laupäev, veebruar 08, 2014

Pullerits: Kuidas mind koondisest välja arvati?

Esimest korda tekkis Tartu teatemaratoni võitlusvõimelisse nelikusse PSJJ arvestatav konkurents. Selge oli see, et samamoodi nagu varem edasi minna enam ei saanud. Esimesel korral kaks aastat tagasi olime 2:59.42ga seitsmendad (minu 12 km pikkuse avaetapi aeg 35.24), aga järgmisel aastal kukkusime 17. kohale, aeg 3:11.39 (minu avaetapi aeg 36.45). Võistkond vajas muudatusi, täiendust, värsket verd.

Muudatus oli tingitud juba sellest, et Silver Eensaar, meie tiimi ainus maailmameister (see-eest kahekordne), osaleb samal ajal teatemaratoniga võistlustel Poolas. Aga nagu ta lubas, hankis ta endale asendaja. Pühapäeval tuleb PSJJ ridades debütandina starti Andreas Kraas, kes on osalenud nii MM- kui EM-võistlustel ning võitnud Eesti meistrivõistlustel vähemalt kuraditosin esikohta. Viimasel Viru maratonil sai ta 34. koha, edestades mind 17 minuti ja 20 sekundiga. Rohkem kui veerand tunniga...

See tõsiasi lõi jalad alt. Faktid ei rääkinud enam minu kasuks. Sain aru, et ülejäänud meeskond nõuab vaikimisi minu kohale katsevõistluse korraldamist, kuigi valju häälega keegi sellest ei rääkinud. Jaanus Laidvee, kellega tegime tunamullu kevadel kolmenädalase fantastilise rattaseikluse Utah’sse Moabi, helistas mulle lausa mitu korda ja püüdis veenda, et olen võistkonda siiski teretulnud. Mullu sügisel Hawaii Ironmanil mehetegusid teinud Indrek Teppo läkitas kirja, et talle jääb täiesti arusaamatuks, kuidas võib üldse tekkida mõte, et ma pühapäeval suuski alla ei pane.

Olukord oli väljakannatamatu.

Aga kas teie tahaksite olla võistkonna nõrgim lüli, seda enam, et iga võistkond on just nii tugev, kui tugev on selle nõrgim lüli?

Midagi tuli kiiresti välja mõelda.

Ja siis tuli mul mõte. See oli koguni nii geniaalne mõte, et kui see läbi peaks minema, siis uskusin, et senised meeskonnakaaslased annavad mu kõikuva oleku mulle andeks. Loodetavasti isegi rõõmustavad.

Helistasin kolmapäeval endisele Eesti koondislasele, MK-sarjas mitut puhku punktikohale jõudnud ja Ameerika Ühendriikide meistrivõistlustel suusasprindis kolmanda koha saanud Vahur Teppanile (pildil vasakul). Küsisin, kas ta on pühapäeval Alutagusel ja kas ta võistelda tahaks.

Teppan vastas, et tahaks võistelda küll, just oli mõelnud, et kust võistkonna leiaks. Ütlesin, et ärgu rohkem otsigu, ma pakun talle oma tiimi – ainult ilma minuta.

Kes sinna veel kuuluvad, päris Teppan. Lugesin nende nimed ja saavutused ette. Teppan ei mõelnud pikalt, ütles, et on nõus.

Meie võistkonna võitlusvõimekus paranes ühe telefonikõnega ilmselt kümne minuti võrra. PSJJ läheb numbri 82 all pühapäevasel teatemaratonil starti sellises koosseisus: Vahur Teppan, Andreas Kraas, Jaanus Laidvee, Indrek Teppo.

Milline on strateegia ja taktika, küsib Eesti lai suusaüldsus. See on lihtne. Teppani ülesanne on tagantotsast oma oskusi ja kiirust kasutades 800 meetrit pikal stardisirgel kähku ette laveerida ning tugevamatega koos eest ära minnes võimalikult suur vahe lähimate konkurentidega sisse teha. Kraasi ülesanne on, arvestades tema head sõitu Viru maratonil, hoida meeskonda samuti võimalikult eesotsas. Eks siis näis, mida mustad hobused Laidvee ja Teppo sepistavad, ent eelmiste aastate kogemus näitab, et üldjoontes pannakse teise vahetuse lõpuks kohad paika ning kahe viimase vahetusega saab neid vaid õige pisut korrigeerida. Seetõttu meie tugevaim liige alustabki ning oletatavasti tugevuselt järgmine jätkab.

Kiiranalüüs, milliseks kujuneb meie meeskonna PSJJ jõu vahekord ülejäänud nelikutega:

Nr 1 Squeezy tiim on kõva, ilmselge favoriit.
Nr 6 Tridens on arvestatav konkurent, aga Vahur Teppan teeb nendega vahe sisse.
Nr 26 Karupesa tiim on noori kotkaid täis, nende vastu vist läheb raskeks.
Nr 33 Sparta käib ka meie meeskonnast ilmselt võimetelt üle, tõenäoliselt pretendeerivad nad esikolmikusse.
Nr 36 Alati kohal!-meeskonna Ulvar Pavlov teises vahetuses on kõva, aga teiste liikmete poolest jääb alla.
Nr 37 Alutaguse SUKL on täis tuntud ja kõvasid suusanimesid, pretendeerivad kindlasti esikolmikusse.
Nr 42 Eesti Energia SK siiski vist vastu ei saa, neil on viimane lüli (Sandor Liive) küll ameti poolest nimekas, aga ei usu, et seetõttu eriti suusavõimekas.
Nr 45 Sparta/Corpore võib olla ohtlik, palju sõltub sellest, kui hea on neil Kristel Laurson.
Nr 47 Rümena Team on ka nimede poolest väga tugev, ilmselt võib pretendeerida esikohalegi.
Nr 52 Valio III-l tasub ka silma peal hoida, ent ilmselt jäävad siiski tükk maad maha.
Nr 63 Team Kollod on küsimärk, igal juhul arvestatavad tegijad.
Nr 83 Vanamõisa Suusaklubiga tuleb ilmselt kõva ragistamist, nende lõpuvahetuse mees Alar Savastver on sitke tegija.

Niisiis, lootes, et enam-vähem võrdsete meeskondade heitluses jääb peale meie PSJJ, on reaalne 7. koht.

Siit siis eesmärgid: 6. koht – suur õnnestumine, lausa eneseületus.
7.-8. koht: korralik tugev maksimaalsete võimete kohane esitus.
9.-10. koht: pole põhjust nuriseda.
11. koht ja tagapool: kust, kurat, see asi kärises...?
******
Colorado River near the western end of Professor Valley, Moab, Utah. 23. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Priit Pullerits (nr 147) on Tartu mullusel teatemaratonil andnud pärast esimest etappi vahetuse üle Indrek Teppole (vasakul ees kummargil). Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Mulluse Tartu teatemaratoni teatevahetusala Matul. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 3: Mulluse Tartu teatemaratoni start Tehvandi suusastaadionil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 4: Vahur Teppan 2008. aasta detsembris MK-etapil Davosis. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Vahur Teppan 2009. aasta jaanuaris MK-etapil Otepääl. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix

29 Kommentaarid:

At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Dr Rips oli karm ja otsesõnaline. "Püksid maha!"

Pulleritsul on annet. Võiks erootikaväljaannetele kaastööd teha. Parem kui mitte oma nime all.

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Miks on Seli antidopingu nõukogus? Veerpalu ega Smiguni medalite ja tulemuste staatust sellel positsioonil kuidagi mõjuta ei saa. Küll aga on see just koht, kust saab mõjutada dopinguga seotud uurimist Eestis. Ehk Seli teeb kõik, et Veerpalu ja Smiguni dopingutarvitamist uurima ei hakataks. Et ei tekiks võimalust, et Karlovits, Kiudma või mõni Seli endine kaastöötaja ülikoolist milleski kriminaalses süüdi võiks jääda. Viimaste päevade Seli tegutsemine ja üleüldse ajastus, millal Seli ja Unt Antidopingu nõukokku liikusid (kui tuli teade, et Smigun on vahele jäänud) viitab just sellele. Ei imestaks, kui Port sealt varsti lahkuma sunnitakse. Priit, sa uuri seda asja natuke.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa võiksid kirjutada ka lehte arvamusloo olümpiamängude avatseremoonia kohta. Vastukaaluks sellele hüsteeriale, mis Eesti ja ka Lääne meedias käib.

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Ühed oinad vajusid juba autoga läbi Võrtsjärve jää. Kas maraton tuleb seal?

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas Sotši olümpia avatseremooniale positiivset hinnangut kirjutades osalesid mõnes Vene poolt finantseeritud programmis, millega populaarseid blogijaid-arvamusliidreid mõjutati Mänge soodsas valguses kajastama? Igasuguste kahtluste täielikuks hajutamiseks võiks välja öelda, et ei. Kiidad oma blogis Fischer-suuski, et supersuusk. Kuid loppetitel teravama otsa otsa meestest ei sõida keegi Fisheriga. Samuti laulad pidevalt hosiannat ühele Tartu määrdepoele. Paneb mõtlema, et mispärast.

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Aeg on selleks aastaks suusad nurka visata ja ratas, peale kuuajast pausi, jälle välja ajada. Esmaspäeval tuleb ka ametlik uudis, et Tartu maraton jääb ära.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

18:57. kas sul on siseinfot?
Pullerits ja lugejad siin on pühas teadmatuses.

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

küsimus blogipidajale: kas võib öelda, et Šmiguni esimese A-proovi üle spekuleerimine nullis ära tema olümpiatulemuse, teine ehk seekordne lekitamine teeb maatasa kogu hingitseva tipp(suusa)spordi?
"«Seisame kindlalt puhta spordi poolt. Viimasel ajal levivad spekulatsioonid keelatud ainete kasutamise kohta erinevatel spordialadel ei ole meie seisukohavõttu lihtsamaks teinud,» räägib Swedbanki kommunikatsioonijuht Kristi Roost.
«Praeguseks kasutada oleva info alusel on vara teha põhjapanevaid järeldusi. Ootame ära ametliku informatsiooni ning kujundame seejärel toimuva kohta oma arvamuse,» lisab ta.
Kindel on aga see, et kõik need uudised on loonud väga halva õhustiku ning pannud sponsorid kõhklema ja küsimusi esitama."

Maali

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Kui kukub SMIGUN ja/või VEERPALU - pole tähtis, kumb - kui kukub üks, siis kukub suure tõenäosusega ka teine - siis kukuvad ka ALAVER, SAVI, rida väiksemaid tegelasi, KIUDMA, BERNADSKI endised kolleegid TÜ spordivõimekuse laborist, kukub tõenäoliselt LOSKUTOV, osa mingeid täiesti tundmatuid (ASSER?), SELI, MAE, tõenäoliselt ka kogu ülejäänud staažikas suusakoondis, ANSIP, LIIVE. -- kukub kogu RE punt. Kukub lihtsalt kokku.
Kes asemele astub? IRL? Erki NOOL 'нервно курит в сторонке'.
See variant ei lähe läbi, sest äriringkondades peetakse NOOLT poisikeseks. Kui kui POSTIMEES taha tuleb, siis võib ka läbi minna?
Krt, kus on siis PULLERITS sellisel huvitaval ajal? Mees ei tee oma tööd.

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Mis siseinfot siin vaja on? Mees , vaata aknast välja! Näed ju et maratoni pole lihtsalt võimalik teha.

 
At 00:58, Blogger Tauno said...

Eriti tragikoomiline on vaadata veel siiani Eesti telekanalitel jooksvaid Tartu Maratoni reklaamklippe. Kellele need küll mõeldud on?

 
At 01:25, Anonymous Anonüümne said...

Mul on olemus meilivahetus temaga, mis räägiks nii mõndagi, aga ma ei hakka meedia kaudu konflikte lahendama. Aga Port valetab, ja valemängijate suhtes olen ma väga printsipiaalne.»

http://sport.postimees.ee/2689928/seli-pahane-port-teeb-show-d

Pordi saatus on otsustadud, valida tuleb veel sobiv aeg, ja see on ka õige.

 
At 02:14, Anonymous Anonüümne said...

Elvas on põllud lumest puhtad, Võrtsjärvel vajuvad autod läbi jää ja ees on terve nädal sula ilma.

 
At 07:49, Anonymous Anonüümne said...

"Port valetab, ja valemängijate suhtes olen ma väga printsipiaalne"

Ei no kui juba Seli ütleb, et Port valetab, siis peab see tõsi olema. Sest Seli on siiamaani silma paistnud vaid ausa, usaldusväärse ja ülimalt kõrgete moraalinormidega inimesena.

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

See, et Port on kaasanud ajakirjanduse SA Eesti Antidoping tegevusse ja iga kord, kui tal oma tahtmist läbi suruda ei õnnestu selle pressi lekitab ei ole ka just väga eetiline ja kuna ajakirjandus on millegipärast nagu üks mees just tema selja taha koondunud, siis on ta ka mitmel juhul saavutanud temale mitte meeldivate otsuste muutmise.

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

no aga lekitjaid press ju armastab.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

'lekitajaid', sry

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

MIND EI LEIA..

Mind ei leia Sotšis külastamas
igieestlaste auule.
Minu pärast viigu Tartu maraton
nad kasvõi Kuule.
Kuid EMHI ilmateade naeruvine
toob mul suule.
Ja Norra ilmateenistuse
ennustus on puhas luule.
Peagi lumi kadunud ja urvad
tekkimas on puule.
Tänavatel, metsas treenimas
näeb ohtralt ruule*.
Ma riietun ja väljan, ratas
võtab üles tuule.

*Märkus. Rünno Ruul,
ultrajooksja

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Eveli Saue paneb koondislased Vahtra ja Raju lihtsalt kotti...

Murdmasuusatamise seis on ikka masendav.

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

riidust palju lõbusam mees sai maailmarekordiga hakkama - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=773408306021295&set=a.185457971483001.50696.107737525921713&type=1&theater

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

"The End of Snow." New York Times kirjutab http://www.nytimes.com/2014/02/08/opinion/sunday/the-end-of-snow.html
"Lume lõpp"
Priit, kui kiire poiss oled, kribad veel homseks päevakohase kommentaari valmis.

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

Priit, jätta hädaldamine ja lugejate petmine - sind ei arvatud välja, sa ise andsid loobumisvõidu.

Kuhu on jäänud sinu enda poolt paljukiidetud võitlusvaim?
Oled muutunud pehmoks?

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Pole saladus, et ajakirjanikud käivad Pulleritsu blogist ideid varastamas. Priidul ei ole aga otsustavust ega tahtejõudu sellele lõpp teha.

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priidu blogi pannakse kinni?

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

On vaid aja küsimus kui Priidu blogi kinni läheb. See pidu siin kaua kesta ei saa. Kuluaarides juba räägitakse, et varsti on kõik. Ka struktuurides on teatud jõud mis asuvad varsti tegutsema.
Hammaste kiristamist ja ulgumist saab palju olema, kuid asi tuleb ära teha.
Blogimaailma kroonimata kuning langus saab olema karm, kuid õpetlik.

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Tonga mees Bruno Banani sai 30nda koha 39 võistleja seas, ehk 25% võistlejatest jäid tema selja taha. Eesti sportlased veel sellist kohta pole saanud.

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

http://olympia.postimees.ee/2687450/kummaline-sotsi-mangudel-dopinguproovidest-kasvuhormooni-ei-otsita

 
At 06:57, Anonymous Anonüümne said...

See jutt, et kasvuhormooni ei testita, võib vabalt ka bluff olla.

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Kiku saatuse osas vist antud juhul Portitist ja Selist ei sõltu midagi.

Kui siis ainult kuidas seda Eestis serveeritakse ning kuna kui palju infot lekib.

 

Postita kommentaar

<< Esileht