reede, jaanuar 10, 2014

Pullerits: Kui kaua kestab sportlaste poputamine?

Ilmselt vähestel jätkus novembri lõpus suutlikkust tähele panna, mida küsisin rahandusminister Jürgen Ligilt, valitsuse kõige kõvemalt spordimehelt, pikas intervjuus Arterile. Küsisin: «Kas on õiglane, et jätkub sportlastele nende töö eest stipendiumi maksmine ning riigile jääb maksutulu laekumata?»

Ligi: «Ei.»

Vaat mis juhtub, kui spordiinimesed lehte ei loe! Nüüd on ajakirjanduses kisa taevani, et maksuamet on võtnud pihtide vahele kolm spordiklubi ja nõuab neilt maksuvõlga. Oleks nende klubide esindajad, sh ennekõike Martin Reim, lehte lugenud, võinuks nad juba tükk aega tagasi teada, et kirves on langemas, ja midagi aegsasti ette võtta.

Olen selles küsimuses Ligiga absoluutselt ühte meelt. No öelge, kus on loogika, et tööd tehes ja selle eest tulu saades võiks mõned jätta maksud maksmata? Kui keegi üritab väita, et sportlase või treeneri töö on kuidagi olemuslikult teistsugune kui teised tööd, siis näiteks – mingem isiklikuks! – võib ju sama hästi väita, et ajakirjaniku töö on ka teistsugune kui teised tööd ja selle tegijad võiks samuti stipendiumile üle viia ja maksudest vabastada. Me ju pakume samamoodi rahvale lõõgastust ja meelelahutust (ja seda ei maksa häbeneda), me ju tegeleme samasuguse enese arendamise ja õppimisega, nagu sportlased, püüdes iga kuu areneda ja paremaks saada (see on iseasi, et enamikul see välja ei tule – aga see ei tule välja ka sportlastel, kui meenutate näiteks suusasprintereid).

Ja mingem nüüd veelgi isiklikumaks. Mõelge teie ka, kas see on õiglane, et teie näete vaeva ja maksate oma töö eest makse, aga sportlased, kes sageli ei tööta isegi pooltki seda, mida töötate teie (kaheksa tundi päevas), ei maksa tuhkagi? Mis pagana privilegeeritud klass nemad on?! Liiati, sport ei ole selline eluvaldkond, mida eluliselt tingimata vaja oleks, et sportlastele maksuprivileegi pakkuda. Pigem võiks seda pakkuda näiteks arstidele ja õpetajatele, ilma kelleta meist keegi elus hakkama ei saa.

Kuhu see sportlaste stipendiumisega poputamine on viinud? On viinud selleni, nagu mulle rääkis mõni aasta tagasi üks Eesti endine suusakoondislane, et Norra ja Rootsi tippsuusatajatel kukkus suu ammuli, kui nad Otepää MK-etapil käies nägid, kui hästi elavad Eesti suusatajad. Üks kolleeg Postimehest rääkis, et üks Eesti koondise suusasprinter on ehitanud endale Otepää kanti nii uhke elamu, millisest enamik meist, ausaist palgateenijaist, võivad üksnes und näha. Korvpallurid, tuntud stipendiaadid, saavad välismaal ühe kolaka/sauna teise järel, kui vaid veidigi kõvemate meeskondadega kokku lähevad. Käsipallurid said kaks korda tappa isegi Portugalilt. Me maksame stippi talisportlastele, kel ei ole Sotši olümpial lootustki esikümnesse jõuda. Hea, kui mõni 30 sisse pääseb.

Lühidalt, ma ei näe mitte ühtegi põhjust, miks sportlased võiks meie kõigi najal liugu lasta ning teenida n-ö puhastulu, kust nad makse ei tasu ega meie üldisesse heaolusse sentigi ei panusta. Minu veendumus on ühene: see olukord tuleb kiiremas korras ära lõpetada. Mida varem, seda parem. Ja kui keegi tuleb minu käest küsima, kas ma sellele mõtlen, et see võib tähendada tippspordi lõppu Eestis, nagu mõned tegelased on kuulutanud, siis vastan: no ja siis? Mis siis sellest? Meil pole niikuinii konkurentsivõimelist tippsporti enam peaaegu olemaski, stipisüsteemist hoolimata. Lugege veel kord eelmist lõiku. Ja loomulikult võite sealset näidete loetelu lahkesti täiendada.
******
Jaanus Laidvee on a very sandy stretch of Poison Spider Mesa Trail, Moab, Utah. 22. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kas teile ei tundu, et umbes samasugust silmamoondust, nagu on fotograaf teinud USA meistrivõistlustel iluuisutamises Vanessa Lami pildistades, üritavad teha Eesti spordiinimesed meiega - jätta muljet, et küll nad annavad meile meeliülendava etenduse ja muudkui arendavad ennast? Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Paljudelt sportlastelt ei maksa loota nende teenistusest sentigi, et aidata neid, keda aitame oma maksudega me kõik: me vanaemad ja vanaisad ja teised vanemad inimesed. Foto autor: PA Wire / Press Association Images / Scanpix
Foto 3: Pole lootustki, et paljudelt sportlastelt pudeneks meie ühiskassase mõne üksik sentki. Foto autor: AP/Scanpix

80 Kommentaarid:

At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Hästi kirjutatud, teravalt aga õiglaselt.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Lauri:"Täiesti nõus maksustamise ja sportlaste vajalikkusega ühiskonnale!"

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Uuriv ajakirjanik oleks võinud enne uurida, millal klubides kontroll tehti ja nõue esitati ning alles siis pasundada, et spordiinimesed lehte ei loe.
Mida, Priit, klubid oleks võinud ette võtta, lugedes novembrilõpu interviuud Ligiga?

 
At 13:16, Blogger Priit Pullerits said...

12:49 - neil oleks võinud olla teadmine, et riik kavandab selles teemas olulist pööret,- selle kohta Ligi mu usutluses selge ja resoluutse signaali saatiski.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Probleem on vist ikka (noorte)treenetrite stipendiumites, mitte sportlaste omades?
r.

 
At 14:02, Anonymous Vello said...

väga õige Priit! umbes sellist artiklit ootasin sinult alati.

 
At 14:02, Blogger Tauno said...

Üks asi on mõistlik ja õiglane maksustamine. Teine asi on kehtiv õigusruum. Kui klubid väidavad, et hektel kehtiv õigusruum ja õiguspraktika lubab sellist stipendiumide maksmise praktikat, küllap siis on spordiklubidel põhjust seda ka arvata. Aga eks kohus otsustab.
Pikemas perspektiivis võib eeldada, et riik muudab seadusandlust ja siis on uued nõuded ja loodetavasti enam erilist tuututamist pole.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Allpool üks kirjatükk, mis on ühes blogis juulis 2012 avaldatud.

Tasustamise mõttes jagunevad sportlased ja spordialad nelja gruppi:

Esimeses grupis on spordialad, kus peamiselt võisteldakse klubide või tiimide eest, riigi esindamine on vabatahtlik, tihti ka taunitav . Siia kuuluvad iseenesestmõistetavalt kõik palli- ja meeskonnamängud, lisaks ka aga näiteks ralli ja maanteejalgrattasõit. Sportlaste tasustamine toimub sarnaselt teiste elualadega turumajanduse reeglite kohaselt – sõltuvalt pakkumise ja nõudluse vahekorrast. Klubid toimivad äriliste organisatsioonidena.

Teises grupis võisteldakse peamiselt enda eest, riiki esindatakse tiitlivõistlustel, muul ajal valitakse erinevate võistluste vahel. Siia kuulub kergejõustik, ujumine, tennis, iluuisutamine ja paljud teised spordialad. Sportlane on kui vabakutseline, kui füüsilisest isikust ettevõtja –kui ta on nõutud võistluste korraldajate poolt, siis saab ta ka hästi tasustatud.

Kolmanda grupi spordialadel on hästi arenenud MK- või muu nimetusega sari, millest saavad osa võtta riiklikud alaliidud oma võistkondadega. Üksikvõistlusi korraldatakse harva. Siia kuulub enamus talialasid, aga ka näiteks vehklemine. Siin ei kehti turumajandus, sportlased ei ole oma valikutes vabad, sest „õigetele“ võistlustele pääseb ainult läbi alaliidu kehtestatud tingimuste.

Toimetuleku mõttes on problemaatilised teine ja kolmas grupp. Kui näiteks ka vabakutselistel kunstnikel ja kirjanikel on mingidki riiklikud garantiid, siis sportlased peavad puhtalt enda või treeneri jõududega hakkama saama. Tipud elavad üldiselt hästi, aga sealt edasi on elu karm.
Kolmandas grupis on sportlased nagu sunnismaised talupojad – mujale minna ei saa, töötegemiseks vajalikud tingimused pead tihti ise looma, aga tulemusi tahetakse sinult sellest hoolimata.

Kui alaliit on ise „hea mõisnik“ ja hoolitseb oma sportlaste eest, siis pole muret.

Väga tugev sportlane võib nõrgale alaliidule vilistada ja piltlikult öeldes valitsemise üle võtta.

Nõrk sportlane nõrgas alaliidus lihtsalt paras paar.

Kõige lollimas seisus on aga tugev keskklass nõrgas alaliidus – võid ju tööd rabada, aga sinu töö viljad määritakse kogu alaliidu peale laiali nagu marmelaad, sina ise jääd ikkagi virelema.

Aga neljas grupp? Nendel spordialadel pole hoolimata oma sisust ja vormist kunagi mingit raha, mida jagada…

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kas Dr Holden läks Jižerskale suuskadega või ilma?

 
At 14:52, Blogger Uku said...

Millistest stipendiumitest jutt? Ausalt: Ei jälgi kõiki Priidu mõttekäike aga sellest loost ei tule küll välja, et kas tuleks maksustada klubide ja/või alaliitude poolt makstavad stipendiumid, EOK noortespordile suunatud stipendiumid, treeneritele, spetsialistidele jne. makstavad nn. "töötasud" või kõik stipendiumid üldse.... põhimõtteliselt?
Kuidas oleks sellisel juhul kultuuritegelastele makstavate stipendiumitega ja "KULKA," "hasartmaksu" jne. fondidest sporti suunatavate rahadega? (viimaseid ei saa küll taotleda otseselt stipendiumite peale aga praktika näitab, et sisuliselt on võimalik ka nendega "majandada")
... aga kuidas on parteide toetuse, riigikogu "kuluhüvitiste", valijatega kohtumise, koduigatsuse jms rahadega? Miks sa Priit selle koha peal trummi ei löö ja ei tee uuriva ajakirjaniku tööd ja ei uuri välja, et kuidas selline ebaõiglus üldse on saanud sündida?
(maksumaksja rahade ümberjaotamine valitud seltskonna hüvede suurendamiseks???)Ja ärge tulge ütlema, et see kõik on meie kõigi hüvanguks, ja et nende asjade pealt makstakse makse, sest sisuliselt on see formaalne "ühest taskust teise" süsteem! Priit näita nüüd oma "spordimehelikkust" ja selle asemel, et nõrgemat veelgi rohkem alandada astu parem tema kaitseks välja... kui julgust on muidugi... alfaisastel pidi olema ju see kompleks, et kui tunnetab tugevama ära siis paneb jooksu, et ei peaks kaotust tunnistama... või võtab alandlikult "grupi sappa".. seal on hea "tirri lasta"....

Kokkuvõtteks tahan aga öelda, et on palju suuremaid muresid kui mõned stipendiumid, mille maksustamine ei too riigile tõenäoliselt sisse niipalju kasu, kui palju see suudab kahju luua tervele Eesti spordile... olenemata spordialast. Aga eks "spetsialistid riigiametnikud" teavad ju paremini, sest "statistika ju ei valeta" ... vaatamata asjaolule, et valim sai kogemata vale.... :D

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit, tendentslik lugu.

Enamik meie sportlasi elavad peost suhu. Alaliidust ja EOK-st nendeni eriti ei jõua ning aasta lõpus laenatakse sõpradelt toiduraha.

On mõned erandid. Meeskonnaaladest ei oska rääkida. Individuaalalaldel elab lahedasti ära vähem sportlasi kui kahel käel sõrmi. Ning nende hulgas ei ole mitte kõik tiitlitega ja tipus olevad sportlased, paljudel aladel ei ole ka (olulisel määral) auhinnaraha.

Igapäevaselt tippspordiga kokkupuutes julgen öelda, et oled kiuslik ja ebaõiglane. Eranditest suur mull kokku puhuda on alatu.

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Pulle murrab jälle rind kummis lahtisest uksest sisse! Kui teemat ei valda, pole vaja põrgata! Küsi mõne noortetreeneri "stipendiumi" numbrilist suurust, võta maksud maha ning asu tööle!

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Oh seda klikinälga küll....
Mötle ka vahel, Priit!

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Kui keegi ekssportlane ehitab nt. rikka äia rahadega maja, mis seps on sellel laiema pildiga??!
Lühinägelik ja tendentslik kirjutis! Nõrk!

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Harva, kuid antud juhul Priiduga TÄIESTI nõus.
Lugejad peaks mäletama, et asi ei puudutanud noorsportlasi ja treenereid, vaid välismaiseid leegionääre, keda "stipiga" sisse osteti ja kelle tõttu jäävad meie noorsportlastel võimalused kõrgemal kohta saada kasinamaks.
Kui rääkida EESTI spordi tulevikust, siis tuleks stipendiaatidest (=amatöörid) võõrleegionärid minema peksta ja anda omadele noortele võimalus. Kui pole amatöörid, siis milleks maksta stipendiumit - elukutselised saavad PALKA!

Võistluspordi klubid tuleb viia samadale alustele äriettevõttetega ja mitte hämada. Noortesporti saab toetada ka läbi selliste klubide, kui riik ostaks sisse vastava teenuse (sisuliselt seda see pearaha juba ongi).

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Miks on raamatutel käibemaks väiksem? PP pildikogumil võiks olla 44% käibemaks.

Piinlik on, lihtsalt piinlik.

 
At 17:44, Blogger Priit Pullerits said...

Võttes siin teie vahepealsed mõtted ja kommentaarid kokku: peaargument, et spordis elatakse peost suhu. Palun nähke elu laiemalt ja laskuge oma spordimätta otsast ükskord ometi rahva sekka! Eestis, nagu hiljuti ühes teadaandes kinnitati, elab 45 000 last allpool vaesuspiiri ehk sisuliselt näljas. Paljud täiskasvanud, kes teevad tööd, mida enamik meist siin teha ei taha - aga ilma, et keegi seda ära teeks, me ka elada ei taha (kojamehed, tänavapühkijad, nõudepesijad, sanitarid jne) -, maksavad selle eest saadava niru palga pealt makse nagu korralikule kodanikule kohale. Ja nüüd julgeb mõni veel tulla rääkima oma piinlikkusest, kui ma ütlen, et mida need sportlased ja spordiga tegelejad endast õige mõtlevad, et nemad peaks olema maksude maksmisest vabastatud, et neile peaks kogu teenistus kätte jääma?! Miks peaks sportlased ja spordiga tegelejad saama sellise privileegi, miks? Ah? Tänu millele on nad selle ära teeninud? Jah, seadus on puudulik - ja seepärast tulebki seda muuta, parandada, mida kavatsetaksegi teha, ja see on õige ja õiglane. Loomulikult ei arva ma, et valitsejate privileege ja hüvesid ei peaks kärpima - loomulikult peab! Aga see blogi ei ole see koht, kus selle küsimusega tegelda. Selleks on teised kohad. Aitäh, et mu blogi nii kõrgelt hindate, et siit peaks saama alguse kõigi Eesti ja isegi Euroopa probleemide lahendamine, aga isegi mulle käib selline töö üle jõu.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

PP, kas Sa tõesti ei saa aru, või mängid lolli? Kui noortetreenerid enam tasustatud ei saa, siis lisaks neile Sinu väidetet 45k näljasele tekib juurde hulk lapsi, kelle elu möödub tänaval, juues, narkoga jne. See, et riik saab natuke rohkem maksutulu, on pisiasi võrreldes tegelike ja suht raskelt kokkuarvutatavate kahjudega-

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Tubli Uku 14.52! Kah nüüd asi mille peale lokku lüüa! Ise tahab veel uuriv ajakiranika olla. Kui vaadata kuidas parteide käest seadusi, toetusi ostetakse ja selle eest suuri hüvesi saadakse ja seda nii ettevõtjate kui ka poliitikute(kilekotid) poolt siis on teema ikka väga mannetu. Sa Priit uuri parem miks me nii suuri taastuvenergia tasusid maksame või miks Tallinna koolide rendilepngud on sellised, miks mõned ehitusettevõtted võidavad pidevalt hankeid seda nii Tallinnas, Tartus, Võrus jne, nimetatud linnades erinevad lemmikud. Oh õnnetust kui nõrk Meie uuriv ajakirjndus ikka on, nagu see paks, plond naine EPL-st

 
At 19:13, Blogger Ain Veemees said...

Krt Ligi ei saa riigiasjadegagi hakkama, ärgu neid 200-300 euriseid stipendiume näppigu. Las proovib päris tööd, küll siis arvamus muutub!!!
Terv
Ain

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

mingi seltskond on tulnud PP kallale nääklema omast mingi kitsa mätta otsast. 16.33 näiteks. Kui jutt on sportlaste stipendiumitest, siis pole mõtet siia segada muud poliitikat. 14.07 on vist üsna ilusti lahti seletatud (tipp)spordi rahastamise üldküsimused. Stipendiume saab maksta teatud juhtudel ja avalikult kuulutatud konkursside kaudu, onju? 14.52 Kui Cramo kuulutab välja, et maksab stippi lätlasele, ... vanale jha kelle prkn algab š-ga, siis on see avalik konkurss. Muidu on riigi petmine jms. Ja üldse - sport on iga indiviidi eralõbu, kui just pole tegu I grupi näitega või mõne II-III grupi indiviidiga. Kes te siin olete PP kallal - looge oma kulutused spordile kokku ja häbi teil olgu, kasvõi nälgivate laste, õpetajate, pensionäride jkj ees

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Pulle pole ise võimeline asjade suuremat pilti tajuma. Ainus allikas Ligi ning kohe jutuke valmis treitud!

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit!

Tsiteerin sinu tsitaati: " Üks kolleeg Postimehest rääkis, et üks Eesti koondise suusasprinter on ehitanud endale Tallinna äärelinna nii uhke elamu, millisest enamik meist, ausaist palgateenijaist, võivad üksnes und näha."

Piinlik pole või? Sponsorrahadest, toetustest suusasprinter? Kes? Ära pane eite, räägi siis nimedega. Kui keegi ehitab (mina küll ei tea), siis see raha spordist küll pärit pole... Aga palun räägi faktidega, eks ole.

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Martin Reim, üle 40+ juba, avastas alles nüüd, et mehed maksavad maksu. Et kiirabi toimiks, teed korras oleksidm politsei pätte püüaks, õeptajale palka makstaks ja kõik need teised värgid.
Lõvipoisist on mees sirgunud! Braavo! LOL

 
At 20:04, Blogger Priit Pullerits said...

Öelge, miks pidid Eesti suusaässad saama kuus 40-50 tuhat krooni stipendiumi? Makse selle pealt maksmata! Mille eest neile maksuvabastus ja teistele nendetaolistele samuti? Kõik, kes seda õigustavad, on potentsiaalsed maksupetturid ja ümbrikupalkade toetajad.

 
At 20:07, Blogger Priit Pullerits said...

Ja taga hullemaks: miks peavad meie neegerkorvpallurid saama tuhandeid eurosid kuus stippi selle pealt meie riigile pennigi maksmata!?!? Millega te seda õigustate? Ah?!? Pistavad raha tasku ja ei maksa sentigi...! Mis ütlete?

 
At 20:11, Anonymous Anonüümne said...

PP: "Kõik, kes seda õigustavad, on potentsiaalsed maksupetturid ja ümbrikupalkade toetajad."

Pullerits, kui see, et Eesti selliseid inimesi täis on, sulle üllatusena tuleb, siis on sul küll pikad juhtmed.

 
At 20:13, Anonymous lihtne eesti mees said...

Kle anonüümne 19:58! Martin Reim 40+ teab maksudest kindlasti rohkem, kui sina, Martin Reim 40+ küsis ise EMTA-st järele, kas treeneritele stipendiumi maksmine on nende poolt aktsepteeritav ja sai sealt vastuseks, et see on igati OK. Seetõttu ongi Martin Reim 40+ palganud ühe kalleima advokaadi, Aivar Pilve, et temalt tagantjärgi 70000+ eurot välja ei nõutaks. Vastasel korral on Martin Reimi 40+ jalgpallikool pankrotis ja sulgeb uksed. PP ja anonüümne 19:58 on muidugi häpid, poistel jääb aga jalgpallitrennides käimata, treenerid ei saa enam isegi seda hädist stipendiumi mitte ja üllatus-üllatus, ka riik ei saa mitte midagi.

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen noortetreener ja sain detsembri treeningute eest 85 eur-i stippi. Haigekassa lepingut pole. Palun õiglast karistust. Kus ma end võimude kätte saan anda?

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Praegusest nr.1 sporditeemast ka vahele.
Olle jutust oli kuulda, et Bernatski soovis juba pikemat aega tagasi saada arsti litsentsi. Ei imesta, et see saamata on jäänud, kuna selliste tõekspidamiste ja hoiakutega mees Hippokratese vande alla vist enam ei mahu?

Algupärane Hippokratese vande* tekst:
Ma vannun arst Apolloni ja Asklepios'e, Hügieia ja Panakeia ja kõikide jumalate ja jumalannade juures, neid tehes tunnistajaks, et ma täidan järgmise vandelise kohustuse, nii palju kui jätkub mul jõudu ja otsustusvõimet.

Ma tahan austada oma õpetajat selles minu kunstis nagu oma lihalikke vanemaid.
/.../
Ma korraldan haigete eluviisi nende kasuks parema võime ja otsuse järele; aga kõik, mis kahjustab või vigastab haiget, tahan neilt eemal hoida.

Ma ei anna kellelegi surmavalt toimivat mürki, isegi kui ta seda minult palub; ka ei anna ma sellele sihitud nõu.

Samuti ei anna ma kunagi naisele vahendit idaneva elu hävitamiseks.

Pühalt ja puhtalt tahan ma oma elu ja meie kunsti säilitada.

Kellelegi ei tee ma kivilõiget, vaid jätan selle käsialustele, kes seda tegelust tunnevad.

Kui paljudesse majadesse ma ka ei astu, ikka tahan ma sisse astuda haigete tervistuseks ja eemale jääda igast ettenähtavast ja hävitavast kahjustusest, eriti aga lihahimu tegudest naiste ja meeste, vabade ja orjade kehadel.

Mis ma aga ravi ajal näen või kuulen või ka väljaspool ravi läbikäimises inimesiga, mis ei tohi levida, sellest tahan vaikida ja kõiki neid asju käsitleda kui saladusi.

Kui ma seda vannet pean ja ei riku, siis olgu mulle lubatud minu elust ja minu kutsest rõõmu tunda, igaveseks ajaks jäädes kõikide inimeste juures lugupidamisse. Kui ma aga vannet murran ja valevandlikuks saan, siis tabagu mind vastupidine saatus.

* - tõe huvides olgu öeldud, et Eestis on kasutusel arstivanne, milles kajastuvad olulisemad Hippokratese sõnastatud põhimõtted, kuid välja on jäetud see, mis tänapäeval juba iganenud on (jumalate ees vandumine või keeld kasutada nuga), lisatud on kaasaegse arstieetika olulisemad põhimõtted (tõenduspõhisus, patsiendi autonoomia, informeeritud nõusolek).

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

to 20.20 Nähtavasti olete lihtsalt tunniandja, mitte treener. Põhitöö on teil kuskil mujal. Ja miks ei vormistata Teile seda 85€ bensiini kviitungite eest? Arvan et bluffite

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Reim 40+ on minule sümpaatne. Tunnen kaasa, et üks eesti mees nagu Reim on säärase s.ta sisse sattunud! Aivar Pilvest tuleb eriti kõva haisu!!! Kui Maksuamet nii ütles, siis on õiguspärane ootus, selle põhjendamiseks ei pea kõige kallimat dopingukurjategijate advokaati palkama. Pilve palgates on Reim 40+ end avalikuse ees positsioneerinud s.o. s.taga üle valanud. Ma lootsin Reimist paremat.
Jalkatrennide kinnipanemine oleks hea mõte, noored õpivad seal ainult ropendamist. Õigeid töömehi neist ei saa, lähevad välisklubidesse "stippe" teenima. Eesti majandus, teadus, kultuur ei võida neist midagi. Noored tehku staadionil ja metsa all jooksutrenni, siis kasvavad neist mehed, sh edukat ärimehed nagu Kristo Reinsalu ja Andres Keba.
Jooksumees.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Kes see Keba on?
Jooksumees? Ärimees? Naljamees?

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Üks stipisaaja on nüüd kahtluse all, et tegi stipirahadest ülekande. Ilmselt tegigi ja"ülekanne" ongi tehingu sisu ehk tavaline vereülekanne.
Nüüd jäi lollilt vahele - ostis vereülekande, aga kahtlustuse sai hormoonidega.
Nüüd siis hea öelda, et "hormoone mina küll ei ostnud!".

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Kas sina, haigete kõhrede ja randmetega meelelahutaja-ajakirjanik, tahaksid saada oma töötasu stipendiumina ja loobuda haigekassast?

 
At 03:06, Anonymous Anonüümne said...

Ja see üks Eesti koondise suusasprinter on ehitanud endale Tallinna äärelinna nii uhke elamu ja kas selle kõik maksuvabalt? Kus on tõendid või lahmid niisama süüdimatult?

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen see noortetreener kes siin enne sõna julges võtta. Mis vahe on kui makstakse bensutseki eest? Kas see on siis riigi suhtes ausam ja õiglasem. Võime ju veel JOKK skeeme välja mõelda. Vabastame noorteklubid spordibaaside kasutamise tasust ja riik maksab baasidele puudujääva summa. Mina saan net 85 edasi ja klubi maksab maksud. Või tõstame pearaha niipalju suuremaks. Kolmas variant, et lapsevanem maksab 20 euri asemel 60 euri kuus (siis oleksin saalis üksi).
Eespool keegi kahtlustas mind bluffimises. See vabadus teil on. Sel aastal lihtsalt pole mul rohkem gruppe võtta. Väike koht ikkagi. See , et ma haltuurakorras muid asju pean tegema, et hinges püsida pole oluline. Terve suvi tuli ehitusel veeta.
Ja lisaks olgu öeldud, et 2012 aasta kokkuvõttes maksis klubi omanik 300 euri omast taskust klubi eksisteerimisele peale. Pole nagu mingi pudrumägede ja piimajõgede teema. Aga lapsed tahavad sporti teha ja teevadki, seni kuni jagub poolearulisi kes seda neile võimaldavad.

 
At 11:52, Anonymous lihtne eesti mees said...

Jõudu ja jaksu sulle noortetreener. Sinusuguseid mehi on meil palju rohkem vaja, kui endale rinnale taguvaid "maksumaksjaid". Uuriv ajakirjanik oleks võinud rahandusministri peost terade nokkimise vahele näiteks küsida, et kuhu kadus koalitsioonilepingus ette nähtud huviringide raha, see ju poleks läinud tippspordile, mida meil vaja ei pidavat olema.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud noortetreener 85€, oled tõenäoliselt püstitanud äraelamise maailmarekordi. Huvutaval kombel, omamata ravikindlustust, saad siiski lubada endale internetti... Nagu ülalpool juba märgitud, sa ei esita täit pilti oma sissetulekutest

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui tulemusliku spordi nimel on igasugune susserdamine (sh. rahaasjades) lubatud, siis juhtubki see, mida teise väljaande ajakirjanikud praegu kajastavad - 2000 a. Vasaloppeti võitja näis ostvat raeapteegist tolmuimejat.

 
At 12:52, Anonymous lihtne eesti mees said...

Hoiame ikka venelaste kõnekäänu kohaselt kotletid ja kärbsed eraldi, üks asi on stipendiumite maksmine noortespordis ja teine asi tippsportlaste puhul. Siin kirjutanud noortetreenerile tähendaks miinimumpalga peale saamine treeneritööst saadava sissetuleku neljakordistumist, kahjuks tähendaks see arvatavasti peale paari palgapäeva ka töö kaotust, sest noortetööga tegeleval spordiklubil ei ole lihtsalt materiaalseid võimalusi selle maksmiseks ja tulemuseks oleks pankrot. Teine asi on hoopis see, kui tippliigades mängiva miljonieurose eelarvega korvpalliklubi üks liidermängijaid saab ametlikult 500 eurost stipendiumi. Sellest ju tegelikult see stipendiumisaaga alguse sai, peasüüdlane mängib juba Türgimaal ja saab mitukümmend korda suuremat (arvatavasti)palka, kohalikud noortespordiga tegelejad aga peavad vist praeguse seisuga hakkama vaikselt otsi kokku tõmbama ja varsti loeme siinsest blogist, et peale tippspordi pole meil vaja ka noortesporti.

 
At 13:43, Blogger Priit Pullerits said...

Ma võiks ju ka kurta, et pean juba üle seitsme aasta blogi, mis pakub meelelahutust ja mõtteainet ja kaasarääkimise võimalust ja vaidlemise võimalust ja mida kõike veel tuhandetele, aga ma ei ole selle eest saanud mitte ühtegi senti - mitte ainsatki! Erinevalt nt noortetreenerist, kes saab 85 eurot stippi kuus (ja kellel on ka mingi põhisissetulek arvatavasti, nagu mulgi, aga see ei puutu siin asjasse). Nii et võrreldes noortetreeneriga olen mina, kellel ei ole mitte 20-30 kundet, vaid sadu, ikka väga räbalas ja trööstitus seisus. Peaksin ka nutma hakkama? (Kui te arvate, et need blogisissekanded koos piltidega tekivad 5-10 minutiga, siis eksite. Proovige ise midagi sel tasemel pidevalt luua, see siis üles panna, vastata lugejate küsimustele, kommentaaridele...) Kus mu stipp on???

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

"Kus mu tipp on?", küsib
Pullerits.
Kõik lugejad ei tea, et Ameerikas
on tavaks anda hea teeninduse
eest dollar või paar

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Sinu stipp on minu tuhanded klikid ja teiste tuhanded klikid. Klikkide eest ju Postimees maksab.

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Noortetreener. Osadel kommentaatoritel on funktsionaalse lugemisoskusega probleeme. Olen üsna selgelt varem kirjutanud kust ja kuidas ma raha saan. Õnneks on ka selline kooselu vorm nagu abielu ( nii heas kui halvas).
Lahmijatele, palun pakkuge lahendusi. Mina pakkusin vist 3 oma varasemas postituses.
Arvan, et riigil oleks oluliselt kasulikum ja tulusam saada oma maksutulu kätte neilt ettevõtjatelt kes mind suvel ümbrikupalga eest tööle võtavad.
Klubi teine treener on õpetaja ja kui me oma sissetulekuid oleme arutanud siis minu suvine teenistus on 3/4 tema aastasest.
Jah ma olen halb ja paha ja riigile kahjulik persoon, tulistage nüüd.

Priidule. Mis juhtuks kui sa seda blogi ei peaks?
Mis juhtuks kui ma treeninggruppi ei teeks?

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Väga õiged küsimused.
Kui treener ei ole, siis te oleksite lihtsalt abielus.
Ei tea, miks nimetada midagi spordiklubiks, mis ei tule isegi treenerile palga maksmisega kuidagi toime, ja kus noored ei tule ka tasuta treenigtundi. Krdi riik.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Selles osas terane tähelepanek, et kui Pullerits blogi ei peaks, ei juhtu tõepoolest mitte midagi. Kloune teisigi. Võrrelda noorte treenimist puhtisikliku egotripiga on kohatu.

 
At 18:49, Blogger Priit Pullerits said...

15:20 ärge ajage lolli juttu: Postimees ei maksa mulle siin ühegi kliki eest pennigi. Selle blogi pidamine ei ole kuidagi Postimehega seotud. See on Postimehest täiesti sõltumatu blogi.
Selge, 18:01, teie olete siis see teine kloun. Tänan otsekohesuse ja avameelsuse ja julguse eest!

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits tahab stippi saada selle eest, et paneb teistele needusi peale? Aga kuna ta ei oska seda kunsti, siis põrkas needus enda pere peale tagasi. Kurb. Aga õiglane.

Lisaks hirmutab PP oma "Postimehega mitte seotud" blogis oponente Eesti Meedia juristiga. Kurb.

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

"Kõva", "väga kõva", 19:25!
Tõeline mehe tase!
Braavo bravissimo!
Nii madalale, et hakata anonüümsena teise inimese ema surma üle siin kraaksuma, annab ikka langeda.
Ma usun, et kõigil kommentaatoritel, kes siin sõna võtavad, on sügavalt piinlik ja häbi, et teiesugune siin meid kõiki sellise sõnavõtuga blameerib.
Väga kurb lugu, äärmiselt kahetsusväärne lugu, et meie seas leidub selliseid tüüpe (inimene on palju öeldud tema kohta) nagu 19:25.
Häbi talle.

 
At 20:25, Anonymous Anonüümne said...

"Gert Kullamäe: saime Venemaa reisiks vajaliku emotsiooni" (ERR Sport, 11.01)
Kuidas sellistelt tippkuttidelt mingit maksumaksmist üldse küsida? Emotsioonide mäng, lendavad oma autodega peale, tihti ka lennukitega.. Vaestemajad, keskkonnakaitse, teedeehitus ja tervishoiu rahastamine on selliste artistide jaoks liiga madalad asjad.. Aga teed olgu korras! Inimrämps tänavatelt koristatud ja avalikud teenused kliki kaugusel!

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

Teeks siis anonüümselt.
Vaja, võib täpsemalt.

Soomes on profisportlase (neid on neil mõnisada - jäähoki, suusatamine, suusahüpped jne) keskmine KESKMINE netopalk 5000€/kuu. Enamik kulusid makstakse küll siis ise.

Arvutage Eesti mõistes, mis see tähendab. Ehk siis 60000 aastas palgaks ja lisaks 45000 riigimaksudeks. Ehk siis 100 000€+/ aasta.

Suur kiusatus on Eestis maksta tõepoolest stipendiume, jäävad maksud maksmata ning profisportlane saab palgaks ehk 30 000€ aastas.

Kuidas oleks õigem? Suuri palkasid on meil saanud kolm suusatajat, üks kergejõustiklane ning ongi kogu nimekiri.

Teised? Teevad konkurentsivõimetute palkadega ning iga aasta kutsutakse mõnda teise riiki teise riigi lipu alla. Pole veel mindud. Ühel hetkel minnakse! Meeskonnaaladel lood teised.

Kogu süsteem on rahalises defitsiidis. Puudu on kindlasti 10m€ aastas palgakulusid treeneritele, sportlastele.

NB! Tippsportlastel pole isegi haigekassat...

Ja majandusministri kapriisid viisid aastal 2013-14 spordi rahastamisest kokku ca 1 miljon eurot.

Kui nüüd maksustada kõik stipendiumid ja tasud... See vähene sport, mis on, jookseb laiali. Ehk ongi see taotlus, eesmärk. NB! Andekad saavad teiste riikide palgale anyway. Lõhume s..tasti toimiva süsteemi, aga mis tuleb asemele...

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Austet Priit!

Rääkisite "naised saunas" juttu edasi, et üks suusasprinter on ehitanud spordirahadest Tallinna äärelinna eramu! Kaks korda on küsitud, küsin kolmantat: Kes? Olete Te oma jutus kindel?

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Neinar Seli - Tartust pärit kergejõustiklane.

Seenioride klassis tuli ta 2004 maailmameistriks vasaraheites, 2010 sise-MM-il, 2003 MM-il ja 2000 EM-il sai hõbemedali.2010 sai ta veteranide MMil vasaraheites hõbemedali.

Hetkel on hr Neinar Seli EOK president ning on määranud ka oma esindajad uurima dopingutohtri süüdistusi.

Loodame, et uurimine toob tõe päevavalgele ning igasugused kahtlused langevad ära või leiavad kinnitust. Kuni selgust ei ole kerkivad üles üha hullumeelsemad vandenõuteooriad.

Priit, aeg on hakata reporteritööd tegema.

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

> on ehitanud spordirahadest Tallinna äärelinna eramu [..] Olete Te oma jutus kindel?

No ütleme, ta võis nt saada mõnelt oma hõimlaselt stippi maja ehitamiseks. Kindel aga saab milleski olla alles siis, kui Maksuamet on kõik rahad läbi revideerinud, et maksud makstud jne Seda lgp küsija ometi ei pea vajalikuks?

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Mis Tallinnast te räägite? Must valgel on ju kirjas, et Otepää!

Mees peaks olema Kümmel, tema majaehitusest on juttu olnud, olid vist vahepeal ka mingid võlad, võttis vist liiga suure tüki hambusse?

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Kümmelile makstakse vaikimise eest. Muidu hakkab veel Bernatskit tegema. Tulemused 50. koha mail, aga peab maksma. Märkus: eelnevas jutus "Kümmel" tähistab tegevtippsportlast, kes teab tõendeid Eesti spordis käinud dopingutarvitamisest. Mitte suusasprindi koondise liige P. Kümmel. /

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Fischer: testi ei saada töökindlaks

http://sport.postimees.ee/2657892/fischer-testi-ei-saada-tookindlaks

See olesk muidugi tase, kui Eestlased laseksid testi teist korda ka põhja. See pole võimatu ja Fischer ei räägi hetkel ka kõike mida teab.

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

Tase oleks see, kui eestlased töötaksid välja testi mis ka töötab, ning millega ka dopingutarvitajad kätte saadakse.

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Tore!

Jätkake samas vaimus. Selle asemel, et täpsustada ning vabandada valeväite eest, ilmub blogi sissekandesse tekst "Üks kolleeg Postimehest rääkis, et üks Eesti koondise suusasprinter on ehitanud endale Otepää kanti nii uhke elamu, millisest enamik me..."

Enne oli samas kohas "
" Üks kolleeg Postimehest rääkis, et üks Eesti koondise suusasprinter on ehitanud endale Tallinna äärelinna nii uhke elamu, millisest enamik me...

Tegin varasemast ka koopia, kas peaks lingi üles panema?
Ajakirjanikul on korrektne oma eksimus parandada koos selgitusega.

Kusjuures huvitav on see, kas jutt Postimehe kolleegist on väljamõeldis. Kuidas selgitate, et ükskord rääkis juttu Tallinna äärelinnast, teine kord Otepääst. Ega siin keegi lihtsalt tahtlikult valesti kirjutanud ei ole. Väljamõeldised, valed tekivad kergesti. Aga miks on siis vaja nii kirjutada?


Ühel mehel, suusasprinteril on tõesti Otepää kandis uhke elamu ehitatud. Kuid mitte Tallinna äärelinnas. See mees on ainus, kes Eesti suusatajatest sel aastal rohkem kui korra punktile on sõitnud. Ja pole sugugi selge, kas siin ka näiteks suusatamise välist raha pole olnud. Pole küsinud. Ajakirjanik võiks ju ühe telefonikõne teha, selle asemel, et end tõeliselt piinlikku olukorda asetada.

 
At 00:31, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti, 22:37, seal võib veel olla muud raha. Tippkutid-suusatajad on ju väga sageli ka ärimehed. Ost-müük-vahetus, ja papp jookseb ise kokku. ERRi Suusafoorumis hetkel näiteks pakutakse Rossignoli ja Fischeri suuski, Casco sirme, Rudy Project prille jpm. Ja loomulikult vajab Šveitsi Davosis jt Euroopa peeneimates suusakuurortides laagerdav MK-sarja 50. koha suusataja-ärimees ka riigi stippi ning riigi enamusosalusega monopolfirmadelt kopsakaid rahalisi ja mitterahalisi toetusi, ergutusi ja kingitusi. Seda 19 € lapsetoetusega riigis, kus 45 000 vaesuses elavat last.

 
At 00:37, Anonymous Anonüümne said...

00:31-le

Päri. Ilmselt on äri käinud suuskade, määrete ja muu varustusega.
Kuysjuures kui suusad ostetud oma rahast (paljudel MK karusellis nii ongi!), on mõistetav, et teise ringi suusad lähevad ka turgu.
Aga. Teatud seltskond on turgu paisanud ka ohtralt alaliidu ja toetajate papi eest ostetud suuski ning sellest rahast on ilmselt elatud.

Kes ja kus laagerdub suusatajatest ning millistest vahenditest, on omaette teema. Kas väärib rääkimist? Jah! Sest näiteks kergejõustiklaste laagrid Hispaanias, Portugalis on kordi odavamad (sest sellist raha pole lihtsalt pöörata). Säästu kohti on palju ning põhjendatud, sest tulemusi ei ole. Ning see pole pelgalt selle viga, et õiget pulgakommi sel päeval poes ei müüdud. Trenni tehakse lahjalt, vähem kui varem, L. K aegadel.

 
At 01:51, Anonymous Anonüümne said...

Kes keelab teistel alaliitudel häid lobiste palgata ja sponsoreid ära rääkida. See käib terves ilmas nii, isegi Veenemaal. Ega raha otsa pole lõppend, tuleb osata küsida ja serveerida ennast.
Kas on vaja teisi süüdistada, et nad oskavad küsida ja neile ka antaksekui, pigem tuleb peeglisse vaadata.

 
At 08:10, Anonymous Anonüümne said...

Hakkab jälle pihta.
Naiste start 9:45,mehed 10:00.

http://www.swixskiclassics.com/

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Kas romaan "Pettus. Ühe spordiriigi tõus ja hiilgus" on juba avaread saanud?

Millal tuuakse rahva ette teised (spordi)arstid, kes häid aineid hankinud ja levitanud?

Sportlased ju õllekruusi taga räägivad nimedest vabalt, ei usu, et ajakirjanikud ei teaks.

Avaldage need sada+ nime ära, inimesed ei pea elama edasi kartusega, et hommikul uksele koputatakse või et tundmatult numbrilt kõnet ei julge vastata.

Joon vahele. Ei ole mõtet Sotši saata neid, kel kahtlusevari küljes ja venitada avalikustamistega kuni olümpia läbi. Kui joone saame kohe vahele panna, siis tuleb seda teha.

Soomes on tilkumine tänase päevani ning avalik saladus, millised sportlased puhtad...

Teeks sedakorda nii, et ei ole häbi lastele ja noortele otsa vaadata kui neid trenni kutsuda või järgmises trennis vastu võtta.

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa teha muud järeldust kui et ühel või teisel määral (teadjatena, tarbijatena, ärijatena) on dopinguga seotud või seotud olnud tegelased poliitika- ja ärieliidist, kes praegu võimul. Kõige kõrgema ešelonini välja. Mitte tingimata kõik tarbijana või äritsejatena (kuigi mõne puhul ka seda), Poliitiku puhul piisab aga ka teadmisest. Ilmselt jooksevad need asjad juba 15-20 aasta taha välja.
Ütleme otse välja - asjade lahtiharutamine oleks valitsevale võimule ohtlik. [Säh sulle siis spordilembelisust ja tippsportlastega semmimist. Aitab küll poliitiku reitingut tõsta, kuid paneb dopinguluukere kappi.] Õigustuseks võib öelda, et ega suur osa eesti rahvast vist tahagi, et illusiooni lõhkuma hakataks. Meenutame, et iseseisvus tuli meile loorberipärjaga olümpiakangelannasid ja -kangelasi juubeldades. Ajal, mil, nagu asjatundjad väidavad - teatud aladel polnud dopinguta maailmatasemel midagi teha.

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Mõteldes pool sammu edasi - kas tasu ostetud medalite eest võib käsitada (osaliselt) tasuna vaikimise eest? Nagu ka sinekuursetele ametipostidele nagu terviseradade peainspektor määramisi.

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Kui te suudaksite Toomas Savi kasvõi natukene rääkima panna endistest aegadest, oi sõbrad, te kukus selili koos tooliga.

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

13:01 on peris võimsa kalambuuri siia asetanud.
Paratamatult tekib küsimus, et kas ta ka teab midagi rubriigist "oi sõbrad!" või on tegemist sellise elus paljunähtud käsikiimlust seksina serveeriva tegelasega, kes saunas laia suuga praalib, et oi mehed, kus eile sai ikka naisi põrutatud!
Endal aga mõlemad peopesad nühkimisest valusalt villis. :)

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

suusajuttu ka---Kümmel,meie esisprinter,ütles et kui teised eest läksid enne veerandfinaali lõppu,võttis ta hoo maha.No kurat,täiega oleks pidanud lõpuni panema,mis sest et viimane,võib-olla oleks eelviimase kandadele jõudnud.Näete, niisuguse suhtumisega ei saagi neist midagi tulla.Peale võistlust samuti oleks võinud 4-5 ringi pea max-iga kütta, oleks sama koormuse saanud nagu finaalimehed,siis hakkab ehk midagi tulema.Sellisteks üritusteks ollakse ju puhanud poisid või mis arvate.

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

See ei ole kalambuur.
Kui Toomas Savi kasvõi natukene rääkima panna endistest aegadest, siis selguks, et Eesti kui suure spordiriigi maine seisab savijalgadel.
Toomas Savi võiks enne elu lõppu paljugi rääkida, kuid ju tal on savi.
-- Need oleksid kalambuurid, 17:35. Jäägem ikka terminoloogilise täpsuse juurde!

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

13:01 on väga selge kalambuur, aga see on märksa peenem kui 18:27 toodud igapäevased ja igavadki sõnaseadmised.
Seal on küllaltki osavalt seotud endisaegne spordi tippfunktsionär ja praegune, mis annab piisavat sügavust ja mõtteainet "kaevuritele".

Aga, nagu näen, kukkus see teil täiesti tahtmatult ja endale arusaamatult välja, seega olgu siinkohal edastatud minu vabandus, et teid üle hindasin.

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

Naljakas väide postimees ei maksa, aga postimehe it ja juristid tegelevad blogiga. Omast tahtest tegelevad või ikkagi tööandja käsu järgi.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 00:13, Anonymous Anonüümne said...

Mõedakuga on ilmselt selge - mereäärseid sademeid seal ei naudita ja eesoleva 8 päeva ennustus pakub keskmiselt millimeeter lund päevas. Kõrvemaa sõit tundub perspektiivikam, sinna meretuuled millegipärast tahavad sadada.

 
At 00:47, Anonymous Anonüümne said...

Pole hullu midagi, Mõedaku tehakse hiljem järgi ja asi korras nagu Norras.
Oi kuidas tali tuleb, mühisedes tuleb nüüd! Ilus mühin.

 
At 00:52, Anonymous Anonüümne said...

Olle võib ka ütelda, et laen - ja leidub lolle [kalambuur!], kes usuvadki. 18:50, minge raamatukokku ja tehke endale selgeks miks kalambuur on. "Segase panemiseks" on paremaid kohti kui Pulleritsu blogi.

 
At 01:10, Anonymous Anonüümne said...

jään eriaravmusele 00:52ga. Pulleritsu blogi kommentaarium valdavalt "segase panemisest" koosnebki. see näib olevatki asja eesmärk.

 
At 02:50, Anonymous Anonüümne said...

Kümmeli papp tuleb Vähja käest, et papa liiga aktiivselt fondi asju ei uuriks.

 
At 01:58, Blogger anosh said...


افضل شركة تنظيف منازل بالرياض 0553551993
قمم التميز افضل شركة تنظيف منازل بالرياضلديها الكثير من عمليات التنظيف المناسبه والتي يتم اختيارها وفقا لحجم المنازل او القصور او الفلل التي يتم التعامل مع تنظيفه ومن الصعبب ان تجد جميع المميزات داخل اي شركة الا عند شركة تنظيف منازل بالرياض فمعنا نجد لك جميع الحلول التي تثير قلقك تجاة عملية التنظيف الشاقه لمنزلك فأن جمال المنزل ونظافتة تعكس شخصية صاحب المنزل كما ان شركة تنظيف شقق بالرياضتستخدم افضل المواد الفعاله للتنظيف بصورة جيدة فمعنا نقدم لكم اهم النصائح التي تفيد عملائنا في تنظيف منازل بالرياض كما اننا نهتم بتنظيف كل قطعة اثاث في منزلك دون استثناء كما اننا نهتم باستخدام المطهرات للاحواض او للارضيات لضمان اتمام عملية التنظيف علي اكمل وجهه ويتم ذلك اعتمادا علي اقوي وافضل الاساليب الحديثة وعلي ايدي عمال مهره في القيام بكافة اعمال التنظيف
اليك خيارات شركة تنظيف فلل بالرياضالتي تجعلك تستمتع بجو نقي ونظيف
تعطي لك شركة تنظيف فلل بالرياض برنامج التنظيف الداخلي الا وهو برنامج تنظيف شامل وعالي الدقة وذات جودة عالية لاعمال تنظيف الفلل بالرياض وهو يكون مختص بكل شئ داخل الفلل من اثاث وسجاد وانتريهات وتنظيفالرفائع والانتيك والتحف والنجف كل مشتملات الفلل .
كما انها تعطي برنامج التنظيف الخارجي ويتم هذا حسب رغبة عملائنا ويشمل تنظيف واجههات زجاجية او حجريه وتنظيف جناين الفلل واستعادة منزلك براق داخليا وخارجيا ويتم ذلك علي ايدي خبراء يتمتعون بدرجة عالية من الكفاءة والتدريب الجيد علي القيام بكافة اعمال التنظيف .
افضل مواد وادوات شركة تنظيف منازل بالرياض
تقوم شركة تنظيف موكيت بالرياضباستخدام اقوي المواد الفعالة والمختلفة المطابقه للمواصفات السعودية والعالمية ايضا والتي اثبتت فعاليتها لدي عملائنا والتي اثبتت جودتها في تنظيف منازل بالرياض, اما عن معدات شركة تنظيف منازل بالرياض فهي تستمتع بأحدث المعدات والاجهزة الحديثة وفقا للتطور التكنولجي والعلمي وذلك لجودة وضمان تقديم الخدمة بالمستوي الذي تتوقعونة واكثر كما ان مع شركة تنظيف منازل بالرياض جميع الحلول التي تقدم لكم الخدمة بأعلي جودة في غسيل المفروشات والستائر كجزء من عملية التنظيف الكلي لمنزلكم فان النظافة لدينا هي عنوان الحضارة كما انها عامل مهم للشعور بالراحة والاستمتاع بجو صحي ونظيف
اليكم بعض نصائح شركة تنظيف منازل بالرياض
اولا: عند تنظيف السجاد والمفروشات هناك اخطاء تقوم بعض النساء بفعلها كرش السجاد بالماء عند تنظيفة فيمكن ان تتلف الانسجة مع الرطوبة فكل ما عليك فعلة هو ان تنظفيها سيدتي بقطعة قماش مبللة وبها منظف ويتم ازالة البقع بها ومن ثم يتم شطفها بقطعة اخري مبللة بالماء ثم تترك لتجف (شركة تنظيف سجاد بالرياض) .
ثالثا: تنظيف النوافذ يتم تنظيفها بفرشاة مناسبة وخاصة لتنظيف النوافذ وايضا يمكن باستخدام الراس الخاصة بتنظيف الغبار بالمكنسة الكهربائية كما تنصح شركة قمم التميز بعدم استخدام ورق المناديل او الجرائد في التنظيف واستبدالها بقطعه قماشية مبللة .
لمزيد من التميز والنظافه الفائقه اتصل بنا وانضم الي قائمة عملائنا المتميزون للاستمتاع بجميع خدماتنا التي تقدمها اسعار تنظيف المنازل بالرياض فراحة البال هدفنا والجودة والتميز هي شعارنا





 

Postita kommentaar

<< Esileht