna.
r.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

On ennegi mõned rattamehed tulnud rattaorienteerumisse ja trehvanud neid lootusetult eksinud rattamehi metsarajal ning näol suur küsimärk, kus ma nüüd õige asun ja miks kõik kuhugi poole kimavad? Enamik neist rajal eksinud rattamehi määrustepärast tulemust esimesl ratta o-võistlusel kirja ei saagi. Enne tuleb mõnel o-päevakul orienteerumise põhitõed selgeks saada, siis alles mõelda rattaorienteerumisel osalemisele. Seega pole algajatel rattaorienteerujatel Mammastes EMV-l midagi peale hakata.

 
At 23:57, Anonymous Anonüümne said...

ma pole küll nii tippmees, kui on Austa, aga aidata võin ka.
Mina soovitan härra Pulleritsul paras rattasärk osta. See, neil piltidel olev postimehe särk tundub 2-3 numbrit liiga suur olevat. Pane paras liibuv särk ning keskmine kiirus kasvab kohe tunduvalt.

 
At 00:58, Anonymous Anonüümne said...

mitte särk ei ole suur, vaid kere on väike. kui kere on väike, järelikult...

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

kes sööb, see lööb pidi ju trump olema sellel aastal- vähemalt plaktil oli nii kirjas!

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits EI OSTA rattasärke.

 
At 16:21, Blogger Priit Pullerits said...

Selline pressiteade saabus:

11. Tartu Maastikurattasprindi võitis pärast ebaõnnestunud algust Caspar Austa, kes on tänasest kaheksakordne sprindivõistluse võitja. Teisele kohale tuli
Erki Pütsep ning kolmandale kohale eelmise aasta võitja Martin Laas.

Enne starti oli Austa positiivselt meelestatud ning kinnitas et tuli siia võitma: „Eelmisel aastal olin stardis seitsmekordse järjestikuse võitjana, kuid eelmisel aastal kaheksandat võitu ei tulnud. Seetõttu on täna ka pingevabam, ei pea järjestikust võitude seeriat kaitsma. Aga kui ma juba stardis olen, siis lähen ikka võitu võtma,“ sõnas Austa enne starti, kuigi esikoht ei tulnud kergelt.

Austa esimene sõit lõppes käiguvaheti purunemisest tulenenud katkestamisega, mistõttu oma rattaga ta edasi sõita ei saanud. Küll aga andis oma sõiduvahendi Austale kasutada klubikaaslane ning lohutussõidust pääses ta
edasi poolfinaali ja sealt juba kindlalt finaali. „Pärast esimest sõitu olid kõik väga abivalmid ja uus ratas tuli väga kiiresti. Veidi suur ja ebamugav see sõiduvahend oli, aga sadul allapoole ja polnud hullu,“ lisas Austa.

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin uut Priidu ülikonda ja pildilt tundus nagu oleks meile uus minister saabunud. Igatahes hea valik ja see tekitas ka endas soovi totaalseks imago muutuseks! Praegu mõtlen kas jääda Baltmani fänniks või mina mõne edukama brändi peale üle. Ma ei saanud aru võhikuna, et kas Priidik on miski kodumaine või suisa välja maine ürp üll ja kas on ka mugav arvuti näppimiseks?

 
At 14:20, Blogger Madis said...

Mugavussõitja Priidu lõpp oli nagu alati, etteaimatav :-)
Aga tubli sõit sellegipoolest.
Peaks vist ka proovima järgmine aasta, mis tulemuseks trenni mitte tehes võimeline olen :-P

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

sõitis oma koha välja,nii treenides paremini ei saagi.Madis , ilma trennita saad mugavussõitja käest suure koti pähe.

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

to 15:20
Madist ei päästa ka treenimine:)
r.

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit oli naistest 22., mis toimub?

 
At 18:48, Blogger Madis said...

No minu mälu järgi Priit alla 40 km/h sõite trenniks ei nimeta ju? Eks ma võtan tema meetoditest šnitti ja aasta pärast näeme. Loomulikult kohandan meie "mägise" pealinna maastiku ja pulsikella järgi.
Aga enne üritan selle maailma lõpu koos rahvuskaaslastega üle elada. Eestlased on ühed vähesed, kes maailma lõpus ära käinud ja tagasi tulnud :-)

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Kariibi mere piraatide seas küll ühtegi eestlast ei olnud! Eestlased ei ole piraadid. Piraadid on vana aja mafioosod. Eestlased kasutavad palju rafineerinuksid meetode.

Milline ülalolevatest väidetest on vale? ;)

 
At 22:43, Blogger Madis said...

Rahvuseepos. XVI lugu.
Loodetavasti saate metafooridest aru.

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

tundub eepilise läbikukkumisena tänane sõit?

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

piinlik lugu. suuga teed sa suure linna, käega ei kärbse pesagi.

 
At 00:40, Anonymous Anonüümne said...

Shit happens! Tuli nats sisse ja mis siis - põlv ju ka haige. Teised kasutavad pulsikella - Priit oli ilma kellata treenijatest esimene.

 
At 08:26, Anonymous Anonüümne said...

Loodan, et Priidu kukkumine ei põhjustanud sellist masendavat tagasilööki, et järgmisel aastal ei osale. Vaja oleks ju pudrulõugadel suu kinni lüüa ...

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Mugavustreening, mugavusvõistlus.

 
At 02:32, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:37, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:53, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 05:46, Blogger Unknown said...

20151127xiaodaige
ralph lauren outlet
beats by dre
air jordan 4
michael kors outlet online
cheap jordan shoes
tory burch outlet online
abercrombie and fitch
ray-ban sunglasses
cheap jordans
louis vuitton outlet store
prada sneakers
canada goose outlet
canada goose jackets
uggs outlet
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
nike free 5
prada outlet online
oakley sunglasses
valentino outlet
cheap oakley sunglasses
longchamp outlet
ugg boots
ugg clearance
tods outlet
louis vuitton outlet store
ugg boots
michael kors handbags
pandora outlet
ugg boots sale
michael kors handbags clearance
true religion jeans
ugg boots uk
coach factory outlet
ray-ban sunglasses
true religion outlet
michael kors factory online

 
At 05:55, Blogger Unknown said...

michael kors outlet online
pandora charms
yeezy shoes
longchamp
hogan outlet
kobe shoes
yeezy boost
longchamp bags
air max 95
jordan retro

 

Postita kommentaar

<< Esileht