kolmapäev, jaanuar 08, 2014

Pullerits: Kuidas ma küündisin maailma tipptasemele?

Kristina Šmigun-Vähi, kes nüüd reklaamib televisioonis Dormeo madratseid – väidetavalt tänu millele ta sai öösel hästi välja puhata ning seetõttu päeval tugevasti treenida –, rääkis siis, mil ta kuulus maailma tippu, et suusatajate MK-sarjas sõidavad tugevamad naised sama kiiresti nagu tagumised mehed (ja ei, ta ei pidanud silmas mingeid etiooplasi ega türklasi, keda samuti aeg-ajalt rajale lastakse). Ehk teisisõnu: kui panna maailma paremad mehed ja naised koos sõitma, siis ei ole pilt selline, et mehed lähevad ees ja seejärel on tükk tühja maad ning viimaks tulevad ka naised. Ei, siis moodustub üks pikk suusatajate rong.

Veel ümberöelduna: need mehed, eriti harrastajad, kes suudavad pidada sammu maailma tipptasemel naistega, ei ole papist poisid.

Laiendame nüüd vaatepilti. Hilissügisel kuulsin televisioonist rõkkamist, et Eestis jooksis lõppenud aastal maratoni ligi 2000 inimest. Hooaja lõpetas Eesti edetabeli eesotsas Ilja Nikolajev ajaga 2:17.31. Võrdleme tema tulemust maailma naiste hooaja liidriga: Rita Jeptoo Sitienei Kenyast sai aja 2:19.57. Niisiis, Nikolajevi aeg jääb küll kaugele, tervelt 14 minutit maha meeste hooaja liidri tulemusest (Wilson Kipsang Kiprotich Kenyast 2:03.23), ent sellegipoolest tuleb Nikolajevit tunnustada selle eest, et maailma parimast naisest pole talle vastast. Seda ei ole sugugi vähe. Mõelge ise, kui paljud teist suutsid mullu edestada Tartu maratonil parimat naist (Sandra Hansson Norrast 2:58.53, 43. koht)? Või pigem peaks küsima: kui paljud teist kaotasid talle vähem kui veerand tundi? (Mina mitte.) Hakkab nüüd koitma, kui kõva tase on maailma naiste tipptase?

Aga ma ei pea oma blogi siin selleks, et kasutada võtet, mida kasutavad mõned küündimatud kommentaatorid, kel endal mingit tulemust ette näidata pole, kuid kes tulevad mu nina alla vehkima teiste meeste tulemustega stiilis, et okei, Priit, sa said aja n+1, aga näe, üks sinust viis aastat vanem mees sai tulemuse n-3. Siin tuleb asjad seada isiklikku konteksti. Ja see on paganama kõnekas!

Kas teate, kes juhib tänavu naiste maailma edetabelit 800 meetri jooksus? Juhib Francine Niyonsaba Burundist (Burundist!) ajaga 1.56,72 (paremuselt järgmine aeg on ligi sekund kehvem: 1.57,58 – Eunice Jepkoech Sum Kenyast). Mis on mul sellele vastu panna? Aga palun väga: 1.55,9 (1988) ehk ligi sekund (!) parem maailma mullusest naiste liidrist. (Mu paremuselt teine tulemus oli 1.56,0, joostud aasta hiljem.) Niisiis, mis muud, kui et küündisin maailma tipptasemele. Olgu lisatud, et aeg 1.57 sisse oli mul tol ajal täiesti argine tase, ei mäletagi, kui mitu tulemust sinnakanti jooksin. Ja seda sellise treeningu pealt: alustasin jooksutreeninguid 1983. aastal pärast Tartu Ülikooli astumist, keskkooli lõpetades oli mul 800 meetri isiklik mark 2.12, siis läksin ülikoolist kaheks aastaks Vene sõjaväkke (oli selline karm aeg...), kui sealt tagasi tulin, kaalusin 80 kilo (armee-eelsega võrreldes umbes +12 kilo) ning suutsin 800 meetrit hädavaevu joosta 2.10ga, edasi harjutasin umbes 120-130 km kuus, peamiselt kiired lühikesed 6-8 km tempokrossid maantee ääres (ei mingit uimerdamist ega tuiamist!) ning kevadel ja suvel staadionil 200-300 meetri lõigutrenn ning kahe aastaga tuligi tulemus 1.55,9 nii kui niuhti.

Juhus, et 800 meetris nii hea aja sain? Aga vaatame siis veel ühte edetabelit, 1000 meetri oma. Eelmise aasta lõpetas sel alal naiste hooaja esinumbrina Nelly Jepkosgei Kenyast ajaga 2.35,43. Kahjuks ei kannata see üldse võrdlust. Minu parimaks jäi 2.32,0 (paremuselt minu teine aeg 2.32,57). Kolm ja pool sekundit sel alal on mäekõrgune, masendav, suveräänne, lausa nokauteeriv ülekaal.

Mulle tundub, et Eesti noortel meestel on, mille poole püüelda, selle asemel et oma nooruslikku särtsu ja hoogu ja vitaalsust tuima ja aeglase maratonitrenniga nüristada ja tappa.
******
Jaanus Laidvee passing a huge pothole on Poison Spider Mesa Trail, Moab, Utah. 22. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kristina Šmigun-Vähi neli talve tagasi Vancouveri olümpial 30 km klassikasõidus. Tema kõrval Olga Zavjalova Venemaalt. Foto autor: ITAR-TASS/Scanpix
Foto 2: Sandra Hansson Norrast võitmas naiste arvestuses 2009. aasta Vasaloppetit. Foto autor: Scanpix Sweden / Scanpix
Foto 3: Francine Niyonsaba Burundist (keskel sinistes pükstes nr 10) võitmas mullu juulis 800 meetri jooksus Teemantliiga etappi Prantsusmaal Saint-Denis'is Pariisi lähedal. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 4: Nelly Jepkosgei Kenyast võitmas mullu septembris 1000 meetri jooksus Teemantliiga etappi Ivo van Damme mälestusvõistlustel Brüsselis. Foto autor: AFP/Scanpix

65 Kommentaarid:

At 08:35, Anonymous Anonüümne said...

Mis need tänaste meie noorte meeste 800 ja 1000m tulemused siis on ka? Midagi hullu vist, nagu võiks loo kokkuvõttest aimata?

 
At 08:42, Anonymous Anonüümne said...

Ega PP vist enne ei jäta, kui presidendi vastuvõtule saab.

 
At 08:45, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits vist ei ole avastanud, et ka naised harrastavad maadlust. Ta võiks proovida mõne naisega maadelda. (nagu Andy Kaufman USAs). Saaks ka Nabi kõrvale maailmatasemele.

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas see, kellega koos trenni tegid, oli Bernadski klient? Miks küsin: esimese ringi joksid kiiresti, teisel vajusid ära. Mõtlemise koht. Mõnelgi treeneril ja endisel sportlasel on munad sahtli vahel.

 
At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

Mina tänan lugemise eest, üle kuu aja jälle üks sporditegemise tema!

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Tour de Ski viimasel etapil,mis oli vist meestel/naistel sama rada, kaotas meie parim Tamjärv kuuele naisele.
edu Priidule blogipidamisel
kah Priit

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Mida lühem on distants seda lihtsam on naistele ära teha, meestel on lihtsalt looduse poolt võimsust rohkem antud. 800m näide ei ole just väga hea näide sellepärast, oleks sa olnud 3000 m sama kõva kui maailma parim naine, siis oleks teine asi. Hädapärast käib see 800 ka. Muide sel ajal jooksid naised ikka 1:53-54ga, siis sa olid kehvem.

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Hea lugu ja kihvti rakursi alt kirjutatud. Tunnustus tehtule!

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Googelda: Al Bundy kompleks.

 
At 11:07, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 09:50, siis, minu ajal, jooksid Ida-Euroopa naised üldse igasuguseid imeaegu, eeskätt Marita Koch, kelle 47,60 MR aastast 1985 püsib seniajani. Ja kuidas ta jooksis: 200 m 22,4ga, 300 m 34,1! Ja ärge unustage tšehhi jooksuhobust Jarmila Kratochvilovat (400 m 47,99). Aga nagu on kinnitanud uurijad Brigitte Berendonk ja Werner Franke, oli Koch kasutanud vähemasti aastail 1981-1984 anaboolset steroidi Oral-Turinaboli (4-Chlorodehydromethyltestosterone)doosides 530-1460 mg/a. Lisaks on olemas Frankel dokument, Koch oli kaevanud sprindirivaali Bärbel Wöckeli peale, et too saab rohkem steroide, sest Wöckeli sugulane töötas neid tootvas vabrikus.

Minu kõik tulemused on saavutatud ilma dopinguta. Tabagu mind välk või mis iganes surmav löök, kui siin teile valetan.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Jah, aga Nikolajev kaotab kindlat naiste maailmarekordile maratonis.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Tubli, tuli jälle maagiline 1.55,9 ära. See number on lugejatel juba une pelt peas, sest seda on PP sadu kordi siin enda upitamiseks erinevate vormides serveerinud.
Hakkab läilalks muutuma, nagu ühe nn dr nime kasutamine.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Great story, bro...
Taavi

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Aga Holden sõitis rendirattaga sama mäe otsa, kuhu tippässad tänapäevalgi punnitavad: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2525270/Cyclist-hires-Boris-Bike-takes-France-Mont-Ventoux.html

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

> Minu kõik tulemused on saavutatud ilma dopinguta. Tabagu mind välk või mis iganes surmav löök, kui siin teile valetan.

Tänan, Priit. Oleme Sinusse alati uskunud. Aga kas Sinu avaldusega ei peaks ühinema igaüks, kes aktiivse spordiga tegelenud?

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

PUllerits: Minu kõik tulemused on saavutatud ilma dopinguta.

NB!!

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Tänases DELFI-s on kommentaar dopingu kasutamisest viitega eilsele TTV saatele. Päris hea kuulata, kuidas juristile asjad paistavad ja kuidas asju Eestis aetakse...
"Eile (teisipäeval) Tallinna TV saates Mõtleme taas rääkis jurist Lauri Vitsut ja mul jäi suu ammuli selle peale, mida kuulsin dopingust ja sportlastest.
http://www.tallinnatv.eu/index.php?id=11618
1. Sportlastel pole mingeid õigusi, nagu orjad.
2. Eestis pole dopingu kasutamine kriminaliseeritud.
3. WADA on eraõiguslik juriidiline isik. Ja meil tal puudub karistamise õigus.
4. Maailma dopinguvastases koodeksis on kirjas, et dopinguga võivad tegelda vaid riiklikud organisatsioonid. Meil neid ei ole. Ja koodeksis veel, et koodeks pole otseselt kohandatav. Seega riik peaks kehtestama reeglid või seaduse vastavalt Põhiseadusele, mille järgi saaks karistada. Seda ei ole.
5. WADA väidab, et koodeks on ülev meie Põhiseadusest. Tegelikult WADAL puudub õigus karistada.
6. Eest Olümpiakomitee on MTÜ, mille pädevus on seadusesse sisse kirjutamata."

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Krt! Tõstsin siia normaalse kommentaari DELFI-st ja see kustutati sealt kohe ära. S.t. Delfi valvekoerad jälgivad PP blogi ja nad ei luba dopinguteemat kommenteerida. Tõstetud kommentaar oli peidetud mittedopinguteemalise artikli juurde. Seal on veel asjalikke sõnavõtte, aga ma ei või viidata – otsitakse üles ja kustutatakse ära. Loodan, et nad ei ole nii pika käega, et Priiduni ulatuvad? P.S. Ma Delfit ei reklaami!

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit ära ole nii kindel oma sõnades, sudafedi või mõnda muud ninarohtu kus sees pseudoefedriin oled tarbinud, kui selle kontsentratsioon uriinis ületab 150 μg/ml oled dopingupatune.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Kui keegi julgeb, siis võiks selle teema ka suurde meediasse tuua, sest Vitsutil on paljudes asjades õigus. Kuid kahtlen selles julguses, varsti kustutatakse ka siit kõik ära.

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Mõnel mehel on munad nii sahtli vahele võetud, et jäänud on 2-3 teemat, millest kirjutada. Recycle'ides neid.

 
At 00:42, Anonymous Ants said...

Priit, Al Bundy kompleks on tõesti märgatav. Kirjuta pare jutt, et kui Sa oleksid treeninud nagu Su iidol "maailma parim jooksja" Coe - millised oleksid võinud Su tuemused olla!?
On selge, et olematu treeninguga hea tulemuseni jõudmine näitab, et Sul oli potentsiaali palju enamaks kui "high school football star". See peaks olema aga mitte uhkustav vaid kahetsev lugu, millest saaksid tänapäeval sarnast lihtsat edu nägevad noored õppust võtta. Oleksid Sa teinud kõva trenni mõned aastad (mis ei oleks välistanud paar aastat hiljem heaks ajakirjanikuks kujunemist alustamist) oleks jutt sisukam. Ära tee tänapäeva sportlasi maha, vaid innusta neid.

 
At 06:35, Anonymous Anonüümne said...

meie suusatamise peamine küsimus-olle või mitte olle, selles on küsimus.
kah priit

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Suur dopinguskandaal kogub hoogu, Priit ütleb endiselt, et pseudovärk ja tema suur sõber ütleb, et samaaniga on tegu.

 
At 09:17, Blogger Priit Pullerits said...

Hakkab tulema: Salapärane pangaülekanne seostab dopinguskandaaliga Raul Ollet

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

> Kirjuta pare jutt, et kui Sa oleksid treeninud nagu Su iidol "maailma parim jooksja" Coe - millised oleksid võinud Su tuemused olla!?

That's not his cup of tea.

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

See on aegunud lugu, ametliku uurimist ei toimu ja komisjonile pole kohustust midagi öelda, sest tõde selles loos ei selgu kunagi. Enamus vaikib või eitab, need üksikud kes räägivad, teevad ainult oma ja ka teiste olukorra hullemaks. Ja mille nimel?
Komisjoni saab koguda ja levitada kuulujutte, sest pole pädevust ja juriidilist alust kellegi peale näpuga näidata.
Alustage seaduse muutmisest, et tulevikus saaks sellistel puhkudel ka millelegi toetuda. Aga sellel teema ei taha keegi sõna võtta, miks?

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Raul, kas sina ka?

See jutt, et ta ei mäleta mille eest raha üle kandis on väga kummaline arvestades seda, et ta mäletab ülima kindlusega, et tegemist ei olnud millegi keelatuga:)

Aga kes on lugenud näiteks mõne tolleaegse jalgratturi tunnistusi aastatest 1995-2005 mõistab, et doping oli tol ajal vastupidavusaladel nii iseenesest mõistetav, et ilma selleta ei teinud seda mitte ükski tipp. Sajandivahetus oli täpselt see aeg kui kontrollid olid ülinõrgad ja dopingu kasutajad olid neist alati sammu-kaks ees. Kõik teadsid täpselt kui suurt doosi tohib süstida ja kui mitu tundi mingi aine veres on.

Raulilt ootaks vettpidavaid tõestusi selle kohta, miks see ülekanne Bernadskile läks.

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Kui sitt on majas on kõige kindlam eitada või mälu kaotada. Kui tunnistad, siis tekkib tuhata uut küsimust sinule ja sa vastad neile elulõpuni ja keegi ei andesta seda sulle.

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

10:31.
/Raulilt ootaks vettpidavaid tõestusi selle kohta, miks see ülekanne Bernadskile läks./
Normaalses ühiskonnas peab süüdistaja tõestama süüd, mitte süüalune oma süütust.
Ja ma ei saa tõepoolest aru, mismoodi salapärane pangaülekanne seostab kedagio dopinguskandaaliga. Kui teil on loisaks sellele väitele veel midagi, siis öelge, aga ainult seepärast, et kellelegi on Olle sel ajal millegi eest (mida me ei tea) miskit maksnud...Ainult sellest puzzletükist on väga vähe, et midagigi järeldada. Selliste andmete pealt saab ainult oletada ja lahmida.

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas sa oled tolle Bernatski juhtumi puhul ikka seda meelt, et asi ei jõua kuhugi? Mis sa tänasest Epli loost arvad?

 
At 11:33, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, ei jõua see kusagile, kahjuks. Võib ju tuua dokumente ja arveid, aga nagu näete tänasest EPLi loost, siis ega siit midagi välja kooru. Jah, kahtlused on suured, ülisuured - aga need ei tõesta mitte midagi. On vaja, et Olle ütleks, et jah, selle raha kandsin üle dopingu eest. Mitte mingi jõud ei pane teda ega teisi seda ülestunnistust tegema. Seetõttu, jah, võib siin välja tuua kas või 20 nime, aga ainus, mida sellega saavutatakse, on neile nimedele kahtlust heita, ükskõik kui tõsist - ent mitte enamat.

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Ei tunne isiklikult Ollet ega Bernatskit, kuid:
1) Bernatski jutus on olnud valetamist, mida aga ajakirjanikud ei taha enam meenutada (esimestes artiklites!)
2) Tema usaldatavus on kaheldav, sest ise kinnitas, et paljastused on tehtud raha väljapressimiseks
3) Bernatski "ettevõte" tegi ametlikult füsioteraapiat ja müüs teenust ka sportlastele (selle varjus VÕIS teha dopingut)
4) Olle võis saada tavalist taastusravi, aga võis olla ka "ekstra" - mõlemad oleks tasulised!
5) Miks Olle ei mäleta täpselt raha maksmise põhjust, kuid teab et ei ole doping? Olen minagi maksnud korduvalt raha meditsiiniteenuse eest, kuid AINULT kaks korda hambakirurgia eest - ja neid kordi tean täpselt! Meelde jäävad erakordsed asjad, mitte tavalised ja korduvad tegevused... Olle võib valetada (doping), kuid võib ka tõtt rääkida, sest tõesti ei mäleta iga hooaja vahele jäävaid taastavaid seansse.
6) Miks ei uurita võimalust, et Bernatski juures võisid käia dopingut saamas hoopis (ida)naabrid - treeningulaagrite ajal Otepääl? Kardeti, et Venemaal võib asi kiiremini välja tulla ja naabrite juures on anonüümsus suurem? Näiteks?

Mõtlemist küllaga ...
Pole vaja igat kaabaka nimetatud sportlast KOHE risti lüüa.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Olen nõus, et Rauli ei tohiks keegi süüdi mõista, aga mingil põhjusel meenutab see lugu Armstrongi seiklusi.

See jutt, et ta äkki sai Bernadskilt taastusravi ei päde päris kindlasti. Kui see nii oleks, siis oleks see Raulil meeles. Olen veendunud et oma hiilgeaegadel olid Eesti suusakoondisel väga kindlad tohtrid, füsiod ja muud abimehed ja olen kindel et kõik tippsportlased mäletavad, kui nad oleksid taolist teenust ostnud ja julgeksid seda ka tunnistada. Suusakoondises ilmselt olid ka tol ajal taolised teenused sportlasele tasuta ja paari kuu stipendiumi ulatuses väljamakse on ikka päris kopsakas arve ka tippsuusatajale.

Priit, kuidas sa saad kindel olla, et sellest loost midagi ei tule? Lance oli ilmselt ka aastaid kindel, et midagi ei leki välja ja kui lekib, siis tema juristide jõuk lükkab kõik ümber.

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

to 12:36

Armstrongi juhtumi puhul tegelesid asjaga USA riiklikud uurijad. Tunnistajatele saadeti välja kohtukutsed, mis kohustas neid tunnistusi andma. Meil on ju selgelt välja öeldud, et riigiametid selle juhtumiga tegelema ei hakka. Igasugustel muudel sihtasutustel puudub võim kedagi midagi tunnistama panema.

 
At 13:47, Blogger Priit Pullerits said...

12:36, ega ma ei olegi kindel. Minult küsiti arvamust ja ma esitasin oma arvamuse. Kuid seda usun, et mu arvamus on tõenäolisem kui see, et siin miski selgelt päevavalgele koorub.

Hästi elavad Eesti suusatajad! Kannavad üle keskmise kuu palga ja ei mäleta, kellele ja mille eest. 10 000 siia, teine 10 000 sinna - ahh, mis vahet seal on, raha tuleb, raha läheb. Kas te tõesti usute seda?

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Ollel hakkab mälu taastuma :D
http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/tv3-video-raul-olle-olen-jarjest-rohkem-kindel-et-bernatskile-kantud-summa-oli-laen.d?id=67583014

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Armstrongi loo analoogia kumab aina enab läbi.
Suusakoondislased on olnud riigi spordistipendiumil. Kas selle saamisel on eeldus, et sportlane jälgib ausa spordi reegleid?
Eeldatavasti see on nii. Sealt edasi on küsimus, miks need sportlased olid siis dr. Tolmuimeja kliendid? Mu meelest isegi ametliku uurimise jaoks jaguks alust, riigi raha on väärkasutatud.

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

> Jah, ei jõua see kusagile, kahjuks.

Hambapastat, mis rullikeeratavast tuubist välja pressib, ei saa enam tuubi tagasi panna. Pullerits arvab teisiti

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

Saage aru, see lugu on igatpidi ametlikult aegund, nii varguse kui, kelmuse suhtes. Kui keegi maha löödi on teine asi, siis saaks ametlikult uurida.
Pordi nahas ei tahaks olla, teab nüüd tohutult, aga rääkida ei saa, sest kõik eitavad. Nii nagu ütled, süüdistatakse laimus, sest tõendid on sõnasõna vastu.
Selliste teadmistega võib hulluks minna.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Raul, sina vä?

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Miks ootas Bernatski täpselt aegumistähtaja möödumise ära ja siis hakkas rääkima?

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

A vot sellepärast :

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/bernatski-raul-olle-rahaulekandest-sportlased-on-selles-loos-minu-jaoks-teisejargulised.d?id=67584358


 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Intriigi tekitamiseks. Raul Olle väidab, et 2003 oli tema jaoks väga vilets aasata. Seetõttu vaataks sama aja ümbruses ka teiste suusatajate peale.

Hea meelega ei tahaks seda sellisel viisil välja tuua, kuid mitte mäletada 25k EEKi (tollal pea poole aasta keskmine palk) võõrale inimesele, keda väga ei tunnegi ei ole mitte mingisugusest otsast usutav.

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Rahapesu koosseis ei aegu. Kui idasportlastelt võeti sulli ja see edasi anti, kas selle juures on ka rahapesu element?

Pakutud versioon, et on teiste riikide sportlasi aidatud, ei olegi päris uskumatu.

Ollel ei ole selliseid tulemusi, mis paneks tema saavutuste juures ilmtingimata dopingu kasutamist kahtlustama. EI OLE intensiivset pikka koormust nõudnud nt distantsisuusatamise või 10k jooksu kõrgeid kohti.

Pigem vaataks ka selles suunas, kes on äkki tulnud ning pannud ühe puraka, jooksnud ühe maratoni alla 2:25 (naistel alla 2:45).
Vasa on pisut teine lugu. Võib ka akumuleeritud mahu pealt tehtud olla ning hea vormi ajastamisega (1 kord hooaja jooksul tippvormi).

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Selline huvitav tähelepanek ühes kommentaariumis:
"EPL vöiks omapoolse kommentaari sellele maksekorralduse koopiale anda, selle kohaselt on kanne SEB-st tehtud Swedbank blanketil.

Aastal 2002 oli veel vast Hansapank.
Seal veel 3 küsitavust.
Kas EPL tegi ise selle makseka koopia? Kui keegi tõi koopia, siis vöiks süveneda."

EPL, kuidas kommenteerite?

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

-> 22:23

Kle sa ei ole asjaga ikka üldse kursis.
Olle oli omal ajal maratonisuusatamises ikka päris tipus.

Lisaks kuna jutt käib kasvuhormoonist, siis ei ole tegu mingi puraka saamise vahendiga vaid taastumisele kaasa aitava vahendiga. See kasu mis sellest saadakse ongi ka nö akumuleerunud maht.


Üldiselt on näha huvitavat olukorda, kuidas rahvas tuntud ja armastatud sportlast kaitseb ka siis kui põhimõtteliselt on ta kontrollile vahele jäänud ja süüs ei peaks normaalsele inimesele mingit kahtlust olema. Samas kui vähem tuntud sportlane, kelle saavutused ei lähe nii korda on kõigest igasugust tõlgendamist võimaldavate vihjetega kahtluse all ja internetikommentaarides lüüakse mees suht üldiselt risti.

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

to 22:42

Mida on siin kommenteerida? Kui teha täna, 2014. aastal väljavõte 2003. aasta arvest, siis ongi blanketi peal kirjas "Swedbank". Miks ei peaks olema?

 
At 23:51, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/soome-telekanal-veerpalu-ja-lallukka-juhtumitest-tulenevalt-plahvatab-peagi-voimas-dopingupomm.d?id=67585000

Meie omad on tulemusi vaadates vast 2011 aastast ausad olnud?

 
At 23:58, Anonymous Anonüümne said...

Postimehes on märgatavalt paremini asi kokku võetud.

http://sport.postimees.ee/2656586/soome-meedia-veerpalu-on-kaivitanud-dopingupommi-mis-peagi-lohkeb

 
At 00:47, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis nendes Juhansoni poolt Sulle antud purkides õieti oli? Tulemused läksid Sul kõvasti üles noil aastatel.

 
At 08:06, Anonymous Anonüümne said...

Bernatski tänases Päevalehes - "Ma ei ole Ollelt laenu võtnud".

 
At 08:43, Blogger Priit Pullerits said...

Ka mul tekkis uusi kasvuhormooni testi arenguid lugedes sama küsimus, mille esitab PM: Kui uued piirmäärad saadakse teaduslikult paika ja nende järgi oli Veerpalult võetud proov positiivne, siis kas saab öelda, et ta pole keelatud ainet tarvitanud? Sest: Seppälä sõnul erinevad uued piirmäärad eelnevatest vaid minimaalselt.

 
At 08:53, Blogger Priit Pullerits said...

Ja ka sellest laenust: kuulge, kui te küsite kelleltki laenu või annate kellelegi laenu, kas pole loogilisem, et annate ümmarguse 10 000 - või 8000 või 15 000 -, aga 10 500? 10 tuhat ja veel viissada peale? See pole selline käest kätte loogiline laenusumma. See lõhnab pigem selle järele, et tegemist on millegi eest esitatud arve tasumisega. Okei, väidate, et kui oleks olnud medikamentide ostmise summa, siis see oleks olnud veelgi täpsem, nt 10 437,28. Aga tõenäoliselt käisid sinna juurde ka teenustasud (kuuride koostamine, tooside määramine, süstide tegemine jms), mistõttu on ootuspärane, et see summa ümmardati 10 500 peale. Olete ju ka hambaarstil käinud? Jah, mõnel pool esitatakse täpne arve sendi pealt, aga teisel pool on summa "ümmargune" 35 või 75 krooni ehk ümardatud nt 73.57 pealt 75ni.

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Mis "tooside määramine", Priit?

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

"Kui uued piirmäärad saadakse teaduslikult paika ja nende järgi oli Veerpalult võetud proov positiivne, siis kas saab öelda, et ta pole keelatud ainet tarvitanud?"

Aga kes seda üldse ütlema peaks? Kas näiteks Fis või Wada saavad Veerpalu suhtes alustada uut menetlust kui seda nii saab nimetada? Kas Spordikohus saab tühistada senise Veerpalu õigeksmõistva otsuse? Kuidas need asjad protseduuriliselt käivad?

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Tulge nüüd maapeale tagasi. Igasugu rikkumisi menetletakse ikka vastavalt väidetava rikkumise ajal kehtinud normide ja seaduste järgi. Või arvate, et kui ükspäev peaks keegi USA suusadressis võistlemise ära keelama, et siis võetakse tagantjärgi Priidult kõik tema kõrged tulemused Estoloppetilt?

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Naera ribadeks, kui jälgid arenguid!
Mõned päevad tagasi, kui DELFI avaldas dopinguartikleid, ei lubatud neid kommenteerida. Kommentaare avaldati teiste sõnumite juures ja tõsteti ka siia, PP blogisse. Valvas DELFI jälgis mängu ja kustutas oma lehele kirjutatud kommentaare ära. Siia ta käsi ei ulatunud (NB PP kaitseb infovabadust ja oma blogi). Ja nüüd avaldab DELFI oma dopinguteemaliste sõnumite juures kommentaare. Vähe sellest -- tsensorid paluvad isegi abi.

• Urmo Soonvald
10.01.2014 07:19
Jah, Raul Olle mälu kiire taastumine on natuke naljakas, aga me ei saa seda kuidagi ka 100% välistada. 2002. aastal opereerida tavakodaniku jaoks nii suurte summadega ei ole siiski igapäevane. Aga, head lugejad, kui teil on seoses Bernatski dopingulooga detaile, fakte või oletusi, siis saatke need meile kontrollimiseks aadressidele kart.anvelt@epl.ee või urmo.soonvald@epl.ee.
Mis see siis nüüd on? Kas suukorvistamisele järgnenud arvamusvabaduse saabumine või järjekordne ämber Eesti elus toimunud ja toimuvate protsesside kajastamisel?
PS. Ka PP, kes algselt kirjutas, et on pseudovärk, hüüatas eile:
Hakkab tulema: Salapärane pangaülekanne seostab dopinguskandaaliga Raul Ollet
09:17

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

Tähelepanu !!!

minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

Attention !!!

my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

Tähelepanu !!!

minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

Attention !!!

my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.

 
At 14:55, Anonymous Nourrison said...

TERE VÄRSKED UUDISED

Mul on tunnistus, et tuua teile kõik foorumid, me ainult räägime Lady Rose DUBOI laenu eriti ja ma otsustasin minna tema juurde.
Alguses ma arvasin, et see oli nagu muud võlts laenuandjad, aga see daam on erandlik, aus ja tõsine. See oli mu laenu 5000 eurot vähem kui 72 tunni jooksul pärast menetluse lõpuni. Nii et palun võtke teda, kui teil on vaja laenu isikult, kes on aus ja tõsine siin on oma e-post :

duboi1970@gmail.com

Head Õnne.
Ja ärge unustage, et jagada, et aidata oma sõpru, kes seda vajavad,

 
At 03:35, Blogger anosh said...

شركة تنظيف مكيفات ببريدة
شركة تنظيف مكيفات بعنيزة
شركة تنظيف مكيفات بالبكيرية
بالاستعانة شركة تنظيف مكيفات بالقصيم
شركة تنظيف مكيفات ببريدة
شركة تنظيف مكيفات بعنيزةاصبحت البلاد معرضة لموجات ارتفاع فى درجات الحرارة بشكل شبه مستمر ويعتبر هذا خطر جدا على الانسان وخصوصا كبار السن والاطفال واصحاب الامراض القلبية وامراض المتعلقة بالتنفس ولهذا ينصحهم الاطباء باستخدام المكيف اذا كان مسموح لهم ماديا امتلاكه وءلك لان التكيف هو منقذ لحياتهم حيث قامت دراسات باحصاء عدد حالات الشفاء للمسنين فى البلاد الذين يستخدمون فيها المكيف اكبر من حالات الشفاء فى البلاد التى لا يستخدمون فيها المكيف وكما ينصح الكثير من اطباء الاطفال بضرورة وضع الاطفال الذبن لديهم صعوبات فى تنظيم حرارة اجسامهم فى مكان به مكيف ويعتبر وضع المكيفات فى بيئة العمل تعمل على زيادة الانتاج لديك والمكيف ليس فقط يقوم بتعديل درجة الحرارة عن طريق رفعها او خفضها ولكن يقوم بتنقية الهواء بتقليل الميكروبات والفطريات به مما يجعل مستخدمين المكيف من مصابون بامراض الحساسية نسبة تعرضهم لمشاكل وخطر قليلة
ماهي فكرة عمل المكيفات
شركة تنظيف مكيفات بالبكيريةفكرة عمل المكيف هى نفس فكرة عمل ثلاجة وهو الاعتماد على غاز الفريون الذي يعتبر الوسيط لنقل حرارة من الغرفه الى الوسط الخارجي . بسبب اهمية المكيفات الكبيرة وذلك الاحتباس الحرارى الذى جعل فصل الصيف حار جدا ولا تستطيع المراوح تلطيف الجو ونظرا لاهميته يجب المحافظة عليه وتنظيفه بشكل دورى ويوجد العديد من الشركات التى تقوم بتقديم خدمة تنظيف المكيفات بطريقة صحيحة وتعتبر شركة تنظيف مكيفات بالقصيم
من افضل الشركات التى تقوم بتقديم بتنظيف المكيفات بجودة عالية

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Tere kõigile,
Minu nimi on pr Sharon Sim. Ma elan Singapuris ja ma olen täna õnnelik naine? ja ma ütlesin ise, et ükskõik milline laenuandja, kes päästab mu perekonda meie kehvast olukorrast, viitan kõigile, kes otsivad talle laenu, andis mulle ja mu perekonnale õnne, vajaksin ma laenu 95 000 US dollarit et ma alustan oma elu kogu, kui ma olen 3-aastane üksik ema, kohtasin seda ausat ja jumalat kartma, mees laenuandja, kes aitavad mind 95 000 dollari dollari suuruse laenu abil, ta on jumalakartlik mees, kui teil on vaja laenu ja sa maksad tagasi laenu palun võtke temaga öelge talle, et on proua Sharon, kes suunab teid temale. võtke ühendust piiskop Elijahiga, posti teel :( bishopelijahloanfirm002@hotmail.com) WhatsApp: +2349035555247 aitäh.

 
At 04:23, Anonymous Anonüümne said...

Minu nimi on.Mrs Cynthia Corvin. Ma elan Ukrainas, ma olen täna õnnelik naine? Ma pean seda aega kasutama, et kõigile inimestele öelda, kuidas ma sain oma laenu sellest ausalt ja Jumal, kes kardab laenuandjat, kes aitab mind 140 000 dollariga laenuga, võtke temaga ühendust. kui teil on ka vaja laenu ilma probleemideta, siis tema nimi on piiskop Elijah email {bishopelijahloanfirm002@hotmail.com}, ütle talle, et see on proua Cynthia Corvin, kes suunab teid tema poole. E-post: (bishopelijahloanfirm002@hotmail.com) WhatsApp: +2349035555247

 
At 23:15, Blogger Hossam Eldeen Mohammed said...

لأول مرة عندما كنت في حاجة ماسة إلى المال ، لكن لم يستطع أحد إقراضه ؛ كل من قابلتهم خدعوا وأخذوا مني الكثير من المال دون أي شيء. تقدمت بطلب للحصول على قرض من الاتحاد الأوروبي ، نظرًا لتعليقات العملاء الآخرين ، فإن كل شيء معهم بسيط للغاية وسريع وواضح. لقد ملأت نموذج طلب التسجيل ، وتم تأكيده لي بسرعة كبيرة وفي غضون دقائق ، بعد عملية المصادقة ، تم تحويل الأموال على الفور إلي. لست مضطرًا للذهاب إلى أي مكان ، WhatsAppهم على +393509828434 هم أكثر شركات الإقراض صدقًا وإخلاصًا التي صادفتها عبر الإنترنت. أرسلهم بالبريد الإلكتروني على EuropeanUnion_loansyndication@outlook.com و whatsapp: +393509828434.

 

Postita kommentaar

<< Esileht