pühapäev, september 29, 2013

Pullerits: Miks te lasete end spordis lollitada?

Paljudel, väga paljudel puudub kriitiline mõtlemine, sest mille muuga seletada, et nii paljud on lasknud harrastus-sportlasena endale pähe istuda. Isegi end lüpsta.

Tegelikult ei ole teile üldse seda vaja, mida teile ennastunustavalt sugereeritakse ja mille eest lisaks ka raha kasseeritakse.

Vaatasin viimast ajakirja Jooksja, kaanel Nikolai Novosjolov. Juba ajakirja teises loos tehakse teile justkui möödaminnes selgeks, kui kõvasti tuleb trenni teha: pühapäev – aeglane jooks 30 km. See on suur koormus. Ja et seda ära kannatada, järgneb mõned küljed hiljem soovitus: «Sinu jooksupartner mineraalainete ja vitamiinidega tervislik jook harrastussportlasele». (Tunnistan, et ei saa sellest sõnastusest eriti aru, aga loo iva on selles, miks peate ostma Vitamin Welli jooke.) Aga loomulikult ainult joogist ei piisa. Keerame lehekülgi edasi ja tulebki uus nõuanne: «Sooja ja külma abi lihaste sooritusvõime parandamisel ja taastumisel». Asja iva: ostke Ice Power Hot geele! Kuid ka see ei ole veel kõik. Kolm külge hiljem saab veel väärt nõu: «Survepõlvikute kandmine vähendab jooksmisel lihaspinget». Selle kõrvalküljel on meeldetuletus, et «üks inimene viiest vajab jalaravispetsialisti nõu». Peagi järgneb kaks külge värviliste purkide ja batoonide piltidega, kuidas kasutada toidulisandeid nii jooksmise kui rattasõidu ajal. Uhh, ja me pole Jooksja lappamisega veel poole pealegi jõudnud...

Las ma ütlen teile veel üks kord ja hästi selgelt: te ei vaja seda kõike. Teie edu võti peitub hoopis milleski muus – teis endis. Otsige seda endast, mitte kõigest ostetavast. Välised abivahendid on kosmeetika, ja kosmeetika, teadagi, on esiteks kallis ja teiseks petlik.

Kui lugeda väidetavalt tarku üllitisi ja kuulata väidetavalt kogenute juttu, teen ma ju kõik valesti. Näiteks reedel. Tulin kella viieks töölt. See oli pikk ja pingeline päev: esimeses pooles Tartu Ülikoolis tudengitega kaks ja pool tundi seminari, siis Postimehe töö. Isegi lõunat polnud aega süüa (viga nr 1). Kui koju jõudsin, parkisin kõhu täis ja lükkasin seejärel kohe ratta välja (viga nr 2). Istusin kodu ukse ees ratta selga ja võtsin jalamaid, ilma soojenduseta, sisse kiiruse üle 30 km/h (viga nr 3). Ma ei võtnud kaasa batooni, geeli ega isegi mitte joogipudelit (viga nr 4). Olin eelmine nädal teinud neli temposõitu ja mõtlesin, et ega nüüdki sadulas uimerdama hakka (viga nr 5).

Sõitsin oma sügisese traditsioonilise 33,5 km pikkuse ringi, sest väljas oli ikkagi ju külm, umbes 5 kraadi, ja tagasiteel mööda Valga maanteed Tartusse puhus vastutuul. Ei, ei vändanud sugugi elu eest ega täiest jõust. Vaid mõõduka mõnuga. Kodu ukse ees panin kella seisma – 58.05. Keskmine kiirus 34,6 km/h. Sügisese kergelt tuulise ja külma ilma kohta pika töönädala lõpus pole ju üldse paha aeg.

Pühapäeva õhtupoolikul, olles veetnud päeva maal mõõdukal määral füüsilist tööd tehes, läbisin sama ringi 58.20ga. Keskmine kiirus 34,5 km/h.

Muidugi ei ole sellise kiirusega Vueltal ega MMil eraldistardist sõidus mitte midagi teha. Aga samas ei ole need ka kiirused, mida isegi kõik regulaarselt rattasõitu treenijad mängeldes ja muigega näol suudavad arendada.

Kuid mis peamine: sellise harrastaja jaoks korraliku stabiilse taseme saavutamiseks ei ole absoluutselt vaja kõike seda, mille vajalikkuses igasugused erialaväljaanded ja asjatundjaid teid veenda üritavad. Kuid mis teha, enamik inimesi on nõrgad, eeskätt vaimselt nõrgad, ning lasevad endale igasugust tarbetust «pähe määrida», uskudes, et sedasi saavutavad nad edu.

Ütlen teile veel kord: edu ei peitu ajakirjades ega raamatutes ega kauplustes, edu peitub teie enda sees – see on sihikindlus, tahtejõud, vaimujõud, mobiliseerimisvõime, eneseületamine, distsipliin, eneseusk, raskustele mitte allavandumine. Otsige edu võtit enda sisimast ning ärge raisake aega ja raha ja energiat ennast teisejärguliste asjadega lollitades.

(Ja et mõni ei kahtlustaks mind trenni tegemises, siis olgu lisatud, et 38. nädalal sõitsin rattaga 4:04 [147,8 km] ja 39. nädalal 2:53 [95,6 km]. Midagi muud peale rattasõidu ei ole teinud. Need näitajad, mõistate isegi. ei ole kuskilt otsast trenni tegemise moodi.)
******
Descending Spring Canyon road, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Kukkumine Hiina velotuuril. Fotode autor: Chine Nouvelle / Sipa / Scanpix
Foto 3: NIi tehakse rahvasporti Venemaal. Foto autor: RIA Novosti / Scanpix

78 Kommentaarid:

At 21:48, Anonymous Anonüümne said...

Hea kirjutis!

Repliigi korras ütleks siiski seda, et vaimujõu kõrval on oluline siiski ka varustus. Heaks näiteks on Keba, kes oma blogis kirjutab kuidas ta täna Pirita metsas 5-tunnist, "vaimutugevuse arendamise" trenni tegi. Alustas nokamütsiga ja paljakäsi, mõne aja pärast asendas nokamütsi tõsisema mütsiga (ettenägeliku mehena oli tal see kaasa võetud), siis leidis, et on vaja kindad kätte tõmmata. Kolme tunni pärast aga pani poe kinni ja läks Rademari varustust täiendama. Ainuõige teguviis, sest 5-tundi külmas, niiskes sügiseses metsas vastupidamiseks peab olema vastav riietus. Eriti jooks-käik liikumisviisi korral, kus keha perioodiliselt kuumeneb ja jahtub. Point on aga selles, et "Jooksja" tüüpi väljaanded igapäevastele tõsistele harrastajatele asjalikku nõu anda ei suuda. Nõuandest on aga puudus, sest tänagi (+7 C, tuuline nagu ikka) oli hulgaliselt peakatteta jooksjaid näha.

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Tunnustus PP, et on rattale tuled külge ja põlema sättinud. Olid täna valges juba kaugelt nähtav.

 
At 02:42, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu sõnum on selge: ärge uskuge väärõpetusi, igat masti isehakanud õpetajaid. Ainult Suusablogist tuleb õige treenimise gospel.

 
At 07:57, Anonymous Anonüümne said...

Mulle sugereeritakse siin blogis ainult ühte (kahte): PP ei tee trenni ja PP on väge kiire, osav, tark ja ilus. Mul pole seda vaja. Kellelgi pole. Ainult PP-l on.

 
At 08:00, Anonymous Anonüümne said...

Mitte midagi ei saa aru. Kas mitte PP polnud see, kes oma kirjutistes meile õpetas, mida kõike meil sporditegemiseks vaja läheb ja ilma milleta on jooksmine, rattaga sõitmine või suusatamine lihtsalt võimatu, seejuures pikkides oma jutu sisse osavalt viiteid kohtadele, kust vastavaid tooteid või teenuseid osta saab? Nüüd aga selgub, et kõik see varustus, mida me neid soovitusi järgides ostnud oleme, on lihtsalt kasutu?

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Kas mitte Pullerits ise ei maganud kompressioonisukad jalas? Mitte väga ammu oli sellekohane kirjutis. Tundub, et blogija on ise hädas asjadest adekvaatselt arusaamisega. Lugesin ka seda "Jooksja" numbrit; ilmselt reklaamist libisen nii üle, et seda isegi ei meenuta. Pulleritsul kõik vastupidi. tema loeb reklaame ja kurdab vähese sisukuse üle....

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Ja meenub kuidas PP siin Ain-Alar Juhansonilt saadud geele ja pulbreid taastumiseks reklaamis.

 
At 09:04, Anonymous Anonüümne said...

Õige lähenemine seekord. Nüüd tuleks unustada veel ka kell ja kompuuter, mis muudavad sind ühe distantsi "orjadeks", nii et kukkumisejärgseltki on esimeseks liigutuseks kella kinnivajutamine. Kell ei luba avastada uusi radasid ega nautida ümbrust, pidevalt torgib aja ja tempo ora tagumikus.
Ja milleks on tervisesportlasele vaja neid nn võistlusi, mille järgselt laibastud ja heast enesetundest on asi kaugel?

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Jutt iseenesest on õige. Nüüd tuleb seda tegudega toetada ja järgmine lehelisa "Maraton" number reklaamist puhtaks teha, sest on ju seal needsamad puudused, millele PP siin ajakirja "Jooksja" puhul viitas. Ja milleks treeningul seda energiageeli vaja on?

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Täielik huumor. Kits kärneriks, öeldi selle kohta vanasti följetonides.

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Varsti saab Priidust öko ja mahemees.

 
At 09:43, Blogger Priit Pullerits said...

08:54 - ükski tekstis kasutatud viide ei ole viide Jooksjas avaldatud reklaamile, nagu te ekslikult ja asjatundmatult väidate, vaid kõik need on viited toimetuse materjalidele ehk sisule. Ajakirja lugenuna pidanuks te ju selle ometi ära tundma!

Teistele: teil on millegipärast ettekujutus, kusjuures väär, et inimene ei arene ja peab olema täna see, kes ta oli kolm, viis, seitse aastat tagasi. Vastupidiselt teie arvamusele olen ma kindel, et inimene areneb, sh ka mina, muide, mistõttu paljud seisukohad on tänu isiklikele kogemustele ja aja jooksul kogutud-talletatud tähelepanekuile teisenenud, muutunud selgemaks, täpsemaks, ka mõistlikumaks. Palun jätke see juba ükskord meelde ning lõpetage need absurdsed etteheited, et n+1 aastat tagasi rääkisin teist juttu. No kuulge, mõelge iseendale, kas te olete kõiges praegu täpselt samasugusel arvamusel nagu nt 10 a tagasi? Kui olete, siis jääb teile ainult kaasa tunda.

Jah, varustus on tähtis, aga nende seitsme aasta jooksul, mil olen seda blogi pidanud, on siiski ootuspärane, et selle ajaga on kõik endale vajaliku varustuse juba soetanud ning nii A-st-B-st peale ei pea enam siin asju rääkima.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Hirmsasti huvitaks, palju tuleb sõiduminuteid juurde, kui PP teeks oma lemmikringi naise Optimaga?

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Toetan 09:53 mõtet. See annaks eksperimentaalset võrdlusmaterjali, kui palju spordis varustusest üldse midagi sõltub.

 
At 10:12, Anonymous Ants said...

See on tõesti hämmastav, et eneselegi märkamatult on Priit muutnud oma 1 tunnised "fun" treeningud jälle tuimaks rutiinseks ühel ringil tiirutamiseks. 4x nädalas sama ring, sama kiirusega. Ja oleks siis huvitav ja mõnus ring - lame, ohtlik ja igav, tiheda liiklusega maantee ääres. Seitsme blogi aastaga on areng tõesti toimunud, kevadel tundus juba, et viimaks on raputatud endalt spordi orja rakmed ja asutud asja mõnuga võtma - aga ei - ikka rutiin. Aga mõnele meeldibki ja seda ei ole mingit alust pahaks panna! Aga Priit - kas tõesti ei kutsu uusi radu avastama, mingit mõnusat kurvilist künklikku teed sõitma jne, ok aeg 1h uksest ukseni seda vist ei võimalda jah.

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Marko KALJUVEER: Kuidas tuua Eesti sporti raha ja kuidas panustada tervisesporti?
Loogika on siis selline, et kui tippsportlased (püramiidi tipp, profid, mida iganes) müüvad oma keha, näopilti ja sõna, et müüa harrastajatele suunatud geele, toidulisandeid, "lihaseid toetavaid" põlvikuid, spordijooke, shake, kosmonauditallaga "energiat regenereerivaid" jooksutosse, toidukeemiat - kõike seda, mida harrastajad tegelikult ei vaja ja mis neelab harrastaja piiratud ressursse, siis tuleb rohkem raha sporti - tippudele. Tipud saavad siis rohkem trenni teha (ja paremini taaastuda) ja tulemused paranevad. Murtakse välja Euroopa tasandile. Mis suurendab spordiala populaarsust ja potentsiaalsetes harrastajates (kes võiksid, aga veel ei harrasta) tekib soov hakata ala harrastama. (Olemasolevates harrastajates tekib soov treeningumahtusid ja intensiivsust tõsta). Sellega suureneb harrastajate arv ja tugevneb rahva tervis üldiselt.
Kõik on häppid. Aga see tee on liiga aeglane, masinavärki oleks vaja raha rohkem sisse visata. Selleks tahtakse minna riigieelarve (ja Kristo REINSALU, kes sama teemat oma blogis käsitleb - huvitav kokkusattumus!) isegi KOV-de eelarvete kallale).

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

kas mitte see PP kuulus jooksuring ei olnud samalaadsete tunnustega: tiheda liiklusega teel, asfalt, ühesugune reljeef? ilmselt isiksuslik omapära, et kipub klammerduma ühele ringile.

 
At 10:51, Blogger Priit Pullerits said...

Ants, 10:12, esiteks on marsruute vähemalt kaks, teine on 40 km ring (eelmine nädal kaks korda) algusega Tallinna maanteelt - ja tegelikult on neid veel rohkem kui kaks, nt Jõhvi ja Jõgeva mnt ring - , ja teiseks, kui valget aega pärast tööd on tunni jagu, siis tulebki sõita sellist ringi, mille läbid tunniga.

 
At 11:00, Blogger Priit Pullerits said...

10:19, see on küll huvitav, mida te räägite, aga arusaamatu - miks on sporti vaja raha juurde pumbata?!? Maanteed ja metsaalused on meil tasuta, ka suusarajad (erinevalt mõnest kohast Rootsis - hoidugem Põhjamaade värdjaliku sotsialismi eest!) ja kergliiklusteed, rääkimata Tähtvere spordipargi ovaalist või dendropargi suusaringist. Aru ma ei saa, mis juttu küll aetakse, et raha on juurde vaja, raha on juurde vaja. Ei ole. Veel kord, juurde on vaja tahtejõudu, enesesundi, distsipliini, keskendumisvõimet, pealehakkamist, järjepidevust, tegevuste ja aja planeerimist jne - kõike seda, mida ei pea üldse raha eest ostma ega raha eest saagi. Veel kord: unustage raha (ratas ja suusad ja jooksutossud on ju kõigil olemas, eks, ja kui ei ole, siis ei ole see ka riigi ülesanne neid teile osta) ja alustage iseendast! Johhaidiii...

 
At 11:51, Anonymous Kristjan1 said...

Hr. Pullerits teie viis viga mida kirjeldasite ja tõite välja kui eduka näitena, on minu arvates parim viis harrastajal jõuda läbipõlemiseni. Pikkaajaliselt nii jätkates rikute tuju ja tervise.
Kõigile tuleb samasuguseid olukordasid ette aga ei tasu propageerida seda kui normaalset tegevust. Terviserike ei hüüa tulles.
Spordi meelelahutuslikust silmas pidades leidke/pakkuge paremaid lahendusi kallitele geelidele ja jookidele. Igaljuhul peaks vedeliku ja pikemal sportismisel ka toitumine paigas olema.
Et meil tuleks vähem elustamisi maantee ääres teha nendele kelle edukuse mõõdupuuks on saanud kui pikalt nad söömata joomata sportida on jõudnud.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Soomes võivad kaduda. Meil on suusatunnid suures osas juba koolidest kadunud, orienteerumist üksikutes koolides. http://www.naine24.ee/2091420/soome-koolide-kehalise-kasvatuse-tundidest-voivad-kaduda-suusatamine-ja-jooksmine

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb riietusruumist (loivaval sammul)
Paneb spordikoti pingile
Võtab kotist rätiku.
Hüpleb veidike.
Teeb mõned venitused (käed ei ulatu varvasteni).
Kohendab pükse (need on oma 3 numbrit liiga suured nagu kossus ikka).
Vestleb meeskonnakaaslastega.
Sõimleb treeneriga.
Võtab rätiku, pühib higi.
jne
Avab joogipudeli. Joob.
Põrgatab palli.
Vistab korvile. Ei taba.
Peab aru kaaslastega.
Kohendab särki.
jne

Kehalise tunni tulevik (Visioon)

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit tahab siis väita, et Eesti spordi hädade peamine põhjus ei olegi raha vähesus? Originaalne ja julge mõte! Miks keegi varem selle peale pole tulnud!

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on öiged mötted

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit, peale higise ja tahtejõulise täiskasvanu, on spordis palju lapsi ning noori. Ka pãris pisikesi. Aga see on sulle ilmselt uudis.
Midagi nii lolli raha mittevajamise kohta annab ikka välja mõelda...

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks 16:12-le vastu vaielda. Lapsi, noori ja päris pisikesi peaksid spordi juurde tooma eelkõige ikka perekonnad. Võttes perekondadelt maksudena raha ära (mitte ainult tulu- ja käibemaksu, kaid ka kasiino- ja alkoholi- ja sigaretiaktsiisimaksude näol) ja jaotades seda tippsportlastele, kelle paremad spordisaavutused peaksid noori ja lapsi kehakultuuriga tegelema innustama, läheme lühema tee asemel pikalt ringi. Mõjuahel on liiga pikk ja mõju soovitavale lõpptulemusele ei ole üldse tõestatud. Kristo Reinsalu pakutud riiklike jooksutreenerite palkamisega on sama lugu. Ei ole selge, kuidas riiklikud jooksutreenerid saaksid tugevate, tervete perekondade asemel noorte spordi juurde toomisega paremini hakkama.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Näita lollile kuud, ta vaatab sōrme....
Jutt ei ole keskealise mehe spordiharrastuse täiendavast finantseerimisest. Samuti mitte spordirajatistest. Pilt on palju suurem ning selles osas oli Kaljuveeri ettekanne asjalik. Eriti, mis puudutab spordiga seonduva erisoodustusega maksustamist.
Sa oled ju teinud mitmeid usutlusii tarkade inimestega (Kelk jpt.). Kas pärast eetriaja lõppu kaob kohe kõik kõrvade vahelt??!

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Lgp.16.36
Täiesti nõus, et perest algab kõik. Ilmselt saan hakkama selles (eeskuju) osas mina ja ilmselt ka Teie. Siiski puudub enamikul lapsevanematel pädevus aruka treenimise koha pealt. Siin ei tasu segi ajada toredat pühapäeva seenemetsas ja õuesporti sõpradega, vaid sporditreeningut. Kui treenereid kaua nii närutada, pole hiljem kedagi rahastada....
Mina küll nii aru ei saanud, et Kaljuveer tippspordist vaid oleks mõelnud.

Parimat!

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Ahaa, jõuame asja tuumani. Spordiga seonduvale tuleks rakendada erimaksustamist - maksust üldse vabastada. jah, kindlasti suurendaks see rahamassi, mis spordiklubidesse nagu MyFitness (tublid eesti mehed, ostsid äri rootslastelt välja) voolab. Kas see aga rahva kehalist tublidust ja tervist tõstaks, see on küsitav. Spinningutrennis käivad beibed ja jõusaalis musklit ehitavad ööklubide väljaviskajad ja muidu kõvad mehed on tsipa teine kontingent kui lapsed, noored ja päris pisikesed. Neid, aga samuti madalapalgalisi, väikeettevõtete töötajaid (kus spordisoodustusi ei antaks ka siis, kui riik peale maksaks), koduperenaisi, pensionäre, kooliõpilasi, tudendeid ettepandud maksusoodustused tervislikumalt ja sportlikumalt käituma ei paneks. Vähemalt tuleks väidetavad mõju esmalt tõestada.

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

Marko Kaljuvee esineb spordiklubide lobbistina. Ettepanek suurendaks spordiklubide (eelkõige suurte klubide) käivet ja kasumit, kuid metsa all või maanteel sportivat harrastajat ei aitaks mitte kuidagi. Ettepanekuga ei tekiks juurde suusaradu ega väheneks Tartu maratoni stardimaks.
Värskes õhus sportimine on aga kõige lihtsam, terviklikum ja odavam kehakultuuri viis. Seda aastaringselt.
Seetõttu avalik raha peaks minema spordiradade ja staadionite korrastamisele ja kättesaadavaks tegemisele.
Treenerite palkamine oleks mõeldav siis, kui treener oleks terviserajal kättesaadav. Praegu peetakse kusagil Tondi kasarmutes auditooriumis loenguid. Moodustatud on isegi sporditervise kluster (ilmselt eurorahade lantimiseks). Kõik see on väga tore, aga reaalne kehakultuuritegevus ei toimu spordiklubides, spordipoodisdes, spordikliinikutes. Ja nagu Pullerits kirjutab, tegelikult ei olegi vaja mingit erilist motivatsiooniloengupidajat, käehoidjat või personaaltreenerit (teenuseid), et võtta tossud või suusad või ratas ja rajale minna.

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

Poleks omal ajal Taaramäe rattatrennist ratast saanud, siis ei oleks meil Taaramäed.
Teet

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

Rahateema on kõiki ära tüüdanud, kuid kuna postituse teema on "Ärge laske end spordis lollitada", siis veel paar märkust Marko Kaljuveeru ettepaneku juurde. Kaljuveer paneb ette, töötajatele võiks palka maksta kahes rahas. Osa tavalistes eurodes, teine osa aga sellistes rahatähtedes, mida saab realiseerida ainult spordiklubidest teenuseid ostes. Miks see halb on? Sest kui näiteks Keba, kes spordib terviserajal, aga lõõgastuseks külastab vahel spaad, tahab ka oma töötajatele spaapileti (mis see spaa muud on, kui saun) välja teha, siis see vaevalt see võimalik oleks. Spaa pole ju sport. Keba blogis on muide täna suurepärane faktitõenditega kirjutis sellest, kuhu sporti suunatav raha tuleks suunata. Eelpool öeldu pole mõeldud reklaamina.

 
At 08:45, Blogger Priit Pullerits said...

Mainigu keegi sõna "raha" (Kaljuveer) ja kohe on kõik nagu hakid teema ümber karjas (pole mõeldud halvustavalt), et andke aga veel raha, andke palju raha. Raha tahavad treenerid, õpetajad, arstid, sotsiaaltöötajad, kultuuritöötajad, riigiametnikud - nimetage seda, kes raha juurde ei tahaks! Aga raha ei ole võluvits, mis probleemid lahendab ja kõik joonde ajab. Veel ja veel kord: kõikide probleemide lahendus algab inimestest endast.

Ma tean, millest räägin. Olen nüüd vast seitse-kaheksa aastat harrastussporti teinud. Kus mul on raha vaja läinud? Et osta varustust. Jah, aga kui räägitakse sporti raha juurde toomisest, siis ei mõtle ju keegi sellest - vähemalt ei ole see teema küll kordagi välja tulnud -, et peaks andma inimestele raha/soodustusi jooksutossude, suuskade, jalgrataste, rulluiskude ostmiseks. See on ikka igaühe enda mure.

Edasi: kus harjutada. Maanteed saavad üha parema katte, kergliiklusteid rajatakse juurde - see ei puutu spordi rahastamisse. Ka RMK teeb üha rohkem matka- ja rattaradasid. Eestis on enam ja küll kohti, kus harrastada nt kas või rullsuusatamist: Tartus Tähtvere ovaal, Valga mnt ääres kuni Külitseni, Jõgeva mnt ääres 4,5 km, Jõhvi mnt ääres Raadilt ca 3 km vist. Võimalusi jagub.

Spordiklubid (MyFitnees ja mis iganes) on puhas äri, ei ole mõtet nende tegevust nuumata, nad on niigi selle peal väljas, et lollidelt raha ära võtta. Käisin aasta tagasi Status Clubis ühte intervjuud tegemas. Uurisin siis, mis on hinnad. Pidin pikali kukkuma - uskumatu, kui palju leidub lolle, kes on nõus sinna seljakotiga raha viima. Aga ei ole vaja spordiklubis, sealses läppunud, higises ja bakterirohkes õhus (võrreldes välitingimustega on see õhk just selline, ventileeritagu seda palju tahes) poosetamas ja lebotamas käia. Minge õue värske õhu kätte! Miks joosta lindil?!? Jookske õues. Tahate jõuharjutusi teha? Igal pool avaldatakse kirjeldusi hajutustest, mida saab kodus oma keha raskusega teha. Loomulikult, kui tahate, makske sportimise eest peale. Aga ei ole õige nõuda, et keegi peaks seda toetama, kui te tahate Status Clubis või kus iganes klubis käia, kust te vabaks ka ei saa, kui häda majas.

 
At 08:57, Anonymous Jaan Pjäär Kubertään said...

õige Priit!
Priit on täpselt minu seisukohal! Maladets!

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

Halloo, kaupmehed! - Väljas on +4 C, aga eile Rademaris ja Sportlandis riiulitel veel suvekaup. Ei fliise ega talvejopesid. Suusajoped tuleks juba müüki tuua (mida siiski on teinud väikekaupmees Silja Sport). Asicsi Winter Top on Portugali talve jaoks. Meie kliimas on tõsisemat vaja. Miks on meie kaupmehed nii laisad?

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sinu võistluste osalustasud maksab kinni tööandja. Skeem on ju lihtne- Postimees on mingi võistluse partner/sponsor ning reeglina eraldatakse toetavale organisatsioonile "tasuta" nt. 10 kohta. Kõik on justkui õnnelikud. Aga vaagi olukorda, kui tööandja ei ole spordivõistluse reklaamilepinguga toetaja, kuid firma sooviks oma töötajaid lihtsalt osalustasu maksmise kaudu premeerida. Sellest osalustasust saab kohe ettevõtte jaoks pea kahekordne kulu... Õiglane?
See plaat, mida ketrad metsaradadest ja tahtejõust, on üldjoontes õige, kuid spordi rahastamise printsiipidesse väga palju ei puutu. See on (täiskasvanud) indiviidi valikute ja eesmärkide küsimus. Soovitan lugeda Eesti Spordi Kongressi materjale. Ehkki kõik pole seal kaugeltki puhas kuld, avardaks silmaringi ikka...

 
At 09:33, Blogger Priit Pullerits said...

See on õige, 09:21, et Postimees maksab kinni mu osalused mõnel võistlusel. Aga mitte kõigil. Võru ja Jõgeva rattarallil sõitmise eest maksin ise, ja need 18 eurot ei löö küll maha. Ehk nagu öeldakse: jõudsid kalli ratta osta, jõuad ka selle rattaga võistlemise eest maksta. (Ja ei pea ostma tingimata uut ratast, mina ostsin kasutatud ratta ja siiamaani ilusasti sõidab, minu taseme jaoks - Tartu rattaralli 250. koht - on seda küll ja veel.) Pealegi, ega need osalustasud ole ka midagi kosmilist, kui näiteks võrrelda, kui palju maksab suuskade määrimine, autoga nt Tallinnast Haanjasse sõit - selle kõrval on osalustasu ikka väike. Kahest-kolmest-neljast üritusest osavõtu jõuab ikka igaüks kinni maksta, kui tõeliselt osaleda tahab. Ja kes ütles, et peab tingimata võistlema? Paljud käivad ju niisama sõitmas, avatud raja sõidud on ju näiteks ilma tasuta.

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Kahtlemata on spordiklubides palju treenereid, kes teevad tööd südamega. Minule on aga klubisid proovitalongidega külastades tekkinud mulje, et oleks nagu bordellis. Valgustus, õhkkond, teenindus - kõik on nagu sedamoodi seatud. Perekonna ja Traditsioonide ühingu mitmeid põhimõtteid toetava inimesena loomulikult ma ei saa selliste asutuste külastamist heaks kiita.
Teiseks muidugi lepingulõksud. Majandusliku mõtlemise teatud baastaseme omandanud inimene ei saa neid aktsepteerida.

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Pilt on kurb. Mitu korda saab kirjutada põneva loo sellest, kuidas ma sõitsin koduuksest koduukseni 33,midagi ringi ja mis ajaga. Vastused on siin meie ees lugeda, aga mitu neist põnevaks klassifitseerub?

 
At 10:34, Blogger Priit Pullerits said...

Asi pole ringis, eelmine, asi on palju laiem. Ärge takerduge pisiasjadesse, nähke suuremat pilti!

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Mina näen nüüd suurt pilti. Tänud Priidule harimise eest.
Kaljuveer on kahvatu müügimees.

 
At 10:46, Anonymous Silmad Pärani Kinni said...

Ma lugesin kogu loo läbi aga ikka ei näe. Suurt pilti.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

See, et 18 eurot spordivõistluse osalustasu Priitu maha ei löö, on tõesti hea, sest vastasel korral kaotaks meie armastatud anonüümsed kommentaatorid koha, kus regulaarselt omavahel ja blogiomanikuga vaidlemas käia.

Kuigi ma ei pruugi blogiomaniku kirjutiste ja seiskohavõttudega alati nõus olla, tuleb tunnistada, et keeleliselt ja toimetuse poolest on blogi teistest spordiblogidest selgelt eristuv. On näha, et siia on aega ja vaeva pandud.

Aga mitte sellest ei tahtnud ma täna rääkida. Võib nõustuda, et täiskasvanud inimene suudab enda liikumisvajaduse ise katta ja saab valida spordialasid ja varustust vastavalt rahalistele võimalustele. Lastega paraku on lugu natuke teistsugune. Ei saa alahinnata pere osa laste juhtimisel tervislike eluviiside ja spordi juurde, kuid see ei saa olla ainsaks teguriks.

Esimeseks probleemiks on see, et tööinimesena jõuab lapsevanem poole aastast koju siis, kui väljas on juba pime. Kas siis peaks võtma lapse kaasa ja minema kuskile jooksma või Tartu olematu valgustusega tänavatele jalgrattaga sõitma? Iseenesest võimalik, aga kas ka mõistlik?

Teiseks ei ole lapsevanem reeglina võimeline last juhendama ja tema kehalist võimekust pädevalt arendama. See on ka mõistetav, sest kõigil on olemas õpitud amet, milles nad on kompetentsed.

Õnneks on laste spordi juurde toomiseks ja liikumisharjumuste kujundamiseks olemas spordiklubid, kus töötavad vastava hariduse saanud treenerid ja kus reeglina toimuvad treeningud peale kooli lõppu ning siiski enam-vähem valgel ajal. Tundub nagu suurepärane lahendus.

Eks ta ju olekski aga nüüd hakkavad tulema „aga“-d. Peamine „aga“ siin ongi minu meelest raha. Võin oma näite põhjal öelda, et kolm trennis käivat last tekitavad igakuise väljamineku 105.90 EUR. Kas seda on palju? Lisaks sellele on endal vajalik muretseda ka treeninguteks vajalikud vahendid – riietus, suusad, jalgrattad, jalanõud jne.

Eesti keskmine palk oli 2013. aasta II kvartalis 976 EUR bruto, mis teeb 770.44 EUR neto. Kulud laste treeningutele võtavad sellest 13,7%. Kui peres teenivad kaks inimest, siis on see osakaal loomulikult väiksem. Kui seda on pere eelarvele liialt palju, kas siis peaks lapse viima treeningule, mis on odavam ja ei nõua nii palju ressurssi? Kas peaks joosta ja suusatada armastava lapse panema maleringi, sest see on pere eelarvele jõukohasem? Lapsevanemana tahaks ju ikka seda, et lapsed saaksid kõike paremat …

Samas võiks ju ka riigile sobida, et ca 10 aasta pärast on tööealiseks saava kodanikkonna tervis ja harjumused sellised, mis riigi tervishoiu- ja sotsiaalsüsteemile liigset koormust ei pane.

Mis on see põhjus, miks ei võiks lastele olla spordikoolides/spordiklubides osalemine tasuta? Kelle huvides see on?

Lauri

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

tuleb tunnistada, et keeleliselt ja toimetuse poolest on blogi teistest spordiblogidest selgelt eristuv. On näha, et siia on aega ja vaeva pandud.
---------------------------------------

jah, keeleliselt ja "taktikaliselt" hea.
Vaadake mis on tehtud Jooksuportaaliga. Nagu laps kirjutaks sissekandeid. Pealkirjad ülimalt konarlikud. Noored loevad ja arvavad et eesti keel ongi selline neljakandiline.
Keegi kirjaoskaja inimene peaks tegema uue portaali (kahjuks on hea nimi JP nüüd ära lörtsitud)

 
At 11:12, Blogger Priit Pullerits said...

Korralik argumentatsioon, Lauri, igati põhjendatud. Sellele ei ole küll midagi vastu vaielda. Lapsed on siin eraldi teema, igati päri. Aga nemad on siinses täiskasvanute diskussioonis uus aspekt. Seni oleme rääkinud valdavalt sellest, et täiskasvanuile ei saa küll raha olla peamiseks takistuseks ega ka peamiseks utsitavaks teguriks. Laste spordi teema ei lähe minu arust kogu täiega isegi mitte spordi alla, see läheb otsapidi ikka kasvatus- ja haridus- ja noortetöö alla. Näiteks sotsiaalministeerium võiks need 30 000 eurot, millega toetati ülduses narritavat ja irvitatavat kampaaniat "Erinevus rikastab" - ja mis on saavutanud ainult selle, et selle rikastamise ja teadagi milliste erinevuste vastu on trots vaid suurenenud -, suunata pigem sinna, kus see ka mingit reaalset kasu toob. Eesti riigil paistab ikka raha olema nagu ratsahobusel sitta, et kulutada seda igasuguse Euroopa debiilsuse edendamise peale.

 
At 11:41, Anonymous Paul said...

Tere Priit Olen su blogi pidev lugeja ja kuigi meie arvamused vahepeal ei kattu, siiski püüan sind mõista. Kahjuks on viimase aja postitused väga ülepingutatud ja ei jäta teiste arvamustele üldse ruumi. Aga nüüd teema juurde. Nimelt olen ka mina ka üks nendest kes spordiklubis käivad ja neile seljakotiga raha tasivad= järelikult loll. Äkki jätaksid oma vingumise hindade üle mis Sinu jaoks on kallid. Vali omale tasuvam amet, teeni raha ning saad omale ka lubada kõike seda mida näed,kadestad ja maha teed.

 
At 11:56, Anonymous Rein said...

Tere Paul,
oled vist tubli mees, aga PP kirjutatut ei mõista.
Mina olen Rein, rahast puudust mul ei ole, kuid oskan mõelda abstraktselt. Spordiklubide tasud lihtsalt ON liiga suured, rahva maksuvõime keskmist arvestades.
Tolmuse spordiklubi nurga asemel mine sugisesse metsa jalutama jooksma võimlema - saad nii fuusilise mentaalse kui emotsionaalse laengu. Mõistad? Vist mitte.
Vaata Paul, mina PP ja mitmed teised mitte ei KADESTA teid, spordisaalide nuhkijaid, vaid HALETSEME.

 
At 12:00, Anonymous Viktor said...

vaene Paul

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Ja võimla korvpalli mängimiseks ehitab kes? Lapsevanem? Spordihalli kõrgushüppe jaoks? Ujula? PP, sport ei ole ainult rulluisutamine, jooksmine, rattasõit avalikel teedel. Kui keegi PP käest ovaali suusaraja sissestõmbamise eest raha küsiks, siis oleks jutt ilmselt märksa teisem.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

jaaa,mehed---värske õhu vastu ei saa miski ja kui ilm väga sitt,teen oma sisustatud nurgas.

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Ei taha küll džinni pudelist välja lasta, aga kui Lembit Kaun omal ajal sporti tegi, siis ei olnud mingeid spordisaale ega ujulaid. Jalgpalli mängiti heinamaal isetehtud palliga, väravaks kaks maasse torgatud pulka. Talvel suusatati, rivi esimene mees ajas jälje sisse ja hetkeks, mil viimane läbi läks, oli rada olemas. Ujumas käidi jões pea esimeste sügiskülmadeni välja, mõned isegi pärast seda. Keegi ei kurtnud.

 
At 13:25, Anonymous Kernumees said...

Kauna aegsed heinamaal põhja ladunud poisid lasid 10000m alla 30 minuti nagu sorrdi. Lõuga tõmbasid 20x jutti sangpomm põlvede vahel. Olid alles poisid!

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

11:41
...... väga ülepingutatud ja ei jäta teiste arvamustele üldse ruumi.


ehh, aga blogi ongi OMA arvamuste avaldamiseks. Teiste arvamused on kirjas TEISTE blogis.
Priidu blogi on veel nii demokraatiline, et kommentaarides saab teistsugust arvamust avaldada. Anonüümilises vormis.Tänapäeval harv juhus.

 
At 13:48, Blogger Priit Pullerits said...

Ma väidan samuti, Paul, et siin saab vägagi palju teistsuguseid arvamusi avaldada, aga need ei tohi minna pahatahtlikult isiklikuks ega solvavaks. Humoorikate teravate torgete vastu ei ole kellelgi midagi, aga kui mõni arvab, et tema arvamusele a la et PP on ... (siia kirjutage mõttes terve rida kohatuid sõnu) peab ka olema siin eluõigust, siis ta eksib.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Jooksuportaali keelele mina ei heidaks küll midagi ette. Uudislood on küll kõik 2-3 malli järgi treitud, aga ega igaühe variatsioonivõime saagi olla võrreldav tipptasemel profi omaga nagu Pullerits.
Jooksuportaalis kõik muudkui kaitsevad oma eelmiste aastate võite ("Kivistik kaitses Saadjärve 2. jooksul oma eelmise aasta võitu"). Paistab, et jooksjad on kõrgenenud autundega inimesed, et pidevalt oma saavutusi kaitsevad. Ja muidugi ajab ka natuke naerma, et keda see nii väga huvitab mitmes Saadjärve jooks too oli..

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

PP: "Laste spordi teema ei lähe minu arust kogu täiega isegi mitte spordi alla, see läheb otsapidi ikka kasvatus- ja haridus- ja noortetöö alla."

Väga õige!

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi on kokku löönud kui palju maksab näiteks tasuta sport kõikidele lastele keskkooli lõpuni? Nagu helgel nõukaajal. Arvan et ei ole. Ja kui ei ole, siis ei saa võtta tõsiselt ka riigiisade väidet, et selleks raha ei jätkuks. Kui tõsta tulumaksu 1% võrra ning suunata see otse spordiklubidesse kas siis jätkuks?
Teet

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Juhin tähelepanu, et priitude-reinude spordimaailm on väga piiratud, kui nad võrdsustavad harrastusspordi värskes õhus liikumisega. Maadlejad, iluuisutajad, sulgpallurid ja paljud teised soovivad samuti sporti teha.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Jooskuportaali lugedes jääb mulje kuidas meie noored kesk- ja pikamajooksjad usinalt ymber Saad- Kurg- ja Peräjärve jooksevad.
Kui Soomes on staadionil kergej. vöistlused kavas, kus mitmeid väljamaalasi (teinekord ka tippe) kohal, sealt Eesti noori ära otsi. Vaid Tiidrek Nurme käib seal teinekord jooksmas

 
At 14:51, Blogger Priit Pullerits said...

Teet ja teised spordile raha tahtjad! Kui me nüüd asju rahulikult vaagime, siis tuleb tõdeda, et on spordist olulisemaid valdkondi, kuhu raha on möödapääsmatumalt ja kohe vaja. Näiteks haridus, kus koolidesse ei jätku häid õpetajaid, sest sellise niru palga eest keegi noor sinna tööle ei lähe ja üles kasvab põlvkond poolharituid. Või näiteks sotsiaalvaldkond - kõik need toetused puuetega inimestele, vanadele inimestele, haigetele jne. Liiati arvestades, kuidas meie elanikkond vananeb ja kuidas vananejaile pensioni teenijaid jääb vähemaks. Varsti oleme kõik sealmaal ja eks siis kuulame huviga, mis laulu te laulate, kas ka spordi rahastamisest. Seni kui olete noored ja terved, ei näe teist enamik oma ninaesiselt kaugemale.

Ütlete, et sporti peab rahastama seepärast, et inimesed oleksid tervemad ja ei vajaks tulevikus nii palju toetusi. Vale on see, et sporti peab seepärast rohkem rahastama, õige on see, et sportimine on ses suhtes oluline. Selleks, et vähendada haiguste riski ja tervemana pikemalt elada, on vaja just selliseid värskes õhus liikumise spordialasid, nagu jooks, rattasõit, suusatamine, milleks ei ole vaja juurde mingeid investeeringuid. Enamik teisi alasid, iluvõimlemisest tõstmiseni, mis vajavad baase ja nn vahendeid, ei vääri juba seepärast lisarahastamist, sest need on noores eas hoopis tervist kahjustavad alad. Jah, ka iluvõimlemine! - kui ei usu, küsige spordiarstide käest. Paljud muud alad, nt tennis ja golf ja ratsutamine ja purjetamine, on puhtalt n-ö rikkurite alad, neil jätkub küllaga (ütlen rahva keeles, et kõlaks värvikamalt) pappi, mida nende aladega tegelemiseks köhida.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Kirjutame Priidu 14:51 jutule kuue käega alla
Andrus A, Urmas P ja Neinar S.
Elame vaeses riigis körge elukallidusega Euroopas ja ei ole vaja ehitada sisehalle jms. kalleid ehitisi spordialadele, mida harrastatakse vaid verinoores eas. (iluvöimlemine näiteks)
Samuti kuulub siia kategooriasse hyppetorn. Suusahuppeid harrastab mingil loetud eluaastatel väga väike seltskond. Samuti pole suusahupetel mingit erilist visuaalset väärtust. Näiteks mootorispordi ringradadele eitohiks kopikatki maksumaksja raha anda.

 
At 15:52, Blogger Priit Pullerits said...

...ega vist lähegi, sest rahandusminister Ligi ju ütles, et tema arvates on tegemist barbaarse alaga. (Loogiline, parafraseerides tuntud ütlust: jõudsid osta kalli auto, mida sodiks sõita, jõuad ka ehitada ringraja, kus see sodiks sõita.)

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

sotsiaalvaldkonda edasi minnes sama ideega: 85-aastasele pole puusaliigese protseesi vaja (lõikuse hind mitu tuhat eurot või rohkem). krõbistab elu lõpuni ibukat ja sõidab ratastoolis.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

>> Maadlejad, iluuisutajad, sulgpallurid ja paljud teised soovivad samuti sporti teha.

Kuidas Georg Lurich treenis? Kuidas Palusalu treenis?
Neli kuud aastas on võimalus vabalt tritsutada. Sulgpallis tõmmake nöör puude vahele ja laske käia. 8)

 
At 16:24, Anonymous Onupoeg Eerik said...

Kuidas Georg Lurich treenis? Kuidas Palusalu treenis?
Neli kuud aastas on võimalus vabalt tritsutada. Sulgpallis tõmmake nöör puude vahele ja laske käia. 8)


üllatavalt tervemõistuslikku juttu tuleb. Suurepärane bloog!

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Tänu Priidu blogile säilitan veel mingisuguse mõistuse.

Ulejäänud internett on täis seesugust tatti --


2024. aastat eKr kogunesid Enki ja Enlili klanni liikmed kokku ning otsustasid, et Marduki võimutsemine tuleb ära lõpetada. Anu andis selleks oma nõusoleku, kuid tingimusel, et inimesed ei tohi viga saada. Ülesannet määrati täitma Enki poeg Nergal ja Enlili poeg Ninuta, kes otsisid üles tuumarelvad ja asusid hävitama patustatud linnu Soodomat ja Komorrat ning üht kosmodroomi. Paraku aga ületas Nergal kõik volituste piirid, pommitades viit linna, sealhulgas ka linnasid Surnumere ääres ning Siinaid. Juhtus see, mida keegi polnud osanud oodata. Tekkis radioaktiivne pilv, mis hakkas liikuma Sumeri poole.

Enlili klann teatas niburulastele, et ka neil pole pääsu, kuid suureks õnnetuseks liikus pilv nii kaugelt lõunast, et Babülon ei saanud kannatada ja Marduk jäi ellu. Kurvad ja pettunud jumalad tunnistasid tema aja kättejõudmist ning hakkasid oma piirkondadest välja kolima. Inimesed aga leidsid, et see pole õige, sest kuningavõim oli selleks ajaks antud nende kätte. Algasid lahingud nii Assüürias kui ka Egiptuses.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

LAPSED! NOORED! TÄISEALISED!
Harrastage sporti välitingimustes!
Aastaringi! Sellega arendate vaimuteravust ja tahtejõudu.

Nüüd peab vist noortele (ja ka vanadele) selgitama miks ja kuidas siis värskes õhus spordiharrastus tahtejõudu arendab. Tundub, et tänapäeva noored (ja ka vanemad) ei saa sellest aru. Neile peab selgitama.
Hea näide on jällegi ettevõtja Keba. Määrav ei ole see, et Keba suutis plaanitud 5 h trenni (mis on v-o liiga palju soovitud) asemel teha 3 h, vaid see, et Keba on praktiliselt igal õhtul end terviserajale saanud. See ongi tahtejõu kasvatamine. Edu Kebale!

 
At 17:51, Anonymous August, Vana-Kõlliste said...

Väga hea üleskutse. Toetan

 
At 20:26, Blogger Andres said...

Tänud, 17:15. See pimedal ajal peaaegu igal õhtul metsas käimine on tõesti üks paras vaimutugevuse arendamine.

Aga kui siin eelnevates kommentaarides on taunitud spordiklubides käimist küll hindade, küll muude põhjuste tõttu, siis minu arvamus on, et kui nii aega kui rahalisi võimalusi on, võiks teha mõlemat - välitingimustes trennid + jõusaal sees.

Valisin sellest suvest kontori asukohakski Sparta Spordiklubiga ühe maja, et oleks vajadusel hea lähedal spordiklubis käia.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Aus ülestunnistus: Venelased geneetiliselt väheväärtuslikud!

Venemaa Kergejõustikuföderatsiooni president Balahnitšev peab venelasi geneetiliselt väheväärtuslikeks. Ajalehes "Rossija" kommenteerides keenialaste importimist: "Эти спортсмены получили "добро" на то, чтобы учиться в России и в перспективе стать членами сборной нашей страны. [..] Почему мы пригласили африканцев? Тут все просто - за 22 года, в течение которых я руковожу ВФЛА, прорыва россиян-бегунов на средние и длинные дистанции, за исключением успехов олимпийского чемпиона на 800 м Юрия Борзаковского, не произошло по объективным причинам и главная из них отсутствие в нашей стране по-настоящему талантливой в беговом отношении молодежи, которая из-за генетических особенностей не в состоянии конкурировать с мировыми лидерами этих дисциплин."
http://www.rg.ru/2013/09/23/atletika.html

Mõtlemapanev.

 
At 08:23, Anonymous Anonüümne said...

Hea blogi. Arvan, et külastan seda veel ja soovitan sõpradelegi.

 
At 08:49, Anonymous Viktor, Võhmameeste klubi said...

Aus ülestunnistus: Venelased geneetiliselt väheväärtuslikud!


noh jah.
Aga kas selle treeneri arvates näiteks norralased sakslased hispaanlased bulgaarlased poolakad etc etc vötame möni mu rahvus suudavad konkureerida "s mirovömi liderami"?

Vaadake neid kiltmaa aafriklasi vöi kasvöi araablasi (El Guerroj Aouita etc) ja utelge kes siis nendega pikamaajooksus konkureerida suudab?

Väidan et mitte keegi. Pikad peenikesed sirged jalad, ilma suure lihaseta rinnakorv, peaaegu puuduv kael. Pikamajooksuks vajalik hingeline sitkus.
Venelased olgu önnelikud et nende 4x400m naiskond lööb brittide prantslaste kariibi mere saarte ja vahel ka usa täielikult mustadest koosnevaid vöistkondi. See on nende suur trump. Aga hakata musti mehi jooksutama?

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

venelastel pole midagi hädaldada kergejöustikus.
Körgus ja teivashuppajate koolkonnad. Käijad. Naiste keskmaajooksus alati tegijad.
Venelaste sport praegu suurepärane. Vörkpall jälle parim ja rannavutis olid esimesed. Mis veel puudub?

 
At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

tulevad meelde kõik need korral, mil autor on lasknud ennast lollitada arstiteenuste, treeneriteenuste, jalatoeteenuste, spordivarustuse teenuste (igal alal!), toitumisnõustamisteenuste ja saja teise asjaga. seda mäletate, kui ta lasi mingeid lasereid ja magneteid panna? järgmisena täiskuuööl suuskade ja rattaga teede ristumisalale, peegel kaasas..

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Kõiges on süüdi Pullerits

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/erinevus-rikastab-kampaania-pani-sadu-inimesi-kaebekirju-kirjutama.d?id=66824157

428 inimese pärast kogu see pedepropaganda?

R

 
At 03:14, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 06:18, Blogger Unknown said...

nike polo
asics running shoes
balenciaga shoes
jordan 13
jordan retro
fitflops sale clearance
basketball shoes
golden goose
jordan retro
adidas tubular UK

 
At 06:50, Anonymous Anonüümne said...

منتدى هوامير البورصة أو هوامير البورصة المفتوحة; هما من المصطلحات المنتشرة

 

Postita kommentaar

<< Esileht