reede, november 15, 2013

Pullerits: Kes sobib Eestit esindama?

Kui mäletate, oli see pisut rohkem kui kolm nädalat tagasi, mil Eesti vabanes siin jooksjate leeris paksu segadust ja suuri küsimusi külvanud Ibrahim Mukungast, Tiidrek Nurme sõbrast. Mõned juba kartsid – kui kohatu sõna siin, mis jätab mulje, nagu kartmine oleks kuidagi taunitav, kuid ei ole –, et äkki on Mukungal salakaval plaan end kuidagi Eesti eest võistlema sehkendada. Pidin koguni maad kuulama Nurme taustajõudude seas ning sain teada, et sellist plaani ei ole, ning enamgi veel: tema taustajõudude oluline esindaja ei pea vajalikuks Keenia meest Eesti eest võitlema meelitada, küll aga oli ta teistsugusel, vastupidisel arvamusel Eesti korvpallimeeskonna tugevdamise suhtes. (Nüüd võite muidugi alustada äraarvamismängu, kes see mees taustameeskonnast oli.)

Niisiis, Mukunga läinud, kuid loodus ju tühja kohta ei salli. Nüüd tahab Eesti eest võistlema saada mäesuusataja, Ameerika-mees Warren Cummings Smith III.

See asi ei kõlba juba nime poolest. Kunagi lugesin Ameerika ajakirjandusest pikka kriitilise alatooniga lugu, kuidas sealsed pered kasutavad Euroopa kuninglikele suguvõsadele iseloomulikku rooma numbrite süsteemi, et anda lastele juurde aristokraatlikkust. Eestis seda kommet ei ole.

Endine Õhtulehe spordiajakirjanik Märt Roosna teatas eelmise aasta algul, et Smith III, kes selleks ajaks oli Tallinnas käinud vaid korra, 2009. aastal, ei räägi eesti keelt. Eesti keel, olgu meelde tuletatud, on meil riigikeel. Ameerikas võid rääkida mis keelt tahes – seal, muide, kas teadsite, ei ole olemas riigikeelt.

Smith III on Eestis niivõrd olematu, et temast ei ole Scanpixi pildiarhiivis mitte ainsatki ülesvõtet. Nii et mul ei ole võimalik teile siin teda näidatagi!

Eestiga sidus teda varemalt vaid tõsiasi, et tema vanaema pages Teise maailmasõja aegu Eestist USAsse. Kas see teeb tõesti Smith III-st piisaval määral Eesti täisväärtusliku ja põhjendatud esindaja? Hmm. 1990. aastate lõpus elasin kahel korral pool aastat Washingtonis endise Valge Maja tippametniku, viie USA presidendi pressimeeskonnas (pidi olema USA ajaloo rekord) töötanud Joseph Laitini eramus Bethesda äärelinnas. Kord küsisin temalt: «Joe, how far back into history could you trace your ancestors?» ehk kui kaugele minevikku teab ta oma suguvõsa ajalugu. Ja teate, mis ta vastas? Vastas nii: «To Adam and Eve.» Geniaalne, vaimukas mees oli. Tema vastuse mõte: et me kõik pärineme lõppeks ühest esiisast ja esiemast. Ehk teisisõnu: kui teie leiate oma sugupuust, et teie mingi vanavanavanaisa oli saksa päritolu, kas te siis tõesti peate saama seetõttu kohe Deutschlandi esindajaks?

Niisiis, võtke või jätke, aga laias laastus pole Smith III-l ja Mukungal vahet. Ühtemoodi võõrad ja kauged on nad meile mõlemad. Nad ei ole kumbki osa meie ajaloost ega kultuurist, nad ei ole kumbki selline osa meie Eesti ühiskonnast, et nad oleks siin täielikult omaksvõetavad. Liiati, see kodakondsuse argument – Roosna artiklis kinnitab Smith III, et tal on nii USA pass kui Eesti kodakondsus (kuigi minu teada meil topeltkodakondsust ju ei lubata...) – on nõrk, sest see on pelgalt bürokraatlik märge kuskil registris. Kas on liiast oodata, et inimene, kes tahab Eestit esindada, püüab olla ka osa Eestist? Mäesuusataja Tiiu Nurmberg, mäletate teda, vähemalt rääkis eesti keeles (intervjueerisin teda korduvalt) ning elas-harjutas aastast ikka mitu kuus Eestis.

Seetõttu pooldan, et kui Eesti saadab Sotši olümpiale mäesuusataja ja on võimalus valida, keda saata, siis saadaks Eesti sinna pigem Tõnis Luige, mitte Smith III.
******
Poison Spider Mesa jeep road (on left) and Behind the Rocks Wilderness (in backgound), Moab, Utah. 22. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Ibrahim Mukunga oktoobri keskel võitmas Viljandi linnajooksu. Foto autor: Marko Saarm, Sakala/Scanpix
Foto 2: Ibrahim Mukunga ümbritsetuna Eesti naistest. Foto autor: Marko Saarm, Sakala/Scanpix
Foto 3: Kanadast pärit Tiiu Nurmberg pingutas omal ajal kõvasti, ja edukalt, et saada osaks eesti rahvast ja Eesti ühiskonnast. Foto autor: Kalev Lilleorg, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Deyvid Oprja, viimane olümpial võistelnud Eesti mäesuusataja, Torino olümpia suurslaalomirajal. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix

42 Kommentaarid:

At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

mehed ärga jamage,
põhja läheme niikuinii, mukunga abil või ilma

vaadake tänaast noorsugu, eesnimed inglise-saksa, perenimed vene

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Deutsch!!!
Deutschland!!!
s on puudu

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit, vaata peeglisse! Ka sina oled olnud džinni pudelist väljalaskmise juures. [Et mis ma öelda tahan? - Kas saad kätt südamele pannes öelda, et oled alati ajanud rahvuslikku joont?]

 
At 18:30, Blogger Priit Pullerits said...

Olen küll. Aga parandage, kui ma midagi ei mäleta. Usun, et olen valmis tunnistama oma viga. Aga millist?
Aitäh Deutschlandi vea märkajale - parandatud!

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Õhtulehe veebi andmetel on Märt Roosna endiselt nende hingekirjas...

 
At 18:53, Anonymous Kaarel, kõvera tilliga võhmamees said...

Mingi käre pressing on käimas. Delfis ameeriklannast kooliopetaja ja Postimehes keegi Surzikova nutavad köik kooris kui väga oleks Eestisse välismaalasi vaja. Ptui!!!!! Minge kanni oma välismaalaste lauluga. Kurat niigi umber ainult vene keel sekka inglissi ja saksat.
Meil on rahvusriik !!!!


 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

vähemalt võiks nüüd selge olla, et sirpi lendab sisse spõrditoimetus ja selle eesistujat võib ainult kolmteist korda ära arvata..

 
At 08:17, Anonymous lihtne eesti mees said...

Sünnijärgstele Eesti kodanikele on topeltkodakondsus siiski lubatud ja kuna Warren Cummings Smith-i ema on eestlanna, siis on tema topeltkodakondsus igati OK. Mul küll kahju ei oleks, kui ta Sotšis Eestit esindaks, aga nendele korvpallikoondise "kodustamispüüdlustele" olen pigem vastu ja ma ei näe küll, mil viisil oleks Korvpalliliidul see asi võimalik ellu viia. Seda vähemalt praeguse valitsuskoalitsiooni ajal ja venelasest iluuisutajale kodakondsuse andmisest keeldumise fakti arvestades.

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi avaldas Pullerits, et see blogi on küll tema kodu, aga need, kes arvavad, et tema seisukohavõtud siin peegeldavad tema tegelikku olemust, on täielikult eksiteel. Järelikult, Pulleritsu arvamusavaldusi siin blogis tuleb alati mõista kirjapandule vastupidiselt.

Proovige järele ja te näete, et siis asetuvad asjad tõesti palju loogilisemalt oma kohtadele. Blogis tõrjub Pullerits Eestit esindama tükkivaid võõramaalasi, aga ise teeb samal ajal Arteris siin elavate välismaalastega intervjuusid. Blogis püüab jätta muljet, et jalgpall on saatanast, aga näiteks intervjuus Ossinovskiga tunnistab, et ise tegelikult vaatab jalgpalli. Blogis külvab räiget homovastasust, aga tegelikult ise...

Pullerits on samasugune negatiivne oraakel nagu Savisaar, kellelt ta on ilmselt õppetunde võtnud. Tema öeldust täiel määral arusaamiseks tuleb öeldu pöörata vastupidiseks.

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

Suusalaadal käidud. Võin nüüd iseennast esindada Estoloppeti eeloleva talve vabatehnikadistantsidel.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Šotsis on mingi jama olümpia dopingutestimiskeskusega. Tõenäoliselt Venemaa Antidopingu Keskus (mille juhataja õde jäi ise dopingumüügiga vahele!) tahab tagada, et Venemaa tipud mingil juhul vahele ei jää. Panuses on suured.
Kas suusalaadal jäi ka midagi kahtlast silma? Sellised üritused võivad ligi tõmmata keelatud ainete müüjaid. Pulleritsu blogi oleks sobivaim koht vihjeid anda. Anonüümsus on siin garanteeritud ja blogiomanik tagab info kiire jõudmise oma kanalite abil meediasse.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Holdeni ettevalmistus TSM-ks läks suure pauguga lahti. Veenev. Kaalukust lisab see, et mees on möödunud hooajast mõndagi õppinud (mida usutavasti paljudelgi harrastajatel tasub kõrva taha panna):
"[..] eelmise sügise kogemusest. Eelmisel hooajal sai juba oktoobri alguses päästik vinna tõmmatud ning seal kusagil jaanuari alguses [..] oli salv kahjuks juba püssirohust tühjaks saanud [..] veebruari keskel toimuva võistluse jaoks. Sel hooajal alustan ca kuu aega hiljem, äkki siis on kuni 16. veebruarini [..]"
Kui püüda siit tõmmata paralleeli meie PROFESSIONAALSETE tippsuusatajateni, siis ega spordiavalikkus ei teagi, mida nad praegu teevad ja mis nende plaanid on. Mõned väga udused uudised on meediast läbi jooksnud ja see on kõik. Moraal: Tippharrastaja tegevus võib olla professionaali omast mõtestatum.

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

Samal ajal... "Algo Kärp: seisund on täiesti keskpärane" (ERR): "Olen taastunud ja midagi hullu ei ole. Seisund on täiesti keskpärane. Pigem, kui arvestada, et hooaeg algab, siis isegi normaalne, hea".
Keskpärased sõnad ühe keskpärase riigi suusatajalt. Aga kuidas teha, et keskpärasest saaks suurepärane?

 
At 08:28, Anonymous Anonüümne said...

Seda suurepärast suusatajat praegu Eestis pole või on ta siis veel liiga väike.Ega neid tippe igal aastal,isegi aastakümnel,sünni.Aga tipuks peab sündima.Meie lähimineviku kolm tippsuusatajat on meid oma tulemustega ära hellitanud.Oma rahvaarvu juures ei saa me eeldada,et ühel kindlal alal pidevalt keegi tipus püsiks.

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

20:53 kas Holden on tippharrastaja, siis ilmselt on ka härra P tippharrastaja.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Roosna toksib ka täna Õhtulehes uudiseid. Et siis mis mõttes endine?

 
At 15:56, Blogger Priit Pullerits said...

Eile, laupäeval küsisin Peip Reedilt, kas ta täna, pühapäeval rattaga sõitma ei taha tulla. Ta ütles, et ei viitsi tuulega võidelda. No kuidas siis nii?! Ega ilma saa valida. Läksin siis üksi. Tuul oli tõesti rõve, sellist ei mäletagi. Tegin Tartu ümbruses 62,2 km, aega kulus 2:01.43, keskmine seega 30,65 km/h. Sekka tegin ka mõned kiiremad lõigud, kus kiirus läks üle 50 km/h, et poleks ühtlane väheviljakas ja nüristav tuiamine, vaid et särtsu ka lihastasse saaks. Tippkiiruseks, mille välja pigistasin, jäi 65,3 km/h. No aga see oli ka minu ainuke sportlik päev sel nädalal.

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mitte ei "pigistanud välja" vaid sõitsid allatuult.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit, aga palju vastutuule miinimum oli? Üle või alla nulli? :)
Täna puhus tõesti räigelt.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Peip Reede - 12 punkti

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas üleminekuperioodi rahulikud pikad trennid ja põhjaladumine uueks hooajaks on siis mittekuhugiviiv nüri tuiamine? Keegi ei tee praegu intensiivsemaid liigutusi. Kumab läbi, et pead ennast teistest harrastajatest paremaks. Kui sa ei ole seda.

 
At 20:04, Blogger Priit Pullerits said...

Kuulge, milleks te valmistute, inimesed?!? Võtke ükskord ometi rahulikult! Ei ole vaja elada kogu aeg mingite teaduslike plaanide ja režiimide ja pulsinäitjate ja tont teab mille alusel veel. Tehtud ju seda küll, oleme siin juba aastaid võistlusradadel maid jaganud. Enam ei ole mitte kellelgi midagi tõestada. Või leiate, et ikka on vaja iga aasta alustada seda tõestamist otsast peale, taas ja taas? Mina küll ei leia. Ega paremaks meist keegi märkimisväärselt nagunii saa, nüüd, kui aastaid oleme siin hammas hamba vastu madistanud, on aeg lõpuks võtta asja mõnuga ja loominguliselt ja pingevabalt ja omatahtsi, mitte kellegi teise koostatud plaanide ja võetud kohustuste järgi. Relax!

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Maitse asi. Mina arvan, et pongestada novembris iga hinna ja ilmaga MNT rattaga uhada.....
Ära pahanda, aga sul pole vähimatki fantaasiat, et oma raamides elu värvikamaks ja vaheldusrikkamaks muuta.

 
At 20:30, Blogger Priit Pullerits said...

See on väga värvikas, saad kätte 65 km/h, päike paistab, ratas veereb mõnuga asfaldil, paned kiirust juurde, tuul vihiseb - suurepärane! Fantastiline! Mis oleks parem? Jõusaal? Jooksulint? Sõudeergomeeter? Porine metsaalune? Auklik ja lompidega kruus? Asfaldi toksimine?...

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Esimese foto põhjal analüüsiksin Mukunga poosi ja leian siit kohe mida välja tuua. Toejalg on ülepronatsioonis, põlve ja reie vaheline nurk on hirmus suur, puusast on alla vajunud ja õlavööde viltu. Käte liikumise kohta ei oska öelda. Jookseb küll kiiresti, aga tehnika?

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Nagu ma ütlesin - pole fantaasiat;)))
Väga kõhetu nimekiri, Priit!

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Väga õiged ja terased tähelepanekud, 20:44. Mulle torkas ka kohe silma, et midagi on sellel pildil valesti.

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Priidus räägib Eesti suusakoondise peatreener! Miks Pulleritsu pole märgatud ja koondise juures formaaalsemat rolli talle antud?

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

http://www.ohtuleht.ee/553978

Nii aetakse spordiasju, väikese lõbuga.

 
At 23:59, Anonymous Anonüümne said...

Paul sai siis esimesel üritusel DSQ kirja (eksis rajalt - määrustevastane rajavalik) ja sai ka kaks korda käe valgeks.
Parafraseerides tuntud laulukest, siis: üks sõit läbi, üheksa jääb veel.

Aga esimese võistluse kohta kõva küll, sest vahet pole, kas sõitis valesti või palju kukkus, eelkõige on tal vaja omandada võistlustunnetust (mis tal eelnevalt täielikult puudus) ja seda ta sealt kindlasti ka sai.
šansid on küll tibatillukesed, kuid mitte täielikult olematud. Jälgime edasi.

 
At 07:29, Blogger Priit Pullerits said...

Paul ütles neli nädalat tagasi intervjuus mulle, et šansid on 10-20 protsenti. Nii et tegelikult annab ta endale väga hästi aru, et läheb kõvas vastutuules.

 
At 08:06, Anonymous Anonüümne said...

Diktaator Caligula lasi Rooma Senatisse valida oma hobuse. Ja reformi kultuuriminister Lang Sirbi juhtima Kenderi. Mõni arvab, et rahaga saab osta olümpiamedaleid. Mõni arvab, et saab rahaga osta olümpiakoha.

 
At 09:16, Blogger Priit Pullerits said...

Alaver tegutseb jälle: tänases PMis võrdleb ta suusatajate kaotusprotsenti (4) Risto Mätase kaotusega MMil võitjale (9) ja laseb kõlama jääda järeldusel, et suusatajad on paremad kui Mätas. Kas te lasete end sellest võrdlusest haneks tõmmata?

Huvitav on see Alaveri poolloogika. Ta avaldab lootust, et eestlased jätkAvad vormi parandamist ning vähendavad lähikuudel kaotusprotsenti veelgi väiksemaks. Miks arvab Alaver, et teised, kes on eestlastest juba eespool, oma vormi ei paranda? Kas nende areng on tõesti juba novembri keskpaigaks saavutanud platoo ning nemad enam paremaks ei lähe?!?

Teiseks, kuna Eesti suusatajatel suurtulemused puuduvad, siis on Eesti spordiajakirjandus läinud pöördesse Veerpalu nimest ning rõhutab söögi alla ja söögi peale, et Andrus Veerpalu on Poltoranini abimees. Mulle hakkab juba jääma mulje, et ainuüksi tänu Veerpalule Poltoranin võidabki. Vaat, milleni viib meedia haamerdustöö.

Kui Veerpalu on nii väärt abimees, nagu meedia kirjutab, miks siis Alaver lasi oma lemmikõpilasel kasahhi koondise juurde minna, mitte ei kasuta teda Eesti koondise juures?

 
At 09:22, Anonymous Ilukirjanduse vöidukäik said...

Jaa Priidul jälle öigus ::


Suurvõitja Veerpalu
=========================
Üks eestlasest suurvõitja Olosel siiski oli: Andrus Veerpalu, kelle testitud suusad viisid Kasahstani esindaja Aleksei Poltoranini esikohale nii sprindis kui klassikasõidus. Veerpalu on Poltoranini juures suusa- ja määrdeeksperdina töötanud kaks nädalat ning jätnud endast vapustava mulje. Kahekordne olümpiavõitja rügavat ennastunustava pühendumusega, tema suusatunnetus ja tagasiside andmine olla maailma tipp ning Poltoranin kahetsenud, miks polnud Veerpalu mullu tema tiimis, sest siis võinuks kahe MM-pronksi asemel võita kirkamaidki medaleid.

 
At 09:25, Anonymous Pika karamboolaga said...

Eesti hädisus

Nagu näete pole suurärimees Selil piisavalt möistust ja raha et kahte rahv plaanis vägagi tagasihoidlikku olumpiamedalit osta (möistetav oleks et näiteks Owensi vöi Phelpsi medalite jaoks ei jätku meie meestel raha) ,

sarnaselt siis pole supersuusamees Veerpalu palkamiseks raha.

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Mida Priit rallitamisest arvad?
See samasugune hysteeria nagu jalgpall. Eesti rahvas on lolliks tehtud. Siis veel rallit peale. Nagu neid "rallivendasid" vähe pole end surnuks söitnud. Siis valatakse telekas krokodillipisaraidet miks keegi täiskasvanu 25 aastasele "noorele" kätt ette ei pannud kui see täis peaga söitma läks?


http://sport.postimees.ee/2600464/em-rallist-peaks-sundima-suvine-suursundmus

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas selle sõudeergomeetriga siis on? Tasub seda suusahooaja eel tirimas käia või on täiesti pointless? Leidsin guugeldades siin blogis vaid ühe varasema kahtluse, kus ainK oli avaldanud kahtlust, kas asjast üldse kasu. Raul Olle hiljutises loengus seevastu soovitas kindlasti talve eel seda kasutada. Äkki Priit viitsiks oma allikatega rääkida?

 
At 10:50, Blogger Priit Pullerits said...

Olgem ausad, ralli on sport (?), kus inimesed käivad raja ääres vaatamas, et kas saab näha, kuidas mõni mees üle katuse keerab või vastu puud põrutab. Paraku juhtub, et mõnikord põrutab mõni mees ka pealtvaatajate sekka. Tegemist on brutaalse spordi(sõna sport maha kriipsutada!)alaga, nagu ütles Jürgen Ligi, ja tema juba teab.

Ent püsige lainel, peagi tuleb ülevaade sensatsioonilise tulemusega võistlusest nädalavahetusel, ja jutt ei ole Paul Bragieli stardist.

 
At 11:55, Anonymous Vidrik, kõhetu võhmamees harju maakonna servalt said...

Anna tulla Priit! Kõik võtame vastu, shokeerivad ja vähem shokeerivad uudised ja sen-sat-sioonid!

 
At 03:08, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:11, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:15, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht