neljapäev, september 26, 2013

Pullerits: Kuidas juuditar üritas mu jalgu murda?

Mõnikord ei ole lihtne olla pikk. Olen 187 cm. Jalad on mul inimkeha proportsioone arvestades kindlasti pikemad, kui keskmisel minupikkusel. Ja see tekitab teatud olukordades probleeme.

Lendasin suvel päise päeva ajal Helsingist New Yorki. Lennuk oli just enam-vähem vajaliku kõrguse kogunud, kui mu ees istunud umbes 60-aastane Kesk-Euroopa juuditar lasi istme seljatoe hooga alla. Mulle sülle. Selliste vastu olin jätnud ühest Ameerika ajakirjast meelde väärt soovituse.

Nimelt on iga reisija kohal laes reguleeritav külma õhku puhuv ava. Talitasin nii, nagu Ameerika ajakiri oli soovitanud: suunasin külma õhujoa eesistuja peale. Ja keskendusin ajakirja lugemisele.

Aga nii ma ei märganudki, kui ta minu õhujoa vargsi kinni keeras. Ent siis toodi süüa ja ta viis istme tavaasendisse. Kuna külma õhujoa trikk läbi ei läinud, otsustasin edaspidi targu kasutada jõulisemat võtet.

Surusin nimelt oma põlved vastu eesmise istme seljatuge. Juuditar, pealtnäha igati haritud inimene, proovis pärast söömist seljatuge alla suruda, aga ei saanud ega saanud. Muudkui rammis minu põlvi. Lausa valus kohe. Kusjuures üks põlv on ju mul opereeritud. Kurat, kui ta sellele liiga oleks teinud, kas siis oleks saanud tema vastu kohtusse minna?

Kuna rammimised tulemust ei andnud, vaatas eesistuja viimaks selja taha, milles asi. Nägi, et olen oma põlved vastu tema seljatuge surunud. Ütles mulle in broken English, et tahab seljatuge alla lasta, võtku ma oma jalad eest ära.

Ütlesin, et ei võta. Sest see on minu koht (my seat and my space), ma olen selle eest maksnud, ja ma ei lase tal oma koha peal ruumi võtta. Arvate, et ta sellest aru sai?

Ei, ta keeras ringi ja jätkas minu põlvede agressiivset ründamist. Aga jõuvahekorrad olid selgelt minu kasuks, mistõttu juuditari ponnistused ei viinud mitte kusagile. Ja teate, mis ta seepeale tegi?

Ta läks stjuardessidele kaebama. Tuli siis üks noist minu juurde asja arutama. Seletasin stjuardessile viisakalt ja rahulikult, et mul on pikad jalad, see siin on minu koht, mille eest ma olen maksnud, ja mitte vähe, ja mulle ei meeldi, kui keegi end minu koha peale sisuliselt minu sülle langetab. Ehk nagu mõistate, olin otsustanud, nagu Ameerikas saadud kogemused olid õpetanud, et stand your ground, firmly. St seisa enda eest, kindlalt. Ja lisasin, et selline käitumine eesistujalt on minu hinnangul rude, impolite and inconsiderate of others. Ehk jäme, ebaviisakas ja teisi mittearvestav. Mille peale stjuardess ütles mu ees istujale, et katsub talle leida teise koha. (Ehk teise ohvri, kes laseb jäärapäisel reisijal end mürraki enda sülle langetada.)

Loomulikult ta ei leidnud, sest lennukis polnud ühtegi vaba kohta.

Aga stjuardess selgitas välja, et mingitest reeglitest tulenevalt on eesistujal siiski õigus oma istme seljatugi alla lasta. Olgu, ütlesin seepeale, kui reeglid nii ütlevad, siis nende vastu ma vaidlema ei hakka. Kuid lisasin, et ka eesistuv juuditar kuuleks, et sellegipoolest jään endale kindlaks, et selline tagapool istujat mittearvestav ja häiriv käitumine on eesistuja poolt rude, impolite and inconsiderate of others.

Võtsin jalad eest ja mürraki lasi juuditar oma istme seljatoe mulle sülle. (Spordipublitsistikast sobiks siinkohal tsiteerida sellist lauset: siis mindi ja polnud enam tagasi vaatamist.)

Stjuardess püüdis mind lohutada, et ka mul on õigus oma istme seljatugi alla lasta. Aga pika inimesena, kes teab, kui ääretult ebamugav see on, kui keegi oma istmega su ruumi tungib, ütlesin, et tänan, ei, ma ei tee seda, sest see on tagapool istujale ebamugav.

Muidugi oleks ma võinud külma õhujoa eesistujale uuesti pähe suunata. Ma ei tea, kas stjuardess oleks leidnud kuskilt reegli, mis keelab minu istme kohal olevat õhupuhujat teatud suunas sättida. Aga see oleks juba olnud tõlgendatav minupoolse selge pahatahtlikkusena. (Ja tagantjärele mõeldes olnuks ju huvitav, kui oleksin pärast seda, kui juuditar viimaks seljatoe mürtsti alla lasi, röögatanud: "Fuck, you broke my leg!!" Et näis, mida siis stjuardessid ja trauma tekitaja oleks öelnud.)

Teie seas on kindlasti palju pikki ja pikkade jalgadega vastupidavussportlasi – millised on teie kogemused ja nõksud seesuguste teisi mittearvestavate inimeste ohjeldamisel lennukis või bussis?
******

Descending Spring Canyon road, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Finnairi lennuk liinil New York-Helsingi. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Tüüpiline turistiklass. Foto autor: The Image Works / TopFoto / Scanpix
Foto 3: Korean Airi stjuardessid. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Vene stjuardess. Foto autor: ITAR-TASS/Scanpix

73 Kommentaarid:

At 18:24, Anonymous kossutreener Andres said...

Ma oleks öelnud juuditarile, et too istub nagu kuradi Rapla p..e

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

Sa oleksid võinud juuditariga kohad ära vahetada. Simpel. Ja sii hooga pikutama.
Teet

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Siin blogis kirjutab Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits spordist ja sportimisest, keskendudes talvel suusatamisele, suvel jalgrattasõidule ja jooksmisele. Samuti leiab siit intrigeerivaid teemasid Eesti spordi tagatubadest.

Tänan Teid operatiivse, juutidest lugupidava ja detailiderikka reisikirjelduse eest! Kahju, et Te kaotusekibedust pidide tundma. Kas ei tekkinud mõtet Postimehe juristide poole pöörduda? Või Teedult kättemaksu käsiraamatut laenutada?

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Mmmm. Olen Sinust veidi pikem. Pikki lende lennanud ka. Elan üle selle, mis siin muud öelda. Kui ei elaks, võtaks äriklassi koha.

Kummaline lugeda sellist juttu, PP-suguse mehe sulest. Veidi matslik käitumine peaks ütlema... Sinu poolt siis muidugi.

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

Ikkagi kui on üle ookeani lend ja tahad magada natukenegi mugavamalt, siis istme alla laskmine on täiesti normaalne. Ise tavaliselt täitsa lõpuni alla tõesti ei lase aga poole peale kindlasti. Aga jalgadega takistada istme alla laskmist on ikkagi huumor kuubis.

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit olen sinuga nõus, käitun samuti ja vihastan tihti nene lebotajate peale. Olen 1,95 mees ja mul pole neid jalgu kuhugi panna vahes ehk siis kõrvalistujale süll.Kord ma lihtsalt tõusin ühes leedufirma lennukis püsti ja seisin seni kuni tuli stuardess ja plaus eesiśtujal iste püstisesse asendisse tagasi viia. Kuidas aga sa aru said, et tegu on juuditariga see on palju huvitavam küsimus?
Jaan

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

vabandan ette ja taha, aga miks sellist möga peab spordiblogis kirjutama? et põlv on spordiga seotud? kui tahad, hakka sõdima lennufirmadega jalaruumi pärast. aga sellist jura me siia ju lugema ei tule?

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

osta äriklassi pilet ja edaspidi pole vaja kohustuslikku lugu pastakast välja imeda

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest väga hea teema. Uskumatult palju on ikka inimesi, keda teiste heaolu absoluutselt ei huvita ja käituvad nii nagu endale kõige parem. Neid näiteid võib tuua veel ja veel. Ega selliste mölakate vastu viisakusega saagi, tulebki laskuda nende tasemele ja neid sõimuga üle valada, vast kohkuvad siis ära ja tõmbavad tagasi.

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Valikud on alati. Esimene- või äriklass näiteks. See õhujoa ja muu jutt on tobedavõitu. Kui kokku leppida ei suuda, kannatad. Lihtne.

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Asi selles, et 187 cm pikajalgsed on, noh, ebanormaalsed.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

21:20
hea teema naistekasse (flirt jalgade pikkusega) või PM Arterisse. spordiblogis paneb muigama.

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

otsige youtubest scarejew. Seal peaks olema hea Family Guy episood.

 
At 01:14, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb võtta "aisle seat" ehk siis vahekäigu koht. Või siis bookida varakult varuväljapääsu kohale, kus on suurem vahe.

 
At 08:08, Blogger Priit Pullerits said...

Palun lugege veel kord, kui aru ei saanud. Loo iva on selles, et lausa uskumatu, milliseid teiste inimestega mittearvestavaid inimesi meie ümber liigub, kes pealtnäha on haritud ja viisakad, aga samas on silmagi pilgutamata valmis teistest üle sõitma, noile kas või valu tekitama. See on ju sama, kui näiteks sõidate rattavõistlustel grupis ja keerate suurel kiirusel diagonaalis läbi grupi lihtsalt tagasõitjatele ette, vaatamata üle õla, mida te põhjustate. Nood on maoli. Ja siis kui maoli lennanud protestivad, siis ütlete, et kui ei meeldi, eks siis minge ja sõitke peagrupis (=1. klassis) või minge ja vedage kogu aeg gruppi (=reserveerige koht varuväljapääsu kõrval) või hoidke kogu aeg hästi tee serva (=vahekäigu poole), kus sind võidakse kurvides kraavi suruda või satute auklikule teeservale või pehmele teeäärele, kus ratas kaotab juhitavuse (=kus kõik peldiku vahet sõelujad su jalgadel tallavad ja stjuardessid kärudega vastu välja ulatuvaid põlvi rammivad).

See naine oleks võinud esmalt ümber pöörata ja küsida, et sir, I'm sorry, but can I lower my seat a bit, I want to rest. Küllap sellele viisakale palvele oleksin jaatavalt vastanud, kuigi mitte rõõmustades, aga tulla lihtsalt jõuga rammima, tagaistujast grammigi hoolimata, see on matslikkuse ja hoolimatuse tipp - sellest on lugu.

 
At 08:35, Anonymous Anonüümne said...

matslikkuse ja hoolimatuse üle halamiseks enam lehepinda ei eraldata? säh sulle eesti kapitali. aga muidu - juudid ongi tipptegijad igas valdkonnas.

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

"Stand your ground" muutus kibekähku alandlikuks käsutäitmiseks. Õige ka, sest oleks juuditar vaid iitsatanud, oleks pardameeskonna poolt Pulleritsale kohaldatud ohjeldusvahendit (mees oleks rihmadega istme külge kinni tõmmatud nagu nukk) 8)

 
At 08:52, Anonymous Anonüümne said...

Lennureisidel ikka istun vahekäigu äärde toolile ja sirutan jalad piiiikalt vahekäiku välja...algul komistavad, pärast harjuvad...kui tuleb kärulükkaja, siis muidugi viisakusest vabastan hetkeks tee aga jah...ega muud varianti, kui vahekäik polegi...

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

Üks loll liik lendajaid on veel sellised, kes ülekaalulistena end istmelt üles upitades haaravad kahe käega eesistme seljatoest ja siis seda käepidemena enda poole tõmmates vinnavad end püsti! Ja miskipärast on neil ka umbes 2-3 tunniste reiside ajal vaja kindlasti end 5-6 korda püsti ajada ja eesistuja seljatuge rebida.

 
At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

Põnevalt kirjutatud lugu - silme ette tekkis kohe elav pilt, kuidas Pullerits seal daamiga jageleb. Daam tundub korpulentne, käekoti ja koerakesega. Sellest võiks kohe väikese filmi teha.

Tõsistele spordimeestele on muidugi pettumus, et leheruum nüüd raisatud. Ootasid ikka, et mitu kilomeetrit ja mitme sekundiga. "Spordiblogi", pobisevad nad "kutsutakse siia ja lubatakse ei tea mida, aga nüüd kirjutavad lennukitest. Oleks veel ratas või vähemasti rulluisud aga lennukid?". Tõmbavad siis aga ohates ketsid jalga ja jäävad järgmist postitust ootama.

Meenub, et kord olen Pullertsuga samas lennukis New Yorgist Helsingisse sõitnud aga kahjuks siis midagi huvitavat ei juhtunud.

Euroopa suurima lennufirma, nimesid ei nimeta aga millega mina tavaliselt lendan, Boeing 737-800 on istmed õnneks nii, et neid alla lasta ei saagi. Vat kui tark mees on O'Leary olnud, tuleb tunnistada.

Rein

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

nojah. kohati jääb mulje, et kolm lugu nädalas on ikka liiga suur suutäis. vaata, äkki saad midagi ümber rääkida. Rein on õnnelik, aga kas selle blogi sihtgrupiks ongi nüüd igasugu reinud?

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Mitu lennutundi aastas keskmiselt tavaline inimene lendab? Ehk paarkümmend?! Enamasti kaasneb selle lendamisega oluliselt rohkem jaburaid stressoreid, kui kaasreisija käitumine. Seega üsna ebaproportsionaalselt suur ja mõttetu tähelepanu teemale. Priit võiks oma ülistatud jänkiländi tolli-ja turvakontrolli ametnikud ja nende käitumise üle diskuteerida. Selle kõrval on mingi tädi lebotamine marginaalmne.

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit, miks sa palud postituses ideid pakkuda, kui sa seejärel need, kes midagi pakkuda julgesid, läbi sõimad (kommentaar 08:08)?

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Ega Priitu ennastki väga teistega arvestavaks kodanikuks liigitada saa....

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Õpetlik lugu sellest, kuidas tekivad konfliktid. Kõigepealt hakkab üks osapool jõuga enda õigust tooli seljatuge alla lasta teisele peale suruma. Kuna enda õiguste jõuga peale surumine tekitab teises trotsi, siis hakkab teine osapool enda õigust jalgu mitte eest ära võtta jõuga vastu suruma. Tulemuseks on konflikt, mis võib üsna inetuks minna. Selles loos andis teine osapool (targem?) järgi. Konflikti ei oleks ilmselt tekkinud, kui tädi oleks viisakalt küsinud, kas ta võib tooli seljatoe alla lasta. Ega teise osapoole poolt vastu hakkamine ka mõistlik ei olnud, sest selle tulemusena konflikt eskaleerus ning mingit tulemust sellel ei olnud.

 
At 11:36, Blogger Priit Pullerits said...

Kus on mu vastuses 08:08 sõim, 10:11? Palun konkreetselt välja tuua!

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Sõim väljendub lause "Ja siis kui ..." toonis, millega naeruvääristatakse ideed lennata äriklassis ("kui ei meeldi, eks siis minge ja sõitke peagrupis") või valida koht varuväljapääsu juurde ("minge ja vedage kogu aeg gruppi"). Kui need pakutud ideed ei sobi, siis võiks välja tuua objektiivsed asjaolud, miks neid ei saa arvestada, mitte ironiseerida ja võrrelda neid enamikule üle jõu käivate tegevustega.

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Mil moel targem järgi andis, 10.53? Pp jäi lihtsalt abituks reeglite vastu.

 
At 12:13, Blogger Priit Pullerits said...

Küsin uuesti, 10:11, milles väljendus sõim mu kommentaaris 08:08. See, millele te viitate, ei ole sõim. Palun ärge vusserdage ja vassige. Palun konsulteerige pädevate keeleasjatundjatega, kui ta mind ei usu, kes ma olen esinenud keele ning teksti tõlgendamise ja sellest arusaamise eksperdina ka Eesti ühes väga suures ja olulises kohtuprotsessis.

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Loodetavasti on Pulleritsul piisavalt mehisust (kõva mees ta ju enda sõnul on), et seda blogipostitust mitte kustutama või muutma hakata.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

PP andis järgi, loobudes jalgadega tooli seljatoe vastu surumisest. Mõni jäigem tegelane oleks seal oma õiguste eest võidelnud kuni ... (kes seda teab, millega see asi seal lõppeda oleks võinud). Kusjuures ilmselgelt kumbki osapool arvab, et just temal oli õigus ja teine osapool on ebamõistlik inimene.

 
At 12:51, Blogger Priit Pullerits said...

...kui reegel on reegel, siis ei olnud mul seal rohkem midagi vaielda. Kuid selle juurde jään kindlaks, et eesistuja käitus hoolimatult, matslikult ja jõhkralt. Postitust ei ole vaja muuta ega kustutada - milleks?

Aga juba kolmandat korda küsin, 10:11 - milles väljendus sõim mu kommentaaris 08:08?

 
At 13:39, Anonymous Viktor, Võhmameeste klubi said...

Priit oli selle "lahingu" juba ette kaotanud sest tegu oli juuditariga. See ei ole niisama
Vaid rabi seisab hierarhias körgemal kui juudi daam. Keskealine valge mees on aga viimase kymnendiku hulgas kui sealgi enam

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

10:11 paistab olema tüüpiline wanker, kes millestki mitte midagi aru ei saa, aga ainult lahtise suuga möliseb.
Kodanik võiks kaaluda mõtet, et "rikastada" oma olemisega neid seltskondi ja portaale, kus oodatakse pikisilmi selliseid rikastavaid erinejaid.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

10.11 kommentaar on siin üks adekvaatsemaid. Kukekesed lihtsalt lähevad kohe õhku täis ning õigustama, kui tähelepanu juhtida. Lapsik on mingi sõna külge klammerduda ja jaurama hakata, ehkki asja tuum on klaarselge. Ilmselt ka Priidule.

 
At 15:29, Blogger Priit Pullerits said...

...ei, ei ole klaarselge; kaugel sellest. Kui keegi siin uljalt kuulutab, et ma olen 08:08 sõimanud, siis näidaku selgelt kätte see koht, kus ma olen 08:08 sõimanud.

Niisiis, küsin juba neljandat korda viimase ligi nelja tunni jooksul:
10:11 - milles väljendus sõim mu kommentaaris 08:08?

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Priit, väga hea ja huvitav sektorit avav lugu Postimehes. Tubli töö koos telespetsidega, tänud!

 
At 16:19, Blogger Priit Pullerits said...

Tänan hea sõna eest, 15:54. Usun, et kes lugema vaevus, saab sealt silmaringile laiendust küll ja veel.

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Oh, my last trip to NY was a horror! Some idiot who was sitting behind me started to argue against me recling my seat. Gosh! Had to call the flight attendant to teach him the rules. Tall thin jerk, in cheap clothes, looking like a post office clerk in some Midwest backcountry. Talking bullsshit, and, boy! - his English was weird, sure I can recognize these poor Eastern European, they have such hungry impression stuck in their faces!
Brrrhhh!

Judy

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

GFY, Judy!

 
At 22:43, Anonymous lol said...

Judy is really brilliant! Somebody is looking for Delete button...

 
At 08:24, Anonymous Anonüümne said...

It takes two to make a quarrel.

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Judyl on täiesti õige jutt. Sama arvan ka mina. Kui minu kohal juba on olemas funktsionaalsus seljatugi alla lasta, siis on mul ka õigus seda kasutada. Mind ei huvita, mida mingisugune dolbojoob tagaistmel sellest arvab. Kui ei meeldi, siis ärgu lennaku lennukiga, vaid sõitku jalgrattaga peagrupis. Kõigepealt tasub endale reeglid selgeks teha, enne kui sõimama tulla.

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Kui Judy üritanuks tõepoolest jalgu murda - nagu pealkiri väidab - siis poleks enam ka Ripsi tööriistakast aidanud. Vedas Pullel.

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

Halvim elamus mittearvestamisest on Tallinn-Tartu Sebe udupeenetest bussidest. Viimati ei saanud oma piletiraha eest isegi mitte tervet istet enda valdusesse. Kõrvalistuv härra vajas oma mõõtmete tõttu ilmselgelt kahete kohta, mida ta ei raatsinud osta. Viisakas palve istuda tal ainult enda istmele (vahekäigupoolne iste käib ju seal veel väljapoole) ja mitte laiutada ei kandud vilja. Edasi ta magas või teeskles seda.

 
At 18:56, Anonymous Vandersell said...

Mina lasen peeru tavaliselt ika bussisõidu ajal, siis kolivad ebameeldivad naaabrid minema ja saab rahus ise laiutada. Lisaks aitab jalaatsite jalast äravõtmine. NB!! ära pane uusi sokke bussisõidule jalga. Hea kui on trennisokid, mida on vähemalt 3 trennis kantud ja siis kuskil kilekotis küpsetatud.

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Meanwhile in Estonia.. Joogipartner Saku toetatud EKJL egiidi all korraldatud ekideni Eesti meistrivõistlustel - ürituse joogipartner Saku, on TÜ ASK meeskond Tiidrek Nurme eestvedamisel [Tiidreku joogipartner on Saku], kelle joogipartneriks on Saku, saavutanud Eesti rekordi (rekordi joogipartner Saku). Samaga said hakkama TÜ ASK tublid naisjooksjad. Ka nende joogipartneriks on Saku.

 
At 22:10, Anonymous Anonüümne said...

Tiidreku joogipartneriks on Saku ja treeningupartneriks Mukumba.

Kui trenn tüütab ära, koputab uksele Saku

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Kui tarbitud on Sakut,
siis trenn alaku!
Trennis jälle partneriks on Mukumba
treenitakse mõnuga
Emba-kumba, ei tea Mukumba

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Meanwhile in Estonia, but in totally different place Linnasprindi hooaja viimasel etapil Tartus lõpetasid parimatena meespaaridest ..., naispaaridest ... ja segapaaridest ... Homode, lesbide ja heterote arvestus. Eeskujulik!

 
At 23:47, Anonymous Anonüümne said...

Ivar teeb igal õhtul 100.

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

Loetud kirjelduse põhjal ei näe ma mingeid põhimõttelisi erinevusi juuditari ja PP käitumise vahel. Mõlemad käitusid ebaviisakalt ja teist mittearvestavalt. Tüüpiline individualismist lähtuva ühiskonna esindaja.

Minul, saate aru MINUL on õigused, mingeid kohustusi mul ei ole. Ning kui keegi ei arvesta minu õigustega siis murran või põlved, olgugi et omad, jäämaks võitjaks.

Selle asemel, et alustada eesistujaga vestlust ning paluda tal viisakalt istme seljatuge pisut ülespoole tõsta, eelistab loo autor purustada oma niigi haiged põlved. Ründab eesistujat külma õhujoaga ja plaanib järgmisi karme samme. Lõpuks küll kaotab.

Individualism, labasus, matslikus ja seda mõlema osalise poolt.

PS. Minu veendumus PP kalduvuses rassismi sai kinnitust. Kas ja kuidas on oluline eraldi rõhutada pealkirjas, et konflikti üks osapool oli juuditar.
Ning kuidas eristada Kesk-Euroopa juuditari Ida-Euroopa juuditarist? Või kuidas üldse üht juuditari ära tunda? Kas peakuju järgi või nina järgi. Kõige lihtsam on muidugi vaadata kas tal on kollane Taaveti täht rinnas.

Siim

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sain aru, et lendasid Finnairiga. Finnairile saab osta väikese lisaraha eest esimese isterea koha, kus ei sõida keegi sulle põlvedele või varuväljapääsu koha, kus on oluliselt rohkem jalaruumi. Kasutan viimast võimalust alati kontinentidevahelistel lendudel. Väikese saladusena võin öelda ka seda, et ostes eeltoodud lisatasuga istekoha, oled täismüüdud turistiklassi puhul eelisjärjekooras businesisse upgrademisel.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Küll on raske elada, kui kohe mitte keegi ei taha sinuga arvestada. Küll lätlased rattapesusabas, küll tädid lennukis. Ilmselt teeks ennastki selline pidev "ülelaakmine" murelikuks ja paneks maailmale kurtma.....

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Saku on Eesti Kergejõustiku Liidu ametlik joogipartner. - Meediast
Küla vahel kooserdas eile üks uduse pilguga noor kutt, kapuuts pähe tõmmatud, pudel näpus. Vist kergejõustiklane. - Elust

Kui "Estonia" ehitamiseks raha korjati,
Liiv olevat võtnud seljast oma pintsaku.
Nüüd piisab, kui palju lakud,
sest suursponsoriks on Saku.
Oh, Mukunga,
laku mu künga...

Ühe sõnaga, mehed, elame maailmas, kus traditsioonilised väärtused on pea peale pööratud!

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Priit võinuks stjuardessilt juudi kuuldes küsida enda ümberpaigutamist juudivabasse tsooni lennukis.
Teet

 
At 19:22, Blogger Priit Pullerits said...

Ohohoo, tõeline tase Siimult! Kas teie teadsite, et kui nimetada juuditari juuditariks, siis see näitab teie kalduvust rassismi? Aitäh Siimule asju valgustamast - valgustamast seda, kui perversne ja moondes võib olla ühe mehe maailmapilt ja arusaamine asjadest. Et juuditari nimetamine juuditariks lõhnab rassismi järele... Tase!...

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Härra Priit Pullerits, Te ei vastanud minu küsimusele, et kuidas oli antud loo kontekstis oluline eraldi rõhutada sõna juuditar. Teine küsimus, mis on senini vastuseta, puudutas juuditaride eristamist väliste tunnuste järgi.
Niisiis, kuidas Te tundsite ära juuditari. Kas ta tutvustas ennast, et olen Kesk-Euroopa juuditar, paljukannatanud rahva esindaja ning mul on rohkem õigusi kui Teil. Või olid tal mingid välised spetsiifilised tunnused.

Valgustage palun ka mind, et teaksin edaspidi vältida lennukis juuditaride taha istumist. Loo põhjal jäi mulje, et selle rahvuse esindajatel võib taolist käitumist oodata.

Ääremärkusena teen ka väljavõtte Eesti ajakirjanduseetika koodeksist.
4.3. Ei sobi rõhutada rahvust, rassi, religioosset või poliitilist kuuluvust ega sugu, kui sellel pole uudisväärtust.

Kui soovite siis võite vastata ja põhjendada, miks oli oluline antud loo kontekstis rõhutada rahvust. Kui võtate vaevaks oma seisukohti põhjendad ning põhjendused on adekvaatsed, siis võtan oma kahtlustused Teie võimalikust kalduvusest rassismi tagasi ja vabandan. Senini jään oma arvamuse juurde.

Kuid, seni kui küsimused vastuseta tasuks järgida Teedu antud soovitust ja paluda ennast paigutada juudivabasse tsooni. Tegelikult võiks see olla ka neegrivaba. Nutvad lapsed lennukis on ka tüütud. Ja koledad naised. Paksud mehed samuti. Üldse on kõik muud inimesed lennukis tüütud, lennaku mingi muu reisiga.

Siim

 
At 07:52, Anonymous Anonüümne said...

Siim, see siin pole ajakirjanduslik uudislugu. Aga siiski on ju oluline tuua välja päritolu, et loost paremat ettekujutust saada. Kui seda kirjas poleks arvaks ilmselt enamik, et tegu on soome mammiga.

Mõned küsimused ka PP-le.

See on julge kirjatükk. Kas sa ei karda selle eest saada enda peale kõikide maailma juutide viha?

Ja teiseks huvitab mindki, et mille järgi loo antikangelase päritolu kindlaks tehti.

 
At 10:27, Blogger Priit Pullerits said...

Kahele viimasele: aga mida siin karta on? Lugu tugineb faktidele. Olen kirjeldanud ühe isiku käitumist, andmata hinnangut kogu rahvusele. Juuditar ei ole halvustav sõna. Kuidas teisiti oleks olnud mõistlik talle viidata? Siim (kes iganes...) viitab koodeksile - sel juhul ma poleks tohtinud isegi välja tuua, et ta on naissoost. Mis, ma oleks pidanud kirjutama, et lihtsalt reisija või?! Aga milline reisija?! See, mida koodeks ei reguleeri, aga mis on elementaarne, on see, et ajakirjandus peab kasutama detaile ja tegema loo nähtavaks. Kasutades sõna "reisija" või "eesistuja" ei ole ta nähtav. Ütleme, et seal ees oleks istunud venelanna. Oleksin talle viidanud sõnaga "venelanna". Või kui oleks istunud lätlanna, siis sõnaga "lätlanna" või "läti naine". Huvitav, kas siis ka Siimul probleeme oleks olnud?

Siit paistab, et 1) Siim on lühike mees, sest ei saa pikkade meeste probleemist aru, 2) pole eriti palju lennanud ja 3) tal on mingi paranoiline suhtumine juutidesse, et niipea, kui kuskil esineb sõna "juut" või "juuditar", peab hakkama valuliselt reageerima ja kisa tõstma.

Ja otse loomulikult ei ole ma mingile anonüümsele Siimule (kes iganes...) siin kohustatud midagi vastama ega selgitama ega isegi tema anonüümset kommentaari siia üles jätma.

 
At 10:37, Blogger Andres P said...

22:19. Ära enam peale võta.
Või vii ennem ennast kurssi viidatud spordiala reeglitega.

 
At 10:38, Blogger Andres P said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen 1.93 ja ka palju üle ookeani lennanud.

Minu arvates selle peale vihastada, et eesistuja oma istet alla tahab lasta, on naeruväärne. Istmetele ongi ju sellepärast see mehhanism lisatud, et seda kasutada saaks. OK, võib ju küsida taga-istuja käest, aga kas sellel on mõtet? Siis peaks terve lennuk ju seda tegema hakkama, ja see oleks nagunii retooriline küsimus, sest vastus saab olla ainult jaatav.

Eriti labane on muidugi seda füüsiliselt takistama hakata.

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

See ei ole pikkade meeste probleem. See on sinu probleem. Ei maksa oma komplekse ja pereprobleeme laia ilma peale kellama minna.

 
At 03:05, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:08, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:11, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:14, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 11:36, Blogger Unknown said...

giants jersey
cleveland cavaliers
nike trainers
tennessee titans jersey
jimmy choo shoes
michael kors handbags
cheap ray ban sunglasses
dolce and gabbana shoes
cleveland cavaliers jersey
gucci sito ufficiale
20170317

 
At 05:24, Blogger Unknown said...

www0705
pandora charms
ralph lauren polo
kate spade outlet
air max 90
chloe outlet
uggs outlet
isabel marant outlet
coach outlet online
longchamp handbags
toms shoes

 
At 11:18, Blogger eric yao said...

Coach Factory Coach Factory Outlet Coach Outlet Online Fila Outlet Balenciaga Shoes Cheap Kate Spade Handbag Kate Spade Outlet Air Max Tn Plus Nike Air Max
Victoria Secret Outlet

 
At 06:36, Blogger Unknown said...

coach outlet online
adidas yeezy
nike lebron 15
yeezy boost
yeezy boost
hermes belt
goyard
moncler jackets
salvatore ferragamo belt
off white hoodie

 
At 04:23, Blogger Unknown said...

situs sabung ayam berlaga terbaru

 

Postita kommentaar

<< Esileht