reede, märts 13, 2015

Pullerits: Kas veel üks küsimus Eesti jooksmise kohal? Ei! Kuulujutt saab kummutatud!

Nikolai Vedehin (29) on jooksnud 800 meetrit 1.48,48ga ja 1500 meetrit 3:41,83ga ning on miilijooksus saanud jagu nelja minuti piirist (3.59,93). Aga need isiklikud rekordid jäävad tal suure tõenäosusega löömata. Sest jalgade seisund ei võimalda tal staadionil naelikutega joosta. Viimastel aastatel on tal osa hooajast kulunud jalgade raviks.

Aga treeningtöö käib edasi. Kuigi Vedehin esindab TÜ ASKd, harjutab ta tema endise treeneri Harry Lembergi andmeil juba mitu aastat peamiselt Venemaal oma pruudi Jelena Sedova treeningugrupis. Seetõttu on ülevaade lünklik, mida ta teeb ja kuidas asjad edenevad.

Ent jooksuringkondades liiguvad juba kuid jutud, et ühe Eesti jooksja vastu tuntakse huvi.

Huvi tekkinud pärast treeningulaagrit Keenias, kus olla korraldatud aktsioon laadis «kõik puhuvad». Erinevalt liikluspolitseist, kes ütleb kohe, mis tulemuse puhumine andis, ei ilmne kõigi puhumiste resultaat kohapeal, vaid nõuab selgitamist. (Olgu kinnitatud: ma ei viita siin joobes autojuhtimisele ega muudele sellistele tegudele.)

Niisiis helistasin täna, reede keskpäeval kell 11.50 Eesti Kergejõustikuliidu peasekretärile/tegevjuhile Sirje Lippele ning küsisin, mida nad kavatsevad alaliidus ette võtta. Lippe vabandas, et ei saa vastata, selgitades, et tal on parajasti Euroopa Kergejõustikuliidu koosolek, ta tuli vaid korraks nõupidamisruumist välja, ning minu küsimusele, millal võin tagasi helistada, lausus, et nelja tunni pärast.

Seejärel helistasin Lembergile ning küsisin, kas tema teab, mis Vedehiniga on. Lemberg vastas, et tema ei ole Vedehiniga seoses mingit ametlikku dokumenti näinud ega tea, et midagi peaks olema. Täpsustasin, mille kohta küsin. Lemberg vastas, et tal ei ole õigust ehtida end võõraste sulgedega, sest Vedehin ei treeni nende vastastikusel kokkuleppel juba mullu suvest enam tema juures, vaid kuskil Venemaal. Ta kinnitas veel kord, et tal ei ole laua peal ühtki paberit, mis puudutaks Vedehinit.

Usun Lembergi. Kui ta ei ole enam Vedehini treener, siis miks tõesti peaks tema saama seoses Vedehiniga mingi dokumendi. Ja arusaadavalt ei saaks ta midagi kommenteerida, kui tal pole must valgel dokumenti – vastasel juhul aitaks ta kaasa kuulujuttude levikule. Dokumendid kui sellised peaks tõepoolest käima läbi Eesti Kergejõustikuliidu, mistõttu võtsin kõne alaliidu presidendile Erich Teigamägile, kuid ta ei vastanud telefonile.

Kell 15.45 helistasin uuesti Lippele. Tulutult. Ent ta saatis kõigest mõne sekundi möödudes vastu ingliskeelse sõnumi "Sorry, I can't talk right now" – kindel kinnitus, et tõesti käib rahvusvaheline nõupidamine, kui nii kiiresti saabub võõrkeelne vabandav standardtekstiga vastus. Täpselt sama kordus kell 16.32 võetud kõne järel.

Kell 16.41 sain kätte Teigamägi ja küsisin, mida nad kavatsevad teha. Teigamägi ütles lühidalt: "Kuulujutte ei kommenteeri." Kui täpsustasin võimalike alaliitu saabunud järelepärimiste kohta, vastas Teigamägi: "Kui ei ole ametlikku otsust, ei ole meil ka midagi väljastada." Ta tuletas meelde Ilja Nikolajevit, kui "tegime avalduse, kui asi oli mingis järgus". Resümeerivalt: ta ütles, et teab, et kuulujutud liiguvad, aga ta ei kavatse neid kommenteerida.

Miks ma sellest siis kirjutan? Aga sellepärast, et kui jutud visalt ringlevad, kui nendega on kursis isegi alaliidu president, siis mis on kõige parem moodus nendega võidelda - loomulikult, lasta need jutud asjaomastel isikutel ümber lükata. Siis on rahu majas ja kõigil süda puhas. Vedehinile jätkuvat treeninguindu ja kergeid - ja terveid! - jalgu ning kindlat meelt kuulujuttude surve all, millest üks räägib, muide, et ega too aine olegi keelatud treeningu ajal, kuid võistluste ajal küll. Ei ole kuulnud, et Vedehin Keenias võistelnud oleks.
******
Sandstone formations near Chesler Park in Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 28. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Nikolai Vedehin 2013. aasta septembris SEB Tallinna maratonil. Foto autor: Mallor Malmre, Mallormedia/Scanpix
Foto 2: Nikolai Vedehin kümme aastat tagasi juunis Gustav Sule mälestusvõitlustel Tartus 1500 meetri jooksus. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Nikolai Vedehin 2013. aasta veebruaris Eesti sisemeistrivõitlustel. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix

110 Kommentaarid:

At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

mida pole seda pole.

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

Kui puhas, siis puhas. Muidugi usume.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Kas Kostja on kärakamees?

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Kui siiamaani pole nooti tulnud, siis ei tule ka. Huvitav kust kõlakas lahti läks? Kas eelmise kevade 1:03 poolmaratonist?

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Kande lõpus esitab härra PP küsimuse. Et asjaomased isikud peaksid ümber lükkama. Paluks täpsustada et kes on antud juhul "asjaomased isikud", ning kuidas ümber lükkamine käiks?

 
At 18:08, Anonymous Eduard said...

Kohtoffile ja Nikolajevile oleks pidand helistama. Ega siis Lippe ja Teigamägi sellistest asjadest tea. Nemad on bürokaadid. Neile on paberit vaja.

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Rebase kohta saime juba teada, aga mis häält kanad teevad?

 
At 18:49, Anonymous Martin, kultuuriteooria (TLÜ) said...

- Härra Kohtoff! Gospodin Kohtoff, možno vas na minutotšky? Priit Pullerits iž Postimees. Tot samõi u kotorovo vö v 400-metrovke dõigrali! Pomnite menja?
- Pomnju, pomnju.
...

Muide Kohtovil on http://www.kohtoff.com/ Duginit, Wassermanni jm tähelepanuväärset "stuffi".
Duginiga võrreldes on meie tähed a la ahtolobjakas literaarselt mingid suvalised lobjakad tänavalt.

 
At 19:20, Anonymous Kustas, vana sepp said...

Martin sinuga tuleks pikem jutt ette võtta. Kui sa siiski maarahva järeltulija oled, siis milleks sulle Dugin ja Lobjakas?
Kus on Masing, Loorits, Jakobson, Pullerits? Või kasvatasid isa-ema sind kelle jaoks?

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit, seekord läks vedama. Suusatajate jooksjate tsiklistide triatlonistide spordiveteranide veebirottide seppade laulumeeste ja muidumeeste kommuun ootas rohkem kevadisi teemasid, et missuguse kivi all on peidus punapõsksed sõstrasilmsed hirvejalgsed olevused. Ka ei oodanud me duginistlikku globaalpoliitilist Eurorossiija kui kõigi rahvaste ja hõimude Emamaa käsitlust.

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

haige rattap..e!!!

 
At 21:36, Anonymous Martin said...

21:13, kas Teile ei meeldi alastiratta kultuuri meenutamine selles blogis? Jah, Amsterdamis sõidetakse niimoodi. Amsterdam aga, nagu teada, on Euroopa kultuuri tipp.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Martin ära pläkuta tühja. Vanem seltsimees (vana sepp) küsis sinult midagi. Kas teile seal koolis viisakust ja vanemate inimeste austamisest ka midagi räägitakse?

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

milleks läbi ussim...i püüelda pahvi-karpa parteisse!?

 
At 21:55, Anonymous Martin said...

Pierre Bourdieu näitas, et ajakirjandus, allutatuna majanduslikule survele, mõjutab negatiivselt informatsiooni levitamist. Teiste sõnadega, ajakirjanikest on vähem kasu kui kahju. Bourdieu [hääldatakse 'pjäär budjöö'] toetus Ludwig Wittgensteini, Maurice Merleau-Pontyi, Edmund Husserli, George Canguilhemi, Karl Marxi, Gaston Bachelardi, Max Weber, Emile Durkheimi, ja Norbert Eliase teooriatele.

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit homme kell 11.00 zeppelini eest rattaga sõitma. 80-120 km.

 
At 22:02, Anonymous Maks Veeber said...

Asjata mehed hakkasite Martinit kiitma. On teine jälle durkheimiks muutunud. Kurb see tänapäeva noorte elu, pekstakse neid süstemaatiliselt Pierre Bourdieu' teostega ja otse vastu pead.

 
At 22:15, Blogger Uku said...

Priit,

Teises lõigus lünklik? mitte lünlik?

Kui vaid norrakatel oleks ka oma PP.... no siis me alles kuuleksime selliseid lugusid, mida ei suudaks meie oma ulmekirjanikud ka välja mõelda :D

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Teigamäel on selge plaan mida teha.
Tuleval aastal on Tallinnas juunioride EM. Programmi lisada "kuulsate 800m veteranide" nn aujooks (võib läbida käies. Siis saab Pulleritsu kõnedest lahti.
Suusaliidus järeleproovitud asi.

 
At 22:52, Anonymous Pedaalimees said...

22:23, teis on teravmeelsust. :)
Minu lugupidamine.

 
At 23:34, Anonymous Meediakriitik emeritus said...

Ääretult mitmekihiline tüvitekst. Kuid nagu kommentaaridest näha, pole väheharitud sõnavõtjad pealispinnalt kaugemale jõudnud. Pole ka ime, mis sa spordimeestelt ikka palju ootad. Aga kui süüvida, siis vaadake, kui efektselt kirjutab autor asjast, seda kordagi nimetamata. Me saame ju kõik aru, millest ta kirjutab ja mida meile öelda üritab! Kuid see on asja kõige lihtsam kiht. Kõige kõnekam on see, mis tuleb välja tegelaste vastustest, eriti hr Teigamäe omadest. Lubage seda kommenteerida, härrased. Vaadake, kui Priidu jutt ja küsimus oleks olnud bullshit, siis oleks Teigamägi talle ka öelnud, et Priit, su küsimus on hülgemöla ja mine häbene silmad välja, sest midagi pole olnud ega tule ka. Aga ta ei ütle seda! Priit mässib ta võrku kõikepaljastava kommentaariga, et tema ei kommenteeri! See on kõige kindlam kinnitus, et midagi seal on. Sest kui ei oleks, siis iga mõistlik inimene seletaks ja põhjendaks, et midagi ei ole. Aga Teigamägi seda ei tee. Ja kõige efektsem on muidugi see, kuidas autor tõukab suure laia žestiga kuulujutud ümber, aga tegelikult ütleb kõige selle juures, et asi on praegu väga teravatel orastel ja teema on üleval. Vaat see on semiootika, mitte see Bordieu-dega vehklemine, mida intelligent-wannabe Martin siin harrastab.

 
At 00:06, Anonymous Martin said...

23:34, Teie väidetav Pulleritsu illokutiivne meisterlikus on bluff. Ei pea olema Linnar Priimägi, et näha, et tegu pole Godot ootamisega, vaid ajakirjanduse Augeiase tallides tavapäraselt lainetavast ollusest vaid üsna väheke kõrgemale küündiva kirjatööga. Aga eks igaüks vaatab oma intellektuaalsest haritusest lähtuvalt.
- -
Kas olematus saab olla rahulolematuse põhjuseks? Ei, sest pole midagi mille üle rahulolematu olla.
Kas rahulolematus saab olla olematuse põhjuseks? Jah, kui Jumal vihastab. Kuid Jumalat pole olemas.

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Paluks noorhärra Martinil kirjutada antud teemal kirjatüki, mis oleks Godot ootamise vääriline, aga mitte sitavirvendus.

Rein Valdmaa

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Nõus härra Rein V-ga,
samas leian, et antud teema ei väärigi kirjatükki. Kolja (mitte Kostja) Vedehhin on meie jaoks kadunud hing ja tühja temaga. Kui midagi veel saavutab, siis meie ilane spordiajakirjandus kirjutab, et "Eesti juurtega" see ja see.

 
At 11:58, Anonymous Martin said...

ANTS
Tean üht spordimeest Antslast.
(Öelgem kohe — tema nimi on Ants).
Ei saa öelda, et Antsu jooksus
puuduks elegants.
Kuid treeningumetoodikas on
teatav ignorants.
Ja eesmärkide ja võimete vahel
terav dissonants.
Ants laulab "Jää kestma, Eesti meri,
jää kestma, Kalevite kants..."
ja raskelt jookseb, pants ja pants.
Antsu jooks näeb välja nagu karutants.
Miks ta vaarub? — Ants
on paras lakekrants.
Ja kui liiga pikaks
osutub distants,
siis Antsule kutsutakse ambulants.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

(Abiks eriti raske arusaamisega lugejatele, nagu härra Pullerits ütleb — igas tekstis on mitu semiootilist kihti.
M.)

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Head sõbrad!
Tuleks hetkeks unustada oma kohalikud mikroprobleemid ja keskenduda siinse maanurga maa ja rahva armulise valitseja härra Putini ootamisele. Mida toovad meile lähimad päevad? Rõõmu? Õnne? Lootuste ja ootuste täitumist? Vaid sellel on mingisugune mõte ja tähtsus.

Ning Martin, sa valmistad pettumust. Olles lugenud Bardjööd, Wittgensteini, Focault'd, Horkheimerit ja Hexenhammerit oleks sinu kohus ümberolevat rahvamassi harida. Näeme ja tunneme piinlikkust noorte spordimeeste sõnakasutuse üle meedias. Mida see sulle maksaks? Kirjutamise vaev. Aga sina - paned paska. Raiskad oma talenti. Kas härra Pullerits selle tarvis sulle oma kallist veebiruumi kasutada annab? Kurb, väga kurb.

 
At 12:58, Anonymous Jalmer, blogirott said...

Kurb tõesti. Härra Pullerits hirmutas siit isafiguurid minema. Järele jäid karikatuursed tegelased Martin, Kohtoff, Pjäär Budjöö, ning saksa juudid. Kas me sellist Suusablogi tahtsime?

 
At 13:06, Anonymous Kessu said...

Kas meie staarsuusatajad - Piiroja ja Pullerits on ka Jaagu juures hooaega lõpetamas?

http://suusaliit.ee/?op=body&id=164&art=2168&PHPSESSID=3104899e58d4db83f380edf674759e8d

 
At 13:10, Anonymous Kuuse Taat said...

Isafiguurid, Vladimir Vladimirovitš käis insuldi asemel hoopis Euroopas sünnitamas, mis on Teil selle peale kosta?

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

jah tahtsime

(tegelikult ega ikka ei tahtnud küll, aga kes meie sitakottide käest küsis)

 
At 14:22, Anonymous Emakeel au sisse said...

13:55, emakeelepäeva valguses on seda valus lugeda. Õpi nüüd, mees, ja pane kõrva taha.

"Jah, tahtsime.

(Tegelikult ega ikka tahtnud küll, aga kes meie, sitakottide, käest küsis!)"

Mõikad vahet?

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Kui sisusse süüvimise asemel komade kallal nakitsetakse. Kas oled mees protesti tõstnud, kui meedias kasutatakse sõnu "inspireerima", "kreatiivsus", "pusle", jne jne? Neid juhtumisi on palju, kus omakeelse sõna olemasolu korral siiski inglišš varianti kasutatakse.
Pane tähele, tegemist pole mitte kommentaarides esineva emakeele lörtsimisega, vaid artiklite pealkirjades vohava pasaga. Noored loevad ja arvavad, et tegemist ongi sulaselge eesti keelega. Ei ole kahjuks kuulnud meie austatud emakeeleteadlasi protesteerivat sellise pornograafia vastu. Oleks me 1991 jäänud emakese Venemaa vihmavarju alla, oleks meie keelele täna erikaitset kohandatud. Perversse "pusle" asemel kasutataks ilusat "mõistatust". Eesti lapsed harrastaks narkomaania asemel mõistatusi.

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu "koduõuel" püstitati täna maailmarekord, kas vanameister oli kohal ning reportaaž tulemas?

 
At 16:00, Anonymous Paul K. said...

Moraali, väärikuse ning eesti spordi allakäik jätkub. Keda kotib mingi 100m suusa maailmarekord? Sisuliselt on se kinessi rekord, mitte maailmarekord. Kas FIS ka fikseerib? Kui ei, siis on see samas klassis naisekandmise "maailmarekordiga".

 
At 16:44, Anonymous Risto M. said...

http://tartu.postimees.ee/3122827/galerii-suusasprinterid-parandasid-tartus-korduvalt-maailmarekordit/3869721

Rahvas vajab "tsirkust ja leiba".

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Kas maailmarekordimees ja teised väliskülalised ka homme Valgehobusemäel?

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Kas eesti suusaport leiab niši pakkuda skandinaavia suusatajatele hooajajärgset lõbu ja relaktsiooni? Tulge meile, saate pulli teha ja auhinna ka veel takkaotsa? Millise signaali annab see meie noorsuusatajatele? Kui selliseid enam ongi?
Kus on meie suusaspordi endel-nelised? Juhtkond on igatahes tolmuimejaärimehed.
Autoriteedid, ae! Kas keegi veel muretseb meie tegeliku suusaspordielu pärast?

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

On ka tähtsamaid uudiseid kui 100m suusa maailmarekord.

http://forte.delfi.ee/news/maa/esimest-korda-ajaloos-edukas-peenisesiirdamine?id=71014839

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Kui Vedehhin hea ajaga poolmaratoni jooksis,kas siis räägiti,et treenib teise treeneri juhendamisel?Nüüd kuskil kaugel,kohe ei teagi kuidas kätte saada-tundub väheusutav.Aga noh unustame ära,mis ikka tühjast tüli tõsta-väärikad ametid tahavad ju pidamist.

 
At 18:04, Anonymous Martin, semiootik said...

"Tänasel Rooma-Ostia poolmaratonil olid vormi testimas mitmed talve alguse laagrites veetnud Eesti tippjooksjad – Tiidrek Nurme, Nikolai Vedehhin, Jekaterina Patjuk ning Leila ja Liina Luik. Eestlastest oli täna rajal kiireim Tiidrek Nurme, kes tuli ajaga 1.03.44 kuueteistkümnendale kohale. Temast kaks kohta ja kuus sekundit tagapool finišeeris Nikolai Vedehhin (1.03.50).

Tiidrek Nurme tänasest tulemusest on eestlastest poolmaratoni seni suutnud kiiremini joosta vaid Pavel Loskutov kahel korral ning Tiidrek ise mullusel Rooma-Ostia poolmaratonil. Nikolai Vedehhini 1.03.50 on tema uus isklik rekord ning Eesti kõigi aegade viies poolmaratoni tulemus. Ainuke Euroopa päritolu jooksja, kes Tiidrekust-Nikolaist täna kiirem oli, oli Venemaad esindav Aleksei Reunkov." http://sport.err.ee/v/kergejoustik/9a0c79e2-4bce-4f48-ab6d-d3124e6be409

Venemaalased on tuntud dopsipanijad. Seega on Nurme ja Vedehhin Euroopa edukaimad "valged mehed".

Tiidrek Nurme blogist leiame ka pidupäeva "süüdlase":

"Roomas osales peale minu veel neli treener Harry Lembergi õpilast: Nikolai Vedehin, Jekaterina Patjuk, Liina Luik ja Leila Luik. Kõik nad jooksid väga hästi: kolm isiklikku rekordit. Eesti kõigi aegade edetabelit täiendati tublisti ja Euroopa edetabelis võeti sisse magusad positsioonid." /http://www.tiidrek.ee/2014_03_01_archive.html

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Kas jälle mustad pilved Lembergi pea kohal?

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Martin! Sinu ülesanne siin blogis oli õhtumaa tarkade homokultuuri ülistavaid baastekste tutvustada. Ära eksi võõrastele radadele.

 
At 18:55, Anonymous Visak Mati said...

Loodame, et kui härra Pullerits koju naaseb, siis paneb ta ühe korraliku baasteksti kehtima. Et igasugu sitavaresed siin vähem laiaks.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et Martini poolt välja toodud teised tublid sportlased-rekordiparandajad ei lähe niimoodi kaugele trenni tegema,et neid kohe üldse üles ei suuda leida.Ja miks need treenerivahetused ikka pärast mingeid jamasid välja tulevad?

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Paljaste kelladega sõitmise mood on ka Eestisse jõudnud:

https://www.facebook.com/velomaniakid/photos/pb.377650169078189.-2207520000.1426355005./377654345744438/?type=1&theater

 
At 19:57, Anonymous Martin said...

Paljaste kellade ja viledega!

On laupäeva õhtu ja (ajal, mis peavoolumeedia uinub) Pulleritsu blogis traditsiooniline tolerantsuse tund.

Roman Kohtoff, kui vaadata, milliseid vaateid bonmondist ja seltskonnalõvi esindab, võime küsida - Eesti spordi juhtstruktuuride läbipõimumine Eesti äri- ja poliitilise eliidiga on hästi teada - kas Venemaal siia ulatuvad dopingukombitsad ei või saada ühesk varjatud survestusvahendiks geopoliitilistegi eesmärkide saavutamisel?

Siia juurde üks nimekiri (EOK füüsilised liikmed):
Mati Alaver Rein Haljand Jüri Jaanson Gerd Kanter Sven Kolga Tõnu Laak Andres Lipstok Janika Mölder Erki Nool Tiit Nuudi Gunnar Paal Indrek Pertelson Jaak Uudmäe Cardo Remmel Erika Salumäe Neinar Seli Mart Siimann Kristina Šmigun-Vähi Jaan Talts Mart Tarmak Toomas Tõnise Andrus Veerpalu

 
At 20:14, Anonymous Lokalist-fekalist said...

Lollus lennata/sõita sellepärast Rooma, et 20 km joosta. Saaks aru, kui poleks Roomas enne käinud.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Päike paneb kevadel - põmm - vastu pead, sporditegemine kujuneb loivamiseks.

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Õige Mati. Ausad inimesed ootavad härra Pulleritsu kojunaasmist. Siis on nii mõnelgi väljamaa kapitali ustaval kintsukaapijal põhjust arakiri teha.

 
At 20:33, Blogger Tõmmu Hiid said...

Eesti keel on rääkijaskonna geograafilise asendi tõttu soome-ugri keeltest kõige enam SAE (Standard Average European) mõju all olnud juba sajandeid. Eesti keelt saab kõnelda nii, et kõik sõnatüved peale ase- ja sidesõnade on ladina päritolu ja see kõlab ikkagi nagu eesti keel. Võtkem seda kui tugevust, mitte nõrkust.

Meil on kaks valikut:

Vadja: Podaruittasi lahsille roždesvos igruškat.

Estnish: Kihvtisin tsildrenitele kristmässiks toid.

Meie päevil on eesti keel oma arengu tipus. Eesti keel on Euroopa Liidu ametlik keel. Meie arvutite ja nuhvlite tarkvara on eestikeelne. Maailmas räägitakse praegu 7000 keelt. Microsoft pakub oma Windowsile 107 keelepaketti. Eesti keel on nende hulgas.

Meil on veel aega. Kuulake, mida ütlesid karjalased, kes liivlaste ja vadjalaste järel järgmisena kaovad.

Tulou aigu vie muga elämmö,
gul´ankal kuudamalla ajammo,
kalitat huondeksella paistammo,
bil´etat Petroskoilla ostammo.

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole Reinust ikka mitmepäevasõitjat. Isegi Astanas mitte.

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Kui härra Putin tagasi koju tuleb, siis pidid ka paljud lapsed orvuks jääma. Väga paljud.

 
At 21:24, Anonymous Martin, semiootik said...

Paar ääremärkust Tõmmu Hiiu sisuka sõnavõtu juurde.
1. Ehk peaksime küsima, miks eesti keel on meile nii tähtis, püsimajäämise seisukohalt määrav kriteerium? Juutidel kahe aastatuhande puhul ei olnud keel tähtis. Kui amet nõuab või gešhäft nõuab, õpib juut ka eesti keele ära.
2. Liivlaste puhul olid hõimurahva eluküünla kustutajad mitte venelased, vaid meie head naabrid lätlased.
3. Liivlastel ehk ei olnud Jaak Kristjan Petersoni, Juhan Liivi ja Viktor Kingissepa laadseid passionaarseid visionääre, kes rahvasse liivi keele püsivusse usku oleks süstinud. (Kõiges ei saa ehk lätlasi süüdistada).

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

putin ei tule tagasi, putin langes võimuiha, korruptsiooni, inimõiguste eiramise, vihkamise, vaenu õhutamise, argpüksluse ja muude oma väärtuste ohvriks!

 
At 21:32, Anonymous Nuffel said...

Kõige suuremad emakeele vaenlased on eestlased ise. Mitte Putin, vaid kõrgkoolide rektorid patrasid hiljuti, et eesti keel pärssivat kõrgharidust. Mitte Putin, vaid Toomas Vitsut tegi paar aastat tagasi ettepaneku Eestis inglise keelt hakata rääkima. Mitte Putin, vaid eesti lapsevanemad panevad oma maimukestele nimeks Edward, Joseph, Gerthrud, Christian, Rebecca.

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

21:31
Et siin blogis ka alaealisi ja otseselt rumalaid inimesi seikleb.

 
At 22:06, Blogger Tõmmu Hiid said...

Väga head küsimused, Martin.

1. Kas Eino Baskin oli juut või eestlane? Eestlaste jaoks oli ta eestlane. Eestlane on see, kes räägib eesti keelt. Tema ema võib selle juures olla ka neeger või venelane. Juutidel on asi puhtalt füüsiline - kui su ema on juut, oled juut.

2. Lätlased ei tapnud liivlasi vaid segunesid nendega nii geneetiliselt kui keeleliselt. Liivimaa kohanimed ja läti meresõidualane sõnavara on eestlasele endiselt kodune. Ikškila, laiva. Pisut liialdades võiks öelda, et lätlased on ka eestlased.

3. Liivlased langesid globaliseerumise üleeelmise lainega demograafilisse vetsupotti, sest neid pole kunagi olnud rohkem, kui 30000. Vadjalasi oli regilaululoome hiilgeaegadel 6000. Saaremaal elab praegu 35000 inimest.
Vadjalastel oli Paul Ariste. Ilma temata me ei teakski, et nad olemas olid.
Liivlaste isafiguurid ärkasid alles siis, kui viimane liivi naine 2013 Kanadas suri.

 
At 22:15, Anonymous Martin said...

Vadjalastel oli Paul Ariste, vepslastel (endanimetused vepslaine, bepslaane, lüdinik ja lüdilaine; vananenud kirjanduses ka: tšuharid, kaivanid) on Vladimir Putin (kui kuulujuttu uskuda).
Eesti keelt eestluse tuumatribuudiks pidades peame tunnistama, et mag. Joh. Aavikut, aga samuti väiksel, kui olulisel määral Ain Kaalepit suuresti eesti rahvuse loojaks. Ja eesti rahvus on sellisel juhul olulisel määral konstrueerit.

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

Muhulased on vanade liivlaste järeltulijad. Nii ütleb Martin Kivisoo.

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Tolerantsuse tund Pulleritsu blogis on sellega lõppenud. Homme taas spordi radadele. Head ööd!
Francesco Napoli - Marina , Marina

 
At 22:56, Blogger Tõmmu Hiid said...

Eestlased olid olemas enne Aavikut ja vepslased enne Putinit.

Aavik püüdis oma keeleuuendustega eesti keelt pigem SAE-le lähemale viia (no-omastav äärmusliku näitena, Martini konstrueerit - prantsuse construit), kui uut, täiuslikumat, eesti keelt luua.

Kaalep on nii tugev isafiguur, et mina ei julge mitte midagi öelda.

Putini ema oli kahtlemata vepslane ja sestap saab Vladimir Vladimirovič eesti keelest paremini aru, kui keskmine soomlane. Kokku saades pole vaja mingit "пошёл ..." keelendit meelde tuletada, võib otse saata.

 
At 23:11, Anonymous Martin said...

Siis võiksime ehk ka juutluse printsiipi rakendada ja tõdeda, et soome-ugrilane - ja veel meie hõimupuu tibatillukese kõrvalharu ( 2010. aasta rahvaloenduse andmetel elas Venemaal 5936 vepslast) esindaja on endale rajanud tee punase nupu juurde. See on isegi suurem, kui Jüri Toomepuu, kesse teine väidetav rohebarett oli, aga samuti THI jt eestlaste saavutused Canadas ja USAs.
Putinil on nüüd võimalus - siin blogis võime vist välja öelda, et maailm seisab III maailmasõja lävel - otsustada mitte ainult vepslaste, kelle arv Vene Föderatsioonis on katastroofiliselt vähenenud, vaid ka hinnanguliselt vähemalt 100 miljoni USA elaniku, rääkimata Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Euroopa rahvaste saatus.
-- Selles vaates peame olema kuradi uhked!

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

Ja soomlased on Eesti tütarhõim.

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

"Tere-tere vana kere"

 
At 00:07, Anonymous Martin said...

Soomlastega tuleb Putinil osobõi razgavor. Venemaa otsib meeleheitlikult liitlasi ähvardavaks heitluseks. Kas olete tähele pannud, kuidas Venemaa suhted Ungariga on muutunud.
Aga rohkem ei ole mõtet siin avada.
Seda blogi jälgivad tõenäoliselt ma mitteugrilased.

 
At 01:34, Anonymous Veteran, elu ja maid näinud said...

Ütleme nii, et see päris nii hull tegu ei ole, kui videost paistab, kuid mingi suvaline karvajalg seda ka ära ei sõidaks, see on selge.
White Line.

Priit sõidaks ära. Tähendab, siis kindlasti, kui finišis Pulitzeri preemia antaks. Ma usun küll.

 
At 11:03, Anonymous doktor Konõvalov said...

Asjata spekuleerite siin mingisugustest vepsalastest ja ungarlastest. Need rahvakillud ei määra midagi. Putini esimene nõunik on Moshe Kantor, eks vaadake ise vikipeediast. Eri maade kahalid võitlevad siberi maavarade pärast. Moskva kahal on nähtavasti murenemas. Meiesugustele liivlastele ei tähenda see midagi head ega paremat.
Putin võib olla vepsalane, kuid ta on siiski vennaskonna tubli liige. Mingi vepsalane ei saa ju omada sveitsimaa paremates pankades rasvaseid kontosid.
Kord vestlesin ühe ungari härrasmehega. Väga tark mees. Ütles et ungaris kuulub kõik kinnis- ja vallasvara juudi kapitalile. Isegi varblased tänaval.

 
At 11:44, Anonymous Martin said...

Jah, 11:03, kahal on kohal. Eestiski. Imelik, kui poleks.

* Kuidas käitub aga eesti mees?
"Jüri Mõis eesti keele võimalikust tulevikust: see on olemas, aga pigem veidrusena" - ülalviidatud Õhtulehes

*Samas: "Tapale saabusid USA tankid".
USA sõdureid tuuakse Eestisse. Tapale".
Kurt Vonnegut oli tark mees. Vist pooleldi juut. See selleks.

* Liivlased, miks nende lõpp ikka nii õnnetu oli. Juute ei maksa vist küll süüdistada. Põhjus oli mujal. Eestlastegi puhul saab põhjus olema mujal.

 
At 12:08, Anonymous Karlutt said...

aga Martin räägi kus *mujal* see põhjus on? Sa näikse nagu teadvat. Valgusta siis kaaskodanikke.
Mis trikiga eestlased, ungarlased, vepsalased saaks omale kuuluvad rahvuslikud varad kahali käest tagasi osta? Ootame vastuseid.

 
At 12:26, Anonymous Martin said...

Eesti ühiskonnas on turva-auk, mille kaudu rahvuslik vara on välja voolanud?
Rahvusliku vara all peame muidugi silmas mitte ainult maad, panku, tehaseid, vaid ka meie meelsust ja kultuuri, vaimuvara.
Kuidas me selle turva-augu üles leiame ja ära paikame?
Siin ei piisa ühe inimese tarkusest. Ütlen ausalt: mina ei tea vastuseid.
http://iseseisvuspartei.ee/2015/03/03/naitlikud-turvaplommid-ja-eelvalimiste-tegelikud-turvaaugud/

 
At 13:16, Anonymous Karlutt said...

Valimised ja meelsus on vaid pinnavirvendus. Peamine on omandus. Omandus dikteerib juba selle, et eestlased ise on sunnitud (materiaalsetel põhjustel) eestluse vastu sõdima. Nagu me iga päev oma silmaga näeme.

Täiesti piisab ühe inimese tarkusest.
Järgnev kommentaar on kirjutatud 2010 aasta kevadel:

Eesti on ohustatud hoopis peenemalt kui arvatagi oskame, nimelt siin on euroopa suurimad uraanimaagi varud ja võimu ja poliitikuid on kahali alati oma tarbeks mitte vallutanud, vaid üles ostnud, meie jaoks pole mingit vahet kas tegu rootsi kahali ehk juudiriigiga Rootsis või vene kahaliga ehk juudiriigiga Venemaal, kui rahaga relvade asemel maa , metsad ja riik kokku ostetakse, ei aita ka parimad relvad midagi ja EE hiiliv erastamine koos maavaradega oli ju otseselt rootsi kapitaliisandate ülesostmisplaan, Lääne Virumaa kullaauku oma taskusse pista.
Lääneriikides on kombeks suurtehingute otsestele läbiviijatele korralikku ametlikku boonust tehingu pealt maksta, nii et meie parempoolsetel on eesti mahamüümise iga tehingu pealt võimalik isiklikult teenida ja palju, mis te arvate, kas peaksime NATO selle mahamüümise kaitseks kohale kutsuma?

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Martinil on isake Karl Marx omandamata, aga vehkleb siin Bakelardi ja Budjööga.

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Riigi maid saab raha eest maha müüa siis, kui neid maid ise ei kasutata, see on eeltingimus.

 
At 14:26, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, te peksate sogast. Koguni nii segast, et väidate, et "eesti rahvus on olulisel määral konstrueerit". Soovitan: minge õue ja tuulutage oma ajusid. Ilm on ilus, tehke paarkümmend kilomeetrit ja tulge siis sõna võtma - uskuge, maailm paistab siis hoopis teistes värvides. Praegu ajate oma pseudofilosoofiaid ja vandenõuteooriaid, nii et häbi võiks olla.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits oli kaua kadunud ja kommentaarium läks täiesti käest ära. Hakati tsiteerima Karl Marxi, Derridat ja teisi kommunismi heeroldeid. Näete kui väga on vaja peremehe silma ja karmi kätt, et siinsed sitakotid ikka mõistuse juures püsiksid.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Noh, Priit! Jutt kiskus tiba keerulisemaks kui algtekst ning juba sul mõistus otsas!?
Nõrk, väga nõrk!

 
At 16:26, Anonymous Isafiguur Roobert said...

Kui lapsed, 16:14, peksavad kõrvaltoas kõva häälega segast, siis pereisa käratab hiljem või varem: marss välja või magama! - sõltuvalt kellaajast -, mitte ei hakka argumenteerima teemal, kas nukule sobib sinine või kollane seelik.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Nõrk, kuidas saba jalge vahele tõmmati. Mingi 20km-ga ära ostma, veel nõrgem.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

16:26
aga kõrvaltuba on juba maha müüdud ju.

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

Laske Priidul hinge tagasi tõmmata ja küll ta siis kirjutab meile.
Aga tundub et Vedjohha tegevus ja saatus ei huvita kedagi. Ja Lemberg oskab saladusi pidada.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Hing ongi võibolla Eesti turvaauk, ei mingit hinge tagasitõmbamist.

 
At 17:17, Anonymous Martin said...

On vabade riikide murdmatu liidu,
loond igaveks aa'ks suur vepslaste hõim.

Hr Pullerits, kes ajaloost ei taha õppida,selle kohta öeldakse õigustatult -
Omad vitsad peksavad.

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Mis kurami turva *august* te räägite? Eesti on nagu vaene lits lagedal - kes tahab, see tuleb ja võtab. Rahvuse ema Marju Lauristin ju laulis meile frankfurtistide laulu avatud ühiskonnast, kõige sallimisest jms. kõigest sinna juurde kuuluvast. Sõnad oleksid justkui süütud, me ei osanud näha nende sõnade taha. Saagem eurooplasteks? Kas me ei olnud juba eurooplased? Euroopas toimub värk nagu Suure ja Väikse Peetri muinasjutus - ennem süüakse väikse ja rumala Peetri leivakott tühjaks ja siis vaadatakse mis edasi saab.
Me põhimõtteliselt astusime alasti raudrüütlite turniirile. Kes esimesena rahakotiga või kavala mõistusega pärale jõudis, see ülekohtuselt palju endale sai.
President käib ja eputab mööda maaailma küberturvalisuse loengutega. Mis kasu meile sellest küberist, kui meie füüsiline turvalisus on null. Kohver tiriti labaselt üle olematu piiri, nüüd Euroopa avita mees kätte saada. Juudinäitusega tõmmati meile kott haledalt pähe. Juudid ise tegid tsirkust, aga Eesti kukkus nagu opossumionu lõkkesse - süüta süüdlane.
Mitte turva auk, vaid turva põld oleme, teistele lükata tõmmata.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Martin, asjata ülbitsed siin. Kui sinu punaprofessorid TLÜ ülikoolist teada saavad, et sa Pulleritsu ja Soonetsi üdini kodanlikus, äärmuslik-rahvusšovinistlikus blogis osaled, siis on sinuga seal jutt lühike - eksmatt ja proštšai!

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Sõnastagem siis juba täpselt - me oleme turva peeruvahe, kuhu pedrullid saavad ennast tühjendada.

 
At 18:37, Anonymous Kaarel, blogirott said...

Olgu või kodanlik ja natsionalistlik, aga minu jaoks on Pulleritsu Soonetsi suusablogi viimane pelgupaik (ja turvakodu). Mina siit ei lahku.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Tsiteerides Arnold Rüütlit - mis siis ikkagi saab Eesti põllumajandusest?

Kas põllumajandust laiemas perspektiivis hakkab asendama prügimajandus?

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

minu jaoks ka

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits võiks 90% sellest pasakommentaariumist ära tiliitida. Mitte koergi ei hauguks järgi.

 
At 20:12, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, siin on veel pöörasem White Line’i sõit – tehke full screen, aga vaadake, et siis südamerabandust ei saa!

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane, Roobert!
Väga rahustav, eriti praeguses julgeolekusituatsioonis, on tunda, et isafiguurid pole meid hüljanud. Püüame olla ka edaspidi kaitstava väärilised.

 
At 20:20, Blogger Priit Pullerits said...

Ja eesti MTB-sõitjaile, kes arvavad, et nad on kuradi tehnilised, siis küllap neid toob maa peale see video, mida teevad mehed Utah’s – jälle, tehke full screen ja pange südametilgad valmis!

 
At 20:24, Anonymous Martin said...

Vepslastest.. hea mõte
hr Pullerits, ärge uut lugu välja pange.
Jääge ootele!

 
At 20:32, Anonymous Viguruisutaja said...

Priit, need viimased mehed on muidugi kõrgem tase. Ilus on vaadata, kui mehed teevad asja! Tänud viitamast.

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

see isehakanud Roobert pole mingi isafiguur

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Ärge mehed ennast üle hinnake. Need trikid ja sõidud pole meiesuguste sileda maa rottide tarvis. Meile piisab täiesti Ülenurme kruusateedest küll ja küll. Arizona punased kaljud on härra Pulleritsu ideaal, aga meie sitakotid peaksime siiski kahe jalaga kodukamarale jääma. Turvaline ja hea.

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

21.02.
Sa oled vist kolmas peale Nikolai Ii ja Aivar Rehemaa, kes iseenda poole kolmandas isikus , meie, sitakotid", pöördub!?
Kui kahest esimesest võib veel aru saada, siis sina võta kenasti rohud ära ning püüa selle sitakottide teemaga rahu teha. Või loodad, et sellise usina trollimisega kutsub Pullerits su kohtingule?!?
Vaevalt....

 
At 21:50, Anonymous Ilueedi said...

Miks hr Kuuse sellist kondoomi peas kannab, häbi ei ole? Äärmiselt ebaõnnestunud disainiga müts.

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

"tehke full screen"
Emakeelenädalal?

 
At 22:39, Anonymous Martin said...

Redneck'ide labane meelelahutus. Rumal naine on ühe sellise jackass'iga lapsegi saanud. Darwini preemia kandidaadid. Sellist massi on Ameerikas üle kahesaja miljoni.
Mehed, ma olen hakanud mõtlema, kas eesti rahval on üldse mõtet? Wtf? Ei ole ju!

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Vaat Northug on selgrooga mees. Tema kondoomi pähe ei pane ja punkt. Suusatab lokkide lehvides.
Aga meie ilueedid - muidugi, andke aga siia, kallis sponsor, see on ju suurepärane! Andeksi, äkki on teil teine veel, mul ju naine ka, saate isegi aru... Aitäh-aitäh.

Kuhu me niimoodi jõuame, mehed!?

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

Tahate öelda, et ESL on kondoomifirmaga partnerlepingu sõlminud ja Kuuse esineb nüüd, kondoom pähe tõmmatud?
Tartu suvejooks on nüüdsest Skechers suvejooks. See on juba tõeline porno, sest need rocker-tüüpi mickey-mouse tossud on tervislikuks, sportlikuks jooksuks kõlbmatud.
Millegipärast on meie jooksude sponsoriteks kas siis snake oil'i nagu imesukkade, ususekt-tossude jms, või siis õlle tootjad.

 
At 23:18, Anonymous Anonüümne said...

Tundub vägisi sedamoodi, jah, 23:08...

 
At 00:38, Anonymous Anonüümne said...

Kena kevadilm tõi starti ka ühe lõunamaapoisi:

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/fotod-albu-suusavoistluse-voitis-aleksei-poltoranin?id=71019107#!dgs=dgsee-149783:8zfkNfbMa01B1X6O_Rr0p0

 
At 00:46, Anonymous Kärna Ärni said...

PP, 20:20
Võimsad õhulennud, White Line on nende kõrval poisike.

---
Aitame Martini Riosse:

http://stardipaik.ee/projektid/jalgrattasport/martin-loo-mk-etappidele/

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

22:39 Martinilt asjalik tähelepanek. Tuleks tähelepanu pöörata, et härra Pullerits ja mitmed teisedki isafiguurid on nii kõvad ja pikaealised just seetõttu, et nad sellise jäkk-ässlusega ei tegele vaid sõidavad rahulikult mööda siledat maad.

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

No ega Ümera lahingus, Jüriööl jpm. ei olnud kohal politseid, kes tapmise eest oleks arreteerinud.

 
At 02:51, Blogger Unknown said...

mbt shoes outlet
beats by dre
ed hardy clothing
longchamp outlet
ugg boots sale
nike air max uk
oakley outlet store
prada outlet online
coach outlet online
air jordan shoes for sale
fitflops sale
longchamp handbags
louis vuitton bags cheap
rolex uk
winter jackets
cyber monday deals
oakley sunglasses wholesale
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
michael kors handbags sale
1205minko

 
At 02:52, Blogger Unknown said...

mbt shoes outlet
beats by dre
ed hardy clothing
longchamp outlet
ugg boots sale
nike air max uk
oakley outlet store
prada outlet online
coach outlet online
air jordan shoes for sale
fitflops sale
longchamp handbags
louis vuitton bags cheap
rolex uk
winter jackets
cyber monday deals
oakley sunglasses wholesale
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
michael kors handbags sale
1205minko

 

Postita kommentaar

<< Esileht